Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Tik motinos pienas - iki kada?
Supermamų klubas > Motinystė ir tėvystė > Kūdikių žindymas
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
Zvirbliuke
Taip taip, zinau, kad nuo sesiu menesiu motinos pieno nebepakanka ir reikia pradeti primaitinima. Ta ir bandziau padaryti. Tik...vaikiukui jau 7,5 men, o jis atsisako valgyti ka nors kita!  >:( Na, siaip ne taip sugrudu pora sauksteliu darzoviu tyres, pagremzto obuolio ar sauksteli ryziu koses...Geresnem dienom suvalgo kazkur du indelius per visa diena, visa kita - mamos pienukas. Nezinau, ka ir daryti - ar laukti, kol taip issibades, kad visos ambicijos isgaruos ir valgys bet ka, ar pasilikti prie pienuko.  ??? MAitinti man nesunku, maziuko kraujas geras, beje, girdejau, kad yra vaiku, kurie iki pusantru metu valgo tik mamos piena...Bet...arteja atostogu metas, ir man labiau noretusi, kad maziukas valgytu tyreles...Norisi, kad pamaitinti galetu ir vyras, ir mama, kad negrauztu sazine, kad vaikas be manes alkanas...Isbandziau ivairiausius variantus - ir pati viriau, ir pirkau, ivairiu rusiu ir skoniu - tas pats...Gal turit koki patarima, kaip isiulyti vaikui maista? ...
Šmigija
Stai del tokiu bedu ir nesu kategoriska vaiko maitinime tik mamos pienu. Saunu, kai mamytes gali vaikiuka ismaitint, bet man atrodo kad jau nuo 2-3 men reiketu bent per diena po sauksteli bent mazyti, duoti prazdioje obuoliuko ar banano, veliau nuo 4 men po sauksteli kosytes , veliau darzoviu. Uztenka mazo saukstelio, gkad vaikutis iprastu prie naujo skonio ir taip nesipriesintu atejus laikui primaitinti. Juk saukstelis dar nereiskia kad vaikas jau valgo kieta maista, jis jo tik truputi paragauja. O tau Zvirbliuke, linkiu kuo daugiau kantrybes, duok maziui vis po truputi naujo maisto, jis ipras.
Board
N amano nuomone nuo 2-3men dar ankstoka, nes dar nesibaige pilvuko putimai, ir diegliai, nezinai nuo ko ir taip pucia, o dar ragavimai  :smile.gif.As pradejau duot nuo 5 men paragaut, valgyt pradejom nuo 7 men kazkur, (iki tol tiesiog patogiau budavo maitint krutimi) ir dabar siaip 9men o atrodo kad pienas vistiek islieka pagrindinis maistas, nes jei bandau neduot visvien vienokiu ar kitokiu budu issireikalauja savo porcijos pieno. Bet prie to suvalgo dar ir visa tai ka duodu   ;D
Zvirbluke tau galeciau patart tik tiek kad ivedant nauja kose kuo daugiau skiesk savo pienu, kad didesne dalis butu pieno ir siek tiek koses, po to proporcijas keisk, mazink pieno didink koses. Bet manyciau kad "kieto" maisto jau reiktu duot, nes formuojais kramtymo yprociai, o ir be to pati supranti kad dabar ilgesni laika be vaikelio nepabusi
ITA
Daug kur teigiama, kad mažiukas tik iki 6 mėn iš mamos pienuko gauna visko ko jam reikia! Man tikrai pasisekė, kad mano mažius  valgo viską ką be pasiūlysi.  Bet  mano  pažįstama  tikrai vargsta su savo leliuku, kuriam metai ir mėnuo, o jis košių valgyt nenori... - pripažįsta tik mamos pienuką..., na, bet manau, ji pati kalta, kad tik nuo 8 mėn pratint pradėjo prie kieto maisto.   O kitą mamą žinau, kuri savo keturmetę (!!!)  dar pati maitina... (aišku į tarpus tarp normalaus maisto). Patikėkit, vaizdas ne koks, bet ji pati įsitikinus, kad labai didelę naudą savo vaikeliui duoda.... O tau Žvirblike tik kantrybės- ir pamatysi  vaikiukas pripras!
AUsre
Mano viena giminaite iki 2.5 metu maitindavo krutimi. Man tai atrodo, kad tai nenormalu, nes jau ir pats vaikas susigedes sagstydavo mamai bliuzele ir traukdavo piena. Aisku aplinkiniai, kas matydavo garsiai nekomentuodavo, bet yra kurie pasake, kad gal vaika traumuoja toks dalykas, gal laikas uzristi fabrikeli...Ir kokia jau to pieno kokybe? Ar jis ir islieka toki ilga laika toks naudingas ???
Board
Nematau cia nieko nenormalaus. Ne del pieno naudos maitina vaikus krutimi iki 2.5 ir daugiau metu, tai nusiraminimas ir vaikui ir mamai didelis malonumas. Dar viena bendravio proga.  Nematau cia nieko blogo kad vaikas iki 2-3 metu gauna mamos piena.
Keik girdsejau tai vienintelis kontrargumentas yra kad negrazu kai didelis vaikas pats atbega ir  papo iesko.  Man tai pavyzdziui nesukelia jokiu neigiamu emociju. Ir savo dukra ketinu maitinti tiek ilgai kiek iseis.
Zvirbliuke
Aciu uz palaikyma  :D
Bandysiu skiest kosyte pienu...ir neprarast vilties wink.gif
Guga
