labai butu fainai suzinoti, kaip jus mokinote savo mazius pazinti raideles.
Manishkis vaikinas yra nerealiai judrus, taip, kad apie joki reguliaru knyguciu studijavima nera ir kalbos
Pasidalinkite patirtim
Sveikos mamos,
labai butu fainai suzinoti, kaip jus mokinote savo mazius pazinti raideles. Manishkis vaikinas yra nerealiai judrus, taip, kad apie joki reguliaru knyguciu studijavima nera ir kalbos Pasidalinkite patirtim
mano vyresnisis senokai pazhista kelias raides.O mokem taip pav;
mama-tai raide M tetis- T Vaiko vardas Nojus -N bet viskas viksta zhaidziant,labai greit suvoke
MES TAIP PAT DAROM.KIEKVIENA RAIDELE TURI VARDA,KURIS ARTIMAS DUKRYTEI.TIESA,JI DAR RAIDZIU MOKOSI DARZELYJE,TAI JU SISTEMOS NEZINAU.
Kartą dukrai lauktuvių parvežėme magnetines raideles. Nuo pusantrų metų jos ir kabo virtuvėje ant šaldytuvo. Iš pradžių jomis tik žaisdavo, paskui pati pradėjo klausinėti, kur kokia raidė. Labai anksti jas visas pažino, jokių specialių mokslų nėjusi. Dabar žaisdama virtuvėje, kol taisau valgį, sudeda norimus žodžius arba perskaito sudėtus. Bet viskas be jokių mokymų, tiesiog žaidžiant.
taigi jusu dar maziukai
as visai nemokiau raidziu, kaip ir skaiciu, tiesiog sulaukiau kada pati paklaus, tada ir atsakiau, apie skaicius paklause apie 5 jai buvo, raides jau turbut 6 beveik, skaityt pradejo 6,5
Maniske raidemis susidomejo gal triju metu,o gal ir anksciau,nepamenu jau
Musiskis irgi labai mazas raidem susidomejo. Budamas 2.5 puse abeceles pazinojo
Dabar vel is naujo pradedam... Medines kaladeles su raidelem labiausiai padeda ir TV programa
Dukra pradejo skaityti 5m.,o sunus 4m.Zinau,kad mokiau juos,bet kazko ypatingo neprisimenu.Manau,svarbiausia,kad paciam vaikui tai patiktu,nes maniskiu nuo knygu neatplesi,as tuo dziaugiuosi,nes ir pati buvau knygu fanatike,tik va dabar laiko nebeistaikau paskaityti geros knygos,o reiketu,nes akiratis susiaurejo...
Maniškis tai pusantrų būdamas visą abėcėlę išmoko
Sveikos mamos, nu mano 4.5 kur ten 4.5
Tikrai suveiks
Springlet,paprastai zinok
Mano sūneliui labai patiko mašinos . Kai vaikščiojom su juo lauke , klausinėjo visų mašinų modelių . Vėliau išmokom mašinų spalvas . Dar vėliau mašinų numerius (skaičius) , o dar vėliau ir raides visas išmoko . Taigi , turiu būti dėkinga automobiliams .
Mes siandien irgi visai netycia masinu numeriais susidomejom. Tiesiog einant is darzelio sunus pradejo vardinti raides ir skaicius, kurie parasyti ant masinu numeriu. Kai kuriu raidziu dar gerai nepamena, tai padedant visai neblogas zaidimas isejo.
MAno vyresnioji raidemis pradejo dometis labai anksti, tai dare nieko neverciama
Pasakysiu, kad mokyti maziukus labai sunku, ypac jei jie to nenori
Mano Vidui 4 m. Jis jau visus skaičius pažista, atlieka paprastus sudėties atimties pratimus, ir lengvesnius žodžius jau perskaito. O raides dar kalbėt gerai nemokėjo, o jau pažino
Labai jam skaičiuot išmokt padėjo visokie žaidimai su kauliukais. Kai kuriuose žaidimuose reikia net po 2-3 kauliukus, tai jis išmeta susiskaičiuoja kiek yra, o po to jau mintinai tas sumas žino. Nu jei ką sudominsiu, galėsiu dar parasyt kaip jį mokinau ir kokie žaidimai geriausiai padėjo.
