Jo, o maniske (beveik 4 m.) sukurusi irgi grazia istorija apie tai. Vaikutis ilenda i pilva per bamba, gyvena mamos pilve ir auga, o paskui galimi 2 variantai - ar pagimdai ar per bamba islenda. Be to, kad jam nuobodu nebutu, pilve yra kavines ir parduotuves Beje, maniske tvirtina, kad pas ja pilve irgi gyvena vaikiukas
Ir maniske vis zyzia, kad nori broliuko. Tai sakau, kad broliukas kad nors, jei tu busi labai gera uzaugs mano pilvely ir islys. Tai, ta sako: aha, as buvau gera, tai dabar pas tave pilvely auga broliukas,o pas mane sesute. Paklausiau, o kodel dar ir pas tave sesute? Sako, ai tavo pilvelis permazas, kad tilptu du vaikai, tai sesute uzsimane mano pilvuke uzaugti O geriausia, kad ji ir nuejus i dazeli aukletojoms pasake, kad mamytes pilve broliukas auga, tai atvarau as jos pasiimt is darzo, o aukletojos kad puole mane sveikint, o as stoviu kaip durne ir nieko nesuprantu
Mano dukryte zaisdama vis "spaudzia" sultis is avieciu, serbentu, "raudonuju uogu" ir duoda man gerti. As vis "isgeriu" jas, padekoju. O ji:
-Gera tu mano mamyte... kad geri daug skysciu!
vasara, karshta, todel nammie trinames pusplikiai. guliu ant lovos, o gustas (1 m) susidomejes krapshtineja mano bamba.
benas (3 m): brolis pas tave pilve gyveno. bet dabar per bamba ilyst negali. didelis jau uzhaugo. giedra rudens ryta rodau benui menuli: ash: benai, zhiurek, menulis diena shviechia! benas: o kodel jis ne toje puseje? pastabumas tu vaiku! benas (3.4 m) zhiuri pro langa, koks lauke oras, ir pareishkia: - ruku! (ty, rukas
5 m. Kornelija:
- Mamyte, mane šiandien auklėtoja barė. - Kodėl? - Kad aš per pietų miegelį kalbėjau ir prikėliau Luką. - O kodėl tu kalbėjai, kai reikėjo miegoti? - Tai kad aš kalbėjimo veiklos turėjau, o ne miegojimo...
trimetinuko naujadarai, nors jis moka ištarti šiuos žodžius, tačiau kažkodėl susigalvoju kitokius, mums irgi šie naujai sugalvoti žodžiai patiko, kad net patys nepajuntam, kad pasakom:
megašonas-fotoaparatas; nugušuoti-nufotografuoti; teveziū-televizorius kokola-kokakola Giminas-gediminas
Linas kažką pradeda pasakoti:
-Senai, labai senai, senų senovėje, kai dar nebuvo kompiuterių...
gustas (1.3 m.) guli ant grindu, su teptuku pats sau kutena paduka ir sako: "ku-ti ku-ti ku-ti"
Duodu nulupta obuoli ir sakau- "nors paragauk koks skanus"
o ji (3.3 m) atsikanda ir sako - " skanus, bet aciu" , ir tokia intonacija
Mazius (1,4 m.) kazkur uzsilipes vos nenukrito.
- Kur tavo galva? - klausiu. - Cia, - rodo maziukas i galvele. - O protelio ar turi? - Neaa... Simona, gavusi nauja skanesta: - As niekada tokio nevalgiau - nei kai buvau maza, nei kai sena...
Na va, skaiciau skaiciau ir taip pat nusprendziau prisijungti
Mano Luka, kai dar dvieju metuku buvo klausia manes: -Nesviecia saulute? ne? -Ne nesviecia - atsakau (mat jau vakaras buvo) o jis man ir sako: -Tu isjungei? Duodu saldaini ir sakau: -Imk, suvalgyk greitai ir paslepk popieriuka kad tetis nematytu. Ieina tetis. Luka vynioja saldaini ir sako: -Teti, nematyk manes Kalbames su Luka 3m. Jis pasakoja man apie traukinuka, kuri jam nupirko tetis. Sako: -Kaminas ruksta, o dumu nera.
