Man Morta ir Marcelė-labai gražūs vardai
QUOTE(zurzee @ 2011 12 14, 17:33) na liuks temute... tai kad senas zmogus nesioja varda, tai nereiskia kad jis senovinis, gal gal jusu proseneliai buvo labai novatoriski ir pavadino tais laikais uzsienietisku vardu,pvz Evita Mes laukiam leliuko ir nzn kas bus tai renkames arba is Lietuvisku arba katalikisku vardu.. del sunaus galvojam Mazvydas(lietuviskas vardas), o dukryte noeciau pavadint Matilda (mano a.a senele buvo tokiu vardu, katalikiskas) .. vyras norejo Morta (beje vokiskas vardas), bet atkalbejau, nes dauguma pasaulio gyventoju (anglikalbiams, ispaniakabiams, portugalams) tai asocijuojasi su mirtimi, pomiritiniu gyvenimu... Sveikos mergaitės, labai gera tema
Faustina (Fausta),Paulina (Paule),Milda,Elena,Magdalena
Teofilė
o man labai gražūs tie lietuviški vardai... Labai gražus vardas Salomėja, Barbora, Emilė.
O tos patyčios mokykloje... tai viskas tėvų rankose, kaip ir kokiu būdu auklėsim savo vaikus, kokį požiūrį jiems susiformuoti padėsim. Nes jų karta bus tikrai gausi visokiausiais ir skirtingiausiais vardais, lietuviškais, ne lietuviškais, šiuolaikiškais, senoviškais, pačių tėvų sugalvotais... Yra žmonių visokiais vardais, požiūriais, gyvenimo būdais. Negali visi vadintis LĖJOM ir JORIAIS. QUOTE(artisteee @ 2011 12 19, 19:40) o man labai gražūs tie lietuviški vardai... Labai gražus vardas Salomėja, Barbora, Emilė. O tos patyčios mokykloje... tai viskas tėvų rankose, kaip ir kokiu būdu auklėsim savo vaikus, kokį požiūrį jiems susiformuoti padėsim. Nes jų karta bus tikrai gausi visokiausiais ir skirtingiausiais vardais, lietuviškais, ne lietuviškais, šiuolaikiškais, senoviškais, pačių tėvų sugalvotais... Yra žmonių visokiais vardais, požiūriais, gyvenimo būdais. Negali visi vadintis LĖJOM ir JORIAIS. Nei vienas iš trijų Jūsų išvardintų vardų (Salomėja, Barbora, Emilė) nėra lietuviškas
Prisiminiau vardą iš apsakymo "Kuprelis" - Kunigunda. Patinka sutrumpinimas - Gundė
Adele, Barbora
Anzelmute!
O man labai grazus sie senoviniai vardai: Serafima- ugnine, Junona -amzinai jauna, Eleonora-uzjaucianti,gailestinga,
Junona ir Joana man labai patinka, tokie magiški vardai
Teklė, Monika, Magdalena
QUOTE(vme @ 2011 12 14, 22:49) Netiesa, Morta labai kilmingas ir, ko gero, vienintelės Lietuvos karalienės vardas. Su mirtimi jis siejasi tiek pat, kiek ir su morka. Bet čia jau jums spręsti. as sakau kad gyvenant ne lietuvoje ir kitakalbiams Mortos vardas siejasi su mirtimi. mano vyras labai norejo sio vardo, tai as darbe apklausa padariau. Kai as sita varda pasakiau savo kolegoms kurie yra angliakalbiai, italiakalbiai ir ispaniaklbiai stai kokius variantus su kuo sis vardas asocijuojas jie man pasake: Angliskai mortal reiskia mirtinas Mortar - nezinau kaip lietuviskai bet ta kose, kuri dedama murinant plytas (sita mano sefe pasake) ispaniskai morta - mirtingumas italiskai morta-mires Morta romenu mitologijoj yra mirties deive tai jeigu jus gyvenat tik lietuvoje tai ir vadinkit, bet duok die jai nereiks gyvent kokioj italijoj ar ispanijoj su tokiu vardu. tai au geriau pavadinkit MORKA
atsiprasau kad pasikarsciavau, bet pasakyt kad sis vardas to nereiskia net nepasinaudojant elementariausiu kalbu zodynu tai jau...
deja realybe tokia kad pasaulyje is 7miliardu zmoniu tik 3 milijonai sneka lietuviskai, o tarkim ispanu 350 milijonu pirma kalba ir dar 500 mln kuriems tai antra kalba... ir siuolaikiniam pasauly reik atkreipt demesi kaip vardas bus vartojamas uzsienio salyse nors vardas Morta tikrai grazus, ir turi sasaju su Lietuvos didinga praeitim, bet... QUOTE(laurencija laurute @ 2011 12 16, 12:33) O gal kas žino Leila reikšmę?... Arba nemoku ieškoti, arba nėra paaiškinimo.... Man labai gražiai skambėjo, nes vaikystėje buvau kažkur girdėjusi. tai ir dukrą juo pavadinau:) Užtenka pagooglinti "leila meaning" http://www.google.lt/search?sclient=psy-ab...nG=Ie%C5%A1koti O girdėjot šį vardą turbūt sovietininiame filme "Balta dykumos saulė" ("... Laila, Zulfija, Giulčetai")
Labai senų ir lietuviškų galima rasti tik pasidomėjus, pagonių deivių vardais (Milda, Laima, Žemyna, Gabija ir t.t) Na, gal dar tarp valdovų žmonų, pvz. Birutė, o visi kiti vardai, tai atkeliavę į Lietuvą su krikšionybe ir adaptuoti mūsų kalbai.
Aš kai rinkau dukroms vardus, norėjau, kad jie būtų neilgi, neįmantrūs, nebūtų dažni mano vaikų ir mano pačios kartoje ir būtų "įkandami" užsieniečiams ar bent jau turėtu atitikmenis kitose kalbose. Kai rinkausi, tai klausinėjau visų pažįstamų žmonių jų giminės senų vardų - tetų, mamų, senelių, dėdienių ir pan. Išgirdau visokių visokiausių, su dar tiems žmonėms kylančiomis asociacijomis - na kai vardas pasidaro labai gražs ar bjaurus, dėl to vardo savininko Taigi, finale gavosi Elena ir Ona. Geras sakmbesys, grazi vardu reiksme ir tikrai nera dazni Papildyta: Tiesa, dar geras būdas ieškoti senų vardų - pasivaikščioti po kapines. Čia būdavo mano mėgstamas užsiėmimas, kol močiutė kapus tvarkydavo
Dar galima čia http://www.genealogija.org/lt/odynai/vard-odynlis senovinių vardelių parankiot.
Ateityje tikrai pasinaudosiu QUOTE(Pliukšt @ 2012 01 19, 22:18) Dar galima čia http://www.genealogija.org/lt/odynai/vard-odynlis senovinių vardelių parankiot. Ateityje tikrai pasinaudosiu Aha, neblogas, tik kai kur trūksta kitų to paties vardo versijų.
Liucija man labai gražus, galima duot sutrumpintą Liuka
Anastazija, Elžbieta, Elena, Žiedė, Eleonora, Liucija...
Bet nei vieno is ju dukrai nedeciau kaip pirmojo vardo
Elena, Emilija (Milė)
man grazus Severina
Visiems "augusiems" zmonems Kotryna asocijuojasi su "sena bobute"
Pazistu viena panele vardu Kantaute
O kaip Joana?
Julija mano mociute ( Julyte vadina)
|