Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Paruošimas Pirmai Komunijai
Supermamų klubas > Motinystė ir tėvystė > Nuo 7 metų ir vyresni
Pages: 1, 2
MELDA
Norėčiau sužinoti, kokiose bažnyčiose ruošėsi Pirmąjai Komunijai jūsų vaikai, kaip patiko pasiruošimas vaikams, ar būtina eiti į savo parapiją?
Omrum
aktualu ir mums ... lauksiu patarimu smile.gif
MELDA
QUOTE(Lera @ 2009 09 08, 13:50)
aktualu ir mums ... lauksiu patarimu  smile.gif
*

ale nieks nieko patarti nenori mirksiukas.gif
#Mia#
Labai fainai sv.Mikalojaus baznytelej. Siltos vienuoles, vaikai patenkinti. Mano dicke pries pora metu lanke, tai mazoji jau "susitare", kad ja priims lotuliukas.gif kitai metais eisim.
Pakvaisus
Na,mano sūnėnas norėjo eiti su draugu į kitą parapiją tai sakė,jog būtina į savo. 4u.gif
Rustė
aš vilnietė,bet tvarka, manau visur vienoda.

mano dvyniai lankė Arkikatedroje.

vietinėn, parapijinėn aš leisti nenorėjau, nes ten būtų reikėję pamokas lankyti sekmadieniais po mišių.

o Arkikatedra tai kaip ir visos LT parapijos bažnyčia, todėl ten niekas į gyvenamą vietą nežiūrėjo.
Įdomi
QUOTE(Rustė @ 2009 09 13, 14:48)
mano dvyniai lankė Arkikatedroje.
*

Užrašiau šiandien ir aš vaikus Arkikatedroje thumbup.gif
Buvo galima rinktis pamokėles pirmadieniais, ketvirtadieniais (berods g.gif ) arba penktadieniais. Pagal laiką mums labiausiai tiko penktadienis smile.gif
Ruste, gal gali parašyt, kaip ten dėl mišių lankymo? Kažkaip nedrįsau užrašydama paklausti blush2.gif Tikiuosi, nereikės būtinai kiekvieną sekmadienį būti? ax.gif Nes maniškį tėtis kartais savaitgaliais išsiveža ax.gif
MELDA
ax.gif Labai norėtųsi apie Kauną ax.gif
MaršuA
o mano draugės trečiokėlė sakė, kad juos pirmajai komunijai ruoš tikybos mokytoja, kai jie bus ketvirtokai g.gif Ar čia ką nors vaikas ne taip suprato, ar tikrai ruošiama tik parapijoje, o ne mokykloje?
hi :)
QUOTE(Rustė @ 2009 09 13, 14:48)
o Arkikatedra tai kaip ir visos LT parapijos bažnyčia, todėl ten niekas į gyvenamą vietą nežiūrėjo.
*

Bažnyčia kaip ir visos Lietuvos (kaip ir visos kitos), bet turi gana aiškiai apbrėžtas teritorines parapijos ribas kaip ir bet kuri kita parapija. Nėra kažkokios teritoriškai plačios visos Lietuvos parapijos. Priėmė ir tiek, bet ne todėl, kad kaip konkreti parapija ribų neturėtų biggrin.gif
Papildyta:
QUOTE(MaršuA @ 2009 09 14, 21:04)
o mano draugės trečiokėlė sakė, kad juos pirmajai komunijai ruoš tikybos mokytoja, kai jie bus ketvirtokai g.gif Ar čia ką nors vaikas ne taip suprato, ar tikrai ruošiama tik parapijoje, o ne mokykloje?
*

Mokyklose, pamokų metu ruošti draudžiama jau ne pirmus metus. Tai gal ruoš ta pati mokytoja, bet papildomu laiku ar parapijoje ar pan., šiaip taip... praktika tokia, kad dabar ruošiami parapijose vaikai nuo 10 metų. Nes ruošimas sakramentams yra ne mokyklinės, o parapijinės katechezės dalis.
Papildyta:
QUOTE(MELDA @ 2009 09 08, 13:26)
Norėčiau sužinoti, kokiose bažnyčiose ruošėsi Pirmąjai Komunijai jūsų vaikai, kaip patiko pasiruošimas vaikams, ar būtina eiti į savo parapiją?
*

Logiška, kad yra tas reikalavimas/rekomendacija savo parapijoje. Nes sakramentų praktikavimu bent teoriškai vaikas turėtų labiau jungtis į konkrečios parapijos gyvenimą. Retas bėgantis į kitas parapijas paskui į jas ir priėmus sakramentą su vaikais važinėja, maždaug "sutvarkiau ir gana". Ruošimo tikslas yra kiek kitas, kad ir kaip tai patiktų ar nepatiktų biggrin.gif O šiaip juk ir patogiausiai būna savo parapija. Na būna nepatinka koks parapijos kunigėlis, bet juk ne jie ruošia. Take it easy biggrin.gif O Kaune daug kur jau yra daugmaž tas laikas kai jau formuojamos grupės ir tas pasiruošimas pirmajai komunijai startuoja.
Papildyta:
QUOTE(Įdomi @ 2009 09 13, 15:18)
Tikiuosi, nereikės būtinai kiekvieną sekmadienį būti? ax.gif Nes maniškį tėtis kartais savaitgaliais išsiveža ax.gif
*