Prisizadejau sunui iskept sausainiu. Ir pamirsau paimti is darbo sviestinio popieriaus. Vakare kaltai pasiaiskinau, atsiprasiau. Kita diena jis sako "mama, vaziuojam pas tave i darba to popierinio sviesto paimt"
Parasysiu ir as savo keleta naujausiu musu seimos topu
Gelmis kažko užpyko ant mamos. Trinasi piktas tame pačiame kambaryje, kur mama žindo mažąjį Jorį, ir, kiek pabuvęs, sako: - Mama, aš pabezdėjau... Dabar tavo pienas surūgs. Gelmis ruošiasi Rudenėlio šventei darželyje. Jis bus petruška (petruška todėl, kad tokie yra dainos, pagal kurią jie vaidins, žodžiai). Nuvažiavom pas senelius. Senelis ir klausia: - Tai kuo, Gelmuti, būsi užaugęs. Kosmonautu, lakūnu?? - Neeeeeeeeee. Petruška! Gelmis skundžiasi, kad serga. - Oi, oi, man skauda kaklytę. Ji treška ir storėja. - O kur ta tavo kaklytė? - Visur... Gelmis giriasi, kad jam senelis davė šimtą litų. Žinom, kad fantazuoja, todėl, norėdami paerzinti, sakom, kad nei mamai, nei tėčiui senelis šimto litų nedavė. Gelmis pagalvojo ir atšovė: - Man pasisekė. Gelmis kalbasi su drauge apie žaislus. Ji sako, kad turi berniukiškų barbių. Gelmis nustemba: - Ką, su pimpaliukais?
Na ir prisijuokiau
Dabar keletą juokelių iš saviškių. Martynas (2m.2mėn.) Broliukas pimąsias dienas namie. Martynas brolio nepalieka nei minutei, vis trinasi, kalbina. Aš kažko trumpam nubėgau į virtuvę ir girdžiu, jau mažasis verkia. Ateinu ir matau, kad panosis raudonas, o čiulptukas ant žemės. Kalausiu Martyno kas nutiko. Jis sako, kad nieko nedarė. Sakau "o kodėl jo panosis toks raudonas?' Martynas nutaisęs nekaltą veidelį sako, "ai, toks jau gimė" Martynas (3 metai) Pasisiūlė pasekti man pasaką apie tris paršiukus.Seka: "Gyveno kartą trys paršiukai. Nusprenė eiti laimės ieškoti. Išėjo ir rado." Martynas (4 m.8 mėn.) Martynas verda meškiukui vaistus. Man aiškina ko dėjo virdamas : "Dėjau krakmolo, cukraus ir jūrų produktų, na tų kuriuose daug tų...na, ne vitaminų, bet tų...(čia pamiršta kaip vadinasi ir manęs paklausia) Aš sakau, kad daug mikroelementų. "Jo, daug mikroelementų, bet ne batareikų" Simonas (2m.7mėn.) Rodo į skrendančią musę. Po to musė nutūpia. Simas ir sako,-" nebeskenda, batelijos baigės." Martynas (4 m. 7mėn.) Vakare glaustosi prie manęs ir ima taip keistai liesti mano krūtis. Aš jam sakau, kad moterims negalima taip liesti krūtų. Tėtis prisideda prie paaiškinimų, sako, kad taip negalima ir kad tai nepadoru.Sako, kad ir tau nepatiktų jei kas liestų tavo pimpaliką, kai užaugsi, tai labiau suprasi. O Martynas išdidžiai atsako: -"O aš tai kai užaugsiu, tai jei moterys lys prie manęs, tai ir aš prie jų lysiu"
- Mamyte, kai bus tavo gimtadienis, aš tave nusivesiu į juvelyrinių dirbinių parduotuvę ir leisiu tau išsirinkti auskariukus, kokie tau labiausiai patiks, - sako mano mergučė.
