Sveikos, mamytės, norėčiau Jūsų nuomonės. Situacija buvo tokia - pasikviečiau į svečius pažįstamą mamytę su savo dukryte Agne (jai dabar 1,3 m). Mano mergytei Laurai tuoj bus 1,4 m. Bendraujame su ta mamyte retkarčiais, todėl ir mergaitės nėra gerai pažįstamos. Visą buvimo laiką Agnė lakstė po kambarius, žaidė su žaislais, nelabai kreipė dėnesį į Laurą (Agnė labai judri, agresyvoka). O maniškė tokia rami, palyginus su Agne, ji stovėjo atokiau ir tik stebėjo. Aš vis sekiojau Agnę, nes pastebėjau, kad iš jos gali sulaukti ir netikėtų veiksmų (iš tokio amžiaus vaikų, žinoma, visko gali tikėtis  ). Bet..lyg nieko ir nenutiko. Jau atsisveikinam..Mamytė rengiasi, dedasi daiktus, Laura stovi prie Agnės vežimėlio, žaidžia su sagtimis..Agnė tuo momentu nubėga į virtuvę ir pradeda lįsti į šiukšliadėžę. Aš ją subariau, kad ten lįsti NEGALIMA, paėmiau už rankytės ir norėjau vesti pas mamą, o jinai ištrūko ir nulekė tiesiai pas Laurą ir kad griebs su pirščiukais Laurai prie akies! Suspaudė tiek, kiek jai jėgos leidžia! Pripuoliau prie savo vaiko ir traukiu Agnės ranką, - nepaleidžia ir dar žiūri tokiu piktu žvilgsniu! Pagaliau paleido, aišku, Laura iš karto į dūdas, akis visa raudona, nudrėksta... Mano viešnia tos situacijos dorai nematė, nes buvo nusisukusi..Bet..Ji savo vaikui NIEKO nepasakė! Žinoma, aš pasakiau, kad nieko tokio, kad Agnė dar nesupranta (o ką aš galiu pasakyt...). Ir tik paskui, kai dar kartą atkreipiau dėmesį į sužalotą akį, mamytė atsiprašė... Mano nuomone, tokio amžiaus vaikas jau puikiai supranta, ką jis padarė, - ar paglostė, ar mušė kitą žmogų. Aš savo vaikui neleidžiu muštis, nors ji ne kartą bandė "ribas". Galima tik glostyti, bet ne muštis. Tokioj situacijoj, jei taip pasielgtų mano dukra, tikrai būčiau sudavusi jai per nagus ir pasakiusi, kad taip daryti NEGALIMA. O ka manote Jūs? p.s. toje šeimoje, kaip suprantu, vaikui viskas galima, vaikas vadovauja tėvams..Ko mama neleidžia, tą leidžia tėtis ir atvirkšciai. Musiške jau yra auklėjama ir jei neleidžiame, tai neleidžiame abu.
'Karina
2009 11 04, 12:44
Situacija labai pazystama, turiu ir as drauge kurios vaikas irgi 1,2 men bet elgiasi agresyviai, musasi, jo vaikai bijo, mano 5 sunus su juo dar susitvarko ir tai anas sugebejo jam ikasti gan stipriai i ranka, tai va isvada tokia, kalti tevai, nes vaikas ne pats ismoksta, o ji ismokina aplinka, tevu reakcijos ir panasiai, jei karta leido, bus ir antrsa ir trecias ir t.t ir jam jau tai darosi normalu, man is vis tas vaiku nedrausminimo skatinimas atrodo labai jau kvailas, leiskim ugdyti asmenybe kiti gal pasakys, prasau ugdykit, bet ne tokiu budu .... na manau visada reikia vaika drausminti, jei jis elgiasi negerai, kaip gi ji supras, kad jis pasielge negerai, jei jo nesdrausmins, jis gi vaikas, kuris pradeda pazinti pasauli ir suprasti kas blogai kas gerai......
_Draugė_
2009 11 04, 12:46
QUOTE(MaiMa @ 2009 11 04, 13:30) p.s. toje šeimoje, kaip suprantu, vaikui viskas galima, vaikas vadovauja tėvams..Ko mama neleidžia, tą leidžia tėtis ir atvirkšciai. Tu pati parašei atsakymą. Jei tėvai patys nematys tokiame vaiko elgesyje nieko bloga, nieko tu ... nepadarysi. Gali tik ... nebendrauti su ta mama ir vaiku.
QUOTE(_Draugė_ @ 2009 11 04, 11:46) Tu pati parašei atsakymą. Jei tėvai patys nematys tokiame vaiko elgesyje nieko bloga, nieko tu ... nepadarysi. Gali tik ... nebendrauti su ta mama ir vaiku. Žinoma, aš nieko ir nedarysiu, nes mano pareiga auklėti savo vaiką Vat man įdomi kitų nuomonė, nes gal aš ką ne taip suprantu, gal aš pati blogai auklėju savo vaiką?  Manau, kad tokio amžiaus vaikas jau turi būti auklėjamas
La pluie
2009 11 04, 13:53
QUOTE(MaiMa @ 2009 11 04, 13:52) Žinoma, aš nieko ir nedarysiu, nes mano pareiga auklėti savo vaiką Vat man įdomi kitų nuomonė, nes gal aš ką ne taip suprantu, gal aš pati blogai auklėju savo vaiką?  Manau, kad tokio amžiaus vaikas jau turi būti auklėjamas  Mano sunus labai judrus ir zodis negalima ne visuomet veikia ta akimirka, kai ji istariu, todel, kai bunam sveciuose visada ji stebiu ir salia jo esu tokiu atstumu, kad galeciau sulaikyti jo rankyte, jei kartais kesintusi nuskriausti kita vaika. Tiesa, dar ne karto nebuvo, kad jis uzgautu kita vaika, priesingai, pats nukentejo nesyk. Smelio dezeje visa vasara sunu vis bandydavo tai pastumti, tai smelio i akis pripilti viena mergaite. Kadangi mergaites aukle ne visada spedavo pastebeti (plepedavo su draugemis) tos mergaites nedraugiskus veiksmus, tai as pati sudrausmindavau mergaite, sulaikydavau jos ranka, nukreipdavau demesi nuo savo sunaus. Kadangi jus nepakeisite tos mergaites tevu mastymo, galite tiesiog atidziau stebeti ta mergaite, kai ji bus salia jusu dukters.
