Sveiki
Labas, as bandau mokytis savarankiskai, pagal knyga "teach yourself finnish" anglu kalba, prie kurios yra dar diskas su irasais. Po truputi lygtai juda, o kur tu kursus lankai?
QUOTE(usha @ 2009 05 07, 19:12) Labas, as bandau mokytis savarankiskai, pagal knyga "teach yourself finnish" anglu kalba, prie kurios yra dar diskas su irasais. Po truputi lygtai juda, o kur tu kursus lankai? Aš lankau Planetariumo pastate. Tai va jau tai baigsis pirmas lygis,o toliau mokytis problematikška,nes nėra beveik išvis dėstytojų.Mano dėstytoja turi daug darbų su turistais vasara,o kitoj įstaigoj tik nuo rudens bus ir tik pirmas lygis.O man jau kaip ir tolimesnio reiktų. Ar seniai jau mokaisi suomių kalbos?
as ir bandau mokintis suomiu kalba, visai nieko yra programa Byki expres, ji nemokama ir tinka pradedantesiams, jei reikia daugiau yra Byki premium, bet deja ji mokama. o seip buvau dar radusi svetaine kur susirandi tarkim koki suomi kuris noretu ismokti lietuviskai ir vienas kita mokai...reikes isbandyti
Keliu temą viršun, gal kas dar domisi šia kalba
QUOTE(neiti @ 2009 11 18, 02:25) as ir bandau mokintis suomiu kalba, visai nieko yra programa Byki expres, ji nemokama ir tinka pradedantesiams, jei reikia daugiau yra Byki premium, bet deja ji mokama. o seip buvau dar radusi svetaine kur susirandi tarkim koki suomi kuris noretu ismokti lietuviskai ir vienas kita mokai...reikes isbandyti Oho,kaip įdomu. Tik,kad pas mane vyras namie suomis ir vistiek neišmokstu suomių niekaip QUOTE(Linju @ 2010 12 16, 13:15) Na,taip tikra tiesa. Beveik visi kuo puikiausiai angliškai šneka. Bet,kad ta suomių kalba ne iš lengvūjų tokia. Sunku man ją mokytis,o ir šiaip ausiai man ji nemiela,už tai ir lenda sunkai į galvą. QUOTE(Kucheriashka @ 2010 12 16, 16:43) Na,taip tikra tiesa. Beveik visi kuo puikiausiai angliškai šneka. Bet,kad ta suomių kalba ne iš lengvūjų tokia. Sunku man ją mokytis,o ir šiaip ausiai man ji nemiela,už tai ir lenda sunkai į galvą. Būtent, jei nemiela ir nelįs ausin. Man tai labai miela. Bet reikia prie jos laiko, kitaip pasimiršta.
Kadangi, mes čia dviese turbūt dar ilgai kalbėsim, tai papasakokit kaip čia jums išėjo su ta Suomija
QUOTE(Linju @ 2010 12 17, 16:17) Kadangi, mes čia dviese turbūt dar ilgai kalbėsim, tai papasakokit kaip čia jums išėjo su ta Suomija Aha,aš ir gi matau,kad čia tik dvi kalbėtojos bus Na o važiuoju į Suomiją,todėl kad vyras suomis. įsivaizduok vyras suomis,o kalbos nesugebu išmokti
Na man taip gavosi, kad pabuvau Suomijoj ir pamilau kalbą
Ir šiaip norėčiau susieti ateitį su šia kalba ir šalim
Įdomiai gavosi,šią temą atidariau prieš metus ir kažkaip pagalvojau gal reiktų žvilktelt ar kas nors rašė ir vat kaip tik ir užtaikiau ant to momento,kai buvo parašyta prieš kelias dienas
Tai tu jau gali susišnekėti suomiškai?
Galiu susišnekėt, kad ir netaisyklingai kitą syk, bet vis šis tas. Galim čia online pabandyt
Galim galim,tik aš stipriai primiršus tą ką mokiausi
Mane patraukė kultūringumas, jų stilius, kalba, vyrų fainumas, gamta..
Aptarnavimo sfera pas juos tragiška mano manymu ir netgi amno vyro manymu. Ištisai reikia visko labai ilgai laukti,o parduotuvėse konsultantės pvz. nieko apie prekes nežino. Paklausi skirtumo tarp vienos ir kitos prekės,tai atsakė,kad kaina
Parduotuvėse aptarnavimas man pasirodė superinis
Gal ir ieškosiu kokį darbuką No, sano miten sun päiväsi meni?
