Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Suomių kalba
Supermamų klubas > Socialinis gyvenimas > Nuo mokslo iki darbo > Kursai
Kucheriashka
Sveiki 4u.gif Gal kas mokėsi ar mokosi suomių kalbos? Aš lankau dabar kursus,pirmame lygyje.
usha
Labas, as bandau mokytis savarankiskai, pagal knyga "teach yourself finnish" anglu kalba, prie kurios yra dar diskas su irasais. Po truputi lygtai juda, o kur tu kursus lankai?
Kucheriashka
QUOTE(usha @ 2009 05 07, 19:12)
Labas, as bandau mokytis savarankiskai, pagal knyga "teach yourself finnish" anglu kalba, prie kurios yra dar diskas su irasais. Po truputi lygtai juda, o kur tu kursus lankai?
*

Aš lankau Planetariumo pastate. Tai va jau tai baigsis pirmas lygis,o toliau mokytis problematikška,nes nėra beveik išvis dėstytojų.Mano dėstytoja turi daug darbų su turistais vasara,o kitoj įstaigoj tik nuo rudens bus ir tik pirmas lygis.O man jau kaip ir tolimesnio reiktų. Ar seniai jau mokaisi suomių kalbos?
neiti
as ir bandau mokintis suomiu kalba, visai nieko yra programa Byki expres, ji nemokama ir tinka pradedantesiams, jei reikia daugiau yra Byki premium, bet deja ji mokama. o seip buvau dar radusi svetaine kur susirandi tarkim koki suomi kuris noretu ismokti lietuviskai ir vienas kita mokai...reikes isbandyti
Linju
Keliu temą viršun, gal kas dar domisi šia kalba 4u.gif
Kucheriashka
QUOTE(neiti @ 2009 11 18, 02:25)
as ir bandau mokintis suomiu kalba, visai nieko yra programa Byki expres, ji nemokama ir tinka pradedantesiams, jei reikia daugiau yra Byki premium, bet deja ji mokama. o seip buvau dar radusi svetaine kur susirandi tarkim koki suomi kuris noretu ismokti lietuviskai ir vienas kita mokai...reikes isbandyti
*

Oho,kaip įdomu. Tik,kad pas mane vyras namie suomis ir vistiek neišmokstu suomių niekaip blush2.gif O gal su kokiu suomiu susirašinėti būtų daugiau entuziazmo išmokti lotuliukas.gif lotuliukas.gif
Linju
QUOTE(Kucheriashka @ 2010 12 16, 11:36)
Oho,kaip įdomu. Tik,kad pas mane vyras namie suomis ir vistiek neišmokstu suomių niekaip blush2.gif O gal su kokiu suomiu susirašinėti būtų daugiau entuziazmo išmokti lotuliukas.gif  lotuliukas.gif
*

Su tais suomiais problematiška, kad jie angliškai kalba ax.gif Aš mokiaus savarankiškai, nieko čia nebus..
Kucheriashka
QUOTE(Linju @ 2010 12 16, 13:15)
Su tais suomiais problematiška, kad jie angliškai kalba ax.gif Aš mokiaus savarankiškai, nieko čia nebus..
*

Na,taip tikra tiesa. Beveik visi kuo puikiausiai angliškai šneka. Bet,kad ta suomių kalba ne iš lengvūjų tokia. Sunku man ją mokytis,o ir šiaip ausiai man ji nemiela,už tai ir lenda sunkai į galvą.
Linju
QUOTE(Kucheriashka @ 2010 12 16, 16:43)
Na,taip tikra tiesa. Beveik visi kuo puikiausiai angliškai šneka. Bet,kad ta suomių kalba ne iš lengvūjų tokia. Sunku man ją mokytis,o ir šiaip ausiai man ji nemiela,už tai ir lenda sunkai į galvą.
*

Būtent, jei nemiela ir nelįs ausin. Man tai labai miela. Bet reikia prie jos laiko, kitaip pasimiršta. blush2.gif
Kucheriashka
QUOTE(Linju @ 2010 12 17, 12:35)
Būtent, jei nemiela ir nelįs ausin. Man tai labai miela. Bet reikia prie jos laiko, kitaip pasimiršta. blush2.gif
*

Bet vistiek teks išmokti doh.gif išvažiuojam į Suomiją.
Linju
Kadangi, mes čia dviese turbūt dar ilgai kalbėsim, tai papasakokit kaip čia jums išėjo su ta Suomija 4u.gif Į kokį miestą keliatės?
Kucheriashka
QUOTE(Linju @ 2010 12 17, 16:17)
Kadangi, mes čia dviese turbūt dar ilgai kalbėsim, tai papasakokit kaip čia jums išėjo su ta Suomija 4u.gif Į kokį miestą keliatės?
*

