Visada mano nuomone apie vaikus budavo tokia: turesiu vaika tik tada, kai turesiu tvirta pagrinda po kojom, nuosava buta ir busiu aplankius maziausiai tris salis...
Nestumas buvo tikrai labai lengvas, pilvelis mazytis... priaugau tik 7 kilogramus. Bet visa mano nestuma lydejo gimdymo baubas... Gimdymas buvo man fobija, baisiau turbut uz kara... Laikas bego ir lemtingoji diena nenumaldomai artejo, drebedavau ir skaiciuodavau valandas, vis isivaizduodavau, kaip mane plesys ir draskys gyva...
Taigi atejo sausio 9-oji su baime laukiu kas cia bus
Taigi sausio 17-oji, 22h. pajuntu skausmelius kutenancius nugara... ai galvoju paruosiamieji vargina mane, jau ne viena kart buvo uzeje ir dingdavo... Bet po 5 skausmelio pradejau skaiciuot, skausmeliai kartojasi kas 10min. Turbut jau cia kazka tikrai reiskia... Bet visgi pirma valanda nakties, nuejom miegot, snaudziu bet skausmeliai uzmigt neleidzia. Jauciu kaip stipreja, 4h pradedu vel skaiciuot, tarpai mazdaug 7 - 8 minutes. 6h valanda ryte skausmeliai jau kas 5 - 6 min. Vyras sako, vaziuojam... As dar delsiu... Nieko nebus, gimdyt teks, vaziuojam.
Bandydama pratempt kuo daugiau laiko, tikrinu tases, sukuojuosi plaukus MB laksto kaip isprotejas tai i masina tai vel i kambari, visiskai pasimetes.
Taigi vis delto vaziuojam... Ligoninej, mus pasitinka labai maloni akusere, patikrina slapima, kraujo spaudima ir sako: gulk, patikrinsim kakleli... O Dieve tik ne tai
Nuveda i pries gimdyvini skyriu, pristato kita akusere ir malonioji teta mane palieka, pasisakau, kad noresiu epiduro, uzsiraso kazkur, ir patikina, kad tikrai prireikus as ji gausiu. Bandau gulet, snuduriuot... po poros valandeliu keliuosi, vaikstau, supuosi ant kamuolio, juokauju su MB ir skaiciuojam saremiukus, kurie kartojasi dar vis kas 5 minutes. Is palatos i gimdykla isveze jau tris gimdyves, girdziu kaip rekia, varydamos man siauba, bet as dar sugebu juokaut...
Kadangi atsidarymas dar tik 3cm. isveda mane kazkur i visai kita skyriu, visu sesuciu is eiles klausineju, kokia galimybe, kad gausiu cezari, visa drebu is baimes ir issekimo, visgi visa naktis be miego ir beveik para, kaip nieko nevalgius ... tai viena tokia maloni, mane nuramina, itikina, kad gausiu visa nuskausminima, man neskaudes ir tikrai nereiks jokio cezario. Pasiule suleist man petidino, pavalgyt ir truputi pamiegot, sutikau, ji isejo paimt vaistu. Ir tuo tarpu pajuntu, kad nubego vandenys, pazvelgiu i laikrodi 16h. Ji grizta, petidino atsisakau ir kadangi suvokiu, kad po vandenu nubegimo prasides tikrosios linksmybes, prasau iskart epiduro. Patikrina kakleli, vel neitiketinai svelniai, 4cm. Ir vel grazina i priesgimdyvini skyriu, atiduoda mane atgal, poniai is Lenkijos. Ji pasako, kad epiduro teks ilgokai laukt, nes daktaru siuo metu nera (mintyse issigastu, kad pakliuvau i tokia ligonine, kurioje nera daktaru
Jauciu kaip skausmas dideja... kvepuoju... Ir begioju po palata uzejus kiekvienam saremiui, tikedamasi pabegt nuo skausmo, lyg nuo pjuklo, pjaunancio mano nugara pusiau... Grizta akusere, kartu su ja labai nemalonaus veido, zaliai apsirengusi babajka. Paaiskina, kad kartais pries darant epidura, daktarai sugalvoja padaryt kraujo testa, as kaip tik is tu... Liepia atsigult, ima krauja man is plastakos, duria duria, nepataiko... subado, paleidzia krauja... siaip ne taip paima. Siaubingai skauda, ranka visa melyna, istinusi, net negaliu kumscio suspaust, noriu verkt, bet nera laiko, reikia kvepuot... Akusere noredama "paguost", pasako: kad nepergyvenciau, kad tai tik mazas pabuciavimas palyginus su tuo kas manes siandien dar laukia... Patikrina dar karta kakleli, pranesa geras naujienas, kad atsidarymas jau 9cm, jokio epiduro as nebegausiu ir zygiuojam i gimdykla, beeinant sustabdo dar pora siaubingu saremiu, taigi mes gimdykloj... Girdziu kaip sesutei pasako, kad atsidarymas visgi 8cm, o ne 9, norisi nuraut jai plaukus uz tai, kad apgavo, bet neturiu laiko. vaikstau pirmyn atgal, sokdama ir rekdama, per pertraukeles tarp saremiu dainuoju lopsines. Ta nelaboji vel lenda i akis su savo tikrinimais, nebeleidziu... Pareiskiu, kad noriu kitos akuseres, apsiejom be tikrinimu. Laikas lipt ant stalo, o as negaliu vietoj nustygt is skausmo, kaip as ten isgulesiu? Taigi nusprendzia, kad reikia man gimdyt "suniuko" poza, uzlipu... Ieina kazkoks gudruolis daktaras ir paklausia: ar man reikejo epiduro? Padekoju uz rupesti ir izuluma... Girdziu mano ponia skambina telefonu ir kviecia praktikante, pasakius, kad as sutikau ir leidziu jai priimt gimdyma... nors ji ne zodeliu man apie tai neuzsiimine, zodziu saviveikla vyksta aplink mane kiek imanoma, o as neturiu jegu ir laiko net pakovot uz save... Skausmas drasko mane i gabalus, rekiu is paskutiniu jegu, girdziu kaip aplink mane susirinkusios akesere ir sesute, dziaugiasi mano geru balsu...
Ir pagaliau laikas stumti... Nesiseka... Skauda nezmoniskai... Visgi prasau Dievo pagalbos ir sukaupusi paskutines jegas stumiu dar karta... Ir... Ech... 20h. Palengvejimas nerealus, skausmo kaip nebuta...
Atsigulu, ir uzdeda man ant krutines, mazyte mergyte, mazyte mazyte tokia grazute grazute... Mazom rankytem ir pirstukais, maza nosyte ir dideliom akim