Alchemie
2009 03 19, 12:47
Tęsiame pokalbius ir pasidalinimą patirtim, rūpesčiais ir džiaugsmais naudinga info: Idedu naudinga informacija, kad nereiketu kas syki naujiems zmonems ieskoti. VRC http://www.raida.lt/ (Vaiko raidos centras Vilniuje) PPT Lietuvos miestuose: Siauliai http://www.siauliai.lt/svietimas/ppt.phpKaunas http://www.kppt.lm.lt/Vilniaus psichologinė pedagoginė tarnyba A. Vivulskio g. 2A, LT-03220 Vilnius tel.2650912 Kalbos korekcijos centras Kaune http://www.logopedas.lt/Mikciojantiems vaikams http://www.mikciojimas.com/Meno ir muzikos terapija Vilniuje http://www.artmusictherapy.lt/Patarimu ir "receptu" skyrelis http://www.supermama.lt/forumas/http://www.supermama.lt/forumas/index.php?showtopic=375995
Ramunėlė*
2009 03 19, 18:12
QUOTE(gobsiukas @ 2009 03 19, 16:08) , bet su tualetu graudu darosi mn , kaip sakant kiekvienam savo rupesteliai bet tikiuos nedarys i kelnes iki 18m  gobsiukas -ramai, ramiai..  ..tavo vaikais tikria darys viską į tualetą...Manijei irgi....abu pradėjo prašytis tik nuo kokių 2,8 metų...ir tai karatis pasitaikydavo nelaimių ....bet rreikia ramiau reaguoti...  Aš irgi pergyvenau...bet tiesiog atėjo LAIKAS.ne kievienas gali prašytis ant puodo 1,5-2,5 metų....  Atliks savo reiklaus jis pats ,atliks....patikėk ir tikėk savo vaiku. SĖKMĖS Va, aš irgi čia vis galvodvau-kaip tie pirmaklasiai kodines duris atsidaro savo įėjime...ir mano mergina , 5,6metų- kuri dar net neina į paruošiamąją šias kodiens duris JAU atidaro...nugi džaiugiuos nerealiai
Alchemie
2009 03 19, 18:40
jo..tie maziai kai kur zino daug daugiau nei mes (tik jokie testai to nemoka ivertinti  )
gobsiukas
2009 03 20, 07:22
na aciu kad paguodet zinot kartais uztenka graziu zodziu ir sirdutei ramiau
Nauja pora kaliošų valiau ryte vaikams dantis. Žiū pas ex-nekalbiuką (jau kelintą kartą - nu man tie apatiniai dantys tokie .. nu tokie su didėjančiais tarpdančiais pasirodė), taigi žiū, kad tie apatiniai dantys, o vienas ypač - ĮSTRIŽAI visai dantų eilei sukasi aš tą dantį čiupt - ogi kliba klausiu - neskauda? dabar? kai valgai? Ne. tai ar JAU? Jau prasidėjo didysis dantakritys? Nu nebūtų šoko man, jeigu ne vakarykštis pokalbis su jo logopede. Jau taip vaikas stengiasi, jau taip gražiai taria, - sakė logopedė, - o jau tą raidę "s" taip gražiai taria, liežuvukas prie dantukų... bla bla bla o tai kur dabar tas liežuvukas bus??? ką, jau krenta tie dantukai? vasarą bus šeši tortai ir viena žvakė
mama_gulbe
2009 03 20, 15:13
as sian jau po pirmines konsultacijos VRC vaiko viena dalis -tai kas susije ne su kalba, piesimas ,kontraviams ir ttt visi dalykai uzduotis kur nereikia kalbeti issivyste pagal amziu gerai kai kurios sritys netgi labai gerai (tarkim konstravimo) o vat kas su kalba - tai gebejimus ivertino vidutiniskai ir net zemiau vidutinisko tai vat, liko dar lankyti 6 dienas VRC kita sav dar bus konultacija pas logopeda bet maniskiui reikalinga intin intesyvi logopedo pagalba, kuri ne tik mokintu istarti zodi bet mokintu is "giliau" pasakyto zodzio prasme, kalba, pasakojima ir tt tai vat dar eisiu i logopedes konsultacija, ir paskui bus jau bendros isvados tokios zinios
Sirvita
2009 03 20, 16:18
QUOTE(mama_gulbe @ 2009 03 20, 16:13) ......... o vat kas su kalba - tai gebejimus ivertino vidutiniskai ir net zemiau vidutinisko tai vat, liko dar lankyti 6 dienas VRC kita sav dar bus konultacija pas logopeda bet maniskiui reikalinga intin intesyvi logopedo pagalba, kuri ne tik mokintu istarti zodi bet mokintu is "giliau" pasakyto zodzio prasme, kalba, pasakojima ir tt Sita, kaip mano vaiko logopede aiskina, gali mokinti ir tevai namuose. Tam nereikia specialiu ziniu, tai tiesiog pasaulio pazinimas. As vakar darzely suzinojau, kad be jokiu islygu vaikai kuriems sueina 6 turi eiti i paruosiama, o paskui i pirma klase be jokiu atidejimu Kai suzynojau tai be zado likau,  vos neapsizliumbiau kokie musu istatymai kiauri Galvojau dar metus darzely kad pabutu  toks dar ziopliukas man jis atrodo. Skaiciuoti nemoka, spalvu nepasako, sneketi normaliai nemoka, pasakoti isviso sunkiai pavyksta  net neisivaizduoju jo prie pamoku.
Alchemie
2009 03 20, 16:34
Naiytas, tai norma su dantu kaita, maniskis 4.6 jau turejo nuolatinius kruminius  dantiste buvo apakusi, teko moketi uz dengima silantais, nes valstybe dengia tik nuo 6 metu tokia procedura. Nu kuri laika su snypscianciais priebalsiais bus bedu, su r turbut irgi, bet..tai rodo, jo branda Sirvita, na galiu tik paguosti, akdbuna vaiku kalseje, kurie nemoka skaiciuoti, skaityti, nemoka raidziu, tam pirma klase ir yra. Del kalbos - tada turi buti skiriamas ir logopedas mokykloje (mes sukonfliktavom ir maniskis nejo aps logopede mokykloje) jei su spalvom beda..gal jus gaukite isvadas is PPT ir butinai jas neskite i mokykla, kad vaikui reikalinga pvz. spec. pedagogo pagalba, nes spalvas tai privalomai turetu skirti, nebent sutrikimas ir tada darytu modifikuota programa, kur pvz. uzduotys su spalvomis yra keiciamos arba neatliekamos. Del zodzio, kalbos gelmes supratimo..taip..is dalies gali tevai, bet logopedas daznai dirbda,as su temomis (plesdamas zodyna zodziu grupemis, aiskina ir kokie zodziai ir kada naudojami ir pan.) daznai tevams tiesiog truksta ziniu, kaip tai sistemiskai padaryti
Na va, nutariau ir as su jumis savo rupesciais pasidalinti. Mano dukrai 3 metai 2 menesiai. As-lietuve, vyras- vokietis, bet gyvename Cekijoje., dukra jau gera pusmenti lanko cekiska lopseli, siandien aukletoja pristojo prie musu keliu mamu ( mat grupeje yra slovaku, rusu), kad musu vaiku nesupranta, kad kalbantys vaikai nenori bendrauti su maziau kalbanciais, ar kitaip kalbanciais ir jei mes ruosiames gyventi cia, tai jie turi ismokti kalbeti. Kad mano dukra pyksta, jei jos vaikai nesupranta. Visada galvojau, kad vaikai ismoksta kalbeti savaime, vieni anksciau kiti veliau, gal as mastau neteisingai, jei jau persirito 3 metu riba, tai jau reikia kalba turi lietis tarsi upeliukas. As galvojau kalbant su manim ismoks lietuviskai, su teveliu- vokiskai, o vietiniais- cekiskai. Gal as neteisi, pasidalinkit savo patirtimi, gar reikia susirupinti ieskoti pagalbos pas medikus ar kitose istaigose.