spalvytes mes irgi mokemes is masynyciu o beto turim kilima kuris susideda is kvadratu kuriose yra raides ir skaiciukai,viskas labai spalvota ,kai mazius nori einam padelioti pasimokyti,nors ne visada toks noras atsiranda bet spalvas jau zino O raideles po viena rasom ant monitoriaus ekrano pakeiciu po keliu dienu
Dar karta dekui Kris u z patarima kaip mokinti pazinti raides Dukra labai susidomejo,dabar ryte prabunda ir kalausia o siandien kokia spalva bus ??? Raides tai ji moka, nes kaip pradejo zaisti su kompiuteriu,tai pirma issiaiskino kokios cia raides yra ant klaviaturos. Ir gana nemazai jau paraso.Skaicius pazysta iki 10-ties,bet dar neskaiciuoja. Ji labai lengvai isimena kalbas,nes namuose mes kalbam dviem kalbom,o gyvenam kitoi sali,tai jau pradeda ir vietine kalba kalbeti. Zodziu dar nera 5-riu,o tuoi kalbes 3-mis kalbomis. sakoma vaikai labai gabus kalboms . Del masinu spalvu,taip pat nebloga mintis,butinai pabandysim.
O kaip sekasi sudeti ir atimti? Na ne visai i tema apie raides, bet irgi idomu
Mano sunenui 4 m. nemoka dar normaliai raidziu. Mama ji kazkada mokino irgi vardais, raide A, tai Aleksas. Ir jis kitaip nesuvokia - klausiu kokia raide, sako Aleksas, ne varda man sakyk, raide, vistiek Aleksas. Nezinau kame cia klaida ir kaip ji mokyt...
Maniškio nuo metukų pagrindinis žaislas buvo sena klaviatūra. Tampydavosi ją už laido visur paskui save. Ir kažkaip savaime pasakiau vieną kitą raidės pavadinimą, pastebėjau, kad jam patinka. Pirmiausiai išmoko A, M, E. Jas visur atskirdavo ir šaukdavo jau iš tolo pamatęs.
Tada padariau kortelių, kur priklijavau raidę ir ją atitinkantį paveikslėlį pvz.S- saulė, S- stalas. Su ta pačia raide kuo daugiau paveiksliukų. Ir tada žaizdavome, krūvoje kortelių išrinkdavome visas S raides, visas A raides. Ant didelės dėžės priklijavau daug raidelių ir ieškodavome kur pasislėpusi tokia ar kitokia raidė. Maniškiui tokie žaidimai labai patikdavo.
Mano dukrai 2m. Su raidėm žaidžiam nuo 5 mėn. Dabar mūsų miegamojo siena apkabinėta raidėmis. Dukra kiekvieną dieną daugybę kartų klausinėja raidžių pavadinimų. Kai kurias jau gerai moka. Nežiūriu į tai rimtai- tai tik smagus žaidimas.
Kai dukrai buvo 4 metai,nupirkau magnetinį raidyną(tokia kaip knyga,raidės-magnetukai).tai nežinau,ar jai patiko kad limpa,ar kas,kad labai susidomėjo.tada pradėjome lyg tarp kitko - M raidė-mama,T-tėtis,P-paulius,ir taip pagal raides išvardinau jos draugus,pažįstamus.Ir ji labai greit įsiminė.
QUOTE(vaižgantė @ 2005 03 23, 20:59) Mano dukrai 2m. Su raidėm žaidžiam nuo 5 mėn. Dabar mūsų miegamojo siena apkabinėta raidėmis. Dukra kiekvieną dieną daugybę kartų klausinėja raidžių pavadinimų. Kai kurias jau gerai moka. Nežiūriu į tai rimtai- tai tik smagus žaidimas. Mes taip pat zaidziam nuo metu - jau mokam puse raidyno
As tik niekaip nesuprantu, kam kist vaikams i galvas tokius dalykus kaip skaiciai, raides ir t.t. Ateis laikas ir ismoks, ir tikrai nebus nerastingi, o cia ka girdi, 1,5-2 metuku jau skaito, i darzeli knyga nesasi, kad butu ka veikt
Sutinku, taciau as tikrai nepriklausau prie tu, kurios per jega vaikui kisa nereikalinga informacija nereikalingu metu - tiesiog manoji panelyte labai daug kalba jau nuo metu ir vis klausia KAS CIA
