Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Papasakokit, kaip mokote pažinti raides?
Supermamų klubas > Vaikų auklėjimas ir ugdymas > Ankstyvasis ugdymas
Pages: 1, 2
ofa
Sveikos mamos,
labai butu fainai suzinoti, kaip jus mokinote savo mazius pazinti raideles.
Manishkis vaikinas yra nerealiai judrus, taip, kad apie joki reguliaru knyguciu studijavima nera ir kalbos blink.gif Dabar atradau faina dalyka-iskerpu ish spalvoto popieriaus po viena raidele ir kabinu kambaryje ant sienos, po keliu dienu-keiciu "ekspozicija". Tikiuosi suveiks rolleyes.gif .
Pasidalinkite patirtim wink.gif
K.Kriste
mano vyresnisis senokai pazhista kelias raides.O mokem taip pav;
mama-tai raide M
tetis- T
Vaiko vardas Nojus -N
bet viskas viksta zhaidziant,labai greit suvoke smile.gif ,na nezhinau ar gerai papasakojau g.gif
kendi
QUOTE (K.Kriste @ 2004 04 27, 17:44)
mano vyresnisis senokai pazhista kelias raides.O mokem taip pav;
mama-tai raide M
tetis- T
Vaiko vardas Nojus -N
bet viskas viksta zhaidziant,labai greit suvoke smile.gif ,na nezhinau ar gerai papasakojau g.gif

MES TAIP PAT DAROM.KIEKVIENA RAIDELE TURI VARDA,KURIS ARTIMAS DUKRYTEI.TIESA,JI DAR RAIDZIU MOKOSI DARZELYJE,TAI JU SISTEMOS NEZINAU.
Laisvė
Kartą dukrai lauktuvių parvežėme magnetines raideles. Nuo pusantrų metų jos ir kabo virtuvėje ant šaldytuvo. Iš pradžių jomis tik žaisdavo, paskui pati pradėjo klausinėti, kur kokia raidė. Labai anksti jas visas pažino, jokių specialių mokslų nėjusi. Dabar žaisdama virtuvėje, kol taisau valgį, sudeda norimus žodžius arba perskaito sudėtus. Bet viskas be jokių mokymų, tiesiog žaidžiant.
Iva
taigi jusu dar maziukai blink.gif kur taip skubat, ateis laikas vaikai patys paklaus wink.gif

as visai nemokiau raidziu, kaip ir skaiciu, tiesiog sulaukiau kada pati paklaus, tada ir atsakiau, apie skaicius paklause apie 5 jai buvo, raides jau turbut 6 beveik, skaityt pradejo 6,5 wink.gif
Gosh
Maniske raidemis susidomejo gal triju metu,o gal ir anksciau,nepamenu jau rolleyes.gif .Gavom is kazkur kaladeles su raidem,tai va mokes is pradziu is ju pati,neskatinama,taip zingsnis po zingsnio,be jokio stumimo ir ismoko:ar knygos pavadinimas,ar afisa kokia,ar parduotuves pavadinimas.Tada jau pramokusi raides,pradejo jas jungt sakiniais,dabar jau skaito(jai 5,3m),skaiciuoja(skaiciuot labai lengva vaikus ismokint su centimetru,per viena syki ismoko iki 100 suskaiciuot),sudeda truputi,bet viskuo ji domis pati wink.gif
kris
Musiskis irgi labai mazas raidem susidomejo. Budamas 2.5 puse abeceles pazinojo clap.gif o po to tas noras dingo, mes nevertem ir beveik viska iki 5-iu metu pamirso sad.gif
Dabar vel is naujo pradedam...
Medines kaladeles su raidelem labiausiai padeda ir TV programa biggrin.gif
alma
Dukra pradejo skaityti 5m.,o sunus 4m.Zinau,kad mokiau juos,bet kazko ypatingo neprisimenu.Manau,svarbiausia,kad paciam vaikui tai patiktu,nes maniskiu nuo knygu neatplesi,as tuo dziaugiuosi,nes ir pati buvau knygu fanatike,tik va dabar laiko nebeistaikau paskaityti geros knygos,o reiketu,nes akiratis susiaurejo... cool.gif
Dilma
Maniškis tai pusantrų būdamas visą abėcėlę išmoko thumbup.gif . Iš pradžių parodžiau jam žaislinę A, tai kurį laiką tik ši ir buvo A. O kai pradėjo visur jas pastebėti, tai pats pradėjo klausinėti, kaip vadinasi kitos. Taip ir išmoko ir raides, ir skaičius (sunkiausia buvo atskirti 6 ir 9). Per preivartą nieko neišmokysi, reikia, kad vaikui "atsidarytų langelis" vienam ar kitam dalykui.
P@nter@
Sveikos mamos, nu mano 4.5 kur ten 4.5 mad.gif jau kaip ir 5 nu niekuo jo nesudominsi, o apie raides tai visai patyliu jam ten tik ka nors isardyti sukonstruoti, tai musu aukle smartass.gif jinai apgauna ji...... konstruoja jie tas raides is lego kaladeliu is kardono nu viezodziu is visko is ko tik galima konstruoti smile.gif buna tada pas juos kaip sako "labatorija"...o dabar ziuriu pasiemes akmenuka jau uzraso savo raide tai jau A mamos raide, tetes nu jau jau jau po truputuka pradeda clap.gif thumbup.gif ,
Springlet
QUOTE (ofa @ 2004 04 27, 14:32)
Dabar atradau faina dalyka-iskerpu ish spalvoto popieriaus po viena raidele ir kabinu kambaryje ant sienos, po keliu dienu-keiciu "ekspozicija". Tikiuosi suveiks rolleyes.gif .

