Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Vegetarai ir jų vaikai
Supermamų klubas > Motinystė ir tėvystė > Vaikų mityba
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6
dani
Perskaiciau mamu zurnale straipsni apie vegetaru seimyna, kuri nuo gimimo vaikui nedave mesos. Ir mama nestumo metu mesos neragavo visai. Buvo stebima mediku. Tevai - viskas aisku, ju pasirinkimo teise, bet vaikas ohmy.gif Raso, kad jo vystymasis del to atsilieka nuo bendraamziu, hemoglobinas kartais buna ant ribos ohmy.gif Zada vesti i darzeli ir ruosti laukneseli su spec. vegetarisku maistu. V.z. eksperimentai su vaiku. :smile.gif
Zvirbliuke
Kad neprasidetu iskraipymai ir interpretacijos, pacituosiu is to straipsnio:
" Iki siol Jorio kraujas buvo geras, tik VIENU METU buvo  SIEK TIEK ZEMESNE hemoglobino norma"
Iki metu Joris vystesi kaip visi. Antrus metus vaiko augimas suletejo  - tevai, prisiskaite knygu, sako, kad taip ir turi buti , veliau mazieji vegetarai esa prisiveja savo bendraamzius. Dabar Joris DAR "TELPA"  I SAVO AMZIAUS NORMAS (Dani, niekur neparasyta, kad  jo vystymasis del to atsilieka nuo bendraamziu),  taciau yra ties zemesne riba."
Na? Nebe taip baisiai skamba?
Nemanau, kad tevai eksperimentuoja, nes pasauly labai daug tokiu seimu, ir ju vaikai isaugo sveiki....Cia gal tik Lietuvoj kol kas neiprastai atrodo...
Irena
  Manes tai visiskai nestebina. Juk pasalyje tiek daug vegetaru !! Svarbu tinkamai subalansuoti vaiko mityba ir jokiu problemu neturetu buti. As asmeniskai pazystu keturis vaikus is vegetaru seimu - ir nieko, gerai isisvyste. Tai mitas, kad vaikas negaus kazkokiu medziagu, jaigu nevalgys mesos. Problema gali buti laktovegetariskose seimose, kurios nevartoja pieno produktu... Na, o jaigu atsisakoma tik mesos, tai nieko baisaus, tik gal Lietuvoje sunkoka su ivairesniu maistu, taciau yra juk istisos valstybes, kur nevalgoma mesos (pvz. puse Indijos gyventoju - vegetarai). Kiek zinau, uzsienyje net darzeliuose ir mokykloje vaikas vegetaras gali pietum gauti spec. maisto.

P.S. As pati - nevegetare, kad negalvotumet jog ginu cia savo gyvenimo buda...
ICE-T
o man atrodo neteisinga taip elgtis su vaiku. na ir kas, kad dar telpa i normos ribas, bet tvirtai galiu teigti- auganciam organizmui butina mesa. kai suaugs ir subres pats pasirinks kaip gyvent, argi ne tiesa sakau? ???
saule
Mesos nevalgymas - anoks cia vegetarizmas....
Na pries nestuma kelis metus as irgi nevalgiau. Bet tik mesos. Visokius kiausinius, pieno produktus, bei zuvi valgiau ir bedos nemaciau. Nescia budama irgi mesos tik "paragaudavau". Ir mano kraujas, ir vaiko  [smiley=vo.gif] O vaikas ir dabar nenoriai mesa "ragauja" smile.gif
Vat atsisakant visu gyvuliniu produktu, cia tai jau manau krastutinumas.... Ypac vaikuciams...
Vasara
Kikis, o siaip ka jus valgot kad mityba butu pilnaverte? Lietuvisku darzoviu (ypac ziema) pasirinkimas skurdus, atveztiniai irgi nezinia kaip laikyti, purksti, puszaliai suskinti?
Rasma
Aš labai palaikau Kikis, nes tėvai turi spręsti kaip maitinsis vaikas jų šeimoje. Kodėl reikia linčiuoti vegetarus ir užjausti prie sveikos mitybos pratinamą jų mažylį, o nutylėti apie tuos, kurie parduotuvėje tenkina vaikų norus pirkdami Coca-Colą ar čipsus. Man būtent pastarieji kelia didžiausią siaubą, o aš visiems keliu siaubą su savo religiniu pasninku dukart metuose ir tuom, kad nuo mažų dienų duodu dukrai juodą šokoladą kiek tik ji jo nori. Ir net nežadu dėl to graužtis. Aš norėčiau daugiau išmanyti apie vegetarizmą ir su malonumu papildyčiau  šių žmonių gretas. Bet kaip teisngai Kikis pasakė, šeimoje mityba turėtų būti vieninga..tai kaip aš ta vegetarė patapsiu, jei mano vyras nė už ką negali gyvent be mėsos. Aš jos nevalgau tik po 5 savaites dukart metuose, bet labai isvargstu ruosdama pietus sau  ir pietus jam, taigi palankiau butu, jei ir jis galetu nuo tos mesos susilaikyti kuri laika. Pasninku as neatsisakiau ir nestumo metu, nors mano kraujas buvo tragiškas. Bet žmonės yra linkę vertinti pagal save ir visi įsivaizduoja jei man tai kvaila, tai kodėl jiems turėtų būti normalu? Būtumėt matę mano ginekologės akis, kai aš pasakiau, jog advento ir gavėnios metu man mėsą valgyti neleidžia religiniai įsitikinimai. Mažų mažiausiai jos akyse tapau sektante ohmy.gif, bet aš ja nesu. Vegetarizmas nėra toks baubas, nes labai daug produktų labai vertingos sudėties ir pilnai gali patenkinti žmogaus organizmo poreikius. Tik nesidomėjus vegetarizmu mintis apie mėsos ir gyvulinių produktų atsisakymą yra siaubas. Galiu patarti labiau pasidomėti prieš rėkiant...galų gale yra labai daug vegetarizmo "rūšių".
kikis
Kikis, o siaip ka jus valgot kad mityba butu pilnaverte? Lietuvisku darzoviu (ypac ziema) pasirinkimas skurdus, atveztiniai irgi nezinia kaip laikyti, purksti, puszaliai suskinti?

Visų pirma norint valgyti pilnavertį maistą reikia turėti begalo stiprią valią, aš turiu omenyje, kad ir mes kaip visi mirtingieji žmonės  ;) neatsisakome pasmaližiauti ir šokolado, ir sausainiukų, ir pan. dalykėlių. Tik gal prieš pirkdami daugiau pagalvojame ar verta mums tai daryti  :D. Vaikui kol kas griežtai tokių dalykų neduodame, ateis laikas kai ir jis jų ragaus.

