jei as neklystu, tai cia II - dalis
Agapitas -- bijau pameluot, bet atrodo yra toks akmuo. logiskai -- jei yra vardas Deimantas, tai gal kam ir Agapitas gerai
cia ir pas mane toks vardynas-kalendorius po ranka. siandien vardadieni svencia ZEFYRINAS QUOTE(Dios @ 2005 08 19, 11:05) Agapitas -- bijau pameluot, bet atrodo yra toks akmuo. logiskai -- jei yra vardas Deimantas, tai gal kam ir Agapitas gerai cia ir pas mane toks vardynas-kalendorius po ranka. siandien vardadieni svencia ZEFYRINAS o mano kalendoriuje tokio nėra, bet yra TOLVINA.....
Florijonas
QUOTE(Dios @ 2005 08 19, 10:05) Agapitas -- bijau pameluot, bet atrodo yra toks akmuo. logiskai -- jei yra vardas Deimantas, tai gal kam ir Agapitas gerai cia ir pas mane toks vardynas-kalendorius po ranka. siandien vardadieni svencia ZEFYRINAS o siandien svencia ARGAUDA, BOLIUS, PATRIMPAS QUOTE(introdusa @ 2005 08 19, 10:10) ir pas mane tokio nera turbut kiek kalendoriu kureju, tiek skirtingu vardu, kas ka norejo, tas ta parase
Florijonas yra katalikų šventasis, ugniagesių globėjas ( gal ir dar kieno?), lyg Plungėj, lyg Telšiuos, o gal kitam Žemaitijos miestely net skulptūra stivi, labai faina, beje. Bolius ( Boleslovas) -slaviškos kilmės dvisandis vardas, senas ir žinomas, Argaudė-baltiškas dvisandis, Patrimpas-vienas iš pagoniškųjų lietuvių dievų. Agapitas , kilęs , ko gero, iš agapės, graikiško žodžio, kuriuo įvardijama viena iš meilės rūšių ( ne sekso, meilės
Žodžiu, visi vardai turi savo istorijas, siūlau jomis pasidomėti, ne vien patraukliu ar nemaloniu skambesiu... Man pačiai , ko gero, mažiausiai priimtini naujadarai, kai sukergiami du ( tarkim, tėčio ir mamos vardai), bet yra gana vykusių, tarkim, pažinojau kažkada Dalvytį, Dalios ir Vyto ( gal Vytauto?) sūnų. Vardas ir skamba sklandžiai, ir semantika normali, ir vienetinis, ir tėvams gerai
babuska, visai rimtai ir su gerais ketinimais teiraujuosi, ar žinai, ką reiškia tavo sūnaus vardas?
manau, jei jo pilna forma yra Donatas, jis galėtų būt siejamas su lot. "duotas, dovanotas". Bet gal tai kokio kito vardo trumpinys ar "suvardintas' bendrinis žodis, kurio šaknis vėlgi romaniška, nori to ar ne
QUOTE(mamagitana @ 2005 08 19, 12:26) manau, jei jo pilna forma yra Donatas, jis galėtų būt siejamas su lot. "duotas, dovanotas". Bet gal tai kokio kito vardo trumpinys ar "suvardintas' bendrinis žodis, kurio šaknis vėlgi romaniška, nori to ar ne aciu
manau, todėl nerandi,kad tai Donato trumpoji forma.
nepamačiau, kad nauja tema yra...
Aš tai neduočiau tokio vardo, kurį vaikas pats sunkiai ištartų ir aplinkiniai po dešimt kartų klaustų koks, koks ir su klaidom rašytų. O šiaip negražių vardų nebūna, būna tik negražios sielos žmonės Juk ne vardas žmogų puošia, o žmogus vardą. Dar dėl tų ilgų vardų. Pažįstu vieną berniuką Kornelijų, tai močiutei kai pasakė kokį vardą išrinko, kitą kart paklausus koks to berniuko vardas ji atsakė: "ai kažkoks Kalnierius" Ir dar žinau vieną vardą iš mamos ir tėčio vardų Marvytas (čia Marytės ir Vyto), prisiminiau kai perskaičiau mamosgitanos Dalvytį.
Bet ir nebūtina tam, kad įtiktum visoms močiutėms, pulti į kitą kraštutinumą ir rinktis tik trumpą vardą, kad ši, neduokdie, sugebėtų šiaip ne taip ištarti...