Tikrai suveiks smile.gif veliau kai paaugs ir zodziu spausdintom raidem galesi prikabineti, pvz STALAS, KILIMAS... as tai siulyciau palaikyti savaite raide, o tik tada keisti.
Gosh
QUOTE (Springlet @ 2004 04 28, 13:52)

Gosh, pasidalink patirtim kaip mokei skaiciuoti su centimetru?

Springlet,paprastai zinok wink.gif Ji mokejo iki 20,o ziurint i centimetra labai lengvai vaikui skaiciuojas,zinojo ji kad yra 30,40 ir t.t bet sunku buvo isimint tuos 21,22,38...na visa ta seka skaiciu,o va taip susukinejo ji ta centimetra ir pradejo skaiciuot pati.Aisku,galima ir su liniuote,bet centimetras kompaktiskesnis ir skaiciai didesni rolleyes.gif Draugei ir pasiuliau taip padaryt,tai va ir mergiote jos skaiciuoja jau biggrin.gif
Svajoklyte
Mano sūneliui labai patiko mašinos . Kai vaikščiojom su juo lauke , klausinėjo visų mašinų modelių . Vėliau išmokom mašinų spalvas . Dar vėliau mašinų numerius (skaičius) , o dar vėliau ir raides visas išmoko . Taigi , turiu būti dėkinga automobiliams . biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
kris
Mes siandien irgi visai netycia masinu numeriais susidomejom. Tiesiog einant is darzelio sunus pradejo vardinti raides ir skaicius, kurie parasyti ant masinu numeriu. Kai kuriu raidziu dar gerai nepamena, tai padedant visai neblogas zaidimas isejo.
mima
MAno vyresnioji raidemis pradejo dometis labai anksti, tai dare nieko neverciama smile.gif As turejau pasivyti ir prigalvoti kaip tai paaiskitni laugh.gif Jau 1,5 metu ji pazinojo visas raides (dabar net pati suabejociau jei netureciau iraso su abecele laugh.gif laugh.gif O pradzia buto tokia, pradejome ieskoti panasumu tar daiktu ir raidziu, pvz. E - tai sukytes, T - tai plaktukas, O - tai kamuoliukas ir taip toliau, Ū - tai u su kepuryte ir t.t. vienzo, tai buvo zaidimas "i ka tai panasu", veliau liko tik raidyciu pavadinimai biggrin.gif biggrin.gif Rezultatas - dvieju metuku vaikui i darzeli idedavau knyga skaityti, kad butu nenuobodu per pietu miega biggrin.gif O dabar unsure.gif kai eina i mokykla, kazkodel nebenori skaityti, pradejo tingeti ir t.t. g.gif kaip bus toliau, pamatysim blink.gif

Pasakysiu, kad mokyti maziukus labai sunku, ypac jei jie to nenori smile.gif
Natalija.it
Mano Vidui 4 m. Jis jau visus skaičius pažista, atlieka paprastus sudėties atimties pratimus, ir lengvesnius žodžius jau perskaito. O raides dar kalbėt gerai nemokėjo, o jau pažino clap_1.gif .
Labai jam skaičiuot išmokt padėjo visokie žaidimai su kauliukais. Kai kuriuose žaidimuose reikia net po 2-3 kauliukus, tai jis išmeta susiskaičiuoja kiek yra, o po to jau mintinai tas sumas žino. Nu jei ką sudominsiu, galėsiu dar parasyt kaip jį mokinau ir kokie žaidimai geriausiai padėjo.
Augė
QUOTE (Vidulė @ 2004 04 28, 16:40)
Mano sūneliui labai patiko mašinos . Kai vaikščiojom su juo lauke , klausinėjo visų mašinų modelių . Vėliau išmokom mašinų spalvas . Dar vėliau mašinų numerius (skaičius) , o dar vėliau ir raides visas išmoko . Taigi , turiu būti dėkinga automobiliams .  biggrin.gif  biggrin.gif  biggrin.gif

spalvytes mes irgi mokemes is masynyciu biggrin.gif
o beto turim kilima kuris susideda is kvadratu kuriose yra raides ir skaiciukai,viskas labai spalvota ,kai mazius nori einam padelioti pasimokyti,nors ne visada toks noras atsiranda biggrin.gif
bet spalvas jau zino clap.gif ,
O raideles po viena rasom ant monitoriaus ekrano pakeiciu po keliu dienu biggrin.gif
oksanita
QUOTE (kris @ 2004 04 28, 17:56)
Mes siandien irgi visai netycia masinu numeriais susidomejom. Tiesiog einant is darzelio sunus pradejo vardinti raides ir skaicius, kurie parasyti ant masinu numeriu. Kai kuriu raidziu dar gerai nepamena, tai padedant visai neblogas zaidimas isejo.

