QUOTE(Ende @ 2010 09 06, 21:18) Čia giminės bruožas  Iš visų vardų tokie "dangoraižiai" sulipdomi... Giedronija, Simaitis, Majinskis, Aušrinija... Papildyta:Čia jei apie mano Karolinskius ir Rusnickaites, tai tragedijos nedarau, kaip jau rašiau, giminės bruožas  Man tik Karka nepatiko, pasakiau ir nevadina. bet kokios fantazijos reik, kad taip iš Karolio sugalvot. Pirmą kartą gyvenime girdžiu tokį trumpinį
QUOTE(Isila @ 2010 09 06, 22:17) bet kokios fantazijos reik, kad taip iš Karolio sugalvot. Pirmą kartą gyvenime girdžiu tokį trumpinį  Čia apie Karką?  Aš ne pirmą kart išgirdau, pas mane mokykloj buvo vienas "Karka"... Dar viena teta bandė sumalonybinti šitą vardą pavadindama mano vaiką Karučiu, bet pati juoktis pradėjo iš savo trumpinio
Cukraus pudra
2010 09 07, 09:02
QUOTE(Ūla @ 2010 09 06, 17:06) ir kas? Nžn, gal kai kurių šeimose kalboje ir elgesy viskas pagal taisykles turi būt, bet man šiuo atveju padaroma tragedija iš nieko. Pas mus irgi auga mergaitė, dažnai Barboriuku pavadinama, ir nemanau, kad tuo įžeidžiama jos garbė ar orumas, pažeidinėjamos teisės ar dar koks biesas. tu nematai, aš matau
pas mus Karoliai tai geriausiu- blogiausiu atveju tik karalaičiais vadinami.
QUOTE(Cukraus pudra @ 2010 09 07, 09:02) [i] tu nematai, aš matau ko nematau aš ir ką matot jūs? Kalba tuo ir graži, kad ji nėra ribota. Nejaugi niekad nevadinat mamos mamyčiuku, mamuliuku, mamaite? Čia jau blogis, taip? Jei jus vaikas taip pavadins, sudrausit? Lygiai taip pat ir aukščiau pateiktuose tikriniuose pav. - Barboriukas, Simaitis ir pan. Manau, taip pavadindami, artimieji suteikia ar bent stengiasi suteikt maloninį skambesį. Kas kita yra pravardės, turinčios menkinamąjį, niekinamąjį, pašiepiamą atspalvį. Galbūt čia tinka tas pats Karka, nors, tikriausiai, didžiai daliai jaunų žmonių tai paprasčiausias populiarus vardo vedinys, ir tiek. Tačiau kai taip vadinasi tarpusavyje keturiasdešimtmečiai ar tėvai šaukia savo vaikus - keistokai skamba.
Cukraus pudra
2010 09 07, 09:51
visų pirma šita tema apie vardus ir apie jų trumpinimą, o ne mažybinės formos vartojimą. antra, baisiai nemėgstu, kai mergaitiškus vardus, pakeičia berniukiškais. pvz. ne Barborytė, o Barboriukas.
O kaip su mano pavyzdžiu mama - mamuliukas? Aha, trumpinimai. Gerai. Mano sūnaus vardas - Domantas. Leidžiu (labai juokingai skamba  ) trumpint ir net pati pavadinu Domu, nes man tai yra vardo trumpinys (lygiai kaip galiu pašaukt Domuliuku - pailgindama). Bet kažkam galbūt tai - atskiras vardas, todėl jau atrodo vardo kraipymas.
Stengiamės merginų vardų netrumpinti.., na gal tik mažesniosios vardelį kartais patrumpinam (būdami vieni šeimos rate) Kieme, darželyje, mokykloje taip pat negirdėjau, kad trumpintų..kaip bus vėliau pamatysim. Jei kas trumpins- įspėsim, priminsim, aišku ne piktuoju...
vaitoška
2010 12 21, 16:25
netrumpinu. ir vaikai nenori vadintis trumpiniais.