Alchemie
2009 03 20, 21:20
Antane, nu zinai as tai aukletojai apakyciau, akd mano vaikas ne vunderkindas ir vienu sykiu 4 kalbu (lietuviu, vokieciu, ceku ir anglu, kaip suprantu Amerikeje) ivaldyti negali. is viso dvikalbese seimose vaikai ima kalbti veliau, ak jau kalbeti, kai turi tokiamultikalbine aplinka. Laikykis  pasakyk, kad ismokyti galima papudga ar suaugusi zmogu kalbos, o vaikas deja, jei ji perdaug uzspausi del streso is viso gali nekalbeti, ar emociskai buti pristabdytas vystymasis. hau pasakiau savo nuomone
AlfaBeta
2009 03 20, 22:05
QUOTE(Antane @ 2009 03 20, 20:00) Na va, nutariau ir as su jumis savo rupesciais pasidalinti. Mano dukrai 3 metai 2 menesiai. As-lietuve, vyras- vokietis, bet gyvename Cekijoje., dukra jau gera pusmenti lanko cekiska lopseli, siandien aukletoja pristojo prie musu keliu mamu ( mat grupeje yra slovaku, rusu), kad musu vaiku nesupranta, kad kalbantys vaikai nenori bendrauti su maziau kalbanciais, ar kitaip kalbanciais ir jei mes ruosiames gyventi cia, tai jie turi ismokti kalbeti. Kad mano dukra pyksta, jei jos vaikai nesupranta. Visada galvojau, kad vaikai ismoksta kalbeti savaime, vieni anksciau kiti veliau, gal as mastau neteisingai, jei jau persirito 3 metu riba, tai jau reikia kalba turi lietis tarsi upeliukas. As galvojau kalbant su manim ismoks lietuviskai, su teveliu- vokiskai, o vietiniais- cekiskai. Gal as neteisi, pasidalinkit savo patirtimi, gar reikia susirupinti ieskoti pagalbos pas medikus ar kitose istaigose. Nemanau, kad yra sutrikimas tokiame amžiuje dar nemokėti 3 kalbų vienu metu. Ypač, jei jau kurio nors iš gimdytojų gimtąją kalbą pramokusi. Nesuprantu tos auklėtojos. Ar ji nori, kad Jūsų dukrytė po pusės metų darželio lankymo jau kalbėtų ir čekų kalba? Kad Jūs patys ją čekų kalbos mokintumėte? Bet juk tai ne Jūsų gimtoji kalba. Geriausiai kalbų mokomasi vaikystėje natūralioje kitakalbių aplinkoje. Įdomu, ar visi tą darželį lankantys 3 metukų čekučiai jau tokie geri čiauškučiai, ar visi labai raiškiai kalba, kad būtų galima iš jų greitai išmokti taisyklingos čekų kalbos. Nebent auklėtojos skirtų daugiau dėmesio kitakalbiams vaikams. Kiekvienam skirtingu metu tas imlumas kalboms pasireiškia. Aš pati namuose kalbėjau lietuviškai, o kieme buvo rusakalbių aplinka. Gal nuo kokių 4 metų pradėjau ir rusiškai pamažu kalbėti. Iš vaikų išgirsdavau žodžius, kurių nesuprasdavau, o reikšmės paklausdavau savo tėvų. Išmokau natūraliai. Bet tam reikia laiko. Kažin, ar užtenka pusmečio  .
Sirvita
2009 03 21, 12:24
QUOTE(Alchemie @ 2009 03 20, 17:34) Sirvita, na galiu tik paguosti, akdbuna vaiku kalseje, kurie nemoka skaiciuoti, skaityti, nemoka raidziu, tam pirma klase ir yra. Del kalbos - tada turi buti skiriamas ir logopedas mokykloje (mes sukonfliktavom ir maniskis nejo aps logopede mokykloje) jei su spalvom beda..gal jus gaukite isvadas is PPT ir butinai jas neskite i mokykla, kad vaikui reikalinga pvz. spec. pedagogo pagalba, nes spalvas tai privalomai turetu skirti, nebent sutrikimas ir tada darytu modifikuota programa, kur pvz. uzduotys su spalvomis yra keiciamos arba neatliekamos. Jis spalvas tai skiria  bet pavadinimu neatsimena ir maiso
Alchemie
2009 03 21, 14:08
Sirvita, tai reiskia, akd jo pasyvi kalba, t.y. reikia i aktyvu vartojima istraukti. bandykit namie zaisti zaidimeli, pvz. su vaisiais, gali apti nupiesti, ar koki loto vaikiska paimk, kad butu daiktas ir budvardis. galima ir su spalvotom kaladelem ziasti, tiesiog sakai, dabar imam geltona kaladele, jis tau apduoda, ir prasyk, akd pakartotu, kokia kaladele tau padave, ir, kad jis tau lieptu paimti pvz. ir kokia kaladele, specialiai maisyk spalvas, kad jis pasakytu ar teisingai ar ne paemei. pas mus tas pats buvo, tai logopede schemas su skirtingu formu ir spalvu kaladelem jam dave ir turejo konstruoti, taip istrauke is pasyvios kalbos i aktyvia, nes anglsiaki ir ispaniskai jis spalvas puikiai vardindavo, o lietuviskai bile ka sakydavo dar galima gi ir ziureti kokias knygeles, kur ivardinti zalia zole, raudonas namas, ir paskui prasyti, kad parodytu ir paklausti, o kokios spalvosnamas? pamazu isivaziuos
Ramunėlė*
2009 03 21, 14:32
Sirvita- mūsų abiejų pirmagimiai-vienos dienos ,vieno mėnesio ir vienų metų gimomo  ..Nusiramink...Aš jau susitaikiau,akd keliausime į paruošiamąją ir į pirmą klasę su visais. tiesiog nuvariau,dar pas vieną logopedą ir..ir...prašiau- įvertinkit mano vaiko kalbą- sako- ok., po konsultacijos ji atsakė..varykit į pirmą ir į kitas kalses taip kaip priklauso...  Šiandien tuom ir gyvenu.. Antane- nusiramink  tavo mergaitė tikria negali kalbėti dbar iš karto,kad ir 2 kalbom..Tam ateina laikas...Nu bet ir auklėtoja...  laikykis.
Sirvita
2009 03 21, 15:48
Aciu uz patarimus ju niekada nebus perdaug Zaidimelius siokius tokius vis pazaidziam, bet ne kasdien  man bangom uzeina tai aktyviai uzsiimam, tai vel mazai. Jis laaaaabai nemegsta spalvinti knyguciu  ir piesti taip pat. Gal todel ir tos spalvos taip "nelenda" i galva. uzduotele atlieka, o spalvinimas ir lieka. Man labiausiai liudna, kad jo megstamiausia spalva JUODA Kartais paslepiu sia spalva, kad jos net nebutu. Mane tai varo i nevilti  negi jis daugiau spalvu nemato aplinkui, tik juoda. Ir jai piesinukas, kartais buna geltonas ar spalvingas, tai mano pagyrom rybu nera
Alchemie
2009 03 21, 19:40
Sirvita, su spalvinimu, pvz. maniskis irgi nemegsta, nes tai jam toks betikslis riekalas, nebet tai yra galvosukis ir tada jis issprendziamas tokiu budu. piesimo megimas-nemegimas, na buna vaiku, kurie nemegsta piesti, bet tai gali buti tikrai susije su jo kalbejimo igudziais. Maniskis eme piesti ir daug ir dabar tai vos ne megstamiausias uzsiemimas, bet tik po to, kai buvo luzis kalboje, t.y. po kokio pusmecio ar metu darbo su logopede, kai aspyvi kalba eme aktyveti. Delto, bandyk tiesiog per daiktus, zaidimus tas spalvas delioti..kad ir parduotuveje, jei nori saldainio, paklausk kokios spalvos, kad parodytu ir pasakytu, per paprastas buitines situacijas ir tada zinok nejaucia, kad dirbi, mokaisi, jie tiesiog per buiti geriau viska priima. bandyk per jo stipriaja puse, veikla, kuri jam aptinka tuos dalykus judinti..sunkus darbas, bet..pasiteisina
Sirvita
2009 03 21, 23:51
Meginsim
Aciu merginos uz palaikyma  , na matysim kaip toliau bus, gal nueisiu pas pediatre pasikalbeti, kad ramiau butu.  Ir as manau, kad vaikai dar mazuciai ir jie tik mokosi ir kad laikui begant prades kalbeti visom kalbom.
