Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Valdorfo pedagogika
Supermamų klubas > Vaikų auklėjimas ir ugdymas > Ankstyvasis ugdymas
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
reniote
Neesu nei vienos auklejimo sistemos fanatike. Taciau esu visa esybe pries MAkarenkos, sovietinio pedagogo "koja kojojn" auklejimo sistema. Deja, esu viena is milijono sio "aukletojo" produktu, tame tarpe ir cia visos rasancios ir skaitancios supermama mielos mamytes. Tiesa, vienos daugiau karingos ir "makarenkiskso", kitos ieskome nauju auklejimo budu.
Kai mums iskilo kokio pobudzio darzeli steigit musu darbuotojams, diskusijos buvo tarp Waldorfo ir Montessori sistemu. KAdangi turiu drauge, kuri yra Waldorfo m-klos direktore (Vokietijoje), tai gavau issamu jos komentara apie sia mokykla. Mums visa koncepcija pasirode nors ir idomi, bet labai brangi, kadangi visa auklejamoji atsakomybe gula ant pedagogu peciu. Nezinau, kaip yra LT, bet Vokietijoje visi Waldorfiniai darzeliai ir mokyklos privalo islaikyti socialini misini: tai reiskai, kad tarp turtingu tevu vaiku, tarp sveku vaiku, yra tam tikras procentas su negalia, is silpnau ekonomisku seimu ir taip pat daugiavaikiu. Sis reikalavimas yra privalomas toje mokyklos sistemoje. Zinia, mano drauge direktore gyre sia sistema labai. Pedagoges, kuri isdirbo ten 15 metu pastebejimai buvo tik is jos "boksto": Toje isitemoje pedagogas turi buti ypatingai kuribingas, nes turi sudominti ir ismokyti visus vaikus vienodai labai gerai. Tiesioginio spaudimo mokytis negali buti jokio. Mokytojas (su tevu pagalba) privalo moketi sudominti mokini. O tu vaiku 8-15 klaseje. Mokytoja deste fizika 8-13tokams. TJi taip ten vargo, kad ka antri metai ( ar pan) pusmeciui imdavosi atostogas. Tiesa, mokytoijas isspaudziamas lyg citrina, bet atlyginimas ten irgi pagal atliekama kruvi didelis, palyginus su kt. Vokietijos m-klomis. Tad kas patekes dirbti i Waldorfo m-kla, nors ir skundziasi nepakelaimu reikalavimu kuribingumui ir kt. pedagoginiams pazangos procesams, grize i tradicine Vokiska m-kla, po kiek laiko vel grizta dirbti i Waldorfa, nes tai yra jiems ne tik pinigai, bet ir siaubingai didelis kurybinis challenge, kuris jiems tampa it narkotikas. Viena is Waldorfo ambasadoriu yra Sandra Bullock, Ikeas savininko visi penki vaikai, kurie neuzmigo ant tevo sukrautu turtu, bet aktyviai dirba Ikea's ekonomines, dizaino ir kt. firmos srityse. Waldorf sistema yra sistema, kuri reikalauja pirmoje vietoje is aukletoje atsleisti ne tik vaiko, bet ir savo neribotas kurybingumo galimybes. Baige Waldorfo mokyklas vaikai (SiauresVakaru Europos dalyje) yra vieni is produktyviauiu zmoniu ekonomikoje, politkoje ir kitose visuomenes srityse.
Tik as susimasciau skaitydama jusu postus apie LT Waldorf darzeli ir labai nustebau, kad Vilniuje ( ar ir kitur LT) labai iskreipiama ir mistifikuojama sistema. Apie jokius elfus, ir sektantisko elgesio apraisku nereikalaujama nei is tevu nei plaunami smegenys vaikams.
Pabaiai, kadangi mums waldorf pasirode per brangus projektas, pasirinkome Montessori sistema darzeliui, o dabar jau ikureme ir 5-6klases mokyklai. taip pat , kiek teko lankyis liet. MOntessori darzely, buvome nustebinti privalomu(?) pamaldumu, krikscionybes puoselejimu, ko musu kraste - neprivaloma. O apie tyla ir ramybe MOntessori sistemoje blink.gif nustebau perskaicius, nes musu darzely vaikai labai jau garsus, isskyrus per susikaupimo laika. IIr cia irgi nera pasenusiu zaislu, o viskas irengta moderniai, kiek reikalauja siu dienu modernus vaiku vystymasis. MAnyciau, kad LT labai i viska konservatyviai ziurima, jei vis ar reikalaujama zaisti su pliauska ar pan. Tiek Waldorfo m-kloje, tiek montessori mokyklose stovi kompiuteriai, vaikai zaidzia su dizaino software produktais ir kitaip -visai lavina savo igudzius.
Savo postu norejau pasakytim kad nereklamuoju nei Waldorf, nei montessori. Tik susimasciau skatyama jusu postus, kad taip primityviai ri sikraipytai rutuliojamos abi auklejimo sistemos.
Su pagarba,
R
Veliau taip pat teko susipazinti su mokytoja, kuri 15 metu pradirbo toje sistemoje. ri su
Kutuliukas
Reniote, atrodo kad apie ta sistema Lietuvoje ne pro sali butu pasidometi paciai...Kokie dar kompiuteriai? O del mistifikavimo - toks jau ju pagrindas (R.Steinerio) veikalai. Galvoju, kad ieskantys naujos sistemos darzeliai kaip tik ir pakliuna ant to kabliuko, t.y. susizavi pedagogika, o apie tai koks tos pedagogigos teorinis pagrindas, pasidomi veliausiai..
Ir dar labai negrazu taip rasyti