akviliux_
2009 11 04, 15:15
Dabar nepasakysiu, kur perskaičiau... bet patarimas buvo ne pačiam drausmint, o pakalbėt, kad to vaiko tėvai drausmintų. Jeigu tėvai ir toliau nestebi savo vaikiuko ir leidžia jam skriausti kitus, vienintelė išeitis- nebūti tokioje kompanijoje. iš kitos pusės kai sakoma, kad tokio amžiaus vaikas "supranta, kad blogai daro" tai tikrai toks vaikas nesupranta "kodėl tai yra blogai". Siūlyčiau pagooglinti - yra gana nemažai parašyta apie tokio amžiaus vaikų mušimąsi. Vaikas mušasi ne dėl to, kad nori užgauti, o dėl to kad nori bendrauti... O kitaip jam kartais neišeina... Mūsiškei irgi buvo stumdymosi periodas, bet praėjo, nors irgi auklėjima nuo mažumės buvo, bet tokie dalykai nevisada susiję su aklėjimu
nemanau, kad tokio amziaus vaikas jau supranta, kad blogai daro. sudrausmionti, aisku, reikia, bet tai vaikai, bus dar visko.
sena niekšė
2009 11 04, 18:53
o kokio drausminimo pageidautų temos autorė? ką pati būtų dariusi, jei tai jos Laura būtų įsisegus į Agnę? drausminimo šiuo atveju prasmė būtų nebent nuraminti nuskriausto vaiko mamą. nes vaikas tikrai dar jokių moralų nesupras.
'Karina
2009 11 04, 19:40
QUOTE(sena niekšė @ 2009 11 04, 19:53) o kokio drausminimo pageidautų temos autorė? ką pati būtų dariusi, jei tai jos Laura būtų įsisegus į Agnę? drausminimo šiuo atveju prasmė būtų nebent nuraminti nuskriausto vaiko mamą. nes vaikas tikrai dar jokių moralų nesupras. Tikrai nesutinku kad vaikas nesupranta, viska jis supranta, tik reikia moketi paiskinti
pusantru metuku neturintis vaikas viska supranta???  na, gaila man vaikuciu... jie tik tiria aplinka, mokosi bendrauti, o jau supratimo is ju reikalaujama... as pvz mokau suprasti zodi negalima, bet zinau, kad maniskis staigus, ne is blogos valios gali griebti kita vaika uz rubeliu ir pargriauti, arba griebti uz veiduko, nedaznai, bet as jau ji stebiu  jei kesinasi kazka padaryt blogo, pasakau negalima ir nukreipiu demesi jo i kitus dalykus. bet kad vaikai viska supranta-nesutinku...
QUOTE(JurgaSim @ 2009 11 04, 12:53) Kadangi jus nepakeisite tos mergaites tevu mastymo, galite tiesiog atidziau stebeti ta mergaite, kai ji bus salia jusu dukters. Taip ir darysiu, nes jau pamaciau, ka sita mazoji sugeba. QUOTE(sena niekšė @ 2009 11 04, 17:53) o kokio drausminimo pageidautų temos autorė? ką pati būtų dariusi, jei tai jos Laura būtų įsisegus į Agnę? drausminimo šiuo atveju prasmė būtų nebent nuraminti nuskriausto vaiko mamą. nes vaikas tikrai dar jokių moralų nesupras. As jau pasakojime rasiau, kad savajai merguzelei buciau per nagiukus uzdavusi, jei taip pasielgtu. Ir pasakyciau, kad "mustis negalima, galima caca lelei daryti"  Manoji kol kas nesimusa, kol kas ji tik gauna, tai reiks mokinti, kaip apsiginti  QUOTE(dange29 @ 2009 11 04, 18:48) pusantru metuku neturintis vaikas viska supranta???  na, gaila man vaikuciu... jie tik tiria aplinka, mokosi bendrauti, o jau supratimo is ju reikalaujama... as pvz mokau suprasti zodi negalima, bet zinau, kad maniskis staigus, ne is blogos valios gali griebti kita vaika uz rubeliu ir pargriauti, arba griebti uz veiduko, nedaznai, bet as jau ji stebiu  jei kesinasi kazka padaryt blogo, pasakau negalima ir nukreipiu demesi jo i kitus dalykus. bet kad vaikai viska supranta-nesutinku... Visko tikrai nesupranta..Bet pradeti pazindinti su tuo, kas galima ir kas negalima, jau galima pradeti. Juk jei nebus sakoma "negalima", tai kas per monstras isaugs?  su sena niekse, kad Agnes sudrausminimas butu nuramines tik mane, bet dabar jau zinosiu, kad tas vaikas nekontroliuojamas ir mama nesistengia to daryti..
