alfa159
2009 09 08, 08:03
Paradoksas: vaiku auklejimo metodikos vis humaniskeja, o vaiku tarpusavio santykiai vis ziaureja. Patycios, mustynes, keiksmai- kuris paaugusio vaiko tetis ar mama nera guodes savo verkiancio mazylio ar paauglio del negrazaus jo "draugu" elgesio? Kaip raminat vaikus? Ir ka darot, kad apsaugotumet vaika nuo tokios skaudzios patirties? Mokote atsikirsti ar nekreipti demesio? Pabegti ar duodi atgal? Einat aiskintis su vaikais ar to vaiko tevais patys ar pasitelkiat darzelio/mokyklos administracija? Kreipiates i profesionalus? Kuriuos- psichologijos ar rytu kovos menu? Ir ar nepastebejot, kad vaikai ir nemokomi perima jusu paciu kasdieniame gyvenime naudojamus "gynybos" metodus ir juos "patobulina"? Kokia be galo atlaidi ar vaiku dar neturinti moteris gali patarti nesutarimus spresti pokalbiais ir saldainiukais. O patyrusieji zino, kaip skauda sirdi, kai vaikas vel ir vel grizo is mokyklos su kazkieno batu antspaudais ant kelnyciu ir kuprines, ar dukra verkia "mane visa klase vadina stora karve". Ir kad pokalbiai-saldainiukai nepades. Ir kada reikia vaikams leisti patiems aiskintis santykius, o kada jau reikia isikisti suaugusiems? Net vienoje seimoje- kada i broliu ginca ar mustynes reikia nesikisti, kada jas reiketu trumpinti? Zodziu, jusu patirtis ir teorijos.
Aktuali tema  Kaip auklėt vaiką, kuris kol kas nemoka apsigint nei žodžiu , nei veiksmu? Žinau, kaip yra sunku droviems vaikams bendraamžių kolektyve - maniškė kitais metais išeis į mokyklą, o aš jau dabar kraupstu nuo minties kas bus, jei tas kolektyvas nesusirinks pavyzdinis.... O juk greičiausiai nesusirinks...
sena pažįstama
2009 09 08, 08:47
QUOTE(alfa159 @ 2009 09 08, 09:03) Kaip raminat vaikus? Ir ka darot, kad apsaugotumet vaika nuo tokios skaudzios patirties? Mokote atsikirsti ar nekreipti demesio? Pabegti ar duodi atgal? Einat aiskintis su vaikais ar to vaiko tevais patys ar pasitelkiat darzelio/mokyklos administracija? Kreipiates i profesionalus? Kuriuos- psichologijos ar rytu kovos menu? Nevienoj temoj esu pasakojusi apie berniuka, kuri mes, tevai, susivienije isgrudom i kita mokykla(neilgam, metams tik). Taciau chuliganiuko prigimtis pasireiske nuo darzelinio amziaus. Is pradziu "nekaltai":pilti smelio i akis salia sedinciam berniukui, akmenu metymu i langus, grasinimu vaiku susidorojimu, veliau vaikas "tobulejo":sugebedavo supynemis prakirsti kietiems kakta, paleisti plyta i pro sali einanti kita vaika, apie tokius dalykus, kaip kupriniu splesymai, tyciojimas is kitu(pvz striukes metimas i bala ir koju sluostymas), tyciojimasis is pedagogu(sito konkreciai nemaciau, bet jei jau pedagogai irgi pasirase del vaiko issiuntimo is mokyklos i kita, tai rodo, kad buvo prisidirbes stipriai). Kaip gynem savo vaika: 1. Pradzioj ramus ir grazus pokalbis su tuo berniuku. 2. Isgrudimas is kiemo(nuosavam name) su grasinimais pakalbeti su tevais. 3. Isgrudimas is gatves su grasinimais pakalbeti su tevais. 4. Pokalbis su tevais. 5. Pokalbis su pedagogais. 6. Pokalbis su m-klos vadovybe. 7. Mokymas savo vaikui nebendrauti/neprasideti/negirdeti/nematyti skriaudiko. 8. Mokymas kooperuotis su kitais berniukais, griztant is m-klos. 9. Mokymas duoti durniui kelia. 10. Vyro isikisimas su grasinimais susidoroti. Galit mus smerkti del nepedagogisku veiksmu(pvz grasinimai), taciau mums nevienodai musu vaikai ir ju likimas, tikrai nesiruosiu stoveti sone ir abejingai ziureti. Darysim viska, kad musu vaikai nelistu po traukinio begiais. Vienok, isbandem visas priemones, ir tik m-klos pakeitimas tam chuliganiukui buvo i nauda. Kad ir grizo po metu, bet, matyt, toj spec.mokykloj nebuvo pyragai, nes vaikas(bent jau kol kas, tfu, tfu, tfu) tokiu ziaurybiu masiskai nebedaro.
alfa159
2009 09 08, 09:00
geriausia tai pavyzdziais turbut. Mano vyresnele septintoke. Turejau du rimtus atvejus. Maniske, aisku, angeliukas, kaip ir visu musu vaikai  , tad del jos dar nieks nesisikunde. Uztat teko ja ginti man. Pirmas atvejis: trecia klase. Mergaite grizo verkdama, pasisriubciodama. Iskvociau. Sunkiausia buvo jai pakartoti pakartoti nekuriuos zodzius, nes jie buvo visiska necenzura. todel pasake tik viena, kuri pati nelabai surato "isp...", kas grazioje kalboje butu - pamyleti.  Situacija buvo tokia- ji ejo is mokyklos, paskui ja prisiklijave ejo dvi klasiokes ir vienas berniukas, ir tos klasiokes trauke ant visos gatves kazkokia slykscia necenzurine dainele, iveldamos mano dukros varda ir ta zodi. Mano veiksmai: parasiau aukletojai e-maila, papasakojau ir paprasiau tu klaiokiu (jos seses) mamos koordinaciu; parasiau dainoreliu mamai meila su pabaiga: jei dar karta toks atvejis pasikartos, busiu priversta ismokyti dukra apsiginti taip, kad tokie atvejai nebesikartotu. Vaika izeisti ir uzkompleksuoti labai lengva, jei to reikes mano dukros gynybai- ismokysiu, kaip ta padaryti. Po to seke mandagus susirasinejimas su ta mama. Viskas nurimo. Mergaites nebesipese (jos ir iki tol gerai sutare, tik kazkodel toks bzikas toms sesems buvo tada uzejes). kaip sake mokytoja, matesi, jog jos is tesu issigando, jog atveji paviesinau. Dabar jos kartu mokosi 7 klaseje ir sutaria gerai. Nesipesa, nesipravardziuoja. Todel manau, kad pasiteisino mano principas: i netinkama elgesi reaguoti iskart, ir taip, jog tai turetu kuo didesni efekta. Nelaukti kito karto. Gal antra- kur kas rimtesni atveji papasakosiu po keliu minuciu, nes pastininkas skambina tik du kartus.
