Na tai ir sugalvojau temą įdomiai diskusijai
man is tavo isvardintu Amanda, Grantas ir Vanesa yra be galo grazus vardai
didele dalis is serialu vardu tampa kaip mada ir imi girdeti vis daugiau ir daugiau tokiu vardu, po kiek laiko, net nebejusdamas to didelio skirtumo nuo visisko lietuvisko vardo, taciau kiekvienas turi savo nuomone
Iš didelio rašto- išeina iš krašto
daug kartu kartojau, ir dar pakartosiu: pripratimo reikalas. Luisas gal ir rezia ausi, bet Marijus tai jau gerai -- niekam nekliuva. Kevinas blogai, o Ernestas patinka. kur cia logika?
o ausi rezianciu ir lietuvisku surast galima, uztenka tik kalendoriu perverst.
Klaudija, Šarlotė, Kamila, Adriana, Vesta, Ema, Nikolė...
Man buvo keista, kad berniuką (vilnietį) pavadino Džonu.
Na, man rėžia ausį tokio tipo vardai kaip: Demijanas, Entonis, Vanesa ir pan. Lietuviškai man jie visai neskamba
Žinau mamytę, kuri savo dukrą pavadino EMERITA
Lėja, Mėja, Fėja, Tėja....
QUOTE(gritte @ 2005 08 23, 12:29) Iš didelio rašto- išeina iš krašto Mano vidurineje buvo mergaite Amanda, o jos tevai yra chirurgai, labai issilavine zmones. Tad vis tik ar tik ne tokiu rasliavu autoriai bent jau turetu but isitikine ka raso, o ne tik , kad "bele" parasyt Niekada nezinojau, kad Grantas serialinis vardas
labiausiai pašiurpau, kai kieme žaidžiančią mergaitę mama pašaukė Alondros vardu
Man ausis rėžia beveik visi čia išvardinti vardai-, Kevinai, Grantai, Mėjos, Mijos, Lėjos, Pijos, Armandai ir t.t dabar tiesiog nebesumąstau greitai, bet pastebėjau tendenciją, kad kuo toliau, tuo ,,gražiau" QUOTE(Cikadelė @ 2005 08 25, 09:25) labiausiai pašiurpau, kai kieme žaidžiančią mergaitę mama pašaukė Alondros vardu Man ausis rėžia beveik visi čia išvardinti vardai-, Kevinai, Grantai, Mėjos, Mijos, Lėjos, Pijos, Armandai ir t.t dabar tiesiog nebesumąstau greitai, bet pastebėjau tendenciją, kad kuo toliau, tuo ,,gražiau" Tai gal mestelk kelis variantus tau nereziancius ausies QUOTE(Staarm @ 2005 08 25, 09:43) Tai gal mestelk kelis variantus tau nereziancius ausies nu nzn. viskas šiaip yra reliatyvu. man gražu Grantas, jei jis gyvena pvz Anglijoj ar Vokietijoj...bet Lietuvoj ir pastebėjau, kuo gūdesnis kaimas, tuo vardai mandresni. toks jausmas, kad tėvai vardu stengiasi pabrėšti palikuonio išskirtinumą
Pirmas principas- visų skoniai skirtingi
Bet gyvendami Lietuvoje, turime išlikti lietuviais Man gražūs lietuviški, Vytautas, Gediminas, Kęstutis. Eglė. Ramunė, Jogaila, netgi tie senoviški krikščioniški- Veronika, Mykolas, Antanas, Jonas, Barbora ir t.t O dabar iš to rašto išeinam iš krašto- prasideda visokių vardų mandravojimai, o gaunasi pišššššš pati turiu vardą kilusi iš kitos kalbos ir išvažiavusi į užsienį, kur tokių moterų pilna kaip mano vardais, pasigailėjau, kad manęs tėvai nepavadino Gintare- tikru lietuvišku vardu aišku, jei širdyje nejaučiame patriotiškumo , tai....ką čia bepristuksensi
Kieme girdejau: Джээээээсика, иди сюда