QUOTE(MaiMa @ 2009 11 05, 11:20) As jau pasakojime rasiau, kad savajai merguzelei buciau per nagiukus uzdavusi, jei taip pasielgtu. Ir pasakyciau, kad "mustis negalima, galima caca lelei daryti" mustis negalima,bet paciai dukrai per nagucius uzduotumete?Tai irgi musimasis.Tokiu auklejimu vaikas supras,kad nusileisti turi tas,kuris silpnesnis,o siuo atveju jusu zodis ir jusu veiksmas(uzdavimas tai yra atgalinis musimasis) bus galutinis.
La pluie
2009 11 05, 12:55
QUOTE(MaiMa @ 2009 11 05, 13:20) As jau pasakojime rasiau, kad savajai merguzelei buciau per nagiukus uzdavusi , jei taip pasielgtu. Ir pasakyciau, kad "mustis negalima, galima caca lelei daryti" Kartais man kyla pagunda uzduoti sunui per nagus, kai jis kisa pirstus i rozete, kai bando istraukti is televizoriaus antena, kai nori ijungti dujine virykle ir pan., taciau susivaldau. Esu kategoriskai nusistaciusi pries fizines bausmes, net jei tai ir tebus tik pliaukstelejimas. Tiesiog atitraukiu jo rankyte nuo draudziamo liesti objekto ir pasakau, kad negalima. Anyta man porina, kad gerai sudavus atmintu ilgam, taciau as linkusi n kartu atitraukineti jo rankyte, nei musti savo vaika.
QUOTE(jolita.martyna @ 2009 11 05, 11:45) mustis negalima,bet paciai dukrai per nagucius uzduotumete?Tai irgi musimasis.Tokiu auklejimu vaikas supras,kad nusileisti turi tas,kuris silpnesnis,o siuo atveju jusu zodis ir jusu veiksmas(uzdavimas tai yra atgalinis musimasis) bus galutinis. Na, gal as taip suprantu auklejima, nes nemanau, kad pliaukstelejimas tai yra musimas. Kodel sakote, kad vaikas supras,kad nusileisti turi tas,kuris silpnesnis? As manau, kad kaip tik tokiu atveju jis supras, kad to silpnesio skriausti nevalia, nesvarbu, kad tu stipresnis. Ar ne taip? Zinoma, kad galima rasti kitu budu parodyti vaikui, kad jis neteisus, bet esme tame, kad rodyti REIKIA.
'Karina
2009 11 05, 14:14
Na jei neklystu mama isvis galima sakyti nesureagavo i vaiko poelgi, tai kaip vaikas supras, kad jis padare negerai.... Ir jei sakote kad vaikas nesupranta, na taip sutinku pasikalbeti gal ir neiseis su juo kaip su vyresniu vaiku, bet mamos reakcija jis tai supranta, jaucia ir kas be ko reaguoja i ja ..... o mamos reakcija buvo, kaip niekur nieko ir nebuvo nutike ....
QUOTE(mamukas2 @ 2009 11 05, 13:14) Na jei neklystu mama isvis galima sakyti nesureagavo i vaiko poelgi, tai kaip vaikas supras, kad jis padare negerai.... Ir jei sakote kad vaikas nesupranta, na taip sutinku pasikalbeti gal ir neiseis su juo kaip su vyresniu vaiku, bet mamos reakcija jis tai supranta, jaucia ir kas be ko reaguoja i ja ..... o mamos reakcija buvo, kaip niekur nieko ir nebuvo nutike .... butent taip, - mama nesureagavo visai, isskyrus, kaip sakiau, kai pati atkreipiau demesi, tada "ala" atsiprase.
QUOTE(MaiMa @ 2009 11 05, 13:01) Na, gal as taip suprantu auklejima, nes nemanau, kad pliaukstelejimas tai yra musimas. Kodel sakote, kad vaikas supras,kad nusileisti turi tas,kuris silpnesnis? As manau, kad kaip tik tokiu atveju jis supras, kad to silpnesio skriausti nevalia, nesvarbu, kad tu stipresnis. Ar ne taip? Zinoma, kad galima rasti kitu budu parodyti vaikui, kad jis neteisus, bet esme tame, kad rodyti REIKIA. pliaukstelejimas irgi yra fizine bausme arba parodymas,kad ir tu gali musti....kaip jus reaguotumete,jei darzelyje jusu vaikui uz kitu vaiku skriaudima kaskart plauksteletu per rankas O jei jus sudavete vaikui,kuris skriaude kita ir pasakete,kad taip negalima daryti,tai parodete pavyzdi,kad taip daryti galima...juk jus irgi uz jo negrazu elgesi pliaukstelejote...tik kadangi jus turite daugiau galios,jegos tai jus esate virsesne...paziurekite kodel vyresni kai kurie vaikai megsta skriausti mazesnius,todel kad tai jie supranta,kad nuo sau lygaus ar didesnio jie gaus atgal,o mazesni galima nuskriausti...vaiko auklejimas vyksta visur,cia ir dabar,buityje,seimoje,darzeliuose,gatveje...MAMA IR TETIS YRA DIDZIAUSI AUTORITETAI VAIKUI,todel jie savo elgesiu parodo kas galima ko ne,kaip elgtis grazu,o kaip ne. Auklejimo budu yra begales,tik juos reikia tinkamai pritaikyti  ir kantrybes,dideles kantrybes nes vaikai gudrus,jie nori isbandyti tas ribas ne viena ir ne du kartus.