Aha,aš ir gi matau,kad čia tik dvi kalbėtojos bus biggrin.gif Na nelabai populiari šalis,už tai ir kalba nėra populiari,o gal todėl kalba nepopuliari,kad ten visur angliškai ramiai susišneki.
Na o važiuoju į Suomiją,todėl kad vyras suomis. įsivaizduok vyras suomis,o kalbos nesugebu išmokti doh.gif Gyvenaom LT visą laiką,o vyras atkeliaudavo savaitgaliais namo,bet pavargo jis jau keliatui pirmyn atgal,tad tenka mums kraustytis pas jį,nes darbas jo ten ir palikti aišku jo negali. Kraustysimės mes į Helsinkį. O pas tave kokios gyvenime aplinkybės susikloatė,kad pradėjai suomių mokytis?
Linju
Na man taip gavosi, kad pabuvau Suomijoj ir pamilau kalbą 4u.gif Ir pradėjau šiek tiek mokytis. Na internetiniai suomiai visada būdavo - taip taip pamokinsiu tik klausk ko reikia. Taip ir išėjo, kad išmokau ir be jų beee.gif Nes per internetą dažniausiai būna - "O kokia tu graži" ir pan. ir išgaruoja visi jų mokslai.
Ir šiaip norėčiau susieti ateitį su šia kalba ir šalim thumbup.gif Man suomiai vyrai yra tokie gražūs wub.gif
Kucheriashka
Įdomiai gavosi,šią temą atidariau prieš metus ir kažkaip pagalvojau gal reiktų žvilktelt ar kas nors rašė ir vat kaip tik ir užtaikiau ant to momento,kai buvo parašyta prieš kelias dienas smile.gif
Tai tu jau gali susišnekėti suomiškai?
Linju
Galiu susišnekėt, kad ir netaisyklingai kitą syk, bet vis šis tas. Galim čia online pabandyt bigsmile.gif
Kucheriashka
Galim galim,tik aš stipriai primiršus tą ką mokiausi doh.gif O kuo tave patraukė ta šalis? Aš atvirščiai kažkaip joje matau daug minusų biggrin.gif
Linju
Mane patraukė kultūringumas, jų stilius, kalba, vyrų fainumas, gamta.. blush2.gif Minusai..? Nagi kokie?
Kucheriashka
Aptarnavimo sfera pas juos tragiška mano manymu ir netgi amno vyro manymu. Ištisai reikia visko labai ilgai laukti,o parduotuvėse konsultantės pvz. nieko apie prekes nežino. Paklausi skirtumo tarp vienos ir kitos prekės,tai atsakė,kad kaina lotuliukas.gif Tipo aš žiopla ir pati nematau biggrin.gif O kur nors paskambinus dėl kukių paslaugų ,interneto ar dar ko,tai dar prakybosi nuo pusvalandžio iki valandos klausydamasis muzikėlės kol atsieps kažkas ir pašnekės su tavim doh.gif Tai gal planuoji į Suomiją važiuoti? Darbo kokio ieškosis ten? Šiaip šansų tikrai turi didelių manau darbą susirasti jei moki anglų,pramokusi jau suomių. Ir kadangi tau kalba patinka,tai greit ten vietoj pradėtum laisvai ja kalbėti.
Linju
Parduotuvėse aptarnavimas man pasirodė superinis 4u.gif Tai ne Maxej, kur stovi valandą.
Gal ir ieškosiu kokį darbuką biggrin.gif
No, sano miten sun päiväsi meni? smile.gif
Kucheriashka
Brukstelsiu po Kaledu,nerealiai uzsiemus su tom sventem. Ilidnau tik pranest,kad nepradingsiu mirksiukas.gif
Kucheriashka
QUOTE(Linju @ 2010 12 21, 17:50)
Parduotuvėse aptarnavimas man pasirodė superinis 4u.gif Tai ne Maxej, kur stovi valandą.
Gal ir ieškosiu kokį darbuką biggrin.gif
No, sano miten sun päiväsi meni? smile.gif
*