Brukstelsiu po Kaledu,nerealiai uzsiemus su tom sventem. Ilidnau tik pranest,kad nepradingsiu
QUOTE(Linju @ 2010 12 21, 17:50) Parduotuvėse aptarnavimas man pasirodė superinis Gal ir ieškosiu kokį darbuką No, sano miten sun päiväsi meni? Vyras vakar visus daiktus jau į Suomiją išvežė. Taipogi atidaviau ir savo suomių kalbos visus užrašus. Tai bandysiu spėt ką čia parašei Išmoksim, aš pati internete pratimų visokių susirandu..
kiitos,kaikki menee hyvin. enta sinulle?
Joo, samoin, kiitos. Voinko kysyä, kuinka vanha sinä olet?
Aš nuo rytojaus būsiu be interneto apie savaitę,nes išvažiuojam į Suomiją,o internetą pajungs šiek tiek vėliau. Tai tikiuosi nepasimesim ir bandysim pabendraut suomiškai
Kyllä kyllä. Mä on kakskytneljä (kaksikymmentäneljä).
Hyvää uuta 2011 vuotta QUOTE(Linju @ 2010 12 31, 12:41) Hei hei,minun kielin ystava! (nežinau ar teisingai parašiau Hyvaa uuta 2011 vuotta sinulle myos
Terve kaveri
Nežinau, kas paskutiniu metu man užėjo.. Visai nėra noro mokytis tos kalbos, pasėdžiu, paskaitau kartais, bet prisiversdama.. Aš įsivedžiau suomių kalbą ö raidė bent jau pas mane yra ant ":", o ä ant "@". Tiesiog spausk visas raides kol atrasi
Ar nebūsiu aš čia taip tau prikalbėjusi apie tą Suomiją negerų dalykų,kad nebenori kalbos mokytis
Ne ne tikrai ne dėl to, kad tu prikalbėjai
Gal pradėkim nuo to, kas sunkiausia ir kas lengviausia sekasi mokintis. Galim išdėstyt pagrindines taisykles ir pan. Na, kad ir kitos atsidariusios šią temą turėtų ką paskaityt ir pasimokint QUOTE(Linju @ 2011 01 22, 19:04) Ne ne tikrai ne dėl to, kad tu prikalbėjai Gal pradėkim nuo to, kas sunkiausia ir kas lengviausia sekasi mokintis. Galim išdėstyt pagrindines taisykles ir pan. Na, kad ir kitos atsidariusios šią temą turėtų ką paskaityt ir pasimokint Man labai sunku viskas
Taip linksniavimas yra kone sunkiausia. Iš viso yra 15 linksnių, bet susikalbėjimui visų mokėt nebūtina. Pradėkim nuo kone dažniausiai vartojamo PARTITYVO linksnio. Ką tu apie jį žinai? O tada aš papasakosiu ką aš žinau
Na gerai pradėsiu aš
1. Nusakoma dalis: Pullossa on maitoa - Butelyje yra pieno. Kadulla on autoja - Gatvėje yra mašinų. 2. Neigiamuose sakiniuose (klausimas ko/kieno?) En tunne Kekkosta - Nepažįstu Kekoneno. He eivät ymmärra tätä - Jie to nesupranta. 3. Nebaigti veiksmai: Jari rakensi taloa - Jari statė namą. (bet dar nebaigė) He juovat kahvia - Jie geria kavą. (dar nebaigė išgerti) 4. Su abstrakčiais daiktavardžiais, dažniausiai su tais, kurie neturi daugiskaitos: Rauta on kovaa - Geležis yra kieta. Musiikki on kaunista - Muzika graži. 5. Kiekiui nusakyti ir su visais skaičiais: kaksi puuta - du medžiai paljon viinaa - daug vyno pala leipää - gabaliukas duonos puoli tuntia - pusė valandos 6. Su prielinksniais: lähellä - arti ilman - be ennen - prieš pitkin - išilgai kohti - link vasten - priešais varten - dėl ko kohtaan - kam Minä en voi elää ilman sinua - Aš negaliu be tavęs gyventi. 7. Su šiais veiksmažodžiais: rakastaa - mylėti pelätä - bijoti kunnioittaa - gerbti arvostaa - branginti katua - apgailestauti kiittää - dėkoti kiinnostaa - domėtis miellyttää - prašyti arvostella - kritikuoti loukata - įžeisti uhata - grasinti vihata - nekęsti kaivata - ilgėtis surra - liūdėti valittaa - skųstis opiskella - mokintis sääliä - gailėtis harrastaa - domėtis kuo kuvittaa - juokinti moittia - priekaištauti haukkua - barti syyttää - kaltinti kiusata - erzinti, pykinti jatkaa - tęsti verrata - palyginti ehdottaa - pasiūlyti vastustaa - priešintis edustaa - reprezentuoti ajatella - galvoti puolustaa - gintis seurata - sekti hermostuttaa - nervinti tarkoittaa - reikšti vaikeuttaa - sunkinti korostaa - akcentuoti heikentää - nusilpti ihmetellä - stebėtis häiritä - trukdyti auttaa - pagelbėti, padėti etsiä - ieškoti juhlia - švęsti koskea - liesti kuunnella - klausytis ikävöidä - ilgėtis odottaa - laukti pelata - žaisti ajaa - vairuoti Älä koske minua! - Neliesk manęs! Kaipaan sinua. - Pasiilgau tavęs.
