sena pažįstama
2011 08 25, 09:15
QUOTE(Aimeja @ 2011 08 25, 10:05) Tokių metų vaikai, tikrai taupo ir deda litą prie lito, kažkam savam įsigyti, jei tavo sūnus niekam netaupo, Taupo. Kodel netaupo? Motoroleriui, pvz. Kelionei i uzsieni tuo paciu. Vaikas uzsidirba pats. Sunkiu darbu. Pvz, per vasara uzsidirbo 1800lt. Kaip as galiu dabar is tu pinigu atskaityti jam uz sildyma, maista, valgi?  Tokiais dalykais aprupinti TEVU pareiga. Jei jie nesirupina-vaikais pasirupina Valstybe. O jei jie saziningai uzdirba pinigus savo juodu darbu, tai tik ju valia-taupyti motoroleriui/kelionei ar prarukyti. Kisenpinigiu nedavimas veda prie tik vieno-vagysciu is kitu klasioku. Sitas dalykas jau buvo mano antro sunaus klasioku tarpe, nes tevai grieztai nedave kisenpinigiu, tai ju vaikai voge is kitu. Jau gal geriau ruko tada is SAVO pinigu, nei vogs.
QUOTE(sena pažįstama @ 2011 08 25, 10:15) Taupo. Kodel netaupo? Motoroleriui, pvz. Kelionei i uzsieni tuo paciu. Vaikas uzsidirba pats. Sunkiu darbu. Pvz, per vasara uzsidirbo 1800lt. Kaip as galiu dabar is tu pinigu atskaityti jam uz sildyma, maista, valgi?  Tokiais dalykais aprupinti TEVU pareiga. Jei jie nesirupina-vaikais pasirupina Valstybe. O jei jie saziningai uzdirba pinigus savo juodu darbu, tai tik ju valia-taupyti motoroleriui/kelionei ar prarukyti. Kisenpinigiu nedavimas veda prie tik vieno-vagysciu is kitu klasioku. Sitas dalykas jau buvo mano antro sunaus klasioku tarpe, nes tevai grieztai nedave kisenpinigiu, tai ju vaikai voge is kitu. Jau gal geriau ruko tada is SAVO pinigu, nei vogs.  Mano nuomone, tavo vaikas yra nepasiruošęs susitvarkyti su pinigais, gal būt jam tokie pinigai tokiam amžiuje yra per dideli. (Jei ne paslaptis kur užsidirbo tiek per vasarą). Man pas tave trūksta tvirtų nuostatų. Kažkokios derybos dabar gaunasi. Neduosiu kišenpinigių, tai tipo vogt pradės, jei jau užsidirbo, tai tik jo valia, kam išleist, kad ir parūkyt. Yra šeimoje tam tikra tvarka, tam tikri reikalavimai, tam tikros taisyklės ir jų vaika sprivalo laikytis. Gali jis ir šimtą tūkstančių užsidirbti, bet tai jam nesuteikia teisės rūkyti, tiesiog taip turi būti auklėjama. Nes labai dažnai rūkymą lydi ir alkoholio vartojimas ir t.t.
Laima.g
2011 08 25, 09:48
Sveiki, turiu ir aš paaugį... jam tuoj 15. Pirmą kartą pastebėjom kad rūko, kai buvo 13. Tuo metu jo galvelėje dėjosi kažkas nesuvokamo, nes viskas jam buvo dzin, gal būtų ir narkotikus bandęs, tik gal neturėjo progos... Rūkė apie metus, mes kartas nuo karto tik aiškindavom gražiai susėdę, pasakodavom kur galima pinigėlius investuot vietoj cigarečių... o jam nė motais. Tada pradėjom imtis griežtesnių taisyklių, tiesiog ribojom laiką lauke su draugais, turėjo pranešti kur eina, su kuo ir kada pareis, vakare ypač neleisdavom eiti niekur po 21 val. Apribojom ir kišenpinigius... Bet vis tiek rūkė... skolinosi ir draugų, klasiokų... kol vieną kartą auklėtoja pareiškė kad kreipėsi keli klasiokai dėl to kad jis negrąžina skolų... Tai auklėtoja paklausė kam skolino, o jie atsakė kad cigaretėms. Tai aš jai gražiai paaiškinau kad tikrai nežadu atidavinėt skolų už vaiką, jei jau sugebėjo paskolint, tegu sugeba ir išsireikalaut... ne man skolino... nes tokie draugai tai patys nerūko, bet žino kad jis rūkys ir vis tiek skolina... Ši tema baigėsi, daugiau niekas jam klasėje neskolina pinigų, o jis ir neprašo... matyt jis pats tikėjosi kad aš grąžinsiu  Paskui po daug diskusijų ir įvairių barnių teko apribot ir pirkinius, t.y. drabužius daiktus....kompiuterį... Praktiškai išėjo vienu metu kad jis gyvena kaip ir kalėjime, ne ne taip... ten geresnės ko gero sąlygos, nes ten dar leidžia kai ką... Užsispyręs taip gyveno gal mėnesį.... Po to po truputį atėjo normalus bendravimas tarp mūsų, vis dažniau būdavom kartu, ką nors veikdavom visi, ypač jie abu su tėčiu... neliko laiko sėdėt su draugais arba galvot apie rūkymą... Po gerų metų įsivaizdavau, kad viskas jau praeitį, nes kaip ir pasiekėm to ko norėjom- JIS NERŪKO. Tik va prie pora dienų vėl grįžo visas prasmirdęs cigaretėm, bet viską neigia  Vadinas ši problema be išeities, čia tik jo pačio mintyse ir valioje susitvarkyt su tuo. O kodėl tiek daug suaugusių rūko? Kada nors susimąstėt, negi jie sulaukė 18 ir tik tada visi pradėjo rūkyti? Tiesiog nemoka pasakyti NE.
