Jolantuke
2009 11 19, 13:36
Sveikos mamos, labai jau nelinksmą temą noriu paliesti, bet pastaruoju metu vis dažniau ši mintis man ateina į galvą, o atsakymo nežinau. Viena auginu du vaikučius. Jų tėvas apie mus jau seniai pamiršo ir aš tuo tik džiaugiuosi. Niekada gyvenime to žmogaus daugiau sutikti nebenorėčiau. Bet dabar visa atsakomybė už vaikus yra tik man. Mano tėvai jau pagyvenę žmonės, gyvena kitame Lietuvos gale ir niekuo padėti negali. Ir jau ne kartą pagalvojau: kas būtų su vaikais jeigu man kas nutiktų? Galvoju apie blogiausią variantą. Norisi, kad ir tuomet vaikai turėtų užtikrintą ateitį, būtų mylimi, kad jais būtų rūpinamasi. Gyvenu nuosavame bute. Tai galvoju - butas liktų vaikų nuosavybė? Bet vaikai dar priešmokylinukai. Ar juos paimtų į globos namus? Ar pirmiausia ieškotų mano tėvų ar brolio, kad jie galėtų toliau rūpintis? Ar, kas man baisiausia, pirmiausia ieškotų tėvo ir jam patikėtų? Ar galiu jau dabar užbėgti tam baisiam faktui už akių ir surašyti testamentą? Niekada gyvenime su tokiais dalykais nebuvau susidūrusi, tai ir kreipiuosi jūsų konsultacijos. Ačiū.
letuciux
2009 11 19, 14:28
QUOTE(Jolantuke @ 2009 11 19, 14:36) Sveikos mamos, labai jau nelinksmą temą noriu paliesti, bet pastaruoju metu vis dažniau ši mintis man ateina į galvą, o atsakymo nežinau. Viena auginu du vaikučius. Jų tėvas apie mus jau seniai pamiršo ir aš tuo tik džiaugiuosi. Niekada gyvenime to žmogaus daugiau sutikti nebenorėčiau. Bet dabar visa atsakomybė už vaikus yra tik man. Mano tėvai jau pagyvenę žmonės, gyvena kitame Lietuvos gale ir niekuo padėti negali. Ir jau ne kartą pagalvojau: kas būtų su vaikais jeigu man kas nutiktų? Galvoju apie blogiausią variantą. Norisi, kad ir tuomet vaikai turėtų užtikrintą ateitį, būtų mylimi, kad jais būtų rūpinamasi. Gyvenu nuosavame bute. Tai galvoju - butas liktų vaikų nuosavybė? Bet vaikai dar priešmokylinukai. Ar juos paimtų į globos namus? Ar pirmiausia ieškotų mano tėvų ar brolio, kad jie galėtų toliau rūpintis? Ar, kas man baisiausia, pirmiausia ieškotų tėvo ir jam patikėtų? Ar galiu jau dabar užbėgti tam baisiam faktui už akių ir surašyti testamentą? Niekada gyvenime su tokiais dalykais nebuvau susidūrusi, tai ir kreipiuosi jūsų konsultacijos. Ačiū. Sveikutė, aš kaip teisininkė tai truputį dėl paveldėjimo teisės galiu pasakyti. Jei nesurašytas testamentas, tavo vaikai yra paveldėtojai kartu viso tavo turto lygiomis dalimis. Jei yra vaikų, daugiau niekas nepaveldi. Taigi galima surašyti testamentą, bet ir pagal įstatymą jie paveldėtų. O dėl globos reikėtų pasidomėti, nes jei jie nepilnamečiai, tai globojantis asmuo turėtų teisę iš dalies tvarkyti jų turtą, jie patys negalėtų pilnai jo tvarkyti. Pabandysiu pažiūrėt, kaip ten su ta globa ir testamentu. civilinis kodeksas: 5.11 straipsnis. Įpėdinių pagal įstatymą eilės 1. Paveldint pagal įstatymą įpėdiniai lygiomis dalimis yra: 1) pirmos eilės palikėjo vaikai (tarp jų ir įvaikiai) ir palikėjo vaikai, gimę po jo mirties; 2) antros eilės palikėjo tėvai (įtėviai), vaikaičiai; 3) trečios eilės palikėjo seneliai tiek iš tėvo, tiek iš motinos pusės, palikėjo provaikaičiai; 4) ketvirtos eilės palikėjo broliai ir seserys, proseneliai ir prosenelės tiek iš tėvo, tiek iš motinos pusės; 5) penktos eilės palikėjo brolio ir sesers vaikai (sūnėnai ir dukterėčios), taip pat palikėjo tėvo ir motinos broliai ir seserys (dėdės ir tetos); 6) šeštos eilės palikėjo tėvo ir motinos brolių ir seserų vaikai (pusbroliai ir pusseserės). 