Alchemie
2009 03 22, 14:50
Antane, manau, kad gali rasti angliskai straipsniu apie vaiku dvikalbyste ir nunesti tai aukletojai. Cia jos beda, kad nesuvokia, koks kruvis vaikui ismokti, suprasti ir kalbeti kelimis kalbomis, kai sistemos skirtingos, o ne tavo vaiko.
QUOTE(Antane @ 2009 03 20, 20:00) siandien aukletoja pristojo prie musu keliu mamu ( mat grupeje yra slovaku, rusu), kad musu vaiku nesupranta, kad kalbantys vaikai nenori bendrauti su maziau kalbanciais, ar kitaip kalbanciais ir jei mes ruosiames gyventi cia, tai jie turi ismokti kalbeti. Kad mano dukra pyksta, jei jos vaikai nesupranta. Visada galvojau, kad vaikai ismoksta kalbeti savaime, vieni anksciau kiti veliau, gal as mastau neteisingai, jei jau persirito 3 metu riba, tai jau reikia kalba turi lietis tarsi upeliukas. As galvojau kalbant su manim ismoks lietuviskai, su teveliu- vokiskai, o vietiniais- cekiskai. Gal as neteisi, pasidalinkit savo patirtimi, gar reikia susirupinti ieskoti pagalbos pas medikus ar kitose istaigose. Laba, aš truputį iš kitos pusės prieisiu.. manau, kad pati turi padėti savo dukrai šiek tiek. Nes auklėtoja mini ir visai reikšmingą dalyką - Tavo dukra pyksta, jeigu jos nesupranta kiti vaikai. Matai, savaime ji neišmoko tiek, kad susibendrautų be piktumo. Tavo vaikas išgyvena ne patį geriausią laiką. Todėl jai reikia padėti bent elementarius žodžius išmokti ir suprasti. Auklėtoja jai tiesiog negali vertėjauti, nes pati tai nekalba lietuviškai ar vokiškai. Nereikia nemokėti KITOS kalbos. Tam, kad vaikai nebendrautų su kitu vaiku, užtenka to, kad tas vaikas nekalbėtų netgi gimtaja kalba. Mano vaikas nekalbėjo iki beveik 5,5 metų. Vaikai, ypač berniukai, iš tikro beveik ignoruodavo mano vaiką darželyje, nes jis neinicijuodavo žaidimo, negalėjo pasidalinti savo jausmais, džiaugsmais ar rūpesčiais. Auklėtoja jį šiek tiek įvesdavo į vaikų žaidimus, bet jie teužsiimdavo su juo, kiek auklėtoja ragindavo. Kai pradėjo kalbėti, pradėjo ir berniukai jo laukti, kviestis žaisti kartu. Mergaitės buvo šiek tiek "atlaidesnės", jos ilgiau išlaikydavo savo atmintyje auklėtojos prašymą įtraukti į žaidimus ir mano vaiką. Mano vaikas taip pat pykdavo, jog jis negali nieko pasakyti, jog jo nesuprantam, jeigu jis ką nors ir mykdavo ar kokiu garsu "sakydavo". Nieko neužsimeni apie tai, ar mokote savo vaiką čekų kalbos namie, savo jėgomis. Iš to, kad minėjai, jog galvoji, jog vaikai savaime viską išmoksta, tai suprantu, kad Tavo mergytė yra tiesiog "įmesta" į jai baisiai nesuprantamą kalbinę aplinką.Aš netikiu, kad vaikutis, nežinodamas svetimos kalbos nė vieno žodžio, gali tą kalbą išmokti savaime. Vaikas turi turėti kažkokį pradinį svetimos kalbos žodžių bagažą, kad galėtų kurti asociacijas ir taip "atspėti" kitų žodžių reikšmę iš konteksto. O kai to konteksto nėra... tai nėra nuo ko atsispirti. Manau, kad į gydytojus reiktų kreiptis tada, kai vaikas iš viso nekalba. Spėju, kad namie su Tavimi ji čiauška lietuviškai? kalba, taria? kalbos padargai veikia gerai? Jeigu taip, tai su ja viskas gerai. Tiesiog ji namie turi lietuvių ir vokiečių kalbų "vertėjus", reikšmių ir prasmių aiškintojus, o darželyje ji tokių "vertėjų" neturi. Ir jeigu jai nepadėsite sužinoti pačių paprasčiausių čekų kalbos žodžių, tai kas jai padės? Gydytojai čia ne prie ko... Tai tokios būtų mano mintys. Gal ką ne taip supratau.. bet tiek kiek supratau, tai pasidalinau.. Sėkmės mažylei
skruzdeda
2009 03 23, 08:59
QUOTE(Sirvita @ 2009 03 20, 16:18) Sita, kaip mano vaiko logopede aiskina, gali mokinti ir tevai namuose. Tam nereikia specialiu ziniu, tai tiesiog pasaulio pazinimas. As vakar darzely suzinojau, kad be jokiu islygu vaikai kuriems sueina 6 turi eiti i paruosiama, o paskui i pirma klase be jokiu atidejimu Kai suzynojau tai be zado likau,  vos neapsizliumbiau kokie musu istatymai kiauri Galvojau dar metus darzely kad pabutu  toks dar ziopliukas man jis atrodo. Skaiciuoti nemoka, spalvu nepasako, sneketi normaliai nemoka, pasakoti isviso sunkiai pavyksta  net neisivaizduoju jo prie pamoku. O ar jis noriai mokosi, t.y. nepyksta kai ji nori pamokyti? Jeigu ne, tai tiesiog pabandyk namie su juo padirbeti daugiau. Gal ir vasara. Tuomet tikrai turetu kazkiek prisivyti. Bet jeigu pyksta, tai sunkiau. Tada reikia ismones kaip viska pateikti, kad vaikui butu idomu mokytis. Man tai sunku saviski mokyti, bet kai susidomi, tai mokosi sio bei to. As tai irgi nelaukiu momento, kada jam reikes i mokykla. Gal ne todel, kad jis nemoka dar daug ko, bet todel, kad liepiamas daug ko nedaro. O nedaro to, kas pasirodo jam sunku. Jeigu liepiam, tai nervu karas ir tam kas liepia ir jis verkia. Na pagaliau maniskis is ligu issikapste lyg ir. Bet dar labai silpnai jauciasi. Svorio daug numete. O jau nervukai  Truputi kas ir tuoj verkia. Televizoriu visai atimti gal??? Melisa kokia tinka? Dar kas nor?
Alchemie
2009 03 23, 09:47
Skruzdeda, jei jis alergiskai nereaguoja i vitaminus, duok vaikisku vitaminu, akd butu B6..maniskiui tikrai matosi, akd kai gauna to vitamino pasidaro nerviskai "lygesnis" Su mokymu namie..pamoku ruosima dar suderiname, bet pvz. logopedines uzduotis kaip bite daro su logopede, o man pareiskia i akis, kad as ne logopede ir basta, nedaro. Taigi daznai uzsiemimai su svetimu zmogum, viekia skirtingai...del pamoku..sakyciau tavo "teisinga" baime, nes as matau, kaip mansikis nuo raysmo issisukineja  baisu tiesiog, bet vakar uztat uzkabinau sus skaitymu  radau knygele, labai faina, manau, kad gal ir jusiskiams tiktu serija skaitymas su paveiksleliais Virzis Havelas Is ko mes juokemes leidykla "Rosma" (jie leido ir lipdukines pasakas, kurios maniskiui labai tiko) https://www.blk.lt/lt/knygos/is-ko-mes-juokemesSiaip Skruzdeda, pirmje klaseje, jei vaika sudomins, ten nera toku sunkiu uzduociu, daug piesimo, kopijavimo, manau, kad pamazu jis isivaziuos, bet ruosti reiketu jau dabar
DonaldaB
2009 03 23, 11:05
maniškis jau pramoko skaityti  o nuo rašymo išsisukinėja, bet jau su matematika viskas liuks, skaičiuoja paprastai, atvirkščiai, sudeda, atima 100 ribse, daugiau, mažiau... na su pasaulio pažinimu ne kas...
Alchemie
2009 03 23, 11:34
DonaldaB, su pasaulio pazinimu, labai priklauso nuo avdovelio. Pas mus buvo Gile, tai netiko, o dabar pakeite i pasaulio pazinima, tai labai patinka..