sena pažįstama
2011 08 25, 10:12
QUOTE(Aimeja @ 2011 08 25, 10:27) Mano nuomone, tavo vaikas yra nepasiruošęs susitvarkyti su pinigais, gal būt jam tokie pinigai tokiam amžiuje yra per dideli. (Jei ne paslaptis kur užsidirbo tiek per vasarą). Yra šeimoje tam tikra tvarka, tam tikri reikalavimai, tam tikros taisyklės ir jų vaika sprivalo laikytis. Gali jis ir šimtą tūkstančių užsidirbti, bet tai jam nesuteikia teisės rūkyti, tiesiog taip turi būti auklėjama. Nes labai dažnai rūkymą lydi ir alkoholio vartojimas ir t.t. Pas giminaicius ukininkus  Juk be pazistamu ir blatu siais laikais ne tik kad vaikai, bet ir suauge darbo negauna. Gal mano ir blogas auklejimas, nesigincysiu, bet dziaugiuosi, kad vaikai ZINO darbo kaina, skoni, nieko nera padeta ant lekstes, jiems pirstais spragtelint. Jo svajone-motoroleris(as grieztai pries, ir jei kiti tevai perka saviems vaikams motorolerius, nes to nori vaikai, mes liepiam taupyti. Tai nepigus daiktas, labai tikiuosi, kad kol susitaupys ir noras praeis), jis del to dirbo, to siekia, kodel tureciau dabar atimti jo svajone? As taip pat dirbu. Ir taupau. Bet visada SAU leidziu nusipirkti megiamos kavos pakeli, kad ir brangios. Ir niekas seimoje man akiu nedrasko, kad va uz sildyma reik moketi, uz maista moketi-o tu dristi nusipirkti kavos(ar kosmetikos). Taip ir su vaikais. Musu seimoje vaikai turi pareigas ir teises. Jie asmenybes. Tuo paciu turi savo ydu. Jas tenkina ne vogdami, aciu Dievui, o uz savo pinigus, nes zino, jog kiekvienas isleistas litas cigaretem/cocacolai/saldainiams nutolina motorolerio isigyjima. Musu seimos pozicija tokia: jei neina pakeisti aplinkiniu poziurio, reikia keisti paciu tada poziurius i aplinkinius. Papildyta:QUOTE(Laima.g @ 2011 08 25, 10:48) Vadinas ši problema be išeities, čia tik jo pačio mintyse ir valioje susitvarkyt su tuo. O kodėl tiek daug suaugusių rūko? Kada nors susimąstėt, negi jie sulaukė 18 ir tik tada visi pradėjo rūkyti? Tiesiog nemoka pasakyti NE. Labai teisingai pastebeta  Ne vien tevai itakoja, vaikas rukys/gers/vartos narkotikus, juk ne vienas is tevu to nelinki vaikui, bet pats vaikas auga, laisveja nuo tevu itakos ir sprendzia, koki kelia jam pasirinkti. Ir jei jo dvasia silpna, jis ir gers, ir rukys, ir vogs, ir is viso klysteliais nueis.
bevardė
2011 08 25, 10:31
QUOTE(sena pažįstama @ 2011 08 25, 10:12) Musu seimoje vaikai turi pareigas ir teises. Jie asmenybes. Tuo paciu turi savo ydu. Jas tenkina ne vogdami, aciu Dievui, o uz savo pinigus, nes zino, jog kiekvienas isleistas litas cigaretem/cocacolai/saldainiams nutolina motorolerio isigyjima.