PARTITYVO vienaskaita:
1. Žodžiai, kurie baigiasi -a/ä, -o/ö, -u, -y -----> -a/ä kala - kalaa seinä - seinää söpö - söpöä 2. Žodžiai, kurie baigiasi priebalsiu ar dvigubu balsiu -yy, -oo, -uu, -aa -----> -ta/tä mies - miestä syy - syytä elokuu - elokuuta 3. Žodžiai, kurie baigiasi -e -----> -tta/ttä perhe - perhettä aste - astetta 4. Žodžiai, kurie baigiasi -nen -----> -sta/-stä nainen - naista ihminen - ihmistä sininen - sinistä 5. Žodžiai, kurie baigiasi -i: a] nauji žodžiai ------> -a/ä paperi - paperia dollari - dolarria b] seni žodžiai -----> - ea/eä ovi - ovea pilvi - pilveä lehti - lehteä 6. Žodžiai, kurie baigiasi -si ----> i numetama +-tta/ttä uusi - uutta kynsi - kynttä 7. Žodžiai, kurie baigiasi -ri, -ni, -li -----> -ta/tä kieli - kieltä nuori - nuorta Ši taisyklė galioja ne tik išimtinai tokioms galūnėms. Pvz. žodis "lohi" turi galūnę -hi, bet partityvo galūnė bus taip pat "lohta".
PARTITYVO daugiskaita:
1. Žodžiai, kurie baigiasi -o/ö, -u, -y -----> -ja/jä talo - taloja tyyny - tyynyjä 2. a] Dviskiemeniai žodžiai, kurių pirmam skiemeny yra -e, -i, -a ir baigiasi galūne -a -----> -oja sana - sanoja marja - marjoja b] Dviskiemeniai žodžiai, kurių pirmam skiemeny yra -o, -u ir baigiasi -a -----> -ia koira - koiria tumma - tummia 3. Žodžiai, kurie baigiasi -ä -----> -iä kynä - kyniä metsä - metsiä 4. a] Nauji žodžiai, kurie baigiasi galūne -i -----> -eja: posti - posteja banaani - banaaneja b] Seni žodžiai, kurie baigiasi -i -----> -ia/iä: kieli - kieliä sieni - sieniä suuri - suuria 5. Žodžiai, kurie baigiasi dvigubu balsiu -----> -ita/itä: huone - huoneita kuu - kuita vaate - vaatteita 6. Žodžiai, kurie baigiasi priebalsiu (aiškios taisyklės nėra): taivas - taivaita rakas - rakkaita onneton - onnettomia Čia susiję ir su priebalsių kaita. 7. Žodžiai, kurie baigiasi -ie, -uo, yö: tie - teitä yö - öitä suo - soita
Sveikos, merginos, netikėtai ir mūsų šeima kelsis į Suomiją - turiu 2mėn. išmokti bent keliasdešimt žodžių ar frazių, nors pasi/atsisveikinti ir t.t. Kur galėčiau internete rasti tokios medžiagos?
Dar labai įdomu,kaip Suomijoj gyvenasi?
Planuoju vykti i Suomija. Idomu butu pabendrauti su jau ten gyvenanciais. Atsiliepkite.
Ir aš gyvenu Suomijoj:)
Sveiki visi,
norėjau pasiteirauti, gal pažįstate žmonių, gerai mokančių suomių kalbą ir ieškančių darbo? O gal patys susidomėtumėte tokia galimybe? Darbas būtų Vilniuje, geroje tarptautinėje kompanijoje:) Būčiau dėkinga už pasiūlymus ir atsakymus. |