Švietimo ir mokslo ministerija pastaruoju metu gauna daug tėvų ir pedagogų paklausimų dėl vaikų priėmimo į pirmąją klasę. Reikėtų vadovautis šiuo metu galiojančiu Lietuvos Respublikos švietimo įstatymu, kuriame pabrėžiama tėvų teisė rinktis, kada leisti vaiką į pirmąją klasę, nuo 6 ar nuo 7 metų. Tėvai, norintys leisti vaiką į mokyklą anksčiau nei jam yra suėję 7 metai, prie minėtų dokumentų turės pateikti vaiko brandumą mokyklai patvirtinančią rekomendaciją.
Jei vaikas lankė švietimo įstaigą, šią rekomendaciją rašo vaiką ugdęs pedagogas (ikimokyklinio ar priešmokyklinio ugdymo grupės auklėtojas). [ftp]http://www.delfi.lt/news/daily/education/article.php?id=2394747[/ftp] Ka jūs galvojate? 8) Nuo kada geriausia leisti į pirmąją klasę?
As pati pirma klase lankiau darzeli (paruosiamoji buvo) kai man buvo 6 metukai, i mokykla (2 klase) nuejau kai buvo 7m. Jokio diskomforto nejauciau, ir saviske ruosiuos atiduot i mokykla 6 metu. (nors nezinau net kaip ten bus nes gimus rugsejo 7d.tai iseis kad 5 metu i mokykla eis? ar lauks dar metus kad be savaites 7 m. butu ???)
Springlet
2003 06 02, 23:25
| QUOTE | saviske ruosiuos atiduot i mokykla 6 metu. (nors nezinau net kaip ten bus nes gimus rugsejo 7d.tai iseis kad 5 metu i mokykla eis? ar lauks dar metus kad be savaites 7 m. butu ???)
|
Auges, o kodel taip anksti nusprendei i mokykla leisti?
Na tiesa pasakius dar nera to apsisprendimo kad butent 6 metu leisiu i mokykla. Viosu pirma dar per maza maniske, nezinau kokia ji bus kai jai bus 6 metai, nezinau koks bus jos lygys. Bet pagal save galiu pasakyt kad man nebuvo sunku mokytis nuo 6 metu, man tai patiko, o kas bus su dukra sunku pasakyt, bet jei vaikas jau bus pasiruoses eit i mokykla as jos nelaikysiu
maniskei 6m. ir nuo rudens pradesime minti mokyklos takelius  Ji pati skaito, raso, deklamuoja ir gieda baznytines giesmeles (nes tokios pakraipos darzeli lanke). Nors samoningai nesistengiau vaiko mokyti skaityti, rasyti (manau, kad tai vaikai turetu gauti mokykloje) jai tereikejo tik raideles ismokti ir pirmyn... Turbut kiekviena mama jauciame ir matome, ka sugeba vaikelis, kaip orientuojasi nepazistamoje aplinkoje, ar sugeba bendrauti. Todel ta riba tarp 6-7 metu yra labai salygine :D
;D as leidau 7 ir nesigailiu ,maniske mokosi labai gerai ir noriai .Pas juos klaseje 5 pirmunai tarp ju vienas 7 kiti 8 ,tai irgi manau rodiklis .Jie labiau susikaupia ,drausmingesni ,atidesni ,nors irgi salyginai .
Manau, kad geriau neskubėti - vaikystė ir taip trumpa. Nors kiekvienam vaikui individualiai. Žiūrint ant kiek vaikas yra jau paruoštas mokyklai. Mano jaunesnysis skaityti mokėjo jau 5 metų, bet į mokyklą išleidau 7 (be 2 mėn) ir visai gerai. manu tiek vaikui tiek man. Mano vienai draugei yra buvę, kad ji leido vieną dukrą 6 metų, ji buvo gabi, bet jai buvo labai sunku, tai patys mokytojai patarė dar metus jos nevesti, tai kažkur po 2-3 mėn. ji ją atsiėmė. O kai kitais metais išleido, tai viskas buvo gerai ir be jokių problemų. [smiley=000091.gif] [smiley=000091.gif]
uzjurga
2003 06 03, 20:35
aisku, kad visu pirma reikia atsizvelgti i vaiko pasiruosima mokyklai, o ne i amziu. apie tai sitam forume jau rase psichologe - labai aiskiai papunkciui isdestyta - paziurekit: http://www.supermama.com/cgi-bin/YABBbaby/...;num=1051359408auges, 1 savaite ne rodiklis. as irgi 5 metu pradejau mokykla lankyti, o po 10 dienu man suejo 6. aisku, ne i pirma klase ejau, o i paruosiamaja. darzelio pries tai visai nelankiau (buvo bandyta, bet neatlaikiau rezimo) ir nieko - nepamenu, kad butu kokiu problemu. ir pirmune buvau, kitus klasiokus skaityti mokydavau... 8) drauge toki pusiau juokinga pozymi, pagal kuri galima spresti, ar vaikas pasiruoses mokyklai, sake. jei desine ranka per virsugalvi pasiekia kaire ausi (ir atvirksciai - kaire ranka desine ausi), tai pasiruoses ;D
mamulia
2003 06 11, 23:55
Ieva eis 7. Rugsejo 1aja jai dar bus 6,o rugsejo 30 sueina 7. Manau idealu.