Dar karta dekui Kris u z patarima kaip mokinti pazinti raides smile.gif .
Dukra labai susidomejo,dabar ryte prabunda ir kalausia o siandien kokia spalva bus ???
Raides tai ji moka, nes kaip pradejo zaisti su kompiuteriu,tai pirma issiaiskino kokios cia raides yra ant klaviaturos. Ir gana nemazai jau paraso.Skaicius pazysta iki 10-ties,bet dar neskaiciuoja. Ji labai lengvai isimena kalbas,nes namuose mes kalbam dviem kalbom,o gyvenam kitoi sali,tai jau pradeda ir vietine kalba kalbeti.
Zodziu dar nera 5-riu,o tuoi kalbes 3-mis kalbomis. sakoma vaikai labai gabus kalboms .
Del masinu spalvu,taip pat nebloga mintis,butinai pabandysim.
Springlet
QUOTE (Gosh @ 2004 04 28, 14:21)
Springlet,paprastai zinok wink.gif Ji mokejo iki 20,o ziurint i centimetra labai lengvai vaikui skaiciuojas,zinojo ji kad yra 30,40 ir t.t bet sunku buvo isimint tuos 21,22,38...na visa ta seka skaiciu,o va taip susukinejo ji ta centimetra ir pradejo skaiciuot pati.Aisku,galima ir su liniuote,bet centimetras kompaktiskesnis ir skaiciai didesni rolleyes.gif Draugei ir pasiuliau taip padaryt,tai va ir mergiote jos skaiciuoja jau biggrin.gif

O kaip sekasi sudeti ir atimti?
Na ne visai i tema apie raides, bet irgi idomu rolleyes.gif
Patriuki
Mano sunenui 4 m. nemoka dar normaliai raidziu. Mama ji kazkada mokino irgi vardais, raide A, tai Aleksas. Ir jis kitaip nesuvokia - klausiu kokia raide, sako Aleksas, ne varda man sakyk, raide, vistiek Aleksas. Nezinau kame cia klaida ir kaip ji mokyt... g.gif
edvina
Maniškio nuo metukų pagrindinis žaislas buvo sena klaviatūra. Tampydavosi ją už laido visur paskui save. Ir kažkaip savaime pasakiau vieną kitą raidės pavadinimą, pastebėjau, kad jam patinka. Pirmiausiai išmoko A, M, E. Jas visur atskirdavo ir šaukdavo jau iš tolo pamatęs.
Tada padariau kortelių, kur priklijavau raidę ir ją atitinkantį paveikslėlį pvz.S- saulė, S- stalas. Su ta pačia raide kuo daugiau paveiksliukų. Ir tada žaizdavome, krūvoje kortelių išrinkdavome visas S raides, visas A raides.
Ant didelės dėžės priklijavau daug raidelių ir ieškodavome kur pasislėpusi tokia ar kitokia raidė.
Maniškiui tokie žaidimai labai patikdavo.
vaižgantė
Mano dukrai 2m. Su raidėm žaidžiam nuo 5 mėn. Dabar mūsų miegamojo siena apkabinėta raidėmis. Dukra kiekvieną dieną daugybę kartų klausinėja raidžių pavadinimų. Kai kurias jau gerai moka. Nežiūriu į tai rimtai- tai tik smagus žaidimas.
Lurdes
Kai dukrai buvo 4 metai,nupirkau magnetinį raidyną(tokia kaip knyga,raidės-magnetukai).tai nežinau,ar jai patiko kad limpa,ar kas,kad labai susidomėjo.tada pradėjome lyg tarp kitko - M raidė-mama,T-tėtis,P-paulius,ir taip pagal raides išvardinau jos draugus,pažįstamus.Ir ji labai greit įsiminė.
Mazule
QUOTE(vaižgantė @ 2005 03 23, 20:59)
Mano dukrai 2m. Su raidėm žaidžiam nuo 5 mėn. Dabar mūsų miegamojo siena apkabinėta raidėmis. Dukra kiekvieną dieną daugybę kartų klausinėja raidžių pavadinimų. Kai kurias jau gerai moka. Nežiūriu į tai rimtai- tai tik smagus žaidimas.
*