QUOTE(jolita.martyna @ 2009 11 05, 13:54) pliaukstelejimas irgi yra fizine bausme arba parodymas,kad ir tu gali musti....kaip jus reaguotumete,jei darzelyje jusu vaikui uz kitu vaiku skriaudima kaskart plauksteletu per rankas O jei jus sudavete vaikui,kuris skriaude kita ir pasakete,kad taip negalima daryti,tai parodete pavyzdi,kad taip daryti galima...juk jus irgi uz jo negrazu elgesi pliaukstelejote...tik kadangi jus turite daugiau galios,jegos tai jus esate virsesne...paziurekite kodel vyresni kai kurie vaikai megsta skriausti mazesnius,todel kad tai jie supranta,kad nuo sau lygaus ar didesnio jie gaus atgal,o mazesni galima nuskriausti...vaiko auklejimas vyksta visur,cia ir dabar,buityje,seimoje,darzeliuose,gatveje...MAMA IR TETIS YRA DIDZIAUSI AUTORITETAI VAIKUI,todel jie savo elgesiu parodo kas galima ko ne,kaip elgtis grazu,o kaip ne. Auklejimo budu yra begales,tik juos reikia tinkamai pritaikyti  ir kantrybes,dideles kantrybes nes vaikai gudrus,jie nori isbandyti tas ribas ne viena ir ne du kartus. sis parasymas vercia susimastyti  Is tikruju dar nesu nei pliaukstelejusi savo vaikui, tik pagalvojau, kad gal taip daryciau, jei ji butu agresyvi. Bet..reikia tikrai pasigalvoti
QUOTE(jolita.martyna @ 2009 11 05, 14:45) mustis negalima,bet paciai dukrai per nagucius uzduotumete?Tai irgi musimasis.Tokiu auklejimu vaikas supras,kad nusileisti turi tas,kuris silpnesnis,o siuo atveju jusu zodis ir jusu veiksmas(uzdavimas tai yra atgalinis musimasis) bus galutinis. va va. as pries musimus net svelnius (skamba kaip....). reikia tiesiog grieztai pasakyti ir nukreipti vaiko demesi arba paglostyti kita vaika, pasakyti kad mylu mylu padarytu
vaikiukas
2009 11 05, 16:10
QUOTE(MaiMa @ 2009 11 05, 16:12) sis parasymas vercia susimastyti  Is tikruju dar nesu nei pliaukstelejusi savo vaikui, tik pagalvojau, kad gal taip daryciau, jei ji butu agresyvi. Bet..reikia tikrai pasigalvoti  Is patirties sakau, kad su 1m 3men vaiku jau galima kazkiek susikalbeti ir REIKIA aiskinti kas galima, ko negalima. Mano dukryte 1m ir 5 men, jai as visada pasakau, ka padare negerai ir kaip reikia daryti. Mazam vaikui pasakius, kad "taip daryti negalima'" yra per mazai, jam reikia pasakyti KAIP REIKIA DARYTI. Savaja panele sudrausminu, ir jeigu reikia pasakau grieztesniu tonu, nes, manau, vaikas jau turi suprasti kalbos tona: grieztas jis, ar svelnus...Ir jie tikrai supranta. Tik butina pasakyti vaikui, jeigu musa kita, kad negalima musti, parodyti, kaip reikia elgtis, paglostyti, kaip pamyluoti kita vaikuti, mokyti zodzio atsiprasau, rodyti, kaip skauda ir pan....ir pan. Kad ir tokie mazuciai, vaikai supranta daugiau nei mes manome ir nerekia uzsibrezti ribos, kad "et, nieko nesakysiu, juk dar nieko nesupranta..." As asmeniskai nesivadovauju siuo principu del minetos priezasties. Kuo daugiau kalbesime, kuo daugiau aiskinsime, kuo daugiau girdes musu kalbos tonu ivairove - nuo to tik geriau. O mano atsakymas i klausima "ar turejo sudrausminti dukryte, ar turejo reaguoti mama" - vienareiksmiskai TAIP. Jeigu mano dukryte butu nuskriaudes kitas vaikutis, ir jeigu matau, kad mama nieko nesako ir nedaro - as pasakyciau ir paaiskinciau vaikeliui, ko negalima daryti. Nesidroveciau
grateful
2009 11 05, 22:31
QUOTE(vaikiukas @ 2009 11 05, 16:10) Jeigu mano dukryte butu nuskriaudes kitas vaikutis, ir jeigu matau, kad mama nieko nesako ir nedaro - as pasakyciau ir paaiskinciau vaikeliui, ko negalima daryti. Tokio amžiaus vaikui tikrai jau būtina aiškinti ir rodyti, koks elgesys negalimas, pritariu. Patys susiduriam su tokiomis situacijomis, kai mano mažylį skriaudžia, o jis nesupranta kas vyksta. Beje, buvo ir taip, kad kartu su vienu vaiku (manyčiau panašiai 1m ir 4 mėn.) buvę 4 suaugusieji, matant, kad įsikibo maniškiui į plaukus, niekas neskubėjo, o kai pati vos atleidau to vaiko rankas, atėjo ir nusinešė jį vos ne juokdamiesi  Keistas auklėjimas
QUOTE(grateful @ 2009 11 05, 21:31) Tokio amžiaus vaikui tikrai jau būtina aiškinti ir rodyti, koks elgesys negalimas, pritariu. Patys susiduriam su tokiomis situacijomis, kai mano mažylį skriaudžia, o jis nesupranta kas vyksta. Beje, buvo ir taip, kad kartu su vienu vaiku (manyčiau panašiai 1m ir 4 mėn.) buvę 4 suaugusieji, matant, kad įsikibo maniškiui į plaukus, niekas neskubėjo, o kai pati vos atleidau to vaiko rankas, atėjo ir nusinešė jį vos ne juokdamiesi Keistas auklėjimas  o paskui ir turim museikas, kurie visai nesiskaito su tuo, ka daro..  Veliau tie tevai verks, kai vaikai pridarys problemu
QUOTE(MaiMa @ 2009 11 06, 12:03) o paskui ir turim museikas, kurie visai nesiskaito su tuo, ka daro..  Veliau tie tevai verks, kai vaikai pridarys problemu  tokie tevai neverks..jie kaltins...aplinka,draugus,mokykla ir t.t....bet ne pacius save,ne savo auklejime ieskos klaidu  Ir tokie uzauge vaikai jiems bus geri,tik vat kalta ta aplinka,netike draugai bus,kurie "isveda" is kelio gerucius vaikucius
QUOTE(jolita.martyna @ 2009 11 06, 12:32) tokie tevai neverks..jie kaltins...aplinka,draugus,mokykla ir t.t....bet ne pacius save,ne savo auklejime ieskos klaidu  Ir tokie uzauge vaikai jiems bus geri,tik vat kalta ta aplinka,netike draugai bus,kurie "isveda" is kelio gerucius vaikucius  jooo, gali ir taip buti
QUOTE(MaiMa @ 2009 11 06, 15:00) jooo, gali ir taip buti  taip ir bus, deja  Teko matyti kelis tokius pavyzdzius gyvenime..