2. Antros eilės įpėdiniai paveldi pagal įstatymą tiktai nesant pirmos eilės įpėdinių arba jiems nepriėmus ar atsisakius palikimo, taip pat tuo atveju, kai iš visų pirmos eilės įpėdinių atimta paveldėjimo teisė. Trečios, ketvirtos, penktos ir šeštos eilės įpėdiniai paveldi, jeigu nėra pirmesnės eilės įpėdinių, jeigu šie įpėdiniai atsisakė palikimo arba iš jų atimta paveldėjimo teisė. 3. Įvaikiai ir jų palikuonys, paveldintys po įtėvio ar jo giminaičių mirties, prilyginami įtėvio vaikams ir jų palikuonims. Jie nepaveldi pagal įstatymą po savo tėvų ir kitų aukštutinės linijos giminaičių pagal kilmę, taip pat po savo brolių ir seserų pagal kilmę mirties. 4. Įtėviai ir jų giminaičiai, paveldintys po įvaikio ar jo palikuonių mirties, prilyginami tėvams ir kitiems giminaičiams pagal kilmę. Įvaikio tėvai ir kiti jo aukštutinės linijos giminaičiai pagal kilmę nepaveldi pagal įstatymą po įvaikio ar jo palikuonių mirties. 5. Pagal įstatymą paveldi palikėjo vaikai, gimę susituokusiems tėvams arba tėvams, kurių santuoka pripažinta negaliojančia, taip pat nesantuokiniai vaikai, kurių tėvystė nustatyta pagal įstatymus.
Jolantuke
2009 11 19, 14:59
QUOTE(letuciux @ 2009 11 19, 16:28) Sveikutė, aš kaip teisininkė tai truputį dėl paveldėjimo teisės galiu pasakyti. Ačiū labai už tiek daug informacijos. Bet man vis vien neaišku, ar yra pavojus, kad vaikų globėju pirmoje eilėje gali būti paskirtas jų tėvas, nors mes ir esame oficialiai išsiskyrę?
Jūsų mirties atveju,Jūsų tėvai ar brolis turi kreiptis į teismą ir prašyti jiems suteikti Jūsų vaikų globą ir išdėstyti visus motyvus.Šiaip vaikų globėju automatiška tampa jų tėvas( tas,kuris įrašytas gimimo liudijime),jei jam nėra atimtos ar kaip nors ribotos tėvystės teisės.  Mano situacija yra tokia pat,tik aš neturiu brolių ar seserų,todėl esu tėvams davusi griežtus nurodymus,ką daryti nelaimės atveju.
Jolantuke
2009 11 19, 15:48
QUOTE(Shater @ 2009 11 19, 17:16) Jūsų mirties atveju,Jūsų tėvai ar brolis turi kreiptis į teismą ir prašyti jiems suteikti Jūsų vaikų globą ir išdėstyti visus motyvus.Šiaip vaikų globėju automatiška tampa jų tėvas( tas,kuris įrašytas gimimo liudijime),jei jam nėra atimtos ar kaip nors ribotos tėvystės teisės.  Mano situacija yra tokia pat,tik aš neturiu brolių ar seserų,todėl esu tėvams davusi griežtus nurodymus,ką daryti nelaimės atveju. Ačiū labai.
Medinis
2009 11 19, 16:12
QUOTE(Shater @ 2009 11 19, 15:16) Mano situacija yra tokia pat,tik aš neturiu brolių ar seserų,todėl esu tėvams davusi griežtus nurodymus,ką daryti nelaimės atveju.
Nužudyti vaiką? Kad neatitektų tėvui?
mėnulis
2009 11 19, 16:23
jeigu tėvui nėra apribotos ar atimtos tėvystės teisės, tai vaikas augtų su tėvu.
Jei tėvas gyvena užsienio šalyje,kurios kalbos vaikas nemoka,jei tėvas nenori to vaiko auginti,jei jis šimtą metų to vaiko nėra matęs ir nesiteikia jo pasiimti iš senelių -jis tą vaiką augintų?! Baikim juokus,gal pamąstom ne teoriškai,o praktiškai.Mano atveju,tata su džiaugsmo ašarom akyse suteiktų visas įmanomas tėvystes teises seneliams,kad tik nuo jo visi atsikabintų.