Mes taip pat zaidziam nuo metu - jau mokam puse raidyno tongue.gif
sirduze
As tik niekaip nesuprantu, kam kist vaikams i galvas tokius dalykus kaip skaiciai, raides ir t.t. Ateis laikas ir ismoks, ir tikrai nebus nerastingi, o cia ka girdi, 1,5-2 metuku jau skaito, i darzeli knyga nesasi, kad butu ka veikt schmoll.gif Man tai nevaikiski tokie vaikai gaunasi arba dar geriau, kai reikia eiti i mokykla, tada jau jie ta knyga meta lauk, o tokiu pavyzdziu oi kiek daug zinau, butent is gyvenimo, as manau, kad yra labai daug vaikisku zaidimu, kurie yra skirti kazkurioms vaiku amziaus grupems, ir ten ne siaip sau sugalvota, o kiekvienas atitinka vaiko tobulejimo lygi, kad butu idomu ir neuzsikrautu. Ir tikrai niekur nemaciau pirkti raidyno kad butu skirta 1.5-2 metu vaikams g.gif Jie turi pradet po truputi is pradziu, o ne is karto, kad jau 1,5 metu kudikis skaito, o 3 jau neturi ka veikt nes visos knygos perskaitytos, o 13 jau zenijuosi, nes viska jau moku... Sorry, gal biski mintys pabego, bet tikrai nesizaviu nei vienu mazyliu bent jau iki 4 kuris gali pasigirti kad skaito ar pan, man ju gaila, kiekvienam yra savas laikas... Cia tik mano nuomone mirksiukas.gif
Mazule
Sutinku, taciau as tikrai nepriklausau prie tu, kurios per jega vaikui kisa nereikalinga informacija nereikalingu metu - tiesiog manoji panelyte labai daug kalba jau nuo metu ir vis klausia KAS CIA doh.gif . Tai negi geriau tyleti ir jai sakyti - dar tu maza, dar ne laikas - negu paprastai atsakyti pvz cia raidyte A tongue.gif
Alchemie
maniskis irgi buvo ismokes raides 2 metu (irgi automobiliu numeriai ir mieste kabantys reklamu skydai su logotipais) paskui susidomejimas dingo ir neverciau, dabar jau raides vel is naujo mokosi su uzsidegimu, bet kiek kitame lygmenyje. Jam idomu jas piesti, supranta, kad tai zenklai, kuriuos supras visi aplinkui be paaiskinimo, jam tai kaip burtai. daznai buna, kad jis pasisodina mane ir tipo mane moko, parodo kokias raides, pasako, kokios ir tada liepia man pasakyti ar zinau, kokia ten raide, ar ten, jei specialiai suklystu, tai tada pataiso. Siaip baisu tik tiek, kad dabar kai ir taip dideli kruviai mokyklose, vaikai tiesiog perdega nuo mokslo ir jei tas ivyksta dar pries mokykla, tai paskui ir gabus nelabai mokosi. Is tirko svarbu pajausti zaidimo ribas
Virvutė
Nu nesupykit, bet čia gavosi kažkoks pasigyrimas g.gif ką mokam ko nemokam. Nesakau, kad blogai, nes pati tuoj pasigirsiu blush2.gif , bet pagal temos pavadinimą ieškojau patarimų. Tikiusi, kad dar kas nors parašys daugiau patarimų.
Tą skaičiavimo metodą su centimetru būtinai panaudosim, nors mano Martynas saičiuoja iki šimto, atlieka metematinius sudėties ir atimties veiksmus iki dvylikos, moka padalinti, tačiau pavaizduotus skaičius kartais dar sumaišo. Gal tas centimetras padės suvokti kaip tie skaičiai tvarkingai stovi. Raideles irgi jau pažystam, paskaitom, tik kartais kažkodėl imam ir užmirštam raidės pavadinimą. Gal kas sugebėtų paaiškinti tokius atminties užkritimus????
Metodikų absoliučiai jokių netaikiau. Skaičiais ėmė domėtis kažkaip savime. Gal paskatino saldainiukų dalybos su broliu? tongue.gif tongue.gif .Juk norėjosi po lygiai pasidalinti tongue.gif . O raides išmoko gal per kelis vakarus, nes kažkaip užsipavydėjo, kad jo draugas irgi 5 metų gražiai skaito ir net rašo. Tai priėjo prie manęs ir paprašė, kad pamokinčiau.
Bet apie mažąjį nieko doro negaliu pasakyti. Žino tik kelias raideles ir tai dažniausiai apsimeta, kad nežino. Tad čia ir problema. Juk noriu, kad jau nors tas kelias žinotų. Kaip sudominti??? Brolio pavyzdys jam neveikia. Simonui galvoje tik plepėjimas, istorijų kūrimas ir neapsakytas lakstymas su dviračiu.
O gal tereikia tik palaukti kol noras užeis?????
*Julyte*
na, nežinau, maniškis moka tik skaičiuoti iki 20, žino spalvas, aš manau jeigu daržely dar nemokė tai ir nėra kur skubėti. Viskam savo laikas, aišku kiekvienai mamytei malonu- o mano vaikas moka.....čia gal (kai kuriom) mamytėm to reikia, kad patenkinti savo - mes mokam, va, o kiti tik spjaudosi ir keikiasi- mano vaikas geras. Jei prašo tai ir duok, jei neprašo kam kišti, nesupykit šiandien blogas oras schmoll.gif
Yo-yo
O kaip jūs vaikams įvardinate raides? Pavyzdžiui, sakote em el ka, ar paprastai taip lyg su raide ė gale?
Diegavirtė
QUOTE(Yo-yo @ 2005 08 14, 17:54)
O kaip jūs vaikams įvardinate raides? Pavyzdžiui, sakote em el ka, ar paprastai taip lyg su raide ė gale?
*