Deja, esu viena is milijono sio "aukletojo" produktu, tame tarpe ir cia visos rasancios ir skaitancios supermama mielos mamytes. Tiesa, vienos daugiau karingos ir "makarenkiskso", kitos ieskome nauju auklejimo budu.
Gal tave ir auklejo makarenka, nezinau...mane auklejo tikrai labai silti ir profesionalus pedagogai...O tai, kad atradai nauja auklejimo buda, dar nereiskia, kad radai geraiusia, nes jokia sistema aukletojo nepakeicia..Ir ne sistema svarbiausia, o joje dirbantys zmones. Beje, tuose pat valdorfo darzeliuose dirba gana daug zmoniu, kurie pedagoginius baige dar tarybiniais laikais, o ir naujosios aukletojos, jei baige koki pedagogini, tai visvien geriausiai pazista "tradicine" sistema, kuri siaip jau "verineliu" o ne "makarenka" vadinas...Ir as tirai gerbiu tuos zmones, kurie butent pagal sia sistema dirbanciose grupese pasieke geru rezultatu, o ne atsiprasau, spruko is pasenusio lizdelio, net nebande jo paremontuoti...ir susirado kita. As taip pat stengiuosi ieskoti efektyviu ir nauju auklejimo budu...pakankamai daug gilinuosi i ivairias sistemas, o stai jei jau kokioje sistemoje matai ne tik privalumus (juos beje taip pat matau), bet ir trukumus- aisku toki zmogeli butina apsaukti karingu ir "makarenkisku". Beje pati kritikuoji kita, t.y. "makarenkiska" sistema, bet, zinai - as tarybine sistema nesizaviu, bet joje dirbo daug nuostabiu zmoniu, kurie tarybiniu vaikuciu buvima darzelyje ir svente mokedavo paversti...Pedagogines sistemos kinta - ir musu valstybine sistema geruose darzeliuose toli grazu ne "makarenkos" siaip. Tokios pavardes daugelis teveliu jau net nezino... O aukletojos ir pacios turi laisve spresti kokius metodus naudoti, kokias savo rankomis priemones kurti, kad vaikeliams butu kuo geriau. Siaip labai iskalbinga lietuviu patarle "Geras paukstis savo lizdo netersia" thumbup.gif
Kutuliukas
Tik susimasciau skatyama jusu postus, kad taip primityviai ri sikraipytai rutuliojamos abi auklejimo sistemos.
Zinai, o mane tais zodelias tai uzgavai...Valdorfo sistema as pazistu, kur kas profesionalau, nei isivaizduoji...kaip tik is tavo nagrinejimu galima itarti per silpna siu sistemu pazinima..nesvarbu, kad atrodo, vienoje is ju dirbi...Gal is tesu per mazai giliniesi, jei dar kyla klausimu, kaip pvz. Montesori su krikscionybe susijus..
O del Waldorf Vokietijoje..na nesigincysiu, kad matei kaip ten dirbama...Bet kiek suprantu tu matei tik kaip dirba viena istaiga(na gal kelios), o ne ant kokio filosofinio - ezoterinio pagrindo sistema visa pastatyta..Beje, kad sistema pazintum, jei jau matyti - tai bent kokiu meteliu, o ne atskiru apsilankymu reiketu. O del valdorfo mokyklos rezultatu esu skaiciusi ir visai priesingu mokslininku tyrimu isvadu(kad tai mokyklos vidutinio parengtumo vaikams). Esu skaiciusi ir labai geru -t.y.kad rezultatai aukstesni nei kitose mokyklose - gaila tik, kad valdorfininku literaturoje ir kad tokias tyrimu isvadas siaip valdorfo sistemos entuziastai pateike. g.gif
norge
Karbyne, reniote pas mus jau tokia- visose temose gi apie tuos lietuvius netikėlius, apie išgvėšusią Lietuvėlę, kuri rusams bet kada vėl pasiduos, bo apskritai mėmės mes visi. Įdomu- kokios čia auklėjimo sistemos padariniai? ax.gif

Man labai juokingai nuskambėjo Sandra Bullock, kaip Valdorfo sistemos šviesuliukas. biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif Jo, yra kuo didžiuotis. biggrin.gif biggrin.gif Arba Ikea's savininko penki vaikai, kurie sėkmingai dirba TAME PAČIAME ŠILTNAMYJE, ups, SAVO TĖVELIO FIRMOJE. Che che, gal nekomentuosiu. biggrin.gif biggrin.gif Reniote, ar tau pavardinti pavardžių ne iš Valdorfo, ar pati prisiminsi? rolleyes.gif

Sunku ką diskutuot su žmogumi, kuris a priori nusprendęs, kad čia, Lietuvoje, malasi niekingi žmogeliukai. O jei kuris iškelia aukščiau snapą, tai pavadinama tik visišku jo žlugimu. Reniote, gerbiu tave už sklandų minčių dėstymą, bet vat už pastovų Lietuvos niekinimą- ne. Manau, tai žmogaus dvasios silpnumo požymis- dergti ant savo krašto- garbės nedaro visų pirma tau.

