Norėčiau sužinoti ką Jūs manote apie Pietų paplūdimio (Agatsono) dietą? Ir ką manote apie Montignaco metodą, paremtą skaičiuojant glikemijos indeksą?
Iš anksto dėkoju už atsakymą
Norėčiau sužinoti ką Jūs manote apie Pietų paplūdimio (Agatsono) dietą? Ir ką manote apie Montignaco metodą, paremtą skaičiuojant glikemijos indeksą?
Iš anksto dėkoju už atsakymą
Nenorėčiau komentuoti. Galiu tik pasakyti, kad dietologija nerekomenduoja dietų, kuriose siūloma atsisakyti vienos ar kitos rūšies maisto produktų
Tai dietologų nuomone yra efektyviau mažinti kalorijų kiekį? Juk paprastai sudaromos dietologų dietos ir yra sudaromos remiantis suvartojamų kalorijų kiekiu, dar atsižvelgiama kiek procentų baltymų, riebalų ir angliavandenių suvartojama per dieną?
Dar dėl produktų atsisakymo. Tarkim, Agatsonas rekomenduoja visiškai atsisakyti cukraus, leidžia tik kartųjį šokoladą su dideliu kakavos miltelių procentu. Ar dietologų nuomone, cukraus atsisakyti neverta?
Aš pati kreipiausi į dietologę, ji man sudarė 1400 kcal dietą, kas septynias dienas rekomendavo daryti iškrovos dieną - tą dieną valgyti vien tik vaisius arba vien daržoves arba vien kefyrą arba vaisių sultis. Jei kada pasitaiko kokia proga, kada viršyju suvartotą kalorijų kiekį, kitą dieną rekomenduoja iškrovos dieną. Taip pat rekomendavo greitą vaikščiojimą. Valgyti tris kartus per dieną, galimi porą užkandžių. Pusryčius būtinai suvalgyti iki dvylikos, vakarienę vėliausiai tris valandas prieš miegą. Dieta buvo sudarinėjama įtraukiant tuos produktus, kuriuos mėgstu, todėl buvo įtrauktas kaip užkandžiai ir nedidelis saldumynų kiekis. Pradėjau laikytis tos dietos, bet jausdavausi alkana, ypač vakare. Ne visada išeidavo papusryčiauti iki dvylikos, nes kartais man tenka dirbti naktį, tai pusryčiai automatiškai būdavo vėliau. Paskui prisiskaičiau Montignaco ir Agatsono, pradėjau blaškytis, man atrodė svarbu visiškai atsisakyti, tarkim, saldumynų, bet tada pagal dietologės dietą trūktų kalorijų. Nors dabar galvoju gal vis tiktai grįžti prie dietologės rekomendacijų. Per penkias savaites numečiau 5 kg (pradžioj laikiausi dietologės, po to Montignaco) (mano ūgis - 175 cm, svoris buvo 95, dabar 90).
Dar norėjau paklausti ar visada svarbu valgyti tuo pačiu metu? Tarkim, mano gyvenime nėra reguliaraus ritmo - aš visąlaik einu skirtingu laiku miegoti, skirtingu laiku keliuosi, tad man labai sunku valgyti reguliariai?
Nos dabar paskaičiau Jūsų atsakymą, kad nepalaikot dietų, tai pagalvojau, kad be reikalo blaškiausi, reikėjo laikytis dietologės ir viskas. Tik tos knygos taip įtaigiai parašytos, kai skaitai, atrodo viskas moksliška, pagrįsta, juk, tarkim, Agatsonas - gydytojas, sudarinėdavo dietas kaip išvengti kraujagyslių užkalkėjimų, širdies ligų. Man tik įdomu kodėl dietologai nerekemonduoja tokių dietų? Ar dėl to, kad jos nėra sveikos? Kuo gali pakenkti organizmui tam tikrų produktų atsisakymas?