QUOTE(naitas @ 2009 03 22, 22:30) Laba, aš truputį iš kitos pusės prieisiu.. manau, kad pati turi padėti savo dukrai šiek tiek. Nes auklėtoja mini ir visai reikšmingą dalyką - Tavo dukra pyksta, jeigu jos nesupranta kiti vaikai. Matai, savaime ji neišmoko tiek, kad susibendrautų be piktumo. Tavo vaikas išgyvena ne patį geriausią laiką. Todėl jai reikia padėti bent elementarius žodžius išmokti ir suprasti. Auklėtoja jai tiesiog negali vertėjauti, nes pati tai nekalba lietuviškai ar vokiškai. Nereikia nemokėti KITOS kalbos. Tam, kad vaikai nebendrautų su kitu vaiku, užtenka to, kad tas vaikas nekalbėtų netgi gimtaja kalba. Mano vaikas nekalbėjo iki beveik 5,5 metų. Vaikai, ypač berniukai, iš tikro beveik ignoruodavo mano vaiką darželyje, nes jis neinicijuodavo žaidimo, negalėjo pasidalinti savo jausmais, džiaugsmais ar rūpesčiais. Auklėtoja jį šiek tiek įvesdavo į vaikų žaidimus, bet jie teužsiimdavo su juo, kiek auklėtoja ragindavo. Kai pradėjo kalbėti, pradėjo ir berniukai jo laukti, kviestis žaisti kartu. Mergaitės buvo šiek tiek "atlaidesnės", jos ilgiau išlaikydavo savo atmintyje auklėtojos prašymą įtraukti į žaidimus ir mano vaiką. Mano vaikas taip pat pykdavo, jog jis negali nieko pasakyti, jog jo nesuprantam, jeigu jis ką nors ir mykdavo ar kokiu garsu "sakydavo". Nieko neužsimeni apie tai, ar mokote savo vaiką čekų kalbos namie, savo jėgomis. Iš to, kad minėjai, jog galvoji, jog vaikai savaime viską išmoksta, tai suprantu, kad Tavo mergytė yra tiesiog "įmesta" į jai baisiai nesuprantamą kalbinę aplinką.Aš netikiu, kad vaikutis, nežinodamas svetimos kalbos nė vieno žodžio, gali tą kalbą išmokti savaime. Vaikas turi turėti kažkokį pradinį svetimos kalbos žodžių bagažą, kad galėtų kurti asociacijas ir taip "atspėti" kitų žodžių reikšmę iš konteksto. O kai to konteksto nėra... tai nėra nuo ko atsispirti. Manau, kad į gydytojus reiktų kreiptis tada, kai vaikas iš viso nekalba. Spėju, kad namie su Tavimi ji čiauška lietuviškai? kalba, taria? kalbos padargai veikia gerai? Jeigu taip, tai su ja viskas gerai. Tiesiog ji namie turi lietuvių ir vokiečių kalbų "vertėjus", reikšmių ir prasmių aiškintojus, o darželyje ji tokių "vertėjų" neturi. Ir jeigu jai nepadėsite sužinoti pačių paprasčiausių čekų kalbos žodžių, tai kas jai padės? Gydytojai čia ne prie ko... Tai tokios būtų mano mintys. Gal ką ne taip supratau.. bet tiek kiek supratau, tai pasidalinau.. Sėkmės mažylei  Sveiki, smagu girdeti ir matyti kita nuomone. Ceku kalbos as jos nemokinu, nes ir pati nesu gerai jos ivaldziusi, as siek tiek susikalbu, bet tik tiek, tad nemanau, kad pati galeciau jos mokyti. Kas tiesa tas tiesa, ji tarsi imesta i ta terpe ir iki siol nebuvo jokiu didesniu problemu, ji eina ten labai noriai, daugelis vaiku kalbejo mazai tad ju bendravimas buvo iki siol kitoks ne kalba isreikstas, taciau dabar kai daugelis pradeda kalbeti ir grupuotis zaidziant, matyt iskyla ir sis klausimas. Ji yra labai komunikabili, nelaukia kol ja kas pakvies ( bent kiek iki siol as maciau), kalbina pati ir kazkaip bando reiksti savo nuomone. Taip jos kalba nera labai raiski ( bet mama juk supranta savo vaika), kartais ji kalba su manim lietuviskai, su teveliu vokiskai, kartais maiso kalbas, dabar as pastebiu, kad jos kalboj atsiranda daugiau cekisku zodziu ( ne vieno zodzio pati nemokinau, viska ismoksta lopselyje). Nedraudziu ne vienos kalbos, tikiuosi, kad laikui begant supras kur ir su kuo reiks kalbeti. labiausiai nerimauju tik, kad ji neuzsiklestu savyje ir laikui begant neatsirastu psichologiniu problemu, o pas gydytoja noriu nueiti tik pasitarti, kaip skatinti kaip mokinti ja, nes tikrai tos kalbos as neismokinsiu.
Keli Mutu
2009 03 23, 13:05
QUOTE(naitas @ 2009 03 22, 23:30) Nieko neužsimeni apie tai, ar mokote savo vaiką čekų kalbos namie, savo jėgomis. Iš to, kad minėjai, jog galvoji, jog vaikai savaime viską išmoksta, tai suprantu, kad Tavo mergytė yra tiesiog "įmesta" į jai baisiai nesuprantamą kalbinę aplinką.Aš netikiu, kad vaikutis, nežinodamas svetimos kalbos nė vieno žodžio, gali tą kalbą išmokti savaime. Vaikas turi turėti kažkokį pradinį svetimos kalbos žodžių bagažą, kad galėtų kurti asociacijas ir taip "atspėti" kitų žodžių reikšmę iš konteksto. O kai to konteksto nėra... tai nėra nuo ko atsispirti. Manau, kad į gydytojus reiktų kreiptis tada, kai vaikas iš viso nekalba. Spėju, kad namie su Tavimi ji čiauška lietuviškai? kalba, taria? kalbos padargai veikia gerai? Jeigu taip, tai su ja viskas gerai. Tiesiog ji namie turi lietuvių ir vokiečių kalbų "vertėjus", reikšmių ir prasmių aiškintojus, o darželyje ji tokių "vertėjų" neturi. Ir jeigu jai nepadėsite sužinoti pačių paprasčiausių čekų kalbos žodžių, tai kas jai padės? Gydytojai čia ne prie ko... Yra tiesos  Aš prisiminiau, kaip augindama savo pirmagimį nekalbiuką galvojau, kad vaikai gi turi ''patys išmokti kalbėti, savaime'' laukiau laukiau ir še tau - iki VRC ''prisilaukėm''. Nesakau, kad su juo nebendraudavom ir neaiškindavom, bet tikrai nuolat sukos man galvoj mintis - nugi turi pats išmokti, kodėl neišmoksta? Skruzdėda, maniškis paskutiniu metu visai susidomėjęs varto komiksus, o taip pat kažkaip pavyko užkabliuoti už tokių knygelių kaip ''trimečio (keturmečio) akademija'' ir kitokių ten visokiausių rūšių, kur būna galvosiūkiai vaikams. Ypač jam ''lenda'' tos, kur užduotys su lipdukais. Bet pavyko sudomint kažkokiu būdu (čia ne man - mano mamai) daryti ir tokias užduotis kaip sujungti tam tikrus taškus ir gauti piešinį. Bandykit, gal pavyks kaip nors sudomint.