Jolantuke
2009 11 19, 17:12
Ir dar vienas klausimas: kokias teises tuomet turi (ar iš viso tokias turi) sugyventinis, t.y. žmogus, kuris nėra vaikų tėvas, bet juos augina?
Medinis
2009 11 19, 17:53
QUOTE(Shater @ 2009 11 19, 16:32) Jei tėvas gyvena užsienio šalyje,kurios kalbos vaikas nemoka,jei tėvas nenori to vaiko auginti,jei jis šimtą metų to vaiko nėra matęs ir nesiteikia jo pasiimti iš senelių -jis tą vaiką augintų?! Baikim juokus,gal pamąstom ne teoriškai,o praktiškai. Teisiškai vaiko tėvas galėtų auginti vaiką be jokių teismų sprendimų. Jei jis šia teise nesinaudoja, tuomet vaikui būtų paskirta globa. Gal tėvui kils meilė, gal tik jūs esate kliūtis tarp jo ir vaiko - ką gali žinot..
Oooo!!!Pasaulis nenuspėjamas ...visko gali atsitikti.Aš mąstau tik apie banalius įvykius
Angelosparnas
2009 11 19, 21:02
Nežinau bet visaip gyvenime būna. Nemanau , kad kasnors gali uždrausti. Jai vaiko tėvo būtu toks noras. Nebent būtu atimtos tėvystės teisės arba bent jau apribotosJai jis dar moka elementus savo vaikams . Jis gali prisiteist , kad užaugę jį nukaršintu. Taip atsitiko vienai mano pažįstamai kuri būdama 40 metų sulaukė iš savo seniai užmiršto tėvo žinios.
Mūsų, Jonų, bendruomenėj, buvo tokia situacija, kad du vaikus auginanti, išsiskyrusi mama, susirgo vėžiu. Bendruomenės žmonės ir mama su vaikais, dar jai gyvai esant, sutarė, pas ką gyvens vaikai, jai mirus, ir kas prisiims atsakomybę už butą, už kurį dar ne visiškai buvo atsiskaityta su banku, taip pat buvo sutarta, kiek kurie bendruomenės nariai bankui sumokės. Tikslas - kad butas liktų vaikams. Deja, nežinau, kaip visi reikalai buvo sutvarkyti teisiškai, kaip ir kur gyvena vaikai (mama mirė). Pasistengsiu sužinoti viską tiksliau, parašysiu. Vis tik spėju, kad viskas turi detaliai būt surašyta testamente, o didesnių vaikų, ko gero, dar ir pačių nuomonės klausia, kaip tai daroma, norint įvaikinti iš vaikų namų, taigi, jei vaikas atsisakys gyventi su Tavo numatytu globėju, o pasirinks kitą, sprendimo būs ieškoma teismų keliu...
Dagilis
2009 11 20, 17:19
Jolantuke, teisiskai tai tevas ir yra tas, kuris turetu imtis globoti vaikus  , pagal istatymus jis net gi privalo ta daryti... Nebent, kaip kazkas cia minejo, jam yra tevyste apribota. Kaip yra jusu atveju? Jei mirtum, tai Vaiko teisiu apsaugos tarnyba butent tevo ir ieskotu. Jei jo nerastu, tada artimiausiu giminaiciu - seneliu (is abieju pusiu), brolio. Jei jie atsisakytu globos, tada vaikuciai gyventu arba vaiku namuose, arba kokioje nors globeju seimoje. Bet kokiu atveju, vaikui netekus globejo (t.y. siuo atveju taves), jam turi buti nustatyta laikinoji globa, kol situacija issispres. Dazniausiai vaikai is kart patenka i laikinuosius globos namus. Bet jei yra geranoriski seneliai, tai per ta laika, kol vaikams bus nustatyta nuolatine globa vienur ar kitur, tai vaikai gali gyventi pas juos. Na, cia tuo atveju, jei is dangaus nukrites tevelis nepareiskia pretenziju. Praktika rodo, kad tokie ''tetukai'' daznai pasirodo...ne del vaiku, bet del pinigu, nes gali gauti pasalpu ir pan. BET... jei tevas valkatauja, neturi pastovios gyvenamosios vietos, darbo - tai jam niekas vaiku globos teisiu ir nesuteiks. O butas bet kokiu atveju lieka tavo vaikams ir globejas (asmuo ar institucija) turi ji priziureti, kol vaikai taps