Greičiausiai reikės, kaip ir priklauso kožnam katalikui jei nėra kokios tikros priežasties nedalyvaut biggrin.gif
Rustė
smile.gif+2009 09 15, 09:08-->
QUOTE(hi smile.gif @ 2009 09 15, 09:08)
Bažnyčia kaip ir visos Lietuvos (kaip ir visos kitos), bet turi gana aiškiai apbrėžtas teritorines parapijos ribas kaip ir bet kuri kita parapija. Nėra kažkokios teritoriškai plačios visos Lietuvos parapijos. Priėmė ir tiek, bet ne todėl, kad kaip konkreti parapija ribų neturėtų  biggrin.gif
*

man ten sakė, kad Arkikatedra visos LT bažnyčia, todėl gyvenamoji vieta nesvarbi, kaip kitose, kad būtina pagal parapijas.
MELDA
Jau sužinojau, kad galima į bet kurią bažnyčią, nors pageidautina į savo. Iki spalio 1-os dienos bus( terėtų būti) suformuotos grupės bažnyčiose. Buvome Sobore, tai jau nemažas sąrašiukas sudarytas. smile.gif
ernoja
Ruošėsi Šilainių bažnyčioj. Lankė po pietų vieną dieną, galima buvo rinktis dieną. Na ir sekmadieniais į mišias vaikščiojo ax.gif Nors mokykla ir katalikiška, niekas joje neruošė.O paruošimas g.gif Išmoko tai, kas priklauso, o ar tuo vadovausis nuo pačio priklausys blush2.gif
ziedute
QUOTE(MELDA @ 2009 09 08, 14:26)
*

Mūsų vaikas ruošėsi Pirmąjai Komunijai Arkikatedroje. Lankyti reikėjo kiekvieną penktadienį pamokėles,ir kiekvieną sekmadienį vaikų mišias (lankymą žymėdavo jų paskirta katechetė).
Nemanau, kad būtina eiti lankyti tik savo parapijoje (mes priklausėme kitai parapijai, bet pasirinkom kitur, todėl kad prieš tai įvertinom- vaikui patogų privažiavimą, susisiekimą, ir svarbu mums buvo kad tai nebūtų atokioje vietoje, nes visgi žiema yra anksti tamsu ir t.t.)
MELDA
O mokėti ar reikia? ax.gif
MELDA
unsure.gif
ernoja
QUOTE(MELDA @ 2009 09 23, 22:05)
*

mes mokėjom už visas pamokas 60 lt
renada-re
QUOTE(MELDA @ 2009 09 20, 18:01)
Jau sužinojau, kad galima į bet kurią bažnyčią, nors pageidautina į savo. Iki spalio 1-os dienos bus( terėtų būti) suformuotos grupės bažnyčiose. Buvome Sobore, tai jau nemažas sąrašiukas sudarytas. smile.gif
*

Labutis .O pas mus miestelyje tikybos mokytoja vaikus paruošia ir viską sutvarko kas reikia su baznyčia thumbup.gif ,mums tėvams jokių problemų.
ziedute
QUOTE(MELDA @ 2009 09 23, 23:05)
*

Mes mokėjome į mėnesį po 10lt už pamokėles ir 40lt už aprangą, nes visi buvo vienodom baltom mantijom ar kažkaip ten panašiai tie drabuželiai komuniniai vadinasi, tiksliai nepamenu...na panašu kaip sutana.
Egliukė
QUOTE(MELDA @ 2009 09 13, 22:39)
ax.gif Labai norėtųsi apie Kauną  ax.gif
*

Mano dukra priėjo prie Pirmos Komunijos Prisikėlimo bažnyčioje, o gyvenam Šilainiuose. Manau, kad galima bažnyčią pasirinkti. Mus į Prisikėlimo bažnyčią užrašė močiutė, nes ji ten eina melstis. Gal turi reikšmės kada užrašyti vaiką. Jei grupės jau bus suformuotos, jums gali pasiūlyti eiti į savo parapiją.
Joele
QUOTE(MELDA @ 2009 09 23, 23:05)
*

Aukojama,mo ne mokama, juk žmonės visus metus dirba, tai jie irgi valgyut turbūt nori? tongue.gif

Papildyta:
QUOTE(Joele @ 2009 11 07, 19:30)
Aukojama, juk žmonės visus metus dirba, tai jie irgi valgyut turbūt nori?  tongue.gif
*

Papildyta:
[quote=Egliukė,2009 10 24, 20:41]
Mano dukra priėjo prie Pirmos Komunijos Prisikėlimo bažnyčioje, o gyvenam Šilainiuose. Manau, kad galima bažnyčią pasirinkti. Mus į Prisikėlimo bažnyčią užrašė močiutė, nes ji ten eina melstis. Gal turi reikšmės kada užrašyti vaiką. Jei grupės jau bus suformuotos, jums gali pasiūlyti eiti į savo parapiją.
*