O sveikata taisys irgi už savo uždirbtus pinigus? Ar čia jau tik tėvelių pareiga. Atleiskit skamba kvailai, kad vaikas iš savo uždirbtų pinigų gali laisvai pirkti cigaretes, galų gale įstatymai draudžia tokio amžiaus vaikams parduot tabako gaminius (bet čia kita tema). Tokioje situacijoje tikrai nevisiems vaikams atsisakyti rūkymo padės baimė dėl prarastų dienpinigių, uždrausto būrelio, ar skaudaus tėvo diržo. Bijodamas šių dalykų vaikas gal ir nustos rūkyt, bet neilgam, o iki to momento kai pajus, kad tėvai jo nebekontroliuoja, t.y. sulaukus pilnametystės. Bet manau kiekvieno tėvo ir mamos pareiga yra išmokyt vaiką gyvent sveikai, įkalt jam į galvą kokią žalą daro vaiko rūkymas. Nevalia teigt, kad sulaukęs pilnametystės lai elgiasi kaip tinkamas, lai rūko. Nuo to kentės ir jūsų vaikas, dėl sveikatos bėdų, kentės galbūt jo antroji pusė, vaikai. Rūkymas žalą daro ne vien pačiam rūkančiąjąm o ir jį supantiems žmonėms, ypač artimiausiems, tiek sveikatos atžvilgiu tiek ir finansiniu. mes atsakingi ne tik už tai kad vaikas sveikas ir viskuo aprūpintas sulauktų pilnametystės, mes atsakingi, kad jis visą gyvenimą nugyventų besivadovaudamas mūsų įdiegtom vertybėm, tame tarpe ir sveikas gyvenimo būdas, bei žalingų įpročių vengimas. Papildyta:QUOTE(sena pažįstama @ 2011 08 25, 10:12) Ir jei jo dvasia silpna, jis ir gers, ir rukys, ir vogs, ir is viso klysteliais nueis.
Tai gal visus silpnadvasius iškart ir uždarom į kalėjimą, kol jie dar nespėjo prisigėrę vaikų gatvėje ištaškyt, bobutės kaime pakišus peilį po kaklu apvogt? O gal vėl gi jei jau paleidome vaiką į pasaulį tai ir turime rūpintis, kad jo dvasia būtų kuo stipresnė, nes tik tėvai gali vaiką išmokyt atsilaikyt prieš visas negandas ir pagundas.
QUOTE(sena pažįstama @ 2011 08 25, 11:12) . Jo svajone-motoroleris(as grieztai pries, ir jei kiti tevai perka saviems vaikams motorolerius, nes to nori vaikai, mes liepiam taupyti. Tai nepigus daiktas, labai tikiuosi, kad kol susitaupys ir noras praeis), Papildyta:Sūnus turi motorolerį, jau kokie 3 m., tai jam buvo kaip ir paskatinimas taip ir toliau gyventi-neturėjau jokių bėdų mokykloje, mokosi gerai, draugai , kuriuos jis pasirinko mus net labai tenkina, ta prasme, neturim jokių bėdų dėl jo. Aišku, būna pasipykstam, kažkas netinka jam, nu bet tai tokios mažos nereikšmingos smulkmenos , kurios normaliai išsiprendžia ir gyvenam toliau. QUOTE(bevardė @ 2011 08 25, 11:27) mes atsakingi ne tik už tai kad vaikas sveikas ir viskuo aprūpintas sulauktų pilnametystės, mes atsakingi, kad jis visą gyvenimą nugyventų besivadovaudamas mūsų įdiegtom vertybėm, tame tarpe ir sveikas gyvenimo būdas, bei žalingų įpročių vengimas.  Aukso žodžiai. Aš irgi taip manau. Ir ne tik manau, stengiuosi taip auklėti vaikus.
sena pažįstama
2011 08 25, 11:07
QUOTE(bevardė @ 2011 08 25, 11:31) O gal vėl gi jei jau paleidome vaiką į pasaulį tai ir turime rūpintis, kad jo dvasia būtų kuo stipresnė, nes tik tėvai gali vaiką išmokyt atsilaikyt prieš visas negandas ir pagundas. Ar tikrai tik tevai? Kodel tada pijoku vaikai prasimusa iki mokslo daktaru, o turtuoliu suneliai nusivaziuoja iki narkotiku prekeiviu? Manot, pijokams labai rupi vaiku auklejimas, o turtuoliai teveliai nieko nedare, neaiskino apie narkotiku zala? QUOTE(Aimeja @ 2011 08 25, 11:36) Sūnus turi motorolerį, jau kokie 3 m., tai jam buvo kaip ir paskatinimas taip ir toliau gyventi-neturėjau jokių bėdų mokykloje, mokosi gerai, draugai , kuriuos jis pasirinko mus net labai tenkina, ta prasme, neturim jokių bėdų dėl jo.  Aimeja, ka tik atskaitet paskaita, jog as privalau is vaiko atskaiciuoti uz valgi ir rubus, o pati perkat NE UZ KA tokius daiktus?  Tokiomis sumomis jus ikainojate savo vaiko GERA elgesi? Tai net ne nuopelnas uz DARBA? Net pasimeciau...  