Si temele gime del dabartines, ne itin malonios, mano padeties
Aš deja neturiu labai geros atminties ir ja nepasitikiu, todėl kalną informacijos įsimenu tik tada, kai viską gerai suprantu ir galvoje susieju į vientisą sistemą. Na, tarkim, reikia išmokti kažkokių istorinių įvykių sekas, tai stengiuosi žinoti platesnį tų įvykių kontekstą, t.y. ne tik kas, kada įvyko, bet ir kodėl, kokie ryšiai tarp skirtingų įvykių. Kuo daugiau apmąstau tokių ryšių, tuo geriau išlaikau egzaminą, nes jei ką nors pamiršusi paskui galiu atkapstyti logiškai mąstydama
Mano bendradarbe pries istorijos egzamina, tai visas reikalingas datas susirasydavo ant lapo ir pakabindavo tolete ant duru, kadangi ten tokia rami vieta
sutinku, jog cia neprastas budas
man tai perasinejimas teksto labai padeda, isimenu gerai
As irgi kai kada perrasineju, bet efektyvumas priklauso nuo dalyko. Siaip labiausiai padeda kai garsiai pati su savim snekuosi, tada kazkaip bent truputi mastyt pradedu, o ne aklai iskalu.
va buvo paminetas mano efektyviausias budas
Susikonspektuoju esmę, rašant gerai įsimena man informacija. Paskui tik perskaitau savo konspektą pora kartų ir jau pasiruošus egzaminams
as tai stengiuosi daryti dalyku asociacijas
nu pvz. : laikiau teorini vairavimo egza. reikia ismokti keliu zenklus. zenklas "stoveti draudziama" ir zenklas "sustoti draudziama". kaip atskirti, gi makaluojasi tarpusavyje o sumasciau sitaip - zodyje "stoveti" viena s raide, reiskias vienas bruksniukas zenkle tikiuosi aiskiai paaiskinau nu tikrai niekada nesumaisau
Aš tai skirtingiems dalykams taikau skirtingus įsiminimo būdus. Padrikiems principams, ypač jei jie turi būti išdėstyti konkrečia tvarka taikau "kelio metodą", pvz: išėjimas iš kambario-pirmas faktas, kavinė prie namo - antras, ir taip išdėlioju visą maršrutą su visais principais. (nežinau ar aiškiai išsireiškiau
Geriausia isimename, kai mokomasi po truputi, o ne tik per sesija atsiverciami uzrasai, jei kiekviena vakara paskaitytum medziaga, veliau kartotum, tai isiminimas butu geresnis.
Na ir dar kai kurioms padeda vaiksciojimas skaitant arba susikaupimas, bet susikaupti reikia mokytis, kad jis gautusi kokybiskas. Siaip dar yra gera knygute sia tema Menas mokytis nepavargstant
man kalbėjimasis su savim kaip tik nelabai patinka, nes kad pakalbėtum su savim į temą jau turi būti šitą įsiminęs, o kai kas nors "užstringa" atminty, tenka vėl kapstytis po konspektus
Datas ir pan. dalykus įsimenu greičiau prisilipinus spalvotų lapelių prie sienos, kadangi gerai matomi - greičiau ir įsimena, taip pat data sieju su lapelio spalva, irgi padeda. Šiaip svarbia informaciją daug kartų skaitau, dažnai perrašinėju - sunkus būdas įsiminti. Geriausia informaciją rūšiuoti įsimenant, pvz. pagal požymius, arba kurti vaizdinius/situacijas (pvz mokantis istorijos ar pan. mokslų), ieškoti asociacijų.
Man lengviausiai įsiminti informaciją, ją perrašant, konspektuojant iš naujo. Ir kartu apmąstant, ką atsiminti yra būtina, o be ko galima ir apsieit, na, žodžiu - kur esminiai faktai, o kur šiaip, pagalbiniai.
Skaitydama, mintimis stengiuosi išskirti kiekvienos pastraipos pagrindinę mintį - taip man lengviau susikaupti. Nes kitaip, gana greitai pastebiu, kad tiesiog vedžioju eilutes akimis, o akis užkliūva tik už kas dešimtos raidės... Taip pat labai padeda informacijos sisteminimas ir vizualizavimas - jei įmanoma, susidarau lenteles arba schemas. Tarkim, jei reikia įsiminti datas - susirašau chronologiškai ir suskirstau tam tikrais laiko tarpais.
Skaitau garsiai ir įsivaizduoju situaciją, tuo pačiu įrašinėju, o dirbdama namų ruošos darbus perklausau (vietoj mp3).