alfa159
2009 09 08, 09:31
Antras atvejis. 6 klase. Mergina grizo uzverktomis akimis. I klausima- kas nutiko, atsake, kad nieko nieko nieko, o po simtojo nieko jau islemeno, kad susipyko su viena mergaites. Ir kad ta mergaite lyg ir musesi.  Viskas. Oi, sunku isklausineti, kas nutiko.  Padejo tik n kartu pakartotas pasakymas, kad jei ji viska nepapasakos, tai man viska papasakos ta mergaite ar pykcius stebeje vaikai. Sakiau- klok, mieloji, viska, su visom smulkmenom, nes jei ka nutylesi- tai man pasakys tos mergaites tevai, nes jau kas kas, o ji tai nenutyles. Zodis po zodzio isaiskejo situacija. Po ginco ir apsizodziavimo (cia buvo nuverktas dar vienas didelis postas, kad jau tikrai tikrai nekartos zodzio, kuri pasake tai mergaitei, nes bijo, kad as labai labai uzpyksiu), isaiskejo, kad mano mergaite pavadino ta kita "durna". Ginco ikarstyje ta mergaite stvere maniskei uz kaklo ir trenke ja i siena (maniske beveik maziausia klaseje). Mano veiksmai: -parasiau klases aukletojai meila pavadinimu "Del smurto atvejo klaseje" ir paprasiau tos mergaites tevu koordinaciu; - gavusi- persiunciau tiems tevmas savo laiska, rasyta aukletojai (kur isdesciau apie atveji ir apie musu nuostata, ka bet koks fizinis smurtas yra jau uz ribos, todel jei dar nors karta toks atvejis pasikartos- teks pasitelkti mokyklos direktoriu, tirti ivyki ir siekti kaltajai pusei papaeikimo (toje mokykloje trys papeikimai- salinimas). - sulaukiau tos mamos skambucio. Po pirmu penkiu minuciu buvo aisku, kad esam is skirtingu planetu. Musu griezta nusotata- mustis negalima, tai niekaip nepaaiskinama, to buti neturi, ir taskas. Jos- susinervino, negraziai kalbejo, bla bla bla, visko buna, susipyko-sustaikys. Mandagiai atklausiau dar 40 minuciu tos mamos greitakalbes apie orus ir bites, bet pokalbio pabaigoje pakartojau ta pati: dar nors vienas kartas- einam pas direktoriu ir inicijuojam ivykio tyrima. Viskas. Dar pritrenke, kad tos mergaites mamos zodziais, ji visai negrebe uz kaklo, o uz peciu na, gal kiek arciau prie kaklo), ir ne trenke, o stumtelejo i siena.  Beje, ta pati mergaite ne pirma karta naudoja fizini smurta, pvz., pries viena bendrakalase taip pasiskeryciojo, kad sulauze tos akinius.  Mamai tai neatrode tragedija, tiesiog vat toks vaikas, ka darysi. Zodziu, gyvenam toliau. Smurto atvejai nepasikartojo. Manau ir del to, kad i juos ziurim labai rimtai. Ir vaikai, ir tevai garantuoti, kad mes tikrai imsimes rimtu priemoniu. Tai cia apie tevu kisimasi. Aisku, ne i kiekviena ginca reikia kistis tevams. Manau, fizinis kontaktas- tai jau ta riba, kai kistis butina. Patycios- taip pat. Tik kad su tokiom dar nesam susidure, tfu tfu tfu  , tai dar neatradom panacejos.
Limcamca
2009 09 08, 12:09
Įdomi tema QUOTE(sena pažįstama @ 2009 09 08, 09:47) 2. Isgrudimas is kiemo(nuosavam name) su grasinimais pakalbeti su tevais. 3. Isgrudimas is gatves su grasinimais pakalbeti su tevais.
A kodėl ne atvirkščiai: pokalbis su tėvais, išgrūdimas iš gatvės. Na, bent jau ne iš nuosavo kiemo QUOTE(alfa159 @ 2009 09 08, 10:00) Mano veiksmai:
Neblogas planas QUOTE(alfa159 @ 2009 09 08, 10:31) Antras atvejis. 6 klase.
Irgi neblogai, tik, o kas nutiko jūsų mergaitei, už žodžio durnas panaudojimą? TA prasme, kaip jūs reagavote, kad mergaitė tokį žodį panaudojo?
sena pažįstama
2009 09 08, 12:20
QUOTE(Limcamca @ 2009 09 08, 13:09) Įdomi tema A kodėl ne atvirkščiai: pokalbis su tėvais, išgrūdimas iš gatvės. Na, bent jau ne iš nuosavo kiemo Prisiversti pakalbeti su tevais reikia daug jegu ir laiko(visi dirbantys, tiek mes, tiek jo tevai), vadinasi, reiktu aukoti specialiai kazkuria savaites diena, derinti susitikimo ir priemimo laika  Juk paprasciau yra pasakyti-"keliauk, vaikeli, is musu kiemo, kad ir kojos cia nebutu, jei nemoki graziai zaisti, pamatysiu dar syki-eisiu kalbeti su tevais". Mano manymu, vaikas turi zinoti ir galimybiu ribas bei pasirinkima:jei eis i kiema, teta kalbesis su tevais, jei nuo sio kiemo susilaikysiu-teta nekalbes. Kitas dalykas-as nesu skundike, kuri kas kur-tuoj bega rekdama. Juk ne tevai blogieciai(visumoj tai tikrai neblogi ir sukalbami zmones), o tas vaikas. Pirmiausia drausminti turiu ji bei apsaugoti vaika nuo jo, o ne jo tevu. Nuo kiemo susilaikydavo, ale gatvej tykodavo  Tai teko ir taktika keisti-musu gatvej pamatysiu-kalbesiu su tevais(jis gyvena dar kitoj gatvej, per tris nuo musiskes, musu sungatvis nera jokioje strategineje vietoje  ). Su tevais vis tik kalbetis teko, tik be jokio isankstinio susitarimo, tiesiog netycia susidurem parduotuvej.
Limcamca
2009 09 08, 13:07
QUOTE(sena pažįstama @ 2009 09 08, 13:20) Prisiversti pakalbeti su tevais reikia daug jegu ir laiko(visi dirbantys, tiek mes, tiek jo tevai), vadinasi, reiktu aukoti specialiai kazkuria savaites diena, derinti susitikimo ir priemimo laika  Juk paprasciau yra pasakyti-"keliauk, vaikeli, is musu kiemo, kad ir kojos cia nebutu, jei nemoki graziai zaisti, pamatysiu dar syki-eisiu kalbeti su tevais". Supratau
sena niekšė
2009 09 08, 14:25
na, mano penkiamečio mokyt duot atgal tai nereikia  bent jau kol kas taip atrodo. priešingai, tenka dirbti prie to, kad konfliktai būtų sprendžiami civilizuotai, o ne pešantis. nes kol kas tie konfliktai tokie, kad kyla iš vaikų nesugebėjimo laikytis eilės, teritorijos, ir mandagumo taisyklių. dėl to svarbu suaugusiems valdyt situaciją. o kaip bus mokykloj, tiesą sakant nežinau. aišku, negalėčiau nekreipt dėmesio. o jau nuo situacijos priklausytų, ar kelčiau šaršalą per "valdiškus namus", ar nuvesčiau vaiką į kikbokso sekciją (šiaip ar taip, į kokį nors sportą priduosiu).
labai gera tema. Aš labai pašiurpusi nuo vaiku.mano sunui 5,5m.kieme turime labai daug bedu su kitais vaikasi.Mano vaikas yra pastoviai mušamas,skriaudžiamas iš jo šaipomasi ir n visokiu pavizdziu.jau pradejau paslapčiomis filmuoti ju elgesi.tame tarpe ir savo vaiko. su pamokymais bukite atsargios.kai tevai nieko nedaro ir tenka imti kitu priemoniu baigiasi ne kaip. Musu tetis neistvėre ir vienam vaikui uz ausies patampe,kad kita karta zinotu ka reiškia šaudyti su akmenukais iš šautuvo i 5metais mažesni vaika.o baigėsi tuo,kad to vaiko tetis parase pareiskima i nepilnameciu policija. Žinau ,kad taip nereikėjo daryti tai vadinama ''smurtas'',bet ka daryti kai niekas nebepadeda?policijai skambini pasakai visa situacija jie sako,kad tai ne ju reikalas.Eini i vaiku teises jie sako ta pati.tai ka daryti?