Vyras vakar visus daiktus jau į Suomiją išvežė. Taipogi atidaviau ir savo suomių kalbos visus užrašus. Tai bandysiu spėt ką čia parašei biggrin.gif "Na sakyk,kaip einasi reikalai tau šiandien? " Ar taip? lotuliukas.gif Vien žo...aš jau matau,kad man iki tavo lygio kaip iki mėnulio doh.gif lotuliukas.gif lotuliukas.gif Na gal su tavo pagalbą kažką galėčiau pramokti,jei padėtum man blush2.gif
Linju
4u.gif Panašiai ir paklausiau, "Na, kaip praėjo tavo diena?". O dabar atsakymas? biggrin.gif
Išmoksim, aš pati internete pratimų visokių susirandu..
Kucheriashka
kiitos,kaikki menee hyvin. enta sinulle?
Linju
Joo, samoin, kiitos. Voinko kysyä, kuinka vanha sinä olet? 4u.gif
Kucheriashka
QUOTE(Linju @ 2010 12 29, 12:16)
... kuinka vanha sinä olet? 4u.gif
*

Tai čia toks antras būdas paklausti,kaip laikaisi?
Linju
QUOTE(Kucheriashka @ 2010 12 30, 02:24)
Tai čia toks antras būdas paklausti,kaip laikaisi?
*

lotuliukas.gif Čia klausimas kiek tau metų smile.gif
Kucheriashka
QUOTE(Linju @ 2010 12 30, 12:33)
lotuliukas.gif Čia klausimas kiek tau metų smile.gif
*

lotuliukas.gif lotuliukas.gif oi geras lotuliukas.gif
Mina olen kaksikymmantakusi smile.gif
Kuinka vanha sina olet? smile.gif
Kucheriashka
Aš nuo rytojaus būsiu be interneto apie savaitę,nes išvažiuojam į Suomiją,o internetą pajungs šiek tiek vėliau. Tai tikiuosi nepasimesim ir bandysim pabendraut suomiškai mirksiukas.gif
Linju
Kyllä kyllä. Mä on kakskytneljä (kaksikymmentäneljä).
Hyvää uuta 2011 vuotta 4u.gif
Kucheriashka
QUOTE(Linju @ 2010 12 31, 12:41)
Kyllä kyllä. Mä on kakskytneljä (kaksikymmentäneljä).
Hyvää uuta 2011 vuotta 4u.gif
*

Hei hei,minun kielin ystava! (nežinau ar teisingai parašiau blush2.gif )
Hyvaa uuta 2011 vuotta sinulle myos 4u.gif Nors ir labai pavėluotai. O kur tu tas raides randi su taškiukais ant balsi? Isivedei suomių į kompą,o kaip atrandi pagal klaviatūrą tas raides. Jau po truputį apsitvarkiau namie,po kraustymosi,šiek tiek gal laisvesnio laiko atsiras ir reikia jau imtis nors šiek tiek rimčiau kalbos mokymosi doh.gif Kaip tavo mokslai su kalba? Dar pati mokaisi? Anteks,kad rašau kol kas lietuviškai,reikia įsivažiuoti ir knygas ištraukt,kad vėl atstatyti tai ką mokiausi.
Linju
Terve kaveri 4u.gif
Nežinau, kas paskutiniu metu man užėjo.. Visai nėra noro mokytis tos kalbos, pasėdžiu, paskaitau kartais, bet prisiversdama.. unsure.gif
Aš įsivedžiau suomių kalbą ö raidė bent jau pas mane yra ant ":", o ä ant "@". Tiesiog spausk visas raides kol atrasi 4u.gif
Kucheriashka
Ar nebūsiu aš čia taip tau prikalbėjusi apie tą Suomiją negerų dalykų,kad nebenori kalbos mokytis g.gif Žinok nėra čia taip jau viskas blogai. Yra daug ir pliusų. Taip sakant kiekvienoj šaly savi pliusai,savi minusai,bet kas liečia dėl įstatymų tvarkos,jos vykdymo ir kaip naudojami mokesčių mokėtojų pinigai,tai nesulyginsi su LT. Tuos mokesčius kur suomiai moka,tu tikrai visur gali pamatyti,kur jie yra išnaudoti. Viskas yra geraiapgalvota,kad visi žmonės patogiai gyventų.Bet dėl aptarnavimo srities,tai nuomonė kol kas nepasikeitė biggrin.gif
Linju
Ne ne tikrai ne dėl to, kad tu prikalbėjai 4u.gif Tiesiog dabar mano mintis užvaldė šiek tiek kiti dalykai blush2.gif Bet reikia vis tiek susiimt. Gal kartu pasimokius atsiras vėl noras? Tai va, mus tuoj užblokuos, kad kalbam ne į temą biggrin.gif
Gal pradėkim nuo to, kas sunkiausia ir kas lengviausia sekasi mokintis. Galim išdėstyt pagrindines taisykles ir pan. Na, kad ir kitos atsidariusios šią temą turėtų ką paskaityt ir pasimokint 4u.gif
Kucheriashka
QUOTE(Linju @ 2011 01 22, 19:04)
Ne ne tikrai ne dėl to, kad tu prikalbėjai 4u.gif Tiesiog dabar mano mintis užvaldė šiek tiek kiti dalykai blush2.gif Bet reikia vis tiek susiimt. Gal kartu pasimokius atsiras vėl noras? Tai va, mus tuoj užblokuos, kad kalbam ne į temą biggrin.gif
Gal pradėkim nuo to, kas sunkiausia ir kas lengviausia sekasi mokintis. Galim išdėstyt pagrindines taisykles ir pan. Na, kad ir kitos atsidariusios šią temą turėtų ką paskaityt ir pasimokint 4u.gif
*