[/quot
Labai smagu buvo ruoštis Vytauto bažnyčioje, puiki katechetė biggrin.gif
Glacier
Mano mergaitė eina į šv. Jurgio Matulaičio bažnyčią (vienuolynas) Kaune. Einam kiekvieną sekmadienį prieš mišias. Labai griežtai su lankymu tenai, negalima praleisti berods daugiau kaip dviejų ar tai keturių užsiėmimų per visą laiką. Kai negali ateit savo laiku, prašaisi kad užrašytų kitai dienai. Šiaip pamokėlės įdomios ir vaikam suprantamos. Gaila, kad mokykloje neruošia, būtų daug patogiau..
voriukai
Sveikutės,
Na mes irgi ruošiamės su savo sūnumi tai pirmajai komunijai, bet esu taip pasipiktinusi šia sistema, kad schmoll.gif
Sekmadieniais į bažnyčią su atsižymėjimu kaip kokiame kalėjime- tiek jau to, bet šiemet dar mokamą ( 50 Lt.) katekezę įvedė.
Man negaila tų pinigėlių- juk kaip viena mama rašė aukojam, bet kodėl niekas neatsiklausia tėvų, jokių svarstymų ir panašiai?
Na bėda pas mus tokia, kad mes gyvenam užmiestyje ir važinėti reikia vaiką į mokyklą ir iš jos. Supraščiau , kad ta katekezė vyktų po pamokų mokykloje, bet ne- trenkis į miestą bažnyčion. Kas gali per dieną lakstyt iš darbo šitiek kartų- man tai didžiulė prabanga. Taigi dar nenuėjom į ta katekezę- pinigėlius įdavėm ir žiūrėsim. sažiningai lankom sekmadieniais bažnyčią, bet jei nutiks , kad neužskaitys mums tokio pasišventusio lankymo - tai tiek ir vertas tas paruošimas. Paaugs pats susitvarkys. Visdėlto ne viduramžiais gyvenam.
Būtų labai malonu sižinoti ką kiti tėvėliai mano apie tai? Gal susiduriat su panašia problema.
ernoja
QUOTE(voriukai @ 2010 01 17, 14:28)
Sveikutės,
Na mes irgi ruošiamės su savo sūnumi tai pirmajai komunijai, bet esu taip pasipiktinusi šia sistema, kad  schmoll.gif
Sekmadieniais į bažnyčią su atsižymėjimu kaip kokiame kalėjime- tiek jau to, bet šiemet dar  mokamą ( 50 Lt.) katekezę įvedė.
Man negaila tų pinigėlių- juk kaip viena mama rašė aukojam, bet kodėl niekas neatsiklausia tėvų, jokių svarstymų ir panašiai?
Na bėda pas mus tokia, kad mes gyvenam užmiestyje ir važinėti reikia vaiką į mokyklą ir iš jos. Supraščiau , kad ta katekezė vyktų po pamokų mokykloje, bet ne- trenkis į miestą bažnyčion. Kas gali per dieną lakstyt iš darbo  šitiek kartų- man tai didžiulė prabanga. Taigi dar nenuėjom į ta katekezę- pinigėlius įdavėm ir žiūrėsim. sažiningai lankom sekmadieniais bažnyčią, bet jei nutiks , kad neužskaitys mums tokio pasišventusio lankymo - tai tiek ir vertas tas paruošimas. Paaugs pats susitvarkys. Visdėlto ne viduramžiais gyvenam.
Būtų labai malonu sižinoti ką kiti tėvėliai mano apie tai? Gal susiduriat su panašia problema.
*

Aha, pažymėjimai, į juos ka sekmadienį po mišių dedami atspaudai, kad buvo. Mes irgi negalėjom vežiot, ėjo į pamokėles pėsti apie 3 km. Na kai geras oras, tai nieko, bet per lietų, šlapdrią doh.gif bet ėjo, nes buvo pasakyta, kad, jei praleis 3 pamokėles ar mišias, neleis. Pamokėlės būdavo 15 val. Niekam nerūpėjo, kad tėvai dirba ir ne visi šalia gyvena. Kaip tik didžioji dalis toli. Įsivaizduokit Šilainių bažnyčią ir Naujakurių g. doh.gif Iš pradžių vaikai ėjo noriai,bent sūnaus draugai, o paskui... Man rodos, per tokį prievartinį lankymą, žymėjimąsi tikrai nepritrauks vaikų. Ir kokia mišių kokybė, kai bažnyčioj kokie 200 vaikų. Juk iš dviejų mokyklų ėjo, vien pas mus 6 klasės po 25 vaiku... Mes mokėjom po 60 lt. O ir pati Pirma komunija. Jokio šventiškumo, pirmos bobutės subėgo komunijos. bažnyčia prisigrūdusi žmonių, tvarkos jokios.

Kai reikės antrajam, rinksiuosi kokią kaimo bažnyčią, ten nors ne konvejeris ir viskas šventiškiau.
LilyLila
aš ruošiausi..vat,dabar neatsimenu kaipgi ta bažnytėlė vadinasi,bet ji prie Lukoil degalinės,einant nuo Vitebsko (na,Iki to) 4u.gif
Glacier
QUOTE(LilyLila @ 2010 01 25, 18:56)
aš ruošiausi..vat,dabar neatsimenu kaipgi ta bažnytėlė vadinasi,bet ji prie Lukoil degalinės,einant nuo Vitebsko (na,Iki to)  4u.gif
*

tai čia turbūt ta bažnytėlė, kur yra vienuolynas? Mes paaukojom pamokėlėm 100 lt + pratybų sąsiuvinis. Vaikų tikrai nerealiai daug. Jau aš įsivaizduoju, kaip bus per Pirmąją komuniją, vietos ten ne per daugiausiai, bus grūdalynė ir jokios šventės.. Kažin gal būt įmanomas toks variantas - išklausai kursus tenais, pasiimi pažymėjimą ir važiuoji į kokią kaimo bažnytėlę? Bet jaučiu neleis..
Maniakė*
Sveiki, prisijungsiu prie jūsų.

