Sveikos mamukes.Esu jauna mama,taciau nenoriu del to jaustis zalia.Auginu 3m vaikiuka,todel vis pagalvoju ko as ji tureciau mokyti?Na mokam mes puodu naudotis,gerti is puodelio,su mano pagalba apsirengt-nusireng,po truputi kalbam.Taigi ka moka jusu vaikutis?Pabukit mums pavyzdziu.
NAGI MAMKOS AS PIRMA KART TEMA SKELBT BANDZIAU,O JI NIEKAM NEIDOMI....
Sunku ką nors pasakyti, nes kiekvienas vaikas skirtingas. Na pavyzdžiui mano sūnus išmoko išsipūsti nosį tik apie 2,5 metų, o va dukra jau 1 metukų išmoko. Siūlau leisti į darželį, ten žino ko ir kaip mokyti
Aš nieko specialiai nemokinu, tiesiog pamatai pati kada ir ko reikia išmokyti
Mūsų vaikinui ką tik suėjo trys metai, tai puodas labai senai draugas, buteliukams ate buvo nuo metų, kalba viską suprantamai, kartais sukeičia raides vietomis žodžiuose, kalba sakiniais ir žino daug žodžių, trumpų eilėraštukų, dainelių (trumpų), bet viso to daugiausiai išmoko darželyje, nes lanko su vyresniais vaikais, beje negražių žodžių irgi girdėjau, bet nekreipiam dėmesio, tai jau gal ir užmiršo. Kadangi jam įdomios mašinos, tai klausinėjo, klausinėjo ir nuo dviejų su puse žino visus mašinų modelius, o vat spalvos jo nedomina, žino gal keturias ir dar tas pačias sumaišo... Apsirengti sekasi sunkiai, nusirengti sugeba viską... pavalgo pats. Pastebėjau kad kas vaiką domina, jis išmoksta labai greitai, žino namų adresą, savo pavardę, visų artimų žmonių vardus ir pavardes ... tai tiek pražiai ...
Tikra tiesa Migliux dėl darželio, jis turi ir daug teigiamų dalykų, vaikas labai greitai mokosi iš kitų ir būdamas su kitais vaikasi....
Sunku ką pasakyt dėl to darželio, tikrai privalumų jis daug turi, bet aišku turi ir didelį minusą, kad vaikas visas ligas susigraibo. O dėl darželio aš visom keturiom, o be to maniškė labai nori jį lankyti, ir tikrai pastebėjau, kad vaikas tobulėja.
Sandralita, šiaip apie visus vaikučių pasiekimus, mes bendraujame bendraamžių kampelyje, jau prisijungei
na darzely tai as namie pati beveik turiu
Sandralita, normalu taip velai pradeti kalbeti, nes juk jis auga dvikalbeje aplinkoje. Veliau pasipils zodziai ir viena, ir kita kalba
Del apsirengimo, tai vaikai gudrus, jei randa suaugusiji, kuris ji gali aprengti, tai gali ir "naudotis", apsirengt ir nusirengt jau galetu pats, jei drabuzeliai nesudetingi, va raistuku, tai tikrai neturi uzsirisineti, kelniu uztrauktuka irgi sunku, todel as rinkdavau kelnes su gumyte QUOTE(Springlet @ 2005 11 03, 07:50) Sandralita, normalu taip velai pradeti kalbeti, nes juk jis auga dvikalbeje aplinkoje. Veliau pasipils zodziai ir viena, ir kita kalba Del apsirengimo, tai vaikai gudrus, jei randa suaugusiji, kuris ji gali aprengti, tai gali ir "naudotis", apsirengt ir nusirengt jau galetu pats, jei drabuzeliai nesudetingi, va raistuku, tai tikrai neturi uzsirisineti, kelniu uztrauktuka irgi sunku, todel as rinkdavau kelnes su gumyte labai jau laukiu kol tie zodziai pasipils,nes kai isgirsti kad kiti tokio amziaus dainas dainuoja,eilerascius deklamuoja...
Sandralita, matosi, kad esi labais sauni ir rupestinga mama.
