Kokių reikia dokumentų parduodant nebaigtą statyti namą? Yra tik žemės nuosavybės dokumentai, namo projektas su leidimu. Ar to užtenka?
Reikia kreiptis, kad butu atlikta namo inventorizacija, kurios metu bus nustatytas namo baigtumo procentas. Tuomet nebaigta statyba reikia registruoti VI "Registru centras" ir tik tuomet galima parduoti nabaigta statyti nama.
Noreciau paprasyti mamyciu ir ypac Viktorijos pagalbos
Ka reikia zinoti norint parduot buta? Kur pirmiausia kreiptis, kokius dokumentus reikia sutvarkyti? Pussesere nori parduoti, patys ten negyvena, pirkejas jau yra ir nori skubiai pirkti, bet niekada su pardavimu nesusidure, tai nezinom kur pirmiausia kreiptis. As reikia kokios pazymos, kad nepilnameciai vaikai tures kur gyventi? Kaip su mokesciais? Kokio jie dydzio ir kas moka - pirkejas ar pardavejas? Vienu zodziu, bukit gerutes, pasidalinkit patirtim sioje srityje
1. Pardavimui reikes pazymos is Registru centro (buves Kadastras). Pazyma galima gauti per ivairius laikotarpius (nuo paros iki 30 dienu) Kuo greiciau noresit kad isduotu pazyma, tuo ji brangiau kainuos.
2. Su nepilnameciais. Jei tevai nuosavybes teise turi kita nuosava buta ir ten deklaruota vaiku gyvenamoji vieta, nieko nereiks. Jei ne reikes gauti teismo leidima parduoti buta (uzima apie 2 savaites). 3. Pirkejas gali pareikalauti pazymu, kad su visais paslaugu tiekejais esate atsiskaite. 4. Mokesciai: notarinis uz sutarties patvirtinima (procentas nuo sandorio) gali buti pajamu mokestis, jei turta turite maziau nei 3 metus ir parduodat brangiau nei isigijote arba nei jis ivertintas
Labai labai aciu
teismo (pagal gyvenama vieta) leidimas isduodamas per penkias dienas (susitarus, daug kas gauna ir sekancia diena), isigalioja nuo priemimo dienos. atsiskaitymo pazymu is namu bendrijos ar komunalininku reikalauja dauguma notaru.
teismas isduoda per 5, bet mano praktika rado, kad uzima apie 2 savaites, nes kol suraso prasyma isduoti leidima, kol surenka reikiamus dokumentus...
Mums irgi uztruko apie 2 sav. Nes kol prieme sprendima, po to dar reikejo laukt, kol jis isigalios.
isigalioja ta pacia diena, kai priimama nutartis - pacioj nutarty nurodoma. o del dvieju savaiciu, tai mano praktikoje susitvarko per tris keturias dienas su viskuo, o kartais ir per dvi dienas, nieko ten tokio sudetingo...
Bet kiek supratau, jei seima turi gyvenama plota ir jame jau seniai gyvena, tai jokiu pazymu nereikia norint parduoti kita turima buta. Ar ne taip?
jeigu turit kita gyvenamaja vieta (buta ar nama), kur gyvena nepilnameciai vaikai, teismo leidimo parduoti buta nereikia
Yra tokia situacija, mama globoja visiskai neveiksnia teta (proto atzvilgiu), ji pries kelis metus uzrase ant mamos kad po tetos mirties ji paveldetu jos buta... Dabar mama noretu ta buta man atseit parduot (reikes pardavinet per teisma), nes bijo kad jei kas atsitiktu nedingtu. Tai va, o as dabar dekretinese, gaunu 390 pasalpa, vyro darbe rodo ant popieriaus minimuma, girdejau dabar perkant buta reik deklaruot pajamas, is kur tiek pinigu gauni buto pirkimui. Tai va nezinau kaip padaryti... Ar uzteks tu musu gaunamu pinigeliu, ar kaip nors kitaip galima butu padaryt?
Smurka,
patikslink situacija: 1. Ka reiskia uzrase ant mamos (testamentas ar kas) 2. Ar globa yra iteisinta oficialiai 3. Ar tuo metu kai uzrase jau buvo problemu su psichika
1. yra testamentas, kad po mirties mama buta paveldes 2. globa iteisinta oficialiai 3. kai uzrase dar tik buvo pati pradzia ligos ir prisimindavo ka reikedavo, dabar jau net savo pavardes vardo nebezino.
Del deklaravimo - tai dabar visiems privalomas visuotinis deklaravimas uz 2003 metus, tai jus deklaruokite, kad namuose turite daugiau pinigu ir viskas bus ciki.