Kabliuote
2010 12 22, 17:49
Esu griežtai nusistačiusi prieš vardų trumpinimą- mano abiejų vaikų vardai ilgi (ypač sūnelio), ir galima trumpinti, tačiau dukrytei (sūnelis dar mažiukas) esu pasakiusi, kad jos vardelis yra toks, kokiu pavadinome su tėveliu ir jei kas trumpins- neatsiliepti  o jeigu kas paklausia, kodėl netrumpinam, atsakau, kad jei būčiau norėjusi- būčiau ir pavadinusi trumpiniu
coromandel
2011 01 04, 20:44
trumpinu ir nedarau is to tragedijos
Erszebeth
2011 01 04, 21:23
QUOTE(coromandel @ 2011 01 04, 20:44) trumpinu ir nedarau is to tragedijos  Aš ir pati už trumpinimą, bet čia jau nesupratau - kaip dar įmanoma sutrumpinti jūsų profilyje įrašytus vaikų vardus?  Kaip jūs trumpinate Aušrą arba Gustę?
QUOTE(Erszebeth @ 2010 06 29, 18:31) Gal todėl, kad patinka ir vardas, ir jo trumpinys? Tai ir mažybine forma negalima vadinti, jei jau metrikuose įrašyta nemažybinė? Ar iš karto į metrikus mažybinę rašyti, jeigu nori taip vadinti? ir ne tik trumpinys, bet ir ivairios formos. Dabar pazvelgus n metu atgal, apima tokie malonus sentimentai - pvz as gimineje esu jauniausia is puseseriu, todel i mane jos kreipdavosi viena perdirbta vardo forma. Dar ir dabar malonu, kai ja pasaukia. Arba prisiminti, kaip pati neistardavau savo vardo ir is to yra prilipes kitas trumpinys/pravarde... O del leidimo/ neleidimo - tai nera tavo nuosavybe, kad leistumei ar neleistumei. Nuomone pageidavima isreiksti gali, paprasyti bet va leisti ar neleisti tau jau ne tavo valioje. Prisimenu viena klasioke, kuri labai pabreztinai vis taisydavo, jeigu kas nors i ja jurga kreipdavosi. Vis atrezdavo - as ne jurga, o jurgita. Na kvailai ir juokingai atrode. QUOTE(Cukraus pudra @ 2010 09 06, 12:23) o kai tėvai trumpina savo vaikų vardus tai man irgi mįslė. juk jei anaip gražiau ar paprasčiau tai iškart tokiu vardu ir galėjo pilietį užregistruot...[/i] o tai tu savo vaikus vadini, tik tokiu vardu ( ir ne jokiu kitu kreipiniu/forma/dariniu) kokiu jie gimimo liudijime uzregistruoti. Jokiu kitu formu ( taigi lygiai toks pat vardo darkymas, gi jeigu jau nori taip vadinti, tai privalai ir gimimo liudijime toki nurodyti), jokiu kitu mazybiniu, svelniu ar kokia ypatinga prasme turinciu kreipiniu? As i savo mama megstu kreiptis Ragana - tai mano kreipinys, niekas kitas taip i ja nesikreipia. Pries kraupstant kaip tai galima, siulau paskaityti kas yra ragana
Auksinė saulė
2011 01 06, 14:18
Pavadinome taip, kad trumpinti neišeitų  Nes su tuo nepakovosi.
deltadu
2011 01 17, 20:32
Maniškio vienas trumpas, o kito ilgas, bet nesitrumpina nė per kur..
neraite
2011 01 19, 17:49
Geriausiai kad vardas liktu vardu
Zuikiosaulute
2011 01 31, 17:16
Savo sūnuas vardo trumpinti neleidžiam. manau, jei jau tėvai duoda ilgesnę formą, tokį ir turi vartoti. Jei kiti bando trumpinti, o dažnai pasitaiko gydymo įstaigose ir pan., nes trumpesnis variantas populiaresnis, tai tenka pataisyti, nes net vaikas nereaguoja į trumpesnį variantą.
Letta26
2011 05 05, 12:35
Na nepatinka, kai trumpina  bet mums nebus bėdų, nes mūsų ir taip trumpas vardas ir jo nesutrumpinsi
kregždutė
2011 05 07, 13:53
Tai kad niekas netrumpina  Augustas ir Karolis. Augiu nevadina, o Karolio ir nesutrumpinsi. Net pailgina - Augustėlis, Karoliukas, Karalaitis. Mildą ir Vaivą visi vadina Mildute ir Vaivute.
