Sveiki visi, Su siltejanciu pavasariu Ketinu pradeti statybas ir esu plesomas i visas 4 puses del patarimu. Baigiu issinarinti smegenis  Kas neseniai statetes nama ir naudojot akmeninius pamatus, t.y. senoliu "technologija" kuomet i pamatu duobes sumetami akmenys ir i ju tarpus supilamas smelis? Aisku visa sita vainikuoja pamato ziedas, ant kurio veliau keliamos sienos. Man svarbi nuomone tu, kurie tokius pamatus isirenge (arba planavo)  Iki siol maniau, kad laikysiuos namo projekto iki smulkiausiu detaliu, bet panasu, kad si technologija irgi suka galva  Aciu visiems.
Rokvaskis
2009 04 26, 20:08
O kur dabar tu akmenu gauti? gi deficitas
Na, maximoje tikrai nerasi pirkti  bet paieskojus tikrai galima isigyti
QUOTE(Zukrus @ 2009 04 27, 13:38) Na, maximoje tikrai nerasi pirkti  bet paieskojus tikrai galima isigyti  o as nelabai suprantu - o kam to reikia? nu tai senovej ir grindis moliu pluke, ale kazkaip gi negriztam prie to  ar cia koks slaptas privalumas apie kuri nezinau?
QUOTE(Gorada @ 2009 04 27, 13:14) o as nelabai suprantu - o kam to reikia? nu tai senovej ir grindis moliu pluke, ale kazkaip gi negriztam prie to  ar cia koks slaptas privalumas apie kuri nezinau? na, elementariai - sutaupoma pinigeliu gaunant ta pati rezultata...
Rokvaskis
2009 04 28, 04:59
Beje, gal zinote vietas, kur tu akmenu galima butu prisirinkti?
algiswings
2009 04 28, 07:00
Na akmenų galima prisirinkti pas ūkininkus laukuos, tik ne lengvas malonumas tai ir kuras kainuoja, o dar brangiau atvežimas iki vietos ir tada senoviniai pamatai iš akmenų su smėliu (jų siaurų neįrengsi) nebus pigesni už betoninius.
Rudoji8283
2009 04 28, 08:36
na aš galiu pasakyti tik tiek kad ant senų pamatų gerai laikosi namai, iš senelio statyto namo tą patvirtint tik galiu apie 100 m^2 namas ant akmenų pamatų buvo ir nuo zemes pakiles buvo mazdaug nuo 1934 metų, zinoma akmenys sulenda į zeme po kurio laiko bet dar nesulindo iki galo. ir pluktos aslos nebuvo name, o normalios medines grindys. zinoma namas tai rastinis yra. gal ir mes savo mini namuka pasidarysim ant akmenu  tik didesnių reikia rasti
mano akim tai cia bereikalingas vargas. 1. vaziuoti per laukus pas ukininkus tu akmenu ieskoti. 2. imti kazka i pagalba kad tuos akmenis padetu tampyti - i masina sunestu, jei ji pati nepasikrauna. 3. organizuoti transporta, 4. sklype iskrauti ir paskui dar i pamatus sudeti - dar gi reikia zinoti ir kaip deti ir kaip suprantu is to viso vargo gausim tik nulinio ciklo dali: tai kas po zeme, rostverka dar vistiek reiks lipdyti. pas mus pamatai greztiniai, grezem 60cm skersmens kolonas, dejom i jas armatura ir uzliejom betonu. betono suejo nepamenu bet apie 5 kubus (atveze gatava). karves tikrai nekainavo bet ir knisalynes gerokai maziau. vienu zodziu dviracio isradinejimas.
Sandr_e
2009 04 29, 10:20
Reikalingas meistras sumuryti terasai is akmenu, jei kaina-kokybe tiks darbeliu bus daugiau,pasiulymus i az please
Matot jei norite statytis pagal sena gera technologija tai reikia ir grunta parinkti. I bala statyt taip nepavyks. dabar perstatinejam pussimcio metu senumo nama karkasini, kuris pastatytas ant sekliuju pamatu. Idomu tai kad pamatas nepertrukes niekur, o po dalim namo dar ir rusys yra. Principas toks: iskasama nedidele transeja, cia priklausomai nuo pavirsiniu vandenu lygio ir drenazo, grunto. Pilama atsijos, dideles frakcijos zvyras. Ant tokiu nudrenuotu transeju liejamas pamatas, vos per kastuva nuo zemes pavirsiaus i gyli ilindes. Virs zemes normaliai 0.3-0.5m. Armaturos nelabai buvo rasta, bet siaip tai reiktu deti, ypac jei muriukas ant tokiu pamatu sugalvotu uzsistot, nes siaip tai daugiau lengvu konstrukciju mazaauksciams tokie pamatai.