O del uzrasymo - tai jei tai tik testamentas, tai kol tetule nenumirs sitas butas ne mamos, o tetules ir mama jo parduoti negales. turi buti mazu maziausiai padovanotas ir buti mamos nuosavybe. Ir tai, jei ta tetule turi kokiu nors artimu giminaiciu, kurie irgi to buto nores, tai po jos mirties gali buti daug gincu - jie gali nugincyti testamenta kaip sudaryta neveiksnaus zmogaus. Sorry, kad cia taip biski gasdinanciai surasiau Siaip tai uzgincyt manau niekas neuzgincys, nes niekas nenori jos priziureti... jei papasakociau ka ji isdarineja tai supykintu iskarto... O siaip tai mama nori perkelt ja i musu 1 kambario buta kuris salia jos namu, kad ji ja normaliai galetu kasdien priziureti, nes ten kur dabar ji gyvena, tolokai vazinet... va, o mes norim tada persikelt i ta 2 kambariu buta... bet va baisu dabar, atsiremontuosi, o jei kas ko, ar neprarasim mes jo jei neperpirksim Tai va mane neramina tas klausimas, ka daryti... 2 kambariu bute ja laikyt ir dar taip toli tikrai neapsimoka, o mums persikelt ir pasidaryt remonta ir bijot kad prarasim sukise tiek pinigu irgi baisu... Taigi noreciau suzinot, kaip butu galima sia problema issprest O siaip tai gal teisininke tegu paraso kaip cia is tikruju yra, bet man tai kazkaip itartinai atrodo, kad jus norite tetule iskelti is jos nuosavo buto (nors ir uzrasytas jis testamentu, bet kol ji nemire, jis yra jos). Cia gal tikrai per teisma tai daryti reiketu, nes tetule neveiksni Siaip ar taip manau, kad per daug remontuotis tame bute tikrai nevertetu, kol jis is tikruju netaps jusu. Nebent tik gyventi ir laukti.
Gali but kad keistai atrodo, bet kaip minejau nori ja atsikelt arciau, jos pensijos dvieju kambariu buta islaikyt nelabai pakanka nes dar virsploti moka, tai vat uztai cia taip ir gaunasi... o mes pirkom specialiai vieno kambario buta arti mano mamos kad ja ikeltumem arciau ir butu mamai lengviau...
Bet turbut kad viskas ir liks taip kaip buvo
Pirmiausia siuo metu butas yra tetules.
Kadangi mama yra oficiali globeja, ji turi teise tvarkyti tetos turta. Taciau kai kalba eina apie nekilnojamojo turto sandorius, reikia teismo leidimo. Kreipiantis i teisma del buto pardavimo, jums reikes irodyti, kad parduoti norite del tetos interesu: pensijos nepakanka, kaupsis skolos, tada iskeldins ir t.t. Rekomenduoju pries parduodant surasti kita buta, kad teismui butu aisku, jog tikrai nemesit i gatve. Del dokumentu paruosimo geriausia butu kreipris pas advokata, nes yra be galo daug apribojimu su globojamu asmenu turto pardavimu
aciu uz atsakyma
Gerbiama teisininke, noriu pirkti nekilnojamo turto LT, bet esu ne LT piliete.
Ar pakeistas yra nekiln. turto istatymas del nekilnojamo turto, kai ji perka uzsienieciai? Noriu pirkti gyvenamosios ar komercines paskirites objektus. Nedirbama zeme manes nedomina. KOkius dokumentus man reikia pristatuti notarui, perkant nekiln. turta? Aciu uz issamia inofrmacija
Uzsienieciams nera jokiu ribojimu norint isigyti nekilnojamaji turta, isskyrus zeme.
Aciu teisininke uz operatvu atsakyma.
Noreciau suzinoti, ar gali uzsienieciai kaip juridiniai asmenys, pavz LLc, t.y ribotos atsakomybes corporacijos isteigimu, investuoti i nekiln. turta su zeme? Ar gali juridinis asmuo, kur didesne kapitalo dalis yra is uzsienio isigyti si turta lygiaverciai su lietuviais, ar cia irgi tik yra imanoma investicija i nekiln. turta be zemes? Ir niekaip nesuprantu, kaip galima pirkti nekiln. turta be zemes? Juk nams tai stovi ant zemes? Gal galite mazdaug pasakyti, kokiu dokumentu reiketu uzsienieciams, jri noretu steigti tokia ribotod atsakomybes corporacija LT? Gal zinote, kokio aukscio yra metiniai mokescia nekiln. turtui? Aciu uz info!