Black Queen
2009 11 08, 00:04
Tokioj situacijoj manyciau pirma karta paiskinciau jog taip negalima elgtis, o jau antra karta nestipriai pliauksteleciau per uzkali ir paaiskinciau, jog taip nedera elgtis, o jei tai vel pasikartotu suduociau jau stipriau vel paiskinciau jog taip nedera elgtis ir kaip nors nubausciau. Kaip viena mamyte cia rase jog vaika jokiais atvejais nemus, o geriau n kartu atitrauks ranka kai kisa i razete ir jam paiskins, jog taip negalima, tai jis ir n kartu tas rankas kis i razetes ar dar kur nors. O galvos, jog mamyte su juo zaidzia , nes kalba svelniu balsu. Tokio amziau vaikai nelabai ka supranta. ir viska reikia daryt palaipsniui Neisizeiskit, as irgi uz tai , kad vaikam reikia viska aiskinti, o ne musti, bet viskam yra ribos ir pas vaikus turi buti kazkokios ribos ir disceplina.
QUOTE(Sweet Dream* @ 2009 11 07, 23:04) Tokioj situacijoj manyciau pirma karta paiskinciau jog taip negalima elgtis, o jau antra karta nestipriai pliauksteleciau per uzkali ir paaiskinciau, jog taip nedera elgtis, o jei tai vel pasikartotu suduociau jau stipriau vel paiskinciau jog taip nedera elgtis ir kaip nors nubausciau. Kaip viena mamyte cia rase jog vaika jokiais atvejais nemus, o geriau n kartu atitrauks ranka kai kisa i razete ir jam paiskins, jog taip negalima, tai jis ir n kartu tas rankas kis i razetes ar dar kur nors. O galvos, jog mamyte su juo zaidzia , nes kalba svelniu balsu. Tokio amziau vaikai nelabai ka supranta. ir viska reikia daryt palaipsniui Neisizeiskit, as irgi uz tai , kad vaikam reikia viska aiskinti, o ne musti, bet viskam yra ribos ir pas vaikus turi buti kazkokios ribos ir disceplina. O kam n kartu aiskinti ta pati,jog nekistu ranku prie rozeciu? Vaikai nera kvaili,jie puikiai suvokia kas jiems sakoma(nekalbu apie kudikius,ju supratimas kitoks).Visu pirma kai atsiranda namuose vaikutis,jam reikia sudaryti nepavojinga aplinka..siais laikais yra pilna kistuku,uzkisti rozetes,specialiu priemoniu,kad neatidarytu spinteliu,apsaugos tvoreliu apsaugoti virykle.Antra jeigu vaikui vistiek idomu,o jam naturaliai turi buti idomu  tiesiog riekia kantriai,bet uztikrintai ir tvirtu tonu pasakyti,kad negalima.Visada tai reikia daryti rimtai ir sakyti rimtai tai ko isties negalima...juk daznai buna is pradziu mamos kazka leidzia smalsumui patenkinti ar juokais apziureti o poto staiga uzdraudzia kai vaikas intensyviai kazka pradeda apziurineti ar daryti tai ko negalima  jeigu vaikui nuo pat pradziu neleisite sokineti ant lovos(kaip pvz pateikiu),neleisite lipti ant stalo ar lekti prie duru ir atidarineti jas paciam(juk taip smagu is pradziu smagu ir mamai,poto suprantama,kad tai pavojinga,nes vos suskambus duru skambuciui vaikas jau pats lekia ir jokie draudimai nepadeda) tai to vaikai nedarys ir ateityje.Augant vaikui reikia nustatyti ir tas ribas ko galima ko ne  Ir tas ribas nustatyti reikia ne tada kai jau viskas galima o tada kai gimsta vaikutis
La pluie
2009 11 08, 13:27
QUOTE(Sweet Dream* @ 2009 11 08, 01:04) Tokioj situacijoj manyciau pirma karta paiskinciau jog taip negalima elgtis, o jau antra karta nestipriai pliauksteleciau per uzkali ir paaiskinciau, jog taip nedera elgtis, o jei tai vel pasikartotu suduociau jau stipriau vel paiskinciau jog taip nedera elgtis ir kaip nors nubausciau . Jus ko gero net nezinot, kad galima aukleti vaikus nenaudojant bausmiu, kurios issaukia tik pasipriesinima, baime, akla paklusnuma. Smurtas gimdo smurta ir nieko daugiau...