alfa159
2009 09 09, 12:23
QUOTE(Limcamca @ 2009 09 08, 13:09) Irgi neblogai, tik, o kas nutiko jūsų mergaitei, už žodžio durnas panaudojimą? TA prasme, kaip jūs reagavote, kad mergaitė tokį žodį panaudojo? Tai kad nieko negalejau daryti, nes rankas suriso duotas pazadas. Mat kai dukra raudojo, kad negali pasakyti to zodzio, nes as labai uzpyksiu,l as pasakiau: ok, jei pasakai ji, tai uz sita karta nepyksiu.  Gal ir ne pats geriausias budas istraukti is vaiko jo naudota zodyna, bet jau nieko nebesugalvojau. Aiskinau, kad jie ne ji, tai ta mergaite arba jos mama aiskinantis man tikrai pasakys, kaip ji ta mergaite vadino. Bet padejo tik mano pazadas. Uztat i kai veliau, asitr9oms nurimus, as su ja aiskinomes , kas ten nutiko, tai jai pasakiau: jei butum nevartojus to zodzio, tai dabar jaustumeisi geriau. Galejai tiesiog ginti savo nuomone be tokiu zodziu. Greiciausiai, ta mergaite vis vien butu pries tave pakelus ranka, bet tu dabar jaustumeisi geriau. Pamokiau, kad jei jau kita karta nieztes liezuvi, tai geriau tegul mintyse suskaiciuoja iki desimties ir ramiu balsu pasako: Man su tavim nuobodu. Ir nueina. Gal as blogiete kokia, bet manau, kad siaip nueiti nuo priekabininkes ar piktuoles- tai tolygu nieko nedaryti. Tik patapsi reguliariu patyciu taikiniu su tokia taktika. Atsikirsti reikia, bet tai galima padaryti kur kas subtiliau, nei necenzura. Jei tokiai ginco ikarstyje ramiu tonu mestelsi- ech, kaip man su tavim nuobodu, efektas bus kur kas didesnis, nei necenzura. Bet as vis delto esu labai protinga  , nes sumasciau buda, kaip apsisaugoti skriaudziamiems vaikams.  Labai rimtai  . Tai tinka visiems mokyklinukams. Zodziu, ka as daryciau, jei mano vaikus kazkas terorizuotu. Siais technologiju laikais ginklai turi buti atitinkami.  Taigi, pirkciau vaikui.... KAMERA. Arba kokia mini kameryte, arba telefona su vaizdo irasymo funkcija (yra ir naudotu, kas neikanda naujo, ne beda, is bedos ir diktafonas tiktu). Taigi, siusciau vaikia i mokykla su kamera, kad filmuotu klases kronikas.  Vos tik koks ima kabinetis- sypsokites, jus filmuoja  . Arba- irasom balselius ir zodelius. O medziaga namuose sumontuotume graziai ir parodytume viesai- visos klases tevu susirinkime, su visu leksikonu ir graziais vaizdeliais. Filmuoti klases kroniku nedraudziama, o tuolab- paciu teveliu paziopsojimui. Aisku, didele tikimybe, kad pamate kamera ar diktafona vaikeliai vel pavirs angeleliais. Tai ir ok, juk kaip tik t9o siekiame. O jei kas sumastytu kamera atimt ar sugadint- turim jau preteksta policijai skambtelt, teveliai kompensuotu pinigelius uz kamera. Paimciau su procentais, ir uz visus pinigus nupirkciau dar kietesne kamera. Mes namuose sita buda kartais naudojam, bet dar nieko nepavyko nufilmuoti. Sakykim, sese kabinejasi prie mazesnio brolio. Ok, sakau: bus filmukas apie tai, kaip sese su brioliuku draugiskai snekuciuojasi.  Vos nukreipiu fotoaparata (net neijungius kartais)- iskart tyla ir ramybe.
sena pažįstama
2009 09 09, 12:30
QUOTE(alfa159 @ 2009 09 09, 13:23) Bet as vis delto esu labai protinga  , nes sumasciau buda, kaip apsisaugoti skriaudziamiems vaikams.  Labai rimtai  . Tai tinka visiems mokyklinukams. Zodziu, ka as daryciau, jei mano vaikus kazkas terorizuotu. Siais technologiju laikais ginklai turi buti atitinkami.  Taigi, pirkciau vaikui.... KAMERA. Nu protinguole  , zinok, musu mokykloj jau tas buvo, rezultatas-ateme ta kamera vyresni berniokai ir dar i duda paslaugiai pasiule Reziume:direktorius per susirinkima GRIEZTAI pasake-jokiu mobiliu telefonu(brangiu), jokiu kameru, jokiu magnetofonu, jokiu dvd ir nesiojamu kompu del musu paciu vaiku saugumo kad nebutu  Va tep. P.S. uz tai musu direktorius irenge kameras aplink mokykla ir dabar tokiu budu "isryskina" visus rukorius bei narkotiku platintojus
alfa159
2009 09 09, 12:42
QUOTE(sena pažįstama @ 2009 09 09, 13:30) Nu protinguole  , zinok, musu mokykloj jau tas buvo, rezultatas-ateme ta kamera vyresni berniokai ir dar i duda paslaugiai pasiule Reziume:direktorius per susirinkima GRIEZTAI pasake-jokiu mobiliu telefonu(brangiu), jokiu kameru, jokiu magnetofonu, jokiu dvd ir nesiojamu kompu del musu paciu vaiku saugumo kad nebutu  Va tep. P.S. uz tai musu direktorius irenge kameras aplink mokykla ir dabar tokiu budu "isryskina" visus rukorius bei narkotiku platintojus  Na nieko sau.  O jau norejau patentuoti isradima. O jei su direktoriumi susitarti. Klases kronikos tikrai yra geras daiktas, o jei cdar tai pagerintu atmopsfera klaseje- tai visai liuks. As tai eiciau pakalbeti su direktorium, kad leistu vaikui ta daryti, motyvuociau, kam ta kamera reikalinga. Na man atrodo, kad itikinciau kazkaip. O tai kokios alternatyvos? Berniukus gali ismokyti duoti atgal. O mergaites- lavinti liezuvi (be necenzuros, aisku).  Jautrios labai nesinervinkit, cia ne apie dialoga tarp vaiku, cia apie tuos atvejus, kai reikia gintis, nes reguliariai kabinejasi ar musa. Mano berniukas mazas, smulkus, pirmam suole pasodino (jis tai sako- je, je, as maziausias, as vikriausias  ). Bet jau maciau, kaip visa galva didesnis ji stumde, o maniskis bande duoti atgal (tecio mokykla  ).  Gal vis delto neblogai jam pavyko, nes siandien tas stumdyla kabinejosi prie kito vaiko. Bet vat galvoju, jei duociau saviskiui mini kameryte, gal tie vaikai visai nesimustu. Ar perdaug noriu?
sena pažįstama
2009 09 09, 12:52
QUOTE(alfa159 @ 2009 09 09, 13:42) Na nieko sau.  O jau norejau patentuoti isradima. O jei su direktoriumi susitarti. Klases kronikos tikrai yra geras daiktas, o jei cdar tai pagerintu atmopsfera klaseje- tai visai liuks. As tai eiciau pakalbeti su direktorium, kad leistu vaikui ta daryti, motyvuociau, kam ta kamera reikalinga. Na man atrodo, kad itikinciau kazkaip. O tai kokios alternatyvos? Berniukus gali ismokyti duoti atgal. O mergaites- lavinti liezuvi (be necenzuros, aisku).  Jautrios labai nesinervinkit, cia ne apie dialoga tarp vaiku, cia apie tuos atvejus, kai reikia gintis, nes reguliariai kabinejasi ar musa. Mano berniukas mazas, smulkus, pirmam suole pasodino (jis tai sako- je, je, as maziausias, as vikriausias  ). Bet jau maciau, kaip visa galva didesnis ji stumde, o maniskis bande duoti atgal (tecio mokykla  ).  Gal vis delto neblogai jam pavyko, nes siandien tas stumdyla kabinejosi prie kito vaiko. Bet vat galvoju, jei duociau saviskiui mini kameryte, gal tie vaikai visai nesimustu. Ar perdaug noriu?  Nepavyks Del kameros-abejoju, kad direktorius leistu. Nu isivaizduojam logiskai: kaip jis patikes, kad tas vaikas bus apsaugotas nuo kitu chuliganu? Va pvz tokio, kuri isgrudom i kita m-kla? Nu "raspliunyt" tokiam chuliganiukui posakis "demesio, sypsokites, cia slapta kamera". Ziebs i aki kokiu plytgaliu arba is viso sudauzys kamera, jei jo pvz "celiulitas matysis". Zinok, pagal ziauruma, tai pirmauja mergaites  As jau dziaugiuosi, kad bernus auginu  Vyresnelio klasej nuo antros klases toooookios mustynes tarp mergaiciu kasmet vyksta, kad as tyliu. Ir dabar, kuria diena parejo sunus is m-klos ir teske fakta:"musu klaseje ruko vienas berniukas ir desimt mergaiciu"  (cia direktoriaus kameru tokia statistika).