Zvirbliuke, as savo maziui pradejau po truputi primaitinti nuo 5,5 men. Daviau darzoviu tyriu, tai pradzioj nelabai valge. Tuomet gausiai atskiesdavau savo pienu, tai po truputi iprato. Dabar kartais ir is vis neatskiedineju ir valgo  ;) Aisku vaisiu tyres, tai maumoja labai gerai, ypac tas, kur su cukrum  >:( Siandien pabandziau savo nelamei su cukrum, tai dabar bijau, kad kitu nevalgys  :smile.gif
Riva
Va sita problemele itariu irgi bus - nelabai pripazista mano lialius kita maista. Na, dar nelabai jaudinuosi, nes tik pradzia primaitinimo, vakar va tik pusmetis suejo. Jau dvi savaites bandom ryziu kose valgyti, bet kartais tai tik bandymu ir pavadinti galima, o ne valgymu. Pastebejau kad reikia tirstuma pataikyti, nes jei skystesne ar per kieta - nenori. Dar geriau valgosi is karto po pietu miego, o ryte - nu niekaip.
Bet ryziu kose tai dar nieko - va vaisiai ir vaisiu tyreles tai visai bjaurastis, pora sauksteliu geriausiu atveju ir nesizioja vaikas ne per kur. Keista, juk skanu turetu buti.
Labai tinka duoniukus ciulpti, bet neduosi gi ju daug, cia tik pazaidimui.
Ismoksim valgyt vis tiek, na kur dingsi, o menesiu anksciau ar veliau gal ne taip jau svarbu. Gal nereiks iki metu laukt, kaip cia kazkas minejo
Salsa
Iki kada geriausiai tik mamos pienasvaikui dažnai priklauso nuo situacijos.
Aš patinorėjau maitinti pagal visas taisykles iki 6 mėn. tik savo pienu. Ir jo netrūko. Deja dukrai ėmė siaubingai kietėti viduriai, nesituštindavo savaitėmis, nors patologijos jokios nebuvo, gal tik judesių suvaržymas (nešiojome Freiko pagalvėlę) ir rachitas, kuris, kaip įtarė gydytojai, irgi galbūt prasidėjo dėl to suvaržymo  - sutriko vit. D pasisavinimas...
Taigi vos sulaukėme 12 sav., nuo kada vaikams jau gamina ekologiškai švarią tyrelę, ir pradėjau duoti po šaukštelį slyvų. Keletui savaičių reikalai susitvarkė, o paskui matyt organizmas prie "dozės" priprato - ir vėl viskas iš naujo. Taigi nuo 4 mėnesių manoji jau šlamštė avižinę košę, užsigerdama mamos pienuku.
Ir nors ne pahgal taisykles pradėjau primaitinimą, nors gerokai per anksti, ką padarysi, tokia situacija buvo. Kai gydytoja pasakė: arba klizma, arba primaitinat, manau, pasirinkimas buvo aiškus.
Bet žinau vaikų, kurie iki 8-9 mėnesių sėkmingai maitinosi tik mamos pienuku ir kokiu 0,5 šaukštelio kitokio maisto (čia tiek, kiek galbūt likdavo ant liežuvio viską išspjaudžius  ;D). Tik, aišku, jau mamytei tada reikia ypač atidžiai derinti savo mitybą, kad tik visų reikiamų medžiagų gautų...
Na o čia gal ne visai į tą temą, bet jau kai vaikas būna virš 2 metų ir dar gauna mamos pieno... Kvaila kažkaip. Turėjau tokią pažįstamą. Maitino 3 metus ir 3 mėnesius. Tai man kiek kvailokai skambėjo jos argumentai, kad atseit vaikui psichooginė nauda iš to didelė - susipyksta kieme su draugėmis, atbėga pas mamą, papą pačiulpia ir nusiramina. Manau tokio amžiaus vaikas jau turėtų mokytis su psichologinėm problemom susidoroti kitais būdais...
Zvirbliuke
RIva, mano mazius irgi nemegsta vaisiu tyreliu...Labai gardziai valge duona, bet vienakart uzspringo, teko uz kojyciu pakratyt - tai dabar neduodu...
Riva
Tai su tais duoniukais mes atsargiai labai ziuriu kai ciulpia, kelis kartus teko is burnos gabala krapstyt lauk. Sakiau nebeduosiu, bet net dreba pamates.
Shinshila
Mano 8men.mazius irgi nieko skanesnio uz mamyte neranda. Bet is kitos puses pagalvoju - visai patogu, va ryt vaziuoju i Kauna, tai tyreliu tu net neimsiu, manau issiversim su papuku.
Kantrybes ir pasididziavimo linkiu tau Zvirbliuke, juk neilgai dar vaikelis toks prisirises prie taves bus!
dani
Papasakosiu kaip mums sekesi draugauti su "pieno baru" 8) Maitinau normaliai 3 menesius. Budavo dienu kai pienu buvo pakankamai (abiems vienu maitinimu uztekdavo), kitais kartais pritrukus tekdavo primaitinti misinuku.
Nuo pat gimimo sunus negalejo pats pakakoti. Vargome siaubingai, kasdien klizmutes darydavome, nes labai labai gaila budavo vaiko. O kur dar pilvuko diegliai.. :-/ Suejus 3 menesiams savarankiskai, be gydytojo zinios (nes ji 6 menesiu salininke), daviau vaisiu tyreles.. Ir vaikas ta pacia diena kuo puikiausiai pats padare!! nuo tos dienos visi "pilvukai" ir kakojimo rezimai taip susitvarke ;D Ir mes pamirsome klizmutes ir kitus nemalonumus..
Po to pati daktare pasake, kad viskas priklauso nuo pacio vaiko, niekas taisykliu grieztai nepritaikys. Tai jos ir klausiu: tai kodel matydama ta siaubinga padeti, nieko nesakete, nepasiulete, pati savo iniciatyva bandziau padeti vaikui????? O ji: tokie dabar normatyvai, tokia tvarka. Na mes nevisada tos tvarkos paisome. Tokios tokeles. Ziurekite i vaika ir, kaip mama, pajusite ko jam isties reikia wink.gif ;D
SuperMama
Zvirbliuke