Man tai padeda elementarus skaitymas dar karta ar kartojimas mintyse ar balsu. Tik deja ka greit ismoksti, tas neilgai ir teuzsilieka. Na, bet egzaminui islaikyt to paprastai uztenka
QUOTE(jovita85 @ 2009 09 20, 20:30) Man tai padeda elementarus skaitymas dar karta ar kartojimas mintyse ar balsu. Tik deja ka greit ismoksti, tas neilgai ir teuzsilieka. Na, bet egzaminui islaikyt to paprastai uztenka Perrašinėjimas, konspektavimas ir geriausias būdas mokytis su kuo nors kitu, kad būtų galima vienas kito klausinėti ir aiškintis neaiškias vietas. Man nepatiko prisiklijuoti lapukų ir visur skaityti. Kažkaip man geriau, kad jei mokaisi, tai mokaisi.
Man irgi geriausiai padeda perrasinejimas, kelis kart tapati rasau tada isimena
Aš kol sau neatkartoju, tol ir neišmokstu normaliai
uzsienio kalbos zodzius as mokindavausi taip: susirasydavau kiekviena ant atskiro lapelio ir tada traukdavau
o kaip mokotes pavyzdziau anglu k. zodius? Siuo metu pradejau mokintis, bet reikia netik moketi juos pasakyti bet ir parasyti.. kalbu apie tukstancius zodziu..
Pritariu. Kaip reikia mokintis ir isiminti jei dalyku yra daug ir visi dideles apimties?
man irgi idomu del uzsienio kalbos zodziu. kaip juos isiminti, kad praejus dienai kitai neuzmirstai
Egzaminams, tai susirašydavau klausimus ant lapelių ir traukdavau tuos lapelius ir sau papasakodavau ką prisimenu iš konspektų
As ir pries beveik kiekviena egzamina darausi spargalkas, kuriomis niekada nepasinaudoju, bet uztat kai pati rasiausi jas, atsimenu kas kur parasyta (pas mane vaizdine atmintis
QUOTE(oriinta @ 2010 01 16, 22:52) o kaip mokotes pavyzdziau anglu k. zodius? Siuo metu pradejau mokintis, bet reikia netik moketi juos pasakyti bet ir parasyti.. kalbu apie tukstancius zodziu.. Tukstanciu zodziu vis tiek nesimokote per viena vakara. O mokotes pvz po simta sakykim. Kazkada mokykloje mn reikejo anglu kalbai atiskaityti 1500 zodziu tam, kad nereiketu birzeli vaikscioti i pamokas. Tai ejau per tris kartus po 500 zodziu. O mokytis zodzius man lengviausia taip - aisku juo susirasai i zodyneli savo su trankskripcijom pageidautina, tada skaitai zodi, bandai neziuredamas pakartoti. Taip po puslapi, tarsi klausineji saves is to psl zodziu, neprisimeni kazkurio - vel pasiziuri. BET, kartodama taip zodzius netariu ju teisingai (nes su tuo problemos kazkaip nera), bet iskart sakau taip, kaip rasyciau. Tada jau visa ta sarasa, galima dalinti aisku, rasau ant lapo lietuviskus zodzius stulpeliu zemyn , o paskui neziuredama niekur rasau atsakymus angliskai. Tada tikrinuosi su savo! (dar karta perziuri) zodynu, jei yra klaida - ja pataisau kita spalva ir tada uztengiu tuos angliskus ir vel is naujo rasau, kol nepadarau klaidu ne vienam zody. Kita diena belieka tik perskaityti zodyne visus lietuviskus zodzius, ir mintyse pakartoti angliska, vis pasiziurint ar teisingai. Ir viskas, uzsilaiko visam laikui Sekmes mokinantis!
jei ruošdavausi egzaminams pagal klausimus, tai skaitydavau taip: 1kl,1-2kl, 1-2-3kl, 1-2-3-4kl ir t.t. Svarbiausia, susiskirstyti informaciją į dalis ir taip ją kartoti.
Su vientisu tekstu taip pat- susiskirstai ir varai QUOTE(Vaiva.S @ 2010 01 23, 21:38) sudetinga butu perrasineti, kai medziagos yra po keliasdesimt lapu kiekvienam dalykui Ir aš nesugebu mokytis iš dėstytojo konspektų ar knygų- turiu viską persirašyti pagal save, svarbiausius žodžius rašau didžiosiomis raidėmis, svarbiausias mintis- žaliu flomasteriu...mėgstu informaciją konkretizuoti ir skirstyti punktais, o paskui viską atkalu mintinai Grafikus tai tapatinu irgi su visokiomis juokingomis asociacijomis- papais ir panašiai:))). Šperas moku daryti visokių rūšių...netgi graviruoti tušinukus skriestuvo adatėlės pagalba:))) Bet taip darydavau prieš 10 metų QUOTE(Latimerija. @ 2010 10 05, 11:35) man irgi idomu del uzsienio kalbos zodziu. kaip juos isiminti, kad praejus dienai kitai neuzmirstai Turi kuo dažniau panaudoti išmoktą žodį, kad jis įsitvirtintų ilgalaikėje atmintyje. Gal nesusieji jo su kuo nors, todėl jis pasivaidena ir išnyksta? |