alfa159
2009 09 09, 13:23
QUOTE(sena pažįstama @ 2009 09 09, 13:52) Zinok, pagal ziauruma, tai pirmauja mergaites  As jau dziaugiuosi, kad bernus auginu  Vyresnelio klasej nuo antros klases toooookios mustynes tarp mergaiciu kasmet vyksta, kad as tyliu. Ir dabar, kuria diena parejo sunus is m-klos ir teske fakta:"musu klaseje ruko vienas berniukas ir desimt mergaiciu"  (cia direktoriaus kameru tokia statistika). Naujiena.  Nes mano vyresnles klaseje tai mergaites lyg ir nesimusdavo (isskyrus ta viena, bet ji atsirado kitoje mokykloje, jau 5 klaseje). O vat kad nuo spalio menesio pradejo pliektis berniukai, tai pamenu. Mokytoja sake: visose klasese tas pats, bando zymeti teritorija  . Man kazkaip net i galva neatejo mokyti dukros duoti atgal.  Ir siaip- zodiniu atsikirtimu prireike tik po pradines. O musu jautruoliui berniukui vyras jau pries koki pusmeti pasake: eisi i mokykla, susirasi daug draugu, bus smagu, daug ismoksi, bla bla bla. BET: bus situaciju, kai reikes gintis. Ir ne juokais, o labai rimtai. Jei kas trenks ar stums, reikia duoti atgal, ne zaidziant, o is visu jegu. Kad atkibtu. Nes kitaip stumdys visa laika. Cia juokiu juoku, jokiu zaidimu. Norejom vaika rimtai pamokyti gintis, uzrasyti i karate uzsiemimus (jis pas mus maziukas, svelnus, jautrus, ir laaabai grazus vaikas  ), bet jam treneris nepatiko, tai nejo.  Po parodomosios treniruotes sunus sake, kad treneris piktas, daug rekia.  (itariu, tiesiog komandos tokiu tonu karate sakomos, bet vaikui, kuris neprates prie rekimo, tai atrode kaip pikto zmogaus riksmai). Tai mokosi groti gitara jau trecius metus, sportams ir kovoms nini.  Net maloniai nustebino, kai pamaciau, jog paskui ji eina didelis berniukas, vis ji stumdo, o maniskis atsisuka ir atsivedejes- bum kumsteliu. O siandien dar girdejau, kaip mokytoja kalbejo su to priekabininko mama, kad vaike gyvena ozys. Tuo tarpu man nesako nieko apie sunaus veiksmus. Jau patyrus ir laaabai gera mokytoja (ispudis is tevu susirinkimo, super sudelioja akcentus, isdesto motyvacija), tai, reik suprast, tokias gynybas pateisina.  Reikes su ja apie tai snektelti...
sena niekšė
2009 09 09, 14:15
QUOTE(alfa159 @ 2009 09 09, 13:42) O tai kokios alternatyvos? Berniukus gali ismokyti duoti atgal. O mergaites- lavinti liezuvi (be necenzuros, aisku).  Jautrios labai nesinervinkit, cia ne apie dialoga tarp vaiku, cia apie tuos atvejus, kai reikia gintis, nes reguliariai kabinejasi ar musa. mergaites irgi reikia mokyt duoti atgal. pati buvau auklėjama atseit inteligentiškai -- geros mergaitės nesimuša.  o kad berniukai mušasi, už kasų tampo, sijoną kilnoja -- taigi jie berniukai  tai žinot ir kentėjau, kol nesusiprotėjau kažkam į klyną įspirt ar per nosį užvažiuot.  o dėl tų kamerų tai ką žinau.  realybėj tai tos kameros ir fotoaparatai kaip tik provokuoja patyčias. nors gal kažkiek ir gerai -- nes tas fiksuojama ir nelieka nepastebėta.
alfa159
2009 09 09, 14:26
QUOTE(sena niekšė @ 2009 09 09, 15:15) mergaites irgi reikia mokyt duoti atgal. pati buvau auklėjama atseit inteligentiškai -- geros mergaitės nesimuša.  o kad berniukai mušasi, už kasų tampo, sijoną kilnoja -- taigi jie berniukai  tai žinot ir kentėjau, kol nesusiprotėjau kažkam į klyną įspirt ar per nosį užvažiuot.  Na kad nemusa maniskes berniukai.  Tiesa, karta mergina grizo su dideliu fanaru paaky, bet dievagojosi, kad ja pastume berniukas kaip ir netycia...
sena niekšė
2009 09 09, 14:45
QUOTE Na kad nemusa maniskes berniukai. pasisekė
na, darzelyje, kuri lanke benas (mano vyresnysis) ir dabar lanko gustas (vidurinelis) yra vykdoma "zippio draugu" programa, per kuria vaikams suteikiama galimybe pasikalbeti apie ivairias gyvenimiskas situacijas, jausmus, galimus sprendimo budus. manau, kad mano vyresniajam ta programa buvo vertinga patirtis (vidurineliui si programa prasides tik siais metais, priesmokyklineje grupeje).
vakar benui papasakojau, kad dalyvavau diskusijoje, ka daryti, jei vaikai musasi. ir paklausiau jo, ka jis darytu. pirmas dalykas, kuri jis pasake: jei ji uzkabintu, jis kreiptusi i klases aukletoja ir kita mokytoja. taip pat pasielgtu, jei pastebetu kitu vaiku mustynes. antras dalykas, kuri jis pasiule: pasakytu "as nenoriu su tavimi mustis" ir nueitu salin. pasakojo, kad taip karta pasielge jo klasiokas ir mustyniu nebuvo. trecia, jei jam paciam kiltu pyktis ir noras mustis, jis verciau paspardytu i saligatvi ar siena (na, tada svarstem, ar tinka spardyti sienas... ir vis delto, verciau jau i siena, negu i zmogu)... ketvirta, jis man pasake, kad uzrasu knygeleje turi patarimus, kaip nusiraminti (juos vaikams dave mokytoja) - jis galetu tuos patarimus uzsirasyti ant lapo ir pasikabinti kambaryje ant sienos, kad prisimintu, kai prireiks.
beje, kadangi klase "vyriska" (is 25 mokiniu tik 8 mergaites), mokytoja nuo praejusiu mokslo metu pradzios kalbejo su tevais del berniuku agresyvumo, patare skirti vaikams demesio, pasikalbeti, net buvo parengusi lankstinukus su informacija apie agresijos priezastis ir patarimais, kaip tvarkytis. be to, ji pati stebi vaikus bei netoleruoja agresyvaus, nemandagaus elgesio mokykloje.
dar vienas dalykas - nezinau, kaip bus vyresnese klasese, bet mes, padinuku tevai, savo iniciatyva susikureme klases foruma (el.pastu), kuriame, be kitos informacijos, ideta ir kiekvieno vaiko tevu kontaktine informacija, todel, jei kas nors nutinka, galima reaguoti tikrai operatyviai.
savo vaikus mokau, kad fizine jega nera tinkamas budas spresti konfliktus, kad stipresnis ne tas, kuris geriau musasi, bet tas, kuris sugeba zodziais issakyti, kaip jauciasi, ir galbut net pasiulyti abiems pusems priimtina iseiti. dar mokau, kad zmoniu negalima skaudinti nei kumsciais, nei zodziais, o jei del ko nors pyksti - visada galima apie tai pasakyti "as pykstu, nes..." o jei kyla noras mustis - geriau tiesiog pasisalinti, pasitraukti is situacijos, susikurti sau galimybe nusiraminti (pvz., susipykes su broliu, mano vyresnelis neretai uzsidaro vonioje, o vidurinelis - iseina i kita kambari). o vyras vaikus moko, kad kartais konflikta galima paversti juokais.
kol kas (tfu tfu tfu) nei mokykloje, nei darzelyje mano sunums mustyniu, smurto, priekabiavimo nepasitaike - jie patys mustis nepuola, o ir kiti prie ju nesikabineja. be abejo, jie dar gana nedideli (8 ir 6 metu), ateityje dar gali buti visko, bet tikiuosi, kad pavyks jiems idiegti viena vertus, sveika savigarba ir savisaugos jausma, kita vertus - bendravimo, konfliktu sprendimo igudziu, kurie butu naudingi patekus i sudetingesne situacija.
alfa159
2009 09 09, 15:10
ragnez, visa tai labai grazios teorijos.
Nenoriu praziopsot su tom graziom teorijom savo vaiko. Primokysiu tokiu sunu, o paskui ji lups ne tik uz grazias akis, o ir uztat, kad jis skundikas, meme, boba... Tokius tie bailiai-galiunai ir issirenka savo priekabem. O tu, kurie duoda atgal rimtai, pabijo.
Man tai siuo klausimu autoritetas mano vyras-tvirtas, savim pasitikintis, gerbiamas zmogus. Linkiu savo sunui tokiu uzaugti. Kai sakiau jam- gal nereikia vaiko taip nuteikineti, o gal nieks nesimus, o gal pykcius ispresim mes, tevai. Tai jis tik palingavo galva- zmonele zmonele, mano geriete naivuole, negyvenus tu berniuku pasaulyje, tai tik neprimokyk vaiko tokiu gelyciu...