Alchemie
2009 03 23, 15:34
keliMutu//siaip..is tikro, kalban su vaiku, esant normaliai kalbinei aplinkai (su vaiku bendraujama vina kalba, tevai kalba ir bndrauja tos salies kalba, kur gyvena0 vaikas ismoksta pats kalba..jam padedi, pataisai, bet..kazkodel, kai kuriems va taip nutinka, kad neiasku kodel vioenoje vietoje viskas per gerai, o kitoje vietoje nejuda is vietos del Antanes mergaites as net nedristu nieko sakyti, delto, kad vaikas negana to, kad yra dvikalbeje seimoje, o i darzeli turi eiti su trecia kalba..kruvis galvelei tirkai didelis, tik viena paguoda, ka tokiame amziuje vaikai labai greitai isisavimna irjei palaikomas lavinimas tos zinios islieka visam gyvenimui (as daniskai pradejau kalbeti per 2 sav. gyvendama Danijoje, taciau salia mokejau anglu, kuri padedavo gaudytis ir mkyis dar salia) Vienintelis dalykas, kuri galeciau pasiulyti, akd gal aukletoja gali parodyti, paskolinti keleta knygeliu, kaip zodyneliu su daiktu pavadinimais, dienos rezimo zodziais (miegoti, valgyti, zaisti, zaislu pavadinimai) kad vaikui bent jau kazkoks siteminis zodynas butu darzelyje ir tu zodziu pamokyti, o visa kita zaidimo metu is vaiku turbut ismoks
mama_gulbe
2009 03 23, 16:25
sveikutes
nezinau kuri mamyte cia guodesi kad vaiko negales palaikyti dar metus ikimokyklinej grupej
as va ka radau : AR VISI SEPTYNMEČIAI PRIVALO PRADĖTI LANKYTI MOKYKLĄ? Nuo 2007-ųjų rugsėjo vaikai, kuriems tais kalendoriniais metais sukanka septyneri ir kuriems reikalinga nuolatinė kvalifikuotų specialistų pagalba bei sveikatą tausojantis dienos rėžimas, metus dar gali būti ugdomi ikimokyklinėje įstaigoje. Tėvai (globėjai, piliečiai), norintys, kad jų septynmetis dar metus praleistų ikimokyklinio ugdymo įstaigoje, prieš mokslo metus su prašymu turi kreiptis į savivaldybės pedagoginę psichologinę tarnybą. Iš pastarosios tarnybos gautą pažymą kartu su savo prašymu ugdyti vaiką jie turi pateikti mokyklos vadovui. Mokykloa direktorius, gavęs dokumentus, sudaro trišalę mokymo sutartį su ikimokyklinio ugdymo įstaiga, kurioje vaikas bus ugdomas, ir jo tėvais. Vaiko pavardė įtraukiama į mokinių abėcėlinę knygą ir pirmosios klasės dienyną. Direktorius tvirtina mokinio individualų ugdymo planą, kuris parengiamas remiantis bendraisiais ugdymo planais. Mokyklos direktorius, atsižvelgęs į pedagoginės psichologinės tarnybos ir gydytojų rekomendacijas, suderinęs su ikimokyklinės įstaigos vadovu ir tėvais, tvirtina vaiko pamokų tvarkaraštį. Vaikui skiriama ne daugiau kaip 3 pamokos per dieną, ne daugiau kaip 9 pamokos per savaitę. Vaiką ikimokyklinio ugdymo įstaigoje moko mokyklos direktoriaus paskirtas pradinių klasių mokyktojas. Mokslo metų pabaigoje mokyklos mokytojų taryba nusprendžia, ar vaikas bus perkeliamas į antrą klasę, ar tebesimokys pirmoje klasėje, bet jau mokykloje.
QUOTE(Antane @ 2009 03 23, 14:56) labiausiai nerimauju tik, kad ji neuzsiklestu savyje ir laikui begant neatsirastu psichologiniu problemu, o pas gydytoja noriu nueiti tik pasitarti, kaip skatinti kaip mokinti ja, nes tikrai tos kalbos as neismokinsiu. jeigu mergytė komunikabili, gal nebus tokių problemų, neužsisklęs. Ji juk kabinasi į gyvenimą Būtų gerai, jeigu rastumėt čekų logopedę. Kai stebiu, kaip dirba su mano vaiku logopedė, tai ko gero tik ji ir žino geriausiai, kaip pradėti tokį vaikutį mokyti kalbos. Iš pradžių gi taip ir dirba - parodyk kur stalas, kur kėdė, parodyk kur bėga vaikas, kur eina, kur mergaitė, kur berniukas.. berašant šovė mintis - gal tas pats darželis turi logopedę? Tada dviese galėtumėt šiek tiek pramokinti tų pačių paprasčiausių žodžių..arba samdykit kokią nors studenčiokę.. žodžiu, turit iššūkį sau. Sėkmės dideliausios ir vis užeikit. Mes čia Jums receptų tai duosim
QUOTE(naitas @ 2009 03 23, 20:35) jeigu mergytė komunikabili, gal nebus tokių problemų, neužsisklęs. Ji juk kabinasi į gyvenimą Būtų gerai, jeigu rastumėt čekų logopedę. Kai stebiu, kaip dirba su mano vaiku logopedė, tai ko gero tik ji ir žino geriausiai, kaip pradėti tokį vaikutį mokyti kalbos. Iš pradžių gi taip ir dirba - parodyk kur stalas, kur kėdė, parodyk kur bėga vaikas, kur eina, kur mergaitė, kur berniukas.. berašant šovė mintis - gal tas pats darželis turi logopedę? Tada dviese galėtumėt šiek tiek pramokinti tų pačių paprasčiausių žodžių..arba samdykit kokią nors studenčiokę.. žodžiu, turit iššūkį sau. Sėkmės dideliausios ir vis užeikit. Mes čia Jums receptų tai duosim  tai va norisi pasitarti, kitu nuomones isgirsti. Cia Prahoje labai keista sistema, vaikai i darzelius tik nuo triju metu, lopseliai atskirti nuo darzeliu ir tas lopselis neturi savo logopedes, darzelyje i kuri mes noretume leisti nuo rugsejo men ( valstybinis, privatus siaubingai brangus) turi savo logopede, tad manau ji ir pagelbetu, bet dar pasidairysiu gal gydytoja ka rekomenduos, cia cekai universitete net studijuoja lietuviu kalba, gal ten tada kokia studencioke tikrai pasiziureti reikes, bet didziausia beda, kad mes nezinome kiek cia busime, gal pusmeti, gal metus.  taciau ka ismoksi ant peciu nenesiosi.  na matysim kaip cia bus
QUOTE(Antane @ 2009 03 23, 21:47) taciau ka ismoksi ant peciu nenesiosi.  na matysim kaip cia bus  nenešiosi tai nenešiosi.. o kaip pati susikalbi parduotuvėj? ar į savitarną einat?
Alchemie
2009 03 23, 21:55
mama gulbe, tai, ka tu parasei, t.y. namu mokymas, mano vaiks toki gauna, bet ji skiria tik medicinine istaiga, o PPT gali tik rekomenduoti, bet ju rekomendacija nesiskaito. be to, paskui yra klausimas ar vaikas eina vel i prma klase, t.y. nauja mokytoja, nauji vaikai ir adaptacija nauja, ar jis toliau tesia antra kalse, kas yra daug didesnis kruvis ir sudetingesne programa
Sveikutės, Skruzdėda, gali duot mažiui Sedatif PC pačiulpti arba nakčiai Sedalia sirupo, kol praeis tas nervingumas. Sedatif gali ir porą mėnesiukų, jis neslopina, bet ramina. Aišku, jei geria arbatą, gali vakarais melisos arbatos padaryti. O šiaip, tai manyčiau pavasaris. Metų laikų kaita jautresniuosius paprastai veikia labiau. Maniškiui atrodo, kad suaktyvėjimas į pabaigą. Na ir vėl, kaip ir anksčiau, po tokių "aktyvumo" periodų, matau šiokį tokį postūmį. Tik man kartais taip juokinga būna iš jo pasakojimų. Jis įprato sakinius formuluoti taip, kaip jis mokinamas. Pvz.: pasiima nuotrauką ir iškart pasakoja: čia aš, matau meškiuką, sofą.... Na mokindavomės, o ir logopedė tikriausiai, paimdavo paveikslėlį ir liepdavo pasakoti, ką jis mato Aš saviškiui knygynuose perku tokius kalewndorius: darželinuko kalendorius, pirmoko ir t.t. Ten pagal amžių užduotėlės būna parengtos: sujungti taškus, dapiešti trūkstamas dalis ir t.t. Ko jis nesupranta, tai kitaip pritaikom, kad ir nuspalvoti paprašau. Šiaip, kiek suprantu, maniškis mėgsta tokias užduotėles, darželyje auklėtojos sako, kad jis labai greitai jas atlieka: priklijuoja, nuspalvoja, na tik kokybė kita negu kitų vaikų. Bet būna ir gražių darbelių. Ir dailėje kartais gerai pasirodo  , ir keramikoj kažką papeckina. O prieš porą dienų, pradėjo žaisti namus  Pasodino meškius ir sako jiems, dabar rašysime raideles, eisime praustis, piešime namus, eisime miegoti  - ir nuėjo paguldė juos į lovą ir pats gulėjo su jais apie pusvalandį  Man čia jau iš fantastikos srities. Vakar vakare sako, šitas daro "am, am, am" (ant tigro rodė), jis kanda kitiems. Tokių "žaidimėlių" jis nežaisdavo anksčiau. Ir auklėtojos pagyrė, kad pastūmis didžiulis. Tai aš kaip slyva vaikštau. Va, pasidžiaugiau su jumis kartu. Tik aišku, jis paklaustas nelabai pasakoja, na nėra tos išraiškos kalboje, nemoka dar.