Sorry. Nesu mama, bet galiu pati pasidalinti patarimais.
Aš komuniją ėjau Aleksote. Šv. Kazimiero bažnyčioje.
Sekmadieniais 9h. Mišios. o po mišių visi eidavo į patalpas kuriose iš vienuolių gaudavome visą mokymą. Jos mus ruošdavo.
Už viską sumokėjome Max. : 30lt.#

Tiesiog parašiau, gal kam prireiks. drinks_cheers.gif wub.gif
Nebijoklė
Mane taip pat nustebino griežtas pamokėlių lankymo žymėjimas. Tačiau gal taip ir reikia, norint vaikams įprasti - jie savo noru sąžiningai nelankytų. O prisimenu, kai pati ėjau pirmosios komunijos, mus su broliu per keletą savaičių pati mama, susiderinusi su kunigu (tai buvo nematytas dalykas), paruošė - man tai visai nebuvo sudėtinga (dar ir šiandien prisimenu tą pirmąjį savo gyvenime mažytį egzaminą), nes viską, kas buvo reikalinga jau žinojau - mama, praktikuojanti katalikė 9nors užėmė aukštas pareigas), įskiepijo mums ne tik meilę Dievui, bet supažindino ir su visomis tikėjimo tiesomis. Net šiuo metu, kai vedžiojau sūnų į pasiruošimo užsiėmimus, katechetas stebėjosi, kad tiek daug išmanau. Gaila, kad neišdrįsau pati nueiti pas kunigą ir susitarti dėl savo vaiko žinių patikrinimo "eksternu". g.gif Nesinorėjo būti balta varna.
Karklas
Tema jau primiršta, bet manau šiuo metu daugelis pradės ruoštis Pirmai Komunijai.Mes gyvenam Šilainiuose, tai galvojom eit į Šilainių bažnyčią. Tai pamokos vyks visus metus.Man kažkaip perdaug pasirodė.Juk tikybos pamokos ir mokykloj vyksta.Ar ir kitose parapijose taip ilgai ruošia? Ir dar koks mokestis dabar - viena pamoka 5 lt.Tai per metus normali suma išeina.Ir labai keista, kad ne aukojama, kaip dažniausiai bažnyčioj būna, o įvestas mokestis.Sakė, čia nauja tvarka tokia visur g.gif .Buvom susirinkime bažnyčioje, tai daugelis tėvų pasipiktinę buvo, kad ir bažnyčioje jau verslas daromas.O kaip kitose parapijose? Gal tikrai visur jau taip pasikeitė tvarka g.gif
Ashai
g.gif Na kad mokestis imamas visur nepasakysiu, bet teiravausi Prisikėlimo bažnyčioje, Arkikatedroje tai taip, mokestis vadinasi auka, bet mokėti reikia. Bet mes užsirašėm į Vytauto bažnytėlę, tai šį sekmadienį eisim į mišias, o po jų pažadėjo suteikti visą info.
blush2.gif
Mažuliukė
QUOTE(Ashai @ 2010 10 07, 15:20)
g.gif Na kad mokestis imamas visur nepasakysiu, bet teiravausi Prisikėlimo bažnyčioje, Arkikatedroje tai taip, mokestis vadinasi auka, bet mokėti reikia. Bet mes užsirašėm į Vytauto bažnytėlę, tai šį sekmadienį eisim į mišias, o po jų pažadėjo suteikti visą info.
blush2.gif
*

Labai įdomu, parašykite kaip seksis
praavil
QUOTE(Ashai @ 2010 10 07, 15:20)
blush2.gif
*

ir mes ten einam...patiko dičkio paruošimas šioje bažnyčioje...tai ir dukrytę ten užrašiau...seniau ten nedarydavo žymėjimo bus matyt kaip šiemet, maniškė gieda katedroje kasantrą sekmadienį tai su mokytoja aptarėm, kad nebus problemos jei lankysis mišiose kasantrą sekmadienį ax.gif
Karklas
QUOTE(Ashai @ 2010 10 07, 14:20)
blush2.gif
*

Kaip Jums sekės? Ką gero sužinojot?
praavil
QUOTE(Karklas @ 2010 10 11, 14:39)
Kaip Jums sekės? Ką gero sužinojot?
*

kadangi ten pat buvau tai galiu pasisakyti... 5 lt. pamokėlė mišios sekmadienį 10 val. pamokėlės 18,30 antrad. arba ketvirtad. tuo pačiu metu tėvai turės Alfa kursą 10 kartų, sakė saves neprievartauti jei labai nenori , o jei nori eina abu , nori eina vienas iš tėvų...aš žadu eiti, man įdomu, esu girdėjusi gerų atsilėpimų apie tuos kursus...kas turi problemų su pinigėliais gali eiti kalbėtis mažu nekainuos ar mažiau...na man irgi norėtusi mažiau bet manau sukrapštysim...ne kasmet gi, juolab duos baltus pasiaustėlius-albas ar kaip ten vadinasi, tai galima sutaupyti pūstos suknios saskaita biggrin.gif
Mažuliukė
Gal, kas daugiau parašys apie kitas bažnyčias, labai laukiam 4u.gif
praavil
QUOTE(Mažuliukė @ 2010 10 11, 15:35)
*

o tai ko laukiat, nebent leisit kitais metais mirksiukas.gif , daugmaž kiek domėjausi panašiai viskas vyksta, vistiek kad ir daug vaikų ruošia kokia parapija juos išdalina per kelias dienas...Vadinama vienuolyno bž. Matulaičio kur sako eina keli šimtai tai daro šventes visaip į kokią grupę papulsi (mūsų mokyklos daug vaikų ten eina) tai būna nebūtinai sekmadienį o pvz. penktadienio vakare, šeštadienį ir panašiai... Katedroje (kadangi mano dukrytė ten gieda) pernai mačiau kelis sekmadienius iš eilės po gal kokius 10-15 vaikų vienu metu, Vytautinėj irgi darydavo per kelis sekmadienius...