QUOTE(alfa159 @ 2009 09 09, 16:10) ragnze, visa tai labai grazios teorijos. kaip manai, kas bus, jei i mustynes isivels klaseje ugiu ir svoriu smulkiausias berniukas?
sena niekšė
2009 09 09, 15:28
QUOTE(Sidabrinė @ 2009 09 09, 12:28) labai gera tema. Aš labai pašiurpusi nuo vaiku.mano sunui 5,5m.kieme turime labai daug bedu su kitais vaikasi.Mano vaikas yra pastoviai mušamas,skriaudžiamas iš jo šaipomasi ir n visokiu pavizdziu.jau pradejau paslapčiomis filmuoti ju elgesi.tame tarpe ir savo vaiko. tokio amžiaus vaiko nereikėtų išleisti vieno į lauką, ypač jei ten nesaugu QUOTE(ragnez @ 2009 09 09, 16:13) kaip manai, kas bus, jei i mustynes isivels klaseje ugiu ir svoriu smulkiausias berniukas?  mane engė mažesnis ir smulkesnis klasiokas. priedo ligotas ir šiaip visas nelaimingas. ir visi jo baisiai gailėjo. bet jis manęs -- nė biški. dėl po šiai dienai nė kiek nesigailiu, kad gerai įspyriau jam į klyną. nes kiek gi galima kentėti
alfa159
2009 09 09, 15:30
QUOTE(ragnez @ 2009 09 09, 16:13) kaip manai, kas bus, jei i mustynes isivels klaseje ugiu ir svoriu smulkiausias berniukas?  Sutikslinkim terminus. Isivelti i mustynes yra viena, o duoti ATGAL, kad atsikabintu, yra kita. Svoris ir ugis neturi absoliuciai jokios reiksmes. Beje, maniskis ir yra tas maziausias ir lengviausias klaseje.
alfa159
2009 09 10, 11:10
Situacija: siandien vienam sunaus klasiokui uzejo kazkoks bzikas, tai jis muse kita berniua net per pamoka. Mokytoja ji issivede, kazka su juo pasnekejo, tas grizo apsiverkes ir daugiau nesimuse. Tai cia viskas labai gerai. Toliau: sunus klausia: jei mokytojos nebus salia, jei bus pertrauka, o koks berniukas mus mano drauga ar siaip kita berniuka. Tai ka man daryti- padeti apsiginti nuo blogiecio? Kazkas gal sakytu- surask mokytoja ir jai paskusk. Bet man liezuvis neapsiverte. Kai pagalvoji- o jei mustu mano vaika, o kazkas eitu mokytojos ieskoti- gal rastu, gal ne. O kiti ziuretu sau, nesikistu. Tai nelabai taip noreciau. Sakau, gal reikia pamokyti, kad vaikai turi vienytis pries museikas. Dabar sunui pasakiau, kad pasitarsim vakare visi su teciu. Tas tokius atvejus kazkaip labai ismintingai paaiskina, sudelioja motyvacija tvarkingai. Itariu, sakys sunui padeti skriaudziamam vaikui. Bet kazkaip labai aiskiai reikia vaikui sudelioti makauleje, kad mustynes gali buti ne del smagumo ar kompanijos, o tik kaip atkirtis.
sena pažįstama
2009 09 10, 11:18
QUOTE(alfa159 @ 2009 09 10, 12:10) Sakau, gal reikia pamokyti, kad vaikai turi vienytis pries museikas. Susivienijimas i kompanija pries museikas-labai geras patarimas, kada museika nedrista listi prie kompanijos. Tokiu budu gynem ir mes savo vaika(ir kita skriaudziama berniuka) nuo to chuliganiuko:pavieniui juos spardydavo ir plytgaliais i galva taikydavo, o kai susikooperavo i kompanija, tai vaiksto visur kartu-chuliganiukas tik zodziais galedavo grasinti, bet visumoj tai neliete dvieju.
QUOTE(alfa159 @ 2009 09 09, 13:42) Bet vat galvoju, jei duociau saviskiui mini kameryte, gal tie vaikai visai nesimustu. Ar perdaug noriu?  Įdomu kiek ta kamerytė galėtų padėti  Nors kitąvertus gal ir drausmina, juk pvz. šviesoforus su foto visi ramiai pravažiuoja ir šiaip kur filmuojama - suklūsta Pas mus m-loje nepageidaujami 'technikos stebuklai'. Pradinukams griežtai 'prašė' jokių mobilių tel. ir kt. gėrių. Tai gal vertėtų pasiteirauti m-loje kaip jie reaguotų į tokį siūlymą Klasių, teritorijų filmavimas - įdomu kaip minėtos m-los direktorius suderino su tėveliais ar kokiom institucijoms, ar tai nereikalinga?. Kiek žinau, vaikų (būtent vaikų) be tėvų sutikimo filmuot neleidžiama, net jei tai daroma prevenciniais tikslais  Dabar gi dar tas 'asmens privatumas' labai akcentuojamas.. Pas mus m-loje pradinukai 'atskirti' nuo vyresnėlių: tuoj turės savo vidinį kiemą ir klasės jų - viename atskirtame korpuse, pamokos vyksta įdomiai: pamoka baigiasi 10 min. anksčiau nei vyresnių klasių moksleiviams, nors skambutis ir vienas tas pats  Aišku, vaikų konfliktų gali būti ir tarpusavyje, pradinukas pradinukui nelygus. Bet vėlgi vyksta OLWEUS programa, privaloma 'klasės valandėlė', per kurią jau mokytojos ne tik pagal tą programą kalba su vaikais apie visokias negeroves tarpusavio bendravime, bet kaip aiškino ir labai siekia suvienyti 'kolektyvą'  Kaip sakant - "vienas už visus, visi už vieną" QUOTE(alfa159 @ 2009 09 09, 16:10) Tokius tie bailiai-galiunai ir issirenka savo priekabem. O tu, kurie duoda atgal rimtai, pabijo. negyvenus tu berniuku pasaulyje, tai tik neprimokyk vaiko tokiu gelyciu... Tokie galiūnai, jaučia 'auką' iš tolo  Nugi būna žmonių, kurie tarsi iš tolo trimituoja 'esu auka'. Iš tiesų, reikia ugdyti ir charakterio 'tvirtumą' nepaminant ir tų žmogiškųjų principų.. Vyrai žino ką sako. Manasis beje, tiek dukrą, tiek sūnų nuteikia paprastai - 'puola - ginkis'. Dukra to perimti nesugeba, per silpna ir per jautri..iš jos nusijuoks ir jau tragedija.. QUOTE(alfa159 @ 2009 09 10, 12:10) Sakau, gal reikia pamokyti, kad vaikai turi vienytis pries museikas. Tobula.
sena pažįstama
2009 09 10, 12:13
QUOTE(Rasma @ 2009 09 10, 12:44) Klasių, teritorijų filmavimas - įdomu kaip minėtos m-los direktorius suderino su tėveliais ar kokiom institucijoms, ar tai nereikalinga?. Kiek žinau, vaikų (būtent vaikų) be tėvų sutikimo filmuot neleidžiama, net jei tai daroma prevenciniais tikslais  Dabar gi dar tas 'asmens privatumas' labai akcentuojamas.. As manau, kad cia nereikia jokiu instanciju leidimu, juk ne zmogus filmuoja, o kamera pritaisyta kazkur pastogej. Na kaip kokioj Maximoj
alfa159
2009 09 10, 12:22
As tai irgi nemanau, kad reikia kokiu leidimu kamerom. Mano vyriausioji rimtai labai kaulija kameros, nes siaip ja domina tokie dalykai. Ta jei ji filmuotu mokykloje- kas cia tokio ypatingo? Tos naujosios Mini Flip tipo kamerytes- super gi, ir labai paprasta naudoti, ir filmukus vaikams smagu daryti (kas apple namuose turi). Siaip tai maniskiu klases atrodo labai civilizuotai, be didesniu incidentu. O pirmokelio klase irgi dar labai tvarkinga, palyginus, ir mokytoja moka autoriteta palaikyti.  Tik vat mastau, kad labai svarbu nuo pat pradziu nustatyti tam tikras "zaidimo taisykles" klaseje, uzimti aiskia pozicija vaikui, parodyti aiskiai- as esu toks, as elgiuosi taip. Jei pypliukas pirmokelis pirmus kelis menesius tik stebes, kas ir kaip smarkiai ji stumdo, svajos, kaip cia elgtis, tai gali praleista ta momenta, kai imanoma situacija sukontroliuoti. Cia kaip seimoje- vaikams nuo pat pradziu turi buti aiskios taisykles nustatytos, nelaukiant, kol jie paaugs.