QUOTE(Bekasė @ 2011 01 05, 00:01) O del leidimo/ neleidimo - tai nera tavo nuosavybe, kad leistumei ar neleistumei. Nuomone pageidavima isreiksti gali, paprasyti bet va leisti ar neleisti tau jau ne tavo valioje. Būtent! Leisti ar neleisti dar galima, kol vaikas į darželį ar mokyklą neina. O mamyčių, kurios kategoriškai nusistatę prieš trumpinimą norėčiau paklausti, ar jos pačios nevadina savo vaikų įvairiomis malonybinėmis formomis ir draudžia tai daryti kitiems?
Euforija911
2011 05 20, 13:39
Na o as kolkas neleidziu kad trumpintu ypac savi.Nes manau kad jei pripras mano dukryte vadint Lukute tai Luka ir liks,o jos vardas Lukrecija  tai taip ir liepiu vadinti visada visus pataisau,ypac mociutes..  P.S. o kaip jau bus su mokykla darzeliu tai cia jau nepakovosi,bet iki to laiko taisysiu kiek reikes kol visiems ikalsiu.
InJe*kcija
2011 05 21, 14:21
QUOTE(Euforija911 @ 2011 05 20, 14:39) Na o as kolkas neleidziu kad trumpintu ypac savi.Nes manau kad jei pripras mano dukryte vadint Lukute tai Luka ir liks,o jos vardas Lukrecija  tai taip ir liepiu vadinti visada visus pataisau,ypac mociutes..  P.S. o kaip jau bus su mokykla darzeliu tai cia jau nepakovosi,bet iki to laiko taisysiu kiek reikes kol visiems ikalsiu. O kaip vadinat mažybine forma? Lukrecijytė? Lukrecijutė?
Euforija911
2011 05 24, 19:33
QUOTE(InJe*kcija @ 2011 05 21, 15:21) O kaip vadinat mažybine forma? Lukrecijytė? Lukrecijutė? Mazute,burbuliuke,meskute,saulyte,varlyte ir t.t.  O mano mama sako Lukute bet kaip minejau bandau vis pataisyti jei girdziu,kad nepriprastu jos taip vadinti.
Nea neleidziu.. as grieztai pasakau, kad mano vaikui duotas vardas yra butent toks isrinktas ir ne kitoks.. jei butume noreje trumpinio ar ilgesnio butume ji ir issirinke.. kol kas visi klauso
InJe*kcija
2011 05 26, 10:18
QUOTE(Euforija911 @ 2011 05 24, 20:33) Mazute,burbuliuke,meskute,saulyte,varlyte ir t.t.  O mano mama sako Lukute bet kaip minejau bandau vis pataisyti jei girdziu,kad nepriprastu jos taip vadinti. O aplinkiniai gal irgi norėtų vadinti mažybine forma, bet Lukrecija ir taip ilgas vardas, o mažybine forma jis tampa išvis griozdiškas. Mano dukterėčios yra dvynukės, viena iš jų Lukrecija, tai vadinam ir Lukrecija, ir Lukutė, ir Luka ir nieks dėl to nepyksta.
muminukas
2011 05 27, 15:34
QUOTE(InJe*kcija @ 2011 05 26, 10:18) O aplinkiniai gal irgi norėtų vadinti mažybine forma, bet Lukrecija ir taip ilgas vardas, o mažybine forma jis tampa išvis griozdiškas. Mano dukterėčios yra dvynukės, viena iš jų Lukrecija, tai vadinam ir Lukrecija, ir Lukutė, ir Luka ir nieks dėl to nepyksta.  o aplinkiniai nelabai pavadins nei varlyte, nei burbuliuke...
nuotakyte
2011 05 28, 07:45
man tai nėra kvailiau kai patys tėvai uždėję ilgą vardą jį trumpina  (dominykas-domas, eduardas-edas ir t.t) o kad draugaimokykloje ar kieme trumpins neišvengsi, tokie laikai.Užtai ir dėjau dukrai trumpą skambų vardą, labai patinka vardas Mindaugas, bet bijau kad visi vadins minde
Euforija911
2011 05 30, 16:11
QUOTE(InJe*kcija @ 2011 05 26, 11:18) viena iš jų Lukrecija, tai vadinam ir Lukrecija, ir Lukutė, ir Luka ir nieks dėl to nepyksta. Tai saunu kad niekas nepyksta,o as pykstu(jei taip galima pavadint)Na man nepatinka,neleidziu trumpint.