As tai toki paprasta pastebejima turiu tiesiog: neskubinkime vaiku augti. Labai skeptiskai ziuriu i ismoktu eilerastuku kieki, sudainuotu daineliu kieki ir panasiai. Vaikui, mano manymu, svarbu pats atradimo dziaugsmas, pats procesas, o ne tai, ka- suni, kate ar neaisku ka jis nupiese popieriaus lape. Todel jei gali, pasistenk nelyginti savo vaikiuko su kitais ( girdint jam- tuo labiau). Sekmes
Mano dukrytei ką tik taip pat suėjo 3-eji. Aš manau, kad ji jau labai savarankiška. Valgo, geria pati, su puoduku draugaujam seniai, pradėjo pati apsirenginėti. Iš darželio atsineša tiek daug visokių dainelių ir žaidimų, kad išklausau koncertus. Pastebėjau, kaip pasikeitė žaidimai. Dabar jai patinka visokie vaidmeniniai žaidimai: žaidžia panelę, rėdosi, maivosi, eina į darbą, pasiėmus rankinuką, po to grįžta, pabučiuoja mane, pabūna ir vėl sako:"einu į darbą". Štai dabar pasiėmė fonendoskopą ir klauso mano plaučių, pasiėmė atseit pagaliuką, žiūri į mano gerklę ir sako"koks gražus liežuvis". Kaip nuostabu į tai žiūrėti. Beje, kalba dar ne visai aiškiai, bet mes susišnekam. Mano mama sakė, kad ir aš ilgai šveplavau, tai gal ir mano dukrai bus taip pat?
Sandralita, dėl kalbos tai tikrai nesijaudink: maniškis pradėjo šnekėt irgi tik trijų metų, dabar jam 3 ir 7 mėnesiai tuoj, tai suomiškai (gyvenam Helsinkyje, taigi auga irgi dvikalbiu) varo kaip iš patrankos, tik va su lietuvių kalba silpnokai, nes aš viena, kuri bendrauja su juo lietuviškai, o suomiškai bendraujančių daug. Bet nenusimenu, nes kai nuvažiuojam i Lietuvą, atsigauna mano širdis / išgirstu vaiką kalbant ir lietuviškai. Šiaip čia išsiplėčiau, bet ką norėjau pasakyt, tai kad per pusmetį nuo 3-iojo gimtadienio sūnaus kalba ištobulėjo tikrai smarkiai. Na, eilėraštukų nedeklamuojam, dainelių nedainuojam, bet nedarau iš to tragedijos - ateis ir tam laikas.
O daugiau moka: nusirengia pats, apsirengt ne viską ir nelabai tvarkingai, pavalgo pats, kai nesiožiuoja, bet kai užeina koks ožiukas ar šiaip tingulys, tai prašo jam padėti valgyt-pamaitint jį. Mėgsta piešt, bet deja dar nieko konkretaus, nors ir sako, kad čia nupiešė tai ar tai. Su puodu draugaujam nuo 2 metų mažesniam reikalui, o didesniam - nuo beveik 3. Dabar tik eidamas i tualetą praneša, kad eina, užsidaro duris ir draudžia ten įeiti, kol jis ten - atseit smirda Pažįsta daugumą spalvų, sako jų pavadinimus abiejomis kalbomis, žino kai kuriuos mašinų modelius ir labai daug visko apie lėktuvus (tėtis - pilotas, tai tikrai daug visko apie tai pasakoja). Šiaip kartais pagalvoju, kad vat mano vaikas moka mažiau nei kiti, ar prasčiau kalba, bet nedarau tragedijos, nes matau kokiu tempu tobulėja, vystosi ir mokosi. Taip kad, Sandralita, nusiramink, kiekvienas vaikas individualus.
na apie tualeta tiesa sakai,maniskis irgi pradejo mane is ten vyt
QUOTE(sandralita @ 2005 11 06, 00:55) na apie tualeta tiesa sakai,maniskis irgi pradejo mane is ten vyt na, mums irgi labai panašiai būdavo, darydavo į kelnes pasislėpęs, nulindęs į kokį kampą, nes puikiai suprato, kad daro blogai, bet niekas nesikeitė, kad ir kiek aš jam aiškinau, kol pats nesuprato, kad tai negražu ir jis jau didelis. Dabar labai savarankiškas pasidaręs.... ech, auga tie mūsų leliukai laaabai greitai...