Gal atsakymas kiek nuvils, tačiau jį parašiau kaip atskirą temą http://supermama.com/InvisionBoard/http://www.supermama.lt/forumas/index.php?showtopic=5102 Tikrai neįsižeiskit, tačiau supraskit ir mane teisingai
O jus konsultuojate siais klausimais, jei kreipciausi i jus su uzmokesciu?
Mane domina, kaip as neLT piliete galeciau isigyti pilna nekiln. turta.
Taip, konsultuoju
Gal kas galite patarti, kokius konkreciai dokumentus reikia pateikti teismui, kad duotu leidima parduoti buta (turim, kaip suprantat, kudikeli).
Isivaizduoju, kad visas sunkumas tame, jog namas, kuri ruosiames isgyti dar nebaigtas ir pirkimo dokumentai negali buti suforminti, nebent isiplestume kazkokia ketinimu sutarti ar pan. O buta, kuriame gyvename, norime parduoti jau dabar su salyga, kad gyvensime, kol namas bus uzbaigtas.
Del namo pirkimo galima sudaryti preliminariaja sutarti, kurioje numatoma, jog isigysite nama, kai jis bus pilnai pastatytas.
Buto pardavimo sutaryje numatyti, kad issikraustysite, kai bus nupirktas namas, numatytas preliminarioje sutartyje
Norėčiau paklausti kaip įmanoma sužinoti unikalų buto numerį neturint namų knygos?
Noreciau paklausti kokios yra nekilnojamojo turto agenturu funkcijos? Nejaugi tik pinigus ,,melzti"? Mums buvo tokia situacija: perkame nama, ji apziurime, kartu su agenturos savininku nuvezame rankpinigius. Jis suraso rankpinigiu sutarti, kurioje nurodo, kad mes perkame nama su nuomuojama is valstybes zeme su teise nuoma perleisti kitam savininkui. Jokio kvito, kad paima is musu po 2000lt. neisraso, tik sutartyje nurodo, kad pirkejas ir pardavejas jam sumokejo. Zada padeti sutvarkyti visus dokumentus. Nupirkus nama, nuejus i zemetvarkos sk. suzinome, kad ta zeme nera nei ispirkta , nei nuomojama is valstybes! Kadangi imame paskola-bankas reikalauja uzstatyti ir zeme, pardavejui skubiai reikia pinigu, o zemetvarka pasiule viska sutvarkyti per 3 men.
Vel kreipusis i agentura del klaidu bande mus ,,durniaus" vietoje varinet po ivairias istaigas su kazkokiais kvailais dokumentais. Kaip veliau suzinojome tai buvo leidimas statyti ta nama ar kiti dabar visai nereikalingi dokumentai. Mano vyras isiaiskino viska zemetvarkoj-pasake agenturos ,,sefui", kad nebedurnintu musu. Dabar viska tvarkom patys, jokios pagalbos, net moralines. Pakalbejus su pardaveju, paaiskejo, kad ir jam jis nieko nepadejo-visur lakste vienas, o jis tik nurodinejo: dabar ta dabar ana, dabar pazistamu paieskok, jei nori greiciau. Noriu paklausti: ar niekuo cia agentura nenusizenge? Gal mes galim reikalauti, kad bent jau tuos 2000lt. grazintu (neskaitant kitu nuostoliu, kuriuos patyreme per jo ,,patarimus")? Papildyta @ [mergetime]1085332486[/mergetime] Dar patikslinsiu-kad zeme nei nuomuojama, nei ispirkta supratome jau pas notara, bet ,,sefas" mums paaiskino, kad nebepirkt tai mes negali, nes prarasim savo rankpinigius-10000lt, nes atsisakome pirkt. Mes patikejome, nes jis zadejo viska padeti. Net pardavejas pasipiktines tokia situacija. Jo teigimu, jis tuose dalykuose nieko neismano, todel pasitikejes agentura, o si jo neinformavo apie tokia padeti. Juk mes normaliai sutariame su tuo pardaveju-butume galvoje anksciau:ar jis sudares ta nuomos sutarti ar ka. Galu gale, bent situacija mums isaiskinta turejo buti?
Gal tokiu atveju su ta sudaryta rankpinigiu sutartimi reiketu nulekti pas koki gera advokata ir paziureti, gal galit ta agentura i teisma paduoti uz sutarties punktu nevykdyma.