QUOTE(Staarm @ 2005 08 25, 08:45) Mano vidurineje buvo mergaite Amanda, o jos tevai yra chirurgai, labai issilavine zmones. Tad vis tik ar tik ne tokiu rasliavu autoriai bent jau turetu but isitikine ka raso, o ne tik , kad "bele" parasyt Niekada nezinojau, kad Grantas serialinis vardas As nerasau "bele" rasyt, o tu ziuri visiskai nemoki isiskaityt i postus..Ar matai pas mane zodi "dazniausiai". Turbut, kad ne QUOTE(maka @ 2005 08 25, 11:14) Gal ten šunį šaukė QUOTE(filifjonka @ 2005 08 25, 10:00) nu nzn. viskas šiaip yra reliatyvu. man gražu Grantas, jei jis gyvena pvz Anglijoj ar Vokietijoj...bet Lietuvoj ir pastebėjau, kuo gūdesnis kaimas, tuo vardai mandresni. toks jausmas, kad tėvai vardu stengiasi pabrėšti palikuonio išskirtinumą Mano vaikas kaip tik turi toki varda, net neisivaizduoju, jei jis butu koks Lukas, Matas, Tadas, Adomas, Domas ar pan. Musu vaiko vardas isskirtinis, gana vyriskas, tokio mes ir norejom. As pati turi isskirtini varda, ir tas man visada patiko, dziaugiuosi, kad mane tevai nepavadino kokia Maryte, Barbora, ar ta pacia Gintare. Beje matai ir kaimo nereikia, kad vaikui duoti varda. Tad vis tik, kad lietuvoje gyvenu, neturiu ir neprivalau duoti varda lietuviska, kad kazkam itikti. O jis serialinis ar ne, man visiskai neidomu, nes nesu ju ziuretoja, bet vis tik pilna vardu juose buna taip vadinamu lietuvisku, nors saknu jie lietuvisku ir neturi. Vardas yra vardas, ir yra toks koks yra. Tai ne jau, jei kazkam nepatiko, kalti tevai, serialai ar dar velnias zino kas. Kiekvienas vardas yra idomus, savaip grazus, bet va tik tevai nusprendzia kokiu pavadinti, ir cia jau tik ju reikalas, kodel , kokiais motyvais remdamiesi jie pavadino taip vaika. Jei tureciau dar viena berniuka jis gautu latviska varda, taip pat labai vyriska, skambu ir man labai grazu
Čia iš serialų temos - Marijų epidemija. (nors neturiu nieko prieš šitą vardą)
Man "svetimi" vardai irgi ne prie sirdies, bet jei tevams patinka, kodel gi ne? As uz pasirinkimo laisve. Manoji laisve tokia, kad niekada neduociau vaikui tokio vardo..
QUOTE(filifjonka @ 2005 08 25, 11:00) nu nzn. viskas šiaip yra reliatyvu. man gražu Grantas, jei jis gyvena pvz Anglijoj ar Vokietijoj...bet Lietuvoj ir pastebėjau, kuo gūdesnis kaimas, tuo vardai mandresni. toks jausmas, kad tėvai vardu stengiasi pabrėšti palikuonio išskirtinumą Ech tai turbut as busiu kaimieciu kaimiete, bet savo vaikui niekada neduociau lietuvisko vardo. O vardai Grantas, Armandas man grazu cia Lietuvoje, ir ne nemastau ar jie butu grazus kitur, jei grazu cia, tai nejau turi but negrazu kitur. QUOTE(Staarm @ 2005 08 25, 09:43) Tai ka, dabar vadint vaikus visokiom Upem, Ulom, Merkiais, Kaunais, Vilniais, tai tuoj ir pradesim Balbieriskiais vadint ar pan. Nesu pries ir situs vardus, nes jei tinka tevams, tinka ir man. Kaunas vardas tai tikrai yra, esu girdejus QUOTE(filifjonka @ 2005 08 25, 10:00) nu nzn. viskas šiaip yra reliatyvu. man gražu Grantas, jei jis gyvena pvz Anglijoj ar Vokietijoj...bet Lietuvoj turiu butent toki pavyzdi, Grantas gyvena Anglijoj mergaitės, man tiesiog visai nepriimtini tie naujai plūstantys užsienietiški vardai... nu neskamba ant mano lietuviško liežuvio ir nesakau, kad mane senoviniai lietuviški vardai irgi veža. gražiai man skamba Jonas, Rokas, Greta, Rūta ... na tiesiog, kas yra paprasta, lengva ir gražiai skamba.