maniskis irgi buvo ismokes raides 2 metu (irgi automobiliu numeriai ir mieste kabantys reklamu skydai su logotipais) paskui susidomejimas dingo ir neverciau, dabar jau raides vel is naujo mokosi su uzsidegimu, bet kiek kitame lygmenyje. Jam idomu jas piesti, supranta, kad tai zenklai, kuriuos supras visi aplinkui be paaiskinimo, jam tai kaip burtai. daznai buna, kad jis pasisodina mane ir tipo mane moko, parodo kokias raides, pasako, kokios ir tada liepia man pasakyti ar zinau, kokia ten raide, ar ten, jei specialiai suklystu, tai tada pataiso. Siaip baisu tik tiek, kad dabar kai ir taip dideli kruviai mokyklose, vaikai tiesiog perdega nuo mokslo ir jei tas ivyksta dar pries mokykla, tai paskui ir gabus nelabai mokosi. Is tirko svarbu pajausti zaidimo ribas
Nu nesupykit, bet čia gavosi kažkoks pasigyrimas
Tą skaičiavimo metodą su centimetru būtinai panaudosim, nors mano Martynas saičiuoja iki šimto, atlieka metematinius sudėties ir atimties veiksmus iki dvylikos, moka padalinti, tačiau pavaizduotus skaičius kartais dar sumaišo. Gal tas centimetras padės suvokti kaip tie skaičiai tvarkingai stovi. Raideles irgi jau pažystam, paskaitom, tik kartais kažkodėl imam ir užmirštam raidės pavadinimą. Gal kas sugebėtų paaiškinti tokius atminties užkritimus???? Metodikų absoliučiai jokių netaikiau. Skaičiais ėmė domėtis kažkaip savime. Gal paskatino saldainiukų dalybos su broliu? Bet apie mažąjį nieko doro negaliu pasakyti. Žino tik kelias raideles ir tai dažniausiai apsimeta, kad nežino. Tad čia ir problema. Juk noriu, kad jau nors tas kelias žinotų. Kaip sudominti??? Brolio pavyzdys jam neveikia. Simonui galvoje tik plepėjimas, istorijų kūrimas ir neapsakytas lakstymas su dviračiu. O gal tereikia tik palaukti kol noras užeis?????
na, nežinau, maniškis moka tik skaičiuoti iki 20, žino spalvas, aš manau jeigu daržely dar nemokė tai ir nėra kur skubėti. Viskam savo laikas, aišku kiekvienai mamytei malonu- o mano vaikas moka.....čia gal (kai kuriom) mamytėm to reikia, kad patenkinti savo - mes mokam, va, o kiti tik spjaudosi ir keikiasi- mano vaikas geras. Jei prašo tai ir duok, jei neprašo kam kišti, nesupykit šiandien blogas oras
O kaip jūs vaikams įvardinate raides? Pavyzdžiui, sakote em el ka, ar paprastai taip lyg su raide ė gale?
Aš savo vaikiną mokiau raidžiu piešdama, na kaip kad knygelese yra raidė ir kažkas nupiešta is tos raides, tai mes darem taip pat tik aš prašydavau, kad jis pats pasakytų kokį nors daiktą iš tos raidės ir jam jį nupiešdavau, jam tai atrode smagu ir taip įsiminė ir raides. Iš pradžių mokiau sakydama em, en ir tt.. bet dabar iš naujo mokėmės paprastai, nes kol em, netapo m ar ka - k ir tt.. niekaip neišeidavo perskaityt žodžio
Sveikos
Mano Gabija jau nuo 2 visas raides pažįsta. Ir tikrai niekas jos nespaudė mokytis. Tiesiog savaime, klausia.Nes skaitom daug knygučių, be pasakos neužmiegam. Turim ryškių abėcėlės knygučių, kurios tiesiog patraukia vaiko akį .Ir tada klausia kas čia ir t.t....Jokiu būdu nemokinkite vaikų sakydamos, kad tai en, em, el ,ka ...Taip negalima, nes paskui vaikuyi bus sunku išmokti skaityti.Jis terps žodyje nereikalingus garsus. Viskam savo laikas, ir jei vaikui įdomu kodėl gi nepamokius.Viską stengtis paversti žaidimu.