Daržoves, jei perkame tai tik lietuviškas. daugumą daržovių ir vaisių vežamės iš kaimo, nes ten yra, kas pasirūpina mumis  ;)  :D. Parduotuvių siūlomais egzotiškais vaisiais, o ir tais pačiais olandiškais ar lenkiškais obuoliais nesižavime ir jų neperkame. Visą žiemą valgome tik savo obuolius arba važiuojame į turgų ieškoti lietuviškų. Sunkiausias metų laikas mums būna pavasaris, kai jau žiemą laikytos daržovės būna suvytę, o vaisių iš vis nebėra, o šviežios dar irgi neužderėję. Tada perkame daugiau apelsinų, greipfrutų. Iš šalies visa tai atrodo gal ir siaubingai, bet, kai įprantinti tokio vargo ir nebejauti, tai tiesiog tampa tavo gyvenimo būdu.
kikis
Kai buvo ruošiamas straipsnis žurnalui, tai mūsų Joriukas jau nebegavo mano pieno ir jokiu būdu nenorėjo priprasti prie ožkos (jis daug vertingesnis negu karvės). Buvome tikrai rimtai išsigandę, nes žinojome jei vaikas negaus jokio pieno, tai jau negerai. Pripratinau taip: jis labai mėgdavo gerti arbatą ir jau kurį laiką užmigdavo tik su ja (sladindavome įdėdami truputį medaus). Aš tą arbatą pradėjau balinti ožkos pienuku. iš pradžių įpidavau gal porą arbatinių šaukštelių to pieno, kad tik nesijaustų kitokio skonio, vėliau šį kiekį didindavau ir priėjome tokio etapo, kai šį pienuką skiedžiu per puse su vandeniu (nes jis yra labai maistingas ir riebus). Taigi dabar nebeturim jokių problemų ir per pietus, ir vakarienei geriame ožkos pienuką. Tiesa jį irgi atsivežame iš kaimo, parduotuvėje neperkame  :D.

Dar vienas labai vertingas ir maistingas produktas yra soja. bet prie jos dar irgi nepriėjome, nes patys žinodami jos gerąsias savybes neįprantame valgyti. Bet manau, kad jau reikės vėl galvoti kokių gudrybių, norint ją pamėgti  :D.

Taigi laukiu daugiau jūsų nuomonių ir klausimų (jokiu būdu nesu ekspertė šios srities, bet pasistengsiu atsakyti, o gal ir apsiginti, jei bus puolimų  ;) ). Taip pat pasistengsiu, kad ir mano vyras galėtų su jumis padiskutuoti, kai grįš iš komandiruotės, nes jo nuomonė kur kas tvirtesnė šiuo klausimu  :D.

Iki
Zvirbliuke
Kiki, kaip saunu, kad parasei! Mes  irgi kol kas gyvenam be mesytes, tiesa, maziukui dabar tik 8 menesiai. Nors saves vegetare nelaikyciau, nes mesa valgau, kai vaisina, esu ne namuose ir pan...Musu pediatre suzinojusi bande  mus "atvesti i prota", bet kai padarem kraujo tyrima, pasake "na, mesos galite ir neduoti"  ;D Vaiko kraujas geras, o ir pats labai aktyvus, judrus - nepanasu, kad grestu mazakraujyste... wink.gif O skaiciau, kad net ir kelis kartus per diena gaunantis mesos vaikas gali susirgti mazakraujyste... :smile.gif
Zvirbliuke
Beje, del sojos...Girdejau, kad tai nera jau taip gerai ir sveika...netgi kazkoki straipsni kazkada skaiciau, nepamenu tiksliai, bet rasoma lyg ir  apie  tai, kad soja genetiskai modifikuota ir dar balazin kas ten su ja padaryta, kad geriau jos isvis nevalgyti... ???
kikis
Kiki, kaip saunu, kad parasei! Mes  irgi kol kas gyvenam be mesytes, tiesa, maziukui dabar tik 8 menesiai. Nors saves vegetare nelaikyciau, nes mesa valgau, kai vaisina, esu ne namuose ir pan...Musu pediatre suzinojusi bande  mus "atvesti i prota", bet kai padarem kraujo tyrima, pasake "na, mesos galite ir neduoti"  ;D Vaiko kraujas geras, o ir pats labai aktyvus, judrus - nepanasu, kad grestu mazakraujyste... wink.gif O skaiciau, kad net ir kelis kartus per diena gaunantis mesos vaikas gali susirgti mazakraujyste... :smile.gif

Ačiū dievui, atsirado tikrų benraminčių  :-*. Zvirbliuke, aš stengiausi kuo ilgiau maitinti savo pienu (išmaitinau 1 metus ir 8 mėnesius). O tu dar maitini? O kodėl jūs neduodat savo vaikiukui mėsos? Labai įdomu sužinoti. O tavo vyras irgi nevalgo? Na, žodžiu parašyk, manau bus apie ką pakalbėti  :D ?

Mūsiškis aktyvumu irgi nesiskundžia, kartais pagalvoju, kad tik nepasidarytų hyperaktyviu  ;D.

Jums turbūt pasitaikė nebloga gydytoja, kad pasakė, jog galit ir neduot mėsytės. Mūsiškė nėra labai kategoriška, bet kiekvieną kart primena, kad turėtume apsigalvoti ir pakeisti nuomonę.

Tiesa, mūsiškis labai mėgsta kramtyti riešutukus, kuriuos mes pasiūlome vietoj taip visų mėgstamų saldainiukų  :D.
kikis
Beje, del sojos...Girdejau, kad tai nera jau taip gerai ir sveika...netgi kazkoki straipsni kazkada skaiciau, nepamenu tiksliai, bet rasoma lyg ir  apie  tai, kad soja genetiskai modifikuota ir dar balazin kas ten su ja padaryta, kad geriau jos isvis nevalgyti... ???

Taip kas dėl genetiškai modifikuotų produktų, tai ir mes žinome, bet juk ant pakuočių turi būti pažymėta, kad jie genetiškai modifikuoti. Kaip tik šį šeštadienį per mamos dienoraštį rodė (na, gal kartu ir reklamavo  :D ) kaip paruošti soją ir, kad ji vertingas produktas. Būtų gerai, kad valgytume sojos pupeles, kurių galima užsiauginti ir patiems, bet, kad jų skonis man yra šleikštus, saldus kažkoks, reikia priprasti gal?
Zvirbliuke

O tu dar maitini? O kodėl jūs neduodat savo vaikiukui mėsos? Labai įdomu sužinoti. O tavo vyras irgi nevalgo? Na, žodžiu parašyk, manau bus apie ką pakalbėti  biggrin.gif ?

Taip, as maitinu, ir maziukas kol kas valgo beveik tik mano piena...Ka nors kita - koses, tyreles - labai sunku isiulyti. Vyras valgo mesa, nors ir ne taip, kaip dauguma tradiciniu lietuviu - jam nereikia kasdienio mesisko patiekalo, kartais ir gera saviate gali "istempti" be mesos...Man pasiulius pereiti prie vegetariskos mitybos, jis buvo nieko pries biggrin.gif O kodel...na, cia tubut pamineciau tas pacias priezastis, kaip ir visi vegetarai smile.gif Ir dar - tiesiog yra toks vidinis poreikis ir tiek wink.gif
SuperMama
Nors prie vegetares save nepriskiriu, bet jau kazkur 7 metai kaip labai retai valgau mesa. Paukstiena valgau, o vat raudona mesa (jautiena, kiauliena, versiena) nelabai. gal koki karta per 3 savaites.

Nestumo metu valgiau ir dabar valgau  siek tiek dazniau, koki karta per savaite. Poreikio valgyti nejauciu, bet darau tai is pareigos: man naudinga ir vaikui.
Pati mesos neruosiu, vyras valgo ja per pietus, kavineje. Ir jei nori, tai gamina pats savaitgali.
Nors sveciuose ar iskylose irgi neatsisakau paragauti kokio karbonado ar saslyko.