Mano mergytei 6 (7 bus pavasari), rudeni prades lankyti mokykla. Ji labai gabi, skaito, raso, skaiciuoja, mintinai atlieka sudeties atimties veiksmus (gan sudetingus), gerai kalba angliskai Svarbiausia, ji labai nori eiti i mokykla. Girdejau, kad jei vaikas pasiruoses ir dega noru pradeti lankyti mokykla, tai negalima atidelioti - vaikas gali "perdegti". Tada mokykla gali tapti jam nemiela. O stai kitas krastutinumas - dukrytes klaseje mokysis vienas 5 m. berniukas. Ji uzrase i mokykla tevai, nes vaikas "labai norejo". Atseit, jis guvus, gabus. Tik mokytoja nerimauja, kad tas judrus linksmas penkiametis nemoka nei skaityti,nei rasyti, nei skaiciuoti. Aisku, pirmokelis to neprivalo moketi. Bet tam berniukui penkeri. Taigi jis tikrai galetu palaukti bent metelius. As tik paklausiau, ar jis kartais ne vienturtis. Pasirodo, taip... Nors, kiek parodo apklausos, visi tevai galvoja, kad ju vaikai gabesni nei vidutiniai  . Noretusi to berniuko tevams pasiulyti geriau vaika uzrasyti i kruva bureliu, anglu kalbos kursus, sporto uzsiemimus, teatro studij ar pan. Anoks cia tikslas - kuo greiciau baigti mokykla. Geriau tegul vaikas igija kuo platesni issilavinima ir dienas praleidzia smagiai ir turiningai.
Maniskis gimes rugpjucio 8, tai eis jau 7 metu i mokykla 8) Siaip skaito laisvai tokias knygas, kaip Haris Poteris, skaiciuoja, raso... Vienu zodziu, kai paziurejau, ko ji mokys pirmoj klasej, supratau, kad jis siuo metu kremta antros klases antro pusmecio uzduotis. Bet -
1. Jis pas mane nulauzhtas kairiarankis. Vat reikejo kai kam imti ir pareguliuoti vaika, kuria ranka REIKIA rasyti. Dabar raso vistos kojele, 4 metu sesute savo kairiaja geriau isvingiuoja. Tures ko pasimokyt.
2. Socialine branda. Kai gime mazoji, brolis pradejo "mazeti" - naturaliai stengesi nesuaugti, pabuti dar mamytes vaikiuku. Ir siaip labai drovus, ir kuo toliau, tuo drovesnis darosi. Simet turiu nerealu malonuma - stebeti, kaip jis is vaiko virsta mokiniu - vyriskeja zmogus. Ir labai dziaugiuosi, kad nesusigundziau leisti pernai.
3. Ir man nerupestinga vaiko vaikyste prasitese... Jokiu vaodveliu, jokiu namu darbu ;D ;D ;D
Mano patarimas butu - tiesiog stebekite savo vaika, jauskite ji. Vaikai pries mokykla pradeda keistis, suaugti 8)
Mano giminaiciu berniukas nuejo i mokykla penkeriu. Tai buvo pernai. Tevai labai didziavosi. Atseit, jis labai norejo i mokykla, o ir minimuma mokejo. Tiesa, dar neskaite, nerase, bet juk pirmokeliai to neturi meketi pirmomis dienomis. Tarp jo klases draugu daug tokiu nerasanciu, neskaitanciu buvo. Bet jie per metus ismoko. O tas berniukas - ne. Rezultate jis paliktas kartoti kurso :-[. Vat cia tai, manau, trauma vaikui. Kaip tai bevertinsi- vis blogai gaunasi. Jei vaikas supras, kad kartoti kursa yra negarbinga, negrazu, jei ims i sirdi buvusiu klasioku uzuominas (vaikai ziaurus, sunku patiketi, kad tokiu nebus), tai smarkiai kirs per savigarba, pasitikejima savo jegomis. Jei tevai ir mokytojai ji itikins, kad kartoti kursa- nieko baisaus, kad tai normalu, kad tai tik i gera, tai vargu ar isliks motyvacija deti pastangas ismokti nauju dalyku, sutelkti valia atlikti nemegiamoms uzduotims. Gaila vaiko ir norisi tevams ikresti, uz tokius bandymus su vaiku. Na, pasididziavo jie vienerius metus. Ir kuo viskas baigesi? :-[ Vietoj to juk galejo mazylis eiti sportuoti, lankyti kalbu uzsiemimus, Nykstuku ir pan. mokykleles...