- Ačiū, mažute, - džiaugiuosi aš tokiu plačiu jos mostu. - O kas už juos mokės? - Tai galėsi tu, jei jau taip nori... - visai ramiai atsako mergučė.
NA manoji tai irgi snekute, visko neatsiminsi.
spalio menesi laukiam konserto prie kulturos namu manoji: - Mama ziurek kokie krumai ant medzio uzaugo(labai daug saku buvo medyje) ant gertimo soliuko sedi vyras ir ruko: - (Gabriele tebeziuri i medzius) Mama iskur krumuose dumai pradejo augti, nieko nesuprantu........ Pasmus sveciuose kuminai, kuminas uzlipo ant slepeciu GAbriele atsisuko ir rimtu veidu, pirstu grumodama sako - Tu ka debilas, durnas?.... Nesupranti kad lipti ant tapkiu negalima as negalesiu vaikscioti ir parvirsiu. Ir eibe tokiu pamokslu is jos puses sulauki, musu namu vadovas
mano Ugne (3 m) apie Seni salti
atsikelia ryte - mama as tik penkias dovanas gavau , tegu tas senis saltis eina i parduotuve ir nusiperka dar...
Mantas (3m) prisiklause pasaku ir kita diena girdim toki "padumojima":
-Nezinau kaip cia reiks gyventi...? Kai suvalgysiu savo teti ir is kailiuko pasisiusiu pirstines, tada jau teks badu mirti...
Dainius (5 m.) ziuri su tetuku zinias, cia kaip tik pries atsalima, ir atbega pas mane dziugaudamas: YES YES YES.
Kas nutiko? klausiu - "Dede per televizoriu sakė, kad ziema bus" - dziaugiasi vaikas. - O tau nepasigirdo? - juokaudama klausiu. - Pasigirdo. - rimciausiai atsake
Penkiametė mergučė sukarščiavo. Guli tokia nelaiminga ir klausia:
- Mamyte, kas man yra, kad taip bloga? - Manau, kad kažkoks uždegimas... - Na, kodėl mūsų namuose taip viskas užsidega?.. - klausia mergučė, kurios tėtis ką tik sirgo plaučių uždegimu.
Pakeitėme mašiną. Klausiame dukrytės (5 m.)
- Kuri tau labiau patinka, ar ta buvusioji ar dabartinė. - Dabartinė - Kodėl - Kėdžių daugiau - Kodėl? Juk abiejose yra po penkias -Neaa. Dabartinėje yra penkios kėdės, o senoje buvo dvi kėdės ir viena sofa
Valentino sumąstymai, kai buvo penkerių.
Aš kviečiu: - Nežiūrėt pro atdara langą, ateik! Iškrist gali. - Maam, ar aš nors sykį iškritau? Miegojo prispaudęs ranką, o atsibudęs šaukia: - Mam, ateik greitai, pažiūrėk, kas man atsitiko, kad ranką taip badančiai skauda.
Mūsų šeimoje kalbama ir lietuviškai, ir rusiškai. Linas taip pat neblogai kalba rusiškai, tik kartais supainioja žodžius. Vakar šaukia man:
-Žiūrėk, mama, "molis"skrenda Pasirodo, kandis
gustas (18 men) ka tik pradejo shneketi. dabar vaikshto ir viska komentuoja: "seubas, seubas... cia seubas seubas..."
benas (3.9 metu) guli ant lovos. klausiu, ka veikia. sako:
- prisigeriau kavos. laukiu, kol ash sprogsiu.
Pas mus svečiavosi močiutė. Vakare visi sėdėjom prie televizoriaus. Mes tryse ant vienos lovos, o močiutė viena ant kitos. Maniškis mastė, mastė ir tarė: mama, tėtis ir aš - tai šeima, o močiutė - atsarginė detalė...