Gal but del to, kad nestumo metu mazai valgiau mesos, mazylei dabar negaliu ja isiulyti. Atpazinus mesos skoni, is karto susiraukia ir pradeda verkti, vos pora saukstu sugebu ikisti. Ir daugiau neprievartauju. Bandziau net i megstamiausia jos grikiu kose deti. Tai net viena sauksteli mesos atpazista ir nevalgo.
kikis
Kaip įdomu girdėti, kad dar yra tokių vyrų, kurie gali ir rečiau mėsytę kirsti. va, mano tėtė, jei aš padarau daug salotų ar šiaip ko nors vegetariško, tai suvalgo, bet paskui atsipjauna mėsos šmotą ir sako, kad be mėsos jis nepavalgo  ;D .

Supermama, aš pažįstu nemažai žmonių, kurie taip retai valgo mėsą, nejaučia per dielio poreikio. Pvz. aš pati nors ir valgau žuvį, bet namuose jos neruošiu, tik valgau parvažiavus namo ar svečiuose, kartais nusiperku jau pagamintą parduotuvėje. Šaunu, kad turi tokį vyrą, kuris nepriekaištauja, kad neruoši jam karbonadų pietums, o pats nueina į kavinę ir pavalgo kas jam reikia  :D.

O dukrytę aš manau pripratinsi po truputį prie mėsos, jei duodi. Juk vaikas prie visko pripranta.
Pippa
As tai manau, kad jei tevai nera visiski fanatikai, mesyte keicia kitais organizmui vertingais produktais, reguliariai tikrina vaikucio sveikatele, tai nieko cia tokio, kad maziukas negauna mesytes. Musu seimyna na ne visiski vegetarai, bet galima sakyti, jiems prijauciantys. Mes su vyru mesos taip pat beveik nevalgome, na nebent kartais kur nors sveciuose, bet labai labai retai. Mesa keiciu soja, valgome daug ivairiausiu salotu. Bet savo 9,5 menesiu dukrytei darzoviu kosyte su versiena, jautiena ar paukstiena as duodu beveik kasdien, nes buvau nugasdinta gydytojo, kad jis savo praktikoje mate neisivysciusiu vaiku butent del vegetariskos mitybos. Bet matyt jis turejo omeny tuos vaikus, kuriems tevai neduoda nei zuvies, nei pieno, nei kiausiniu, o cia tai manyciau jau krastutinumas.
Nors straipsnio apie Kikis zurnale neskaiciau, bet ja palaikau. Lietuvoje apie vegetarizma dar mazai kalbama, gal todel kai kam visa tai dar skamba kaip ‚abra kadabra’. Prisimenu kai as pradejau laikytis Ramadano pasniko (esu musulmone), tai taip pat girdejau is pazystamu, kad nesveika, isivarysi sau liga ir t.t. Bet po menesio pasnikavimo, visuomet jauciuosi puikiai.
Vasara
Man atrodo kad musu klimatas siek tiek per saltas, kad but pilnu vegetaru. Juk vasara kai karsta tikrai nesinori tos mesos, tik salotu, o vat ziema.. tikrai ko nors stipriau norisi..
erika
Teko bendrauti su vienu vyru , kuris apie penkiolika metų bandė įvairius mitybos būdus: apie 5 metus buvo vegetaras, vėlaiu maitinosi derindamas maistą ( čia, kai negalima bulvių valgyti kartu su mėsa ir pan.). Jo nuomonė šiuo klausimu buvo tokia, kad kiekvienas būdas yra veiksmingas apie porą metų: pagerėja savijauta, jautiesi žvalus, o po 2-3 metų vėl išlenda senos bėdos (jis turėjo problemų dėl sveikatos). Jam atrodo, kad didžiausią poveikį žmogui daro ne pati mityba, o žmogaus noras, įsitikinimas būti sveiku. Juk žmogus keisdamas mitybos būdą, galvoja -  atsisakysiu mėsos ir būsiu sveikas, atsikratysiu svorio ir t.t. O po poros metų, tas entuziazmas atlėgsta ir vėl reikia kažko naujo, pvz. pradėti maudytis žiemą ežere.
Nors seniau pati labai domėjausi vegetariška mityba, nes mėsos  valgau mažai, labai mėstu daržoves ir vaisius ire laisvai galėčiau būti vegetare  bet labai patiko to vyruko pasakyti žodžiai, jog kiekvienoje šalyje pagal klimatą ir kitas sąlygas yra susiformavę palankiausi mitybos įpročiai. Jeigu jie būtų blogi, tai tiesiog tauta neišliktų per tūkstančius metų. Pvz. Ar jūs įsivaizduojate kokį italą, kurio maistas pagrindinis žuvies taukai ir kitokie ten riebalai ir kokį eskimą, gyvenantį šiaurėje, kuris valgo vien daržoves. Kadangi mes gyvename vidurinėje juostoje, tai mūsų mityba turi būti per viduriuką, kaip Vasara rašė.
Pabendravus su tuo vyruku, praėjo man noras domėtis įvairiom mitybom ir dabar valgau viską ko pačiai norisi. Juk galima įsiklausyti į organizmą ir pasirinkti sveikesnį produktą, Pvz, Nėštumo metu labai norėjosi saldaus, tačiau aš nevalgiau jokių ten bulkučių, pyragėlių, tortų. Valgydavau chalvą, juodą šokoladą, medų.
Mano nuomone nei vienas kraštutinumas nėra gerai. Todėl nepalaikau vegetarų ypač kai tai yra primetama ir vaikams, bet tegu kiekvienas žmogus gyvena kaip jam pačiam geriau.
Aurelija
Sveiki, rašau čia pirmą kartą. Ši tema man užkliuvo todėl, kad mano vyras prieš kelis metus buvo vegetaras, bet kai susituokėm, praėjus 2 metams, įprato valgyti mėsą-tiesa, daugiausia tik vištieną. Jo tėvai tai jau daugiau nei dešimt metų nevalgo mėsos. Vyro mama labai skaniai moka gaminti sojų paplotėlius (kotletus)-man jie labai patinka. Jie patys užsiaugina soją. O ir šiaip ji sugalvoja labai įvairių mišrainių ir patiekalų iš pačių paprasčiausių produktų bei jų kombinacijų- JĖGA ;D. Mūsų sūnelis tai labai mėgsta mėsą, jis net daržovių košytę be mėsos nenoriai valgo. Taigi dabar visa mūsų šeimyna mėsavalgiai biggrin.gif, bet visada smagu, manau ir naudinga, pas vyro tevelius paragauti kitokio maisto.
asfaltuota
Tėvų, kaip sakoma, nepasirinksi...Na gimė vaikas vegetarų šeimoje. Ne alkoholikų gi... kur mėsos vaikas taipogi nematytų, kaip bėja ir daugelio kitų "būtinų dalykų". O ką jau kalbėt apie tėvų rūpestį ir meilę. Puiku, kiki, kad jūsų šeima gyvena pagal savo pasaulio supratimą, pagal savo filosofiją. O užaugęs vaikas savo kelią pasirinks, kaip ir tu pasirinkai savo. Juk tavo tėvai nebuvo vegetarai, tiesa?
Irena
Noriu paklausti Kikio labai konkreciai:
  - kokiais produktais keiciate mesa (iskyrus soja, nes kiek zinau soja nera pats geriausias pakaitalas maziem vaikam)
  - prasau duoti nuoruodas internete, kur galeciau daugiau paskaityti apie vegetarizma ir konkreciai apie vaiku-vegetaru maitinima.
  Aciu.
erika
Kiek teko pačiai susidurti su mėsos valgymu, tai man atrodo, kad mėsa nėra jau toks svarbus produktas, kaip sako gydytojai. Manau taip todėl, kad man visą vaikystę mėsa buvo turbūt pats neskaniausias dalykas ir jos beveik nevalgydavau. Niekad nevalgiau mėsos darželyje, mokykloje per pietus. Tik namuose savaitgaliais mama sugebėdavo įvairiais grąsinimais, kad neleis į kiemą ir t.t. sumaitinti man kokius tris gabaliukus. Nvalgiau jokių sriubų virtų ant mėsos, nes, kai pamatydavau plaukiojančius riebalus, tai vos ne pykinti pradėdavo. (Mama pradėjo virti sriubą vien tik iš daržovių, tik paigdama virti įdėdavo truputį sviesto ar aliejaus.) Buvau "bulvinis"vaikas (skaniausia buvo viskas iš bulvių. Niekada neturėjau jokių sveikatos problemų.
Tačiau aš nepalaikau Kikio ne dėl to jog neduodama mėsos ji pakenks vaiko sveikatai, o todėl, kad mėsos nevalgymas gali sukelti vaikui daug psichologinių problemų.
Norėčiau Kikio paklausti, jeigu vaikutis paaugęs būdamas svečiuose, ar vasarą gamtoje matys kaip kiti valgo mėsą ir pats norės jos paragauti, kokia bus mamytės ir tėvelio reakcija. jeigu paragaus ir jam bus neskanu, tada problemų nėra, o jeigu jam mėsytė labai patiks... Ar jūs gerai darysite jeigu drausite ją valgyti, ar jis nesijaus ne toks kaip visi kiti vaikai. Suaugęs žmogus tai gali apginti savo nuomonę, bet mažas vaikas... Arba dar  ... atėjus į darželį, jam reikės išmokti būti be mamytės, pradėti bendrauti su vaikais - sunkus bus metas mažam žmogeliui, o jis negalės valgyti kartu su kitais vaikais, turės valgyti savo maistą. Ar nesijuoks dėl to iš jo kiti vaikai (vaikai visada juokiasi, šaiposi iš kitokių, nei jie patys vaikų). AŠ pati nevalgydavau pietų, dėlto, kad man buvo pačiai neskanu, aš pati nenorėjau valgyti, o jeigu Kiki tavo vaikutis norės valgyti kartu su visais, bet jam bus negalima. Ar nesijaus jis nuskriaustas, nelaimingas dėlto?
Manau jūs galite neduoti mėsos jam namuose,savo šeimoje, bet drausti ją valgyti kitur neturite teisės, nes taip sukelsite vaikui daug psichologinių problemų. O kai vaikas paaugs jis pats pasirinks, kas jam geriau...
kikis
Noriu paklausti Kikio labai konkreciai:
  - kokiais produktais keiciate mesa (iskyrus soja, nes kiek zinau soja nera pats geriausias pakaitalas maziem vaikam)
  - prasau duoti nuoruodas internete, kur galeciau daugiau paskaityti apie vegetarizma ir konkreciai apie vaiku-vegetaru maitinima.
  Aciu.

