Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Mokomės mokytis
Supermamų klubas > Socialinis gyvenimas > Nuo mokslo iki darbo > Mokslas
diddle
Si temele gime del dabartines, ne itin malonios, mano padeties 4u.gif kaip ir dauguma dabar keciu sesijos kancias biggrin.gif todel iomu pasidometi, kas jum padeda isiminti informacija, kaip geriausiai sekasi ismokti "kalna" informacija, kuri , deja, retai kada buna idomi schmoll.gif
Delkotais
Aš deja neturiu labai geros atminties ir ja nepasitikiu, todėl kalną informacijos įsimenu tik tada, kai viską gerai suprantu ir galvoje susieju į vientisą sistemą. Na, tarkim, reikia išmokti kažkokių istorinių įvykių sekas, tai stengiuosi žinoti platesnį tų įvykių kontekstą, t.y. ne tik kas, kada įvyko, bet ir kodėl, kokie ryšiai tarp skirtingų įvykių. Kuo daugiau apmąstau tokių ryšių, tuo geriau išlaikau egzaminą, nes jei ką nors pamiršusi paskui galiu atkapstyti logiškai mąstydama ax.gif Bet vis tik pavydžiu tiems, kas turi gerą atminti, nes mano būdas sunkiau veikia, kai susiduriu su nauja sritimi, - paprasčiausiai man tada trūksta tų kontekstinių pamatų, o atskirų faktų krūvoje aš susipainioju arba paprasčiausiai kai ką pamirštu..Bet kai tenka laikyti egzaminus iš susijusių dalykų, tai mano metodas man puikiai veikia, nes net nežinodama atsakymo stengiuosi logiškai išvesti savo teoriją. Būna, kad net pataikau į patį 10tuką, na o kartais baisiai nusisneku lotuliukas.gif Šiaip tikriausiai nėra kažkokio universalaus mokymosi būdo, nes visi pagal savo mąstymo ypatumus atranda geriausią metodą.
Frekenbok
Mano bendradarbe pries istorijos egzamina, tai visas reikalingas datas susirasydavo ant lapo ir pakabindavo tolete ant duru, kadangi ten tokia rami vieta lotuliukas.gif kur sedi ramiai ir gali kiekviena karta skaityti, netgi vaikai netrugdo, tik kartais vyras juokdavosi, kad ilgai uzsisedi biggrin.gif
diddle
sutinku, jog cia neprastas budas 4u.gif nors paciai neteko isbandyti, bet kiti daug kur prisikabina lipdukus, rastelius ant spinteliu, saldytuvo ax.gif
SparnuotaPaukste
man tai perasinejimas teksto labai padeda, isimenu gerai
Akra
As irgi kai kada perrasineju, bet efektyvumas priklauso nuo dalyko. Siaip labiausiai padeda kai garsiai pati su savim snekuosi, tada kazkaip bent truputi mastyt pradedu, o ne aklai iskalu. biggrin.gif
diddle
va buvo paminetas mano efektyviausias budas 4u.gif kalbejimasis su savim biggrin.gif perskaitau info ir bandau atkartot...bet kai info daaaug labai vargina g.gif
-Maria-
Susikonspektuoju esmę, rašant gerai įsimena man informacija. Paskui tik perskaitau savo konspektą pora kartų ir jau pasiruošus egzaminams biggrin.gif
allyva
as tai stengiuosi daryti dalyku asociacijas ax.gif .
nu pvz. : laikiau teorini vairavimo egza. reikia ismokti keliu zenklus. zenklas "stoveti draudziama" ir zenklas "sustoti draudziama". kaip atskirti, gi makaluojasi tarpusavyje bigsmile.gif .
o sumasciau sitaip - zodyje "stoveti" viena s raide, reiskias vienas bruksniukas zenkle biggrin.gif . atitinkamai zodyje "sustoti" - dvi s raides, reiskias ir bruksniukai du...
tikiuosi aiskiai paaiskinau g.gif