sena niekšė
2009 11 08, 21:29
QUOTE(Sweet Dream* @ 2009 11 08, 01:04) taip
Miranda80
2009 11 08, 22:16
QUOTE(Sweet Dream* @ 2009 11 08, 00:04) Tokioj situacijoj manyciau pirma karta paiskinciau jog taip negalima elgtis, o jau antra karta nestipriai pliauksteleciau per uzkali ir paaiskinciau, jog taip nedera elgtis, o jei tai vel pasikartotu suduociau jau stipriau vel paiskinciau jog taip nedera elgtis ir kaip nors nubausciau.
Asmeniskai man, visiskai svetimas toks mastymas apie vaiko auklejima... Sutinku su kazkuria parasiusiaja, kad vaikui reik parodyt, paaiskint kaip turi/reikia elgtis tinkamai, neuztenka tik pasakyt negalima, juolabiau naudot fizines bausmes. Tikiu, kad smurtas "gimdo" smurta, baime, neapykanta ir nieko daugiau
QUOTE(Miranda80 @ 2009 11 08, 23:16) Sutinku su kazkuria parasiusiaja, kad vaikui reik parodyt, paaiskint kaip turi/reikia elgtis tinkamai, neuztenka tik pasakyt negalima, juolabiau naudot fizines bausmes. Tikiu, kad smurtas "gimdo" smurta, baime, neapykanta ir nieko daugiau 
mažų mažiausiai mušeikos mama savo atžalai privalėjo pasakyti, jog taip elgtis negalima, nes kitam vaikučiui skauda. nežinau kur kai kurios mamos googlina, tačiau mano skaitytoje literatūroje sakoma, jog auklėti reikia nuo kūdikystės. tiesiog skiriasi auklėjimo metodika. man kraupu žiūrėti kai tėvai tikisi, jog vaikas pats savaime išsiauklės, jei neišsiauklės savaime - išauklės visuomenė, jei neišauklės visuomenė, auklės kalėjimas. šiurpi perspektyva. o ir vaikas nuėjęs į daržą ar mokyklą jaučiasi užspeistas į kampą, tampa agresyvus, nes staiga atsiranda krūva taisyklių ir pageidaujamų elgesio normų. nereikia vaiko mušti, užtenka savo balso intonacija, mimika parodyti, jog smurtas nepageidaujamas. pusantrų metukų vaikas bent jau atkreips dėmesį į mamos reakciją.
ciupakabra
2009 11 29, 22:37
zinoma kad reikia drausmint vaika tokiu atveju, aisku musimas manau ne kazka pades, reikia vaikui aiskint ir kalbet, kad su juo niekas nedraugaus jei jis musis  jei vaikas tarkim sveciuose pradeda mustis manau puikus sudrausminimas butu ,jei mama pakiltu ir eitu namo su vaiku, kita kart vaikas suprastu ,kad museikos daug kur nepageidaujami
Na visu pirma tos mergytes amzius tikrai da mazas, taip ji supranta, kad jai kazkas kazka uzdraude ir ta nerva aisq reikejo isliet ant silpnesnio va taip ir gavos, bet manau kai paaugs viskas gali ir dingt Tiesiog yra tokiu vaiku kuriem neaisq kada kas saus i galva ir nevisada tevai del to kalti. Zinau puikia seima, o va dukrele tokia pasiutus, kad mes ja net tyliai plesike vadinam  ypac jei jaucia , kad bijai tai ji taip ir taikos ka padaryt  O tevai ir pabara ir paaiskina, bet jai mazai sviecia, manau cia tiesiog toks tipas, aisq su tokiais daug sunkiau bus, bet tai nereiskia, kad blogas vaikas.
QUOTE(Kam @ 2009 12 04, 21:07) Na visu pirma tos mergytes amzius tikrai da mazas, taip ji supranta, kad jai kazkas kazka uzdraude ir ta nerva aisq reikejo isliet ant silpnesnio va taip ir gavos, bet manau kai paaugs viskas gali ir dingt Tiesiog yra tokiu vaiku kuriem neaisq kada kas saus i galva ir nevisada tevai del to kalti. Zinau puikia seima, o va dukrele tokia pasiutus, kad mes ja net tyliai plesike vadinam  ypac jei jaucia , kad bijai tai ji taip ir taikos ka padaryt  O tevai ir pabara ir paaiskina, bet jai mazai sviecia, manau cia tiesiog toks tipas, aisq su tokiais daug sunkiau bus, bet tai nereiskia, kad blogas vaikas. Vat ir as galvojau - ar gali buti, kad ji "isizeide" del to, kad neleidau listi prie siuksliu dezes ir sugalvojo "atkersyti" kazka padarydama mano dukrai?  Kazkaip neitiketinai skamba, bet gal taip gali buti?
sena niekšė
2009 12 09, 17:31
QUOTE(MaiMa @ 2009 12 09, 16:17) Vat ir as galvojau - ar gali buti, kad ji "isizeide" del to, kad neleidau listi prie siuksliu dezes ir sugalvojo "atkersyti" kazka padarydama mano dukrai?  Kazkaip neitiketinai skamba, bet gal taip gali buti?  vėjai  nesupranta tokio amžiaus vaikas dar beveik nieko. nei kad kitas vaikas yra vaikas, o ne gyva lėlė, tuo labiau nesupranta kaip keršyti. suprantu, kad savo vaiko gaila, nu bet nenusigrybaukit.