turiu panasia problema. Mano Kleo blogai valgo.

Primaitinima pradejau nuo 6 men, bet ne kiek nesigailiu ir nemanau, kad pervelu, todel ir valgo blogai.

Daug maitinanciu mamu pradeda nuo 6 ir nesiskundzia ju vaiku apetitu. Taip kad nemanau, kad tai but priezastis.

Yra nustatyta, kad vaikelio virskinimo traktas ir jo fermentines sistemos visiskai subresta tik 5-6 men, todel ankstyvas primaitinimas labai pakrauna vaiko organizma, daznai pasireiskia alergija, atopinis dermatitas.

Kleo maitinu 3-4 kartus per diena. Buna koki savaitgalio diena 1-2 kartus, jei kur isvaziuojame.

Ryte duodu grikiu/ryziu/kukuruzu kose pasirinktinai. Grikiu geriausiu atveju gali suvalgyti iki 100 gr.
Kitu kosiu ne daugiau 50 gr. O buna dienos, kad vos pora sauksteliu.  Ir nepasakyciau, kad nealkana. Po tu 2 sauksteliu mano pienuko dar kokius 200 gr. suvalgo. Tiesiog gal nenuotaikoje.
Koses norma 7 men vaikui 120-150 gr.

Per pietus duodu darzoviu kose.  
Darzoviu norma 7 men vaikui 120 -130 gr.
O mes suvalgome geromis dienomis 50 gr, o danziausiai - 30-40. Vienu zodziu, mazas indelis (125 gr) - 3 dienom.

Tarp maitinimu duodu vasisiu tyreles. Suvalgo po 30 gr. Indelio vel gi uztenka 3 dienom, likuciu suvalgo mama.  :D

Jei vaiko nuotaika gera, duodu vakarienei kita kose.
Daviau sindien paragauti kalakutienos tyrele, tai net susirauke ir verkti pradejo. Vos 2 saukstelius sumaitinau.

Jei vaikas pradeda verkti ir valgyti nebenori,  neprievartauju, prie jos suvalgau likucius pati. sad.gif

Taip kad nepasakyciau, kad pradejus primaitinima, galiu atsisakyti bent vieno maitinimo krutimi. Vistiek uzsigeria po kiekviens tyreles ar koses. Tik po vaisiu duodu vandenuko atsigerti.

O savo pieno maisyti negaliu, nesitraukia man daugiau nei 30 gr. Ir tai po to pientraukio speneliai skauda ir laiko daug uzima.  
-MŠ-
Na tikrai iki  6men., manau ,pienuko vaikui uztenka...  Nors nuo vaiko priklauso - kita gal ir nuo 4 men. primaitinti reikia, ypac jei pienuko mazoka, tai geriau anksciau koseles nei misini pradeti... Nors jei vaikuciui 2-3 men. tai koselems ankstoka, tada is bedos ir misinukas.
O vienu metu buvo teigiama, kad iki 1 metu vaikui vien pienelio pakanka. Bet tas nepasitvirtino - ir vaikui,  ir mamytei tada sunkoka.... Mat velesniais menesiais vaikui pienukas gerimu tampa, ne maistu, tad po kiekvieno pavalgymo ir maniske visad uzgerdavo.
Dar ka papasakosiu is savo patirties. Mano pazistamos vaikiukas tik viena diena veliau gimes, nei manoji. O su papildomu maistu buvo taip: mes abi juos pienuku primaitindavome po vienodai, tiek pat kartu per diena. Taciau josios vaikinukas kieto maistelio suvalgydavo bent tris kartus daugiau. Kai josios vianu kartu visa bliudeli, tai maniske 50 - 70 gramu... Vis galvojau, kad jau valgo ji tikrai mazai. O palyginus su tuo vaikinuku - maniske ir ugiu, ir svoriu lenkdavo... Ir dabar, kai pienuko mano dukryte gauna jau tik viena karta per diena - pries miega, jos visos dienos suvalgytas maistas, pagal tokio amziaus vaiku normatyvus tikrai mazokas, o, va, svoris ir ugis - gerokai prie didesniu. Taigi, matyt ir vaiku apykaita skirtinga, ir pagrindinis kriterijus maitinimo vertinime - normalus svorio augimas.
Viena, ka tikrai zinau, JOKIU BUDU, jei vaikas nevalgo nereikia kisti per prievarta, nes kudikysteje koks prisigamina riebaliniu lasteliu skaicius, toks paskui visa gyvenima islieka. Tad jei vaikus persersite "uz mamyte, uz teveli...", veliau vaikai bus linke i nutukima. O mazas kudikis pats intuityviai zino kiek jam maisto reikia.(cia tinka sveikam vaikui).
Dar apie kosiu skiedima savo pienu. Na as vienu metu nusitraukinejau piena ir pyliau i kosyte. Kokia savaite. Veliau del netobulos nusitraukinejimo technikos, uzburko kanalai, atsirado sukietejimu. Ir maza, kaip tai gali atsiliepti mano sveikatai ateity, turiu omeny, kad ,neduok Dieve, ten paskui kas nors isaugs... Jau manau geriau karves pienu praskiesti kose(nuo sesiu men. skiesti koses karves pienu galima), negu beda kokia sau isivaryti, kad ateity nagus nusigrauztum... Visai kas kita, kai vaikas istraukia, nei pati "melziesi"...
Board
...Jei vaikas pradeda verkti ir valgyti nebenori,  neprievartauju, prie jos suvalgau likucius pati...  