Tai juk cia ziauriai nepedagogiskas elgesys, PIRKTI vaiko elgesi. Kad nuraminciau, tai pasakysiu, neturiu ir neturejau bedu mokykloje, vienas is sunu is viso mokyklos renginiu vedejas, abu dickiai kulturingi, mandagus, abu lanko pramoginius sportinius sokius, tad ir ju mentalitetas kur kas aukstesnis uz to pacio amziaus vaikus, abu apsiskaite, lankosi teatruose, mokosi gerai(vyresnelio vidurkis 8,5) ir labai gerai(antrojo sunaus vidurkis 9,8), geriausiu draugu ratas mane tenkina(tai daktaru, teiseju, direktoriu vaikai, nors...irgi ruko, tik nevisi tevai zino), ir siaip, as savo vaikais labai didziuojuosi, nes vargu, ar kuri motina gali pasidziaugti tiek pagiriamuju rastu, apdovanojimu, kiek turiu as uz savo vaikus Po to posto, Aimeja, supratau viena-auginu ir aukleju savo vaikus teisingai, o kad jie siuo periodu ruko, tai labai tikiu, kad dvasia ju bus stipresne, ir protas nugales
QUOTE(sena pažįstama @ 2011 08 25, 12:07)  Aimeja, ka tik atskaitet paskaita, jog as privalau is vaiko atskaiciuoti uz valgi ir rubus, citata , kur taip sakiau. Papildyta:QUOTE(sena pažįstama @ 2011 08 25, 12:07) Tokiomis sumomis jus ikainojate savo vaiko GERA elgesi? Tai net ne nuopelnas uz DARBA? Net pasimeciau...  Tai juk cia ziauriai nepedagogiskas elgesys, PIRKTI vaiko elgesi. Kaip suprast įkainuoju? Taigi neatsisėdu ir nesakau, va čia tau už gerą elgesį. Tiesiog vaikas turi svajonę, pasitarėm su vyru, kad galim tą daiktą nupirkti, nes mūsų vaikas nerūko, negeria, nesišlaisto naktim, niekur neesu mokėjusi jokių baudų, mokosi gerai, padeda namuose, prižiūri sesę, gaunasi, kad jis netiesiogiai visa tai ir užsidirbo, jei visa tai paverstume pinigais. Juk realiai tai tada bet kokį pirkinį galima pavadinti įkainoju elgesį. Juk galiu nupirkti batus už 50 litų, ir galiu gerus už 300 litų. Tai jei pirksiu jau 300 , tai skaitysis , kad įkainoju elgesį? Papildyta:QUOTE(sena pažįstama @ 2011 08 25, 12:07) geriausiu draugu ratas mane tenkina(tai daktaru, teiseju, direktoriu vaikai, nors...irgi ruko, tik nevisi tevai zino), O jums čia labai svarbu, kad sūnaus draugai būtų teisėjų, direktorių vaikai? Čia tuo didžiuotis reikia? O mano sunaus draugų tėvai, tai tiesiog paprasti tvarkingi ir atsakingi žmonės, kurių vaikai nei vienas nerūko. Labai tuo džiaugiuosi. Papildyta:QUOTE(sena pažįstama @ 2011 08 25, 12:07) Po to posto, Aimeja, supratau viena-auginu ir aukleju savo vaikus teisingai, o kad jie siuo periodu ruko, tai labai tikiu, kad dvasia ju bus stipresne, ir protas nugales  Tai abu vaikai pas jus rūko?
sena pažįstama
2011 08 25, 12:05
QUOTE(Aimeja @ 2011 08 25, 10:05) Neduočiau pietums, pavalgys namuose, juk realiai vistiek už juos nevalgo, tai kam duot neduočiau jokių kišenpinigių, seneliai pinigus paverstų dovanom arba griežtai nieko. Nepirkčiau jokių telefonų, nepildyčiau sąskaitų, nepirkčiau jokių rūbų gražių, tik minimaliai, kad plika šikna nevaikščiotų, nes čia matosi, kad vaikas per daug turi pinigų ir realiai neturi kur juos dėti. QUOTE(Aimeja @ 2011 08 25, 12:30) citata , kur taip sakiau. Idejau auksciau.Kaip suprast įkainuoju? Taigi neatsisėdu ir nesakau, va čia tau už gerą elgesį. Tiesiog vaikas turi svajonę, pasitarėm su vyru, kad galim tą daiktą nupirkti, nes mūsų vaikas nerūko, negeria, nesišlaisto naktim, niekur neesu mokėjusi jokių baudų, mokosi gerai, padeda namuose, prižiūri sesę, gaunasi, kad jis netiesiogiai visa tai ir užsidirbo, jei visa tai paverstume pinigais. Juk realiai tai tada bet kokį pirkinį galima pavadinti įkainoju elgesį. Juk galiu nupirkti batus už 50 litų, ir galiu gerus už 300 litų. Tai jei pirksiu jau 300 , tai skaitysis , kad įkainoju elgesį? Rubai, maistas, mokyklines priemones-PRIVALOMA is tevu kisenes pirkti, net nesideru del to. O visa kita ir daugiau mano vaikai atlieka irgi(isskyrus dvi cigaretes per diena)  bet tai vertinu kaip vaiko PAREIGA(jo pareiga gerai mokytis, jo pareiga padeti tevams, jo pareiga