Ir Valdorfas čia ne prie ko. Užeik padiskutuot atiskračius savo praeities šmėklų.
mamagitana
Nu, kažko suvarėt jūs tą reniotę, nesupratau , kodėl? norge, maniau, kad tu čia didž. Tėvynės menkintoja, pasirodo, klydau. reniotės poste jokių nesveikų gaidų neradau:tarybinė auklėjimo/ugdymo sistema privalėjo remtis Makarenka, Suchomlinskiu ir pan. Jei kuri iš diskutuojančių turėjo atsitiktinumo ar aukštesnių jėgų įsikišimo dėka ,tarkim, krikščioniškai orientuotus pedagogus, tai atsitiktinumas. Visos mes daugiau ar mažiau to laiko produktai, o tai, kad esam skirtingos, tik įrodo darželinio/mokyklinio auklėjimo nevisagalybę. Paskaičius disputus nutariau: neleisiu saviškio ir kitiems nepatarsiu. Pirma, dėl tęstinumo n ebuvimo( adaptacija pirmose klasėse ir taip sunki, o jei dar iš tylos ir medkirčių karalystės tiesiai į multikų, digimonų, beibleidų , kompiuterių šalį? ), antra, dėl normalios rinkos su sveika konkurencija nebuvimo ( nu koks reikalas tų darželių vadams ką nors įrodinėt tautai darbais, jei ir taip fanatiškų/pinigingų tėvų eilė už durų?).
Kutuliukas
Mamagitana,
Norge matyt su reniote susidurusi ir kituose forumuose, kad sitaip parase - o del tevynes tai ir man nepatinka, kai uzsienio patirtis tampa kazkokios kokybes rodikliu. Man tai nepriimtina jau vien todel, kad musu gyvenamoji, kulturine ar dar kokia terpe juk savita...Na nejaugi jau pas mus per mazai gabiu pedagogu, kurie galetu ka pasiulyt savo salies vaikams. Kodel ieskodami nauju auklejimo budu, nesusirenkame geriausios savo salies patirties, nebandome kurti patys, o pasiimame jau gatava produkta, kuris ne visada lietuviskam skrandeliui tinka (cia kalbu apskritai apie visas naujasias ugdymo sistemas, tarp kuriu yra ir visai mano sirdziai mielu)...Arba taip pritaikome savo saliai, kad ne is tolo nebeprimena originalo blink.gif
Norge drinks_cheers.gif
velvet
Paistot kokias tai pievas apie makarenkas,montesori, valdorfa. Juk tevai darzelius ar mokyklas ne pagal tuos paistalus renkasi. Tipo montesori cool, valdorfas cool ar dar koks smaldorfas. Jie tenori,kad vaikas tarp maziau makarenku visa diena praleistu,ar kad jam saugiau butu. Susimoka pinigelius ne uz montesori idejas "Montesori" darzelyje, ne uz verineli "Duzginelyje", nes niekur ta sistema neveikia (o zinau kad paprastuose darzeliuose beje veikia). Cia as kalbu apie mokamas makarenku istaigeles. Mokam uz tai, kad vaikas tarp vidutinio ar aukstelesnio sluoksnio trintusi, kad koks makarenka vaikui akiu pirstu nebadytu isdurt, ar prismaugt kampelyje. Kad nepasakotu kaip jo tevas motina auklejo ar jojo ant jos ir t.t. Beje Jezuitu nieks cia dar neuzkabino i draugija prie to Valdorfo. Kas beje pas mus ir kitaip ne uzsieny.
mamagitana
velvet, aštrų stilių mėgstu, bet tamstai akivaizdžiai sekmadienis buvo sunkus. Gal nemyli kas? Jei turėtumei jėgų ir noro, paaiškink paskutinę mintį apie jėzuitus? Dėl aplinkos "kituose" darželiuose tamsati džiugiai pritariu,mano versija panaši-tai daugiau tėvų noras savo vaiką matyti kitoje aplinkoje. Aš, beje, saviškį užregistravau į SOS darželį, nes apsilankius ten, manęs neužpuolė tarybinės vaikystės baubai. A, dar: rašai žinanti, kad kažkur veikia Vėrinėlio programa? Kur? smile.gif
vija
QUOTE(mamagitana @ 2005 02 14, 11:19)
A, dar: rašai žinanti, kad kažkur veikia Vėrinėlio programa? Kur? smile.gif
*

Pagal 'vėrinėlį' dirba dauguma valstybinių darželių - tie, kurie ne pagal valdorfą ir ne pagal montesorį.
mamagitana
tai, vija, žinojau. velvet tikino žinanti "tikrai dirbančius", todėl ir tikslinuosi. Nes deklaracijos ir veiksmas kartais būna nesusiję.
Arturas
O..kaip uzaktyvejus tema... blush2.gif

Noriu ir as isiterpti.
Nesu tiesiogiai susijes u valdorfo darzeliais mokyklom ir pedagogika, bet esu kazkiek pasiskaites ir pabendraves ir su tevais ir truputuka su mokytojais.

Buvo diskutuojams ar Valdorfo pedagogika normaliems ar nesuspejantiems.
Tai ir tie teisus kurie uz tai kad normaliems ir tie katrie uz tai kad nesuspejantiems.

Nes ! Valdorfo pedagogika turi keleta atsaku. Viena is ju gydomoji pedagogika.
Stai kodel tiek kurie studijuoja sako kad Valdorfo pedagogika turintiems problemu. Jos i kurejes tikrai jos nekure specialiai problemu turintiems.
Kadangi si pedagogika orentuota i vaiko individualybe tai ji yra ir saugesne ir tinkamesne kitokiems vaikams.
Man zinomas faktas kai tevai keiciai mokyklas nes vaikas niekur nepritampa ir iprastoje mokykloje laikomas netinkamas mokymuisi, o valdorfo mokykloje jis tampa vel aktyviu ir norinciu mokytis.

Labai pritariu minciai kad metodikos ir pedagogikos tai dar yra tik dalis visos visumos, ir matyt nesvarbiausioji, nes viska leme asmenybe kuri yra salia vaiko.
Todel yr yra tokiu faktu kad pagal Valdorfo pedagogika apsiskelbusiu dirbantys aukletojai uzdrozia vaikui per uzpakali.

Mano matyti ir girdeti aukletojai ir mokytojai tikrai psisventusiai dirba savo darba.
Kazkas rase kad nesa labai sunku kuribiskumo kruvi. Dar vienas labai svarbus bruoszas Valdorfo klasese ir darzeliuose, tas kad i vaiku ugdyma ijungiami tevai.
Ir tai ne daroma ne formaliai.

Na o koki minusiuka pastebejau Vilniaus valdorfo mokykloje ( bendraujant su tevais ir su mokytojais) Man pasirode kad istikro yra negi sakyciau pristabdomas vaiku verzimasis kaupti zinias ir informacija. Greitai susigaudantiems ir aktyviems ten buna nuobodoka. Na bet tai mano asmeniniai ir keliu pasipasakojusiu tevu ispudziai ir is konkrecios mokyklos.

As asmeniskai skaitau kad ne zynios ir neinformacija yra svarbiausia. Svarbiau tokie dalykai kaip kurybiskumas gebejimas bendrauti, savarankiskumas, rysio su gamta suvokimas ir t.t. Kaikas pamanys kad siu dalyku ugdant galima pasiekti tik zyniu saskaita . As manau kad visiskai ne . smile.gif

Manau kad Valdorfo pedagogika, kitokios netradicines pedagogikos ir visokie kitokie atskiri pedagogai dirbantys kitaip vis dar yra baltos varnos musu visuomenei. Jie nelabai suprantami ir kolegu tarpe ir nevisada suvokiami tevams. Reikia drasos pasirenkant toki ugdyma kuris orentuotas i vaika kaip i asmenybe. Toks ugdymas nevisada "patogus" sistemai ir nevisada "patogus"
net ir tevams.