Meida (2m.) ziuri vakare i dangu ir sako:
-Va,matai,zvaigzdutes ir...bananas kabo
Simona (4m.) susidomejo horoskopais.
-Koks tetes zenklas? -Tetes - vezys. -Vezys?! ai, jis mus visur vezioja, del to ir vezys! - ismaste
Lietuvių kalbos pamokėlė
Vakare po darželio nusirenginėja, žiūriu, šviesūs apatiniai marškinėliai visi kažkuo apipilti. Virš jų buvo dar apvilktas tamsus golfas. Apžiūrinėju prieš šviesą, ar jis apipiltas, ar ne ir kalbuosi su Linu. - Kuo apsipylei? - Kompotu. - O tu tik su maike jį gėrei? - Ne - Su golfu?(nes golfas tamsus, neįžiūriu, ar apipiltas, ar ne) - Ne - Tai kaip? - Su burna....
Supermarkete Rapolas pamate gyvus karpius akvariume ir saukia:
Ziurek, mama, delfinai! Brolis Ignas rimtai pataise: Cia ne delfinai, Rapolai, cia silkes.
Sūnus glaudžia man prie ausies savo žaislini telefoną:
-Mama,kalbėk.Teta tau skambina.Ne blogietė,nešaudo... Vyresnėlė: -Mama,ateik pasiimk savo vaiką-(supraskit brolį),jis man trukdo...... Žiūrim filmą.Staiga Ievutė sušunka: -Tėti,tėti,pažiūrėk,gal dar parodys dalmantininę žuvelę... (tuo metu rodė akvariumo žuvytes)
Mūsų mergina 4 m. šį rytą per pusryčius pareiškė:
-Aš pagalvojau, kad, kai aš užaugsiu mes su broliu sėdėsim prieky mašinos, o jūs su tečiu gale. Paskui pridūrė: - Na, kartais leisim ir jums pavairuoti.
Nėra namie žuvies pirštelių.Dukra prašo:
-Nupirk piršties žuvelių. Sulijo lietus,nes neturėjau skėtuko.Po kurio laiko Ieva,pačiupinėjusi mano drabužius, replikuoja: -Mamyte,tu jau susausėjai!!! Skundžiasi keturmetė: -Man mociutė davė arbatuotą šaukštelį... Ieva grūda bulves,daro bulvių košytę. -Na,va,jau sumindžiau,-oriai taria. Lauke pamatome voriuką. -Mama,žiūrėk,koks aukštinkojis,-žavisi Ievutė... Tėvelis sekmadienio ryte vis dar tinginiauja.Dukrytė rūpinasi: -Tėti,nesusilamdyk ausies... Dukra jau išaugo iš šito gražaus šnekučių amžiaus,bet turiu sąsiuvinuką,kur tokie gražūs pakalbėjimai buvo užrašyti.Pasidalinkit,mamytės,savo vaikučių bajeriukais---taip gera skaityti,nuotaika pakyla kaip mat... Sveikutės Na ir prisijuokiau
Vakar klausiu savo merginos, ko nores valgyt vakarienei?
- Kakalunus, - O kas tie kakalunai - Nu tie, kur tu is miltu darai, o viduj mesyte ir dar man leidi sulipdyt nu tokius ... - Ai, koldunus - Nu taip, taip, gi sakiau - kakalunus!
Tai aš tęsiu,jei niekas neprieštarauja...
Šiandien kaimely apžiūrėjome karvytes.Benukas klausia dėdės: -Bet kodėl tos jūsų karvės su kainomis? (jei matėt karvytes,dabar visos yra sunumeruotos ir tokie geltoni numeriukai ausytėse...) Lūžom iš juoko. Vakar truputį nusibrozdino pirštuką. -Mama,mano pirštukas atsiklijavo... Parduotuvėje. -Nupirk man tą raituotą bandelę,--prašo Benas,rodydamas į meduolį...