Labai aciu Dario, As masciau kiek kitaip daryti pamatus: iskasti transejas apie 1.2 metro, i jas metyti akmenis ir praplauti smeliu, o likus 40-60 cm iki pamatu pabaigos muryti zieda su armatura. Principe gausiu pigesnius pamatus ir mano galva pakankamai patvarius. Zinoma, dar reiktu viska pasiskaiciuoti  Namas, vieno auksto, murinis (po kol kas).
vardukas
2009 05 04, 16:58
Sveiki visi bandysiu ir as savo trigrasi ikisht! Tokiems pamatams,akmenu reikia tikrai dideliu, patikekit,as tokiu kur gali 1 ar du zmones pakelt stabilumo tikrai nebus!!! Par lengvi bus ir judes!!! Mes savo nama statom seno namo vietoja,namas buvo rastinis,akmeniniais pamatais,namui apie 100m,nes kaimynas yra apie 80metyu senukas,sako kai maziukas buvau,namas jau senai stovejo,jo statybu jis ne nemate! Taigi Nama nugriovem,gailabet ka padarysi  poto ardem pamatus,su traktorium,akmanys didziulei,jie bovo didesni,bet yra apskaldyti,kad igautu forma tinkancia pamatuo,kad nebutu apvalus, . Taigi gulie jie dabar sklypo kampe,kalniukas toks supiltas,ateity is ju bus kazkas grazaus konstruojama. Minusai mano akiai tokiu pamatu, hidroizoliacija,shiltinimas,apsauga nuo grauziku ir t.t. Zodziu minusu tikrai nemazai,ir nemanau kad toje vietoje verta taupyt!poto bus suskylinejusios namo sienos ir pan!!! Mes pasirinkom surenkamus is bloku
QUOTE(Zukrus @ 2009 05 04, 10:30) Labai aciu Dario, As masciau kiek kitaip daryti pamatus: iskasti transejas apie 1.2 metro, i jas metyti akmenis ir praplauti smeliu, o likus 40-60 cm iki pamatu pabaigos muryti zieda su armatura. Principe gausiu pigesnius pamatus ir mano galva pakankamai patvarius. Zinoma, dar reiktu viska pasiskaiciuoti  Namas, vieno auksto, murinis (po kol kas). Na jei turite dideli kieki akmenu tai gal ir gausis kazkas. Taip dar neteko daryt. Jei cia viskas taupymo sumetimais, tai tuos akmenis dekite eilemis ir uzkreskite kad ir nedideles markes betonu C10/12. Betono sueis labai nedaug, tik akmenu surisimui realiai, o apsidraudimas bus rimtas, ypac jei namas bus sunkus murinis.
Tai vat visa esme, kad namas bus pakankamai lengvas. Zinau as gyvu pavyzdziu, kurie sitaip pamatus dare ir ziemoja laimingai su vientisom sienom  Bet as lietuvis, nepatiklus  Kita vertus, akmenys bus kaip pagrindas, visa esme 40-60 cm ziedas, kuris manau duos visa tvirtuma sienoms. Juk poliniai pamatai daromi panasiai - kas metra igreziamas polis ir daromas ant jo ziedas. Akmenys cia atstos kaip polius, tik tiek, kad jie bus po visu zieod pagrindu.
Na jei konstrukcija lengva, as jusu vietoje isviso statyciau ant plokstiniu pamatu.