Kornelijus labai gražus vardas, niekas nekaltas, kad močiutės liežuvis per trumpas, kad jį ištartų.
Vis galvoju, kad duočiau trumpą vardą ir kurio negalima būti sutrumpinti kalbant arba sugalvoti kokią keistą pravardę. Man labia ptinka Ignas, bet vieną tokį pažįstų, tai jį visi ignošium vadina.
Dėl vardų patikimo, tai labai subjektyvus dalykas. Kažkada seniai šitoj temoj rašiau, kad neduočiau labai senovinio vardo, ar tokio neįprastai skambančio lietuvio ausiai užsieninio. Mano abiejų vaikų vardai nelietuviški, bet puikiai adaptavęsi pas mus. Ir tas užsieninių vardų atėjimas nėra blogai, didesnis pasirinkimas. Bet kai užsieniniai vardai pritaikomi pagal lietuviškas gramatikos taisykles, kartais ne visai kas gaunasi. Robertas, Adelė puiku, bet Naomė, man tikrai neskamba. Ir dar suderinamumas su pavarde lietuviška kartais tikrai būna nevykęs. Kai girdi per teliką apie Naomi Kempbel, kažkaip normaliai skamba. O Naomė Butkutė, ar Jonaitytė
Bet koks vardų ir pavardžių sutapimas šiame poste yra visiškai atsitiktinis ir su realiais žmonėmis nesusijęs.
kazkur skaiciau straipsni, kad tevus galima suskirstyt i dvi rusis: vieni duoda vaikui kuo paprastesni varda is paciu populiariausiu (jeigu daznas, vadinasi grazus visiems), o kiti bando isrinkti kuo mandresni (maziau issilavine pagalbon pasitelkia serialus, o labiau issilavine -- mitologija, istorija, romanus)
as gal prie antros grupes, nes zinau, kad vaikui ieskosiu kuo maziau girdeto vardo, bet grazaus ir su prasme, nesvarbu, lietuviskas ar ne.
Beje, spėkit iš trijų kartų, kaip ilgai klasiokai galvojo pravardę savo naujajai bendramokslei, vardu Izda? Veiksmas vyko Lietuvoje. Vardas kuo tikriausias...
QUOTE(matroskinas @ 2005 08 22, 23:07) Beje, spėkit iš trijų kartų, kaip ilgai klasiokai galvojo pravardę savo naujajai bendramokslei, vardu Izda? Veiksmas vyko Lietuvoje. Vardas kuo tikriausias... Aha,o mano sesers mokytoja buvo Izolda.Tai spėk ar aš atspėjau iš pirmo karto tavosios Izdos pravardę?O dabar atspėk tu iš vieno karto,kaip jie ją vadino
Žodžiu, belieka tyliai kamputyje pakrizenant į kumštį užjausti ir Izoldą, ir Izdą
QUOTE(Dios @ 2005 08 19, 23:20) kazkur skaiciau straipsni, kad tevus galima suskirstyt i dvi rusis: vieni duoda vaikui kuo paprastesni varda is paciu populiariausiu (jeigu daznas, vadinasi grazus visiems), o kiti bando isrinkti kuo mandresni (maziau issilavine pagalbon pasitelkia serialus, o labiau issilavine -- mitologija, istorija, romanus) as gal prie antros grupes, nes zinau, kad vaikui ieskosiu kuo maziau girdeto vardo, bet grazaus ir su prasme, nesvarbu, lietuviskas ar ne. Keista, man regis, kad aš nei iš tų, nei iš anų. Mano mažiuko vardas Viktoras - tai čia tipo prie paprastų populiarių (nes tokiu vardu vaikų beveik nėra) ar prie mandrų -serialai, istorija romanai - na yra jų tokių, dažniausiai neigiami veikėjai Cha, arba ne, persigalvojau, atrodo, kad prie abiejų kategorijų tinku
klausykit, ponia, kaip gi nėra- mano Viktoras, ir net trim mėnesiais dviem dienom vyresnis
dar prisiminiau viena pavyzdi, mano gera drauge, klasioke, mokyklos laikais buvo vadinama JUZE
Sūnaus mokykloje yra dvivardis berniukas Džiazas Paskalis. Mamagitana
QUOTE(kliopa @ 2005 08 23, 21:51) To (arba kito) berniuko tėvas buvo vienas iš "Vaivos" "zavsegdataju", na ir šiaip trynėsi "Piliovkėj", tuo metu "Gorkinėj". Na toks "senas geras" pankas, hipis ir šiaip tūseklis plačiąja prasme. Žmona - iš tos pačios kompanijos. Jie susitarė, kad jeigu bus mergaitė, tai žmona išrinks vardą, o berniukui - tėtis. Va, ir išrinko, jeigu ką, tokį pankovą vardelį. Kokį mergaitei būtų rinkusi žmona, nepamenu, bet irgi kažkokį netikėtą. Tam vaikui turėtų būti kokie 14 (+ - 2) metai, nes istoriją girdėjau labai laaaabai seniai. Įtariu, dabar to vaikelio tėvai jau seniai išaugę iš "pilies gatvės kompanijų" ir yra kuo normaliausi buržuazijos atstovai Man šitą istoriją pasakojo draugelė (reikėtų jos klausti pasitikslinimui) Kai pasakojo, tai jai net sna..liai tiško iš juoko. Tarp kitko, mano berniuko vardas Rokas. Taip taip, žinau ir reikšmes ir kilmę ir visus kitus bla-bla-bla. Bet "raz pošla takaja pjanka" - kuo gi jis geresnis už Džiazą?