strakse
2003 09 21, 17:33
Mano vyresnysis nuejo i pirmaja klase 6,5 metu. Dabar jau penktokas. Su mokslais jokiu problemu, nors klaseje jauniausias. Dar kruvos bureliu. Pastebejau, kad kuo daugiau uzsikrauna veiklos, tuo daugiau speja. Kai diena laisva, nuo ryto slankioja is paskos ir zirzia ka veikt. Todel mazis siemet irgi 6,5 metu nuejo i pirma klase. Butu saunu, kad irgi pasiteisintu, nors jo klaseje yra net 5 metu vaikas.
As asmeniskai esu uz kuo ankstyvesni ugdyma.Prisimenu,kad labai norejau i mokykla,jau nuo 4 metu zirziau tevams.Daznai tekdavo buti mokykloj (tevai mokytojai,taigi kai sirgdavau ar gaudavau leidima neiti i darzeli,paimdavo i klase pasedet),man ten taip idomu buvo,o darzely-leles da leles,kaladeles,pietu miegas >:(.Mokytojai jau buvo paeme mane i pirma klase,bet tevai pabijojo,kad labai sunku 5 metu mokytis.Del to labai pykstu ant tevu-buciau pora metu sutaupiusi,o juos praleidau kieme pagaliukais,akmenukais bezaisdama,bet gal jie paprasciausiai neizvelge rimto vaiko noro.Mociutes jau nuo 3 metu zaismingai mokydavo mane eilerascius atmintinai,turejau uzduoti is kiekvieno "Genio" ismokt bent 5 eilerascius atmintinai.Mama jau nuo 7 metu ikiso prancuzu kalbos vadoveli,liepe netariamas raides uztusuot ir skaityt,skaityt...Va,todel ir akis pagadinau,bet uz tokias pamokas ir pastangas esu nepaprastai dekinga. Savo vaikiukus taip pat zadu prispirt.Kuo anksciau,tuo sekmingiau ateity viskas klostosi.Na,bet tai mano nuomone  !Man kantrybes mokyt tikrai pakaks,o vaika pratinant nuo mazens ir diegiant toki gyvenimo buda,problemu neturetu kilti.Kartais reikia tik truputi stumtelt i kuria nors viena puse,kad kiltu naturalus susidomejimas ir savarankiskas mokymasis.
Man irgi butu buve geriau, jei saviske persikrauscius buciau isleidus i nulinukus, nes kai pratempiau metus, per kuriuos gime sese, persikraustem ir perejo i nepatinkanti darzeli, pana viska ka mokejo pamirso ir kai keturiu jau bande skaityti, dabar spali bus 7, eina i pirma klase ir dar tik mokosi jungti zodzius. Tarsi uzsiciklino, kad ji turi nemoketi, matematikos darzeli nemoke dabar puikiausiai, o skaitymas... Nu bet stengiasi, kada nors ismoks
Tai negi penkiameciams sugalvojate tik "leles da kaladeles"? Atsiverskite Lietryti:kalbu kursai, bureliai, teatriukai, sokiu ir dainu ansambliai, linksmos sestadienines mokykleles. O kiek sauniu knyguciu knygynuose! Negi vaikai tik mokykloje gali mokytis? As apie tai, kad tuos smagius metus (4-5 m.) tai jau tikrai galima padaryti vaikui ne tik idomius, bet ir naudingus. O nuejes i mokykla jis tebunie ir nemokes skaiciuoti ar skaityti, taciau savo draugams bus idomus, pats geriau orientuosis pasaulyje, mokes atsirinkti ji dominancius dalykus, bus savarankiskesnis, mokes formuluoti savo nuomone ivairiais klausimais. Na kam uzsiciklinti ant to skaitymo ir rasymo? Na, gabus vaikas tam, ismoko penkeriu skaityti. Bet kokiu triju metu perspektyvoje tai nulis visiskas. Astuoneriu jie visi puikiai skaitys. Tai gal vertetu labiau kreipti demesi apskritai i vaiko akiracio ispletima, jo gabumu paieska ir ugdyma. Galu gale- reikia duoti jam proga ismeginti tas smagias mokykleles ir uzsiemimus mazyliams. Nematau prasmes suoliais lekti i mokykla ir baigti mokyklos kursa metais ar pora anksciau. Na kas tas mokyklos kursas? Minimumas kazkoks. Man idomesni zmones, kurie turi kazka daugiau, nei tas sausas mokyklos kursas. Gerai, kai mokslai sekasi puikiai. Bet jei puikiai sekasi tik mokslai, o niekam daugiau nera polekio, tai jau nekas.