Gabri
Teko buti mama ir Valdorfo, ir paprastame darzelyje. Is tikruju galiu pasakyti, kad viskas priklauso nuo aukletoju, nuo bendros atmosferos, tradiciju darzelyje. Dar nuo vaiku skaiciaus grupeje... Kiekviena gero noro turinti ir netinginti aukletoja veda vaikus laukan kai tik oras leidzia, skaito jiems pasakas pries miega, leidzia grupeje laisva veikla tiek kad netrukdytu vienas kitam, sukuria silta vaiku bendravima grupeje.

Del pasiruosimo pirmai klasei. Is tikruju netiesa, kad Valdorfo mokykla lankantys vaikai yra zioplesni, kvailesni. Viskas nuo vaiko priklauso. Yra tokiu kurie seseriems metams suejus vaiksto tevams is paskos su knyga ir raidziu, skaiciu klausineja, po kiek laiko puikiai skaito ir skaiciuoja. Yra gi tokiu vaiku, kuriems tai neidomu ir tada tikrai Valdorfo darzely jis nuo tu neidomiu mokslu 'apsaugotas'. Todel Valdorfo mokykloje ir pradedami mokslai nuo pasaku apie raides - teoriskai i sia mokykla ateinantis vaikas turetu apie jas buti negirdejes.

Kai vaikai buvo mazuteliai as taip pat labai domejausi ir zavejausi Valdorfo pedagogika. Vis paklausydavau kaip baisu yra tradiciniuose darzeliuose, kaip zlugdoma asmenybe, fantazija ir kaip viskas draudziama. Dabar dziaugiuosi, kad teko pamatyti ta 'baisiaja' sistema, kuri mane pradziugino. Vaikas tikrai daug stipriau realizuoja savo fantazija, kiekviena diena ziba akys kad dare ta ar ta ir negirdziu:'Nenoriu i darzeli, ka as ten veiksiu'. Lipdo ta pati moli, tik gerokai dazniau, lieja ta pacia akvarele taip pat dazniau ir salia to dar speja suzinoti ir isbandyti daug kitu mielu rankoms, akims ir sirdziai darbeliu...

Man paciai antroposofija nera priimtina, ir todel stipriai suglumindavo kai kurie aukletoju aiskinimai (arba nepaaiskinimai) mazdaug tokio lygio kaip cia kazkas apie Staineri citavo. Todel bent Lietuvoje, jei leidi vaika i darzelio Valdorfo grupe ir planuoji aktyviai dalyvauti jos gyvenime (kas yra kaip ir privaloma), turi gerokai pergalvoti ar antroposofija nesikerta su tavo gyvenimo supratimu, su tavo tikejimu ir gyvenimo budu. Is tikruju, kam leisti vaika i Valdorfo grupe, jei namuose jis mato visai kita gyvenima.

Kazin ar verta lyginti sistema uzsienyje ir sistema Lietuvoje. Juk pas mus lietuviskasis Valdorfo darzeliu variantas, kurtas pagal lietuviu aukletoju supratima ir sistemos pritaikymo galimybes. Tai nera "Valdorfo darzeliu tinklo filialai Lietuvoje", kaip kad tarkim viesbuciai.
Gabri

As asmeniskai skaitau kad ne zynios ir neinformacija yra svarbiausia. Svarbiau tokie dalykai kaip kurybiskumas gebejimas bendrauti, savarankiskumas, rysio su gamta suvokimas ir t.t. Kaikas pamanys kad siu dalyku ugdant galima pasiekti tik zyniu saskaita . As manau kad visiskai ne . smile.gif

Patikek, kiekvieno vaiko gyvenime ateina toks laikas kai parodyti savo zinias - svarbiausia. O jei ju nera, tai nei kurybiskumas, nei rysys su gamta nepades...
Tomuko mamukas
Labai noreciau vaika leisti i Valdorfo darzeli.....bet kaina (mes gyvename New York'e) 18000.00 per metus doh.gif
Taip kad nors i Lietuva grizk tongue.gif
Kutuliukas
Tomuko mamukas,
kaip isivaizduoju kiti prestiziniai (ne Valdorfo) darzeliai pas jus kainuoja ne kiek nemaziau...Tokiu kainu faktai is tiesu turetu buri rakstimi Valdorfo sistemai - juk pirmasis siai sistemai pradzia daves darzelis buvo skirtas cigareciu fabriko darbininku vaikams, t.y.proletariatui, per kuri lengviausia prakisineti naujas (siuo atveju antroposofines) idejas...O dabar bedziai sios sistemos savo vaikuciams pasiulyti negali (kalbu apie Jav). doh.gif doh.gif doh.gif doh.gif doh.gif

velvet
QUOTE(mamagitana @ 2005 02 14, 13:18)
tai, vija, žinojau. velvet tikino žinanti "tikrai dirbančius", todėl ir tikslinuosi. Nes deklaracijos ir veiksmas kartais būna nesusiję.
*

Vaiku darzelis vilniuje "Sakalelis", Staneviciaus g.
velvet
QUOTE(mamagitana @ 2005 02 14, 11:19)
velvet, aštrų stilių mėgstu, bet tamstai akivaizdžiai sekmadienis buvo sunkus. Gal nemyli kas? Jei turėtumei jėgų ir noro, paaiškink paskutinę mintį apie jėzuitus? Dėl aplinkos "kituose" darželiuose tamsati džiugiai pritariu,mano versija panaši-tai daugiau tėvų noras savo vaiką matyti kitoje aplinkoje. Aš, beje, saviškį užregistravau į SOS darželį, nes apsilankius ten, manęs neužpuolė tarybinės vaikystės baubai. A, dar: rašai žinanti, kad kažkur veikia Vėrinėlio programa? Kur? smile.gif
*

Apie Jezuitus norejau pasakyti, kad uzusieny svarbu ar tu priklausai ju bendruomenei, ar lankaisi ju sueigelese, pagaliau ar tiki tuo kuo jie tiki ir.t.t., o pas ar mokesi nuo 100 iki 400Lt. per menesi (tipo kiek gali). O kaip manes nemylesi, kai tokia meili esu. blush2.gif
norge
QUOTE(Gabri @ 2005 02 14, 15:43)
As asmeniskai skaitau kad ne zynios ir neinformacija yra svarbiausia.
*

Aš manau, kad tai du vienas kitam nemaišantys dalykai. Pati pagalvok, kaip nūdna būtų skaityti grožinę litereatūrą, jei ten būtų tik paistalai, be jokios naujos informacijos. blink.gif

Vaikai labai imlūs. O fantazija- kiekvieno jų dovana. Truputuką paskatini ją, ir jūromis liejasi stebuklinės sukurtos pasakos, žaidimai, šokiai.... Tačiau žmogus auga, turi augti ne tik vaizduotė, bet neatsilikti ir protelis.