o jei, kai perskaičiau- man kažkaip ir keista pasidarė. Mano dukra pagal tuos vaikučius jūsų- tiesiog vėjavaikė. Kartais užeina noras jai paklausinėt apie raides, skaičius tuo viskas ir baigias
Jau geriau būčiau neužėjus į šią temą... Maniškis moka tik savo vardą ir pavardę parašyt. Tačiau raidžių nepažįsta ir pažint nenori. Tiesa, kartais paklausia kokia ta ar kita raidė, tačiau skiria tik kelias. Skaičių tik keletą moka. Skaičiuoja tik iki 20, o apie aritmetinius veiksmus tai net kalbos nėra. Gal ką ne taip darom
Kita vertus, tai nemanau, kad būtina skubėti kažkur. Į mokyklą tik nuo 7 metų... Manau, spės dar tų mokslų prisiragaut. Aš pati tik prieš mokyklą skaityt išmokau, bet nemanau, kad ką nors praradau. Net keista, kad šiais laikais tiek daug penkiamečių jau ir skaito, ir skaičiuoja iki 100 ir daugiau? Na, nebent kokie vunderkindai auga
Mums dar 1,1 m. bet raides pradėjau rodyti nuo 7 mėn, nors pagal šią metodiką galima jau ir nuo 3-jų (alfabetą užrašyta juoda spalva, pakabinti lovelyje, kad vaikui geriau būtų matyti). Kiekviena raidė turi savo spalva, iš pradžių 5 raidės kažkur iki 1,5m., vėliau dar 5 ir t.t. Šias raides reikia prikabinti prie tų daikų, kurie tomis raidėmis prasideda - tai vaikas lengviau jas įsimena. Mokytis reikia kelias minutes per dieną, kol vaikui įdomu - tiesiog žaidimo forma. Maniškiui labai patinka, pakabinome didelą alfabetą su pavekslėliais ant sienos priešais lovytę, tai tai visas švyti, kai pradedi vardinti tas raides ir kas nupiešta. Turi knygą "Gyvoji azbuka", tai jo mylimiausia, randa iš visų kitų ir "kalba" pats su savimi vartydamas ją. Reikia mokyti vaiką ne per prievartą, o žaidimo forma, be didelių pastangų vaikai ikimokyklinio amžiaus įsimena daugiau informacijos, jei ji pateikiama žaidimo forma ir tol, kol jam įdomu
O iš kur jūs gaunate raidžių, ar pačios gaminatės, ar jų yra pirkti? Norėčiau kur nors rasti raideles iš kartono.
Labai veiksminga metodika išmokyti vaikutį rašyti rašytinėmis raidėmis
Iš kokio nors švelnaus ar šiurkštesnio popieriaus iškerpi rašytinę raidę (na, esmė tame, kad tas popierius turi turėt kažkokį paviršių, juntamą braukiant pirštuku). Tada klijuoji ant kartono. Vaikas pirštuku vedžioja tas raideles, kol vieną dieną ima ir tiesiog parašo gražią rašytinę raidę Tas pats tinka ir skaičiams. Šitaip pas mus daržely moko Dar žaidimas skaičiavimui: vaikas ima kauliuką, meta. Ant popieriaus užrašo iškritusį skaičių. Tada rašo + ženkla ir vėl meta kauliuką. Tada skaičius sudeda ir užrašo rezultatą Vėlgi, nežinau kaip judriems vaikams O ar verta anksti mokyt vaikus tai net nežinau. Jei domisi, tai aišku, kad reik pamokint, o jei ne, tai nžn... Vat aš nuo 4 metų skaičiau rašiau skaičiavau. Ir ką. Išaugau eilinė vidutinybė Mano vyras, kaip suprantu, visko išmoko nuėjęs mokyklon. Bet man iki jo ojojoi kaip toli nors mano mama tvirtina, kad viskas priklauso nuo starto. Kuo jis geresnis tuo geresni tolimesni rezultatai
Mažylis raides išmoksta labai greitai, bet nuo mechaniško raidės atpažinimo iki sugebėjimo perskaityti žodį oi kaip toli
Kartą pas mus atėjo draugė su pusantrų metukų dukryte (ir manajai tuomet buvo tiek pat), aš tuo metu spausdinau mašinėle. Pasisodinau ją ant kelių. Tik žiūriu, ji liečia klavišus ir sako raidžių pavadinimus (teisingai) Na, bet atmintį tai, šiaip ar taip, lavina raidelių mokymasis. Kadangi mažiems vaikams įdomu kompiuteris (ypač jei mato, kad mama prie jo daug laiko praleidžia
musu mazius 2.4 metuku pazista A,B,C,M ir skaicuoja du,pepe,sesy ...
QUOTE(oksancik @ 2005 10 13, 13:02) o raides pats raso A,M ,B nes Musėt politikas bus
Na o kaip ismokyti skaityti? Mano berniukas (5m) raides pazista turbut vos ne nuo gimimo (na, virs metu siek tiek buvo, kai daugeli jau pazinojo raidziu). O perskaityti kad ir zodi is 4 raidziu - ni ni... neina, nors noro ir turi...