Džiazą tai kildinčiau is Jėzaus..... Itališkai Gesu (Džezu), o čia ir Džiazas jau netoli
O Paskalis labai gražu. Toks labai ispaniškai skambantis vardas (pvz. Pasqual). Turbūt kildinamas nuo Velykų šventės pavadinimo. Man asmeniškai keista, kai tėvai - gryni lietuviai - išrenka tarkim vardą Sindi. QUOTE(mamenas @ 2005 08 24, 11:53) Džiazą tai kildinčiau is Jėzaus..... Itališkai Gesu (Džezu), o čia ir Džiazas jau netoli O Paskalis labai gražu. Toks labai ispaniškai skambantis vardas (pvz. Pasqual). Turbūt kildinamas nuo Velykų šventės pavadinimo. Man asmeniškai keista, kai tėvai - gryni lietuviai - išrenka tarkim vardą Sindi. Paqual tai Paskvalis
Džiazas Paskalis man visai gražu. O ką galvojat apie mergaitę vardu Spynutė (tiksliau, apie jos mamą)?
Darbe kasdien bendrauju su klientais, tai labai įdomių vardų sutinku. Tik nepamenu visų, reikia rašytis.
Labai senai pazinojau vaikina kris save pristatinedavo Tomu o is tikro tai Merijanas vardu
o kaip jums Zygfridas, ko gero paskutines vaiko ismokstamos raides
Na, o kodėl yra vardas "Gina", o nėra vardo "Puola"?
Tai ir su Spynute tas pats. Jei nemažybinis yra Spynė, tai pakankamai gražu. Pvz. yra labai gražus vardas Minija, sutrumpintai - Minė, o dar sumažybintai - Minutė. Tai gal čia kažkas panašaus.
Kažkokiam žurnale radau vardą skirtą berniukui. Ir taip ir šiaip galvojau, nu gi baisus
QUOTE(mamenas @ 2005 08 25, 13:46) Na, o kodėl yra vardas "Gina", o nėra vardo "Puola"? Tai ir su Spynute tas pats. Jei nemažybinis yra Spynė, tai pakankamai gražu. Pvz. yra labai gražus vardas Minija, sutrumpintai - Minė, o dar sumažybintai - Minutė. Tai gal čia kažkas panašaus. Apie varda Kernius.Jis gal ir skamba keistai.Bet esu kalbejus su viena pazistama, pasirodo tai labai senoviskas vardas. Lyg ir buves susijes su Kernave.Ir vardo kilme tikrai lietuviska. QUOTE(kliopa @ 2005 08 23, 18:46) Sūnaus mokykloje yra dvivardis berniukas Džiazas Paskalis. Nu dėl Džiazas, kad originalu, tai tikrai, o Paskalis (Pascal) absoliučiai normalus vardas. Kiek sutikau Paskalių, visi labai faini, tad ir vardas man visai patinka
Aš tai savo vaikui duočiau labai retą, gražų ir prasmingą vardą - Albinas. Kodėl niekur niekur niekur jokiame kieme mieste ar kaime negirdėjau kviečiant šiuo vardu?