Beje, ne tik vaiko, bet ir suaugusio žmogaus smegenėlės turi gauti kasdien šviežio oro- naujos info. Įrodyta, kad mus, susaugusius, tai apsaugo nuo ankstyvos proto senatvės. Vaikams naujo info, žinios reikalingos ir makaulei vystytis, ir tam pačiam kūrybingumui plėtoti.

Kūrybingumas pats savaime be jokio info peno gali plėtotis iki tam tikro taško, vėliau pradeda parazituoti, makaulė degraduoja, asmenybė taip pat. Kad kūrybingumą pakelti į aukštesnį lygmenį info tiesiog būtijna.

Manau, iškelti kūrybingumą virš žinių - labai patogus savo vaikelio apsaugos būdas nuo sunkumų. Mat žinių kaupimui reikalingos pastangos. Vai vai, vaikelis pervargs. biggrin.gif Bet vaikui nuo to geriau nebus. Pažiūrėkit į besimokančius vaikus. Mūsų mažuliai tiesiog sugeria skaičius, raides, aritmetiką, žinias apie gamtą, apie pasaulį. Tai teikia jiems ir pasitikėjimą savimi, drąsos. O drąsus ir kuria drąsiai. smile.gif

Žinių gausa leid-ia vystytis vaizduotei. Kūrybiškumas ir žinių kaupimas, tai kaip dvi viena kitai nekliudančios dalys- kaip miltai ir vanilinas pyragui. Negali iškepti gero pyrago tik iš vanilino. O vien miltų kovaldas bus nykus. Derinti reikia.

O vaikai nuo to tik laimigesni.

Pabaigai- vaizdelis (na aišku, apie mano vaikus, apie ką daugiau- vilkopuse- neskaityk, bo gausi aparpuolį biggrin.gif ):
Septynmetė dukra, antrokė, pirmūnė, lanko muzikos mokyklą pianino klasę. Be jos- Smalsučių gamtininkų būrelį, Folkloro (ten groja fleita ir kanklėm), Anglų fakultatyvą (mokykla sustiprinta vokiečių). Prieš Naujametį prasidėjo liūdnumai- ach ta muzikos mokykla...Visi vaikai eina veikti, ką nori, o aš tarabanijuos į muziką autobusu, o dar atgal... Vat, visi vaikai darė tą ir tą, o aš į muziką... O namų darbai - jiems tik mokyklos, o man ir muzikos... Ilgai tarėmės su vyru, ginčijomės, aš iki ašarų susipešdavau- čia mūsų vaikas, reikia nesulaužyt, samdom privatų mokytoją, tegul simboliškai pamoko, apsiesi vaikas be Dvariono mokyklos. Vyras- reikia, kad vaikas jaustų iššūkį, negalima gyvenime daryti tik tai, ką nori, reikia užbaigti visus pradėtus darbus, norint ką pasiekti- reikia pastangų, bla bla bla. Galų gale, aš laimėjau. Pasikviečiam Elena - sakom, na, sakyk, kaip tu pati įsivaziduoji, kaip susidėliotum savo užsiėmimus, patinkančius-nepatinkančius, kad būtum gyvenimu patenkinta.

Ji: GERAI, AŠ LANKYSIU MUZIKĄ, BET LEISKIT MANE DAR LANKYTI IR KERAMIKĄ.
biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

Finalas- mergička puikiai mokosi, lanko visus tuos būrėlius, atstovauja mokykla krūvoj konkursų ir olimpiadų, nukėlė muzikos laiką į vėlesnį dėl keramikos užsiėmimų, važinėja į Dvariono mokyklą su šypsena. Ten jau pradėjo rašyti pažymius už solfedį. Mažiau 10 mergina dar nebuvo gavusi. biggrin.gif

Kitais metais norėtų pradėti baleto užsiėmimus.
Gabri
Norge, as su tavim sutinku. Ten pirmoji pastraipa neteisingai blush2.gif pacituota is Arturo. Mano mintys antroj pastraipoj doh.gif
norge
QUOTE(Gabri @ 2005 02 15, 10:02)
Norge, as su tavim sutinku. Ten pirmoji pastraipa neteisingai blush2.gif  pacituota is Arturo. Mano mintys antroj pastraipoj doh.gif
*

Oi, jau antrą kartą taip susimaišau- jau antram žmogui dedu komentarą, nesupratus, kad tai citata. doh.gif Atsiprašau.

Gerai būtų, kad grąžintų ankstesnę citavimo tvarką, dabar tikrai kartais viskas susimaklina.
Kutuliukas

Varge, jei nepazistat tokiu darzeliu zinanciu zmoniu, tai zurnalus, skirtus teveliams paskaitykit. Bent karta per metus ten buna skelbiami darzeliu 100-tukai, mokyklu 500-ukai ir pan. Salia buna prirasyta pagal kokia ugdymo sistema istaiga dirba. Tad jei nezinot, nereiskia kad nera, o tik tai, kad tuo klausimu visiskai nesidomejot. Nes turbut ko gero yra isankstinis nusistatymas, kad visa, kas nauja - gera, o visa kita - ne demesio neverta... o ir internete galima pasieskoti schmoll.gif
Kutuliukas