priziureti seseri, isplauti indus, sutvarkyti kambarius-uz pareiga niekas pinigu nemoka,oi ne, musu, tevu, pareiga-aprupinti uz tai maistu/rubais/lavinimo priemonemis). Priedo, dar dirba pas svetimus ir uzsidirba svajonems. Mano svajone juk lektuvas, bet man kazkodel darboviete uz gera ir pareiginga darba jo neperka. Kalbant apie motoroleri-as is viso pries esu tokiam pirkiniui. Pirmiausia, tiek isauginusi metu vaikus nenoriu ju invalidu ar is viso uzsimususiu matyti(galvoje ju juk vejai kol kas). Pirmiausia su sunumi susitareme, kad issipirks eismo taisykliu kursus, gaus motorolerio teises, o jau tada tik gales mastyti-ar tikrai nori pirkti motoroleri ar ne. Papildyta:QUOTE(Aimeja @ 2011 08 25, 12:56) O mano sunaus draugų tėvai, tai tiesiog paprasti tvarkingi ir atsakingi žmonės, kurių vaikai nei vienas nerūko. Labai tuo džiaugiuosi. Papildyta:Tai abu vaikai pas jus rūko? Ruko, tik tie tvarkingi tevai nezino  Ir jus nezinot. Kadangi viska jusu sunus gauna pirstais spragtelejus, tai nustato nekaltas akeles ir pasako: "mama, as geeeeras". Padarykit bandyma: sunui pasakykit, kad ji rukanti mate mokytoja/kaimyne/nezinau, kas. Blefuokit. Oi, kiek asaru pasipils ir kiek suzinosit, kurie draugai is tvarkingu, padoriu seimu ruko Ruko vienas. Bet garantuoju, kad rukys ir kitas. Kai sueis 13 metu, jei ne anksciau.
QUOTE(sena pažįstama @ 2011 08 25, 12:58) Rubai, maistas, mokyklines priemones-PRIVALOMA is tevu kisenes pirkti, net nesideru del to. Sakai , kad sakiau jog privalai atskaičiuot iš vaiko už valgį ir rūbus. Taigi tavo įdėda citata, kaip tik ir parodo,kad būtent taip NESAKIAU. Jei jau taip tikrai nesupratai, tai paaiškinsiu, pati sakei, kad už maisto pinigus perka cigaretes, tai kam tada juos duoti, taigi maistui vistiek nepanaudos, o maistą gaus namuose, tai ir užtikrini tėvų pareigą maitinti vaiką, rūbus vėlgi, gali pirkti paprastus , eilinius, ir gali geresnį, nėra niekur parašyta, kad tėvai privalo pirkti firminius rūbus, yra prievolė aprengti vaiką, tai ir aprengsi paprastai. Dėl motorolerio, taigi ką tik pati papasakojai, kokie šaunūs ir protingi, aukštu mentalitetu tavo vaikai, o dabar jau sakai, kad galvoje vėjai jiems dar.
bevardė
2011 08 25, 12:09
QUOTE(sena pažįstama @ 2011 08 25, 11:07) Ar tikrai tik tevai? Kodel tada pijoku vaikai prasimusa iki mokslo daktaru, o turtuoliu suneliai nusivaziuoja iki narkotiku prekeiviu?
Taip, tikrai tėvai, nes tik jie atsakingi už savo vaiko išauklėjimą. Va būtent turtuoliai tėveliai ir linkę nuo savęs šią atsakomybę permesti mokyklai bei aplinkiniams- visuomenei. "Pijokų" vaikai, kaip jūs vadinate, dažniausiai eina tėvų pėdomis, bet laimei, kai kuriems gamta davė daugiau proto ir įžvalgos stebėt savo tėvų "nusivažiavusį" gyvenimą, matyt tokio gyvenimo būdo pasekmes ir suvokt, kad jie tokio gyvenimo neturi, juos to išmoko šalia esantys "nenusivažiavę" žmonės. Bet kiek tokių yra? Išimtys, o kaip žinia "išimtis tik patvirtina taisyklę". Jei paliksime vaikus auklėti visuomenei, aplinkai, draugams, bet kam tik ne tėvams, va tada vaikai ir nusivažiuoja. galite sakyti man, palauk pažiūrėsim kokie tavo sūnūs užaugs. Taip nežinau, kokie užaugs, bet jei jie užaugs blogais žmonėmis, galėsiu kaltint ir kaltinsiu tik save, kad nesugebėjau laiku pastebėt, kaip mano vaikas nukrypsta nuo doros kelio. Dažnai paaugliai prieštarauja tėvams dėl draudimo rūkyt, motyvuodami tuo, kad va tarkim ir tėtis rūko ir dėdė rūko, o tėvai atsikerta, kai būsi suaugęs ir tu galėsi, o dabar jokių dienpinigių, jokio kompo, su diržu išmušiu norą rūkyt. Neišmušit, tikrai ne. Gal ir pristabdysit tą norą pasipuikuot prieš draugus, bet vaikas nesuvoks rūkymo žalos, jam įsimins tik tie žodžiai "kai suaugsi tada..." Vaikai vis tik turi tendenciją užaugt, ir tada jau mokymai, aiškinimai nepadės, nebent jiems patiems anksčiau ar vėliau protas nušvis.