QUOTE(bumerangas @ 2005 09 06, 10:05) Aš tai savo vaikui duočiau labai retą, gražų ir prasmingą vardą - Albinas. Kodėl niekur niekur niekur jokiame kieme mieste ar kaime negirdėjau kviečiant šiuo vardu? oeij, Pati niekada neduočiau dukrai vardo Džeirana, buvo tokia kažkada dainininkė ant Lietuvos - tikra kalnų ožkelė
Na tikrai neduočiau savo vaikui vardo Albinas, tai kas, kad jis prasmingas ar pan. Man nepatinka, kai vaikų vardai būna tokie kaip: Jonukas, Petriukas, o visai neseniai sužinojau, kad dukros grupėje yra Pranciškus
Aišku, dėl skonio nesiginčyjama
O man Jonukas, Juozukas, Petriukas - visai gražiai skamba. Iš senovinių man visai nepatinka vardas Kazys. Dar kokia Pulcherija nepatiktų. O taip pat nesuprantu tokių vardų, kaip Džordana, Džastina, Džeirana, Džastinas ir pan. grožio. Nu ir visukių naujadarų Eitmantas, Vistvytis, Sandrėja, Eitautas ir kt. Bet va viena mano puseserių, kad nežinodama, kokį vardą daviau savo vaikui, sako - nu niesuprantu, kaip galima vaiką pavadinti Viliumi
Vardų gražumas ar negražumas - labai subjektyvus dalykas, nes ji vaikui duoda subjektai, o ne objektai
Kunigaikštis Kernius įkūrė Kernavę. Kuo prasčiau už kokį Vytautą ar Gediminą, kurie įkūrė kitas Lietuvos sostines? Beje, Dariaus Kuolio sūnaus vardas Kernius, vienos mano bendradarbės sūnelio taip pat. Taigi nemažai Kernių auga
Mari, Eitmantas ir Eitautas yra ne naujadarai, o atvirkščiai senieji dvisandžiai (dviejų dėmenų) pagoniški vardai. QUOTE(Russne @ 2005 08 24, 22:04) Darbe kasdien bendrauju su klientais, tai labai įdomių vardų sutinku. Tik nepamenu visų, reikia rašytis. tai gal ji kokia "very" Diana? Tskant, pateiksiu keletą realių vardų (man nelabai suvokiamų): Relindas, Letvydas, Lindonas, Chagita.
Nors manau, ne vardas žmogų, o žmogus vardą puošia, bet savo vaikui tikrai neduočiau tokių vardų kaip: Aiškuolė ar Aiškutis, Ašara ar Narcizas, Faina ar Pajauta.
QUOTE(Majuke @ 2005 10 17, 13:56) Nors manau, ne vardas žmogų, o žmogus vardą puošia, bet savo vaikui tikrai neduočiau tokių vardų kaip: Aiškuolė ar Aiškutis, Ašara ar Narcizas, Faina ar Pajauta. Aiškutė Buzelytė buvo gan garsi mūsų plaukikė. Ją aplinkiniai vadino Aiške. Kai nuo seno taip šauki, tai ir visai normalu: kodėl Aistė gali būti, o Aiškė ne? Ašara yra naujavardis, bet pažinojau tokią. Ar vardu buvo išpranašauta, bet mirė gan jauna... O Faina tai gan populiarus vardas tarp semitiškųjų rusų.
Siais laikais duodant varda reikia galvoti, kad isvertus i kita kalba jie nereikstu ko nors juokingo ar nepadoraus. Ne karta girdejau, kad Sigoms (Sigitoms) geriau nesirodyti Estijoje, nes Siga estiskai reiskia "kiaule", o Birutems geriau nevykti i Prancuzija, nes prancuzams toks vardas asocijuojasi su vyrisku organu
Va ir si savaitgali spaudoje buvo straipsnis apie Linda, kuri labai dziaugiasi, kad tevai jai dave toki varda, nes dabar ji dirba Ispanijoje, kur toks vardas reiskia "grazi'. Visai ne kas butu buve, jei tevai ja butu mociutes pageidavimu pavadine Gitana (atsiprasau mamosGitanos, tiesiog cituoju spauda), nes tai ispaniskai reiskia "cigone"... O pas mus tiek Sigita, tiek Birute, tiek Gitana visai populiarus ir ausiai priimtini vardai...
Tai būt Ispanijoj čigone visai normalu, ale va būt višta (Galina)
|