gobsiukas
2009 03 24, 10:09
o va ir maniskis nelabai pasiduoda mokomas , nors logopede sake jei galit pasimokykit namie , kai as paklausiu ka moketes pas mokytoja o jis man atsako nepamenu ir nezinau ne ka daryt kaip prie jo prieiti nes toks uzdaras gal but berniukai visi tokie man net baisu pagalvot kaip mokykloj bus , nes jis niekada nepasakoja kas buna darzeli ka veikia , ka zaide ir kaip jautesi ,
Keli Mutu
2009 03 24, 10:11
QUOTE(Pou @ 2009 03 24, 11:36) O prieš porą dienų, pradėjo žaisti namus  Pasodino meškius ir sako jiems, dabar rašysime raideles, eisime praustis, piešime namus, eisime miegoti  - ir nuėjo paguldė juos į lovą ir pats gulėjo su jais apie pusvalandį  Man čia jau iš fantastikos srities. Vakar vakare sako, šitas daro "am, am, am" (ant tigro rodė), jis kanda kitiems. Tokių "žaidimėlių" jis nežaisdavo anksčiau. Ir auklėtojos pagyrė, kad pastūmis didžiulis. Tai aš kaip slyva vaikštau. Nu kokie geri poslinkiai, gi jūs tiek dirbat - taip ir turi būti, šaunuoliai O apie pavasarį paskaičius prisiminiau vieną dalyką - mes tai nuo neramaus miego davėm vaistų nuo kirminų, nežinau, ar sutapimas, ar ne, bet miega ramiau ir apetitas atsirado
QUOTE(naitas @ 2009 03 23, 21:02) nenešiosi tai nenešiosi.. o kaip pati susikalbi parduotuvėj? ar į savitarną einat?  aisku einam dazniausiai i savitarna  , bet produktus parsinesam tuos kuriu reikia  , o ir ne savitarnos parduotuvese kalbos ziniu uztenka ko nors paprasyti, ar minimaliai susikalbeti.  Suprasti eina daugiau nei pasakyti, tikiuosi kai rudeniop mazasis prades eiti i lopseli, o dukra i darzeli bus daugiau laiko pramokti kalba, nes dabar  du vaikai ir daug dirbantis vyras nelabai jo lieka.
QUOTE(Pou @ 2009 03 24, 11:36) O prieš porą dienų, pradėjo žaisti namus  Pasodino meškius ir sako jiems, dabar rašysime raideles, eisime praustis, piešime namus, eisime miegoti  - ir nuėjo paguldė juos į lovą ir pats gulėjo su jais apie pusvalandį  Man čia jau iš fantastikos srities. Vakar vakare sako, šitas daro "am, am, am" (ant tigro rodė), jis kanda kitiems. Tokių "žaidimėlių" jis nežaisdavo anksčiau. Ir auklėtojos pagyrė, kad pastūmis didžiulis. Tai aš kaip slyva vaikštau. va čia tai DALYKAS Pasiekimai labai dideli. QUOTE(Antane @ 2009 03 24, 12:20) aisku einam dazniausiai i savitarna Tavo atėjimas priminė man senus gerus laikus... Gal 5 kartus skridom į Prahą šiaip sau pablūdint, su vyru.. turėjom tokią seną vokietę, Štepanska gatvėj... pas ją kambariuką išsinuomodavom ir blūdindavom blūdindavom po Prahą.  ir Naujus kartą ten sutikom.. į užantį buvau "pagavus" bombikę, gerai, kad spėjai išsikrapštyt dar nesprogusią.. Naujus ten švenčia kaip ir pas mus.. garsiai ir šiukšlinai.. bet kitą rytą apie pietus jau vėl švaru, lyg nieko nebuvę.. nustebino mus.. Dar su drauge buvom pavažiavę iki lygtai Kutna hora.. iki tos kaulų "bažnyčios"... Prisiminiau, kaip su vyru krištolinį sietyną Prahoj pirkom ir kaip vilkom per visas oro uosto saugos tarnybas  blemba.. kaip durneliai kokie.. žiūri visi.. ai, nu ką ten sietynas  aš visą servizą turiu parsivilkus  pusę lėktuvo praėjimo buvo užblokuota  servizu... nu ir kas, kad LT toks ko gero du kartus pigiau buvo  IŠ PRAHOS. tiesiogiai. Gražiam mieste gyvenat  pramoksit kalbą su vaikais, dar smagiau bus.
skruzdeda
2009 03 24, 13:45
QUOTE(Pou @ 2009 03 24, 09:36) Sveikutės, O šiaip, tai manyčiau pavasaris. Šiaip, kiek suprantu, maniškis mėgsta tokias užduotėles O prieš porą dienų, pradėjo žaisti namus as tai pati bandziau Sedatiff, bet jokio efekto  . Nu gal reikes pabandyti. Dar priminkit is kur gauti to B6? Vaistus gaminanciose vaistinese? Ta padidinta nervinguma tai salygojo liga ir issekimas. Metu laikai tai jam itakos neturi. O multivitaminus tai mes nuolat geriam. Pou, leidykla Presvika turi labai fainu knyguciu su uzduotelemis. Vadinasi "Gudruciu uzduoteles", "Ugdomieji pratimai X-X metu vaikams" ir pan... Mes tai dar prenumeruojam Nykstuka. Ten fainu visokiu uzduoteliu ir skaitinuku yra. Ir kadangi uzduoteliu specifika kartojasi is zurnaliuko i zurnaliuka tik tematikos buna skirtingos, tai maniskis jau zino ir pats ka reikia padaryti konkreciam puslapyje. Pats ima ir daro be manes kartais. Pou, smagu!!!! Gali pabandyti pazaisti su juo zaisti namais, gal jam patiks? Mes siek tiek seniau zaidziam namais, vienas pas kita einam i svecius, vaisinames vynu ir vaisiais  , nesam dovanu i svecius. Jo namai viena sofa, o mano namai - kita sofa  . Kai zaidi su juo, ispleti zaidimo scenarijaus ribas.
QUOTE(skruzdeda @ 2009 03 24, 15:45) as tai pati bandziau Sedatiff, bet jokio efekto : nenorėjau to sakyti.. bet iš tikro.. tai tas pats kaip ir kramtomą kramtyt.. pramoga ir pinigo išleidimas.. o ypač ant sedatiff... Mano vaikas išgėrė tris dėžutes. Neurologė sakė, gerkit, nepakenks.. bet čia buvo daugiau "vaistas" mums (kad nors kažką darom dėl vaiko), negu vaikui.
Alchemie
2009 03 24, 14:53
Pou nugi stebuklai vyksta ir svarbiausia, akd su tais, kurie ju labiausiai verti del pasakojimo..nu ka as tau gali pasakyti..maniskis pasakoti, kad butu toks jau rislus ir suprantamas tai tik pirmoje klaseje atsirado..bet ir tai sudetinga, nes linksniu, laiku asmenu derinimas..didelis darbas. bet jei jis ima formuluoti taip, kaip mokomas (kai kalebejo apie nuotrauka) manau, kad jau nebetoli ir pamazu atsiras pasakojimas
Ačiū, mergaitės, kad pasidžiaugiat su mumis  Ir už patarimus dėkui. Maniškis dar labai mėgsta kryžiažodžių knygeles, jis ten raideles rašo. Nesvarbu, kad neperskaito klausimų, bet vaidina, kad perskaito ir įrašo atsakymą. Reikės pasidaryti tų Gudručių užduotėlių. Saviškiui aš girdžiau Sedalia vakarais. Tai tikrai ramesnis buvo miegas, pailsėdavo. Ten ir bromidai įeina, net tik žolelės. Nes kartais, kai vaikas nerimastingas, dažnai šokinėja per miegus, tai ir nepailsi. Ir dieną nekoks būna. Čia pernai, kai stresas dėl daržiuko buvo. Sedatiff gėrė šiemet, negaliu sakyti, kad poveikio visiškai nebuvo. Bet tai galima ir su psichologiniu efektu surišti, o dar kitaip - placebo. Ne jis supranta, kad geria vaistą. Ir gal vien to užtenka. Čia kaip bobutei, gali liuosuojančius gerti, gali placebo - rezultate viduriai susukti dažniausiai abiems bus. Vit. B6 gamybinėse.