Man tai primine kai as pas mociute palikau tyrele (Nestle vistiena su bulvem ir pomidorais) mociute nusprende pabaigt kad neprapultu  ;D ;D ;D... Spjaudesi sake po to ilgai ir net pasta negalejo to skonio isnaikint  :P. Jau menuo gal praejo, o ji vis dar burba kokia slikstyne as vaika maitinu :smile.gif 8)
Vasara
Nery, siulai karves pienu nuo 6 men. skiesti koses? Man atrodo tada geriau misinukas. Tie patys gastroenterologai sako kad tai geriau nei karves pienas ir rekomenduoja gerti ir virs metu vaikams ir suaugusiems. Tik va keista, kodel taip jau maziukams draudzia. Tai neatstoja mamos pieno, bet zymiai geriau negu karves pienas.
Board
Siaip keik as skaiciau ir konsultavausi tai karves pieno nerekomenduojama iki 1 metu  :smile.gif
Irena
O siaubas ! Tai kuom dabar tiket ??? Visi gydytojai skirtingai kalba ...
O kodel negalima vaiko maitinti tik motinos pienu iki metu ? Anksciau galejo, dabar - nebegalma... Veliau gal vel gales ?? Pasimeciau visai.
Vyras pasakojo, kai buvo Indijoje mate ceremonija: 2 metu vaikuj PIRMA (!) karta buvo duodama kose - tai visa svente, visas kaimas susirinko atsvesti, tipo kaip antras gimtadienis.
Vasara
Irena, karo metais vaikus ir iki 3 metu maitindavo tik pienu, nes nebuvo ka valgyt. Mano anytą taip maitino iki 3 m. Ir ka, gal gyvenimo salygos neleido kazkur mokytis daugiau, bet dabar eiline moteris (o kaip ten sako kad kuo ilgiau motinos pienu maitinsi, tuo protingesnis vaikas bus). Beje ir kruties vezys jai buvo pries kelis metus, visa laime, kad isoperavo sekmingai..
Mesos kudikiui duot reikia, kad gelezies netruktu, nes iki 7 men. isenka atsargos kurias sukaupe iki gimimo.
O Indijoj visai kitoks klimatas nei Lietuvoj, kitokie augalai, vaisiai, darzoves, kiek saules ir viso kito ten. Bet as nenoreciau kad mano vaikas augtu kaip Indijoj vaikai auga.
SuperMama
Irena, karo metais vaikus ir iki 3 metu maitindavo tik pienu, nes nebuvo ka valgyt. Mano anytą taip maitino iki 3 m. Ir ka, gal gyvenimo salygos neleido kazkur mokytis daugiau, bet dabar eiline moteris (o kaip ten sako kad kuo ilgiau motinos pienu maitinsi, tuo protingesnis vaikas bus). Beje ir kruties vezys jai buvo pries kelis metus, visa laime, kad isoperavo sekmingai..

Tai maitinimas krutimi nepadeda isvengti kruties vezio, o sumazina tikimybe juo susirgti. Tai nera taisykle.  :D

Tas pats ir su IQ koeficentu. Tai labai santykinas dalykas. Nustatomas testais. Gali buti koks mechanikas ir spresti logines uzduotis geriau nei kokia vadybininke su aukstuoju. Pati zinau, nes intelekta tikrinu ir tikrinu. Darbas toks.  ;D
O gali zmogus moketi protingai kalbeti, o kai patikrini...

Vasara
Supermama, as neneigiu mamos pieno naudos ir pritariu kad tai labai sveika ir pats geriausias dalykas kudikiui. Bet manau gincytinas klausimas ar tai labai turi zymia itaka intelektui ir protui. Daug priklauso nuo genu, auklejimo ir t.t.  Galbut maitinamas vaikas gauna daugiau mamos demesio, svelnumo (irgi gincytina).. Tarybiniais metais reta mama vaika maitindavo iki 1 m. ir daugiau, bet yra ir mokslininku, kiek protingo jaunimo dirba uzsienio kompanijose, nepasakysi kad jau visi zemo intelekto.
O Indija zavetis nereikia, nes daug zmoniu vargsta skurde ir galbut kose nuo 2 m. duoda is skurdo. Siaip, tada klausimas, o kam tada reikalingi dantys, kurie vidutiniskai isauga nuo 6 men.?
Board
sad.gif Siaip  karo metu vaiku krutimi is vis nemaitino, nes moterys pieno neturedavo, is kur is atsiras jei visa siema (o ir naujai iskepta mama) badauja, kiek as zinau, ir kiek as su mociute kalbejau ( ji gimus 43metais) tai didziausia malone buvo, jei kas kokiu kruopu ar miltu duodavo, tada vaikai ir gaudavo valgyt vandenuko uzbalinto. O siaip vanduo ir zole, ir nieko daugiau beveik, retom progom gaudavo normaliai pavalgyt zmones  :(

Shinshila
sad.gif tai didziausia malone buvo, jei kas kokiu kruopu ar miltu duodavo, tada vaikai ir gaudavo valgyt vandenuko uzbalinto. O siaip vanduo ir zole, ir nieko daugiau beveik, retom progom gaudavo normaliai pavalgyt zmones  sad.gif