Daromi oficialus ugdymo istaigu kokybes tyrimai, po to pateikiami rezultatai. Beje, ne itin palankiu rezultatu sulaukia visokios istaigos ....Tad sakyti, kad "deklaracijos ir veiksmas kartais būna nesusiję" kazkaip nepamatuotai atrodo. O kas tada geriau gali pasakyti nei tai specialiai tiriantys zmones arba vaiku tevai..Kam taip nurasineti ju darba - tiesa tu geruju gali buti kur kas daugiau, tik pvz. stringa materialines bazes reikalai, o ne pats ugdymo darbas. Viena kita klaidele gali buti aisku, bet nereikia perlenkti lazdos...Na nebent i zodi "deklaracijos" dedama dar kazi kokia reiksme doh.gif
Alchemie
Sveikos,
teko man patirti ir Diemedzio sistema ir paprasto darzelio ir Valdorfo...Turiu pasakyti, kad taip, pirmiausia aukletojos tai reiksmingiausia dalis, antra vaikas..jei vaikas aktyvus (kol kas savo vaikui neklijuoju hiperaktyvaus vaiko sindromo, nors problemu kelia) tai tada jau ir darzelio filosofija ne visada padeda. Pirmi du darzeliai graziai atsisake mano vaiko...pradzioje eidavo i valstybini darzeli, viskas tavrkoje, bet kai grupeje pasidare labai daug berniuku, tai sededavo is kaladaziu pasidarytame kube per dienas, o jei vaikai griaudavo ji, ta budavo nuolatiniai konfliktai..konfliktai ir delto, kad nezaisdavo nurodytoje darzelio teritorijos vietoje..zliumbiau kas diena, nes nuolat mano vaikas kazka ne ta darydavo..is nevilties nuvedziau isbandyti Valdorfo darzeli..per pusmeti nerealus rezultatai.(vaikas aprimo, pasidare lengviau susitarti ir aisku nebebuvo tos ginybines pozicijos einant i darza)..nors aisku kartu su aukletojomis ejome ir pas psichologa ir namie stengemes dirbti..bet va..pasirodo ir toms geroms aukletojoms nebeuzteko jegu ji priziureti grupeje, nes demesio reikia tiek kiek likusiems vaikams..sutinka priziureti tris dienas per savaite, o likusias ieskoti pagalbos pas specialistus verysad.gif manau, kad specialistai neispres problemos del vaiko prieziuros dvi dienas per savaite, kol mes dirbame..na bet..bet tikrai zinau ir maciau, kiek daug jegu tos aukletojos ideda i vaiku auklejima. Dabar mastau, ka daryti, nes iseiti is darbo neiseitis, vaikui reikia darzelio...
Del mokyklos, manua, kad kol Valdorfo sistemos mokykla dar neuzaugo, kad butu bent viena klase su brandos atestatu, tol nevesiu i tokia mokykla vaiko..nes musu egzaminu reikalavimai sudetingi ir pagal valstybine sistema paruostiems vaikasm, o ka jau kalbeti apie vaiklus, kurie graziia soka ir dainuoja..zmones jie gal ir geri uzauga, bet iki tol jie turi ismokti atlaikyti kitu sistemu spaudima
Kutuliukas
O kaip manes nemylesi, kai tokia meili esu.
Zinoma zinoma wub.gif
Keberiokšt
Dar karta perskaiciau diskusija- kazkoks briedas. Bi tik rekti, piktintis ir zeminti 4u.gif
Naujoke25
man prie pat namų Valdorfo klasės.. ale yra tėvų, kurie veda ten savo vaikus.. bet iš jūsų pasakojimų išeina, kad jie rengia vaikus ne universitetui o profesinei mokyklai g.gif
vaižgantė
Mano sūnus mokosi Valdorfo mokykloje. Taip, paruošimas ten menkesnis, bet geriau vėliau pasamdysiu vieną kitą mokytoją, kad papildomai su juo padirbėtų, nei vargsiu su sutrikusios psichikos vaiku...Standartinė mokykla į mokinį žiūri kaip į robotą, kurį reikia prikišti žinių. Mano sūnui tai netinka. Jis labai jautrus. O Valdorfo mokykloje jis jaučiasi gerai. Man tai svarbu.
O kuo blogai profesinės mokyklos? Mano vyras juokiasi iš mano- mokytojos- atlyginimo. Sako:eik geriau dažytoja dirbti...
vaižgantė
QUOTE(Naujoke25 @ 2005 10 06, 12:51)
man prie pat namų Valdorfo klasės.. ale yra tėvų, kurie veda ten savo vaikus.. bet iš jūsų pasakojimų išeina, kad jie rengia vaikus ne universitetui o profesinei mokyklai g.gif
*

Šiemet į pirmąją klasę negalėjo priimti visų norinčių- jų buvo daugiau, nei vietų... Gal tai kažką sako?
uola
QUOTE(vaižgantė @ 2005 10 15, 18:03)
Šiemet į pirmąją klasę negalėjo priimti visų norinčių- jų buvo daugiau, nei vietų... Gal tai kažką sako?
*

Sako tai, kad pusemilijoniniam miestui reiktu dar vienos valdorfo klases. Beje, yra ir daugiau mokyklu, kurios nepajegia sutalpinti visu norinciu.
Springlet
QUOTE(vaižgantė @ 2005 10 15, 16:03)
*

Kiek jau yra veikianciu klasiu? Ar tik pradines? Ar dirba jose su protine negalia turinciais vaikais?
vaižgantė
Yra 11-a klasių.
Dėl negalios nežinau. Bet manau, kad priimtų. Vyrenėse klasėse vietų yra. Tik pradinėse klasėse vaikų daug.
Yra vienas sunkumas- toje mokykloje anglų ir vokiečių kalbų mokoma nuo pirmos klasės. Tad jeigu vaikas norėtų ateiti, tarkim, į šeštą klasę, jam reikėtų papildomai samdyti mokytoją, kad pasivytų... Aš taip ir dariau. ir viskas gerai. Tiesa, maniškis atėjo į antrą klasę...
Springlet
Vienuolika smile.gif tai kitais metais speju, kad bus ir dvylikta smile.gif O kaip isisvaizduojat toliau?
Lyg tai baigiamuju egzaminu jiem nebuna rolleyes.gif ar tiesa?

