milabra
2005 08 16, 19:27
Mano septynmetė turi problemų su draugais - kieme ar klasėj niekas su ja nenori draugauti. Taip buvo darželyje, panašiai mokykloje, naujame kieme pastebiu tas pats. Ji gana valdinga. Mėgsta lyderiauti. Nors aiškinu kad tenka kartais nusileisti, ir ji bando tai daryti, dažniausiai baigiasi tuo, kad ją net išnaudoti pradeda. Tada jau dukters orumas paima viršų ir pradeda "statyti" visus į vietą. Priėjom net iki to, kad prašiau vienos mergaitės mamos "sudrauginti". Iš pradžių viskas lyg ir neblogai buvo, šiandien vėl grįžo niekam nereikalinga, nes panašiai ir buvo jai pareikšta - nelabai tu čia mums reikalinga, turim mes savų draugių. Nežinau, kuom padėti dukrai. Saldainiai padeda tuo momentu, užslopinti jos lyderiavimo nenoriu. Bet matyti ją kiaurą dieną žiūrinčią į vaikus pro langą - vaizdelis širdį spaudžiantis
zebra mama
2005 08 29, 15:20
Pas mus tas pats. Mano dukra (6m.) taip pat neranda draugu kieme. Ji irgi linkusi lyderiauti, nori buti demesio centre. Labai jautriai reaguoja i pastabas. As pasimetusi nezinau kaip jai padeti.  PAstebejau kad daznai nori nestis zaislu i kiema (tai jie turbut suveikia kaip saldainiai) ,bet tik koki pusdieni veikia. Gal buvima namuose isnaudoti pasiruosimui pirmai klasei?
Su maniške lygiai tas pats, kaip ir su milabros panele... Net nesikartosiu, toks įspūdis, kad apie saviškę skaityčiau Beja, gal čia skorpioniukės tokias problemas turi, nes žiū, kad mūsiškės tik per 5 dienas skiriasi....
milabra
2005 08 30, 22:23
Visko gali būti  Va, Zebriukės pana Vėžiukė, irgi toks ne iš taikiųjų padaras. Nors aš kažkaip zodiakams niekad neverčiu bėdos
svetima
2005 08 31, 10:05
Nu atsitiktinai paskaičiau, tai maniškė irgi labai panašiai...Tik gal skirtumas tas, kad jei kiti vaikai jos neklauso ir viskas vyksta ne pagal jos dūdelę, tai jinai aplamai tada atsiriboja ir nebenori su jais jokių kontaktų..Nors ištiesų gal ir nori, bet kadangi žino, kad nieks neklausys, tai net nebepradeda megzt santykių iš naujo..Pvz. kieme yra du bendraamžiai berniukai, tai kadangi jie labiau linkę į berniukiškus žaidimus, tai maniškė pasiunta ir bėga namo..Būna, kad jie ateina jos vis tiek pakviest žaist, bet ta užsiožiavus neina į kalbas..Aišku paskui ilgokai jos nieks ir nekviečia.. Dabar aplamai prabuvo visą vasarą kaime praktiškai viena(taip pati norėjo, nes aceit atsibodo daržas), tai įtariu, kad bus sunku darže Maniškei tuoj 6 metai bus..
milabra
2005 08 31, 20:38
Tai čia ko gero tik pasibėdavosime viena kitai ir viskas  Įtariu čia jokia ne psichologinė problema  Atsakymo nesulaukiu. Kaip sakoma, savo bėdos didžiausios
Mano sūnui tokios pat bėdos. Bet dar ir mušasi su kitais vaikais (tie kurie jį erzina, pravardžiuoja). Kelias dienas stebėjau visus kiemo vaikus, atrinkau lėtesnius, nekonfliktiškus berniukus. Su jais ir patariau sūnui bendrauti. O nuo mušeikų eiti kuo toliau. Nesakau, kad visos problemos išsisprendė, bet bent jau nebesimuša.