pilnameciai. Globejas neturi teises tokio buto parduoti, - taigi, net ir pijokas tevas to negaletu padaryti net, jei ir taptu globeju. Beje, to buto ir tu pati dabar negaletum parduoti  be Vaiko teisiu apsaugos tarnybos zinios, nes turint mazameciu vaiku reikia berods net teismo leidimo. Turetum irodyti, kad tavo vaikai tures kur gyventi, pardavus buta. Sugyventinis jokiu teisiu i vaikus neturi. Bet, jei globoti vaiku nepretenduoja nei tevas, nei seneliai, nei kiti artimi giminaiciai, tai jis gali kreiptis i VTAT ir prasyti vaiku globa paskirti jam. Jei jis tvarkingas zmogus, atitinka galimo globejo reikalavimus, tai ji tikrai gali paskirti globeju. Pradzioje - laikinu, o paskui ir nuolatiniu. Siaip konreciai galima issiaiskinti savo miesto Vaiko teisiu apsaugos tarnyboje. Manau, kad jiems galima ir oficialu uzklausima parasyti - pagal istatymus, jie turetu tau atsakyti rastu. Yra dar viena galimybe gauti kvalifikuota atsakyma - parasyk i www.ivaikinimas.lt ir isdestyk situacija. Galima ir el. pastu. Tada viska zinosi tiksliai ir bus sirdeleje ramiau. Bet kokiu atveju, Dievulis tesaugo visus jus ir tau dar reikia sulaukti savo anuku
Jolantuke
2009 11 20, 19:35
QUOTE(Dagilis @ 2009 11 20, 19:19) Bet kokiu atveju, Dievulis tesaugo visus jus ir tau dar reikia sulaukti savo anuku  Kad taip tavo žodžiai Dievui į ausį Ačiū labai už atsakymą.
Medinis
2009 11 21, 08:58
QUOTE(Dagilis @ 2009 11 20, 17:19) Praktika rodo, kad tokie ''tetukai'' daznai pasirodo...ne del vaiku, bet del pinigu, nes gali gauti pasalpu ir pan.
Globejas neturi teises tokio buto parduoti, - taigi, net ir pijokas tevas to negaletu padaryti net, jei ir taptu globeju.
Kokios pašalpos tėvui, auginančiam vaiką? Jūs dabar gaunate pašalpas? Žinoma, kad galės parduoti, jei tik panorės. Patikėkit... tai labai paprasta.
laimabuz
2009 11 21, 10:28
QUOTE(Jolantuke @ 2009 11 19, 14:36) Sveikos mamos, labai jau nelinksmą temą noriu paliesti, bet pastaruoju metu vis dažniau ši mintis man ateina į galvą, o atsakymo nežinau. Viena auginu du vaikučius. Jų tėvas apie mus jau seniai pamiršo ir aš tuo tik džiaugiuosi. Niekada gyvenime to žmogaus daugiau sutikti nebenorėčiau. Bet dabar visa atsakomybė už vaikus yra tik man. Mano tėvai jau pagyvenę žmonės, gyvena kitame Lietuvos gale ir niekuo padėti negali. Ir jau ne kartą pagalvojau: kas būtų su vaikais jeigu man kas nutiktų? Galvoju apie blogiausią variantą. Norisi, kad ir tuomet vaikai turėtų užtikrintą ateitį, būtų mylimi, kad jais būtų rūpinamasi. Gyvenu nuosavame bute. Tai galvoju - butas liktų vaikų nuosavybė? Bet vaikai dar priešmokylinukai. Ar juos paimtų į globos namus? Ar pirmiausia ieškotų mano tėvų ar brolio, kad jie galėtų toliau rūpintis? Ar, kas man baisiausia, pirmiausia ieškotų tėvo ir jam patikėtų? Ar galiu jau dabar užbėgti tam baisiam faktui už akių ir surašyti testamentą? Niekada gyvenime su tokiais dalykais nebuvau susidūrusi, tai ir kreipiuosi jūsų konsultacijos. Ačiū. ...jums yra viena išeitis ,užsiauginti vaikus ir tada numirti...jei toks nerimas yra stiprus ir visur jus lydi apsilankykite pas gydytoja vaistų nerimui mažinti....o jei rimčiau pas mane irgi kai kada yra tokia baimė...bet aš mirti nesiruošiu dar ,kad mane kur  ,vaikus reikia užauginti...saugok save,kas pats saugojasi ,tą ir Dievas saugo...