O del negalios, tai klausiu todel, kad lyg tai Lietuvos ryte buvau skaicius, bet tiksliai nezinau, todel butu idomu isgirsti.
vaižgantė
Bus ir dvylikta.
Man irgi būtų įdomu sužinoti, ar rašomi pažymiai 11 kl, nes jei nerašomi, mokiniai gaus tik pažymą, kad išklausę 12 kl kursą...
Reikės pasidomėti. Mano sūnus dar tik pradėjo mokytis šioje mokykloje, tai daug ko nežinau. Kitų savo vaikų į ją neleisčiau, nes akivaizdžiai žemesnis mokymo lygis. Bet man šiuo metu tai nesvarbu- svarbu, kad mano vaikas gerai jaustųsi...Kad norėtų eiti į mokyklą, kad lova naktį būtų sausa ir kad per miegus nerėktų... Vaiko sveikata yra svarbiau nei žinių prikimšta galva...
Springlet
Vaižgante, jei teisingai suskaiciavau, tai sunus i trecia klase eina.
Siaip tai vaiko sveikata - pirmoje vietoje, bet man butu idomu ir perspektyva, taip pat ir mokytoju issilavinimas. Ar tai specialiai paruosti, ar tie patys, bet prijauciantys Valdorfo pedagogikai...
Kaip supratau, tai jums teko ir paprastoje mokykloje mokytis, tai gal gali pasakyti kuo skiriasi rolleyes.gif

Ir dar sakei "zemesnis mokymo lygis", tai manau, kad zinios ne visada daug reiskia, mes buvome ir tebeesame orientuoti i ziniu kiekybe, o ar daug ziniu pritaikome realiame gyvenime rolleyes.gif
vaižgantė
QUOTE(Springlet @ 2005 10 22, 22:53)
Vaižgante, jei teisingai suskaiciavau, tai sunus i trecia klase eina.
Siaip tai vaiko sveikata - pirmoje vietoje, bet man butu idomu ir perspektyva, taip pat ir mokytoju issilavinimas. Ar tai specialiai paruosti, ar tie patys, bet prijauciantys Valdorfo pedagogikai...
Kaip supratau, tai jums teko ir paprastoje mokykloje mokytis, tai gal gali pasakyti kuo skiriasi rolleyes.gif

Ir dar sakei "zemesnis mokymo lygis", tai manau, kad zinios ne visada daug reiskia, mes buvome ir tebeesame orientuoti i ziniu kiekybe, o ar daug ziniu pritaikome realiame gyvenime rolleyes.gif
*

Mano Daumantas pirmą klasę baigė Pilaitės vid mokykloje. Antrą- Tuskulėnų vid. mokykloje. Dabar jis yra antrokas Valdorfo mokykloje. Padariau klaidą jį išleisdama į 1-ą klasę šešerių, todėl ta klaida dabar ir taisoma. Taip jau išėjo, kad išleidau į parengiamąją klasę, o mokytoja nusprendė, kad jis jau turėtų į pirmą klasę eiti. Psichologė padarė tyrimus, sako- motorika puiki( ogi jis piešė diena dienon- tai ir pirštų motorika puiki), jei norit, leiskit į pirmą. Vaiko akys blizga, vaikas nori... Va taip ir išleidau. O paaiškėjo, kad jam dar vėjai galvoje švilpia, nenori mokytis... Kaip dabar suprantu, jį į pirmą klasę reikėjo leisti 8 m, nes gabumai nieko nereiškia. Kas, kad gabus, o mokykloje tik lakstyti ir dūkti nori? Pamokų ruošimą prisimenu kaip kažkokį siaubą... Vieną raidę aš parašau, kitą (po ilgų įkalbinėjimų-jis). Noras mokytis atsirado tik dabar...
Dėl žemesnio mokymo lygio aš visai nesijaudinu, nes sūnus yra gabus ir kalboms, ir matematikai, paūgės, į protą ateis, pats supras, kad reikia daugiau mokytis nei mokykloje moko. Prisimenu, kaip pati savo tėvų vienuoliktoje klasėje paprašiau, kad pasamdytų man gerą lietuvių kalbos mokytoją, nes noriu išmokti daugiau, nei moko mokykloje. Ir visus metus vaikščiojau pas mokytoją, kuris buvo tiesiog savo dalyko fanatikas. Jis mokė mane to, ko moko studentus lituanistus. Buvau patenkinta. Ir studijuoti paskui buvo lengviau...
Springlet
Keista, kad pirmokams namu darbus reikejo ruosti, antrokams jie irgi neturetu buti uzduodami, nebent vaiku ir tevu pageidavimu rolleyes.gif
Tikrai anksti isleidot i mokykla, maniske 97 gruodinuke, tai dabar irgi antroke smile.gif na bet jei jau buvo tai pasielgta, atgal juk laiko neatsuksi, svarbu, kad dabar sunui gerai sekasi ir jis jauciasi puikiai mirksiukas.gif
vaižgantė
Pirmoje klasėje namų darbų užduodavo labai daug. Kai mokytojos paklausiau, kodėl, ji man atsakė, kad mano sūnus daug ko nespėja padaryti pamokų metu, todėl tenka daug ką daryti namie. Ji- mokytoja metodininkė, bet aš jai vardą vien už vaikų perkrovimą atimčiau... Mano gi vyresnysis irgi pirmokas buvo. Tai normaliai nd užduodavo- eilutę raidžių, skaičių parašyti. O čia- ir pratybos, ir dar specialiai lapai atšviesti...
Springlet
O kaip Valdorfo mokykloje ar uzduodami namu darbai? Jei taip, tai kokie? smile.gif
vaižgantė
Labai mažai užduodama. Gal du kartus per savaitę. Niekuomet namuose nesu mačius sūnaus namų darbus ruošiant. Jis vis sako, kad mokykloje padarė. Nebent padūduoja. Ar vokiškus žodžius pasikartoja.
Springlet
Idomu o kaip sventes svenciat? Nors dar nedaug buvo rolleyes.gif
vaižgantė
Man patiko rugsėjo pirmoji. Buvo pristatyti visi mokytojai, o po to... visi mokiniai. Vardais. Iš karto pasijunti kaip šeimoje.
Buvo Šv Mykolo šventė kažkur miške, bet mano sūnus nedalyvavo, nes sirgo. Lapkritį, žinau, bus Žibintų šventė. Penktadienį mokiniai patys liejo žvakes. Žibintų šventei darys žibintus.
Man patinka, kad mokykla turi savo stovyklą Molėtų raj. Sūnus joje buvo pavasarį, susipažino joje su klase. Trečiokai statė molinį namą. Mačiau, kaip tai vyko. Man l patinka, kad šios mokyklos veikloje gausiai dalyvauja tėvai. Ir stovykloje mačiau tiek tėvų darbuojantis, svarbiausia,- tėčių...
Norėtųsi ,kad kuo greičiau ši mokykla taptų savarankiška mokykla. Nes kol kas jos kaip ir nėra...
Springlet
QUOTE(vaižgantė @ 2005 10 24, 07:48)
Norėtųsi ,kad kuo greičiau ši mokykla taptų savarankiška mokykla. Nes kol kas jos kaip ir nėra...
*