Man labai sunku viskas biggrin.gif visa kalba yra sunki lotuliukas.gif Na o šiaip ištikrųjų labai sunkus man linksniavimas. Nepagaunu aš kampo. Kiek suprantu reikia iškalt kaip atskirus žodžius ir viskas,nes jei pradėsi gaudytis pagal taisykles,tai tada su stabdžiais šnekėt tektų.
Linju
Taip linksniavimas yra kone sunkiausia. Iš viso yra 15 linksnių, bet susikalbėjimui visų mokėt nebūtina. Pradėkim nuo kone dažniausiai vartojamo PARTITYVO linksnio. Ką tu apie jį žinai? O tada aš papasakosiu ką aš žinau 4u.gif
Linju
Na gerai pradėsiu aš 4u.gif Visų pirma, kam vartojamas PARTITYVO LINKSNIS:
1. Nusakoma dalis:
Pullossa on maitoa - Butelyje yra pieno.
Kadulla on autoja - Gatvėje yra mašinų.

2. Neigiamuose sakiniuose (klausimas ko/kieno?)
En tunne Kekkosta - Nepažįstu Kekoneno.
He eivät ymmärra tätä - Jie to nesupranta.

3. Nebaigti veiksmai:
Jari rakensi taloa - Jari statė namą. (bet dar nebaigė)
He juovat kahvia - Jie geria kavą. (dar nebaigė išgerti)

4. Su abstrakčiais daiktavardžiais, dažniausiai su tais, kurie neturi daugiskaitos:
Rauta on kovaa - Geležis yra kieta.
Musiikki on kaunista - Muzika graži.

5. Kiekiui nusakyti ir su visais skaičiais:
kaksi puuta - du medžiai
paljon viinaa - daug vyno
pala leipää - gabaliukas duonos
puoli tuntia - pusė valandos

6. Su prielinksniais:
lähellä - arti
ilman - be
ennen - prieš
pitkin - išilgai
kohti - link
vasten - priešais
varten - dėl ko
kohtaan - kam

Minä en voi elää ilman sinua - Aš negaliu be tavęs gyventi.

7. Su šiais veiksmažodžiais:
rakastaa - mylėti
pelätä - bijoti
kunnioittaa - gerbti
arvostaa - branginti
katua - apgailestauti
kiittää - dėkoti
kiinnostaa - domėtis
miellyttää - prašyti
arvostella - kritikuoti
loukata - įžeisti
uhata - grasinti
vihata - nekęsti
kaivata - ilgėtis
surra - liūdėti
valittaa - skųstis
opiskella - mokintis
sääliä - gailėtis
harrastaa - domėtis kuo
kuvittaa - juokinti
moittia - priekaištauti
haukkua - barti
syyttää - kaltinti
kiusata - erzinti, pykinti
jatkaa - tęsti
verrata - palyginti
ehdottaa - pasiūlyti
vastustaa - priešintis
edustaa - reprezentuoti
ajatella - galvoti
puolustaa - gintis
seurata - sekti
hermostuttaa - nervinti
tarkoittaa - reikšti
vaikeuttaa - sunkinti
korostaa - akcentuoti
heikentää - nusilpti
ihmetellä - stebėtis
häiritä - trukdyti
auttaa - pagelbėti, padėti
etsiä - ieškoti
juhlia - švęsti
koskea - liesti
kuunnella - klausytis
ikävöidä - ilgėtis
odottaa - laukti
pelata - žaisti
ajaa - vairuoti