Irena, jei tu daugiau žinotum apie tokią vaikų mitybą, tai neužduotum būtent tokio klausimo. Apskritai kiek man teko skaityti spec. knygų yra rekomenduojama vaiką iki trijų metų pagrinde maitinti pienu: visų pirma kiek galima ilgiau - mamos pienu, o po to keisti ožkos arba karvės pienu. Pirmą vietą užima ožkos (aišku nepasterizuotas, nevirintas, o praskiestas šiltu virintu H2O). Apie taip madingus šiandien siūlomus mišinukus net kalbos negali būti. Aišku, mes duodame vaikui valgyti ir tai, ką patys valgome, apie soją aš rašiau, kad mes jos ir nelabai valgome, nes esame neįpratę prie jos skonio. O šiaip vaikui siūlome kuo daugiau šv. vaisių ir daržovių, yptingai jis mėgsta riešutus, dž.vaisius. Yra tokių produktų, kurių mes negalime jam įsiūlyti, nes jis jų nenori (pvz. varškė, žirniai, pupelės, na, nebent šparaginės).

Niekada nesakiau, kad mes esame fanatikai, paprasčiausiai toks mūsų gyvenimo būdas, mes taip esame įpratę, mums tai atrodo natūralu ir kitaip negali būti.

O internete adresų nežinau, nes ką reikia jau seniai sužinojau ir nieko naujo nebeieškau.
kikis

Norėčiau Kikio paklausti, jeigu vaikutis paaugęs būdamas svečiuose, ar vasarą gamtoje matys kaip kiti valgo mėsą ir pats norės jos paragauti, kokia bus mamytės ir tėvelio reakcija. jeigu paragaus ir jam bus neskanu, tada problemų nėra, o jeigu jam mėsytė labai patiks... Ar jūs gerai darysite jeigu drausite ją valgyti, ar jis nesijaus ne toks kaip visi kiti vaikai. Suaugęs žmogus tai gali apginti savo nuomonę, bet mažas vaikas... Arba dar  ... atėjus į darželį, jam reikės išmokti būti be mamytės, pradėti bendrauti su vaikais - sunkus bus metas mažam žmogeliui, o jis negalės valgyti kartu su kitais vaikais, turės valgyti savo maistą. Ar nesijuoks dėl to iš jo kiti vaikai (vaikai visada juokiasi, šaiposi iš kitokių, nei jie patys vaikų). AŠ pati nevalgydavau pietų, dėlto, kad man buvo pačiai neskanu, aš pati nenorėjau valgyti, o jeigu Kiki tavo vaikutis norės valgyti kartu su visais, bet jam bus negalima. Ar nesijaus jis nuskriaustas, nelaimingas dėlto?
Manau jūs galite neduoti mėsos jam namuose,savo šeimoje, bet drausti ją valgyti kitur neturite teisės, nes taip sukelsite vaikui daug psichologinių problemų. O kai vaikas paaugs jis pats pasirinks, kas jam geriau...

O jis ir dabar mato kaip kiti valgo mėsą... Aš nemanau, kad jeigu jau mato, tai būtinai ir turi norėti ar pan. Taigi mažam vaikui aiškini, ką jis gali ar ko negali, ar rūkyti, tai yra gerai ar ne, kiek galima valgyti saldumynų ir t.t. Apskritai mums tokios diskusijos jau atsibodę, kad kiekvienam turi įrodinėti, kodėl aš taip valgau, kodėl aš taip gyvenu, kodėl aš taip elgiuosi ir pan. Kodėl tau kyla toks klausimas, kad būtent mano vaiką gali užgaulioti kiti vaikai arba iš jo juoktis, todėl, kad jis kitoks nei kiti. Aš manau, jei iš pat pradžių bus formuojama tokia nuomonė, kad mes kitokie negu kiti, tai jis ir jausis taip. O mes tokie patys kaip ir jūs visi, mes nesijaučiam kitokie. Jeigu vaikui bus suformuota atitinkama nuomonė, tai jis mokės ją ir apginti ir paaiškinti, kodėl jis taip daro. O, kad būtų paprasčiau, dabar gali rinktis į kokį darželį eiti, į kokią mokyklą. Ne mes vieni esam tokie, yra ir bendraminčių, tad galima rinktis su kuo bendrauti ar ne?