Mano dukružei irgi neseniai 3 m. suėjo. Moka ji jau nemažai visko - pažįsta labai daug spalvų, visą abėcėlę, parašo keletą lengvesnių žodžių, kalba viską aiškiai (tik be r raidės) nuo 2 m. Tik pritingi pati apsirenginėt
Dabar pats smagumas jai - žaist namus, gydytoją, labai patinka būti pardavėja Dar labai labai mėgsta knygas - ir eilėraščius, ir pasakas. Jau yra sukūrus savo porą dainelių. Piešia jau žmones su pilnais veidukais, tik vis labai ddeles ausis nutaiko Žodžiu, viskam savas laikas. Mes specialiai nemokinom nei abėcėlės, nei geometrinių figūrų (kurių irgi daug žino), bet ji pati klausinėjo, jai buvo atrakcija - pavuzdžiui, einam pro kokią iškabą, ir ji vis klausdavo, kokios ten raidės. Ir taip jau 2 m. būdama visas raides pažinojo. Aišku, kad dvikalbiams kiek lėčiau su kalbėjimu einasi, bet tai natūralu. Todėl nepergyvenk QUOTE(sandralita @ 2005 11 01, 14:51) Sveikos mamukes.Esu jauna mama,taciau nenoriu del to jaustis zalia.Auginu 3m vaikiuka,todel vis pagalvoju ko as ji tureciau mokyti?Na mokam mes puodu naudotis,gerti is puodelio,su mano pagalba apsirengt-nusireng,po truputi kalbam.Taigi ka moka jusu vaikutis?Pabukit mums pavyzdziu. Kiekvienas vaikas auga skirtingai ir kiekvienas vaikas moka kazka tokio ko nemoka kiti vaikai budami tokio pat amziaus... QUOTE(Kristina22 @ 2005 11 09, 20:28) Kiekvienas vaikas auga skirtingai ir kiekvienas vaikas moka kazka tokio ko nemoka kiti vaikai budami tokio pat amziaus... As irgi manau, kad kiekvienas vaikas kitoks. Vieni mokosi pazinti raides, bet sekmingai daro i kelnes, nemoka apsirengti, yra uzsispyre ir t.t. Kiti gi ne tokie gudrus eilerasciams ar dainelems, bet yra labai savarankiski. As myliu savo vaika toki, koks jis yra ir man jis labai savarankiskas, gabus ir pats geriausias. Svarbiausia, kad augtume sveiki, o gyvenimas ir yra mokykla- viska ismoks. QUOTE(sandralita @ 2005 11 01, 14:51) Sveikos mamukes.Esu jauna mama,taciau nenoriu del to jaustis zalia.Auginu 3m vaikiuka,todel vis pagalvoju ko as ji tureciau mokyti?Na mokam mes puodu naudotis,gerti is puodelio,su mano pagalba apsirengt-nusireng,po truputi kalbam.Taigi ka moka jusu vaikutis?Pabukit mums pavyzdziu. Pamirsau pasigirti, kad musu 3 metuku Deimukas pats nueina i toleta ir atlieka visus reikalus kai to nori ir nereikia jo kontroliuoti vat QUOTE(Kristina22 @ 2005 11 09, 19:41) Pamirsau pasigirti, kad musu 3 metuku Deimukas pats nueina i toleta ir atlieka visus reikalus kai to nori ir nereikia jo kontroliuoti vat VAT IR MANO VAIKINO NEREIKIA KONTROLIUOTI SITUO REIKALU,TIK REIKIA PADET UZLIPT ANT TOLETO,NES UGIO PER MAZO TAI PADARYT.IR NAKTI I LOVYTE NEPISIOJAM.
Labas
Mano Gabija jau seniai aiškiai kalba, taria visus garsus. Nuo 2 metų pažįstam raides (auklės nuopelnas), skaičiuoja iki 10, pažįsta spalvas.Atrodo nieko specialiai tikrai nespaudėm ir nemokinom, savaime...Ant puodo nuo 1 metų darom. Moka ir dainelių ir eilėraštukų.Tik va su tuo savarankiškumu sunkokai.Tingi pati rengtis, o gal ir aš neturiu kantrybė ir laiko laukti, kol ji apsirengs. Dar turim problemą.Lankom darželyje Valdorfo (mišraus amžiaus ) grupę.Tai pernai, kai buvo grupėje mažiausia, tai iš didžiųjų visko išmokdavo, o šiemet žiūri į mažiukus. Daželyje piešia taip įdomiai - pribraižo ir viskas, o namie visos sienos piešiniais su šeimyna nukabintos. Auklėtoja sako, kadjau būtų laikas piešti žmogučius...Ji moka kuo puikiausiai, bet darželyje neprašo to nupiešti, tai ji ir makalioja bet ką, o auklėtoja ir skuba klaidingas išvadas daryti
Susidarė įspūdis, kad mergaitės gabesnės eilėraščiams, spalvų pažinimui, raidėms, skaičiavimui ir ir kt. sakyčiau tokiam amžiui nebūtiniem dalykam.
Mano sūnui trys su puse. Kartais pagalvoju, kad gal jau laikas išmokti pačiam apsirengti? Tiesa pats apsiauna batus, sportines kelnytyes. Apie pėdkelnes net nekalbu - neįveikiama užduotis , net nemėgina Norėčiau, kad būtų savarankiškesnis prie stalo. Šiek tiek pavalgo pats, bet daugiau makaluoja po lėkštę, drabsto maistą ir greit pavargsta valgyt pats. Nežinau kaip paskatint savarankiškumą. Gal tiesiog viskam savas laikas yra ir mes dar kol kas nevėluojam?