Kai su savąja žaisdavome raidėmis, tai jas pavadindavau taip, kaip tą raidę tariu žodyje. Na, tiesiog m, o ne em ar mė.
KOSMĖJA
Aš savo vaikiną mokiau raidžiu piešdama, na kaip kad knygelese yra raidė ir kažkas nupiešta is tos raides, tai mes darem taip pat tik aš prašydavau, kad jis pats pasakytų kokį nors daiktą iš tos raidės ir jam jį nupiešdavau, jam tai atrode smagu ir taip įsiminė ir raides. Iš pradžių mokiau sakydama em, en ir tt.. bet dabar iš naujo mokėmės paprastai, nes kol em, netapo m ar ka - k ir tt.. niekaip neišeidavo perskaityt žodžio biggrin.gif biggrin.gif
Betukas
Sveikos 4u.gif
Mano Gabija jau nuo 2 visas raides pažįsta. Ir tikrai niekas jos nespaudė mokytis. Tiesiog savaime, klausia.Nes skaitom daug knygučių, be pasakos neužmiegam. Turim ryškių abėcėlės knygučių, kurios tiesiog patraukia vaiko akį .Ir tada klausia kas čia ir t.t....Jokiu būdu nemokinkite vaikų sakydamos, kad tai en, em, el ,ka ...Taip negalima, nes paskui vaikuyi bus sunku išmokti skaityti.Jis terps žodyje nereikalingus garsus.
Viskam savo laikas, ir jei vaikui įdomu kodėl gi nepamokius.Viską stengtis paversti žaidimu. 4u.gif 4u.gif 4u.gif
la vita
o jei, kai perskaičiau- man kažkaip ir keista pasidarė. Mano dukra pagal tuos vaikučius jūsų- tiesiog vėjavaikė. Kartais užeina noras jai paklausinėt apie raides, skaičius tuo viskas ir baigias doh.gif bet kažkaip nepergyvenu, viskam savo laikas.
pukeliux
Jau geriau būčiau neužėjus į šią temą... Maniškis moka tik savo vardą ir pavardę parašyt. Tačiau raidžių nepažįsta ir pažint nenori. Tiesa, kartais paklausia kokia ta ar kita raidė, tačiau skiria tik kelias. Skaičių tik keletą moka. Skaičiuoja tik iki 20, o apie aritmetinius veiksmus tai net kalbos nėra. Gal ką ne taip darom g.gif
Kita vertus, tai nemanau, kad būtina skubėti kažkur. Į mokyklą tik nuo 7 metų... Manau, spės dar tų mokslų prisiragaut. Aš pati tik prieš mokyklą skaityt išmokau, bet nemanau, kad ką nors praradau.
Net keista, kad šiais laikais tiek daug penkiamečių jau ir skaito, ir skaičiuoja iki 100 ir daugiau? Na, nebent kokie vunderkindai auga smile.gif
Natalie
Mums dar 1,1 m. bet raides pradėjau rodyti nuo 7 mėn, nors pagal šią metodiką galima jau ir nuo 3-jų (alfabetą užrašyta juoda spalva, pakabinti lovelyje, kad vaikui geriau būtų matyti). Kiekviena raidė turi savo spalva, iš pradžių 5 raidės kažkur iki 1,5m., vėliau dar 5 ir t.t. Šias raides reikia prikabinti prie tų daikų, kurie tomis raidėmis prasideda - tai vaikas lengviau jas įsimena. Mokytis reikia kelias minutes per dieną, kol vaikui įdomu - tiesiog žaidimo forma. Maniškiui labai patinka, pakabinome didelą alfabetą su pavekslėliais ant sienos priešais lovytę, tai tai visas švyti, kai pradedi vardinti tas raides ir kas nupiešta. Turi knygą "Gyvoji azbuka", tai jo mylimiausia, randa iš visų kitų ir "kalba" pats su savimi vartydamas ją. Reikia mokyti vaiką ne per prievartą, o žaidimo forma, be didelių pastangų vaikai ikimokyklinio amžiaus įsimena daugiau informacijos, jei ji pateikiama žaidimo forma ir tol, kol jam įdomu smile.gif Tiesiog manau vėliau jam bus lengviau mokykloje 4u.gif
egliuke
O iš kur jūs gaunate raidžių, ar pačios gaminatės, ar jų yra pirkti? Norėčiau kur nors rasti raideles iš kartono.
Motina
Labai veiksminga metodika išmokyti vaikutį rašyti rašytinėmis raidėmis thumbup.gif Nors nežinau ar judriems vaikams suveiks, bet mano krapštukei dukrytei buvo mėgstamiausias užsiėmimas ax.gif
Iš kokio nors švelnaus ar šiurkštesnio popieriaus iškerpi rašytinę raidę (na, esmė tame, kad tas popierius turi turėt kažkokį paviršių, juntamą braukiant pirštuku).
Tada klijuoji ant kartono. Vaikas pirštuku vedžioja tas raideles, kol vieną dieną ima ir tiesiog parašo gražią rašytinę raidę tongue.gif Dydis - pusė A4 formato popieriaus.
Tas pats tinka ir skaičiams.
Šitaip pas mus daržely moko smile.gif Labai efektinga.