QUOTE(Dalia30 @ 2005 09 20, 15:23) Tai dietologų nuomone yra efektyviau mažinti kalorijų kiekį? Juk paprastai sudaromos dietologų dietos ir yra sudaromos remiantis suvartojamų kalorijų kiekiu, dar atsižvelgiama kiek procentų baltymų, riebalų ir angliavandenių suvartojama per dieną? Taip. QUOTE(Dalia30 @ 2005 09 20, 15:27) Dar dėl produktų atsisakymo. Tarkim, Agatsonas rekomenduoja visiškai atsisakyti cukraus, leidžia tik kartųjį šokoladą su dideliu kakavos miltelių procentu. Ar dietologų nuomone, cukraus atsisakyti neverta? Agatsonas rekomenduoja atsisakyti ne tik cukraus, bet ir sudėtingųjų angliavandenių. Tuomet jau kalbama apie nesubalansuotą dietą. QUOTE(Dalia30 @ 2005 09 20, 15:43) Aš pati kreipiausi į dietologę, ji man sudarė 1400 kcal dietą, kas septynias dienas rekomendavo daryti iškrovos dieną - tą dieną valgyti vien tik vaisius arba vien daržoves arba vien kefyrą arba vaisių sultis. Manau, dietologės patarimai buvo labai tinkami. Patarčiau jų laikytis ir toliau. Tai, kad atsisakysite saldumynų, sveikatai nepakenks. Galite trūkstamą kcal kiekį atstatyti, suvalgiusi, tarkime, vaisių. QUOTE(Dalia30 @ 2005 09 20, 15:45) Dar norėjau paklausti ar visada svarbu valgyti tuo pačiu metu? Tarkim, mano gyvenime nėra reguliaraus ritmo - aš visąlaik einu skirtingu laiku miegoti, skirtingu laiku keliuosi, tad man labai sunku valgyti reguliariai? Patariama valgyti reguliariai. Bandykite įvesti nors minimalų reguliarumą.
Labai ačiū už atsakymus. Dar norejau vis tiktai paklausti apie tą glikemijos indeksą, ar tikrai moksliškai pagrįsta, kad produktai su mažesniu glikemijos indeksu mažiau tukina?
Tarkim, Montignacas vaisių nerekomenduoja atsisakyti. Bet, tarkim, įdomu, kad tie patys produktai, skirtingai ruošiami, turi skirtingą glikemijos indeksą. Tarkim, virtos morkos, burokėliai, bulvės, kukurūzai turi aukštą glikemijos indeksą, o pvz. žalios morkos žemą. Smarkiai perdirbti avižiniai dribsniai, kurie greitai išverda, tokie kaip Nordic, turi aukštesnį glikemijos indeksą nei ilgiau ruošiami avižiniai dribsniai. Ryžius pataria virt trumpa laiką (bet tuos kurie ilgiau išverda) su mažu kiekiu vandens (rytieciai taip ir ruosia ryžius - mama, kai buvo Tailande, atsivežė iš ten specialų puodą virti ryžiams, į jį pilasi tik truputį vandens - iki viršutinės piršto girnelės, ir verda jie labai trumpai, o po to tušinasi). Iš ryžių Montignacas rekomenduoja basmatti ryžius, laukinius ryžius ir ruduosius ryžius, jų glikemijos indeksas mažesnis nei paprastų. Iš makaronų tinka tik kietagrūdžių kviečių ir tik spageti, ir juos virti rekomenduoja tik 5-7 min, ne ilgiau. Duona - tik stambių grūdų, geriausia ruginė. Ką apie tai manot? Ir dar kodėl prie įvairių dietų (Atkinso, Montignaco, Agatsono) rekomenduojama atsisakyti kavos (arba ją pakeisti bekofeinine) ir arbatos, turinčios kofeino? Ar kofeinas tukina? Štai ir jūs per iškrovos dieną nerekomenduojat kavos?
Bet kokia kaina bandote mane išprovokuoti komentarui apie jus dominančią dietą
Glikeminis indeksas (GI) parodo, kaip tam tikri produktai įtakoja gliukozės kiekį kraujyje. Vieni angliavandeniai suskaidomi ir pasisavinami greit (turintys aukštą GI), kiti skaidomi lėčiau ir turi mažesnį GI. Šis rodiklis neparodo angliavandenių kiekio maiste, tik gliukozės pasisavinimo greitį. Buvo manyta, kad GI pagalba bus galima palengvinti mitybą diabetikams, tačiau šio metodo atsisakyta dėl nepatogumo, netikslumo ir ir daugelio neaiškumų, maitinantis pagal šį principą. Vėl pasikartosiu: pilnavertė dieta-įvairaus maisto turinti dieta. Jei valgysite atsižvelgdama į GI, kai kurių produktų turėsite atsisakyti. Tai prieštarauja visavertės dietos taisyklėms. Kofeinas netukina. Tukina cukrus, dedamas į kavą
Dar kartą labai ačiū, viską supratau
|