Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Nolinos (pilvūzės)
Supermamų klubas > Mūsų namai > Flora
Pages: 1, 2
Sechmeta
user posted image

Nolinos ( Nolina recurvata sin. Beaucarnea recurvata ) labai panašios į palmes, savo gimtinėje jos pravardžiuojamos butelinėmis palmėmis, dramblio kojomis ir net… arklio uodegomis! Tačiau tai ne palmės, o sukulentai.
Sukulentai auga ten, kur savaitėmis trunkančias liūtis staiga pakeičia ilgos sausros. Drėgnuoju metų laiku augalai sukaupia vandens atsargas ir saugo jas lapuose, stiebuose arba kamienuose. Per sausrą šios atsargos padeda jiems išgyventi.
Nolinos vandenį kaupia sustorėjusiame butelio formos stiebe. Jų lapai siauri ir ilgi, auga iš sustorėjusios stiebo viršūnės. Šiuos egzotiškus augalus visai nesunku prižiūrėti. Labiausiai nolinoms reikia šviesos ir šilumos. Be vandens jos gali išgyventi net 10-12 mėn.
Mažutės nolinos primena rudą svogūną ir nėra labai išvaizdžios, bet suaugusios labai gražios. "Buteliukas" susiformuoja antraisiais metais, o 3-4 metų jau galima parduoti. Vazonuose nolinos auga lėtai, dideli egzemplioriai brangūs, atvežami iš užsienio.
Noliną statykite ant pietinės arba pietvakarinės palangės, žiemos sode - šviesiausioje vietoje, kad bent keletą valandų per dieną augalą apšviestų saulė. Laistykite retai, kai substratas visai išdžiūva, bet gausiai, kad jis permirktų, bet vanduo nestovėtų. Vandens perteklių iš lėkštelės išpilkite. Tręškite kas mėnesį kompleksinėmis mineralinėmis, kambarinėms lapinėms gėlėms skirtomis trąšomis, per pusę mažesnėmis normomis, negu nurodyta ant etiketės. Granules arba tabletes ištirpinkite vandenyje. Žiemą laikykite šviesiai ir vėsiai (9-12oC), kaip ir kitus sukulentus, laistykite labai retai ir netręškite.
Nolinos šilumamėgės, vasarą joms reikia daug saulės ir šilumos. Dėl savo egzotiškos išvaizdos JAV pietuose dažnai sodinamos lauke ir užauga didžiulės kaip medžiai. Vazonuose jos vargiai pasiekia 1,5-2 m. aukštį, seni augalai žydi baltais bekvapiais žiedeliais. Iš pradžių nolinos turi vieną stiebą, vėliau išauga dar keletas. Kartais jie suauga.
Serga retai, labiausiai joms kenkia užmirkimas. Jauni lapai gali nuleipti dėl skurdaus substrato, perlaistymo ir perdžiūvimo. Seni lapai gelsta arba paruduoja ir nukrinta. Perdžiūvę augalai numeta lapus, bet paskui atsigauna.
Suaugusios nolinos persodinamos kas 3-7 metai, jos gerai jaučiasi ankštuose vazonuose. Imkite platų, bet negilų, nes šaknys paviršinės. Ant dugno dėkite storą drenažo sluoksnį. Joms tinka purūs, laidūs, specialiai sukulentams arba kaktusams skirti žemių mišiniai. Durpiniai substratai nolinas pražudo.
Dauginama sėklomis ir auginiais. Sėklas parą pamirkykite šiltame vandenyje ir sėkite į durpių - smėlio mišinį (1:4) 6 mm gyliu. Dėžutes arba vazonėlius laikykite šiltai. Paaugę sėjinukai persodinami į 13 cm gylio vazonėlius (sukulentams skirtą žemių mišinį), suaugusioms ilgai užtenka 20 cm gylio vazonų.