QUOTE(sena pažįstama @ 2009 09 10, 13:13) As manau, kad cia nereikia jokiu instanciju leidimu, juk ne zmogus filmuoja, o kamera pritaisyta kazkur pastogej. Na kaip kokioj Maximoj  QUOTE(alfa159 @ 2009 09 10, 13:22) As tai irgi nemanau, kad reikia kokiu leidimu kamerom. Bet jomis naudojantis (kad ir palėpėje jos) galima stebėti-'sekti- kitą žmogų Tarkim Raidos centre yra toks dalykas: filmuojamas tėvelių žaidimai su vaiku..tiesiog irgi yra kamera kambaryje ir ji fiksuoja kaip nesant pašalinių žmonių bendrauja tėvai-vaikai ir pan. (o juk į Raidos centrą einama išvis savanoriškai, ieškant pagalbos) - labai griežtai reglamentuota, reikalingi sutikimai ir pan. Ir tarp kitko labai nelengva 'prisiprašyt' tokiam dalykui. Tai jau labai stiprus kišimąsis į 'žmogaus erdvę'. Tikrai pasidarė įdomu, kažin kas būtų kompetentingas atsakyti  Paklausčiau O kas užtikrina, kad ta kamera m-loje naudojama saugumui užtikrinti? Vis vien kažkokia tvarka turi būti pačioje mokykloje, kuom remiantis jie tai įrengė ir kas tą tvarką prižiūri, kas daroma su vaizdo įrašais, kokia 'apsauga', kad pvz. m-los vaizdo įrašas nepaklius kur į interneto platybes, ir mano vaikas nebus viešai 'demonstruojamas' ir t.t.
due drops
2009 09 10, 12:58
QUOTE(Rasma @ 2009 09 10, 13:39) O kas užtikrina, kad ta kamera m-loje naudojama saugumui užtikrinti? Vis vien kažkokia tvarka turi būti pačioje mokykloje, kuom remiantis jie tai įrengė ir kas tą tvarką prižiūri, kas daroma su vaizdo įrašais, kokia 'apsauga', kad pvz. m-los vaizdo įrašas nepaklius kur į interneto platybes, ir mano vaikas nebus viešai 'demonstruojamas' ir t.t. mes pasirasem,kad sutinkam del kameru mokyklos koridoriuose.o kameras priziuri saugos tarnyba (budi pas mus mokykloj). del savigynos,maze mokoma duot atgal,bet nelabai jai sekasi.o su skriaudiko mama kalbejau grieztai-padejo (iki tol vyke normalus pokalbiai tarp manes-mokytojos-vaiku-skriaudiko tevu niekuo nepadejo  ).dukte buvo musama beveik visus mokslo metus,vos ne kiekviena diena.2 kartus matesi rimti suzalojimai.gal nekulturinga,bet as tiesiog prigasdinau to vaiko mama visomis instancijomis.
alfa159
2009 09 10, 12:59
O tai kameros Maximoj ar Senamiestyje? O jei turistai su kamerom po Senamiesti bindzineja ir filmuoja miesta, praeivius- tai jie juk lygiai tiek pat privatumo pazeidzia, kiek koks mokinys, filmuodamas mokyklos gyvenima.
Niekaip neizvelgiu cia kriminalo.
sena pažįstama
2009 09 10, 13:01
QUOTE(Rasma @ 2009 09 10, 13:39) O kas užtikrina, kad ta kamera m-loje naudojama saugumui užtikrinti? Vis vien kažkokia tvarka turi būti pačioje mokykloje, kuom remiantis jie tai įrengė ir kas tą tvarką prižiūri, kas daroma su vaizdo įrašais, kokia 'apsauga', kad pvz. m-los vaizdo įrašas nepaklius kur į interneto platybes, ir mano vaikas nebus viešai 'demonstruojamas' ir t.t. Na juk ne wc tos kameros irengtos  Kazkur lauke, kur renkasi paaugliai duma uztraukti ar prie kampu kur, kada susekti narkotiku platintojus. Filmuotos medziagos apsauga rupinasi direktorius. Buvo toks ivykis musu mokykloj:pasikviete direktorius 11toka ir liepe iskresti savo krepsi jam ant stalo. Vaikinukas nepescias, tuoj skambuti mamai, tuoj skambutis teciui, tuoj jie atleke su teisininku del ju skriaudziamo sunelio asmenines erdves pazeidimo  Atvare visus ten zinomus kodeksu punktus, tevai jau triumfavo ir grasino paskelbti viesai apie direktoriaus savivale, kol direktorius neparode uzfiksuoto vaizdelio, kaip "geras sunelis" is krepsio trauke Extazy tabletes(kad tikrai Extazy, o ne Paracetamolis, veliau buvo iskratytas ir pirkejas bei tabletes istirtos laboratorijoj). Teveliu tonas pakito, direktoriaus atsiprase, sprende apie sunaus palikima mokykloje. Kaip ten baigesi-nezinau, bet buvo policija, tyre tuos vaistus, o mes, tevai, per susirinkima buvom supazindinti su irengtom kamerom(sake, kad kaitalioja ju dislokacijos vieta kaskart, irgi nezinau, ar tiesa, ar siekiama ibauginti). Siaip tikrai juk nefilmuoja nei tardymo jokio, nei wc, nei jokiu kitu kompromituojanciu dalyku. O kam internete idomu rukantis paauglys?
QUOTE(alfa159 @ 2009 09 10, 13:59) O tai kameros Maximoj ar Senamiestyje? O jei turistai su kamerom po Senamiesti bindzineja ir filmuoja miesta, praeivius- tai jie juk lygiai tiek pat privatumo pazeidzia, kiek koks mokinys, filmuodamas mokyklos gyvenima.
Niekaip neizvelgiu cia kriminalo.
O iš kur kitai mamai būti garantuotai, kad kažkieno vaikas m-loje su kamera nefilmuoja kaip kažkas tyčiojasi iš jos vaiko? Iš kur atsirado tie nusižudžiusios mergaitės patyčių įrašai Senamiestis, Maxima - ne vaikų ugdymo įstaiga..atskira kalba..Aš leidžiu į m-lą vaiką tam, kad jis būtų ugdomas, o ne tam kad būtų filmuojamas ir stebimas iš pakampių. Iš kur būti užtikrintai, kad dideli dėdės nefilmuoja mergaičių persirengimo kambario ir pan.? Aišku, kad nėra kriminalo, bet nenorėčiau, kad kažkas iš klasės vaikų lakstytų su kamera ir filmuotų 'mokyklos gyvenimą', mano vaiką... O po to neaišku ką darytų su vaizdo įrašais. Jūs savimi užtikrinti, kad nesielgsit nedorai, o mane reiktų įtikinti  Lygiai taip pat tėvelius turėtų įtikinti ir m-los administracija. "Saugos tarnyba" man išvis ne autoritetas....
due drops
2009 09 10, 13:21
QUOTE(Rasma @ 2009 09 10, 14:07) Jūs savimi užtikrinti, kad nesielgsit nedorai, o mane reiktų įtikinti  Lygiai taip pat tėvelius turėtų įtikinti ir m-los administracija. "Saugos tarnyba" man išvis ne autoritetas....  Man nepatiktu jei vaikai lakstytu su kamerom.butu daug suduzusiu/sugadintu/atimtu/pavogtu ir t.t.del filmavimo mokyklos koridoriuose man asmeniskai reikalinga-galimybe pamatyt vistik kas sukele konflikta ir pan.,nes daznai vaiku pasakojimai buna priestaringi.taip pat tai yra smurto prevencija,vaikai ZINO,kad yra filmuojami.be to pastebejes mustynes atbegs apsauginis.del mergaiciu persirengimo kambariu filmavimo  ,niekas nerizikuotu,nes mokykloje mokosi nemazai turtingu/politiku vaiku.uztampytu po teismus,jeigu nepasodintu tokius "filmuotojus"
alfa159
2009 09 10, 14:01
QUOTE(Rasma @ 2009 09 10, 14:07) 1. O iš kur kitai mamai būti garantuotai, kad kažkieno vaikas m-loje su kamera nefilmuoja kaip kažkas tyčiojasi iš jos vaiko? Iš kur atsirado tie nusižudžiusios mergaitės patyčių įrašai 2. Iš kur būti užtikrintai, kad dideli dėdės nefilmuoja mergaičių persirengimo kambario ir pan.? Aišku, kad nėra kriminalo, bet nenorėčiau, kad kažkas iš klasės vaikų lakstytų su kamera ir filmuotų 'mokyklos gyvenimą', mano vaiką... O po to neaišku ką darytų su vaizdo įrašais. Jūs savimi užtikrinti, kad nesielgsit nedorai, o mane reiktų įtikinti  Lygiai taip pat tėvelius turėtų įtikinti ir m-los administracija. "Saugos tarnyba" man išvis ne autoritetas....  1. O geriau butu buve, kad tokiu irasu is vis nebutu buve, kad tyciotusi, bet nefiksuotu, ir nieks nieko nesuzinotu? Ar kad vis del to butu tikimybe, kad kazkas nufilmuos patycias? Aisku, saugos kameros- idealu. Bet ne visada realu. Jei ateisiu pas direktoriu ir pasakysiu- itariu patycias, investuokit keliasdesimt tukstanciu i stebejimo kameras mokykloje, dar kas menesi normaliai susimokekit saugos tarnyboms, -tai ka as zinau...  Galiu pasiulyti nupirkti savo vaikui kamera, kad tas pafilmuotu mokyklos kronikas, kurios kazkiek padrausmintu museikas. Kame blogis? 2. Yra peilis duonai pjauti, su kuriuo koks degradas gali zmogu nuzudyti. Tai ar del to reikia uzdrausti visus duonriekius pelius? Apie vaiku teises, kad nieks nieko nesuzinotu, ka jie veikia per pertraukas, viskas skamba labai graziai. Kol tu pats asmeniskai nesusiduri su savo vaiko mushimu. Mane tai sokiravo SM istorija apie smarkiai musama vaika, iki sunkiu kuno suzalojimu. O tevai beteisiai, savo vaiko niekaip apginti negali.