Tiesa, kad kiekvienas vaikas yra kitoks. Maniskiui jau 3.9men. Kalbet pradejom velai. Dar ir dabar aplinkiniai jo nesupranta. Spalvas zino pagrindines jau senokai. I tuoleta nueina pats (mat puodukas draugas tik nakti). Valgo pats jau gan senai. Pazysta ir moka parasyti A, B ir O raides. Kazkaip jam jos labiausiai istrigo. Graziai spalvoja knygutes (neislenda is uz liniju). Ka cia dar... Na, manau viskam savas laikas ir nereik is vaiku tiketis visko, ko moka kitas jo bendraamzis.
Maniskiui irgi visai neseniai suejo trys metukai.
moka kelis eilerastukus, nelabai pasiduoda mokinamas, jam sakai viena jis desto savo , iskraipo visa eilerasti Neseniai ismoko spalvint knygutes, nes anksciau subraizo lapa ir tipo nuspalvino. Niekaip nesusitaiko su ta mintim kad turi ne tik varda bet ir pavarde, jeigu pasakai kad tavo tokia pavarde reikia baisiai ir visus tikina kad jis turi tik varda Labiausiai patinka zaist su masinom. savarankiskumo jokio , tik neseniai pats pradejo valgyt apsirengt kai nuotaika buna apsirengia, bet dazniausiai as rengiu, nes pritruksta kantrybes ziurint kaip jis rengiasi Kalba sakiniais nuo 1,5 metuku.
o maniskiui iki spalvinimo dar toli matyt,jo visas piesimas keverzojimas lape..bet labai megsta piesti su guasu,lipdyti..kalbet pradejom tik triju sulauke,tai kalba tik tobuleja po truputi...rudeni pradesim lankyt airiska darzeli,tai baisu kad tada isvis vaiko nesuprasiu
Man tai labiausiai patiko sužinoti, kad ne vien mano vaikas daug ko nemoka, o tai aš taip pat jau puoliau į depresiją kad nemokam kaip žmonės bendrauti, skaičiuoti, rašyti..., ačiū dievui kalėdinį eilėraštuką išmokom, nes jau labai norėjo iš Kalėdų senio gauti mašiną
O šiaip aš norėjau paklausti - kaip pripratinot vaiką naktį prašytis ant puoduko, o tai mes dar vis naktį miegam su pampersais ir ryte jie būna ui ui, mat dar naktį mėgstam ir pieną pagerti QUOTE(Poli1 @ 2005 12 26, 22:38) Man tai labiausiai patiko sužinoti, kad ne vien mano vaikas daug ko nemoka, o tai aš taip pat jau puoliau į depresiją kad nemokam kaip žmonės bendrauti, skaičiuoti, rašyti..., ačiū dievui kalėdinį eilėraštuką išmokom, nes jau labai norėjo iš Kalėdų senio gauti mašiną O šiaip aš norėjau paklausti - kaip pripratinot vaiką naktį prašytis ant puoduko, o tai mes dar vis naktį miegam su pampersais ir ryte jie būna ui ui, mat dar naktį mėgstam ir pieną pagerti na maniskis pieno nakty negauna saugau dantukus,bet vandens kartais papraso.as tai niekaip jo nepratinau.skaiciau,kad nuo tos dienos kai vaika palieki be pamperso diena reik ir nakti palikt.ir svarbiausia nekelt vaiko paciai,nes tada jis neipras but atsakingas uz savo pusles kontroliavima.taip ir padariau.is pirmos nakties pasakiau kad dabar tu esi atsakingas.is pradziu ir net dabar pasitaiko avariju,nes pries miega daug gert megsta.bet tai kiek mamos sake yra normalu tokiam amziui.kaip jau nori kelia mane ir einam. QUOTE(Poli1 @ 2005 12 26, 23:38) (...)O šiaip aš norėjau paklausti - kaip pripratinot vaiką naktį prašytis ant puoduko, o tai mes dar vis naktį miegam su pampersais ir ryte jie būna ui ui, mat dar naktį mėgstam ir pieną pagerti Mano manymu, jei vaikas naktį sisioja daugiau nei vieną kartą, neverta drumsti jo miegelio dėl puoduko reikalų. Aš savo sūnaus nežadindavau naktimis. Migdydavau su sauskelnėmis, tol kol neatėjo toks metas kai jos ryte būdavo sausos (apie antrus metus). Na, o jeigu reikalas prispiria tik kartą per naktį, tai bandyčiau pastebėt, kada tai atsitinka. Jeigu daugmaž panašiu laiku, tikriausia, žadinčiau ir sodinčiau. Nors, kita vertus, vaiko ir mamos miego gaila - tam ir yra sauskelnės, kad ramiai miegot būtų galima:4u:
o as skaiciau kazkur kad zadinti negalima.vaikas turi pajust kada jo slapimo pusle pilna ir pabusti.as savo butent taip pratinau:dabar jis pats mane pakelia.o laukti sauso pamperso tinka tik tiem kurie mazai geria,mano vaikas taip ir iki 18 i saukelnes but vares
QUOTE(sandralita @ 2005 12 27, 02:41) o as skaiciau kazkur kad zadinti negalima.vaikas turi pajust kada jo slapimo pusle pilna ir pabusti.as savo butent taip pratinau:dabar jis pats mane pakelia.o laukti sauso pamperso tinka tik tiem kurie mazai geria,mano vaikas taip ir iki 18 i saukelnes but vares ` O kaip tiksliau pratinai? Pas mane jis visiškai nesiruošia pajausti kada nori sisiuko. Štai vieną naktį netyčia nuplėšė pampersą ir tada jau pabudo ir pradėjo šaukti kad miega balutėj, o kad ta balutėj jau tuoj tuoj bus jis nė nemano pajausti. Tai kaip man žinoti kada jis nori sisiuko?