QUOTE(sena pažįstama @ 2011 08 25, 13:05) Ruko, tik tie tvarkingi tevai nezino  Ir jus nezinot. Kadangi viska jusu sunus gauna pirstais spragtelejus, tai nustato nekaltas akeles ir pasako: "mama, as geeeeras". Padarykit bandyma: sunui pasakykit, kad ji rukanti mate mokytoja/kaimyne/nezinau, kas. Blefuokit. Oi, kiek asaru pasipils ir kiek suzinosit, kurie draugai is tvarkingu, padoriu seimu ruko . Aš suprantu, kad tau sunku patikėti , kad yra vaikų , kurie nerūko, nu bet žinok -YRA. Ir kaip sakoma , nemokink mokyto  , bet bandymai yra atlikinėti įvairiausi, visokiom progom, išbandyta viskas, vaikas net neįtaria daug ko, kaip tikrinom, o ir gaudyta ant žodžių, veiksmų, draugų, ir nei mažiausios abejonės dėl to nekilo. Aš esu garantuota už praeitį, nerūkė, už ateitį garantuoti negaliu, gali nuo rytojaus rūkyti, bet už pareitį esu rami.
bevardė
2011 08 25, 12:17
Kas liečia, vaikus iš "padorių šeimų", tokių kaip teisėjų, advokatų, verslininkų, politikų ir pan., deja būtent tokiose šeimose vaikai ir daro kas jiems patinka. Jie puikuojasi prieš draugus savo tėvų valdžia, užimamomis pareigomis, turtais, jie vaidina "kietuolius", jie nori kad juos vertintu ne už tai kokie jie patys yra, o kokie yra jų tėvai, o jų tėvai dažnai per savo darbus neturi kada atvirai ir nuoširdžiai pabendrauti su savo vaikais. Tai mačiau kai pati vaikas buvau, tą matau ir dabar savo vaiko klasėje. Pamenu savo tėčio žodžius: "džiaugiuosi, kad nesu joks direktorius ir turtuolis, užtai mano dukros išaugo tokios, kurių galėtų pavydėt kiekvienas turtuolis".
QUOTE(bevardė @ 2011 08 25, 12:17) Pamenu savo tėčio žodžius: "džiaugiuosi, kad nesu joks direktorius ir turtuolis, užtai mano dukros išaugo tokios, kurių galėtų pavydėt kiekvienas turtuolis". graziai pasakyta
sena pažįstama
2011 08 25, 13:05
QUOTE(Aimeja @ 2011 08 25, 13:07) Jei jau taip tikrai nesupratai, tai paaiškinsiu, pati sakei, kad už maisto pinigus perka cigaretes, tai kam tada juos duoti, taigi maistui vistiek nepanaudos, o maistą gaus namuose, tai ir užtikrini tėvų pareigą maitinti vaiką, rūbus vėlgi, gali pirkti paprastus , eilinius, ir gali geresnį, nėra niekur parašyta, kad tėvai privalo pirkti firminius rūbus, yra prievolė aprengti vaiką, tai ir aprengsi paprastai. Dėl motorolerio, taigi ką tik pati papasakojai, kokie šaunūs ir protingi, aukštu mentalitetu tavo vaikai, o dabar jau sakai, kad galvoje vėjai jiems dar.  Aimeja, visada musu poziuriai i auklejima sutapdavo, kas dabar pasidare? Ar cia noras tiesiog pasigincyti, kuri is musu geriau auklejam vaikus? Juk tu buvusi Fruzina, ar ne?Viska tu("radi staroj druzboj" pereisiu prie "tu") supratai puikiai, vat tik apsimeti nesupratusi. Ka lems tie neduoti 5 litai pietums, jei jis pasiims is savo uzdirbtu? Tik didesne tikimybe, kad visa diena budamas mokykloje nevalges(net bandeles kokios) isitaisys skrandzio liga. Rubu firminiu niekada gyvenime nepirkau, ot, bjauri mama, ar ne?  Nori-nusiperka patys us SAVO pinigus, tsakant, perku tik is butinybes pridegti nuoga uzpakali. Del veju galvoje-pasodinkit bet kuri zmogu uz vairo ir ziurekit, koks jis erelis virsta  Cia gali buti pats geriausias ir puikiausias zmogus, o kai adrenalinas ima spausti hormonu nukamuotas paauglio smegenis-lauk bedos. Toj vietoj noreciau as kasteleti tau: kaip tu, tokiu sauniu vertybiu puoseletoja, nusizengi istatymams ir dar ta parodai savo vaikams?  Tai juk kad vazineti su motoroleriu, reikia teisiu, o teises galima laikyti tik nuo 15 metu. Kaip iseina, kad vaikui pirkai motoroleri nusizengdama istatymui? Nu nu nu, negrazu  : QUOTE(bevardė @ 2011 08 25, 13:09) Dažnai paaugliai prieštarauja tėvams dėl draudimo rūkyt, motyvuodami tuo, kad va tarkim ir tėtis rūko ir dėdė rūko, Pas mus atvirksciai, niekas neruko. I klausima, kodel rukai, ar tau patinka, atsako, VISI draugai ruko, rukau ir as kompanijoje su jais, nes kitaip ju tarpe atrodysiu "balta varna". QUOTE(Aimeja @ 2011 08 25, 13:12) Aš suprantu, kad tau sunku patikėti , kad yra vaikų , kurie nerūko, nu bet žinok -YRA. Aš esu garantuota už praeitį, nerūkė, už ateitį garantuoti negaliu, gali nuo rytojaus rūkyti, bet už pareitį esu rami. Primink, kiek metu taviskiui?  