QUOTE(vardukas @ 2009 05 04, 17:58) Sveiki visi bandysiu ir as savo trigrasi ikisht! Tokiems pamatams,akmenu reikia tikrai dideliu, patikekit,as tokiu kur gali 1 ar du zmones pakelt stabilumo tikrai nebus!!! Par lengvi bus ir judes!!! Mes savo nama statom seno namo vietoja,namas buvo rastinis,akmeniniais pamatais,namui apie 100m,nes kaimynas yra apie 80metyu senukas,sako kai maziukas buvau,namas jau senai stovejo,jo statybu jis ne nemate! Taigi Nama nugriovem,gailabet ka padarysi  poto ardem pamatus,su traktorium,akmanys didziulei,jie bovo didesni,bet yra apskaldyti,kad igautu forma tinkancia pamatuo,kad nebutu apvalus, . Taigi gulie jie dabar sklypo kampe,kalniukas toks supiltas,ateity is ju bus kazkas grazaus konstruojama. Minusai mano akiai tokiu pamatu, hidroizoliacija,shiltinimas, apsauga nuo grauziku ir t.t. Zodziu minusu tikrai nemazai,ir nemanau kad toje vietoje verta taupyt!poto bus suskylinejusios namo sienos ir pan!!! Mes pasirinkom surenkamus is bloku  atsiprasau, bet norejau pasiteirauti o yra kas grauzia akmenis? nes as iki siol nezinojau tokiu sutverimu...
Grauzikai jei patenka tai tik ne per pamatus, na nebent ten visai kiauri jie butu. paprastai grauzikai puikiai lipa siena ir i namus patenka pro pastoge. Nekarta matytas vaizdelis.
 tai kam tada reiklainga akmeniniu pamatu apsauga nuo grauziku...?
Antika38
2009 05 10, 10:57
viskas apie natūralius akmenis -www.akmeta.lt/diskusijos
vardukas
2009 05 12, 10:42
QUOTE(omega @ 2009 05 07, 02:15) atsiprasau, bet norejau pasiteirauti o yra kas grauzia akmenis? nes as iki siol nezinojau tokiu sutverimu...  Tu matyt nelabai isiskaitei i tema. Aiskiais parasyta primest akmenu ir tarpus uzpilt smeliu Tai pasakyk man,kad toks protinfgas,kam grauzikui (pelei ar ziurkei ) grayush ta akmei? o gal isivaizduoji jog eis akmenis sudet be dideliu tarpu??? svajok toliau!!! Poto tie grauzukai laimingai gyvens po grindimis,nes itariu kad ir juodgrindziu nebus! And zvyro polistirolas ir tik ant virshaus betonas. Gales vakarais klausytis kaip peles grauzia polistirola
Nereikia taip zemai pulti  Bus normalus pamatai, ne as vienas tokia technologija naudosiu  Jei orai leis, si savaitgali jau ir pradedu
vardukas
2009 05 13, 09:35
QUOTE(Zukrus @ 2009 05 12, 12:44) Nereikia taip zemai pulti  Bus normalus pamatai, ne as vienas tokia technologija naudosiu  Jei orai leis, si savaitgali jau ir pradedu  Na cia tavo asmeninis reikalas kaip daryt Bet as tavo vietoje dar karta pagalvociau,ar ne vertetu tarp akmenu,vietoje smelio, naudoti betona!!! pagalvok,jei sau darai,tai tie keli kubai betono,ne karve te kainuos, ne poto kazka taisyt bus praktiskai neimanoma, raba labai brangiai kainuos! Na bet cia tik mano asmeninis patarimas tau! Sekmes darbuose! Imesk kokia foto esant progai!
Foto bus  Labai smagu internete stebeti kitu zmoniu progresa, butinai idesiu ir savo  bus ka atminti. Beje, Vardukas, tu taip atsiliepi blogai apie tokius pamatus ir argumentuoji grauzikais. Tu man tada papasakok, kaip su grauzikais kovoja zmones turedami polinius pamatus? Poliai kalami kas 2-3 metrai, tarp ju tarpas tikrai didesnis nei tarp akmenu zemeje  Prie to pacio priminsiu, kad mano pamatai bus tokios strukturos: zemeje, 1.5 metro gylyje gules akmenys su smeliu, po to ant ju 40-60 cm eis betoninis ziedas (panasiai kaip ir su poliniais pamatais). Finale, as gaunu vientisus pamatus.