Dzenete
2011 05 30, 16:57
QUOTE(nuotakyte @ 2011 05 28, 08:45) man tai nėra kvailiau kai patys tėvai uždėję ilgą vardą jį trumpina  (dominykas-domas, eduardas-edas ir t.t) o kad draugaimokykloje ar kieme trumpins neišvengsi, tokie laikai.Užtai ir dėjau dukrai trumpą skambų vardą, labai patinka vardas Mindaugas, bet bijau kad visi vadins minde  Minde trumpins kai bus paauglys tarp draugų, Mažo tikrai nemanau kad kas taip vadins. Pamenu kai man buvo 16 - 18, buvo Mindės, Marazai, Modės, Vyckos ir pan. Bet dabar jau suaugom tai vėl visi vardai sugryžo į normalias vėžes. Beje jei norės tai bet kokį vardą iškraipys.
sanyserdaaa
2011 06 05, 21:33
Savo mergytei ilgai širdelėje nešiojau skambų keturskiemenį vardą  Tai dar nėštumo metu, kai tik kam prasitardavau varduką, iš karto būdavo klausimas - oooo, koks ilgas, tai kaip trumpinsit?  Ir pradėdavo vardinti visus įmanomus trumpinius, kurie visai neskambėjo  Ir pasakiau kategoriškai - jokių trumpinimų  Jeigu norėčiau, parinkčiau trumputį vardą, o kad paauglystėj ar draugų kompanijoj bus trumpinama, tai tikrai nieko nepakeisiu, net nebandysiu keisti. Nes dažniausiai tai išaugama arba ir lieka draugų ar bendradarbių rate
Kvaksytė
2011 06 22, 10:53
Aš irgi neleidžiu trumopinti. Uošviai bandė Austėja vadinti Auste, tai pasakiau, kad visai ne toks jos vardas. Ir viskas. Iš viso, man kai trumpina vardus, tai kaip visai kitas vardas būna, pvz Emilijos trumpinys Ema, tai man visiškai kitas vardas. Arba Domas ir Dominykas irgi man skirtingi vardai. O kai tėvai patys trumpina tai iš viso nesąmonė.
Na,mano dukryciu jau nepatrumpinsi  Dejom tokius vardus,kad tokie ir liktu,o mazybine forma butu galima padaryti ir nebutu per visa sasiuvinio eilute  bet siaip mano pacios ar vyro vardai nera dviskiemeniai ir nuo mazumes mane noredavo trumpinti,bet namie niekas netrumpino,nes tokia buvo tevu politika. Mes zinojom savo vardus ir net kieme neleidom saves trumpinti. kazkaip buvo bandymo,bet tuom ir baigesi,niekam liezuvis nenuluzo kreipdamasis pilnu vardu. Lygiai taip ir su vyru,niekas niekada jo nevadinu trumpiniu
Visoms dedančioms ilgus vardus ir neleidžiančioms juos trumpinti: susinate lietuvių kalbą. Į savo vaikus kreipiuosi tiek trumpiniais, tiek ir mažybinėmis formomis, ir tai suteikia mūsų bendravimui tam tikrą atspalvį - kai noriu rimtai pakalbėti, kreipiuosi pilnu vardu, pasimeilinti - mažybiniu, o kasdieninėje kalboje vardtoju trumpinius.
Euforija911
2011 07 06, 20:20
QUOTE(sanyserdaaa @ 2011 06 05, 22:33) Savo mergytei ilgai širdelėje nešiojau skambų keturskiemenį vardą  Tai dar nėštumo metu, kai tik kam prasitardavau varduką, iš karto būdavo klausimas - oooo, koks ilgas, tai kaip trumpinsit?  Ir pradėdavo vardinti visus įmanomus trumpinius, kurie visai neskambėjo  Ir pasakiau kategoriškai - jokių trumpinimų  Jeigu norėčiau, parinkčiau trumputį vardą, o kad paauglystėj ar draugų kompanijoj bus trumpinama, tai tikrai nieko nepakeisiu, net nebandysiu keisti. Nes dažniausiai tai išaugama arba ir lieka draugų ar bendradarbių rate   Su viskuo sutinku...