Oho! Tai musu tevai ant miltais balinto vandenuko uzaugo?! Ir kaip ten su Hb kiekiais, svorio-ugio normomis? Gal mes cia perdetai rupinames kiekvienu centimetru, gramu, kosytes sauksteliu?
Board
Neuzmirsk kad tuo metu buvo karas, ir gauti bet kokio maisto buvo kartais prabanga, aisku yra nemazai sveiku tos kartos zmoniu, bet kita dalis  ??? o jei paziuret kaip jie atrode (vaikai ir suauge) karo metu ir po jo ???. Na nemanau mes noretumekad musu vaikai butu tokie. O perdeto rupinimosi SAVO vaiku manau nebuna  ;) Manau kad visoms mamoms kiek jos besrupintu visada nebus gana tongue.gif
Puumpaa
As pradejau duot nuo 5 men paragaut, valgyt pradejom nuo 7 men kazkur, (iki tol tiesiog patogiau budavo maitint krutimi) ir dabar siaip 9men o atrodo kad pienas vistiek islieka pagrindinis maistas, nes jei bandau neduot visvien vienokiu ar kitokiu budu issireikalauja savo porcijos pieno. Bet prie to suvalgo dar ir visa tai ka duodu   ;D

Pacitavau auges, nes pas mus lygiai taip pat. Pradejom nuo 5,5 men. ragauti, nors daktare pasiule nuo 4 men. As tada net supykau - juk pienas upeliais bego, kam cia primaitinti?! O pasak jos (tik dabar pilnai tam pritariu  ;D), veliau jau gali buti per velu, vaikas nebenores nieko kito kaip mamos pieno, o ir butu gerai, kad nuo 6 men. jis jau pradetu VALGYTI, o ne RAGAUTI. Dabar mums metukai greitai, ir nuosirdziai sakau, kad geriau pradeti ragauti nuo 4-5 men., nei nuo 6-7 men.! Taigi, o valgyti pradejom nuo 7 men., mesa nuo 8 men. Pradzioj viskas buvo grazu kol skanavom Milupos ryziu ir avizu dribsnius, o veliau, prasidejus mesai kaip pataikysi: jei pavelavau i rezima ar per anksti - nevalgys, jei pasiruosiau anksciau, kada zaide ir nemate proceso - tai ir 200 gr. suvalgo, kai su namine mesa - dvigubai maziau suniamnioja, jei pirktine mesos tyre - suvalgo daugiau ir t.t. Apetitas nera super, bet kad nevalgo visai - nepasakyciau. Ir pienas tik tik neseniai pasidare nebe toks svarbus, ypac kai ne su mama buna, gali ir 4-5 val. be pieno apseiti kol darbe bunu, o siaip iki siol kas 2, retkarciais kas 3 val. pastoviai, ir ar valge kose ar ne. Isvada: kai busite maziau su vaiku ar pradesite dirbti ir problemu sumazes.  ;)

-MŠ-
Na dabar tokios programa, kad iki puses metu tik motinos pienas, o tik veliau primaitinti. Manau taip tinka daugumai, bet yra gal ir kitaip...
O siaip gydytojai nerekomenduoja  duoti GRYNO karves pieno iki metu. Bet kai kose juk balini, bent jau as, verdi ant vandens o po to uzbalini. Taigi karves piena tada prasiskiedzia ir jame baltymu koncentracija nebuna tokia didele, jog negalima butu vaikui duoti. Man ir gydytoja sake, kad balinti galima. Tai kaip gi as, maitinsiu savo pieneliu, o kosei balinti pirksiu misini? ::)Nei sis, nei tas. Tas misinys tikrai nestebuklingas... Na vienaip ar kitaip, manoji jo nei praryt negalejo :DTaigi spresti nebuvo nei ka. Juk ne visi vaikai valgo balinta misiniu kose... Pacios paragaukit...
Zvirbliuke
Mesos kudikiui duot reikia, kad gelezies netruktu, nes iki 7 men. isenka atsargos kurias sukaupe iki gimimo.

Vasara, as siuo klausimu buvau gerokai pasimetus - ir taip siulo medikai, ir kitaip...Dabar siuloma duoti kuo veliau...Tai kol kas mano maziukas dar neragavo mesytes (7,5 men), pries pora dienu tikrinom krauja - hemoglobinas 117, ir dar gydytoja sake, kad atsargu prikaupes tikrai nemazai...Sake, kol kas galit mesos neduot wink.gif
-MŠ-
cia ir nuo vaiko labai priklauso. ar dar nuo ko. ziurek, kitam ir 5 men. mesos reikia, nes mazakraujyste vystosi, o kitam gal  dar toli iki to.
Vat vieni vaikai be mesos nei dienos negali, pats megstamiausias patiekalas. O maniskei tai vos ikisi...
Puumpaa
Ai, siulau Zvirbliuke, ir kitoms mamytems, nesinervuokit bei nesureiksminkit taip to papildomo maitinimo. Relax! Vaikas alkanas tikrai neleis sau buti ir neduos ramybes mamai, kol ji jo nepamaitins pieneliu ar kose.  ;) Man patiko viena drauge, kuri sake: "As tai nepergyvenu, buna dienu, kad isvis tik mano piena geria (9 men.) kai kur vaziuojam ar serga ir nieko, nemirstam."
SuperMama
Vakar del idomumo paskambinau NUKO konsultuojanciam nemokamai gydytojui ir Mamos Telefono.
-------------

NUKO gydytojas:

-Turiu 7,5 men dukra, valgo mano piena. Primaitinima pradejau nuo 6 men, bet valgo labai nenoriai, buna tik sauskta ir viskas. Ka patartumete?