QUOTE(sena pažįstama @ 2009 09 10, 14:01) pasikviete direktorius 11toka ir liepe iskresti savo krepsi jam ant stalo. Vaikinukas nepescias, tuoj skambuti mamai, tuoj skambutis teciui, tuoj jie atleke su teisininku del ju skriaudziamo sunelio asmenines erdves pazeidimo  Atvare visus ten zinomus kodeksu punktus, tevai jau triumfavo ir grasino paskelbti viesai apie direktoriaus savivale, kol direktorius neparode uzfiksuoto vaizdelio, kaip "geras sunelis" is krepsio trauke Extazy tabletes(kad tikrai Extazy, o ne Paracetamolis, veliau buvo iskratytas ir pirkejas bei tabletes istirtos laboratorijoj). Teveliu tonas pakito, direktoriaus atsiprase, sprende apie sunaus palikima mokykloje. Žinot kas mane stebina? Tokios situacijos. Niekaip negaliu suprasti, kas trukdo direktoriui, pakvietus mokinį, paimti telefoną į rankas ir paskambinti jo tėvams  Negi tai sunku? Paskambinti ir pasakyti, kad "manome, kad jūsų vaikas turi Ecstasy tabletes ir mes dabar norime patikrinti jo daiktus". Ir pasėdėk tu su tuo vaikinu kabinete, kol tėvai atvyks. O kad atvyks, tai tikrai ir tik nuo pačių tėvų priklausys kokiu tikslu ar pulti, ar ginti, ar auklėti  Suaugę žmonės rodosi... Ir ką tas direktorius būtų daręs iškrėtęs, įdomu  Vis vien turėtų informuoti tėvus..tai kodėl to nepadaryti iškart, kad prie jų tuos daiktus ir iškrautų įrodymui... QUOTE(due drops @ 2009 09 10, 14:21) taip pat tai yra smurto prevencija,vaikai ZINO,kad yra filmuojami Čia jau rimčiau.. Tuo labiau, kad rašėte, jog ir tėveliai m-loje informuoti, ir kur tos kameros yra žinote ir sutikimus pasirašėte, ir patys vaikai žino. QUOTE(alfa159 @ 2009 09 10, 15:01) O geriau butu buve, kad tokiu irasu is vis nebutu buve, kad tyciotusi, bet nefiksuotu, ir nieks nieko nesuzinotu? Kame blogis? O tie įrašai realiai padėjo mergaitei ir jos tėvams? Liko...tėveliams... ad perpetuam rei memoriam Kame blogis klausi..tėvai, mokytojai, mokyklos administracija turi stengtis apsaugoti mūsų visų vaikus, o ne vaikai vaikus. Mano nuomone, tai vaikams mokykloje reikia mokytis, o ne 'detektyvus' žaisti su filmavimo kameromis alfa159, ar konkrečiai Tu norėtum, kad mokykloje lakstytų kitas vaikas su filmavimo kamera ir fiksuotų 'mokyklos kroniką', Tau nebūtų svarbu ar Tavo vaikas buvo filmuojamas, jei taip, tai kas bus su tais įrašais? Nesidomėtum? Tau būtų smagu, kad kažkas galbūt pafilmuos Tavo vaiką, tegu ir visai 'nekaltoje situacijoje', tiesiog šiaip sau ir su tais įrašais darys ką nori? Aš tai nenorėčiau ir tiek.
alfa159
2009 09 10, 16:56
Rasma, man tikrai visai nekliutu, jei kazkas filmuotu kad ir kiekviena diena, istisai. Mano dukros mokykloje kelias dienas per metus vaikai vaziuoja i mokyklos stovyklaviete. Mes, tevai, atvaziuojame vaiku pasiimti, paziurime ju koncerta ir filmuka, apie tai, kaip jie gyveno. Tas filmukas apie kasdienybe- kazkas is vaiku vis filmuoja, paskui kazkas sumontuoja. Labai idomu paziureti. Tai man tikrai nekliutu, jei kazkas filmuotu mano vaiku klases ar mokyklos gyvenima. O del vaiko kuprines iskratymo- cia truputi kita situacija. Apskritai, tai is vis reiketu tiesiai i policija, o jau policija turi kviestis tevus ir kratyti kuprine. Nes kokie dar gali buti teveliu-direktoriu susitarimai su narkotiku platintojais.  Perduodi policijai info, kad pastebeti tokie ir tokie atvejai, yra liudininkai tokie ir tkie, pirko tas ir tas narkotikus is to ir to. Tegul tie zino, kad cia ne vaiku zaidimas, ne direktoriaus nu nu nu, o rimti reikalai. Gi taip ir yra. Mes irgi uz asmens privatuma, tik kiek kitaip ji suprantam. Sakykim, mes buvom vieni is dveju klases teveliai, kurie atsisake duoti sutikima mokyklai tikrinti mano vaika del narkotiku vartojimo (daryti slapimo ar kraujo tyrimus, kai tik sumasto) pacios mokyklos nuoziura. Cia kita tema, bet is esmes- tokia teise mokyklai negali buti perleidziama (mus kvieca ant kilimo pas direktoriu del nesutikimo..  ). Bet cia ne asmens privatumo klausimas, nes negali buti vaiku privatumo daryti tokius dalykus. Mokyklos kronikos ar kasdienis filmavimas, nepazeidzia asmens laisves ar privatumo. Viesai vaiku issakomi zodziai, atliekami veiksmai gali buti fiksuojami.
sena pažįstama
2009 09 10, 17:00
QUOTE(Rasma @ 2009 09 10, 17:37) Žinot kas mane stebina? Tokios situacijos. Niekaip negaliu suprasti, kas trukdo direktoriui, pakvietus mokinį, paimti telefoną į rankas ir paskambinti jo tėvams  Negi tai sunku? Paskambinti ir pasakyti, kad "manome, kad jūsų vaikas turi Ecstasy tabletes ir mes dabar norime patikrinti jo daiktus". Ir pasėdėk tu su tuo vaikinu kabinete, kol tėvai atvyks. O kad atvyks, tai tikrai ir tik nuo pačių tėvų priklausys kokiu tikslu ar pulti, ar ginti, ar auklėti  Suaugę žmonės rodosi... Ir ką tas direktorius būtų daręs iškrėtęs, įdomu  Vis vien turėtų informuoti tėvus..tai kodėl to nepadaryti iškart, kad prie jų tuos daiktus ir iškrautų įrodymui... Pamirsau parasyti, kad iskretes krepsi-nieko nerado, uz tai 11tokas buvo labai drasus ir tevam skambino. O sie ir atleke ginti sunaus, nes tas i telefonas pasake, kad nekaltas, kad direktorius ji zemina, liepe krepsi iskratyti. Jei butu neskambines tevams-kazin, ar direktorius butu atsukes ta filmuota medziaga  Sunku pasakyti, kas butu, jeigu...