O į tavo pasakymą, kad namuose mes turim jam duoti valgyti taip kaip mes norim, o už namų ribų jis gali daryti taip kaip jis nori tai aš visiškai nesutinku. Tai kam tada namai reikalingi? Jeigu tu sakai savo vaikui, kad narkotikai tai yra blogai, kad rūkymas irgi kenkia sveikatai, tai jis namie ir nerūkys, o už namų ribų jis darys taip kaip nori? Beje, dabar gal ir to tėvai nebeaiškina, jei kartu kambaryje gali ir rūkyti, ir taurelę pakelti. Man atrodo, kad tėvai turi rodyti teisingą pavyzdį savo vaikui ir būti autoritetais, vaikas turi susidaryti nuomonę, kad tėvai elgiasi teisingai ir jam nieko blogo nelinki, tada tai jau tikrai nebus jokių psichologinių problemų. Man pvz. yra bjauru žiūrėti, kai ateina į kavinę arba, kad ir parke, mama su 1-3 vaiku (žinoma ir vyresniais), išsitraukia cigarečių pakelį ir užsirūko (na, gal čia ir ne visai į temą pvz.), tai kokį pavyzdį ji rodo savo vaikui? Aišku, tada nėra jokių psichologinių problemų, mama taip daro, tai ir aš galiu... Gal aš pasirodysiu ir senamadiška, bet tokia mano nuomonė.
kikis
Toms, kurios valgo taip kaip visi:

Skyrelyje kulinarija paskaitinėjau jūsų ir jūsų artimųjų keistus valgymo įpročius...na, žinote vos žagsėti nepradėjau  :o. Apie sveiką ir natūralią mitybą ir vietos nebelieka pakalbėti. Jeigu kai kam atrodo kečupo gėrimas ar gryno majonezo valgymas normos ribose, o mėsos atsisakymas gali sukelti vaikui psichologinių traumų, tai nebežinau ką ir pridurti... ??? Ar kai kas mane smerktumėte ir už tai, jei aš vaikui neleisčiau valgyti, o jis labai norėtų bulvinių blynų su uogiene arba pakabliuoti majonezo iš indelio ?

P.S. šie žodžiai nebuvo taikyti konkretiems asmenims, aš kalbėjau apskritai.
Vasara
Kiki, o jus patys vitaminus geriate ir ar vaikui duodate vitaminu? Nes atrodo vit. B12, kuris reikalingas vaiko smegenu vystymuisi, randamas tik mesoje, kiausiniuose ir pieno produktuose?
Norge
Kiki, rasai, kad nesate fanatikai, bet kai paskaitineju tavo pasisakymus, tai labai suabejoju tavo racionalumu... Mesos valgyma prilyginti narkotikams ar alkoholiui? Suformuoti vaiko nuomone apie tevu priesakus del maisto? Na na... Tavo vaikutis dar telpa i tas "normas". O nepagalvoji, kad jeigu jis valgytu visaverti maista (neismetant mesos), tai jis turetu galimybe buti bent jau vidutiniskai issivysciusiu mazyliu. Sakai, ateityje tie rodikliai pagereja... Taip, be abejo, zmogus auga iki 25 m. Pageres tie rodikliai. Bet vargu ar jie bus tokie geri, kokie galetu buti, vaikui gaunant pilnaverti maista. Be to, normos, i kurias lygiuojiesi, tai ugio ir svorio rodikliai. Bet juk vystosi ir vaiko smegenys, nervu sistema, kt. Kaip su siais issivystymo rodikliais? Dabar ju neivertinsi, bet rizikuoti savo vaiku... Kas jau kas, bet smegenys oi kaip nukencia nuo mesos stygiaus vaiko racione. Gydytojai, auuu! Tarkit zodi!

Vienzo, savo vaikuciams mesos duodu kasdien, nes tai rekomenduoja SVEIKOS MITYBOS SPECIALISTAI SU MEDICININIU ISSILAVINIMU (nors patys su vyru mesa valgom gal karta i savaite - bet mes jau uzauge zmones!). Ir jie mesa labai megsta - tiesiog virta, be prieskoniu, be garnyru. Jie abu vystosi puikiai, ugis, svoris - liuks, nuolat rausvi zandukai,  linksmos akytes, protingi ir gabus. Aisku, cia ir teveliu genai daug lemia ;D. Bet nenoriu ne pagalvoti, kaip jie atrodytu ties apatinem tu 'normu" ribomis...
Irena
Kikis, keistuole Tu  :D , rasai: "Irena, jei tu daugiau žinotum apie tokią vaikų mitybą, tai neužduotum būtent tokio klausimo." Tai as todel ir uzduodu, kad nezinau, o man idomu.
Gaila, kad negali nurodyti jokiu adresu pasiskaitinejimuj, teks paciai ieskoti.
Norge: NEsutinku, kad vaikams BUTINA mesa. Galima be jos apsieiti, ir cia jau ne viena mamyte rase, kad sunku vaikam isiulyti mesa, bet uzauga vaikai, be jokiu problemu. Dziaugiuosi del Tavo vaiku, bet esu tikra, kad ir Kikes Joris uzaugs normaliai isivystes, su normaliais smegenim...
Pagaliau esme ne tame, ar duodama vaikuj mesa, ar ne, svarbiausia, kad vaikas SVEIKAI maitintusi. O tai , is tiesu, kas is to, jaigu mazylis kirs desras , bei lasinius, bet negaus jam reikalingu vitaminu is vaisiu, darzoviu ar kitko.
Keberiokšt
Vakar varciau senu laikrasciu komplekta ir radau straipsni apie muzikontus Aiste Smilgeviciute ir jos vyra Roka. Rasoma, jog jie vegetarai, ir sunus auga be mesos. Kiek suprantu, tam sunui apie 3 metai turetu buti..
Kiki, turetumet apie ka pakalbeti, ar ne?

P.S. Mes su jumis [smiley=000177.gif]
Vasara
As irgi skaiciau apie juos. Visai neblogai, nors man atrodo jie valgo ir zuvi ir piena. Ir patiekalu pavardino visai nemazai, ka valgo, kai ka ir as pasigaminau.  Kiki, as ir klausiau kokius patiekalus valgot, ka pasigaminat? Tik va buvo keista, kad jie pvz. kepa sumustinius su krabu lazdelem. Juk tose lazdelese isvis velniai zino ko primalta, kazkokia baltymine mase, nemanau kad tai labai sveika.
O as pati tai be mesos negaleciau, ypac ziema. Vasara dar dar...
Rasma

o po to keisti ožkos arba karvės pienu. Pirmą vietą užima ožkos (aišku nepasterizuotas, nevirintas, o praskiestas šiltu virintu H2O).

Ožkos nepasterizuotas, nevirintas pienas ohmy.gif ohmy.gif ohmy.gif ohmy.gif Tik praskiestas šiltu virintu vandeniu ??? ohmy.gif ohmy.gif Tai kam ta vandeni virinti ??? ohmy.gif o siaube...vaikui nevirintas ožkos pienas...Žmonės nevarykit manęs į neviltį..jeii ožka sirgs erkiniu encefalitu??? Jei mažylis yra susilpnėjusiu imunitetu??
kikis
vaikutis dar telpa i tas "normas". O nepagalvoji, kad jeigu jis valgytu visaverti maista (neismetant mesos), tai jis turetu galimybe buti bent jau vidutiniskai issivysciusiu mazyliu. Sakai, ateityje tie rodikliai pagereja... Taip, be abejo, zmogus auga iki 25 m. Pageres tie rodikliai. Bet vargu ar jie bus tokie geri, kokie galetu buti, vaikui gaunant pilnaverti maista. Be to, normos, i kurias lygiuojiesi, tai ugio ir svorio rodikliai. Bet juk vystosi ir vaiko smegenys, nervu sistema, kt. Kaip su siais issivystymo rodikliais? Dabar ju neivertinsi, bet rizikuoti savo vaiku... Kas jau kas, bet smegenys oi kaip nukencia nuo mesos stygiaus vaiko racione. Gydytojai, auuu! Tarkit zodi!