O kaip dabar yra?
Aprasytos sventes grazios smile.gif saunu, kad daug teciu dalyvauja, nes paprastai jie tarsi nuosaly lieka rolleyes.gif
Alchemie
Man pvz. si pedagogika patinka, ir sventes patinka, bet trukumas tas, kad ji nesuderinama kol kas su bendruoju lavinimu Lt, ir siaip visada labai daug priklauso nuo aukletoju darzeliuose ir mokytoju mokyklose. As pvz buvau laiminga, kad mokykloje gavau tiek geru mokytoju, kad tie du ar trys mokytojai nevisprociai tiesiog nesugebejo uzgozti to dziaugsmo, kuri teike kiti. ir tai buvo paprasta mokykla. O vat su Valdorfo mokykla ir darzeliais manau yra ne tiek daug tokiu tikru atsidavusiu, kurie sugebetu ir pedagogika taikyt ir vaika suprast...kai man valdorfininke vaika apkaltino psichiskai nesveiku ir nenormaliu, kad neserga prisivalges sniego, plius sugebejo pasakyti prie vaiko, akd jo nelaukia grupeje... doh.gif g.gif man kyla klausimas apskritai apie jos kaip pedagoges sugebejimus
Springlet
QUOTE(Alchemie @ 2005 10 24, 08:39)
kai man valdorfininke vaika apkaltino psichiskai nesveiku ir nenormaliu, kad neserga prisivalges sniego, plius sugebejo pasakyti prie vaiko, akd jo nelaukia grupeje... doh.gif  g.gif man kyla klausimas apskritai apie jos kaip pedagoges sugebejimus
*

ne kas g.gif
vaižgantė
Visur pasitaiko ir prastų mokytojų, ir prastų auklėtojų... Galiausiai mokytojai ir darželio auklėtojai nėra robotai- būna, kad netyčia koks žodis išsprūsta, o paskui gailiesi...
zuza
Gal kas žinote Valdorfo darželio Vilniuje telefoną, būčiau dėkinga 4u.gif
Alchemie
Zuza ziurint kur nori, yra Valdorfo grupiu (Pasakos darzelyje Zirmunuose, Delfinukyje Karoliniskese), yra privatus ale darzelis.
Taip as sutinku visi mes zmones, issprusta, bet yra momentai, kai tokie dalykai negali issprusti, delto ir esi pedagogas, arba tai neturi buti pasakyta prie vaiko.
man kaip mamai kaltinimas, kad vaikas nenormalus, kad neserga atrodo absurdiskas ir nesa tik viena zinia, kad mano vaikas ten nepageidaujamas ir nera naturaliai priimamas, o priimtas delto, kad as galejau moketi kas menesi dideli mokesti uz jo prieziura. Sioje vietoje ir susiduria pedagogika, profesionalumas ir zmogiskumas. beje, sia vasara normaliame darzelyje mano vaiko grupe kuri laika priziurejo valdorfininke aukletoja, turiu pasakyti, kad per 100 m jauciasi, kad zmogus atsidaves, ismanantis darba ir vaikai prie jos lipte limpa, net maniskis toks isrankus zmonems.
Krokokatinas
Alchemie, gal jau butu laikas nustoti lieti savo nuoskaudas, nes kuo toliau tuo daugiau detaliu atsiranda tavo pasakojimuose apie Valdorfo darzeli... I viska galima paziureti ir is aukletoju bei kitu tevu pozicijos. Jei vesdamas vaika i grupe esi neramus del jo saugumo ir sveikatos, nes vienas asocialus vaikas kelia REALIA gresme... manau kad aukletojos apsisprende teisingai. Jos turi isipareigojimu ir pries kitus darzelio bendruomenes narius. Beje, jos puikios ir zmogiskaja, ir profesine prasme. Nesmagu, kad del asmeniniu konfliktu juodinama visa Valdorfo sistema sad.gif
Springlet
QUOTE(Krokokatinas @ 2005 10 26, 14:15)
Alchemie, gal jau butu laikas nustoti lieti savo  nuoskaudas, nes kuo toliau tuo daugiau detaliu atsiranda tavo pasakojimuose apie Valdorfo darzeli... I viska galima paziureti ir is aukletoju bei kitu tevu pozicijos. Jei vesdamas vaika i grupe esi neramus del jo saugumo ir sveikatos, nes vienas asocialus vaikas kelia REALIA gresme... manau kad aukletojos apsisprende teisingai. Jos turi isipareigojimu ir pries kitus darzelio bendruomenes narius.  Beje, jos puikios ir zmogiskaja, ir profesine prasme. Nesmagu, kad del asmeniniu konfliktu juodinama visa Valdorfo sistema  sad.gif
*

o kaip jai jaustis po tokios zinutes? g.gif

Tai gal papasakokit daugiau apie Valdorfo sistema.
Krokokatinas
Na, apie jautimasi - pacios suprantat, kad paklausius kitos puses, paaisketu kiek kitokia teisybe ir apie pasakytus zodzius, ir apie ju prasme smile.gif Kiekvienas isgirsta tai ka yra linkes isgirsti...

Kas idomu placiau papasakoti?? Nesu didele zinove, tik is asmenines patirties ax.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.