Dar žaidimas skaičiavimui:
vaikas ima kauliuką, meta. Ant popieriaus užrašo iškritusį skaičių. Tada rašo + ženkla ir vėl meta kauliuką. Tada skaičius sudeda ir užrašo rezultatą thumbup.gif
Vėlgi, nežinau kaip judriems vaikams g.gif Savo bernuželiui dar nesiūliau, bet įtariu, kad jis tą kauliuką svies per visą kambarį ir tuom mokslai pasibaigs. Bet stropuolėms mergaitėms thumbup.gif

O ar verta anksti mokyt vaikus tai net nežinau. Jei domisi, tai aišku, kad reik pamokint, o jei ne, tai nžn... g.gif
Vat aš nuo 4 metų skaičiau rašiau skaičiavau. Ir ką. Išaugau eilinė vidutinybė doh.gif
Mano vyras, kaip suprantu, visko išmoko nuėjęs mokyklon. Bet man iki jo ojojoi kaip toli blush2.gif
nors mano mama tvirtina, kad viskas priklauso nuo starto. Kuo jis geresnis tuo geresni tolimesni rezultatai tongue.gif
Savūnė
Mažylis raides išmoksta labai greitai, bet nuo mechaniško raidės atpažinimo iki sugebėjimo perskaityti žodį – oi kaip toli doh.gif
Kartą pas mus atėjo draugė su pusantrų metukų dukryte (ir manajai tuomet buvo tiek pat), aš tuo metu spausdinau mašinėle. Pasisodinau ją ant kelių. Tik žiūriu, ji liečia klavišus ir sako raidžių pavadinimus (teisingai) doh.gif Net neįsivaizdavau, kad taip gali būti! Bet paskui pabandžiau pamokyt savąją – ir tikrai, labai greit išmoko. Bet va skaityti prieš mokyklą mokiau ilgai ir nuobodžiai, tiesą sakant, tik mokykloj ir išmoko gerai skaityti.
Na, bet atmintį tai, šiaip ar taip, lavina raidelių mokymasis. Kadangi mažiems vaikams įdomu kompiuteris (ypač jei mato, kad mama prie jo daug laiko praleidžia biggrin.gif ), galima daryti taip: nusistatyt word'e didelį šriftą, rodyti raidę klaviatūroj, tarti ją, prašyti kartoti, o tada tegul jis paspaudžia tą raidę ir pamatys, kaip ji, didžiulė (ir gal spalvota), atsiranda ekrane. Net ir raidėm nesidominčiam vaikui tai turėtų būt įdomus žaidimas, be to, jokių papildomų sąnaudų nereikalaujantis smile.gif
LUNARIA
musu mazius 2.4 metuku pazista A,B,C,M ir skaicuoja du,pepe,sesy ... doh.gif nors kai kartu su jo skaiciuojam tai graziai 1.2.3.4.5.6 sako,bet vat visu skaiciu neprisimena tik 2.3.6... doh.gif o raides pats raso A,M ,B nes mokinama paprastu zodziu MAMA,BABA, CACA ir t.t. Per daug nespaudziam,kad ismoktu,nes dar bus tu mokslu ax.gif
Savūnė
QUOTE(oksancik @ 2005 10 13, 13:02)
o raides pats raso A,M ,B nes