Smiltė sako auklei:
- Mamytė pyko, kam aš sakiau blet. Auklė išpūtė akis: - O iš kur tu tokį žodį žinai?! Smiltė: - Tėvelis sakė, kai futbolą žiūrėjo. - Mama, noriu kad Cicinas su chalatu padainuotų! Smiltė valgo. Sakau: duok ir meškučiui (žaisliniam). Ji: nu, maaama, juk jis neturi burnytės!
Gime mano sunui (3,8metai)broliukas. tete atveze ji i ligonine, kad taip pat mazham broliukui "labas" pasakytu. Kai pamte jis ta mazha ryshuleli, nustebo: "koks mazhas, o jau toks senas???"
Po savaites as griztu is ligonines, sunus neparodo jokio demesio broliukui. -Kai, ateik oaziurejk koks mazhas vaikiukas, - sakau - Jau maciau, kad senas. Palikau kudyki lovelej. Po kiek laiko atbega vyresnis broliukas pas mane issigandes ir sako: - Mammi, tas vaikas atrodo jaunai, o as tai sena veida maciau... Kadangi mano vyresnelis dar sunkiai priima brolio gimima, tai iskyla siek tiek keblumu. Darzely vieno vaiko mama klausia KAi, kaip jo broliukas gyvena. Kai (3,8metai): ten ne broliukas, ten kaimynu berniukas Maitinu vaika ir man netycia pieno ciurksle isbego. Vyresnis sunus pamate ir "surdausmino" mane: -mama, nesysiok... Teko vaikui paasikinti pogimdyvine fiziologija Grizta mano vyras su sunumi (3,8metai) is darbo. Sunus ir komentuoja: - As "dirbu", tete dirba, mama dirba, o tas berniukas (and that boy) tik guli ir guli... Skambina Kai aukle savo atostogu metu ir domisi, kaip pas mus namuose sekasi. Kai (3,8metai) giliai atsidusta i rageli ir ispyskina: Viskas tvarkoje, tik nera namuose tvarkos!! (Es geht Alles gut, bloss keiner Ordnung !!!) Auga musu sunus dvikalbis:angluk. vokieciu k. , tai "perliukus tik spek rasyti...
Šviežiai,šiandien dienos pokalbiukas.
Apkabinu sūnelį,sakydama: -Tu mano didžiausia didžiausia meilė... Jis atsako į švelnumą "tuo pačiu": -O tu mano pati mažiausia mažiausia meilė... Važiuojam mašina.Vaikas komentuoja: -Jeigu važiuoji greičiau ir greičiau,tai būna dar greičiau... Lytinis auklėjimas.Išduodu "paslaptį",kad iš tiesų vyriškas daikčiukas vadinamas varpa,o ne "pampaliuku",kaip mes iki šiol vadinom.Kyla sūnui natūralus klausimas: -Mama,o tai pampaliukas yra ant varpos????
nors mano jau paauginti vaikinukai, bet vistiek isiterpsiu.
su Robertu gincijames del dievo buvimo: - Mama, na tai jei nebutu dievo, tai kas butu viska sukures? Tai kas cia butu- tik rutulys ir dinozaurai! Ir lieku be argumentu... Armandas, kai buvo mazas, susirupino higiena: - Mama, o tai kai nusivalai uzpakali, tai tik is virsaus, o ten, viduje- tai lieka... o kai A. buvo visai maziukas... Zaidzia su kazkokiu smulkiu zaisliuku ir vis uz saldytuvo nurita. Ispeju, kad uzsiris toliau, o tada- pasvilpk suniui po uodega. Taip ir buvo. nusitrito, rankute nepasiekia. Atsisuku- stovi prei saldytuvo ir "pssss,pssss"- bando svilpti...
Robertas, kai buvo 4.5m, vaziavo su musu vienu pazistamu is mociutes.