Jolantuke
2009 11 21, 10:52
QUOTE(laimabuz @ 2009 11 21, 12:28) ...jums yra viena išeitis ,užsiauginti vaikus ir tada numirti...jei toks nerimas yra stiprus ir visur jus lydi apsilankykite pas gydytoja vaistų nerimui mažinti....o jei rimčiau pas mane irgi kai kada yra tokia baimė...bet aš mirti nesiruošiu dar ,kad mane kur  ,vaikus reikia užauginti...saugok save,kas pats saugojasi ,tą ir Dievas saugo... Žinoma, kad tai geriausia išeitis  Na kol kas rimto nerimo ir t.t. nejaučiu, taigi, vaistų nerimui slopinti tikrai nereikia... O va, kai sveikata "pareina" ir jauti, kad imi byrėti dalimis... nejučia susimąstai ir apie blogiausią variantą.
QUOTE(Medinis @ 2009 11 21, 09:58) Kokios pašalpos tėvui, auginančiam vaiką? Jūs dabar gaunate pašalpas? O pašalpa,gaunama netekus gimdytojo,jau nebeegzstuoja?
Dagilis
2009 11 21, 22:27
QUOTE(Medinis @ 2009 11 21, 09:58) Kokios pašalpos tėvui, auginančiam vaiką? Pvz. socialine pasalpa  . Ja moka socialines paramos skyrius, jei seimos pajamos yra mazesnes uz valstybes remiamas.
laimabuz
2009 11 22, 10:24
QUOTE(Jolantuke @ 2009 11 21, 11:52) Žinoma, kad tai geriausia išeitis  Na kol kas rimto nerimo ir t.t. nejaučiu, taigi, vaistų nerimui slopinti tikrai nereikia... O va, kai sveikata "pareina" ir jauti, kad imi byrėti dalimis... nejučia susimąstai ir apie blogiausią variantą.  ach du vaikai,tikrai pavargsti,tuomet ir sveikata pareina,atrodo viskas...bet vitaminus vartokit ir jums reikia ir vaikams... Dantys klibėti gali nuo vitaminų stokos ir nuo paradantozės,gal akmenuku yra ...apsilankykite pas odontologa- po epidemijos geriau... Pati du vaikus auginau ir auginu-tikrai ne tik dantis juos auginant galima prarasti ,bet ir plaukus ir visą nervų sitemą issiderinti...magni pavartokit pati...nebrangus ir geras
Dagilis
2009 11 22, 17:01
QUOTE(laimabuz @ 2009 11 22, 11:24)  ach du vaikai,tikrai pavargsti,tuomet ir sveikata pareina,atrodo viskas...bet vitaminus vartokit ir jums reikia ir vaikams... Dantys klibėti gali nuo vitaminų stokos ir nuo paradantozės,gal akmenuku yra ...apsilankykite pas odontologa- po epidemijos geriau... Pati du vaikus auginau ir auginu-tikrai ne tik dantis juos auginant galima prarasti ,bet ir plaukus ir visą nervų sitemą issiderinti...magni pavartokit pati...nebrangus ir geras  Na kad cia mamyte dantimis ir nesiskunde  . Ne dantys byra, o organizmas ''ima byreti dalimis''
laimabuz
2009 11 23, 14:25
QUOTE(Dagilis @ 2009 11 22, 18:01) Na kad cia mamyte dantimis ir nesiskunde  . Ne dantys byra, o organizmas ''ima byreti dalimis''   dantys irgi organizmo dalis
fasstum
2009 11 26, 09:49
QUOTE(Jolantuke @ 2009 11 19, 17:12) Ir dar vienas klausimas: kokias teises tuomet turi (ar iš viso tokias turi) sugyventinis, t.y. žmogus, kuris nėra vaikų tėvas, bet juos augina? Kai lankai globeju kursus, buvo butent vienas toks atvejis: kursus lanke sugyventinis (o gal ir vyras, nezinau tiksliai), kuris po savo zmonos mirties norejo globoti jos dukteri. Mergaite jis augino berods nuo 6 m, o kai jos mama mire jai buvo kazkur 16. Taigi, noredamas ir toliau ja auginti turejo baigti globeju kursus, tada ji oficialiai paskyre globeju.. Manau, tokiu atveju VTAT atsizvelgia i vaiko interesus ir sprendzia sugyventinio naudai o ne tikrojo tevo. Juk svarbu vaiko bendravimas su tuo zmogum, yprasta aplinka, mokykla ir t.t.
O ta mergaitė 16 m turėjo tėvą ar jos gimimo liudijime buvo brūkšnys?
fasstum
2009 11 26, 13:52
QUOTE(Shater @ 2009 11 26, 11:25) O ta mergaitė 16 m turėjo tėvą ar jos gimimo liudijime buvo brūkšnys? Man atrodo, turejo, bet tiksliai nezinau, seniai tai buvo, o ir nesigilinau i svetimas problemas
|
|