nu tikrai niekada nesumaisau rolleyes.gif , gal kam pravers... 4u.gif
flooding
Aš tai skirtingiems dalykams taikau skirtingus įsiminimo būdus. Padrikiems principams, ypač jei jie turi būti išdėstyti konkrečia tvarka taikau "kelio metodą", pvz: išėjimas iš kambario-pirmas faktas, kavinė prie namo - antras, ir taip išdėlioju visą maršrutą su visais principais. (nežinau ar aiškiai išsireiškiau blush2.gif ). Jei tenka mokytis grafikus, tai visada kelis kartus juos persibraižau pati, nes kitaip tai niekaip schmoll.gif Taip pat taikau jau minėtą skaitymą balsu ir pokalbį su savim lotuliukas.gif
jilin
Geriausia isimename, kai mokomasi po truputi, o ne tik per sesija atsiverciami uzrasai, jei kiekviena vakara paskaitytum medziaga, veliau kartotum, tai isiminimas butu geresnis.
Na ir dar kai kurioms padeda vaiksciojimas skaitant arba susikaupimas, bet susikaupti reikia mokytis, kad jis gautusi kokybiskas.
Siaip dar yra gera knygute sia tema Menas mokytis nepavargstant smile.gif ten daug patarimu, kuriu dali galima pritaikyti sau.
jegele
man kalbėjimasis su savim kaip tik nelabai patinka, nes kad pakalbėtum su savim į temą jau turi būti šitą įsiminęs, o kai kas nors "užstringa" atminty, tenka vėl kapstytis po konspektus biggrin.gif

Datas ir pan. dalykus įsimenu greičiau prisilipinus spalvotų lapelių prie sienos, kadangi gerai matomi - greičiau ir įsimena, taip pat data sieju su lapelio spalva, irgi padeda.

Šiaip svarbia informaciją daug kartų skaitau, dažnai perrašinėju - sunkus būdas įsiminti. Geriausia informaciją rūšiuoti įsimenant, pvz. pagal požymius, arba kurti vaizdinius/situacijas (pvz mokantis istorijos ar pan. mokslų), ieškoti asociacijų.
Jazza
Man lengviausiai įsiminti informaciją, ją perrašant, konspektuojant iš naujo. Ir kartu apmąstant, ką atsiminti yra būtina, o be ko galima ir apsieit, na, žodžiu - kur esminiai faktai, o kur šiaip, pagalbiniai.
Skaitydama, mintimis stengiuosi išskirti kiekvienos pastraipos pagrindinę mintį - taip man lengviau susikaupti. Nes kitaip, gana greitai pastebiu, kad tiesiog vedžioju eilutes akimis, o akis užkliūva tik už kas dešimtos raidės... unsure.gif
Taip pat labai padeda informacijos sisteminimas ir vizualizavimas - jei įmanoma, susidarau lenteles arba schemas. Tarkim, jei reikia įsiminti datas - susirašau chronologiškai ir suskirstau tam tikrais laiko tarpais.

Ramunaite
Skaitau garsiai ir įsivaizduoju situaciją, tuo pačiu įrašinėju, o dirbdama namų ruošos darbus perklausau (vietoj mp3). ax.gif
jovita85
Man tai padeda elementarus skaitymas dar karta ar kartojimas mintyse ar balsu. Tik deja ka greit ismoksti, tas neilgai ir teuzsilieka. Na, bet egzaminui islaikyt to paprastai uztenka smile.gif
Ledum
QUOTE(jovita85 @ 2009 09 20, 20:30)
Man tai padeda elementarus skaitymas dar karta ar kartojimas mintyse ar balsu. Tik deja ka greit ismoksti, tas neilgai ir teuzsilieka. Na, bet egzaminui islaikyt to paprastai uztenka smile.gif
*

Perrašinėjimas, konspektavimas ir geriausias būdas mokytis su kuo nors kitu, kad būtų galima vienas kito klausinėti ir aiškintis neaiškias vietas. 4u.gif