O nepatenkintų visada atsiras visose grupelėse...svarbiausia nusiteikti pozityviai...vežioti vedžioti visada sudėtinga, ale tie metai greit parbėga ...sėkmės visiems 4u.gif
vaižgantė
QUOTE(Mažuliukė @ 2010 10 11, 14:35)
*

Pilaitėje- 130 Lt ir jokių nuolaidų. Už mokslą 80 Lt sumoki iškart, prieš šventę dar 50 Lt kaip auką bažnyčiai. Sekmadieniais privalomas dalyvavimas vaikų Mišiose, kartą per savaitę pamokėlė paskirtu laiku.
Mažuliukė
QUOTE(vaižgantė @ 2010 10 11, 16:20)
Pilaitėje- 130 Lt ir jokių nuolaidų. Už mokslą 80 Lt sumoki iškart, prieš šventę dar 50 Lt kaip auką bažnyčiai. Sekmadieniais privalomas dalyvavimas vaikų Mišiose, kartą per savaitę pamokėlė paskirtu laiku.
*

Oho griežtai rolleyes.gif
vaižgantė
QUOTE(Mažuliukė @ 2010 10 12, 15:19)
Oho griežtai rolleyes.gif
*

Su tuo griežtumu tenka susidurti daugiavaikėms ir skurdžiai gyvenančioms šeimoms.
Mažuliukė
QUOTE(vaižgantė @ 2010 10 12, 16:42)
Su tuo griežtumu tenka susidurti daugiavaikėms ir skurdžiai gyvenančioms šeimoms.
*

Suprantu ax.gif
Rigedora
o cia dabar visose baznyciose privaloma lankyt tas misias ir pamokas??? unsure.gif o gal kas zino kur imanoma prieit be visos sitos komercijos ir prievartos?
pvz. atsimenu, kaip pati priejau pas amzinaatilsi Teva Stanisova-nuvaziavom, pasikalbejom, dave knygele, maldaknyge, pasake ka turiu ismokt ir atvaziavom po men gal eit prie tos komunijos... thumbup.gif galiu pasakyt, kad ismokau viska ka tuo metu liepe saziningai. Dar pamenu, kaip Tevas Stanislovas pasake-svarbiausia dusioje tureti dieva... Ir man istikro kelia pasipiktinima, kai paklausai, kaip sureiksminama ir prievartaujama lankyti misias, pamokas ir pan. Galit apsaukt dabar mane bedieve ar kokia kita, bet is tikruju, man baznytines institucijos yra juoda komercija ir valdzios troskimas. Ir kuo toliau, tuo naglesne ta komercija. Uzeinu i baznycia pabut su savim ir dievu, bet tuomet, kai ji buna tuscia. Ir siek tiek mano pamastymu..
1. Jei jau Dievas vienas-tai kodel tiek skirtingu religiju, nors jos visos moko vieno-gerumo, meiles ir kitu teigiamu dalyku...?
2. Kas yra tikrasis tikejimas? ar klaupk, stok, zegnokis, eik keliais apie baznycia ir aukok pinigus kunigui, kuris juos isleis ne tik baznycios reikmem, bet puotom su mergom ir chebra? ar tai, kad zmogus gyvensi pagal tuos dievo isakymus ir skleisi meile zmonem ir savo aplinkai??? Kur tikrasis tikejimas ir dievas-ar kiekvieno musu viduje, sazineje ar tuose sukurtuose ritualuose, prievolese ir taisyklese, kurias sukure tokie patys nuodemingi zmones, siekdami valdzios ir itakos pagristos dievo baime?
Gal ir ne ta tema, kurioj apie tai diskutuoti, bet tiesiog per sventes sutikau drauge, kuri Klaipedoj nori privesti sunu prie pirmos komunijos, ir kokis grieztos ten prievoles su grasinimais ismesti ir pan. Buvau pakraupus....
rasajura
Man tai irgi nepatinka, kad 2 mėn privalai vaikščioti į bažnyčią ir dar turi parašus ar štampukus susirinkti, kad tikrai buvai. O dar jei mokestis nustatytas, tai iš vis nesamonė, man atrodo, aukoji kiek gali
praavil
QUOTE(Rigedora @ 2010 12 27, 22:10)
o cia dabar visose baznyciose privaloma lankyt tas misias ir pamokas???  unsure.gif o gal kas zino kur imanoma prieit be visos sitos komercijos ir prievartos?
ritualuose, prievolese ir taisyklese, kurias sukure tokie patys nuodemingi zmones,

Sveiki

nemėgstu kai žmonės piktinasi prisiklausę nuogirdų...suprantu kad yra įvairių situacijų, bet dažniausia dramatizuoja tie žmonės kurie patys nelanko bažnyčios ir prisimena šia instituciją tik esant reikalui krikštynoms, laidotuvėms...