Sveikutės
Maniškė kažkaip savaime priprato be pampersų naktį miegoti.Ji būdavo plėšia juos nuo savęs, jei dar norėdavau uždėti nakčiai, tai ir atsisakėm.Būdavo vieną naktį išmiega sausa, kitą pasidaro...Aš tai keliu naktį, kai jaučiu, kad ji ima vartytis.Ojei nejaučiu, tai jau pati prašosi.Gal negerai , bet aš po prisisisiavivo į lovą pabardavau, tai ji lyg bijodama prašydavosi ant puodo. O dieną be pamperso, tai jau beveik nuo 1 metukų QUOTE(Poli1 @ 2005 12 27, 11:33) ` O kaip tiksliau pratinai? Pas mane jis visiškai nesiruošia pajausti kada nori sisiuko. Štai vieną naktį netyčia nuplėšė pampersą ir tada jau pabudo ir pradėjo šaukti kad miega balutėj, o kad ta balutėj jau tuoj tuoj bus jis nė nemano pajausti. Tai kaip man žinoti kada jis nori sisiuko? zinok niekaip nepratinau.apsisarvavau kantrybe,papildomom paklodem,palutem ir skalbimo priemonem,ir migdziau be pamperso.vakare kol iprato prasytis neleisdavau daug gert,o kai lova budavo slapia tiesiog sakydavau:paziurek kokia grazi tavo patalyne,o dabar ji pripisiota,smirda..savo lovyte turi saugot,kad butu svari,grazi,kita kart kai noresi kelk garsiai mane.tai ir iprato,aisku ne per viena diena.o ir dabar dar visko pasitaiko,bet su amzium manau praeis.
Man turbūt teks laukti atostogų, tada šarvosimės kantrybe (jei man jos užteks), man net baisu pagalvoti kai teks nuimti nuo jo pampersus ir beveik visą naktį budėti prie jo lovos. Manau jam taip pat bus šokas kai teks miegoti balutėj, bet vienam iš mūsų teks nusileisti, tik klausimas kam
Mano mergytė (vasarį bus 3m.) dieną draugauja su puoduku (išskyrus labai retus atvejus) ir jau seniai. O nakčiai vis dar dedu pamperį ir ryte jis visuomet pilnas būna.
Kai vyresnėlį pratinau miegoti be pamperio, tai ilgai abu kankinomės, kėlinėjomės naktimis, o paskui paaugęs pats pradėjo keltis, neraginamas. Tai su antrąja taip nebesivarginsiu. Palauksiu kol pamperis rytais nebus tiek pilnas, tuomet ir pradėsim.
Beje, pasigirsiu, jau kuris laikas aiškiai sako R raidę. Profilaktiškai buvom pas logopedę ir ėjau su visais vaikais, tai (kaip paprastai pasitaiko) pakalbino ir vyresnėlį, o jam iki R dar toli... Tai ojojoj kokių komentarų susilaukėm. Vos ne atsilikusiu išvadino.