Man nepatiko prisiklijuoti lapukų ir visur skaityti. Kažkaip man geriau, kad jei mokaisi, tai mokaisi. 4u.gif
renatukas07
Man irgi geriausiai padeda perrasinejimas, kelis kart tapati rasau tada isimena ax.gif 4u.gif
shiaudine
Aš kol sau neatkartoju, tol ir neišmokstu normaliai biggrin.gif
egre
uzsienio kalbos zodzius as mokindavausi taip: susirasydavau kiekviena ant atskiro lapelio ir tada traukdavau smile.gif
kroha
QUOTE(-Maria- @ 2009 07 11, 13:57)
Susikonspektuoju esmę, rašant gerai įsimena man informacija. Paskui tik perskaitau savo konspektą pora kartų ir jau pasiruošus egzaminams biggrin.gif
*

ir as visada taip darydavau, geriausias budas!!
oriinta
o kaip mokotes pavyzdziau anglu k. zodius? Siuo metu pradejau mokintis, bet reikia netik moketi juos pasakyti bet ir parasyti.. kalbu apie tukstancius zodziu.. g.gif
Vaiva.S
QUOTE(renatukas07 @ 2009 11 09, 21:21)
Man irgi geriausiai padeda perrasinejimas, kelis kart tapati rasau tada isimena  ax.gif  4u.gif
*

sudetinga butu perrasineti, kai medziagos yra po keliasdesimt lapu kiekvienam dalykui doh.gif bet kai medziagos nedaug gal ir geras budas thumbup.gif
volia*
Pritariu. Kaip reikia mokintis ir isiminti jei dalyku yra daug ir visi dideles apimties? blink.gif
Latimerija.
man irgi idomu del uzsienio kalbos zodziu. kaip juos isiminti, kad praejus dienai kitai neuzmirstai g.gif tai ka kazkada labai seniai mokykloje ismokau tai atsimenu iki siu dienu, o va kai reikia ismokti kazkoki nauja zodi doh.gif ismokt ismokstu as ji, bet dazniausiai jau ryte as jo neatsimenu. nesuprantu kas negerai. o anglu k man labai reikalinga blush2.gif
ingakyca
Egzaminams, tai susirašydavau klausimus ant lapelių ir traukdavau tuos lapelius ir sau papasakodavau ką prisimenu iš konspektų mirksiukas.gif Grafikus persipiešdavau. Darydavausi šperas, kurių nepanaudodavau niekada, bet labai padėdavo įsiminti perrašymas mirksiukas.gif
ewacka
As ir pries beveik kiekviena egzamina darausi spargalkas, kuriomis niekada nepasinaudoju, bet uztat kai pati rasiausi jas, atsimenu kas kur parasyta (pas mane vaizdine atmintis ax.gif ) tai galima pasakyti nusirasau nuo sprgalkos, kuri guli mano rankineje, ar kiseneje lotuliukas.gif
arbatine_saldainine
QUOTE(oriinta @ 2010 01 16, 22:52)
o kaip mokotes pavyzdziau anglu k. zodius?  Siuo metu pradejau mokintis, bet reikia netik moketi juos pasakyti bet ir parasyti.. kalbu apie tukstancius zodziu.. g.gif
*