Mano dukrytė labai noriai eina į pamokėles ir į mišias, juos sugeba sudominti, kunigas per mišias kalba su vaikais ir vaikams...pastebėjau kad mišiose tikrai nebūna visų vaikų, bet niekada mokytojos jų ir neskaičiuoja...tad nėra jokios prievartos ir piktų grūmojimų biggrin.gif kaip jau minėjau ir dėl mokestėlio buvo pasakyta kam sunku ateikit pasakykit, tėveliam vyksta alfa kursas, ten įdomu , važiavom į savaitgalį kuris buvo labai įspudingas, ten reikėjo 50 lt. nes buvo pasirūpinta nakvyne, maitinimu, bet akcentavo net kelis kartus, jei kliūtis važiuoti yra dėl pinigėlio pasakykit...žodžiu viskas pas mus vyksta žmogiškai ...

visiems linkiu tokių puikių įspūdžių kokius patiriame mes mirksiukas.gif
hi :)
QUOTE(Rigedora @ 2010 12 27, 21:10)
o cia dabar visose baznyciose privaloma lankyt tas misias ir pamokas???   Gal ir ne ta tema, kurioj apie tai diskutuoti, bet tiesiog per sventes sutikau drauge, kuri Klaipedoj nori privesti sunu prie pirmos komunijos, ir kokis grieztos ten prievoles su grasinimais ismesti ir pan. Buvau pakraupus....
*

Rigedora, jei tau nepriimtinos bažnytinės nuostatos, į tai vaiko grūst tikrai neprivaloma. Tikrai niekas neliepia. Pirmoji komunija teisingiau vadinama Eucharistijos sakramentu, - vaikas čia bandomas ruošti sąmoningam dalyvavimui Mišiose. Tokia jau ta krikščioniška prievolė - sekmadienį į bažnyčią. Nėra jokio streso kai tai praktikuojama šeimose, bet kurie to nedarot supraskit paprastą dalyką - sąmoningam supratimui turi būti ruošiama. O ne bim bam - graži šventė, pabaliavojom ir vėl pamiršom. Taip daug kam norėtųsi, bet jei tėvai sau "gali leisti" tokį požiūrį, Bažnyčia neturi teisės į tai žiūrėti atsainiai. Taip anksčiau buvo kitaip. Nes buvo sovietmetis, kurio metu tam ruošti apskritai buvo sudėtinga, todėl būdavo apsiribojama tuo ką galima padaryt "ant greito". Ir to "ant greito" paveldą ir turėjom. Aišku sakysit, kad ir dabar nepradeda lankyti visi praėję, bet pasikartosiu - jei tėvai kuriem tai tik vienadienė šventė gali sau leist žiūrėt atsainiai, Bažnyčia to negali ir turi pabandyt padaryt viską, kad tam žmogučiui besiartinančiam prie Dievo stalo tai būtų ir kiek įmanoma sąmoningiau ir aiškiau. Nes tai yra pasiruošimas ne vienos šventės dienai. Tai yra pasiruošimas sąmoningam katalikiškam gyvenimo būdui, konkrečiau - sakramentų praktikavimui. Jei jums sakramentai iš esmės nepriimtini, kitas klausimas. Bet kaip sakau - aš nebėgu į futbolo aikštelę ir nerėkiu, kad man futbolo taisyklės nepriimtinos ir man svarbiausia aikštėje paplaukioti, nes man patinka plaukimas. Arba priimi nustatytą tvarką, nes tai ką per tai gauni tau ir tavo vaikui yra priimtina ir reikalinga, arba ne. Kam šaukt, kad nepriimtina ir kažkokiom savo nusistatytom sąlygom vis tiek reikalaut?
O šiaip šitame reikale vaikui labai padeda arba nepadeda tėvų nusiteikimas. Jei tėvai tą laiką priims džiaugsmingai ir vaikui nebus jokios tragedijos. Bet jei namie nuolat girdės,kad kokia kančia kokia nesąmonė ir t.t. pasipiktinimo šūksnius jam greičiausiai nebus suprantama ko tėvai jį kiša ten, kur jiem patiem taip labai nepatinka.
Mano vaikas ruošiasi. Su džiaugsmu. Todėl labai suprantu ką rašo praavil. Gal pabandykim ne protestuot, o pažiūrėt į tą laikotarpį kaip į gražų ir prasmingą pasiruošimą. ;]
Virvytė
QUOTE(Rigedora @ 2010 12 27, 22:10)
o cia dabar visose baznyciose privaloma lankyt tas misias ir pamokas??? gal kas zino kur imanoma prieit be visos sitos komercijos ir prievartos?
(...)Ir man istikro kelia pasipiktinima, kai paklausai, kaip sureiksminama ir prievartaujama lankyti misias, pamokas ir pan. Galit apsaukt dabar mane bedieve ar kokia kita, bet is tikruju, man baznytines institucijos yra juoda komercija ir valdzios troskimas. Ir kuo toliau, tuo naglesne ta komercija. Uzeinu i baznycia pabut su savim ir dievu, bet tuomet, kai ji buna tuscia.
(...)ar tai, kad zmogus gyvensi pagal tuos dievo isakymus ir skleisi meile zmonem ir savo aplinkai???  Kur tikrasis tikejimas ir dievas-ar kiekvieno musu viduje, sazineje ar tuose sukurtuose ritualuose, prievolese ir taisyklese, kurias sukure tokie patys nuodemingi zmones, siekdami valdzios ir itakos pagristos dievo baime?