pa_radize
2005 08 31, 21:09
buvau lygiai tokia pat-valdinga,viskas turėjo būt pagal mane.tik skirtumas gal tas,kad kai pamačiau berniukų žaidimus,jungdavaus prie jų,tad mergaitės ir jų nuomonė neberūpėjo.o ir aš kažkaip problemų neturėjau. jei vaikas tikrai turi tokį bruožą kaip polinkis vadovaut (tai nėra lepinimo pasekmė),tuomet teks pasistengt.labai gerai pasielgė dyna-stebėjo vaikus ir nusprendė,su kuriais sūnui geriau bendraut.tad gal reiktų surast kokią mergaitę,ne itin drasią,gal mažai draugių turinčią ir padėt joms susidraugaut?tuomet ir valdingoji turės kuo rūpintis,ir nedrąsiajai bus gerai.kalbu iš patirties-gal iki kokių 13m. turėjau draugę/kaimynę/klasiokę,kuri buvo baisiai nedrąsi.tai aš ją pamuštruodavau,apgindavau mokykloj,o jin man padėdavo su mokslais.ir taip stūmėmės abi  minusas vienas-ilgainiui ta "pilka pelytė" gali atsibust,jei ilgai bendraus,ir sumąstyt,kad yra išnaudojama.nors gal tik man čia tokia pasitaikė nežinau,ar mano pliurpalai čia kam padės,bet patirtim pasidalint,manau,visad gerai
Kaip išvystyti droviam vaikui bendravimo įgūdžius? Na, sėdi namie niekur neina ir gana. Bijau, kad neturinti draugų mergaitė gali pakliūti blogai kompanijai į rankas. Laukiau laukiau kol pati pradės draugauti, o ji sako kiti erzina šaiposi. Nemoka ji atsikirsti apsiginti, visas pašaipėles priima su aukos role ir nors tu ką. Su klasiokais vengia būti, nes ten dukrai nepatinka masiškai rūkantys(???) ir... geriantys. Taip ir nesuprantu ką daryti, keisti mokyklą? Buvom pas psichologą, nepatiko jai. Atėjom, pakalbėjo su dukra. Žiūriu ligos istorijoje ligų kodų prirašyta. Paprašiau pakomentuoti. Psichologė sako čia- vabalų baimė, čia šunų ar tai dar kažko, čia gydytojų... Tai sakau, kaip jai tai reiškiasi- pasirodo dukra sapnus pasakojo, košmarus taip sakant. Išėjau taip ir nesupratusi, kaip mergaitei tai turėtų padėti bendrauti. Pastūmėti neišeina, į būrelius kur duodami psichologijos pradmenys- atsisako eiti, sako kad jai užteko ir tos psichologės. Anksčiau ją vaikai tikrai turėjo už ką erzinti- turėjo dieninę šlapimo nelaikymo problemą, bet dabar tai praeitis, o užsisklendimas liko
Psichologe
2005 09 05, 10:54
Kad vaikas gerai jaustusi, jis turi moketi ir vaidovauti, ir paklusti. Vienas is problemos sprendimo budu yra pasikalbeti su vaiku- jei vaikas renkasi geriau buti vienas, negu zaisti su vaikais, kuriem negali vadovauti, tai jis galbut nejaucia to kaip sunkumo. Jei manote, kad vaikui sunku nusileisti kitiems, galima ivardinti- galbut "pyksti del to, kad taves neklauso, ir del to neini zaisti. Kiti vaikai nori zaisti kartu su tavimi, kviecia". Vis del to svarbu suprasti- ka konkreciai daro vaikas, kad kiti nenori su juo zaisti- reikia stebeti tai, arba paprasyti, kad papasakotu, kaip viskas vyko. Galima padeti vaikui suprasti, kaip gali jaustis kiti vaikai su juo pvz., kaip kitas vaikas galejo jaustis, kai jusu vaikas jam pasake tai ar tai. Gal jis supyko del siu zodziu, o gal pavydi zaislu, ar pan.. Suauges gali padeti vaikui geriau suprasti visa situacija. Tokia galima individuali pagalba. Nueikite pas kita psichologe, jei vaikui nepatiko. Ne visada iseina su vaiku uzmegzti gera rysi nuo pat pradziu. Bet tai nereiskia, kad vaikui psichologine pagalba nepades. Ypac padetu grupine psichologine pagalba (vaiku grupes, kuriu tikslas ir yra bendravimo igudziu lavinimas). Ten vaikas turi galimybe gauti atgalini rysi apie savo elgesi ne tik is suaugusio, bet is kitu vaiku- kas buna labai veiksminga. (Tiesa, jeigu gydytoja rase ligu kodus-diagnozes, tai turbut lanketes pas vaiku- psichiatra, ne psichologa).
QUOTE(Psichologe @ 2005 09 05, 12:54) Širdingai dėkoju, kad taip greit atsiliepėte. Atrodo iš tiesų mano vaikui nerealizuotas vadovavimo poreikis. Bandysiu pasinaudoti patarimais. O jau, kad pasisekė užmegsti kontaktą, turiu dar klausimą, kur Vilniuje ( jei žinote) galima rasti paaugliams skirtą bendravimo grupę (apmokamą). Bandžiau užrašyti į psichologijos būrelį Jaunųjų technikų stotyje, tai manoji griežtai atsisako eiti. Gal yra kokios užsiėmimų grupės su užmaskuotu pavadinimu.
Psichologe
2005 09 13, 08:37
Del grupiu galite pasiteirauti:
"Jaunimo psichologines paramos centre", Rasu gatveje, "Paramos vaikams centre", Latvių gatveje "Pedagogineje psichologineje tarnyboje", Vivulskio gatveje
Jie kartais veda grupes, tik dabar, kadangi mokslo metu pradzia, vargu, ar bus jau surinke grupe.
Antakalnio poliklinikoje vesime vaiku, paaugliu grupes nuo sausio menesio, nes gavome joms finansavima, bus prieinama visiems vaikams, ir nemokamai. Galite atsiusti savo telefona i asmenine dezute- itraukciau Jus i sarasa (parasykite vaiko varda, pavarde, kur gyvenate, telefona, kokiai poliklinikai priklausote, ir vaiko amziu). Paaugliu grupe vyktu treciadieniais 17 val. iki 18.30, o vaiku grupes laiko dar nenumateme.
|
|