Kai sunui buvo 13, as ji irgi visaik tikrinau, svarus buvo, nors klases susirinkimuose teveliai guodesi, jog mergaites VISOS ruko jau nuo 5 klases, t.y. 11 ar 12 metu. O as galva nukirsti galejau del savo sunaus nerukymo. Kai ji pagavau 14 metu rukanti, ir nebesikartosiu, bet per asaras jis pasake, jog rukyti pradejo nuo 13 is tiesu, bet NIEKADA nebuvo pagautas, nes cigareciu namuose nelaike, rukydavo toli nuo namu,kvapo jokio nebuvo, o namuose saziningai pastatydavo akeles ir smerkdavo rukorius draugus  Oi, tie vaikai-isadejai. Dziaugiuosi, kad neruke  Kai prades rukyti-galesim kartu pabedavoti, ko nepadarem QUOTE(bevardė @ 2011 08 25, 13:17) Kas liečia, vaikus iš "padorių šeimų", tokių kaip teisėjų, advokatų, verslininkų, politikų ir pan., deja būtent tokiose šeimose vaikai ir daro kas jiems patinka. Ot butent  Nuperka jie motorolerius savo vaikams ne uz ka, o paskui man sunku vaikams isaiskinti, kodel jie viska gauna, o maniskiai turi viska uzdirbti. O del tokiu seimu padorumo, sakykit, ka norit, bet kvaili, be issimokslinimo, issilavinimo zmones tokiu pareigu nepasiekia. Ta sugeba tik labai stiprus zmones. Ir su stirpiomis nuostatomis bei vertybemis. Gal ir mazai skiria jie demesio savo vaikams, bet bent jau "nuperka" jiems visas lavinimo sakas: muzikos mokyklas, sporto burelius, dailes mokyklas, zodziu, stipriai vaiku uzimtuma sutvarko. O zinot pacios, kad kuo daugiau vaikas uzimtas po pamoku, tuo jam maziau noro zylioti su tvarkingu, padoriu, bet neturtingu seimu vaikais pakiemiais ir primastyti netinkamos uzklasines veiklos.
bevardė
2011 08 25, 13:21
QUOTE(sena pažįstama @ 2011 08 25, 13:05) Sakykit, ka norit, bet kvaili, be issimokslinimo, issilavinimo zmones tokiu pareigu nepasiekia. Ta sugeba tik labai stiprus zmones. Ir su stirpiomis nuostatomis bei vertybemis. Gal ir mazai skiria jie demesio savo vaikams, bet bent jau "nuperka" jiems visas lavinimo sakas: muzikos mokyklas, sporto burelius, dailes mokyklas, zodziu, stipriai vaiku uzimtuma sutvarko.
O čia drįsiu prieštaraut. Nors mano tėvai ir ne direktoriai, bet nei jie kvaili, nei be išsimokslinimo. neturėjo jie galimybės man pirkinėt naujų rūbų, nešiojau sesės ar pusseserės išaugtus. Plaukų gumytes saugojau kaip savo akį, nes žinojau, kad vos pametus neturėsiu kitos. Bet, užklasinę veiklą tiek aš tiek mano sesuo turėjo. Abi baigėm muzikos mokyklą, aš dar ir kalbų mokyklą, lankiau šokius, bet mačiau kad fiziškai nebespėju, nors tėvai buvo pasiruošę ir už juos sumokėt, jei tikrai norėsiu lankyti. Pinigus taupė ne tam kad naujus baldus nusipirktų ar remontą pasidarytų, o tam kad tiek vieną tiek kitą dukrą išleistų studijuot universitete. TRurėjau draugių, kurių tėvai ir turtingi ir pareigas užimantys, ir jos paskui mane lėkė į muzikos mokyklą ir visur kur tik sugalvodavo, bet pamačiusios kad neužtenka vien lankyti, kad reikia dar ten ir mokytis, noras oi kaip greit dingdavo, ir vietoj to kad sėdėtų neįdomioj solfedžio pamokoj, mieliau su kitais "kietais" draugeliais sėdėdavo pas kurį nors namuose šalia arbatos puodelio ir rūkstančios cigaretės, nes jų tėvai ilgai dirbdavo ir neturėdavo laiko pasidomėt kaip tam vaikui išties sekasi užklasinėj veikloj. Jie tik sumoka pinigus užsideda pliusiuka, kad va vaikui tiek daug suteikė ir būkit mieli pedagogai- auklėkit mano "turtą". Beja, jei vaikas padorus jis niekada neprisigalvos netinkamos veiklos šlitinėdamas gatvėje, priešingu atveju jo jau negalima laikyti padoriu vaiku.