Älä koske minua! - Neliesk manęs!
Kaipaan sinua. - Pasiilgau tavęs.
Linju
PARTITYVO vienaskaita:

1. Žodžiai, kurie baigiasi -a/ä, -o/ö, -u, -y -----> -a/ä
kala - kalaa
seinä - seinää
söpö - söpöä

2. Žodžiai, kurie baigiasi priebalsiu ar dvigubu balsiu -yy, -oo, -uu, -aa -----> -ta/tä
mies - miestä
syy - syytä
elokuu - elokuuta

3. Žodžiai, kurie baigiasi -e -----> -tta/ttä
perhe - perhettä
aste - astetta

4. Žodžiai, kurie baigiasi -nen -----> -sta/-stä
nainen - naista
ihminen - ihmistä
sininen - sinistä

5. Žodžiai, kurie baigiasi -i:
a] nauji žodžiai ------> -a/ä
paperi - paperia
dollari - dolarria

b] seni žodžiai -----> - ea/eä
ovi - ovea
pilvi - pilveä
lehti - lehteä

6. Žodžiai, kurie baigiasi -si ----> i numetama +-tta/ttä
uusi - uutta
kynsi - kynttä

7. Žodžiai, kurie baigiasi -ri, -ni, -li -----> -ta/tä
kieli - kieltä
nuori - nuorta

Ši taisyklė galioja ne tik išimtinai tokioms galūnėms. Pvz. žodis "lohi" turi galūnę -hi, bet partityvo galūnė bus taip pat "lohta".
Linju
PARTITYVO daugiskaita:

1. Žodžiai, kurie baigiasi -o/ö, -u, -y -----> -ja/jä
talo - taloja
tyyny - tyynyjä

2. a] Dviskiemeniai žodžiai, kurių pirmam skiemeny yra -e, -i, -a ir baigiasi galūne -a -----> -oja
sana - sanoja
marja - marjoja

b] Dviskiemeniai žodžiai, kurių pirmam skiemeny yra -o, -u ir baigiasi -a -----> -ia
koira - koiria
tumma - tummia

3. Žodžiai, kurie baigiasi -ä -----> -iä
kynä - kyniä
metsä - metsiä

4. a] Nauji žodžiai, kurie baigiasi galūne -i -----> -eja:
posti - posteja
banaani - banaaneja

b] Seni žodžiai, kurie baigiasi -i -----> -ia/iä:
kieli - kieliä
sieni - sieniä
suuri - suuria

5. Žodžiai, kurie baigiasi dvigubu balsiu -----> -ita/itä:
huone - huoneita
kuu - kuita
vaate - vaatteita

6. Žodžiai, kurie baigiasi priebalsiu (aiškios taisyklės nėra):
taivas - taivaita
rakas - rakkaita
onneton - onnettomia

Čia susiję ir su priebalsių kaita.

7. Žodžiai, kurie baigiasi -ie, -uo, yö:
tie - teitä
yö - öitä
suo - soita
vaidyte
Sveikos, merginos, netikėtai ir mūsų šeima kelsis į Suomiją - turiu 2mėn. išmokti bent keliasdešimt žodžių ar frazių, nors pasi/atsisveikinti ir t.t. Kur galėčiau internete rasti tokios medžiagos?
Dar labai įdomu,kaip Suomijoj gyvenasi?

arvv
Planuoju vykti i Suomija. Idomu butu pabendrauti su jau ten gyvenanciais. Atsiliepkite.
vaidyte
QUOTE(arvv @ 2011 10 26, 08:15)
Planuoju vykti i Suomija. Idomu butu pabendrauti su jau ten gyvenanciais. Atsiliepkite.
*

Labas, aš gyvenu Suomijoje
Kucheriashka
Ir aš gyvenu Suomijoj:)
herbarija
QUOTE(Kucheriashka @ 2011 11 30, 20:34)
Ir aš gyvenu Suomijoj:)
*

ir as gal pavasari gyvensiu suomijoj smile.gif
nuo pirmadienio pradedu kalba mokytis kursuoise, nzn kaip seksis, gal turit kokiu nuorodeliu ?aaaciu
Rammy
Sveiki visi,

norėjau pasiteirauti, gal pažįstate žmonių, gerai mokančių suomių kalbą ir ieškančių darbo? O gal patys susidomėtumėte tokia galimybe?
Darbas būtų Vilniuje, geroje tarptautinėje kompanijoje:)

Būčiau dėkinga už pasiūlymus ir atsakymus.

This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.