Šitaip mąstant, koks tikslas apskritai vesti vaiką Pirmosios Komunijos? Madinga?
Jei nereikalingos mišios, bendruomenė, nesuvokiama aukojimo prasmė.
Su Dievu tuomet ir vaikas gali "individualiai" pasibūti.
Beje trečiasis Dievo įsakymas - sekmadienį švęsk, t.y. kartu su bendruomene dalyvauk šv. mišiose.
Rigedora
QUOTE(Dagilis @ 2010 12 28, 11:02)
Rigedora, jei tau nepriimtinos bažnytinės nuostatos, į tai vaiko grūst tikrai neprivaloma.
SAVO VAIKU I TAI IR NEGRUDZIU wink.gif TIESIOG PASKUTINIU METU SUSIDURIU SU PAZISTAMU KALBOMIS IR PASIBEDAVOJIMAIS, KAIP VARGTSA SU TOM PAMOKELEM IR KOMUNIJOM. TODEL KILO NATURALIAI TOKS KLAUSIMAS.

Pirmoji komunija teisingiau vadinama Eucharistijos sakramentu, - vaikas čia bandomas ruošti sąmoningam dalyvavimui Mišiose. Tokia jau ta krikščioniška prievolė - sekmadienį į bažnyčią. Nėra jokio streso kai tai praktikuojama šeimose, bet kurie to nedarot supraskit paprastą dalyką - sąmoningam supratimui turi būti ruošiama.
IR VEL PRIEVOLE-VEL PRIEVARTA, SAMONINGUMAS??? AR SAMONINGAS VERGU BAZNYCIAI DARYMAS? AR JUS TIKRAI SVENTAI TIKIT, KAD NUEJE I TAS PRIVALOMAS MISIAS IR TEN ATBUVE BUSIT GERESNI, LABIAU DVASINGI? AR NUO TO, KAD KUNIGUI ISAKYSIT SAVO NUODEMES IR JIS JUMS JAS ATLEIS PATAPSIT TIKRAI DORAIS IR NENUODEMINGAIS? GAL PIRMA SAU REIKIA PRIPAZINTI IR IVERTINTI SAVO POELGIUS. 
GAILA, KAD NEI VIENA NIEKO NEPASAKET I MANO SUNUMERUOTUS TEIGINIUS. NES TUOMET BUTU IDOMU PADISKUTUOTI IR APIE SAVIZUDZIUS TERORISTUS, KURIE ALE DEL DIEVO-ALACHO ZUDOSI, NORS TAM PACIAM KORANE TO NERA NURODOMA, BET SUKURIAMOS TOS TAISYKLES IR IBAUGINAMI ZMONES TROKSTANCIU VALDYTI, BUTU IDOMU IR APIE INKVIZICIJAS PADISKUTUOTI IR KITUS TOKIUS "SAMONINGUMO" REZULTATUS.

O ne bim bam - graži šventė, pabaliavojom ir vėl pamiršom. Taip daug kam norėtųsi, bet jei tėvai sau "gali leisti" tokį požiūrį, Bažnyčia neturi teisės į tai žiūrėti atsainiai.
TAIP, NES JEI ZIURES ATSAINIAI, TAIGI PRARAS ITAKA ZMONEMS, NEBEGALES JU VALDYTI wink.gif

Kam šaukt, kad nepriimtina ir kažkokiom savo nusistatytom sąlygom vis tiek reikalaut?
PIRMA-AS NESAUKIU, TIK PASIDALINU SAVO MINTIMIS, BANDAU SU JUMIS DISKUTUOTI. TURIU TEISE I SAVO NUOMONE, KAIP IR JUS. LABAI TIKEJAUSI RASTI ATSAKYMUS I SAVO KELIAMUS KLAUSIMUS ARGUMENTUOTAI. 1. Jei jau Dievas vienas-tai kodel tiek skirtingu religiju, nors jos visos moko vieno-gerumo, meiles ir kitu teigiamu dalyku...?
2. Kas yra tikrasis tikejimas? .....

O šiaip šitame reikale vaikui labai padeda arba nepadeda tėvų nusiteikimas. Jei tėvai tą laiką priims džiaugsmingai ir vaikui nebus jokios tragedijos. Bet jei namie nuolat girdės,kad kokia kančia kokia nesąmonė ir t.t. pasipiktinimo šūksnius jam greičiausiai nebus suprantama ko tėvai jį kiša ten, kur jiem patiem taip labai nepatinka.
DAR KARTA PASIKARTOSIU-SAVO VAIKU NEKISU. ANTRA NAMUOSE JIE NEGIRDI JOKIU UZ AR PRIES, KOKIA KANCIA AR NESAMONE. UZAUGS PATYS PASIRINKS-AR JIEMS TURETI DIEVA VIDUJE, AR PRADET LAIKYTIS KAZKURIOS RELIGIJOS TAISYKLIU IR NURODYMU.