QUOTE(sena pažįstama @ 2011 08 25, 14:05) 1,Aimeja, visada musu poziuriai i auklejima sutapdavo, kas dabar pasidare? Ar cia noras tiesiog pasigincyti, kuri is musu geriau auklejam vaikus?  [color=yellow] 2,Rubu firminiu niekada gyvenime nepirkau, ot, bjauri mama, ar ne?  3,Toj vietoj noreciau as kasteleti tau: kaip tu, tokiu sauniu vertybiu puoseletoja, nusizengi istatymams ir dar ta parodai savo vaikams?  Tai juk kad vazineti su motoroleriu, reikia teisiu, o teises galima laikyti tik nuo 15 metu. Kaip iseina, kad vaikui pirkai motoroleri nusizengdama istatymui? Nu nu nu, negrazu  : 4,Primink, kiek metu taviskiui? 5,Dziaugiuosi, kad neruke  Kai prades rukyti-galesim kartu pabedavoti, ko nepadarem 1, Tai va, kad sutikdavo, ir kas čia pasidarė.  Aš manau,kad ir sutinka, panašiai mąstom,tik na tu gal per daug lengvai į tą rūkymą žiūri, o vaikai tą jaučia. 2, Jo, pati bjauriausia mama pasaulyje. 3, Pasikartosiu, nu nepirkau, va taip va, nupirkau sūneli tau,imk. Pirkom kaip bendrą namų pirkinį, kurį leidžiam naudoti sūnui, bet tai nesiskaito,kad jis yra grynai jo daiktas. Prisidirbs ko, negaus. Važinėti leidžiam tik iki tam tikros vietos, nes gyvenam priemiestyje, nuo namų iki vaikų susibūrimo vietos bendruomenės pavėsinėje. Niekur kitur griežtai. Važiuos, daugiau negaus. O ten yra seklių, vieną kartą bandė, dar negrįžęs buvo, jau žinojom, kurį laiką negavo, vaikščiojo pėsčias, susiraukęs ir piktas -kas pasakė. Bet įsitikino, kad nepaslėpsi taip lengvai visko. 4, 15 m. 5, Jo, jei pradės, pabėdavosim.
oho, su kiek detalių viskas surašyta:) iš principo sutinku su dauguma teiginių, nes beveik viską tenka patirti praktiškai.
Bet aš manau, kad isterijų ar diržo metodas nelabai veiksmingas. Gal čia nepagrįstas optimizmas, bet tikiuosi, kad protas turi nugalėti. Aišku, skaudu, kai meluoja ir apgaudinėja, bet jam irgi skaudu turėtų būti jaustis nepatikimam. Todėl kažkaip reikia skatinti - gal net už atvirumą?
dėl skolinimo buvo teisingai pastebėta. neturės savo pinigų, skolinsis, o tai dar blogiau, nes skolinti pinigai labai lengva išleidžiami. Geriau tegul su savais išmoksta tvarkyts.
rūko mokyklose beveik visi ir visos, kad pritaptų. Nerūko atskilėliai. Jiems sunku.... Prasideda viskas nuo tūsų pradinėje mokykloje. vaikščiojimų vienų pas kitus. Ypač aktyvios merginos. Jų iniciatyva viskas vyksta, o kalti tėvai, kad leidžia....ir mokytojos, kad nesikiša ir "nežino. Žino, nes kiti vaikai,atstumtieji, pasiskundžia, bet mokytojos nesiteikia "aktyvisčių ir jų tėvų paauklėti. Dažniausiai jau pradinėje mokykloje mokiniai ir tėvai nustoja pasitikėti mokykla ir mokytojomis. Gaila , bet taip jau yra
Neperskaičiau visos temos nuosekliai, bet man įdomu: ar nebandėt auklėti (na, jei tas žodis čia tinkamas) realiais rūkymo žalos jaunam organizmui pavyzdžiais? Tarkim, gal vaizdine medžiaga su prarūkytais plaučiais? Gal tam pačiam youtube galima net rasti? Realūs pavyzdžiai turėtų bent jau realiau ir veikti.
|
|