QUOTE(Poli1 @ 2005 12 27, 22:07) Man turbūt teks laukti atostogų, tada šarvosimės kantrybe (jei man jos užteks), man net baisu pagalvoti kai teks nuimti nuo jo pampersus ir beveik visą naktį budėti prie jo lovos. Manau jam taip pat bus šokas kai teks miegoti balutėj, bet vienam iš mūsų teks nusileisti, tik klausimas kam o kam tau budet prie jo lovos?paguldyk kaip visada ir nekelk pati,susitarkit kad kai pajus kad nori tegu tave saukia.aisku apsipisios visas ne karta,bent pirmom dienom QUOTE(Lucy @ 2005 12 28, 02:11) Beje, pasigirsiu, jau kuris laikas aiškiai sako R raidę. Profilaktiškai buvom pas logopedę ir ėjau su visais vaikais, tai (kaip paprastai pasitaiko) pakalbino ir vyresnėlį, o jam iki R dar toli... Tai ojojoj kokių komentarų susilaukėm. Vos ne atsilikusiu išvadino. gerai tau girtis r raidem,man tai dziaugsmas jei aplamai pasako koki nauja normalu zodi QUOTE(Lucy @ 2005 12 28, 04:11) Beje, pasigirsiu, jau kuris laikas aiškiai sako R raidę. Profilaktiškai buvom pas logopedę ir ėjau su visais vaikais, tai (kaip paprastai pasitaiko) pakalbino ir vyresnėlį, o jam iki R dar toli... Tai ojojoj kokių komentarų susilaukėm. Vos ne atsilikusiu išvadino. Gal mergaitės yra daug gabesnės viskam nei berniukai? Žiūrint į savąjį man toks jausmas, kad tiems bernams tikrai ne abu pusrutuliai sukasi: blogus dalykus pats pirmas išmoksta, gerus - laaabai sunkiai, eina įsikibęs į sijoną kaip koks mamičiukas, bet pamatęs didesnį berną tai vietoj pasisveikinimo duoda jam į petį (tada kokia gėda būna QUOTE(sandralita @ 2005 12 28, 14:20) o kam tau budet prie jo lovos?paguldyk kaip visada ir nekelk pati,susitarkit kad kai pajus kad nori tegu tave saukia.aisku apsipisios visas ne karta,bent pirmom dienom UUUUiiiiiii, čia jau labai sunkus patarimas. Blogiausia tai, kad aš naktimis labai noriu miego. Kai maniškis užsimano naktį paėst (o tu jam pamėgink neduoti), tai aš jam sugebu užsimerkusi tik įgrūst buteliuką su pienu ir toliau knarkiu kol tas buteliukas nenukrenta ant grindų, o tu sakai dar man pakeisk paklodes kai atsiras balutė, tada po tokių procedūrų vargu ar beišeičiau į darbą. Verčiau palauksiu atostogų, gal tuo pačiu atpratinsiu ir valgyt naktimis QUOTE(Poli1 @ 2005 12 28, 12:57) Gal mergaitės yra daug gabesnės viskam nei berniukai? Žiūrint į savąjį man toks jausmas, kad tiems bernams tikrai ne abu pusrutuliai sukasi: blogus dalykus pats pirmas išmoksta, gerus - laaabai sunkiai, eina įsikibęs į sijoną kaip koks mamičiukas, bet pamatęs didesnį berną tai vietoj pasisveikinimo duoda jam į petį (tada kokia gėda būna UUUUiiiiiii, čia jau labai sunkus patarimas. Blogiausia tai, kad aš naktimis labai noriu miego. Kai maniškis užsimano naktį paėst (o tu jam pamėgink neduoti), tai aš jam sugebu užsimerkusi tik įgrūst buteliuką su pienu ir toliau knarkiu kol tas buteliukas nenukrenta ant grindų, o tu sakai dar man pakeisk paklodes kai atsiras balutė, tada po tokių procedūrų vargu ar beišeičiau į darbą. Verčiau palauksiu atostogų, gal tuo pačiu atpratinsiu ir valgyt naktimis OI MAMULIA,TAVES SUNKIOS ATOSTOGOS LAUKIA
dabar kiekvienam forume belsiuosi į mamyčiu širdis ir ikyrėsiu ,kol išmes iš čia