-Tokiam amziuje vaikas turi sauvalgyti 180 ml. darzoviu koses ir  tiek pat grudu. Mesos - 50 ml., vaisiu - puse indelio.
Sultis duodat?

- Dar ne  :smile.gif

-O reikia. Dantukus turite?

-Dar ne  :smile.gif

-Tada gerai butu jogurto deserta su vaisiais. Ir Kalci pagerti.  (Pasako kazkoki pavadinima) .

-Tai, o kaip pripratinti daugiau nei 1 sauksteli suvalgyti?  ???

-O kiek kartu kruti duodat?

- Kiek nori, ir po kiekvieno maitinimo atsigerti. Tik po mesos ir vaisiu neduodu.

- Tokio amziaus vaikui turi buti rezimas. Du kartus per diena duokite kruti. Ryte ir vakare. Daugiau nereikia. Po maitinimo duokite atsigerti HIPP arbateles.

- ohmy.gif Aciu, viso gero.

[hr]

Skambinu i Mamos telefona.

--Turiu 7,5 men dukra, valgo mano piena. Primaitinima pradejau nuo 6 men, bet valgo labai nenoriai, buna tik sauskta ir viskas. Ka patartumete?

- Kada pradejote duoti kieta maista?

- Nuo 6 men.

-Ka valgo dabar?

-Kose, vaisiu tyrele, darzoviu, bandau mesa ivesti.

- Labai greitai viska ivedete. Gal but del to. Yra nuomone, kad per viena men. galima pasiulyti tik viena naujo produkta.
Pvz. vien menesi valgote tik grikius, po to ivedate ryzius.

Hm, taqi kada mesa ivesti tokiu tempu, 1,5 metuku  ???

Jeigu vaikas gerai pavalgo mamos pienuko, normaliai priauga ri jauciasi gerai, tada vadinasi jam uztenka ir galite buti rami, maisto jam uztenka. Bandykite duoti po truputi, po sauksteli.
Greitai atsiras sviezios darzoves, visai kitas skonis, gal labiau patiks.

-Mes dar dantuku neturime. Ar reikia gerti Kalci.

- Ne, nereikia. Paprastai rekomenduojama gerti nuo 10-12 men, jei dantuku iki tol nera.

----------
As aisku sutrumpinau pokalbius, bet esme manau pagavote. Dvi skirtingos nuomones apie primaitinima.
Nors mamos telefonas parduoda koses Milupa ir tyreles TOp-TOP, bet apie jas net neuzsimine.

Ta pacia diena buvau pas Vingraite.
-Ar reikia duoti sulciu?
-Geriau pasiulykite svieziu vaisiu.
-O tie is buteliuko?
-Neverta...Tada geriau pati spauskite.

Skirkiene
Na tikrai nustebino tokie atsakymai, eilini karta isitikinu, kad kiek gydytoju - tiek nuomoniu. Ypac man keista pasirode, kad toks kudikis butinai turi turet rezima, t.y. 2 kart tik gaut kruti per diena. Nu reiskia ner pas mane is vis tokio dalyko, kaip rezimas, nes duodu as jam ta papa keik jis nori ir kada nori.
O jei ivedinesi i menesi tik po viena nauja produkta - tai nesamone, nes produktu rusiu yra labai daug, vien mesos kiek rusiu ir kruopu, o kiek dar darzoviu ir vaisiu ivairiausiu?
Zvirbliuke
Jooo...rezimas...Cia matyt ir  nuo vaiko priklauso daug kas - pvz. maniskio pusbroliukas nuo 7 men diena peinuko beveik nebevalgydavo, nes PATS nenorejo! Dabar jam 11,5 men, mama jau ir naktimis nemaitina, nors zadejo bent iki metu - vaikas tiesiog nenori, o siaip apetitas labai geras, net is tevu saukstus griebia, kai mato, kad valgo!
O as siandien grizau su vaiku is miesto, maziukas peralkes, as pasildziau jam darzoviu tyrele...Ir ka jus manot - neibrukau ne saukstelio...Bandziau siulyt tris kartus (su pertraukom), rezultato jokio! Tai daviau galiausiai papuka - vaikas sociai pavalge...Stai tau ir rezimas...
Va, duoniukus pasiuliau - labai skaniai kremta. Ir Hippo pirmuosius kudikiu sausainius. Ir dziuvesius. Ir vandeni megsta girksnoti is puoduko. Bet tai ir viskas...
SuperMama
maniske irgi vandenuka megsta. Ir alkana buna ir vistiek tik viena sauksta suvalgo tos tyreles. Ir verkia, atseit duok pienuko. Duodu, tai jau taip godziai valgo, lyg skaniau pasaulyje nieko nebutu palyginus su visom tom darzoviu, mesos ir vaisiu tyrelem.

o rezimu tai tikrai laikytis nesiruosiu ir is vaiko piena atimti.