| QUOTE | | Tai negi penkiameciams sugalvojate tik "leles da kaladeles"? Atsiverskite Lietryti:kalbu kursai, bureliai, teatriukai, sokiu ir dainu ansambliai, linksmos sestadienines mokykleles. O kiek sauniu knyguciu knygynuose! Negi vaikai tik mokykloje gali mokytis? As apie tai, kad tuos smagius metus (4-5 m.) tai jau tikrai galima padaryti vaikui ne tik idomius, bet ir naudingus. O nuejes i mokykla jis tebunie ir nemokes skaiciuoti ar skaityti, taciau savo draugams bus idomus, pats geriau orientuosis pasaulyje, mokes atsirinkti ji dominancius dalykus, bus savarankiskesnis, mokes formuluoti savo nuomone ivairiais klausimais. Na kam uzsiciklinti ant to skaitymo ir rasymo? Na, gabus vaikas tam, ismoko penkeriu skaityti. Bet kokiu triju metu perspektyvoje tai nulis visiskas. Astuoneriu jie visi puikiai skaitys. Tai gal vertetu labiau kreipti demesi apskritai i vaiko akiracio ispletima, jo gabumu paieska ir ugdyma. Galu gale- reikia duoti jam proga ismeginti tas smagias mokykleles ir uzsiemimus mazyliams. Nematau prasmes suoliais lekti i mokykla ir baigti mokyklos kursa metais ar pora anksciau. Na kas tas mokyklos kursas? Minimumas kazkoks. Man idomesni zmones, kurie turi kazka daugiau, nei tas sausas mokyklos kursas. Gerai, kai mokslai sekasi puikiai. Bet jei puikiai sekasi tik mokslai, o niekam daugiau nera polekio, tai jau nekas. |
Tu teisi,dabar daug daugiau galimybiu nei musu laikais.Svarbiausia-ugdyti vaiko nora eiti i tuos burelius ar mokytis kalba.Na,bent jau prancuzu kalbos kursus mazameciams Prancuzu kulturos centras nuolat organizuoja ! As kartais privaciai mokau mokinius,tai patikekit,oi kaip matyti,kur motusytes buvo pasispaudusios vaika po sparneliu,kad apsaugotu nuo neigiamos mokyklos ir siaip mokymo itakos...Gerai,kad mamos,neversdamos mokytis skaityt,rasyt,skatina kitokia vaiko veikla,bet juk klasej sedi nemazai tokiu,kurie egzistavo namu aplinkoj,tematydami multikus ir zaislus.Veliau,budami 6-7 metu,jie tikrai nera pranasesni uz 5-6 metu klasiokus ir kelia problemu mokytojui,patys turi sunkumu,nusivilia. Turiu pavyzdi-mano pusbroliai(10m ir 13m) gyvena Vokietijoje nuo kudikystes ir nemoka skaityt lietuviskai,net kalbet taisyklingai,nors tevai lietuviai.Teta bande juos mokyt,taciau tik vyresni skiemenuot ismoke,o tada truko kantrybe.Aisku,cia pedagogo pasaukimo stoka,taciau ta sekmingai kompensavo ivairi veikla nuo mazens.Su vokiskais mokslais problemu nekyla. Paprasciausiai reikia ziureti i vaiko poreikius,polinkius ir bent minimuma padeti realizuot.