Alchemie
2009 03 24, 17:39
Pou, as saviskiam pirkau vasarai kryziazodziu knygele, kuria rekomenduoja ir naudoja logopedai ir spec pedagogai. Ivairiu tipu yra, bet pvz. jie itvirtina viena ar kita raide. dar dabar nesibaigem jos, bet manau, akd vasara vel spresim: vadinasi: Atspek, Suzinok, Parasyk" autoriai Irena Kazymirkiene, Jurgita-balciunaite cesniene leidykla Liucilijus leista 2008 metais http://www.lucilijus.lt/components/com_php...37cd69b3b35.jpgkainavo apie 16lt Siaip ten daug tu tokiu kryziazodziu su paveiksliukais, kurie maniskiui labai patiko. alesi parinkti, gal kur mazesni ir jam tinkamesni, bet naudosi manau, ne vienus metus, gal net su logopede kartu galite pasitarti.
Zinau sita knygute, tikrai  Labai padeda vaikams isisavinti dvibalsius, nes tai jiems ypac sunkiai sekasi.. As savo mokinukams ja naudoju
Alchemie
2009 03 24, 21:29
Dra siandien radau ikimokyklinukmas ir pradinukams, tokia oranzine knyga Sviesos isleista vadinasi "kalbos ugdymas" http://www.sviesa.lt/lt.php/knygu_katalogas/359;book;111050maniskiam jau kiek per lengva, bet namie su mazesniais labai gerai galima temomis padirbeti
Sirvita
2009 03 25, 00:07
QUOTE(skruzdeda @ 2009 03 23, 09:59) O ar jis noriai mokosi, t.y. nepyksta kai ji nori pamokyti? Jeigu ne, tai tiesiog pabandyk namie su juo padirbeti daugiau. Gal ir vasara. Tuomet tikrai turetu kazkiek prisivyti. Bet jeigu pyksta, tai sunkiau. Tada reikia ismones kaip viska pateikti, kad vaikui butu idomu mokytis. Man tai sunku saviski mokyti, bet kai susidomi, tai mokosi sio bei to. As tai irgi nelaukiu momento, kada jam reikes i mokykla. Gal ne todel, kad jis nemoka dar daug ko, bet todel, kad liepiamas daug ko nedaro. O nedaro to, kas pasirodo jam sunku. Jeigu liepiam, tai nervu karas ir tam kas liepia ir jis verkia. Na pagaliau maniskis is ligu issikapste lyg ir. Bet dar labai silpnai jauciasi. Svorio daug numete. O jau nervukai  Truputi kas ir tuoj verkia. Televizoriu visai atimti gal??? Melisa kokia tinka? Dar kas nor? labai nenoriai atlieka uzduotis, nebaigia iki galo kai kuriu. As namie kazkiek uzsiimu, bet ne taip daug. Tiesiog naturaliai, neplanuotai, kas i galva sauna. PVZ.: siandien ant stalo salione gulejo magnetine lenta, as rasiau skaicius, ir klausinejau koks skaicius, lyginom kuo skiriasi vienas nuo kito. Pasirodo sunkiausia jam isiminti 4 ir 7 ir 6 su 5 maiso. Jam visai patiko toks skaiciu mokinimasis Daznai jei kas neiseina istasko viska aplink, meta ant grindu, supleso, suglamzo  ir sako as piktas. Bandau paguosti, kad nieko tokio kad neiseina, kad pavyks kita syki. Ziauriai neklauso  galvoju gal pas koki psichologa reiktu, net nezinau Papildyta:QUOTE(mama_gulbe @ 2009 03 23, 17:25) sveikutes nezinau kuri mamyte cia guodesi kad vaiko negales palaikyti dar metus ikimokyklinej grupej as va ka radau : AR VISI SEPTYNMEČIAI PRIVALO PRADĖTI LANKYTI MOKYKLĄ? Nuo 2007-ųjų rugsėjo vaikai, kuriems tais kalendoriniais metais sukanka septyneri ir kuriems reikalinga nuolatinė kvalifikuotų specialistų pagalba bei sveikatą tausojantis dienos rėžimas, metus dar gali būti ugdomi ikimokyklinėje įstaigoje. ........ Mokslo metų pabaigoje mokyklos mokytojų taryba nusprendžia, ar vaikas bus perkeliamas į antrą klasę, ar tebesimokys pirmoje klasėje, bet jau mokykloje. Aciu kaip tik siandien sita istatyma atsispausdinau Mano vaiko darzelyje yra vienas toks vaikutis, kuris atseit pirmoje klaseje, bet su juo uzsiima darzelyje specialistai...
Sveiki, bandziau skaityti istraukom is visu temu, bet labai jau daug ir nera tiek laiko tai va, mano beveik 3 metu vaikas irgi sneka pauksciu kalba, nors darzeli lanko nuo 1 metuku...Kalba ir sakiniais, bet is to sakinio kelis zodzius galima suprasti, kiti nesuprantami, suprantami tik jam buvom ant dienu pas poliklinikos logopede, tai pasake kad su jo kol kas neiseitu jai dirbti nes anas nepasedi vietoi  reiks pasiteirauti ar darzelije yra logopede  aukletojos tai nesiskundzia, tik sako kad labai stengesi jis, kad toi toi kalbes normaliai, bet toi toi vis neateina, o mes su vyru jau baisiai susirupinom, nes jis net vardo savo nepasako  paklaustas pasako kad lialia del to jo neaiskaus kalbejimo kila isterijos is jo puses, nes mes nesuprantam ko jis nori dar logopede liepe daug skaityti jam, pasakoti, bet kad nieko neiseina, jis neklauso, nenori kad jam skaitytum, blaskosi, nesa kitas knygutes, po keliu puslapiu numeta, paimi pasakityti-atima, saukia kad nenori...susikoncentruoja ties vienu paveiksliuku kuris jam patinka ir viskas, kaip pvz. siandien-nupirkau nauja knygute, tai ten zuvytes, ir jis ta pati per ta pati-bet zuvyte nesako, sako-diane, o taip ir vandeni vadina, ir gerimus  pvz. delfinas, banginis, pingvinas-visi BINI zino vieno vaiko varda is darzelio, tai visi pas ji JULIUS, paklausi kaip vardas to berniuko, tai jis Julius, nors ten visai ne tas darzeli lanko lietuviska, su jo kalbam lietuviskai, bet tarpusavi su vyru rusiskai, kai kas sako kad del to jis taip sunkiai kalba, bet kiti sako kad tai neitakoja
Sirvita
2009 03 25, 00:18
QUOTE(Alchemie @ 2009 03 23, 22:55) mama gulbe, tai, ka tu parasei, t.y. namu mokymas, mano vaiks toki gauna, bet ji skiria tik medicinine istaiga, o PPT gali tik rekomenduoti, bet ju rekomendacija nesiskaito. be to, paskui yra klausimas ar vaikas eina vel i prma klase, t.y. nauja mokytoja, nauji vaikai ir adaptacija nauja, ar jis toliau tesia antra kalse, kas yra daug didesnis kruvis ir sudetingesne programa Taigi va, kad sakyciau nieko gero is to istatymo, geriau vaikui veliau i mokykla pradeti eiti ir metus buti jam pazystamoje aplinkoje, t.y darzelyje Papildyta:QUOTE(gobsiukas @ 2009 03 24, 11:09) ......... kai as paklausiu ka moketes pas mokytoja o jis man atsako nepamenu ir nezinau ne ka daryt kaip prie jo prieiti nes toks uzdaras gal but berniukai visi tokie man net baisu pagalvot kaip mokykloj bus , nes jis niekada nepasakoja kas buna darzeli ka veikia , ka zaide ir kaip jautesi ,  As auginu berniuka, ir nera jis toks uzdaras, aisku jausmu nusakyti nemoka, sako myliu tave ir as piktas. Kai paklausiu ka darzely veike, sako nieko Daugelis vaiku nezino ka jie veikia darzely o vat kai paklausiu ka su logopede veiket, tai sustato dudele lupas ir snypscia  taria ŠŠŠŠ raide  ir siaip visokiu idomiu dalyku suzino (pvz.:kad vieni pauksciai iskrenda i siltus krastus, o kiti lieka ziemoti)