Tukstanciu zodziu vis tiek nesimokote per viena vakara. O mokotes pvz po simta sakykim. Kazkada mokykloje mn reikejo anglu kalbai atiskaityti 1500 zodziu tam, kad nereiketu birzeli vaikscioti i pamokas. Tai ejau per tris kartus po 500 zodziu. O mokytis zodzius man lengviausia taip - aisku juo susirasai i zodyneli savo su trankskripcijom pageidautina, tada skaitai zodi, bandai neziuredamas pakartoti. Taip po puslapi, tarsi klausineji saves is to psl zodziu, neprisimeni kazkurio - vel pasiziuri. BET, kartodama taip zodzius netariu ju teisingai (nes su tuo problemos kazkaip nera), bet iskart sakau taip, kaip rasyciau.
Tada jau visa ta sarasa, galima dalinti aisku, rasau ant lapo lietuviskus zodzius stulpeliu zemyn , o paskui neziuredama niekur rasau atsakymus angliskai. Tada tikrinuosi su savo! (dar karta perziuri) zodynu, jei yra klaida - ja pataisau kita spalva ir tada uztengiu tuos angliskus ir vel is naujo rasau, kol nepadarau klaidu ne vienam zody. Kita diena belieka tik perskaityti zodyne visus lietuviskus zodzius, ir mintyse pakartoti angliska, vis pasiziurint ar teisingai. Ir viskas, uzsilaiko visam laikui smile.gif 4u.gif gal sudetinga atrodo bet vienintelis dalykas ka mokydamasi kalu - tai yra uzsienio kalbos zodziai. turiu problema - nemoku kalti, ruosdamasi egzam tiesiog viena karta viska perskaitau. todel zodzius mokausi tokiu budu, kuris iki siol labai pasiteisino biggrin.gif aisku dar galima juos grupuoti pagal reiksmes, pvz jei tarp tu 1500 pasitaike trys zodziiai reiskiantys ta pati, aisku juos mokiausi kartu vienoje kruvoje, kad nesimaisytu smile.gif

Sekmes mokinantis! 4u.gif
MariDona
jei ruošdavausi egzaminams pagal klausimus, tai skaitydavau taip: 1kl,1-2kl, 1-2-3kl, 1-2-3-4kl ir t.t. Svarbiausia, susiskirstyti informaciją į dalis ir taip ją kartoti.
Su vientisu tekstu taip pat- susiskirstai ir varai biggrin.gif laiko užima, bet kiekvieną kartą vis kažkas naujo užsifiksuoja smile.gif
Soul
QUOTE(Vaiva.S @ 2010 01 23, 21:38)
sudetinga butu perrasineti, kai medziagos yra po keliasdesimt lapu kiekvienam dalykui doh.gif  bet kai medziagos nedaug gal ir geras budas  thumbup.gif
*

Ir aš nesugebu mokytis iš dėstytojo konspektų ar knygų- turiu viską persirašyti pagal save, svarbiausius žodžius rašau didžiosiomis raidėmis, svarbiausias mintis- žaliu flomasteriu...mėgstu informaciją konkretizuoti ir skirstyti punktais, o paskui viską atkalu mintinai doh.gif . Jei labai labai sunku, tai išmokstu tų punktų pirmų žodžių pirmas raides atmintinai doh.gif . Pvz. valdymo režimų bruožai: Tikslingumas, Hierarchiškumas, Sistemiškumas, Informatyvumas. Paskui, kad nebūtų tos raidės beprasmės, prisigalvoju joms kokį juokinga žodį, einamam pavyzdžiui buvo- Teherano silkė. Taip mokausi daug daug metų ir atsimenu irgi daug daug metųsmile.gif Pačiai juokinga dėl tokių nesąmoniųsmile.gif))
Grafikus tai tapatinu irgi su visokiomis juokingomis asociacijomis- papais ir panašiai:))).
Šperas moku daryti visokių rūšių...netgi graviruoti tušinukus skriestuvo adatėlės pagalba:))) Bet taip darydavau prieš 10 metųsmile.gif Dabar gėda jau:)
shiaudine
QUOTE(Latimerija. @ 2010 10 05, 11:35)
man irgi idomu del uzsienio kalbos zodziu. kaip juos isiminti, kad praejus dienai kitai neuzmirstai  g.gif  tai ka kazkada labai seniai mokykloje ismokau tai atsimenu iki siu dienu, o va kai reikia ismokti kazkoki nauja zodi  doh.gif ismokt ismokstu as ji, bet dazniausiai jau ryte as jo neatsimenu. nesuprantu kas negerai. o anglu k man labai reikalinga blush2.gif
*

Turi kuo dažniau panaudoti išmoktą žodį, kad jis įsitvirtintų ilgalaikėje atmintyje. Gal nesusieji jo su kuo nors, todėl jis pasivaidena ir išnyksta? biggrin.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.