Nemačiau tokios temikės, užvesiu. Kaip jūs, vaikučiai ir auklytės kreipiatės vieni į kitus? Jūs ar Tu? į kokio amžiaus auklę kaip kreiptumėtės? Na, kad išliktų ir darbinis santykis, bet kad būtų ir artimumas. Na aukso viduriukas
Mes i savo aukle kreipiames "Jus", nes moteriske apie 50 metu, as uz ja jaunesne, bet kitaip butu jei ji butu mano vienmete ar jaunesne uz mane. O artimuma juk galima parodyti ir kreipiantis "Jus", juk kiti net i savo tevus ar senelius "Jus" kreipiasi, bet juk artimi, o ne svetimi yra
Manau, kad darbo santykiai nėra draugiški santykiai, į pavaldinį, kaip ir į viršininką - tik "Jūs". O mama ir auklė - tai darbdavė, paslaugos užsakytoja ir paslaugos teikėja. Jų santykiai - darbiniai, pagarbūs ir oficialūs.
as irgi uz oficialuma, nebent aukle moksleive butu, tada tu, o siaip, Jus.
Tai gal tarp mamos ir aukles esantis oficialumas savaime skirsis nuo protokolinio, ar nesutinkat? Juk svarbiausia mamos ir auklės santykiuose bendradarbiavimas, mama ir auklė turi sudaryti komandą.
na nuo zmogaus priklauso. man tas poziuris kad mama cia mat sefas, o aukle tarnautoja
QUOTE(ROSE @ 2010 03 01, 19:49) Mes i savo aukle kreipiames "Jus", nes moteriske apie 50 metu, as uz ja jaunesne, bet kitaip butu jei ji butu mano vienmete ar jaunesne uz mane. O artimuma juk galima parodyti ir kreipiantis "Jus", juk kiti net i savo tevus ar senelius "Jus" kreipiasi, bet juk artimi, o ne svetimi yra Visiskai 100 proc.pritariu
Sutinku, kad santykiu siltumas ne nuo kreipinio priklauso, ir kad mama su aukle yra komanda. Bet va, suradau aukle. mano aukle pvz. bus apie 15 metu uz mane vyresne, as i ja kreipiuosi JUS, ji i mane taip pat. Kaip ir pasiulyciau i mane kreiptis TU, bet tada ir paciai kreiptis TU???
O va mano dukra i visus kreipiasi TU, jai 8 metai. Niekada nemokinau jos, neaiskinau skirtumo.. reikalo nebuvo, nes gyvenam airijoj, cia visi YOU, ir viskas. Tai ir mastau, ar verta vaika mokint, kazkaip sunku jai butu jauciu taip persilauzti nepratus... QUOTE(Gintarėtarė @ 2010 03 02, 23:07) Sutinku, kad santykiu siltumas ne nuo kreipinio priklauso, ir kad mama su aukle yra komanda. Bet va, suradau aukle. mano aukle pvz. bus apie 15 metu uz mane vyresne, as i ja kreipiuosi JUS, ji i mane taip pat. Kaip ir pasiulyciau i mane kreiptis TU, bet tada ir paciai kreiptis TU??? O va mano dukra i visus kreipiasi TU, jai 8 metai. Niekada nemokinau jos, neaiskinau skirtumo.. reikalo nebuvo, nes gyvenam airijoj, cia visi YOU, ir viskas. Tai ir mastau, ar verta vaika mokint, kazkaip sunku jai butu jauciu taip persilauzti nepratus... na jei taip ten, kur gyvenat, priimta, tai taip ir darot. Lietuvoje kreipinys JŪS yra vienas iš mandagumo požymių. Yra situacijų, kur jis būtinas, man taip atrodo. O ar jūs pati į nieką nesikreipiate JŪS? Nes vaikai neretai mokosi iš to, ką girdi. QUOTE(MAMTE @ 2010 03 02, 23:39) na jei taip ten, kur gyvenat, priimta, tai taip ir darot. Lietuvoje kreipinys JŪS yra vienas iš mandagumo požymių. Yra situacijų, kur jis būtinas, man taip atrodo. O ar jūs pati į nieką nesikreipiate JŪS? Nes vaikai neretai mokosi iš to, ką girdi. na bet aukle atvaziuoja lietuve As i daug ka kreipiuosi JUS, bet manoji su siaip svetimais nelabai turejus daug reikalu... Va ir mastau, ar TU nera pernelyg familiaru... kad ir tarp manes ir aukles.. QUOTE(ROSE @ 2010 03 01, 19:49) Mes i savo aukle kreipiames "Jus", nes moteriske apie 50 metu, as uz ja jaunesne, bet kitaip butu jei ji butu mano vienmete ar jaunesne uz mane. O artimuma juk galima parodyti ir kreipiantis "Jus", juk kiti net i savo tevus ar senelius "Jus" kreipiasi, bet juk artimi, o ne svetimi yra Visiskai pritariu QUOTE(Gintarėtarė @ 2010 03 02, 23:56) na bet aukle atvaziuoja lietuve As i daug ka kreipiuosi JUS, bet manoji su siaip svetimais nelabai turejus daug reikalu... Va ir mastau, ar TU nera pernelyg familiaru... kad ir tarp manes ir aukles.. pritariu irgi QUOTE(Kaimynė @ 2010 03 01, 20:49) Manau, kad darbo santykiai nėra draugiški santykiai, į pavaldinį, kaip ir į viršininką - tik "Jūs". O mama ir auklė - tai darbdavė, paslaugos užsakytoja ir paslaugos teikėja. Jų santykiai - darbiniai, pagarbūs ir oficialūs. Musiske uz mane bent 12 metu jaunesne, kreipiuosi Jus. Kazkaip man su didesne pagarba vieni kitiems tai asocijuojasi.