vardukas
2009 05 14, 10:01
QUOTE(Zukrus @ 2009 05 13, 12:31) Foto bus  Labai smagu internete stebeti kitu zmoniu progresa, butinai idesiu ir savo  bus ka atminti. Beje, Vardukas, tu taip atsiliepi blogai apie tokius pamatus ir argumentuoji grauzikais. Tu man tada papasakok, kaip su grauzikais kovoja zmones turedami polinius pamatus? Poliai kalami kas 2-3 metrai, tarp ju tarpas tikrai didesnis nei tarp akmenu zemeje  Prie to pacio priminsiu, kad mano pamatai bus tokios strukturos: zemeje, 1.5 metro gylyje gules akmenys su smeliu, po to ant ju 40-60 cm eis betoninis ziedas (panasiai kaip ir su poliniais pamatais). Finale, as gaunu vientisus pamatus.  tad vienas klausimas Kiek tavo pamatai bus ishkile virsh zemes? ta prasme virs planuojamo lygio? jei koki 30cm Tai po zeme daryciau bet kitus 30 tai minimum! viso gaunas 60cm,jei bus ishlinde 40 ir kaip pats rasai,ziedas bus 40,tai po zeme bus jau vien akmenys,tai mano asmenine nuomone ne pats geriausias variantas! As tavo vietoje dayciau kad po zeme butu ibetonuota koki 40 cm,atada liuks! Beja manau nepamirsk normaliai armaturos i betonini zieda det,kadangi pats padas pamatu,akmenys nebus suristi,tai armatura priduos stabilumo ir suris visa pamata! As del tu grauziku rasiau,nes maniau kad zieda pilsi koki 10-15 cm aukscio,todel taip ir rasiau! Lauksim foto!
Sia akimirka mano planuose yra taip, kad bus nustumdomas 30 cm augalinis sluoksnis, iskasama apie 1.1 m transeja ir ten sumetami akmenys. Priklausomai nuo laiko ir lesu, ziedas zemeje bus 10-20 cm, virs zemes 30 cm. O jau po to arba muras arba karkasas  Cia dar neapsisprendes esu  Tik vat, pas mane gruntas yra labai molingas. Nzn kiek cia tures itakos akmenu judejimui
Nu va ir po visu mano pamatu  Pradejo siandien darbus ir radom uzkasta sodyba... Matyt melioratoriai i kazkokia duobe sustume nama ir ji uzverte zemem. Ale kaip tycia toj vietoj turi buti mano namas... Aplinkui pilna namu, bet mano sklype turejo but ta duobe  Norejau pigiai, bet dabar turbut gausis nerealiai...
Tada plokstinius darykit ir nereiks jokiu kasinejimu, uzteks isplaniruot ir sutankint grunta.
Matai, ta sujudinta zeme, ziauriai smirda. Galiu bandyt nupasakot situacija: isivaizduokit kruva medziu, saku ir t.t. (pridekit plytgaliu ir kt. namo likuciu) uzversta po zeme. As itariu kad susidare ertmes, kuriose kaupiasi vanduo, o ten susidaro dumblis. Toks jausmas, kaip buciau iskases dumblu kruva  Ant smarves nama juk nestatysi  Apskritai, kasant transejas (buvo bandoma ivairiose vietos, kad nustatyt to brudo ribas), 70-80 cm nuo pavirsiaus buvo augalinis sluoksnis, po to ejo 80-100 cm to brudo ir po to, vietomis prasidejo nejudinta zeme. Ir zinoma, kasant is tu ertmiu pradejo i transejas rinktis vanduo. Transeju sienos nuo to brudo pradejo griuti ir is 30 cm gavau 60 cm  Nutraukiau darbus, kad sumastyt ka daryt. Siai akimirkai: arba perstumti nama i kita vieta arba kabint lauk ir vezt zvyra, smeli. Vat tau ir pigiai  )) Beje, tas brudas eina skersai mano sklypo ir "juda" link kito, kuriame dar nera statybu. Manau, siurprizu rasiu ne as vienas  ) O ten buvo visko, nuo kokliaus glazuros, grandiniu, ganyklu vielu iki traktoriaus detaliu  Buciau archeologas - zaveciausi. Idomu, kodel pries isduodant leidimo, nepasidomejo kas ten palaidota...
Oi tai nekas tada. Lieka arba keist vieta arba issikuopti, bet tai kainuos perdaug. O jei kazkas nelegaliai prilaidojo tai nemanau kad kokiuose popieriuose tai egzistuoja. Az zinau kur visas siukslynas kolukio palaidotas su visokiais traktoriais, plokstem ir pan. Zodziu tokie "pigus" sprendimai turi buti baustini.