Mūsų rajoniniam laikrašty kas mėnesį spausdina tą mėnesį rajono metrikacijoje užregistruotus vaikučius, tai va paskutiniam sąrašiuke buvo Iraida. Čia tai tikrai iš serialo, kurį pati žiūrėjau, paskui atsibodo. Nu ką žinau gražus vardas, nors ir gana keistai skamba. Ir dar iš tokių negirdėtų buvo Armanda, Armina, Arminta, Sindė, Samanta ir netgi Britnė
QUOTE(Staarm @ 2005 08 25, 09:43) Tai gal mestelk kelis variantus tau nereziancius ausies Na ir uzsieny siaip masine "durnu vardu" lyga prasidejo QUOTE(Neapsisprendusi @ 2005 08 26, 09:08) Na ir uzsieny siaip masine "durnu vardu" lyga prasidejo Jei ji taip pavadino, tai tik jos reikalas, man tai visiskai netrukdo, vis tik ne mano reikalas, kas , kaip ir kodel vadina. Gal jai labai patiko obuoliai, tai norejo lakstanti salia tureti QUOTE(babuska @ 2005 08 25, 22:50) Kaunas vardas tai tikrai yra, esu girdejus turiu butent toki pavyzdi, Grantas gyvena Anglijoj a.a. Vilnius Paleckis. Pasiieškok per google apie Paleckių klaną. Vilniui žuvus,S.Neris eilėraštį parašė ( atrodo, žinai, starost' ne radost', atmintis gali ir pavest
Visi tie vardai man skamba visiškai vienodai - Chorchė-Balbinas! Negirtas nesuprasi
O tikrų lietuviškų vardų labai maža ir visi jie pagoniški laikų. Patys tikriausi lietuviški vardai: Traidenis, Treniota... Ar nerėžia ausies? QUOTE(Neapsisprendusi @ 2005 08 26, 10:08) Na ir uzsieny siaip masine "durnu vardu" lyga prasidejo regis Viktorija Bekhem pavadino bent jau du savo vaikus vardais miestų, kuriuose jie buvo pradėti (skaičiau straipsnį)- sūnus Bruklinas, kitas irgi kažkoks įdomus Staarm, neperežyvaj, kokį vardelį turi tavo sūnus tokį, kokie vardai tau patinka- tokie, niekas čia nesmerkia....tiesiog labai smarkiai reaguoji QUOTE(Cikadelė @ 2005 08 26, 10:50) Staarm, neperežyvaj, kokį vardelį turi tavo sūnus tokį, kokie vardai tau patinka- tokie, niekas čia nesmerkia....tiesiog labai smarkiai reaguoji Mano manymu, maniskio vardas super grazus, labai vyriskas, ir jo reiksme labai jau vyriska. O nuomoniu yra visokiu, kas grazu vienam, kitam gali but baisu. Man tikrai darosi keista, kai vardu temose atrodo is paciu normaliausiu vardu issidirbineja. As ne minutes nesuabejojau savo vaiko vardu, ir net neisivaizduoju, kad galetu but kitoks. Man patinka idomus, ne masiniai vardai, nors Latvijoje mano berniuko vardas butu beveik masinis, Vokietijoje ju taip pat pilna, o Lietuvoje ju yra, bet ne tiek jau ir daug. Beje pasirodo jis yra serialinis, bet man tas maziausiai rupi. Zinau, kad jis buvo seriale "Anciukas Bete" nes ta suzinojau butent is drauges. Ir man keistas nusistatymas yra pries vardus, as taip pat neduociau niekada lietuvisko vardo, bet jokiu budu nesu pries juos nusistacius, nes kaip minejau, as tik uz isskirtinius vardus, o vardai jie visi vienaip ar kitaip grazus.
O as noreciau savo vaikus pavadint Vykintu, Tautvydu ir Justina
seni grazhus vardai, ir trumpiniai normalus gaunasi. Ir ner pre ko kabinetis ar pravardzhiuot kaip nors negrazhiai... ...Pusesere savo sunui dave Arijaus varda, ish pradzhiu reze ausi, dabar jau pripratom. Uzhaugs bus Aras, visai grazhu
Ką tik perskaičiau, kad šiandien savo vardadienį švenčia Zefirinas
na vat as galiu pratesti tu serialiniu vardu sarasa :
jose armandas liusija raulis nolveiga patricija(na ne visai serialinis) romualdas lisete visete visente eva anhela kami o dar girdejau kad vietoj paprasto vardo kristina kai kurie ji pavercia anglisku: cristhina, na priprasti galima, bet dar viena keista varda girdejau - bofumualdas
Jūs man pasakykit, koks sveiko proto žmogus gali taip savo vaiką pavadint?
na turiu dar saraseli vardu vardeliu:
enriketa kristal alechandras skarlet eduard fernandes ektavijus ana anete frida marsialas entre suzana
anetė ir titas turbūt savo įpratumu nieko nestebina, ane?