Zinoma, kad nereikia uzsiciklinti ant skaitymo, bet kai tai tarsi kazkoks protestas ar dar kazkas, maniske groja, lanko sokius, bet tik labai gaila kai vaikas kazka mokejo, o del to kad galvojau, kad mazute tegu eina dar i darzeli dabar jauciasi silpnesne uz kitus, biski gaila pasidaro.
| QUOTE | | Zinoma, kad nereikia uzsiciklinti ant skaitymo, bet kai tai tarsi kazkoks protestas ar dar kazkas, maniske groja, lanko sokius, bet tik labai gaila kai vaikas kazka mokejo, o del to kad galvojau, kad mazute tegu eina dar i darzeli dabar jauciasi silpnesne uz kitus, biski gaila pasidaro. |
Gal cia mokytojos kaltes yra? Maniskes pirmokeles klaseje labai skirtingo lygio vaikai. O ir to paties vaiko sugebejimai skirtinguose dalykuose skirtingi. Maniske skaito puikiai. Bet vat raso, patylesim... Turbut gydytoja bus 8). Bet mokytoja visada ja pagiria uz stengimasi. Dukra mato ir sako, kad stai Migle tai graziai raso, bet mokytojos pagyrimai ja skatina bandyti, kartoti pratimukus. Arba vat:yra klaseje viena mergyte, skaityti nemoka. Bet kokie jos piesiniai! Kai as pirma karta pamaciau, tai net suktelejau is nustebimo. Tokie pavydetini ir islavinti gabumai! Tai negi ta mergyte gali jaustis prastesne nei skaitantys? Dukra tai truputi paburbejo kad kita vaika giriu. Bet as jai pasakiau, kad ji puikiai moka daryti kitus dalykus. ;D
Stengiasi maniske ir namie atsisedus vis bando, ir mokytoja visada stengiasi, kad ji girdetu man pagirt, tik labai gaila tu metu, tarsi persiverte kazkas galveleje.
Ne_gera
2006 06 12, 16:26
Aš pati pradėjau mokyklą lankyti 6 metų, ir tikrai nesigailiu  Tik tas ne faina, kad klaseje visada buvau jauniausia
arabeska
2006 06 13, 20:30
 7m. geriausias laikas pradėti mokslus, mamytės neatimkit iš vaikučių vaikystės . Mano sesuo pradinių kl. mokytoja, ji tik už 7-mečius, programos sudėtingos ir t. t. Vaikystė negrįžta  suspės , išmoks ir niekur nepavėluos....
meskis1
2006 06 14, 12:04
Vaikas vaikui nelygu.Argumentas apie atimta vaikystę tiesiog juokingas.Vaikystė niekur nedingsta ir eina į mokyklą.Jeigu vaikas gabus jis man atrodo daugiau praras neidamas anksčiau į mokyklą. Pačią mokyklą man atrodo reiktų rinktis labai kruopščiai. Yra mamyčių, kurios "padovanoja" dar vienus metus vaikystės ir pradeda atžalą leisti nuo 8 metų, tuomet skirtumas tarp bendraklasių pakankamai didelis. Pastebėjau kad vaikai su "padovanota vaikyste" būna pakankamai agresyvūs ir linkę skriausti mažesniuosius, tuomet labai daug priklauso nuo mokytojos sugebėjimų tvarkytis su mokiniais.
Is pradziu as savo dukra norejau leisti i mokykla nuo 6m, bet persigalvojau ir leidau 7m. Ir tikrai nesigailiu, nes per tuos metus vaikas daug ko ismoko, tapo savarankiskesne ir protingesne. Kai kas minejo, kad is vaiku taip niekas neatima vaikystes. Mano manymu, kad vaikuciu gyvenimas pradejus lankyti mokykla labai pasikeicia.Atsiranda daug apribojimu, pareigu. Jau nuo pirmos klases buvo uzduodami namu darbai, kurie atimdavo labai daug laiko.
gekoniuke
2006 06 14, 17:42
Dukrą į paruošiamają išleidau 5,5m. Vien todėl kad aš ir broliai studijavom, tėvai dirbo, o darželio nėra  kai gryždavo iš m-klos tai jau neužilgo kas nors ir iš šeimynos parsirasdavo. Nors ir jauniausia klasėj, bet moksle tarp pirmaujančių. Tad nereikia verkšlent dėl apkarpytos vaikystės, nes patys žinom kokių nelaimių atsitinka, kai vaikas neturi ko veikt.
kristeu
2006 06 16, 10:07
pritariu vijolytei, kad nėr ko skubėti, spės tos košės prisikabliuoti. aš savo vyresnėlį leidau į mokyklą nuo 7 metų ir labai džiaugiuosi, nes 6 m. jis tikrai sunkiai būtų atlaikęs, programos mokyklose mano akim žiūrint tikrai pakankamai sunkios. aš kalbu apie didžiąją daugumą vaikų, žinoma yra išimčių, super gabių.