Musėt politikas bus laugh.gif
Aries
Na o kaip ismokyti skaityti? Mano berniukas (5m) raides pazista turbut vos ne nuo gimimo (na, virs metu siek tiek buvo, kai daugeli jau pazinojo raidziu). O perskaityti kad ir zodi is 4 raidziu - ni ni... neina, nors noro ir turi...
...ka tik is platintojo nupirkau enciklopedija, kuri jam tikrai patiks. Todel man dabar sia akimirka "uzastrejimas" smile.gif
Burtininke
Prisipažinsiu, kad visko neperskaičiau ax.gif Bet parašysiu kokius mes būdus raidelėms pažinti atradome biggrin.gif

Geriausiai raideles atsimena, kai su kokiu nors paveikslėliu asocijuojasi: pvz. A - arklys nupieštas, D- dramblys ir pn smile.gif
Šiaip mes raideles išmokom pažint be problemų. Dar vienas būdas, kurį pasakė, pradinių klasių mokytoja. Pasiimti kokį žurnalą ar laikraštį ir vieną dieną su vaiku ieškoti ,,A" raidelių. Bet tik spausdintines ir tokias didesnes, kad pats vaikas galėtų jas su žirklutėm iškirpti smile.gif Tada iškirptas raideles (sakykim A) suklijuoti ant popieriaus lapo ir įsisegti į segtuva. Kitą dieną ieškoti raidelės ,,B", jas iškirpti, suklijuoti ir t.t. kol visas surinks raideles smile.gif Mano mažajai šis procesas labai patiko thumbup.gif Patiko surask - iškirpk - suklijuok smile.gif Ta pati pedagogė sakė, kad labai lavėja vaiko atmintis + kerpant raideles lavėja vaiko piršukų mažieji raumenukai, kurie labai svarbūs rašymui smile.gif Tik sakė, jokiu būdu nemokinti vaikų rašyti rašytinių raidžių, ką dažnai tėvėliai daro doh.gif Paskui vaikui labai sunku mokykloje persiorentuoti ir taisyklingai rašyti raidžių jungimą ir pačias raideles. Geriau mokinti rašyti tik spausdintines smile.gif
Na, gal kam nors pravers ši mūsų patirtis bigsmile.gif
Aina
mano dukra pazinojo visas raides, isskyrus su pauksciukais ir bruksniukais, nuo pusantru metu smile.gif . o ismokome naudodami kaladeles 4u.gif . turejome tokias ant kuriu surasytos raideles. pradejau rodyti kazkur nuo metuku. pamenu pradzioj parodziau tris raideles A, E ir U. kita diena vel parodziau ir pasakiau. o paskui jau sakydavau, atnesk A raidele, E raidele arba atnesk U, jinai nubegdavo prie kaladeliu surasdavo ir rodydavo man smile.gif . labai greitai isimine tas tris, tada dar po viena nauja raidele parodydavau ir pasakydavau kokia. kai tik matydavau, kad isimine, vel dar viena rodydavau. kaip ir sakiau pusantru metu mokejo visas ax.gif . dabar jai 4,5metu, trumpus zodelius skaito, pati raso sugalvotus neilgus zodzius blush2.gif
Burtininke
QUOTE(Aina @ 2006 07 31, 09:58)
mano dukra pazinojo visas raides, isskyrus su pauksciukais ir bruksniukais, nuo pusantru metu smile.gif . o ismokome naudodami kaladeles 4u.gif . turejome tokias ant kuriu surasytos raideles. pradejau rodyti kazkur nuo metuku. pamenu pradzioj parodziau tris raideles A, E ir U. kita diena vel parodziau ir pasakiau. o paskui jau sakydavau, atnesk A raidele, E raidele arba atnesk U, jinai nubegdavo prie kaladeliu surasdavo ir rodydavo man smile.gif . labai greitai isimine tas tris, tada dar po viena nauja raidele parodydavau ir pasakydavau kokia. kai tik matydavau, kad isimine, vel dar viena rodydavau. kaip ir sakiau pusantru metu mokejo visas ax.gif . dabar jai 4,5metu, trumpus zodelius skaito, pati raso sugalvotus neilgus zodzius blush2.gif
*