As labai sioj srity nesigaudau, bet kai pardavinejau savo buta ir pirkau kita, irgi bendravau su nekilnojamo turto agentura. Labai atidziai perskaiciau pries pasirasydama sutarti, ir agentura sutvarke viska, ka buvo pasizadejusi sutarty. As tik notarinej pasirasiau igaliojima agenturai, kad galetu i ivairias istaigas uz mane eiti, o po to jau pasirasinejau pirkimo pardavimo dokumentus. Man nereikejo net del komunaliniu perkamo buto skolu aiskintis, viskas buvo sutvarkyta ir suskaiciuota agenturos darbuotojo.
Pirmiausia agenturos ir jusu santykiai aptarti sutartyje. Kas ten parasyta - tai ir yra sutarties dalykas, ka turi atlikti agentura.
Del atsisakymo sudaryti sutarti. Nematydama pacios preliminarios sutarties negaliu pasakyti, galit atsisakyti ar ne, nes neaisku kaip ten apibrezta zeme.
Gal i koki registro centra nueik su savininko paso duomenim, neklin. turto adresu? O mane dar domina tie teismai. Taip ir eit i teisma? O kur konkreciai (pvz.Kaune)? Ka nestis? Ar ten vietoj kazkas pildoma? Kiek tas kainuoja?
Taip, tiesiognueik i teisma. Neskis viska ka turi - vaiku gim. liudijimus, santuokos liud, pasus, dar popieriaus nusinesk. Nes bent jau Panevezy TEISME NERA POPIERIAUS pareiskimam rasyt. Vienzo, per viena diena ko gero gal ir nesusitvarkysi, bet suzinosi daugiau kas ir kaip. Jei turi kito buto nuosavybes dokumenta teismo sprendimo isvis nereiks. Jei neturi, reiks pirkimo pardavimo sutarties. Nekainuoja nieko.
Bliamba, tai kaip daba yr?! Kur as to pardavimo sutarti gausiu?! Notaras be teismo leidimo iskeldinti nepilnamecius neregistruoja tos sutarties!
Ten kazkaip (nebelabai prisimenu
Itariu, reik eit pasiskaityt
jau buvo svartytas panasus klausimas.
Viktorija patare sudaryti preliminaria sutarti del kito buto pirkimo ir su ta sutartim kreiptis i teisma del sito buto pardavimo. Mes irgi dabar turim panasius dokumentus tvarkyti, tai labai idomu, kiek laiko teismas pazyma isdavineja ir ar turi tam itakos tai, kad vaikai turi kita gyvenama vieta.... ai reikes i teisma pasiskambinti...
Nezinau kaip dabar, bet pries 3 metus per 10 dienu teismas priima sprendima, o dar po keleto dienu ar tai savaites Jeigu tu turi kito buto nuosavybes dokumenta(pazyma is registro), teismo sprendimo nereikia.
O aš norėjau paklausti vieno dalyko apie buto ar namo pirkimą. Kai mes pirkom savo butą ir jau gavom buto dokumentus, mačiau, kad jis buvo oficialiai įvertintas ir kiek didesne suma negu mes sumokėjom, tai man ir įdomu, ar toks oficialus įvertinimas yra privalomas perkant/parduodant butą?
Klausiu, nes įdomu, ar pirkdamas namą gali reikalauti iš šeimininko, kad jis padarytų tą oficialų įvertinimą ar kaip ten vadinasi. Vieną čia tokį nameliūkštį apžiūrinėjom, užsišaukę žmonelės per didelę kainą mano manymu, tai įdomu labai, kiek jis oficialiai būtų įvertintas. Lygtais įvertinimą tokį gali padaryti ir nekilnojamo turto agentūros (bet ar juo galima pasitikėti, ypač kai ta pati agentūra ir pardavinėja namą), bet tas, kuris įrašomas į oficialius dokumentus, yra Kadastro? Nežinau, ar čia labai aiškiai minteles sudėsčiau, bet gal esmę supratot
Tas oficialus ivertinimas vadinasi vidutine rinkos verte. Ji itakos sandoriui neturi. Kaina tokia, kokia susitaria pirkejas su pardaveju. Jei pirkejui atrodo per brangu jis neperka, o pardavejas turi teise prasyt, kiek jam atrodo daiktas kainuoja. Cia normalus rinkos desniai. Jei pardavejas ilgai neparduos, gal sumazins kaina
Bet parduodant/perkant nekilnojamą turtą nėra reikalaujama šito oficialaus įvertinimo, na tos vidutinės rinkos vertės? O kaip tada žinosi, ar reikia mokėti tuos 15 procentų ar nereikia?
Gavau per 6 darbo dienas
padare per viena darbo diena. Pridavem dokumentus ir prasyma penktadieni, o kai pirmadieni paskambinau pasiteirauti, ar kokiu dokumentu netruksta, tai teisejas man atsake, kad leidima jau isdave... siai priduodant dokumentus sake, kad sprendimo priemimui skirta 5 darbo dienos.