Nemanau, kad pavyks man vieta pakeisti  O kuopti teks, gyvent juk norisi. Ziurint is optimistines puses - turesiu rusy (kurio turbut man nereiks  ) Aciu uz palaikyma
QUOTE(Zukrus @ 2009 05 16, 21:08) ... Galiu bandyt nupasakot situacija: isivaizduokit kruva medziu, saku ir t.t. (pridekit plytgaliu ir kt. namo likuciu) uzversta po zeme. As itariu kad susidare ertmes, kuriose kaupiasi vanduo, o ten susidaro dumblis. Toks jausmas, kaip buciau iskases dumblu kruva  Ant smarves nama juk nestatysi... ... Nutraukiau darbus, kad sumastyt ka daryt. Siai akimirkai: arba perstumti nama i kita vieta arba kabint lauk ir vezt zvyra, smeli... Greičiausiai tai iš tų laikų, kai melioracija griaudavo sodybas, trukdančias įgyvendinti penkmečio planus, ir raportuoti partijai apie viršytą numelioruotų plotų planą. Koks plotas užterštas, galima išsiaiškinti pas vyresnius žmones- kelias sodybas (kiek pastatų) nugriovė, kai žmones kėlė į gyvenvietes. Šiuo atveju galima patarti tik vieną- kalkuliatorių į rankas: * Perkelti statomo namo vietą gal ir pigiausia, tačiau "lobis" kieme vis vien liks. * Iškasus apie 2 m duobę- gana logiška būtų ne vėl ją užpylinėti, o pamąstyti apie rūsį. Rūsio "brangumas", dažniausiai tėra mitas- papildomos kvadratūros kaina gerokai žemesnė, nei paties namo Lt/m2. Viskas priklauso nuo to, kokia bus jo paskirtis. Gal nerastumėte būtinybės naudoti "super technologijas", nes galima surinkti iš blokų, išlieti ar sumontuoti iš trisluoksnių ar pan. plokščių. Su profesionalo pagalba ir nedidele talka, darbai užtruktų maksimum porą savaičių. Be to- išliejus plokštę, galima pasimūryti iš keramzitbetonio, silikato ar keraminių blokų (žiūrint, kokia būtų rūsio paskirtis). Svarbu gera izoliacija. Kad būtų į temą: pamatus galima buvo išlieti be akmenų (nemažai tokių yra Lietuvoje)- tik parinkus tinkamą smėlį ir gerai sutrombavus.
QUOTE(Zukrus @ 2009 05 17, 10:53) Nemanau, kad pavyks man vieta pakeisti  O kuopti teks, gyvent juk norisi. Ziurint is optimistines puses... ... turesiu rusy (kurio turbut man nereiks... Stebėtinai greitai mąstote ir skaičiuojate: kol parinkau nuorodas- jau ir pats apsisprendėte  ! Nustebsite, kiek jam galima rasti pritaikymo variantų. Jau vien galimybė įsirengti ką tai panašaus- daug ko verta.
valpurgija
2009 05 17, 12:13
mes daremes akmeninius pamatus, del pigesnio varianto.Surinkom akmenis is savo ir kaimyno lauku (parvezem su tevuko traktoriumi) ir patys darem su talka. 
vardukas
2009 05 18, 10:25
QUOTE(Zukrus @ 2009 05 17, 10:53) Nemanau, kad pavyks man vieta pakeisti  O kuopti teks, gyvent juk norisi. Ziurint is optimistines puses - turesiu rusy (kurio turbut man nereiks  ) Aciu uz palaikyma  Uzuojauta ir is mano puses! Jo manau jog pigiausias variantas butu perkelt nama! Bet tai ir nera pats protingiauisas varianas! dabar turi pats apsisprest kas ir kaip bus,jei viska kasi lauk,tai uzkast zvyru,butu brangu ir neprotinga,tada manau renk rusi! Vat tau ir po akmeniniu pamatu! Na o jei keleta metru perkelt,tai manau nei leidimu perdarynet nereiktu!nama keleta metru galima judint! jei neklystu Sekmes!!!
Keleta metru manes negelbeja  + namas dabar suprojektuotas Siauriausioje (siaure,pietus) sklypo vietoje, perstumdamas as prarasiu "gerasias" sklypo vietas  Zodziu, dabar daug variantu yra ir daug zmoniu dirba  Liudniausia tai, kad akmenys sklype suversti ir jie yra dideli, pats tas pamatams... Dabar dar nagrineju informacija apie polinius pamatus, deja toje pacioje vietoje. Pasikonsultuosiu su statybininkais... Pranesinesiu kaip sekas
Nu ka, statybininkai siulo daryti polinius pamatus. T.y. siulo rizikuoti ir ziureti kaip elgsis gruntas brudo vietoje  Itariu - rizikuosiu. Taigi, rakinam sita tema, nes pamatai bus greztiniai, nebe akmeniniai
|
|