Na manu, kad rasai taip todėl, kad apie vaiko vystymąsi nedaug težinai. Atrodo, kad jeigu valgysi mėsą, tai būsi sveikas ir protingas  ;D. Visų pirma mano vaikas yra smulkių kaulų ir negali būti ties aukštesne riba. O dėl to, kad nevalgantys mėsos protiškai nesivysto šito dar negirdėjau  ??? Atrodo, kad mes čia pirmieji pasaulyje užsiimame tokiais dalykais ir atrandame dviratį. Apsidairykite aplinkui, nereikia toli eiti ir sutiksite tokių žmonių kaip mes. Įdomu, iš kur tu žinai, kad smegenys nukenčia dėl mėsos stygiaus. Šiaip jau aš besimokydama mitybos fiziologiją VPU, kurią dėstė prof. M.Miškinienė, tokio dalyko negirdėjau. O aš ją dažnokai pakamantinėdavau tokiais klausimais  :smile.gif.
kikis

Na, sakau, kad man ši tema jau išsemta ir nebenoriu daugiau domėtis ja, ta prasme, kad mes gyvename taip, kaip jau įpratę, o kažko dar ieškoti internete tiesiog nebesinori. Bet galiu pasiūlyti įv. knygų. Sąrašą atsiųsiu tau asm  ;), kad kt. nepagalvotų, kad propaguoju, gink Dieve  ;D.
kikis

Ožkos nepasterizuotas, nevirintas pienas ohmy.gif ohmy.gif ohmy.gif ohmy.gif Tik praskiestas šiltu virintu vandeniu ??? ohmy.gif ohmy.gif Tai kam ta vandeni virinti ??? ohmy.gif o siaube...vaikui nevirintas ožkos pienas...Žmonės nevarykit manęs į neviltį. Aš jums pasakysiu, kad jei ožka sirgs erkiniu encefalitu, tai jūsų atžalai gresia tas pats. Ypač, jei mažylis yra sususilpnėjusiu imunitetu. Kaip mums dar trūksta tokių žinių..paskaitau ir pakraupstu ohmy.gif ohmy.gif ohmy.gif ohmy.gif

Kad nepagalvotum, jog pasakei man naujieną, galiu nuraminti, šitą aš puikiai žinau. O šiaip čia įsisiubavus tokioms karštoms diskusijoms teko vėl paimti keletą knygų ir paskaitinėti, kad kai ką galėčiau pacituoti bendram išprusimui  ;D:

"PIENAS yra pats klastingiausias produktas. Augimo laikotarpiu žmogaus organizmas yra užprogramuotas ir visiškai įsisavina visus pieno elementus. Organizmui nustojus augti, įvyksta tam tikri cheminiai pakitimai, ir žmogaus organizmas nebesugeba skaidyti pagrindinių pieno elementų. Labai dažnai dar vaikystėje pieno produktai tampa veiksniu, sutrikdančiu bendrą medžiagų apykaitą. Skrandžio opa, akmenys, tokios ligos kaip gastritas, diabetas, disbakteriozė nuo pieno produktų tik progresuoja. (O mes sergančius šiomis ligomis kaip tik stengiamės maitinti pieno produktais). Pieno negalima maišyti su kitais produktais. Pienas yra valgis, o ne gėrimas. Jį reikia gerti 1-1,5 val. prieš valgį (arba 4-5 val. po valgio), jokiu būdu ne tuoj pat po valgio, kaip kad mes darome. Išgertas tuoj pat po valgio pienas rūgščioje skrandžio terpėje momentaliai susitraukia, tarsi apgaubia viską, kas skrandyje yra ir 1-1,5 val. neleidžia virškinti jokio kito maisto, kol pats nebus suvirškintas. Tai sukelia puvimą, maisto rūgimą skrandyje, atsiranda dujų, nuodų.
Niekada pieno nevirinkite, nes tada "gyvasis" organinis vanduo virsta "negyvu", neorganiniu, mažai tinkamu vartoti. Visi fermentai žūna prie +54oC. Organinis kalcis pavirsta neorganiniu ir druskomis nusėda sąnariuose."

Rasma
Na, aš žiniomis apie maisto produktus nesikundžiu wink.gif Aš perspėju kitas mamas, kad po to prie vaiko lovelės infekcinėje nereiktų raudoti ne savo ašaromis. Negalima vaikui duoti nevirinto ožkos pieno. Karvių, jei tos karvės sveikos, tai galima. Vaikui bus tik į naudą, bet tik ne ožkos. Ir bnėra jau tas ožkos pienas toks stebuklas, kaip jums atrodo. Tik tiek, kad riebesnis ir kitokios baltyminės sudėties (užtat ir tinka alergiškiems organizmams) ;D
kikis
Kazeino motinos piene yra 7 proc., o karvės - 300 proc. Nuo kazeino mūsų kraujagyslės iš vidaus pernelyg suminkštėja, o iš išorės sukietėja, pasidaro trapios - tai prielaida infarktui ar insultui atsirasti (iš kn. Kaip išsigydyti pačiam)

O kaip žinoti, kad karvė neapsikrėtus erkiniu encifalitu? Juk ganosi tose pačiose pievose kaip ir ožkos  ;D...
Norge
Nepyk, kiki, bet ta zalioji citata tai jau virsune... Is pieno organizme gaminasi nuodai!!! Cia tai bent. Nescia ir maitindama kasdien isgerdavau minimum po litra pieno, tai kaip as nenumiriau? Ir issireiskimai "vyksta tam tikri cheminiai procesai" ir pan. manes neitikina, sorry. Kita karta ka cituodama nurodyk saltini, gerai?
Kiek supratau, cia tu pacitavai kazka is brosiureliu apie produktu derinima. Bet tas derinimas irgi juokingas dalykas. Kiekviename produkte - duonoje, piene, mesoje, kt., yra tiek riebalu, tiek angliavandeniu, tiek baltymu. Taip kad atskirti siu elementu patekimo i organizma laika praktiskai neimanoma.
Medikai kalba apie subalansuota sveika mityba. Nurodomos pilnos produktu sudetys, vitaminai, ju kaloringumas, pateikiami moksliniai apskaiciavimai ir statistika - pasitikejimo verti dalykai. Bet kai koks fanatikas dedule pareiskia, kad duona tai yra angliavandeniai, o mesa tai riebalai (ar baltymai, kaip ten?), tai skamba labai nemoksiskai. Visur giriuosi, ir cia pasigirsiu ;D- mano sesuo gydytoja, tai turiu kompetentinga patareja tokiais klausimais.
O del baltymu svarbos nervu sistemos ir smegenu vystymuisi irgi buvau mediku apsviesta. Tik sakau, geriau, kad butent medikai parasytu. Nes as galiu tai paaiskinti tik "zaliosios citatos" stiliumi  ;).  
Vasara
Kiki, o kodel tu man neatsakai kokius patiekalus valgot? Ar geriat vitaminus?