Nors nesu ta aukle, kuri nuo ryto iki vakaro, 7 dienas per savaitę būna su vaikiukais. Bet visada paprašoma prižiūriu savo mergytes. Būna porą valandų, būna nueinu su jomis į muzikos mokyklėlę, būna pora dienų lieku su jomis.
Ir taip jau 5-6 metai. Ir nors esu laaabai jauna, į mane visą laiką jų mama kreipiasi vardu. Nors tarp mūsų amžiaus skirtumas nėra didelis, aš visada sakau Jūs ir vardą, arba tik vardą bet visada galūnės kitų žodžių būna "galėtumėte, matytumėte, sakytumėte"...
Kreipiausi TU,pati taip norejau ir pasiuliau.Auklytė buvo
manau tai priklauso nuo amžiaus skirtumo ir nuo tarpusavio susitarimo
Nenorėčiau,kad šeimininkai mane tujintų.Ne dėl to,kad jaunesni,esu dirbus ir bendraamžių šeimose.Tiesiog tai ir pagarba,ir atstumas,ir kritiką palengvinantis veiksnys(pabandykit mintyse pareikšt auklei pretenzijas dėl prisvilusios košės,ar sudaužyto puodelio,vartodamos abu kreipinio variantus)
O vaikai visi per mano 20m auklės karjerą sakė man "tu" ir vadino vardu,nes tik taip aš suprantu šiltus santykius. Po kelerių nesimatymo metų teko pabendraut su viena auklėtine,dabar jau abituriente.Kai ji kreipėsi į mane "jūs"pasijutau nesmagiai,ir paprašiau naudoti įprastą "tu" nes tik toks kreipinys man asocijavosi su padūkusia mergiote,kuri uždėjo man riedučius ir griuvinėjančią ištempė į centrą-kol mokiausi išlaikyt pusiausvyrą,vienoj įstaigoj sustojo darbas
viskas cia aisku juk.
vyresniems pagarba, tai belieka aukles amziu zinoti ir aisku kas i ka Jus kreipsis. O kokia ptcanke tegul net nebando man tujintis
i tevus kriepiuosi Jus ,ir i mane Jus
tik su vaikuciais tujinames
Man pačiai smagiau, kai kreipiasi "tu"
kreipiuosi jūs, nors auklė už mane jaunesnė
Su pirmaja aukle susidraugavom (ji 6 metais vyresne),tapom "tu",kitom buvom "jus"
Papildyta: QUOTE(Skiautelė @ 2010 04 01, 00:23) Nenorėčiau,kad šeimininkai mane tujintų.Ne dėl to,kad jaunesni,esu dirbus ir bendraamžių šeimose.Tiesiog tai ir pagarba,ir atstumas,ir kritiką palengvinantis veiksnys(pabandykit mintyse pareikšt auklei pretenzijas dėl prisvilusios košės,ar sudaužyto puodelio,vartodamos abu kreipinio variantus) O vaikai visi per mano 20m auklės karjerą sakė man "tu" ir vadino vardu,nes tik taip aš suprantu šiltus santykius. Po kelerių nesimatymo metų teko pabendraut su viena auklėtine,dabar jau abituriente.Kai ji kreipėsi į mane "jūs"pasijutau nesmagiai,ir paprašiau naudoti įprastą "tu" nes tik toks kreipinys man asocijavosi su padūkusia mergiote,kuri uždėjo man riedučius ir griuvinėjančią ištempė į centrą-kol mokiausi išlaikyt pusiausvyrą,vienoj įstaigoj sustojo darbas
Dirbu aukle seimoj jau 4metai, tevelius vadinu JUS arba vardu, nors mamayte kai susitikom pokalbiui iskarto pasake, kad galim vieni kitiem sakyti TU
Manau svarbus mandagumas po pradziai, o kai jau aukle tampa vos ne seimos nariu, man paciai nebepatiktu sakyti jus, geriau pereiti ant tu. Taciau, yra isimtis, jei tai vyresnio amziaus aukle, man neapsiverstu liezuvis sakyti tu, tokiu atveju lieka tik jus. Manau svarbu amziu gerbti, na o kokiai jauniklei tai galima ir ant tu, bet po ilgesnio pabendravimo, neiskarto.
Jus. Visad
Kadangi pati buvau aukle tai i mane kreipesi Tu
Jūs. Na, turėjau tik vieną auklę, labai nuostabią, jos vyresnioji dukra buvo mano amžiaus, tai kaip kitaip?
Nors suvokiu ir kitus variantus, manau, viskas yra sutarimo ir bendrabūvio klausimas.
manau reikia kreiptis Jus, bet aisku nuo situacijos priklauso, santykiu ir kt. asmenine patirtis, kreipiantis TU- nekokia. kai nebera oficialumo, labai greitai galima pamesti ta riba ir per daug susidraugauti, o tada jau prasideda kitos bedos.
nuo siol visada oficialiai...
musu aukle garbingo amziaus,kreipiames jus
As visad sakau jus, nors ir nedaug vyresne
|