Tas pazistamas uzsuko i kaima pas savo tevus. Robertas: -Tai dabar jie tavo tevai? -Taip. -O kai buvai mazas, jie irgi buvo tavo tevai? *** Armandas pries "daug" metu. apsipirkinejame mudu parduotuveje. I vezimeli imetu pakuote allways'u. Armandas, prisiziurejes rekamu, kad susuks: - Zinau, mama, cia- kad jaustumeis saugi! *** Mazas Arm. stovi ant vonios kambario slenkscio ir ziuri i mane (su maikute buvau). Staiga kilstelia ranka man prie krutines: -O kam situ reikia, mama? -Cia moters krutys. Kai turi maziuka vaikuti, cia buna pienikas. -O tai ten kokios lentyneles sudetos?.. QUOTE(ema @ 2004 03 30, 10:19) O kitą sykį tėvo išsigando ir atėjąs man sako: "mama, žinai , kad tėčio pimpas labai susenėjąs - susiraukšlėjąs O maniškė irgi palygino tėtį su broliuku. Mažiukas tai dažnai laksto po namus pusnuogis be sauskelnių ir su juo viskas aišku. O kai pamatė tėtį sisiojantį, tai išmastė: ,,Tėtukas irgi sisioja iš pimpaliuko, jis irgi turi pimpaliuką. Toookį diiiiiidelį pimpaliuką" Aš iš kambario viską girdėjau, tai ,,lūžau" QUOTE(stirnaite @ 2005 05 19, 13:36) o kai A. buvo visai maziukas... Zaidzia su kazkokiu smulkiu zaisliuku ir vis uz saldytuvo nurita. Ispeju, kad uzsiris toliau, o tada- pasvilpk suniui po uodega. Taip ir buvo. nusitrito, rankute nepasiekia. Atsisuku- stovi prei saldytuvo ir "pssss,pssss"- bando svilpti... Tai dar gerai, kad šuns neturėjote
Greta, 5 metai:
-Mama, o kada tu busi mano leliukas? -As nebusiu avo leliukas - tu turesi savo - atsakau. -O ka - as ji maudysiu, duosiu valgyt, pasaka skaitysiu? - vel klausia. Man pritarus, pauze ir tada klausimas: - O jus su tete ka tada veiksit? Greta ziuri nuotrauku albuma. Musu vestuves, as jau jos laukiausi. Klausimas: -Mama, ar buvau sitam baliuj? -Buvai. - O kodel manes nera nuotraukose? - Tu mano pilvelyje gyvenai tada. Tyla... Nedrasiai: -Mama, o kodel tu mane suvalgei?
Vakar prisijuokiau iki
-Išjaukei viską, dabar turėsi laukti, kol sutvarkysiu, tada trumpiau paskaitysiu ir pan. Linas į tai labai rimtu balsu -Taip jau yra. Toks jau tas mano gyvenimas. Ten kur aš, ten ir išjaukta patakynė. Ką dabar padarysi, taip jau yra Pirmą sekundę net suakmenėjau, bet paskui
Ema 5 m. sukasi kartu su broliu ant sukučio. Brolis klausia:
- Ar neapsisuko galva? Ema: - Apsisuko, bet jau baigia nusisukt. Ema žiūrėjo Barbių vestuvių žurnalą. Po to sako tėčiui: - Man tavęs reikės, kai užaugsiu. - O kam? - klausia tėtis. - Tu būsi mano jaunikis, kai aš būsiu jaunoji, - sako mažė. Tėtis aiškina, kad su juo negalima tuoktis. Tada Emė klausia: - O su broliu galima? - Ne, - sako tėtis. - Tu susirasi, kokį berniuką ir įsimylėsi, - toliau aiškina tėtis. - Bet, kad man tie kiti bernai nepatinka, - supyksta Ema.
Oi, prisiklausau aš taip pat visokių bajerių, ar pokštų.
Kažkaip prisiminiau vieną mūsų merginos pasisakymą.Buvo laikas,kai ji nemokėjo ištarti F raidės,visada sakydavo SP-spilmukai,spotikas...Sureagavom,kai pradėjo rodyti tokį realybės šou Ferma...
|