O siaip, dabartiniu gastroenterologu nuomone, is tiesu maistas ilgai buna skrandyje (iki 5 val. ir daugiau) taip kad persimaiso viskas, tuo labiau kad kasa isskiria fermentus skaidyt visiems - ir baltymams ir angiavandeniams ir riebalams. Be to yra labai mazai produktu, kur butu grynai vien baltymai, riebalai ir angliavandeniai. Produkte gali dominuoti kuri nors grupe, bet vis tiek yra ir kitu. Na arba jau ten kokio tauko tai nevalgai.
Anksciau buvo manija to maisto derinimo, domejausi ir as, o dabar jau kitaip snekama.
erika
Kikis, keistuole Tu  biggrin.gif , rasai: "Irena, jei tu daugiau žinotum apie tokią vaikų mitybą, tai neužduotum būtent tokio klausimo." Tai as todel ir uzduodu, kad nezinau, o man idomu.
.

Yra tokia knyga "Pirmieji mažylio metai", kuri parduodama beveik ant kiekvieno kampo. Joje parašyta, kad daugelis vegetarų vaikų užauga normaliai, be problemų, tiktai šioje knygoje yra pateikta, kokius kitus vegetariškus produktus vaikas turėtų gauti, kad kompensuotų mėsos nevalgymą.
Man atrodo , kad nors vegetarų vaikai negauna mėsos, bet jie gauna daugiau kitokio pilnaverčio ir naudingo maisto. Pvz., aš neįsivaizduoju vegetaro, geriančio Kokakolą, ar valgančio Čipsus. O galbūt aš klystu?????      
Man vegetarai asocijuojasi su žmonėmis valgančiais sveiką maistą: vaisius, daržoves, riešutus ir pan.
erika

O jis ir dabar mato kaip kiti valgo mėsą... Aš nemanau, kad jeigu jau mato, tai būtinai ir turi norėti ar pan. Taigi mažam vaikui aiškini, ką jis gali ar ko negali, ar rūkyti, tai yra gerai ar ne, kiek galima valgyti saldumynų ir t.t. Apskritai mums tokios diskusijos jau atsibodę, kad kiekvienam turi įrodinėti, kodėl aš taip valgau, kodėl aš taip gyvenu, kodėl aš taip elgiuosi ir pan. Kodėl tau kyla toks klausimas, kad būtent mano vaiką gali užgaulioti kiti vaikai arba iš jo juoktis, todėl, kad jis kitoks nei kiti. Aš manau, jei iš pat pradžių bus formuojama tokia nuomonė, kad mes kitokie negu kiti, tai jis ir jausis taip. O mes tokie patys kaip ir jūs visi, mes nesijaučiam kitokie. Jeigu vaikui bus suformuota atitinkama nuomonė, tai jis mokės ją ir apginti ir paaiškinti, kodėl jis taip daro. O, kad būtų paprasčiau, dabar gali rinktis į kokį darželį eiti, į kokią mokyklą. Ne mes vieni esam tokie, yra ir bendraminčių, tad galima rinktis su kuo bendrauti ar ne?
O į tavo pasakymą, kad namuose mes turim jam duoti valgyti taip kaip mes norim, o už namų ribų jis gali daryti taip kaip jis nori tai aš visiškai nesutinku. Tai kam tada namai reikalingi? Jeigu tu sakai savo vaikui, kad narkotikai tai yra blogai, kad rūkymas irgi kenkia sveikatai, tai jis namie ir nerūkys, o už namų ribų jis darys taip kaip nori? Beje, dabar gal ir to tėvai nebeaiškina, jei kartu kambaryje gali ir rūkyti, ir taurelę pakelti. Man atrodo, kad tėvai turi rodyti teisingą pavyzdį savo vaikui ir būti autoritetais, vaikas turi susidaryti nuomonę, kad tėvai elgiasi teisingai ir jam nieko blogo nelinki, tada tai jau tikrai nebus jokių psichologinių problemų. Man pvz. yra bjauru žiūrėti, kai ateina į kavinę arba, kad ir parke, mama su 1-3 vaiku (žinoma ir vyresniais), išsitraukia cigarečių pakelį ir užsirūko (na, gal čia ir ne visai į temą pvz.), tai kokį pavyzdį ji rodo savo vaikui? Aišku, tada nėra jokių psichologinių problemų, mama taip daro, tai ir aš galiu... Gal aš pasirodysiu ir senamadiška, bet tokia mano nuomonė.

Kiki galbūt tavo vaikui mėsa nepatiks, tada problemų jokių. Bet nepamiršk, kad "Uždraustas vaisius  - saldžiausiais"
Šiaip vegetarų darželių pas mus nėra, o paprastuose darželiuose ar tu įsivaizduoji tokį vaizdą: ateina pietų metas visi vaikai valgo pietus, o tavo vaikas jų valgyti negali, nes mamytė ir tėvelis neleidžia. Galbūt ir auklėtojai prisakyta nė už ką neduoti darželio maisto. O tavo vaikui mėsytė yra labai skanu ir jis kankinasi, jaučiasi nelaimingas, nuskriaustas, galbūt taikosi, kai niekas nemato nugriebti tą mėsos gabaliuką. Kad to nebūtų tu turėsi tokius skanius pietus jam gaminti, kad ne jis tos mėsos norėtų, o kiti vaikai jam pavydėtų. Manau pasistengus, tai įmanoma.
Tikėjausi iš tavęs protingo, normalaus atsakymo, pvz., žiūrėsiu, reaguosiu pagal situaciją, atsižvelgsiu į tai kaip vaikui geriau, bet dabar jis man irgi kvepia fanatizmu.
O kas dėl rūkymo , tai aš ir pradėjau rūkyti todėl, kad nors nerūkė nei tėvai, nei jų draugai , bet nuo mažų metų man buvo kalama į galvą, kad kas rūko, tas labai blogas, vos ne visiškas padugnė  ir.t.t. o paauglystėje man norėjosi maištauti ir būti ta blogiete.
Zvirbliuke
Klausimas vegetarizmo priesininkems: o kaip Indijoje, kur didzioji dauguma - vegetarai? Ar ten vaikai auga atsilike, o ju smegenys negauna reikiamu medziagu? O gal ten zmones kitokie ir mesos jiems nereikia? wink.gif
Bekasė
Klausimas vegetarizmo priesininkems: o kaip Indijoje, kur didzioji dauguma - vegetarai? Ar ten vaikai auga atsilike, o ju smegenys negauna reikiamu medziagu? O gal ten zmones kitokie ir mesos jiems nereikia? wink.gif

Zvirbliuke, nelygint skirtingu klimato zonu. Vasara kai karsta as irgi galiu be mesos gyventi. Bet ziema... Pagalvok, koks pagrindinis zmoniu gyvenanciu aliaskoje, sibire ar kitur, kur buna dideli salciai racionas - jame didziausia dali sudaro mesa. Lietuvoje ziemos irgi buna pakankamai saltos.
Beto vegetarizmu gali gyventi zmones, kuriems netenka dirbti sunkaus fizinio darbo. Pabandyk vyrui pasiulyti darzoviu, o po to liepti eiti iskrauti kokia fura - idomu ar nebusi palaikyti "  "
liute(sveciuose)
Kazeino motinos piene yra 7 proc., o karvės - 300 proc. Nuo kazeino mūsų kraujagyslės ...