laimabuz
2009 12 09, 18:14
...mano irgi mušė vyresnis 1 m 10 mėnesiu ,maženę 5 dienų,naujagimę -per veida trankė...tik nusisuku ir verkia mažytė... Taigi pavydi dėmesio vyresnis ir buvo dėl ko...bendrauti daugiau reikia su vyresniu vaiku...ir kuo daugiau.Mano mažė jau atgal sugeba duoti ,paaugo
QUOTE(Sweet Dream* @ 2009 11 08, 01:04) Tokioj situacijoj manyciau pirma karta paiskinciau jog taip negalima elgtis, o jau antra karta nestipriai pliauksteleciau per uzkali ir paaiskinciau, jog taip nedera elgtis, o jei tai vel pasikartotu suduociau jau stipriau vel paiskinciau jog taip nedera elgtis ir kaip nors nubausciau. O jei ir vel ir vel pasikartotu?
QUOTE(sena niekšė @ 2009 12 09, 16:31) vėjai  nesupranta tokio amžiaus vaikas dar beveik nieko. nei kad kitas vaikas yra vaikas, o ne gyva lėlė, tuo labiau nesupranta kaip keršyti. suprantu, kad savo vaiko gaila, nu bet nenusigrybaukit. kaip noriu, taip ir grybauju, prašom čia neaiškinti.
*zadiv*
2009 12 12, 05:25
As sakyciau kad pusantru metu vaikas supranta daug ka , ir nemazai . O mamą supranta dar ir anksciau . Turim ir mes tokia museika , ir netokia maza o jau beveik 5 metu mergina . Ir ka , is mamos jokios reakcijos jeigu ji musasi , netgi sakyciau LABAI toleruoja ta musimasi . Jai smagu  Tai vat tokiu tevu buna. Tiesiog atsiriboji nuo tokiu zmoniu , o prireikus bendrauti sugebeti apgint savo vaika ir paaiskint savo vaikui ka reikia daryt tokiu atveju
oreganas
2009 12 13, 01:14
QUOTE(JurgaSim @ 2009 11 05, 03:55) Kartais man kyla pagunda uzduoti sunui per nagus, kai jis kisa pirstus i rozete, kai bando istraukti is televizoriaus antena, kai nori ijungti dujine virykle ir pan., taciau susivaldau. Esu kategoriskai nusistaciusi pries fizines bausmes, net jei tai ir tebus tik pliaukstelejimas. Tiesiog atitraukiu jo rankyte nuo draudziamo liesti objekto ir pasakau, kad negalima. Anyta man porina, kad gerai sudavus atmintu ilgam, taciau as linkusi n kartu atitraukineti jo rankyte, nei musti savo vaika.  mano mintys kaip elgtumetes tokioje situacijoje: mano mergaitei 2 metukai, turi ji gera drauge 4 men. jaunesne, zaidzia jos daugumoje graziai, bet kartais drauge pesteli maniske uz plaukuciu ar stumteli, maniske tuoj atgal. As net tuo atveju sakau savo mergaitei nesistumdyti, nors tai daugiau savigyna. Papasakojau apie tai savo vyrui, jis mano jei kita mergaite pradejo pirma , musiske turi gintis, ka jus galvojate?
La pluie
2009 12 14, 13:05
QUOTE(oreganas @ 2009 12 13, 02:14) kaip elgtumetes tokioje situacijoje: mano mergaitei 2 metukai, turi ji gera drauge 4 men. jaunesne, zaidzia jos daugumoje graziai, bet kartais drauge pesteli maniske uz plaukuciu ar stumteli, maniske tuoj atgal. As net tuo atveju sakau savo mergaitei nesistumdyti, nors tai daugiau savigyna. Papasakojau apie tai savo vyrui, jis mano jei kita mergaite pradejo pirma , musiske turi gintis, ka jus galvojate? Man priimtinesne jusu, o ne jusu vyro pozicija. Manau, jog negalima vaiku mokyti mustis. Jie tikrai nesuvokia, kad kitam vaikui skauda, empatijos jausmo tikrai dar tokie mazyliai neturi. As visuomet stebiu ir savo, ir kita vaika, esanti salia ir stengiuosi uzbegti uz akiu pasipesiojimams. Na, o jei jau sunu pastume ar pliaukstelejo per galvyte jam, tai jokiu budu neskatinu sunaus duoti atgal. Sunui dabar uzejo kandziojimosi periodas. Prieina ir kanda. Stengiames niekaip nereaguoti arba sakom negalima, nors skausmas kartais buna nezmoniskas. Jei vadovauciausi jusu vyro logika, tureciau kasti sunui atgal parodydama, kad sitaip ginuosi nuo jo... Taciau esu istikinusi, kad jis nesuvoks, jog kandu tam, jog parodyciau kaip man skaudejo. Jis tik pajus skausma, kuri jam suteike mama. Nezmoniskas toks elgesys, mano nuomone...