...ka tik is platintojo nupirkau enciklopedija, kuri jam tikrai patiks. Todel man dabar sia akimirka "uzastrejimas"
Prisipažinsiu, kad visko neperskaičiau
Geriausiai raideles atsimena, kai su kokiu nors paveikslėliu asocijuojasi: pvz. A - arklys nupieštas, D- dramblys ir pn Šiaip mes raideles išmokom pažint be problemų. Dar vienas būdas, kurį pasakė, pradinių klasių mokytoja. Pasiimti kokį žurnalą ar laikraštį ir vieną dieną su vaiku ieškoti ,,A" raidelių. Bet tik spausdintines ir tokias didesnes, kad pats vaikas galėtų jas su žirklutėm iškirpti Na, gal kam nors pravers ši mūsų patirtis
mano dukra pazinojo visas raides, isskyrus su pauksciukais ir bruksniukais, nuo pusantru metu
QUOTE(Aina @ 2006 07 31, 09:58) mano dukra pazinojo visas raides, isskyrus su pauksciukais ir bruksniukais, nuo pusantru metu Tikrai, medinės kaladėlės geras dalykas, mes jas ir naudojom tik visai buvau pamiršus
Mes pradejom berods nuo magnetiniu raideliu ant saldytuvo. Danonkuose ju buvo, dabar nebera, bet turbut daug kas turi uzsilikusiu. Vaikas pats eme dometis, ima ta kortele, sakau cia A, jis pakartoja ir t.t. Specialiai neplanavau raidziu mokyti, bet su tais magnetukais mazdaug 1m. jau visas raides pazinom. Paskui ir kitur raides eme pastebeti, viska "skaite" po raidele. Tiesa, kai sakydavau EM, EL, nenorejo kartoti, o M,L - labai tiko. Dabar turim knygute su didziaja ir mazaja raide ir salia paveiksliuku is tos raides (AlmaLitteros knyga storais lapais, paveiksleliai stumdomi, nebloga knygele beje), bandom mazasias raides atskirti.
Mes tai mokemes su tom magnetinem raidelem pradzioj
Oi ir šaunuoliai tie jūsų vaikučiai ir jūs mamytės šaunuolės, kad randate laiko kada juos pamokinti raidelių ir skaičiukų. Manoji tai labiau mėgsta judrius žaidimus taigi iki rimtesnio pasėdėjimo jai toli, nors raideles jau pažysta tik tapatina su daiktais, bet skaičius tai jau žino. O su skaičiais tai žaidėme taip, kad aš prispaudau dideliu šriftu worde įvairių skaičių ir tada sakau kokį skaičių man surasti, ji ieško tada visus dvejetukus ar penketukus, jai labai patinka, bet ir labai greitai pabosta, tai tada dar sakau pačiai paspausti pasakytą skaičių, paspaudinėjam ir tuo pasibaigiai nes po kelių minučių prasideda išsidirbinėjimai ir mokslai nutrūksta
Vaiko kambaryje ant sienos sukabinau juostą raidžių.Taip gavome visą raidžių abėcėlę. Kiekviena raidė A 4 formato . Tame lape dar nupieštas daiktas, kurio pavadinimas prasideda iš tos raidės, pvz: D - Debesėlis ir trumpas eilėraštukas:
Debesėlį pasilenk, Mėnuliuką atridenk. Atridenk man mėnuliuką, Sidabrinį obuoliuką. Nauda: 1.Vaikas ima tyrinėti raides, jų panašumus ir skirtumus(mes dar buvome visai mažytės, o jau mano dukra galėjo atskirti įvairias raideles) Pakabinau kai jai buvo tik metukai, iš pradžių žaidėme(ji man bakst į A raidę o aš jai eilėraštuką apie avietėlę, kad sudominti tokio amžiaus vaikutį intonacija turi būti nenuobodi)iš pradžių skyrė raides atpažinusi eilėraštuką, paskui jau žodį...Vėliau galima žaisti : pavaizduoti raidę... 2. Mamytės išmoksta labai daug eilėraštukų, lengvai pritaikę muzikytę galima ir vakarais prieš miegutį paniūniuoti. O jau vėliau kai paūgėjo, pasigaminau raideles: iš kurių galėdavome susidėti žodį.
Nu palinksminsiu kaip sekėsi mum mokitis raides.
dukrai jau šiom dienom bus 5 metai viena diena dukra labai pristojo kad paskaityčiau knigute, o aš taip tingėjau tai ir išsisukinėjau tai va kai eilini karta pasakiau kad negaliu skaityti, jin man rimtu tonu pasakė - tada išmokink mane skaityti ir aš taves daugiau neprašysiu \rezultatas, - kai aš jos klausiu kokia raidė tai jin vaiposi, raitosi ir galu gale nepasako išsisukinėja. o šiandien jin mane klausia kokia čia raidė , nu aš kad vaikas domėtusi jai atsakau raidės pavadinima. jin man atsako rimtu veidu šaunuolė,teisingai pasakei.ir poto klausia sekančia. Kažin ar aš ka netaip padariau ar jai žaidimas idomesnis pasikeitus vaidmenim |