Zvirbliuke, jei iminsi ta vaiku nevalgumo paslapti anskciau nei as, butinai parasyk kaip pavyko pamaitinti vaikiuka.
mamulia
Nuke kiek pastebejau yra kelios gydytojos,tai man labai patinka ta jauna. Labai gerai man visad viska paaiskina. O mes valgome koses ir tyres kuo puikiausiai,jei tik butu galima jai tai visa indeli suvalgytu  :smile.gif Taigi mes pietums suvalgom 100g darzoviu tyres ir pavakariams 50g vaisiu tyreles. Duodu atsigerti Hipp arbatos. Vandens nemegsta. Sulciu neduodu.  
mamulia
O kas tie duoniukai? Kaip atrodo? Is ko jie? Nuo kada galima duot?
Riva
Duoniukai tai tokie grudu paploteliai javines nekeptu grudu produktas, be sintetiniu priedu. Skonis kaip nesaldaus kukuruzo, bet mano maziui tai turbut ir uz mano pieneli skaniau - pamato tai net dreba rankytes kaip nori.
Siandien dar gydytojos klausiau ar galima, sake gali po truputi sau ciulpti, puse to duoniuko ar panasiai.
Pirkti ju buna IKi, Maximoj, toks nedidelis pakelis, tik dabar nepamenu kur ten jie padeti.
Shinshila
Mus irgi irasykite i nevalgiuju sarasa. Dabar pora dienu buvom isvaziave, maziau koseles valgem, tai vaikas suprato, kad ju galim isvis nevalgyt ir sauniai is papo gyventi. Taip ir laikomes. Visai neblogai - galim visai dienai siausti po miesta ir parduotuves!
Del mamos telefonu, tai as irgi skambinu visais kai koks klausimas yra ir dar Vingrui ant galo. Is viso to plieralizmo pasirenku sau tinkamiausia nuomone ir pritaikau.
Geriausias konsultacijas duoda Johson's tel. : dirba dvi jaunos pediatres +8 5  272 42 18

Del HIPP konsultanciu tai galit pasiskaityt ju rekomenduojama valgiarasti 6men. vaikui. http://www.hipp.lt/other/valgiarastis/valg79.gif
Tikiuosi maniskis iki metu pasieks toki lygi...
-MŠ-
Na jei vaikas nevalgo ir svoris normalus, tai neaikciokit del kiekvieno kasnelio, pats zino , kiek jam reikia, tikrai is bado nenumirs... Atsipalaiduokit... wink.gif
Na mano draugei tai taip pasiseke: jos kai nevalge, tai ji nedave visai nieko tik savo pienuka, jokiu uzkandziu... Tai kai per pusdieni isalko, tai vakare visi lekstute sukirto... Ir nuo to laiko ji sako, kol is bado nerekia, tai ir neduodu... Uztat po to kaip valgo. O jei vaikas gauna visokiu uzkandziu, tai vis ka nors uzgrauzia ir apetita nuslopina. Visgi karta kose geriau, uz koki sausaini... Paskui kai prie uzkandziu ipranta, tai nei karsto neikisi... Va maniske dabar prisiragavo visko, tai tik 1 karta(geriausiu atveju -2), kose per diena valgo... Klykia iki pamelynavimo - mat duok jai duonos, dziuvesi, sausainiu, dribsniu... Nieko karsto nenori, manau, skrandukui negerai...
mika
maniškis tai kaip kada kartais labai daug valgo kartais vos porą šaukštų, beje košę irgi vakare kai išalksta geriau valgo, ir dar pastebėjau vieną dalyką , kai valgydinu ne aš  tai vaikas daugiau suvalgo, auklė jam būdavo vos ne 200gr. košės suvalgydina, o aš geriausiu atveju 150gr. arba budavo pamato mane ir nebevalgo ir šaukia kad paimčiau ir žinoma pieno duočiau, bet dabar mokslai baigės tai ir auklės nebereikia, ir su valgymu "vargstam"...pienas jam skaniausias
pusk
Mano leliui sia savaite bus keturi men..., bet nezinau nei ka daryti: visas cirkas prasideda tada, kai mes susedame prie stalo- tada mazylis ir pradeda niurzgeti, garsiai cepseti ir kramtyti lupas ,ciulpti liezuvi, ir viskas vyksta pakankamai garsiai  ;D...Pries tai jis buna sociai primaitintas mamos pienu..., jauciames labai nejaukiai-lyg badu marintume, neduotume kazko ypac skanaus...Gydytoja rekomendavo palaukti pirmu dantuku, tai laukiam issisiepe, bet manau kazko teks paragauti pries, bet vis dvejoju, bijau per anksti uzduoti...Kai pries miega duodu 80g HIPP raminancios arbateles, tai jam net akys nusvinta nuo jos skanumo  :o
Tikriausiai mano vaikas yra is tu, kurie nori valgyti viska ir visada ...Beje vakar daviau paciulpti baronkyte- labai patiko...
Ernesta
Sveikute,vienoje knygoje skaičiau,kad košeles galima pradėti duoti ir anskčiau,nei nuo šešių mėn.Buvo parašytos įvairios prižastys ir viena iš jų jei vaikas labai žiūri,kai kiti valgo.
Shinshila
Maniskis irgi taip nuo 4men. musu saukstus skaiciuodavo. Bet dabar, kai jam greit 9 ir salia musu patiekalu gauna bliuda savos koses ne tik, kad neseka musu valgymo, bet isreiskia nepasitenkinima, kad nezaidziam su juo, o valgome. Ir kai reikia ikist bent sauksta koses turim rodyt visus savo zinomus numerius.
Nebutinai jis nori valgyt. Gal jam paprasciausiai idomus tas veiksmas.
SuperMama
Kaip sekasi vaikucius maitinti?

Mums dabar 8 men.
Dabar siek tiek geriau valgome, bet ne be problemu.

Ryte ir vakare po 100 gr. koses (ryziu ar grikiu) ant vandens.

Diena - 30-50 gr. vaisiu tyreles.