Corudel
2006 06 17, 15:00
na...as pradejau nuo 6 ir labai tuo dziaugiuosi...nesu as per gabiausia mokslui (siemet vidurkis 8.8), bet intelektu kiek pasizymiu daugiau  jei jau su savo klasiokais nesutariu, man juokinga su jais bendrauti, kas butu jei nuo 7 ejus buciau...na, zinoma kikvienam skirtingai...manau, jei tik vaikas gali ir yra tam pasiruoses, tai tegul eina nuo 6, greiciau baigs visa tai... p.s as dabar 6klase baigiau.
Undinėlė
2006 06 19, 10:15
Manau, kad vaikui tikrai reikia sulaukti septynerių. Net jei vaikas pažįsta raides ar skaito. Dauguma šešemečių mokykloje greičiau pavargsta, trumpiau išlaiko dėmesį. Pati savo dukrą keidau septynerių ir tuo džiaugiuosi.
Siuo metu skaitantis ir rasantis pirmokas jau nieko nebestebina, stebina kai klaseje pasitaiko bent vienas neskaitantis. Ir programa dabar ne tokia kaip musu laikais buvo. Giminaiciai savo mergaite isleido 6, buvo labai gabi, anksti pradejo kalbeti, mokejo begale eilerasciu, skaite, rase, bendravo be kompleksu. Jau pirmoje klaseje pasijuto motivacijos stoka ir siuo metu mokosi silpnokai. Pazystu du vaikus kurie i mokykla isejo 5, berniukas jau baiges vidurine, klaseje visada buvo pirmas, mergaite dabar astuntoke mokosi labai gerai. Dar vienas pazystamas berniukas i mokykla isejo beveik 8 (lapkriti suejo), nes daznai sirgo, jis taip pat buvo pirmunas, klases aktivistas. As savo dukra isleidau 7 nors mokykla pradejo rinktis nuo 3 metu, Ji taip pat pirmune. Kaip ir daugelio cia isakytu nuomonem as pritariu, tai priklauso tik nuo pacio vaiko. Jei vaikas pareigingas, smalsus, trokstantis pazinti pasauli, tai nesvarbu ar jam 6 ar 8 Jis savo pareiga atliks su meile.
lolakola
2006 06 19, 16:19
Manau, kad iš vaikų nereikia atimti vaikystes ir per anksti išleisti į mokyklą.Tėvai labai džiaugiasi, kad jų šešiametis skaito, rašo, skaičiuoja, bet tai dar nereiškia, kad jau laikas jiems į mokyklą.Jie tam turi pilnai subręsti.Yra daugybė įvairiausių testų, nustatyti vaikų brandumui prieš mokyklą.Manau, kad nereikia atimti iš vaikų vaikystės reikia šešiamečiui dar pažaisti su žaislais.O mokslo prisikopinės būdamas septynerių.
Vaikystė vaikyste, skaitymas skaitymu, bet ne tai rodo ar vaikas gali eiti į mokyklą. Pirmiausia tikslinga paklausti vaiko darželio auklėtojos, ką ji galvoja. Auklėtoja mato, kaip vaikas elgiasi, kaip mokosi, ar yra imlus ir gali patarti ar tikrai verta bandyti mokytis anksčiau. be to, yra toks dalykas kaip vaiko brandumas - ar vaikas jau pakankamai brandus ir gali lankyti mokyklą nustatoma tam tikrais testais.
Manau, kad vaikui geriausia eiti į mokyklą nuo 7-erių.Nėra ko skubinti gyvenimo.
Corudel
2006 06 20, 09:45
Niekados nejau i darzeli, vede menesi, bet pamenu uz laiptu turektu isikibus zviegdama nejau...tai aukles samde, niekada nezaidziau zaislais, man jie nepatiko, ir labai norejau i mokykla...labai gerai, kad mane seseriu leido...zinoma, pagal kiekviena vaika atskirai, bet jei vaikas toks kaip as, mazas suaugelis, kodel neleisti?  ir laisvai galeciau buti pirmune, bet as visai namie nesimokau, ir tai gerai  ir manau, negalima sakyti, kad vaikas turi eiti tik nuo septiniu, nes kiekvienas yra individualus.
Pastaba
2006 06 20, 10:46
Panasu, kad visos sutinkam su ta nuomone, kad vaikai individualus ir skirtingi. Drauges mergaiciuke, mazute, smulkute, siemet baige pirma klase, o 7 metai tik rugpjuti sueis. Bet is darzelio ja liepe atsiimt, nes nebuvo kas veikt jai. Tai taip net nelankius priesmokyklines grupes i mokykla isejo. Ir ji gabiausia is visu pirmoku. Sekasi puikiai ir matematika ir lietuviu ir kt. Ir socialiai ta mergaiciuke labai brandi ir savarankiska. O as savo vaiki isleidau 7,5. Nu gabus vaikis, skaite nuo 5 metu, rase, skaiciavo. Bet toks jau jis man issiblaskes buvo, toks nepasiruoses mokyklai.