Mano vaikas ruošiasi. Su džiaugsmu. Todėl labai suprantu ką rašo praavil. Gal pabandykim ne protestuot, o pažiūrėt į tą laikotarpį kaip į gražų ir prasmingą pasiruošimą. ;]
DZIAUGIUOSI, KAD JUS TAI DAROT SU DZIAUGSMU. AS ASMENISKAI SAVO GYVENIME SUSIDURDAVAU IR DAR KARTAIS SUSIDURIU SU TOKIAIS KUNIGAIS, KAD MAN NEKYLA JOKS NORAS KELIAKLUPSCIAUTI PREIS JU  APSIMETELISKUS VEIDUS. VIENINTELIS KUNIGAS BUVO TEVAS STANISLOVAS, KURIS MYLEJO ZMONES, NESIVAIKE TURTU, NEZIUREJO INKVIZITORIAUS POZIURIU I ZMONES IR JU GYVENIMUS. GAL TODEL IR PLAUKE PAS JI MINIOS, DEL KO JI PATI TOKIE KAIP TAMKEVICIUS IR KITI BANDE ZEMINTI, BAUSTI. GALBUT YRA IR DAUGIAU TOKIU KUNIGU, BET AS JU NESUTIKAU. O DABAR TEVO STANISLOVO PUOSELETAM  VIENUOLYNE SIEMININKAUJA JAUNAS STORAPILVIS PLEVESA, KURIAM RUPI PINIGAI, BALIAI. SAKAU, NES TAI PATIKRINTI FAKTAI IS TU BALIU DALYVIU LUPU. TAIGI, KAZKAS CIA SAKE, KA NESUPRANTU AUKOJIMO PRASMES-TAIP, TIKRAI NESUPRANTU, KODEL TURECIAU AUKOTI KAZKIENO BALIAMS????

*

ernoja
Pakartosiu tai, ką kažkada jau ko gero rašiau: ėjom ir mes į tas privalomas mišias, pamokėles visus metus. Nežinau, kokia nauda iš tokių mišių lankymo ir ko ten išmokstama, kai sėdi pilna bažnyčia vaikų, dalis jų kalbas, dalis žaidžia mobiliais telefonais. Na įsivaizduokit 10 klasių po 20-25 vaikus, nes tuo pačiu metu ruošė vaikus iš dviejų mokyklų, vien mūsiškių buvo 6 klasės, kitos ko gero panašiai. Dar nesibaigus mišioms, vaikai lėkdavo pas vienuoles, kad gautų parašiukus, nes jei praleis trejas mišias, neleis eiti pirmos komunijos. Paskui sugalvojo, kad vienuolėm per sunku juos žymėt, prašė tai daryti tėvus, tie pradėdavo irgi žymėt iš anksto. Bardakas. Kokios mišios doh.gif Pamokėlės bent mums buvo 15 val. pamokos baigdavosi 14.20, iki bažnyčios mums 3 km, kitiems dar toliau. Prašė tėvai, kad pakeistų laiką, pasakė, kad negali, nes ateina kita grupė. Sekmadieniai privalomi, negalima niekur išvažiuot, buvo kalba, kad jei jau tie parašai tokie svarbūs, paims iš tos parapijos, į kurią važiuoja, kunigo- netiko. Ir taip norima pritraukti vaikus??? Tai buvo prieš trejus metus, bet ir pernai, ir šiemet draugės leidžia ten pat vaikus, nelabai kas pasikeitė. Užtai ne viena jau renkasi paprastą kaimo bažnytėlę, kur gyvena tėvai, seneliai ir kur į tai žiūrima visai kitaip. Mes ir patys mieliau važiuojam į tokias bažnytėles, kur dalyvauja mišiose tie, kas nori.
just77
Kam Jūs juos leidžiat Pirmos Komunijos, jeigu pačios į bažnyčią nevaikštot? kas vaikšto žino kur ir kada ruošia...
praavil
QUOTE(ernoja @ 2010 12 29, 12:24)
Na įsivaizduokit 10 klasių po 20-25 vaikus, nes tuo pačiu metu ruošė vaikus iš dviejų mokyklų,

oho kokia masuotė, įdomu kokiame mieste?

mano vaikai pasirinko patys kurioje bažnyčioje ruošis, su savo klasėmis nenorėjo...mūsų mieste daugybė bažnyčių matyt todėl nera tokios spūsties smile.gif

Rigedora, manau yra temų kur diskutuojama apie religijas, ten galbūt rasit atsakymus į iškeltus klausimus 4u.gif
Arba jei rūpi visa tai nuoširdžiai pasidomėkit gal kur netoliese yra organizuojami Alfa kursai, jie paplitę plačiai po pasaulį, juose galima kelti klausimus diskutuoti...
ten išklausomos visokios nuomonės, žmonės dalinasi savo patirtimi ir išgyvenimais...nėra pykčio tik geranoriškumas ir velgi jokios prievartos ar primetimo mirksiukas.gif
ernoja
QUOTE(praavil @ 2010 12 29, 14:43)
oho kokia masuotė, įdomu kokiame mieste?

mano vaikai pasirinko patys kurioje bažnyčioje ruošis, su savo klasėmis nenorėjo...mūsų mieste daugybė bažnyčių matyt todėl nera tokios spūsties  smile.gif

*

Kaune, Šilainiuose. Ėjo Ąžuolo vidurinės ir berods Ryto pradinės mokiniai. Ko gero ir iš kitų mokyklų buvo, bet šitos buvo paminėtos, kai skirstė laikus pamokėlių.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.