Erm.... kaip gali buti 300% kazeino...?
Procentas yra shimtoji kiekio dalis o jei vartojama 300%, reikshtu kad lyginama su kazkuo kitu: pav. sakinys 300% daugiau, reishkia 3X daugiau.
Uzkiliuvo man shita citata tik todel, kad ishties knyga parashyti ir ja ishleisti yra ne taip jau ir sunku, o vat ar duomenys joje teisingi - kitas klausimas. Nes jei citata paimta pazhodziui, nu negali buti ji taisinga...
RASKA
Todėl, kad karvių erkinis encefalitas nepuola ;D tai ne nuo ganyklų ir ne nuo ganymosi priklauso, o nuo gyvulio rūšies. Karvė- ne ožka ir atvirkščiai. Antra, karvės yra tiriamos bruceliozės, tuberkuliozės atžvilgiu, o kas tikrina ožkas? Ar tos bobutės, kurios turi vieną ožką ir tą gano miesto sąlygomis, po to išeina su stiklainėliais į turgų ir parašo "ožkos pienas- ne tik maistas, bet ir vaistas" ???Žinau kelis stambius ožkų ūkius, kuriose ožkos auginamos kaip ir pridera profesionaliai, bet tai tik maža dalis tokių augintojų. Visi kiti 'savamoksliai, savadarbiai'. Kaip ir tie, kurie turi vištų pulkelį ir "išgauna" kaimiškus kiaušinius, bet kad vištos aptries*** šik*** vaikšto nuo salmoneliozės, tai nieko. Svarbu produktas ekologiškas. Taip ir su tom ožkom.

Cia idedu firmos "Endemik" psl. nuoroda. Kaip zinia, jie skiepija, tiria viska, kas susije su erkemis. Cia teigiama, kad erkiniu encefalitu galima uzsikresti geriant nevirinta ozkos ar karves piena, jei karve ar ozka buvo ikasta "virusines" erkes. RASMA, DAUG ZINAI, BET NE VISADA ESI TEISI, UZSIKRESTI GALIMA IR ISGERUS UZKRESTOS KARVES PIENO. TAI ZINO NET IR NEBAIGE VETERINARIJOS MOKSLU
Rasma
Aš ir nesakau, kad esu visada teisi. Bet jei domėtis ne vien "Endemik" psl, o ir kitais šaltiniais, tai galiu pasakyti, kad didesnė tikimybė užsikrėsti geriant nevirintą ožkos pieną nei karvės. Ir nors jūs mane žemaitę užmuškit ;D Ir antra, aš "užkibau" už sakinio, jog ožkos pieno dėl kažkokių nežinomų priežasčių nereikia virinti, o tik skiesti. Mano subjektyvia nuomone, bet kokius produktus reikia tinkamai ruošti ir vartoti. O KAD VISI GERAI ŽINO, TAI NEREIKIA SAKYTI wink.gif. Gal veterinarijos mokslų ir nereikia baigti, kad galėtum valgyti nusipirkti, bet žinot žmonės, kurie kūdikiui nuperka pirmąją varškytę iš turgaus, nes ji naminė, mane savo išsilavinimu irgi nelabai žavi. Aš pati mielai skaitau apie tai ko nežinau ir beje daug ko nežinau. Apie "Endemik" firmą atskira kalba. Teko gydytis nesamas ligas, taigi nenuostabu, jei jie teigtų, jog uodai platina ŽIV. Ko tik už pinigėlius nepadarysi. Jei atsiranda žmonių, kurie gali mane pataisyti ar suteikti daugiau informacijos, tai tegu jie taip ir daro, aš pati pasakysiu nuoširdų AČIŪ.  ;)
Zvirbliuke

Zvirbliuke, nelygint skirtingu klimato zonu. Vasara kai karsta as irgi galiu be mesos gyventi. Bet ziema... Pagalvok, koks pagrindinis zmoniu gyvenanciu aliaskoje, sibire ar kitur, kur buna dideli salciai racionas - jame didziausia dali sudaro mesa. Lietuvoje ziemos irgi buna pakankamai saltos.
Beto vegetarizmu gali gyventi zmones, kuriems netenka dirbti sunkaus fizinio darbo. Pabandyk vyrui pasiulyti darzoviu, o po to liepti eiti iskrauti kokia fura - idomu ar nebusi palaikyti "  "

Iseina, kad jei zmogus negaus mesos silto klimato zonoje, jo vystymuisi tai nepakenks ir jokiu butinu medziagu netruks, o jei saltoje - tai jau viskas, blogai? Tai ir pas mus vasara kudikiams gal mesos nereikia visai, o ziema - triskart per diena? ;D
Silvute, sutinku, kad vegetarui sunku butu dirbti sekinanti fizini darba - suvalges mesos zmogus ilgiau jauciasi sotus. Kadangi as tokio darbo nedirbu, man tos mesos ypatingai ir nesinori... smile.gif
Gudra
Tiesa del vegetarizmo.

Yra dar ir tokia nuomone. Zmoniu gentys pakankamai ilgai gyvena skirtingose klimato zonose ir maitinasi maistu auganciu tose juostose. Per keliadesimt tukstanciu metu virskinimo ir kvepavimo sistemos prisitaike prie specifinio klimato ir mitybos (skirtumas tokio pat senumo kaip ir odos spalva, irgi beje nemazai susijusi su klimatu)

Neteisinga butu teigti, kad jei siaurietis pereis prie vegetariskos mitybos tai jau bus jam labaaaai gerai.

Beje is savo asmenines praktikos galiu pasakyti, kad vegetarams tikrai yra sunku kai tenka dideli fiziniai ir reikalaujantys ilgos istvermes kruviai.
Kita vertus net 3-4 savaites pasilaikius labiau javinio-mesinio rezimo, po to vartoti vaisius ir darzoves pradeti reikia labai po truputi nes virskinimo sistema tiesiog nesusitvarko su tokiu 'balastiniu' maistu (analogiskai griztama ir prie labiau mesisko rezimo)
Zvirbliuke
Kas del zmoniu prisitaikymo valgyti ta maista, kuris randamas savo aplinkoje, pilnai sutinku. Bet cia kazkas rase, kad KIEKVIENAS kudikis PRIVALO gauti mesos, kitaip jam gresia atsilikimas ir butiniausiu medziagu stygius. Va del to ir norejau pasigincyti...
Gudra
Siaip jau mano vaikas gavo mesos tada kai jos uzsinorejo (1 metu ir 1 menesio) Iki to laiko jei ir paprasydavo paragauti - tuoj pat isspjaudavo.

Dabar jis valgo mesos tiek ir tada kiek pats nori. Ir galiu akivaizdziai pasakyti, kad kiekviena diena jis jos tikrai nenori. O dabar kai karsta nevalge jau visa savaite.

Del fiziniu ir protinio gebejimu - gydytoju nuomone jis dabar yra mazdaug 2 metu vaiko normose (o juk iki 1 m ir 1 men negavo mesos, o kitokio pieno nei mamaos nepripazista iki siol). Svorio grupeje vaikas telpa i 'normas', ugio yra aukstesnio.
Todel ziuredama i savo vaika galiu tvirtai pasakyti - MESOS jam nereikejo, uzteko visko kol visa diena gaudavo mamos piena. O kai nustojau diena pati maitinti, vaikas panoro mesos. Vadinasi jam prireike kazkokiu specifiniu medziagu (sojos pvz jis nenori)

Gal kam ir pasirodysiu naivi, bet manau vaikai savo 'nesugadintais' organizmais puikiai moka atsirinkti kokio maisto jiems ir kada reikia. Ir netgi tuos sveikus iprocius sugeba islaikyti visa gyvenima (aisku jei yra pakankamai uzsispyrusio budo  ;D )
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.