Alchemie
2009 03 25, 08:32
Sirvita, tas pyktis, nervinimasis, kad kazkas neisejo 9perfekcionizmas) manau, budingas vaukams su kalbos bedom, nes jie suvokia, akd negali padaryti to, ka kiti moka, o nori kuo geriau. maniskis protestuodavo ir rekdavo, akd mokytoja jam pagyrima iraso i sasiuvini  arba, kad pazymi zaliu, o ne piestuku, kokias zuduotis atlikti namie..ne stai suteplioja sasiuvini ir pan. Viska raso piestuku, nes parkeriu paskui nebegali pataisyti dabar situacija pagerejusi, vienas is budu tai padaryti yra zaisti stalo zaidimus..aisku sunku, gal reiketu nuo kokio loto pradeti, ar tiesiog tokio nelabai ipaeigonacio, nesudetingom taisyklem (nes taisykliu jie nenori laikytis, arba ju nesupranta). Zaizdami tuos zaidimus ismokome, kad mano eile, tavo eile, kad galima laimeti ir parlaimeti..kuri laika budavo tragedija pralaimejimas (kai jau leisdavau sau laimeti saskemis, nes iaip jis realiai mane aplosdavo  ), paskui zaidem visa siema zaidima, kuris jam patiko, tai budavo tragedija, jei laimi tetis, man budavo galima laimeti, teciui ne..taciau pamazu jis priprato prie jausmo, kad ne viskas is karto iseina ir t.t. Bandykite toki zaidima, kur reikia mesti dvieju spalvu pinigelius, kad susidarytu 4 is eiles, tas laimi..nera labai brangus, pagal amziu turetu buti suprantamas, kazkiek strategijos, skaiciavimo, per spalvas..ir tokiu budu gal ir nesekmes su mokslais kiek palengves Nikola...siaip, jei vaikas auga dvikalbeje aplinkoje tai naturaliai pradeda kalbeti veliua, taciau, tokio amziuas vaikas, jau turi tureti sakinio struktura is zodziu, o ne tik intonacine 9maniskis irgi tokiam amziuje turejo tik intonacine sakinio struktura, zodziai buvo savi) jei jis savo vardo neivardina, siulau visdelto nueiti i PPT, kad prekomenduotu, parsytu, kas ir kaip..gal reikes logopedinio darzelio.Dabar pats laikas susigriebti ir padeti vaikui ir sau, nes kuo toliau ir maziau ji supras, o noresis kuo daugiau apsakyti, ims kilti pykcio protrukiai, emocinis labilumas dides ir bus tirkai sunku visai seimai. Taip daugelis poliklinikos ir net darzeliu logopedu i tokio amziaus vaikus ziuri pro pirstus, ypac, jei jie judrus (o jie judrus, nes kalba bando kompensuoti kuno kalba ir judesiais), nes daznai tie logopedai turi labai daug darbo ir jau ima dirbti su priesmokyklinukais ir pan. o tokius vaikus palieka savieigai, kas paskui pasidaro daug didesnis ir sunkenis ne vieno specialisto darbas
gobsiukas
2009 03 25, 09:07
QUOTE(nikola @ 2009 03 25, 01:10) Sveiki, bandziau skaityti istraukom is visu temu, bet labai jau daug ir nera tiek laiko tai va, mano beveik 3 metu vaikas irgi sneka pauksciu kalba, nors darzeli lanko nuo 1 metuku...Kalba ir sakiniais, bet is to sakinio kelis zodzius galima suprasti, kiti nesuprantami, suprantami tik jam buvom ant dienu pas poliklinikos logopede, tai pasake kad su jo kol kas neiseitu jai dirbti nes anas nepasedi vietoi  reiks pasiteirauti ar darzelije yra logopede  aukletojos tai nesiskundzia, tik sako kad labai stengesi jis, kad toi toi kalbes normaliai, bet toi toi vis neateina, o mes su vyru jau baisiai susirupinom, nes jis net vardo savo nepasako  paklaustas pasako kad lialia del to jo neaiskaus kalbejimo kila isterijos is jo puses, nes mes nesuprantam ko jis nori dar logopede liepe daug skaityti jam, pasakoti, bet kad nieko neiseina, jis neklauso, nenori kad jam skaitytum, blaskosi, nesa kitas knygutes, po keliu puslapiu numeta, paimi pasakityti-atima, saukia kad nenori...susikoncentruoja ties vienu paveiksliuku kuris jam patinka ir viskas, kaip pvz. siandien-nupirkau nauja knygute, tai ten zuvytes, ir jis ta pati per ta pati-bet zuvyte nesako, sako-diane, o taip ir vandeni vadina, ir gerimus  pvz. delfinas, banginis, pingvinas-visi BINI zino vieno vaiko varda is darzelio, tai visi pas ji JULIUS, paklausi kaip vardas to berniuko, tai jis Julius, nors ten visai ne tas darzeli lanko lietuviska, su jo kalbam lietuviskai, bet tarpusavi su vyru rusiskai, kai kas sako kad del to jis taip sunkiai kalba, bet kiti sako kad tai neitakoja  mano maziukas tokio pat amziaus , ir viska daro panasiai aisku jis saves neivardija niekaip jokiu vardu nemoka pasakyti , iskyrus mama ir tete , ir broli vadina kuku , lanko logopedine grupe 8men bet pokyciai dar labai nedideli tiek kad pats pradejo bandyti rengtis , as siulyciau pabandyti pereiti i logopedine grupe jei tik imanoma ten maziau vaiku ir logopedas buna kiekviena diena o tai tikrai vaikui i nauda
QUOTE(Alchemie @ 2009 03 25, 09:32) Nikola...siaip, jei vaikas auga dvikalbeje aplinkoje tai naturaliai pradeda kalbeti veliua, taciau, tokio amziuas vaikas, jau turi tureti sakinio struktura is zodziu, o ne tik intonacine 9maniskis irgi tokiam amziuje turejo tik intonacine sakinio struktura, zodziai buvo savi) jei jis savo vardo neivardina, siulau visdelto nueiti i PPT, kad prekomenduotu, parsytu, kas ir kaip..gal reikes logopedinio darzelio.Dabar pats laikas susigriebti ir padeti vaikui ir sau, nes kuo toliau ir maziau ji supras, o noresis kuo daugiau apsakyti, ims kilti pykcio protrukiai, emocinis labilumas dides ir bus tirkai sunku visai seimai. Taip daugelis poliklinikos ir net darzeliu logopedu i tokio amziaus vaikus ziuri pro pirstus, ypac, jei jie judrus (o jie judrus, nes kalba bando kompensuoti kuno kalba ir judesiais), nes daznai tie logopedai turi labai daug darbo ir jau ima dirbti su priesmokyklinukais ir pan. o tokius vaikus palieka savieigai, kas paskui pasidaro daug didesnis ir sunkenis ne vieno specialisto darbas  kas cia toks QUOTE(gobsiukas @ 2009 03 25, 10:07) mano maziukas tokio pat amziaus , ir viska daro panasiai aisku jis saves neivardija niekaip jokiu vardu nemoka pasakyti , iskyrus mama ir tete , ir broli vadina kuku , lanko logopedine grupe 8men bet pokyciai dar labai nedideli tiek kad pats pradejo bandyti rengtis , as siulyciau pabandyti pereiti i logopedine grupe jei tik imanoma ten maziau vaiku ir logopedas buna kiekviena diena o tai tikrai vaikui i nauda  kaip suprasti pereiti i logopedine grupe? i kita darzeli ar kaip? dabar jis lanko sanatorini darzeli, jam ten be galo patinka, ir is ten jo kelti niekur tikrai nenoreciau, ten gera prieziura, daug uzsiima su vaikais, tik vat reiks pasiteirauti del logopedo  ar yra toks
|
|