Tiara two in one
2009 12 29, 13:05
Norėjau pakalausti mamyčių jūsų nuomonės ką vaikas jaučia? O situacija tokia: mano lelius (1m. 2mėn.) nebuvo niekam niekad sudavęs... per vieną vakarėlį kompanijoj turėjom bendraamžį mušeiką (nekaltinu dėl to jo tėvų, nes tikrai matau kaip jie stengiasi ir aiškina ir ko tik nedaro, bet jis toks....). Visada kai jis trinkteldavo mano mažiui, jo veiduke atsirasdavo pasimetimo grimasa ir jis tiesiog stengdavosi vengt to vaiko, nors kartais matydavau kaip jis eina pro šalį ir vis žvilgčioja į tą mušeiką tarsi norėdamas užkalbinti. Taigi o tą vakarą, kaip visad nenorom laukėm kada mušeika parodys savo veidą, nes jam "užeidavo bangom". Ir... žinoma... aptalžė maniškį. Aš tokioj situacijoj vis stengdavausi nesikišti, kad mano vaikas pats nuspręstų ką turi daryt ir stebėdavau. Mušeikos tėveliai visad laiku vaiką atitraukdavo ir neleisdavo konfliktui palikti ašarų. Šį kartelį maniškis kaip visada liko nesupratęs kodėl jį draugas skriaudžia ir nekreipė į tai dėmesio..... BET!!!! po keliolikos minučiu, nei iš šio nei iš to PRIBĖGO PRIE TO MUŠEIKOS IR GEEEERRRAI ATPLEKŠNOJO JĮ DELNIUKU!!!! Man įdomu KODĖL???? kaip manote, ką vaikas norėjo tuo parodyti ir ką galvojo/jautė?
QUOTE(Tiara two in one @ 2009 12 29, 13:05) Man įdomu KODĖL???? kaip manote, ką vaikas norėjo tuo parodyti ir ką galvojo/jautė? Na atkersijo vaikas  Ar jus manote, kad 1,2 m. "lelius" nieko nesupranta? Maniskis, menesiu vyrenis, nagais ir labiausiai ragais, kovoja uz vieta po saule. Ir jei vyresnis brolis "nuskriaudzia" (ko nors neduoda, atima, pastumia ir t.t.), tai mazius jam atsikersija ikasdamas, iznybdamas ar spiegdamas.
uk zmonyte
2010 01 02, 13:28
SAVO MUSEIKA,AUKLEK O NE, I,KITU FORUMUS LYSK
grateful
2010 01 03, 16:15
QUOTE(Tiara two in one @ 2009 12 29, 13:05) KODĖL???? kaip manote, ką vaikas norėjo tuo parodyti ir ką galvojo/jautė? Tokio amžiaus vaikai jau kopijuoja kitų elgesį, tai nenuostabu, kad "atsilygino" tuo pačiu.
QUOTE(maka @ 2009 12 29, 14:19) Ir jei vyresnis brolis "nuskriaudzia" (ko nors neduoda, atima, pastumia ir t.t.), tai mazius jam atsikersija ikasdamas, iznybdamas ar spiegdamas. O jums tai normalu?
kucci_kucci
2010 01 04, 13:02
QUOTE(Tiara two in one @ 2009 12 29, 13:05) Norėjau pakalausti mamyčių jūsų nuomonės ką vaikas jaučia?
na manasis irgi tokio amziaus, (3 dienom jaunesnis  ) tai is paskutiniu dienu ivykiu suprantu, jog sitie pypliukai ilgai dar atsimena kam reikia ''atsiskaityti''  jau manes ir juokas neima, pradzioj buvo juokinga dar kai po keliu minuciu pribegdamas mociutei ikast bandydavo ar patempdavo uz kelniu, bet dabar vis graziai aiskinu kad taip negalima, kad skauda kitam, kad ir man skauda ir t.t. ir ka gi - matosi kad bent jau tai minutei jis sureaguoja, pradeda "cicys" daryti.. vat kaip yra, o pagal visokiausius straipsnius buvau susidarius vaizda kad jie dar nemasto, nieko neatsimena ir t.t. turim ir mes museiku draugu, tai pas juos stengiames neiti (bent jau kol kas)
QUOTE(Fruzina @ 2010 01 03, 19:05) o nori pasakyti ne?
Bruno_girl
2010 01 06, 18:48
Sveiki ir sveikos. Aš irgi noriu pasisakyti šiuo klausimu, nes iki kol radau šią temą ir tiek daug mane liečiančių klausimų čia nagrinėjamų, maniau, kad aš esu kalta, kad kelis kartus nuskriaudė mano vaiką. Kaltinau tik save, kad mano vaikas nemoka apsiginti, kad netinkamai auklėju greičiausiai. O kai paskaičiau čia rašiusių mamų mintis, supratau, kad čia ne aš kalta, o tų mamų vaikai, kurie nuskriaudė ir kad ko gero reiks kalbėtis su ta ar tomis mamomis, jei jos nereaguos ir nedrausmins savo vaikų. O buvo taip: mano sūnui dabar yra 1 m. 3 mėn. Mes lankome mažų vaikučių su teveliais dainavimo užsiėmimus. Ir kelis kartus buvo pastūmę mano pyplį. Kai matė tėvai, tai drausmino savo vaikus, o vieną kartą nematė - tai ir nedrausmino. Bet dabar pradėjau bijoti net paleisti vaiką vaikščioti, kad tie agresyvieji vaikai, kurie yra 1 m. 6 mėn. ir virš 2 metukų, vėl nepastumtų manojo. Nuolat seku žvilgsniu ir saugau vaiką.  Manau tokio amžiaus vaikai supranta ir pastebėjau, kad agresyvesni tie, kurie seniai nebežindomi. Nes tie, kurie žindomi ir virš metukų - yra švelnesni ir nepastums kito vaiko.
|
|