VAIKAS DRAUGAUTI SU PUODU PRADEDA NUO 9 MĖNESIU pražiopsosi šį momenta -nors nusišauk ,nervu ir pinigėliu oi kiek paklosi.o dar mergytė ,bene nebijai šlapimo takų infekcijos savosios damos 3 tortadieni atmenu lyg košmara ,pabudo su vienu žodžiu -PATI. pati rengėsi ,ėjo į tulika ,idealiai kalbėjo ,rankytes prausdavosi ,pati rinkdavosi rūbus ,batukus ,maistuko prašyti ėmė tik tokio ,ne kitokio.o man dar metinukas zyzia ,o panike kategoriškai-PATI nors trigubai ilgiau viska darydavo.tai aišku ,pati valgė pati gėles augino ir t.t.kaip pagal kataloga ,nuo trejų įvyko antrasis gimimas -emocinis.pradėjo save išreikšti o dabar3,6m.skaičiuoja iki 10,skambina telefonu močiutei ,lengvus zaidimus interne.zaidzia ,indus suplauna ,moka gerai stala nuvalyti-su šlapia kempine iš pradžių ,paskiau su sausa šluoste ,broli maitina kada tam savos porcijos nepakanka.šluoja kambarius ,tik su lovele liūdniau ,nes patalynės dėžė ,sunku atidaryti.na ,nežinau ko tik ji nedaro QUOTE(kristina mikalauskienė @ 2006 01 20, 00:07) dabar kiekvienam forume belsiuosi į mamyčiu širdis ir ikyrėsiu ,kol išmes iš čia VAIKAS DRAUGAUTI SU PUODU PRADEDA NUO 9 MĖNESIU pražiopsosi šį momenta -nors nusišauk ,nervu ir pinigėliu oi kiek paklosi.o dar mergytė ,bene nebijai šlapimo takų infekcijos savosios damos 3 tortadieni atmenu lyg košmara ,pabudo su vienu žodžiu -PATI. pati rengėsi ,ėjo į tulika ,idealiai kalbėjo ,rankytes prausdavosi ,pati rinkdavosi rūbus ,batukus ,maistuko prašyti ėmė tik tokio ,ne kitokio.o man dar metinukas zyzia ,o panike kategoriškai-PATI nors trigubai ilgiau viska darydavo.tai aišku ,pati valgė pati gėles augino ir t.t.kaip pagal kataloga ,nuo trejų įvyko antrasis gimimas -emocinis.pradėjo save išreikšti o dabar3,6m.skaičiuoja iki 10,skambina telefonu močiutei ,lengvus zaidimus interne.zaidzia ,indus suplauna ,moka gerai stala nuvalyti-su šlapia kempine iš pradžių ,paskiau su sausa šluoste ,broli maitina kada tam savos porcijos nepakanka.šluoja kambarius ,tik su lovele liūdniau ,nes patalynės dėžė ,sunku atidaryti.na ,nežinau ko tik ji nedaro Na tikra šaunuolė. Gal galėtų ir mano berną viso to išmokinti....nors drausmės ir paklusnumo QUOTE(kristina mikalauskienė @ 2006 01 19, 23:07) dabar kiekvienam forume belsiuosi į mamyčiu širdis ir ikyrėsiu ,kol išmes iš čia VAIKAS DRAUGAUTI SU PUODU PRADEDA NUO 9 MĖNESIU pražiopsosi šį momenta -nors nusišauk ,nervu ir pinigėliu oi kiek paklosi.o dar mergytė ,bene nebijai šlapimo takų infekcijos Iš kur tokie faktai? Drįstu tam nepritarti. Iš savo patirties galiu pasakyti, kad mano sūnus pats atprato nuo sauskelnių apie pusantrus metus. Tiesiog ėmė nebedaryti į sauskelnes ir tiek. Manau kiekvienam savas laikas ant puodo sėst (kaip ir kituose reikaluose )
Mano panelė labai jau puikiai šneka. Dar bandom su vyrų ant bajerio kokį sunkesnį žodį mestelėti, o ji ir tą sugeba taisyklingai pakartoti. Nu, juokiamės, net nebeįdomu
Dėl pampersų. Jų atsisakius dieną dar ilgokai dėjau juos naktį. Kai pamačiau, kad jau penkta naktis tas pats pamperis sausas - norėjau nuimt, bet mano gražuolė kategoriškai: uždėk ir viskas. Tai gudravau: patepdavom užpakaliuką nakčiai (nes pašusdavo) ir sakydavau: uždesiu pamperį, kai tepaliukas įsigers. Tai ir užmigdavo be. O va su soske panelė atsisveikino tik pora savaičių iki 3-ojo gimtadienio. Buteliukai visi dingo natūraliai: suskilo vienas, po to kitas ir nebeliko. Bet dabar, suėjus 3 metukams, galiu atsidusti, kad įvykdyti "reikalavimai". Žinoma juokauju. Anksčiau ar vėliau visi vaikščios be pampersų ir soskių ir kalbės. Ir nelabai čia didelis skirtumas anksčiau ar vėliau
na as savo vaikui nuo 3 men iki 9 men irgi nebuvau uzpakalio valius,is pradziu padarydavo visada uzpakali plaunant,po to i puoda,o 9 men susirgom sunkia infekcija,po visu reanimaciju is naujo viska mokemes,o noro i puoda daryti nebeliko.pradejom tik 3 metu savarankiskai tvarkytis,iskart ir diena ir nakti..ir nieko baisaus.suprantu tuos kas pinigus taupo,o man tai tikrai jokio skirtumo nebuvo.