Zinau atveji kai dvynukai skirtingais metais i mokyla ejo.Mergyte labiau subrendus mokyklai buvo tai ja jau 6 metu isleido,o berniukas mielu noru dar metelius i darzeli ejo,nes jam tik "lego"ir terupejo.Pasakiskas pilis darydavo,o ji vis klausdavo kokia raide ir kas ten parasyta ir pinigelius bandydavo suskaiciuoti.Patys tevai turetu nuspresti ar jau laikas,tik zinoma ne tuo devizu,kad "Mano vaikas protingiausias ir gudriausias ir sauniausias......" Realiai ivertinus situacija tikrai neapsirksi.
Sveikos, pritariu nuomonei kad kiekvienas vaikas individualus ir tik tevai gali matyti kada leisti savo vaika y mokykla. As saviski siemet y pirma leisiu, jam septyneri,manau pats laikas
QUOTE(yollka @ 2006 06 26, 21:01) Sveikos, pritariu nuomonei kad kiekvienas vaikas individualus ir tik tevai gali matyti kada leisti savo vaika y mokykla. As saviski siemet y pirma leisiu, jam septyneri,manau pats laikas  Tai tavo atveju ir nėra kitokio pasirinkimo-laikas ar ne laikas vaikui į mokyklą-jam 7-eri metai, pagal įstatymą, jis privalo pradėti mokytis pagal pradinio ugdymo programą.
Na is dalies tai taip bet juk yra vaikuciu kurie ir nuo astuoniu metuku pradeda eiti y mokyklele
širdulė
2006 06 27, 20:41
QUOTE(yollka @ 2006 06 27, 21:21) Na is dalies tai taip bet juk yra vaikuciu kurie ir nuo astuoniu metuku pradeda eiti y mokyklele  Nu tai nusižengia įstatymui tokie tėvai. O šiaip, iš praktikos sakau, būtų vien tik tėvų valia, tai kai kurie išjų vaiką išleistų 12 metų
QUOTE(Nome @ 2006 06 27, 21:47) Nu tai nusižengia įstatymui tokie tėvai. O šiaip, iš praktikos sakau, būtų vien tik tėvų valia, tai kai kurie išjų vaiką išleistų 12 metų  va del to tai tikrai sutinku
Corudel
2006 06 30, 21:08
na, mano pazystami vaika leis nuo sio rudens, nors jau 8 bus, manu gal net gerai, ir ne istatymai svarbiausia. nes ji tokia mazute, ir perdaug gera visiem. tikrai prazuvus pries metus butu.
QUOTE(Corudel @ 2006 06 30, 22:08) na, mano pazystami vaika leis nuo sio rudens, nors jau 8 bus, manu gal net gerai, ir ne istatymai svarbiausia. nes ji tokia mazute, ir perdaug gera visiem. tikrai prazuvus pries metus butu. Tai visą šitą laiką (jau kokiame 6-ame poste) noriu pasakyti tą patį per tą patį. Įstatymas nurodo, kad vaikai turi pradėti mokytis pagal pradinio ugdymo programą, kai jam tais kalendoriniais metais sueina 7 metai, bet, tėvai, kaip teisėti vaiko atstovai, sprendžia dėl vaiko išleidimo ar neišleidimo į mokyklą, taip prisiimdami atsakomybę.
Mūsų klasėje buvo irgi viena mergaitė, kuri į mokyklą buvo atvesta 6-rių. Kaip ji mokėsi ar gerai ar blogai pradinėse klasėse aš neatsimenu  , dvyliktą klasę baigė tarp geriausių mokinių(tai kaip ir gražu  ). O paskui mes su ja įstojom į Universitetą ir... mano nuostabai visus egzaminus ji KALDAVO  . Aš klausiau:"Kam?Atmintinai, gi nereikia, reikia tik suprasti ir mokėt pritaikyti..." O ji atsakė: -Mane tėvai leido į mokyklą nuo 6-rių, man buvo be galo sunku mokytis, nes aš nesuprasdavau... todėl įpratau viską iškalti atmintinai Todėl mamos tikrai žiūrėkit ar vaikas gabus ar nebus traumuojamas.