Siurbelyte
2011 09 18, 16:26
Mano pusbrolio ilgas vardas, kiek pamenu nuo mazu dienu jis pats neleido nei trumpinti, nei "mazybinti"
Na jau ne, vardu nei pati trumpinu, nei kitiems leidziu, tiesiog mandagiai pasakau, kad vardo netrumpinam ir tiek.
Vaikų vardai trumpi,abiejų iš dviejų skiemenų,neįsivaizduoju kaip dar galima sutrumpinti
Ir pati trumpinu daznai ir kitiems aisku nedraudziu
Mintare
2011 11 22, 16:33
cituoju : Ar dera vardus trumpinti? Nesutrumpintą vardą darniai veikia planetos, o sutrumpintas sąveikauja su neigiama kitos planetos įtaka ir taip galima žmogui pakenkti, sutrumpinti jo turtus, meilę, sveikatą, net gyvenimo metus. Dėl to mamos vardus kartais kaip tik ilgina, pridėdamos mažybinių priesagų. Vaiką dera šaukti tokiu vardu, kuris įrašytas gimimo liudijime. Jei jame parašyta, kad ši mergaitė Kamilija Teklė, tai joks asmuo neturėtų į ją kreiptis Kamilija. Kita kalba apie religinius vardus, kurie neįrašyti gimimo liudijime, bet vaikas juos gali turėti. Štai į mane neseniai kreipėsi mama, kurios vaikas turėjo keturis vardus: du, įrašytus gimimo liudijime, ir du religinius. Nuostabu! Šiuos religinius vardus turėti labai gerai. Tai angelų sargų, kurie mus saugo nuo nelaimių, vardai ir jų nebūtina visiems sakyti. Tai labai asmeniška, tai mūsų paslaptis.
QUOTE(Mintare @ 2011 11 22, 17:33) cituoju : Ar dera vardus trumpinti? Nesutrumpintą vardą darniai veikia planetos, o sutrumpintas sąveikauja su neigiama kitos planetos įtaka ir taip galima žmogui pakenkti, sutrumpinti jo turtus, meilę, sveikatą, net gyvenimo metus. Dėl to mamos vardus kartais kaip tik ilgina, pridėdamos mažybinių priesagų. Vaiką dera šaukti tokiu vardu, kuris įrašytas gimimo liudijime. Jei jame parašyta, kad ši mergaitė Kamilija Teklė, tai joks asmuo neturėtų į ją kreiptis Kamilija. Kita kalba apie religinius vardus, kurie neįrašyti gimimo liudijime, bet vaikas juos gali turėti. Štai į mane neseniai kreipėsi mama, kurios vaikas turėjo keturis vardus: du, įrašytus gimimo liudijime, ir du religinius. Nuostabu! Šiuos religinius vardus turėti labai gerai. Tai angelų sargų, kurie mus saugo nuo nelaimių, vardai ir jų nebūtina visiems sakyti. Tai labai asmeniška, tai mūsų paslaptis.  O koks "proto bokštas" čia cituojamas?
QUOTE(Ašaka @ 2011 11 22, 16:43) O koks "proto bokštas" čia cituojamas? įtariu, Malinauskas, Azanovas ar kažkas panašaus
QUOTE(Mintare @ 2011 11 22, 16:33) Ar dera vardus trumpinti? Nesutrumpintą vardą darniai veikia planetos, o sutrumpintas sąveikauja su neigiama kitos planetos įtaka ir taip galima žmogui pakenkti, sutrumpinti jo turtus, meilę, sveikatą, net gyvenimo metus. Dėl to mamos vardus kartais kaip tik ilgina, pridėdamos mažybinių priesagų. Na cia kas tiki tokiais dalykais. Mano supratimu tai apvalus briedas, neimu tokiu sapalioniu domen.
|
|