spausdinimo klaidą, tai pirma
As neesu nei uz grynai lietuviskus vardus, nei uz uzsienietiskus. Visi vardai grazhus, kol jie neiskraipomi..Man tik ausi rezia, kai tevai "is didelio" rasto iskraipo "sulietuvejusius" krikscioniskus/romeniskus/graikiskus/biblinius vardus i "uzsienietiskus"
Pvz. Tas pats vardas Irena mandrus teveliai Lietuvoje iskraipo i Airina, Iride/-as tampa "Airidu", Pranas tampa supermodernintu "Franku", Rozhele tampa ispanisku mazybiniu vardu "Rosita", tas pats su Anna (Ona), kuri privalo visa gyvenima po to neshioti sumazybinta varda "Annita". Jau jei isrinko tevai svetimu krastu varda, tai tegu jo neiskraipo i mandrybes: tas pats "Demianas" lietuviskai turi savo atitikmeni Damijonas. Tas pats Dovydas tampa mados auka ir vadinamas Deivydu etc.p.p. Man tai parodo visiska tevu nerastinguma/tustybe, nesvargbu koki issilavinima jie turetu... Bet esu pries tokius kvailus ir lietuviskus vardus kaip antai S.Neries sunaus vardas Balandis, arba tas pats minetas TSKP vadelis Vilnius Paleckis. [B]Deimantas, Granitas, Topazas, Duoba, Smilga, Upe,[/B] Ashara, Aimana, Goda (primena liudnas raudas, mergeliu liudnas godas Tiesa, JAV ex-prezindento Cintono duktes vardas Chelsea irgi duotas Londono apylinkes vardu, ten kur teveliai ja pradejo...
reniote, o Onos ir kaime maloniai Anelėm, Aneliukėm vadintos...Rožė yra , bet yra ir Rozalija ( ir anksčiau buvo, štai tokis Paukštelis rašė...) Nepasakyčiau, kad mane žavi visi "išsidirbinėjimai", bet kategoriškumui , man regis, ne pati tinkamiausia tema...Vardai, kaip nežiūrėk, yra susitarimas, kaip vadinti vieną iš genties narių. Žinant kitų civilizacijų pavyzdžius ( galime kitomis kultūromis vadinti), nereiks taip labai teisti "novatorių"-dažniausiai jie eina seniai pramintu keliu-daro, gamina vardus iš bendrinių žodžių, įvardijančių jiems svarbius, reikšmingus dalykus: jėgą ar išmintį, grožį ar gėrį, mylimas vietas ar žmones...Kai kurie imasi filologinių žaidimų, pasiduodami garsų magijai
Atsiprasau, jei mano skelbimas nuskambejo kategoriskai.
Niekam nenoriu pristi savo nuomones, o taip pat atimti "smarves" ar kt. magisku atspalviu tam vardui. KAs kaip vadina, tebunie bendrineje plotmeje OK.
reniote, taigi prašau,bene gaila
reniote, o Onos ir kaime maloniai Anelėm, Aneliukėm vadintos... mamagitana, man atrodo kad su siuo pavyzdziu tu truputi suklydai Ona hebrajų (sen. žydų): patraukli, žavi, Anelė graikų: pranešėja, -as (iš Angelė, Angelius), be to zinau is sava patirties, nes mano mociute buvo ona, o jos kaimyne anele ir ne viena kitos nevadindavo savo kaimynes mazybine forma t.y. ona nevadino aneles onele ir t.t. nu cia tai tas pats kaip milda vadinti maloniai mortele (manau tu supratai siaip 100 % pritariu reniotes nuomonei
Na, mane tie "užsienietiški" vardai neitin žavi, bet čia tėvų reikalas. Jei jiems gražu, jaučiasi laimingi, vaiko niekas nekamuoja ir nepravardžiuoja - čia visiškai jų valia ir laisvė. Nors man Džonai, Amandos ir Džesikos ir rėžia ausį...
Beje, savo sūnų norėjau pavadint Vykintu (mūsų giminės visi lietuviški vardai, daug senovinių), bet buv.vyras ir jo šeima užprotestavo. Jo mama siūlė vardą Adrianas Tik keista buvo klausytis pažįstamos, kuri užsipuolė mano draugę, kam ši pavadino dukrą Svetlanos vardu (o jos vyras - ukrainietis), sako, kaip galėjai rusišku vardu pavadint. O jos pačios sūnus - Armandas |