turejau ir iki siol turiu daugybe baimui del sunaus...ar tai ka daro atitinka jo amziu ir t.t... Dar kai buvo 13 men buvom pas psichologa (del kreivakalklystes reikejo pereit visus daktarus), jo isvada buvo kad fizinis issivystymas kaip 18men o psichinis kaip 11men...bet paaiskino, kad sunus yra per daug uzsispyres kad atliktu ko prasomas, tiesiog jam nebuvo idomu ir tiek. Del kalbos tai iki 2metu du zodeliai "nasin" - masina, ir "kas cia?", jau buvau susirupinusi kad net "mama" nesako...veziau atlikti klausos tyrimus - viskas buvo gerai, visi sake kantrybes mamyte...Nuo 2m leidom i darzely (cia dar lietuvoj), pasipyle zodziai zodeliai, sakiniai...Nuo 2.8men kai atvaziavom i Airija ir pradejom cia lankyti darzeli, dar ir anglu kalba prisidejo...ismoko per 3 men. Dabar skaicius, raides, spalvas, geom. figuras ir t.t. mokosi dviem kalbom. Net savo varda sako angliskai Martin, o lietuviskai Martynas
Niekad nespaudziu jo daryti to kam jis dar nepasiruoses, bijau traumuoti...pvz. su puoduku bandem susidraugauti 1.5m - nepavyko... o vat po keliu menesiu puikiausiai Del tuoleto tai atsisake valymo paslaugu gal budamas 3,5m, nors iki siol naudojasi vaikiska sedyne dedama ant tuoleto, bandziau konfiskuoti, bet dar ne
va dar ...
del raides R... siomis dienomis kaip tik mokemes...neisena dar Vietoj rrrrrrrr sunus isleidzia garsa kaip sugedes traktorius Dar bandom ismokt savo varda parasyt....palengva...raidele po raideles...ir ka po 5kiu vakaru bandymo, gali pats nukopijuot t.y. parasyt pats kai ziuri i jau parasyta
Kazkaip as cia neissisneku
Tik norejau dar pasakyti, kad svarbu vaika skatinti kazkam ir ivertinti bent maziausias pastangas, o negedinti, nepeikti ir nespausti, patikekit daugiau zalos negu naudos QUOTE(kristina mikalauskienė @ 2006 01 19, 23:07) dabar kiekvienam forume belsiuosi į mamyčiu širdis ir ikyrėsiu ,kol išmes iš čia VAIKAS DRAUGAUTI SU PUODU PRADEDA NUO 9 MĖNESIU pražiopsosi šį momenta -nors nusišauk Netiesa - tada kada ateina laikas. Kol jo šlapimo pūslė nesusiformuoja tiek, kad sulaikytų atitinkamą kiekį šlapimo tol nieko ir nebus. Kada tas laikas labai individualu. Maniškė viena pati naktimis nustojo "daryti" 1 metų ir 8 mėn, tada nuėmėm sauskelnes ir prie puodo priprato labai lengvai ir greitai (na puodą ir iki to laiko matydavo, žinojo kam skirtas, bet niekas jos prievarta ten nesodino). Antroji taip pat nuo sauskelnių atprato ir prie puodo priprato apie 2 metukus. O tas ankstyvas sodinimas ant puodo atėjęs dar iš mūsų mamų, kai sauskelnių nebuvo, o va skalbimo tai daug, suprantama, kad tą procesą norėjosi pagreitinti. Užtat pratinama buvo per baisiausius žviegimus - iki šiol pamenu žviegiančio pusbrolio nuotrauką O kad pas mus tieeek laiko buvo su sauskelnėm nematau jokios tragedijos, viskas užtat vyko labai paprastai ir sklandžiai. T.y. tas laikas labai individualus - vieniem anksčiau, kitiems vėliau, o vienas iš ženklų , kad vaikutis tam pasiruošęs - kelis rytus iš eilės sausos sauskelnės
Getter
neparasiau kad ismoko pedalus mint budamas 3 metu ir 9men...o laukiau to 2 metus
As labai atsiprasau, kad isiterpiu cia ne i tema, bet ...
Gal kuri is mamyciu turi, ir jai jau nebereikia knygos "Pirmieji kudikio metai", su mielu noru nupirkciau leidykla "Tyrai", autoriai : A.Eisenberg, H.E.Murkoff, S.E.Hathaway.Paimciau ir tu paciu autoriu "Nescios moters vadovas" Busiu dekinga uz pasiulymus!!! Butu gerai, jei gauciau atsakymus i AZ. |