QUOTE(sena pažįstama @ 2009 09 10, 18:00) Pamirsau parasyti, kad iskretes krepsi-nieko nerado, uz tai 11tokas buvo labai drasus ir tevam skambino. O sie ir atleke ginti sunaus, nes tas i telefonas pasake, kad nekaltas, kad direktorius ji zemina, liepe krepsi iskratyti. Jei butu neskambines tevams-kazin, ar direktorius butu atsukes ta filmuota medziaga  Sunku pasakyti, kas butu, jeigu... Va čia ir prasideda... Garsiai šaukiam, kad niekas nesaugo vaikų, nesirūpina, ką jie veikia, bet vos pajudina kokį vaikį, tai tuoj apkaltina direktorių, auklėtoją ir pan. Užtat ir yra taip, kad mokytojams dzin: nori rūkyk, nori narkotikus platink, vartok, nori smurtauk, nes jei kišis - liks patys kalti.
due drops
2009 09 10, 17:43
QUOTE(alfa159 @ 2009 09 10, 17:56) Perduodi policijai info, kad pastebeti tokie ir tokie atvejai, yra liudininkai tokie ir tkie, pirko tas ir tas narkotikus is to ir to. Tegul tie zino, kad cia ne vaiku zaidimas, ne direktoriaus nu nu nu, o rimti reikalai. Gi taip ir yra. mano sesers klasej taip ir buvo,atvaziavo policija ir išsiveze mergina,bet visus metus didele dalis mokyklos zinojo,kad is jos galima zoles nusipirkt  .pati ateidavo i pamokas apsirukius  .tevai zinojo jos problemas,vengdami skandalu pakeite gal 3 mokyklas,bet vistiek mergina atsidure policijoj (tuo metu 10-oke)
mititėja
2009 09 17, 07:31
QUOTE(Rasma @ 2009 09 10, 11:44) Pas mus m-loje pradinukai 'atskirti' nuo vyresnėlių: tuoj turės savo vidinį kiemą ir klasės jų - viename atskirtame korpuse, pamokos vyksta įdomiai: pamoka baigiasi 10 min. anksčiau nei vyresnių klasių moksleiviams, nors skambutis ir vienas tas pats Jūsų vaikas, matyt, pirmokas? Pirmokų pamokos - po 35 minutes. Jiems nėra atskiro skambučio, bet pamokėlės ta 10-čia minučių trumpesnės. Taip yra visose mokyklose, arba bent jau daugelyje.
Pangasija
2009 09 17, 09:05
QUOTE Na juk ne wc tos kameros irengtos Kazkur lauke, kur renkasi paaugliai duma uztraukti ar prie kampu kur, kada susekti narkotiku platintojus. narkotikus stumdyt pilnai galima WC
alfa159
2009 09 17, 09:34
QUOTE(Dios @ 2009 09 17, 10:05) narkotikus stumdyt pilnai galima WC  Galima. Bet ar tai priezastis visai atsisakyti kameru?
Juračiuks
2009 09 17, 09:36
[quote=MAMTE,2009 09 10, 18:24] Va čia ir prasideda... Garsiai šaukiam, kad niekas nesaugo vaikų, nesirūpina, ką jie veikia, bet vos pajudina kokį vaikį, tai tuoj apkaltina direktorių, auklėtoją ir pan. Užtat ir yra taip, kad mokytojams dzin: nori rūkyk, nori narkotikus platink, vartok, nori smurtauk, nes jei kišis - liks patys kalti.  MANO NUOMONE KAMEROS TURI BŪTI VISUR IR KUO DAUGIAU kuo toliau ,tuo labiau žiaurumas ir patyčios klesti mokyklose, nors ir vaikai nelabai apie tai pasakoja.O tai - blogai. Visos priemonės geros,kad tik nenkentėtų vaikai.
mititėja
2009 09 17, 10:08
Skaitau jus ir galvoju: visos mamos galvoja, kad jau jų vaikas, tai nebent nuskriaustasis, o jau blogo nedaro tai nieko nieko...  O juk tie, besityčiojantys, juos palaikantys, nesikišantys - irgi turi mamas... galvojančias, kad jau jų auksuolėliai tai ni-ni-ni nieko blogo nedaro. Kaip rasti aukso vidurį tarp patarimų "kiekvienoje situacijoje palaikykite savo vaiką" ir to, kad kažkas teigia, jog jūsų vaikas blogai elgiasi. Tarkim vaikas išpūtęs akis tvirtina, kad taip nebuvo, arba jis taip nedarė, arba jis ne tą turėjo minty (kaip tuo atveju, kai paskambino tėvams pasiskųsti, kad buvo iškratytas). Kaip turėtų reaguoti tėvai? Jeigu palaikytų direktoriaus pusę, vadinasi nepasitikėtų vaiku ir jo tvirtinama "tiesa". Bet juk tėvai nežino, kaip iš tiesų yra šiuo atveju. Jie tik palaiko savo vaiką (kaip palaiko - čia jau kitas klausimas, Lietuvėlėje apskritai didelis runkelių tankumas  ).
alfa159
2009 09 17, 11:14
Vat cia ir padetu kameros. Atvertu akis teveliams apie ju aniuolelius.
mititėja
2009 09 17, 11:28
QUOTE(alfa159 @ 2009 09 17, 11:14) Vat cia ir padetu kameros. Atvertu akis teveliams apie ju aniuolelius. Aš ne prieš kameras. Norėčiau žinoti, ką mano vaikeliai išdirbinėja man nežinant. Vien tam, kad galėčiau juos objektyviau vertinti. Mano patirtis rodo, kad jeigu tėvams labai labai atsargiai sakai, kad jų vaikas daro nelabai gerai, tėvai nereaguoja, o ieško samanų subinėj. Koks laukia rezultatas: jie paklaus savo vaiko, kokios problemos, vaikas išsisuks (net jeigu situacija pakankamai konkreti, skriaudėjas išsisukinėja ir išraito visai kitokią situaciją - kalbu apie konkretų atvejį), bet turės dar daugiau priežasčių engti mano vaiką. Ar man ir mano vaikui to reikia? Kita vertus... gal mano vaikas neteisingai vertina situaciją: sureikšmina skriaudą arba pats yra provokatorius. Kaip žinoti? Kaip nesuklysti? Kaip imantis veiksmų dar labiau nepakenkti? Žinau atvejį iš savo draugų tarpo, kai po "sėkmingo" pasikalbėjimo su mokyklos vadovybe niekas nepasikeitė, tik vaikas nebesisakė tėvams, o tiesiog nebėjo į mokyklą, siekdamas išvengti visos košės...
QUOTE(mititėja @ 2009 09 17, 11:08) Skaitau jus ir galvoju: visos mamos galvoja, kad jau jų vaikas, tai nebent nuskriaustasis, o jau blogo nedaro tai nieko nieko...  O juk tie, besityčiojantys, juos palaikantys, nesikišantys - irgi turi mamas... galvojančias, kad jau jų auksuolėliai tai ni-ni-ni nieko blogo nedaro. Kaip rasti aukso vidurį tarp patarimų "kiekvienoje situacijoje palaikykite savo vaiką" ir to, kad kažkas teigia, jog jūsų vaikas blogai elgiasi. Tarkim vaikas išpūtęs akis tvirtina, kad taip nebuvo, arba jis taip nedarė, arba jis ne tą turėjo minty (kaip tuo atveju, kai paskambino tėvams pasiskųsti, kad buvo iškratytas). Kaip turėtų reaguoti tėvai? Jeigu palaikytų direktoriaus pusę, vadinasi nepasitikėtų vaiku ir jo tvirtinama "tiesa". Bet juk tėvai nežino, kaip iš tiesų yra šiuo atveju. Jie tik palaiko savo vaiką (kaip palaiko - čia jau kitas klausimas, Lietuvėlėje apskritai didelis runkelių tankumas  ). Pirmiausia nuraminčiau vaiką, pasakyčiau, kad nekaltam nėra ko bijoti. Bet kokioj situacijoj reikia išlikti oriam. Jei mokytoja sako, kad mano vaikas blogai elgiasi, aš būčiau linkusi įsiklausyti į tai. nebūtinai "pulti " vaiką, bet jį atidžiau stebėti, vertinti ir pan. Iš piršto" laužtų pasakymų nebūna, sakau tai iš patirties, tiek asmeninės, tiek darbinės.
penellope
2009 09 21, 13:49
VISŲ PIMA, KĄ VAIKAS TURIO SUPRASTI, KAD JIS GALI DARYTI VISKĄ, JEI PO TO ATSAKYS UŽ SAVE IR JEI TAI SUGEBĖS SUPRASTI, JIS JAU NUO PAT VAIKYSTĖS SUPRAS KAS YRA TINKAMA, O KAS NE. IR TAIP IŠMOKTI TURI SU TĖVŲ PAGALBA, O TAI TIKRAI NE LENGVAS UŽDAVINYS TĖVAMS
|
|