Corudel
2006 07 02, 14:52
QUOTE(Nome @ 2006 07 01, 12:02) Tai visą šitą laiką (jau kokiame 6-ame poste) noriu pasakyti tą patį per tą patį. Įstatymas nurodo, kad vaikai turi pradėti mokytis pagal pradinio ugdymo programą, kai jam tais kalendoriniais metais sueina 7 metai, bet, tėvai, kaip teisėti vaiko atstovai, sprendžia dėl vaiko išleidimo ar neišleidimo į mokyklą, taip prisiimdami atsakomybę. As tik noriu pasakyti, kad nebutina aklai paklusti isakymams, reikia ziureti i vaika, o nei i popieriuje parasytas nesamones
QUOTE(Corudel @ 2006 07 02, 15:52) As tik noriu pasakyti, kad nebutina aklai paklusti isakymams, reikia ziureti i vaika, o nei i popieriuje parasytas nesamones Ai  nebenoriu užvesti nereikalingų diskusijų. Įstatymas (ne įsakymas) yra įstatymas, o dėl manęs tai kad ir 15-metį galit leisti į pirmą klasę.
Corudel
2006 07 04, 18:28
QUOTE(Nome @ 2006 07 02, 22:18) Ai  nebenoriu užvesti nereikalingų diskusijų. Įstatymas (ne įsakymas) yra įstatymas, o dėl manęs tai kad ir 15-metį galit leisti į pirmą klasę. zinoma, cia neverta gincytis, bet ne visi vaikai yra psichologiskai pasiruose eiti 7 metu..
Aš dar už, kad vyresni pradėtų lankyti mokyklą, nes vaikystė ilgesnė(mokyklą baigia būdami 19-20 m) ir vistiek metai dar susitūpėjimui visai neblogai, nes pas paauglius greitai sparnai dygsta ir su savo galva, jie kartais taip prisidirba... O dar kol mokykloj, vistiek po tėvų priežiūra ir dar-metais vėliau atsisės ant savo užpakalio  . Nes vaikystė-nerūpestingiausias laikotarpis
meskis1
2006 07 05, 14:47
Tai kai pradeda vėliau eit vaikystė  tęsiasi iki 19-20 metų?Ir tada ji būna nerūpestinga?
kamuoliukė
2006 07 09, 22:12
Mano mergytė nuo rudens pradės eiti į pirmą klasę  . Jai balandį suėjo septyni metukai. Prieš mėnesį mokykloje vyko trijų dienų pamokėlės. Į jas vesdama dukrą sutikau pažįstamą mamą, kuri atvedė savo berniuką (būsimą pirmokiuką) sulaukusį berdos vasario mėnesį šešių metukų gimtadienio.Taigi tas berniukas visais metais jaunesnis už kitus būsimus dukters klasiokus. Žinau, kad kitiems vaikams jau septyni metai, kadangi į šią klasę suėjo beveik visi vaikai iš darželio grupės, kurią lanko mano dukra. Taigi vieną dieną dukra, grįžusi po vykusių užsiėmimų , pradėjo pasakoti savo įspūdžius patirtus mokykloje. Visa klasė šoko ančiukų šokį, bet buvo vienas berniukas kuris nemokėjo šokti taip kaip mokytoja rodė. Klasės mergaitės iš jo kikeno  ir mano dukra grįžusi namo juokėsi rodydama kaip tas berniukas nemokėdamas kraipėsi. Žodis po žodžio išsiaiškinau, kad tai buvo tas pats pažįstamos berniukas kuriam tik šiais metais suėjo šeši metukai.Tuomet pagalvojau, kad tokiems pypliams metai laiko tai labai daug ir prisiminiau kokia buvo mano dukra prieš metus, kai buvo šešeri. Reikia pripažinti, kad buvo dar kvailiukė, o šiemet yra pasiruošusi eiti į mokyklą.Moka skaityti, parašyti, aišku skaičiuoti, pažįsta valandas. Bet ne ji viena tokia. Visi darželio grupės vaikai viską moką, kadangi turėjom labai gerą priešmokyklinės grupės auklėtoją. Kuomet tas pažįstamos berniukas dar nieko nemoka (kalbėjau apie tai su mama). O iš kur jis vargšas vaikas gali mokėti, juk dar nelankė priešmokyklinės grupės. Aš galvoju, kad neverta vaiko kankinti ir tempti į mokyklą anksčiau nei reikėtų. Aišku jis klasės draugus pasivys. Tačiau nepatogumų vaikas vistiek patirs. Nes manau, kad tai buvo pirmas mergaičių pasišaipymas (oi tos mergaitės!) ir ne paskutinis. Tai kam to reikia?
|
|