Ir 1-2 arbatinius saukstelius darzoviu tyreles su mesa.
Cia pats bajuriausias patiekalas. As vis gaminu ir gaminu su viltimi, kad suvalgys si karta, ir vis metu lauk. Bandau sumaitinti morku brokoliu ziediniu kopustu ir jautienos tyre (proporcijos 3 -1 -1 -0.5) virta garuose ir kaskart Kleo man iskelia skandala, kai kisu pirma sauksta. Bandau ikisti antra, vel rekia. Ir kai mane apleidzia viltis, salia jau stovi paruosta valgymui grudu kose...
Taip kad negauna vaikas nei darzoviu nei mesos  :'(
Vasara
Tai gal virk ne garuose, nes gal skonis kitoks? As ir druskos maziuka ziupsniuka idedu ir aliejaus puse saukstuko ipilu... Vat ka neblogai pas mane valgo, tai darzoves su mesa, o kokias kruopas tai pagal nuotaika, bet dazniausiai nelabai. Sako buna vaiku, kurie arba darzoves megsta arba kruopas.. Gal veliau viskas susibalansuos?
Kuzia
Nesamones!kazkokius niekus pasakojat - jeigu velai pradejo ragauti tirsto maisto tai valgo blogai ir po mazai >:( Pirmagimi savo auginau pagal daktaru taisykles. Ir durnele buvau! Apylinkes sesele ateidavo, budavo, paklausia kiek ko valgo mazius. Tada jam buvo jau gerai virs pusmecio. Sakydavau, kad beveik nieko. O ragauti tai pradejom nuo 2men obuolio skusto. Gi taip liepdavo pries 7metus. Tai sesele baisiai mane bardavo - kaip tai nevalgo?! Turi valgyt! O ka as zinau budama pacanke 20meteliu? Zodziu, verciausi per galva ,megindama ''zmoniskai'' pavalgydinti vaika. Tik mano vaikas tu mano pastangu visai nevertino - kiek valge 2-3men, tiek ir metuku sulaukes. Nebeatsimenu kiek laiko sunui buvo, bet pirmas jo zodis buvo ''niam''. Ir pasake jis ne tada , kai eilini karta meginau ji valgydint, o tada, kai atsipalaidavau ir nebesukau sau del tokiu nieku galvos - man srebiant pieniska makaronu sriuba. Nuo to laiko viskas atsistojo i savo vietas - dabar valgo normaliai. ;D Nepersivalgo, bet ir neatrodo kaip is konclagerio.
Aurelija
Aš tai savo vaikiuką tirštu maistu pradėjau maitinti nuo 6 mėn. Jis labai mėgsta visokias košes-labai skaniai valgo ir daržoves su mėsyte ir visokias kruopų košes-tik duok ;D O suvalgo gana daug. Tik va nemėgsta nieko užsigerti nei arbatų, nei vandens, nei sulčių-tik mano pienuką. Bet vis apsiginkluoju kantrybe ir po truputį siūlau tai vandenuką, tai sulčių... Šiaip mano vaikas labai valgus-valgo ne tik mano gamintas košeles, bet ir pirktines visokias tyreles. Ir valgo kas 3-3,5 valandas. Gali bet ką įduoti, kad tik valgomas būtų ;D. Jokių problemų tongue.gif
erika
Kaip sekasi vaikucius maitinti?

Mums dabar 8 men.
Dabar siek tiek geriau valgome, bet ne be problemu.

Ryte ir vakare po 100 gr. koses (ryziu ar grikiu) ant vandens.

Diena - 30-50 gr. vaisiu tyreles.

Ir 1-2 arbatinius saukstelius darzoviu tyreles su mesa.

Cia pats bajuriausias patiekalas. As vis gaminu ir gaminu su viltimi, kad suvalgys si karta, ir vis metu lauk. Bandau sumaitinti morku brokoliu ziediniu kopustu ir jautienos tyre (proporcijos 3 -1 -1 -0.5) virta garuose ir kaskart Kleo man iskelia skandala, kai kisu pirma sauksta. Bandau ikisti antra, vel rekia. Ir kai mane apleidzia viltis, salia jau stovi paruosta valgymui grudu kose...
Taip kad negauna vaikas nei darzoviu nei mesos  :'(

Superama, kaip jums sekasi valgyti mėsytę? O ar nebandei mėsytę duoti su grikių ar ryžių kruopomis? Juk daugelis žmonių valgo mėsą su grikiais ar su ryžiais. Gal taip labiau tavo Kleo patiks ir suvalgys nors truputėlį.
O daržovių gal pabandyk duoti šviežių, ne virtų. Pvz. sutarkuotų morkyčių (tik reikia į morkas įdėti truputį aliejaus, kad geriau pasisavintų vitaminas A), agurko nulupto pagraužti.
Gudra
Na maniškiui pagrindinis patiekalas mamos pienas buvo iki 11 mėn. Visa kita buvo tarp kitko - ragavimai ar vienas maitinimas papildomas. Jokios prievartos ir nebandžiau bet kokia kaina įsiūlyti vieną ar kitą patiekalą.

Mėsos mažius nenorėjo iki 1 metų ir 1 mėn. Buvau nepavyzdinga (gydytojų požiūriu) mama ir nusprendžiau, kad valgys kai PATS paprašys. Ir sulaukiau  ;D Dabar mėsą kapoja kokia tik pamato - vištieną, kalakutieną, žuvį, veršieną, kiaulieną ir nemaltą - tik smulkiau papjaustau.

Vaikas auga stiprus, judrus ir neserga (tfu tfu tfu). Todėl manau 'tegu ragauja ir valgo ką nori' visiškai pasiteisina.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.