Mes paememe paskola ir pirkome nama. Kartu su mumis gyventi panoro tevai. Isejo taip: pradinis inasas buvo 30procentu, kuriuos per puse ineseme mes ir tevai. Draugiskai sutareme, kad kas menesi bankui mokesime taip: 2 dalis sumos mokame mes, 1 dali tevai.
Noretume apsidrausti ir sudaryti kazkokia sutari kad ir tevams butu ramu ir mums. Namas musu vardu. Pvz. galbut kazkada mes skirsimes, mirsime vienas is musu ar pan. Kaip tai padaryti, ar imanoma kazkokia sutartis, kuri turetu juridine galia? Tarkim, jei mes skirsimes, kad tevai butu garantuoti, kad jiems liks kazkokia dalis. Tarkim, mirus tevams, mano sesuo gali pretenduoti i namo dali? Juk mano tevai mokejo, uzgyveno kazka? Kaip cia suprast? Na gal supratot ko klausiu. Noriu, kad viskas butu sazininga ir niekas nebutu nuskriaustas ar apgautas. Svarbi bet kokia nuomone kaip ta reikala graziai sutvarkyti.
Nera cia nieko sudetingo. Jus turite graziuoju (kaip viska ir iki siol taretes) nuspresti, kokios turto dalys priklauso jums su vyru ir tevams ir tas dalis iregistruoti registru centre kaip bendraja daline nuosavybe. Mirties ar kitais atvejais, kai sprendziamas turto teisinis rezimas, tevai tures savo dali bendrojoje dalineje nuosavybeje, o jus savo.
Man labai svarbu žinoti, kaip tvarkyti tėvų namo (jie užsienyje) reikalus, turiu įgaliojimą juo disponuoti, tačiau, kokių dokumentų, iš kur, kokių procedūrų dar reikia, jei jau atsiranda realus klientas:
1. norint jį parduoti (mamos, nes ant jos namas, sutikimas, kiek žinau, ką dar, kokių pažymų iš vmi ar pan.?) 2. norint jį nuomoti? P.S. paskola bankui už jį dar nebaigta mokėti Kada reikės deklaruoti turtą, po pardavimo, kaip visiems bendrą turtą iki 2005-05mėn., ar kaip?
Su vyru gyvename pas jo teva, butas yra uosvio vardu. Vyro mama yra mirusi daugiau kaip pries 10 metu. Su uosviu visai nesutariame ir noretume su vyru iseiti nuomotis buta,bet bijome,kad uosvis jo neparduotu,nes neturi is ko islaikyti jo. Visus tuos metus mes uz viska su vyru mokejome. Gal kas zino ar priklauso puse buto mano vyrui ir ar reiketu vyro sutikimo butui parduoti. Ir jeigu priklauso kur turetumeme kreiptis, nes uosvis isitikines, kad viskas cia yra jo.Aciu
na, kaip suprantu, turtas bankui ykeistas, tad registre negalima koreguoti savininku.
gal galima rashyti kokia nors nuomos sutarty, pagal kuria iki gyv galo tevai gali gyventi tame name? arba taip pat kokioj nors sutarty apspresti, kiek kas ko dabar moka, kai ishsimokesit ysipareigoti nama perrashyti sutartom dalimis. galima darashyti, kad jei tevai mirshta anxchiau laiko, sesuo gyvena ir moka vietoj ju, ir ishsimokejus nama perrashinejat taip kad jai tevu dalis lieka. na vienzho, manau ymanoma daug prigalvoti kaip viska surashyti, ir tai tikrai turetu buti teiseta ir ymanoma. o jeigu tevams pagal registra priklausytu dalis turto, tai jiems mirus, tas turtas dalinamas lygiai tarp visu vaiku, jei nebutu testamento zhinoma.
man atrodo kad butas ish tikruju yra jo, ir jis galetu jy parduoti. bet jei jus uzh jy mokate mokeschius, ir turit kvitukus, tai manau irgi galetumet pretenduoti y jo daly. o jei dar daret remonta ar kitaip kishot y ta buta pinigus, tai tikrai dalis jums priklauso. bet betkokiu atveju, tai bus max tik puse. savo puse jis zhinoma gales parduoti jei nores ir tam vyro sutikimo nereiks. man atrodo, jums reikia kaip nors padalinti nuosavybe teisishkai, jei nesutariate, kreiptis y teisma. tada galite ramiai isheiti. ir jei jis sugalvotu savo daly pardavineti, jus turetumet pirmumo teise.
|