Tikrai, medinės kaladėlės geras dalykas, mes jas ir naudojom tik visai buvau pamiršus doh.gif thumbup.gif
Kotre
Mes pradejom berods nuo magnetiniu raideliu ant saldytuvo. Danonkuose ju buvo, dabar nebera, bet turbut daug kas turi uzsilikusiu. Vaikas pats eme dometis, ima ta kortele, sakau cia A, jis pakartoja ir t.t. Specialiai neplanavau raidziu mokyti, bet su tais magnetukais mazdaug 1m. jau visas raides pazinom. Paskui ir kitur raides eme pastebeti, viska "skaite" po raidele. Tiesa, kai sakydavau EM, EL, nenorejo kartoti, o M,L - labai tiko. Dabar turim knygute su didziaja ir mazaja raide ir salia paveiksliuku is tos raides (AlmaLitteros knyga storais lapais, paveiksleliai stumdomi, nebloga knygele beje), bandom mazasias raides atskirti.
chikita
Mes tai mokemes su tom magnetinem raidelem pradzioj smile.gif dabar gavom dovanu knygute kur visa abecele bet prie kiekvienos raides zodziu daug is tos butent raides, tai ir mokomes juos be to priskiriam zodzius tinkanciai raidei kuriuos jau zinom. is magnetuku deliojam vardus ir kt zodzius. taigi...B raide bobute, bala, batas, balionas, buda, bezdzione, begemotas ir t.t. biggrin.gif thumbup.gif fainiausia kai vaikas [pasako hipopotamas ir automobilis visiskai tiksliai thumbup.gif nors jam dar tik 2m. varo tik tai taip lotuliukas.gif mes dar ir skaiciuojam lipdami laiptais ar i koki kalna. mokam iki 20 imtinai ir iki simto tik desimtis (trisdesimt,keturiasd.) clap.gif clap_1.gif
Ritulka
Oi ir šaunuoliai tie jūsų vaikučiai ir jūs mamytės šaunuolės, kad randate laiko kada juos pamokinti raidelių ir skaičiukų. Manoji tai labiau mėgsta judrius žaidimus taigi iki rimtesnio pasėdėjimo jai toli, nors raideles jau pažysta tik tapatina su daiktais, bet skaičius tai jau žino. O su skaičiais tai žaidėme taip, kad aš prispaudau dideliu šriftu worde įvairių skaičių ir tada sakau kokį skaičių man surasti, ji ieško tada visus dvejetukus ar penketukus, jai labai patinka, bet ir labai greitai pabosta, tai tada dar sakau pačiai paspausti pasakytą skaičių, paspaudinėjam ir tuo pasibaigiai nes po kelių minučių prasideda išsidirbinėjimai ir mokslai nutrūksta ax.gif Taigi paleidžiu ją išsilakstyti, paskui kelis kartus neduodu rašyti kai prašo, kad noras padidėtų, o tada ir vėl žaidžiam su skaičiais ir kartais raidėm bent kelias minutes (nes jei duodu kada tik nori tai būna daugiau klaviatūros maigymas, o ne tikslingas darbas schmoll.gif ) Taigi išvada - manoji dar neišsilaksčiusi mokslams bigsmile.gif
Mozart
Vaiko kambaryje ant sienos sukabinau juostą raidžių.Taip gavome visą raidžių abėcėlę. Kiekviena raidė A 4 formato . Tame lape dar nupieštas daiktas, kurio pavadinimas prasideda iš tos raidės, pvz: D - Debesėlis ir trumpas eilėraštukas:
Debesėlį pasilenk,
Mėnuliuką atridenk.
Atridenk man mėnuliuką,
Sidabrinį obuoliuką.
Nauda:
1.Vaikas ima tyrinėti raides, jų panašumus ir skirtumus(mes dar buvome visai mažytės, o jau mano dukra galėjo atskirti įvairias raideles)
Pakabinau kai jai buvo tik metukai, iš pradžių žaidėme(ji man bakst į A raidę o aš jai eilėraštuką apie avietėlę, kad sudominti tokio amžiaus vaikutį intonacija turi būti nenuobodi)iš pradžių skyrė raides atpažinusi eilėraštuką, paskui jau žodį...Vėliau galima žaisti : pavaizduoti raidę...
2. Mamytės išmoksta labai daug eilėraštukų, lengvai pritaikę muzikytę galima ir vakarais prieš miegutį paniūniuoti.
O jau vėliau kai paūgėjo, pasigaminau raideles: iš kurių galėdavome susidėti žodį.
bigsmile.gif

Ilonėlė
Nu palinksminsiu kaip sekėsi mum mokitis raides. biggrin.gif
dukrai jau šiom dienom bus 5 metai

viena diena dukra labai pristojo kad paskaityčiau knigute, o aš taip tingėjau tai ir išsisukinėjau blush2.gif Šiaip pas musu knigu skaitymas vyksta kazdien bet tik prieš miega.
tai va kai eilini karta pasakiau kad negaliu skaityti, jin man rimtu tonu pasakė - tada išmokink mane skaityti ir aš taves daugiau neprašysiu blink.gif nu žinokit susimasčiau. ir pradėjom mes kiekviena diena mokitis raide po raidės, jas spalvinom, braižėm ir dėliojom iš ivairiu daiktu ( savaržėliu,akmenuku dektuku ir t.t.)
\rezultatas, -
kai aš jos klausiu kokia raidė tai jin vaiposi, raitosi ir galu gale nepasako išsisukinėja.
o šiandien jin mane klausia kokia čia raidė , nu aš kad vaikas domėtusi jai atsakau raidės pavadinima. jin man atsako rimtu veidu šaunuolė,teisingai pasakei.ir poto klausia sekančia.

Kažin ar aš ka netaip padariau ar jai žaidimas idomesnis pasikeitus vaidmenim g.gif gal sakau patarsit ax.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.