www.rojaussodai.lt
Papildyta:
Užvedžiau tokią temelę, nes okią gėlelę pati auginu smile.gif
Tai va - gal kas bandėte noliną vasaros metu persodint vasarot lauke? Ar ji mūsų klimato juostoje lauke gali augti?
Spurgita
Auginu ir aš jau 5 metai. Ją labai mėgsta katė, vis patrumpina jos lapelius, šiaip lieju kartą per savaitę ir tik į padėkliuką, per viršų lieju labai retai, dažniausiai vasarą. Tikrai graži gėlė. smile.gif
Merii
Sveikos, ir aš auginu net dvejas nolinas smile.gif
Man jos lb patinka, gražiai jas vadinu "mano gražuolės garbanės" biggrin.gif
Pirkau nukainuotas, persodinau į universalią žemę, matyt nepataikiau, bet dar gyvos, tiesa, jau 2xkartus miltlige prasirgo. Tai vis stebiu..
Dabar nžn, gal reiktų persodinti į tinkamą žemę, bet kokią? Gal palmėms skirtą?
Ir mano katinas kartais kėsinasi į jas, bet pabaru ir palieka ramybėje biggrin.gif
Smagu, Sechmeta, kad užvedėt tėmelę ir aprašymą įdėjot 4u.gif
emma
Aš irgi auginu šitą gėlę.Kotas butelio formos ir trys viršūnės,kurios per pusmetį jau paaugo.Žiemai buvau pastačius ant stovo prie radiatoriaus,bet matyt jai kažkas nepatiko,pradėjo ruduot lapų galiukai.Dabar ,kai atšilo,nešiu prie balkono stiklinių durų,tegu šildos saulutėj.Manoji auga kaktusams skirtoj žemėj. 4u.gif
Merii
Niu štai ir 3xkart miltlige susirgo verysad.gif , teko purkšti actara..
Ko gero nešiuos į darbą, ten pietinis langas, galės sau ant saulės kepintis.. ir bus ramu, kad kitoms gėlėms tas brudas nepereis..
emma
Lark,o miltligė,tai kai pabąla lapai?Mano Bendžamino fikusui taip ant lapų atsirado baltos sausos dėmės.O atsirado tada,kai persodinau į naujas žemes.
Man irgi gal nepakenktų pastatyt noliną ant pietryčių pusėj esančios palangės,ten daug šviesos.Tik bijau,kad nenusviltų. rolleyes.gif
Merii
QUOTE(emma @ 2010 03 14, 14:14)
Lark,o miltligė,tai kai pabąla lapai?
*

nea, kur jauni lapeliai, tai tarsi pamiltuota būna ir lipnu, pradeda lapai suktis, trauktis..
Jei negydai, paprastai augalas žūsta..
Na bet gal ką ir painioju, bet žinau tiksliai, kad tai užkrečiama.. blush2.gif , profės aiškiau rašo čia.
Sechmeta
Oooo.. Smagu, kad vis dar yra kantrių nolinos augintojų thumbup.gif

Maniškei nolinai treji metai, koto dar neturi, bet jau garbanų ilgumas.... smile.gif
Ruošiuos persodint į rekomenduojamą, kaktusams skirtą, žemę. Nes lig šiol ji pas mane auga durpių supstrakte... Bet nepūva dar, nes laaaabai skūpiai laistau ax.gif

O šiaip, apraše minima, kad "Dėl savo egzotiškos išvaizdos JAV pietuose dažnai sodinamos lauke ir užauga didžiulės kaip medžiai." Kaži, kaip nolina sureaguotų, jei aš ją vasarai persodinčiau lauke į atvirą gruntą g.gif O po vasaros, gražinus ją namo, tiesiog sausros "dietą" pritaikyčiau... Pasinaudočiau tuo, kad "Sukulentai auga ten, kur savaitėmis trunkančias liūtis staiga pakeičia ilgos sausros."

Bet baisu supūdyt ilgakasę vardan eksperimeno... unsure.gif

O gal kas jau bandė vasaros metu ją auginti lauke? ax.gif
Merii
na nžn, man rodos, kad žiemos neatlaikytų unsure.gif
o šiaip visą vasarą laikiau lauke, tai ir lijo ir kepino, manau joms patiko, atsigavo, tik rudenį namo parsinešiau kartu su cimbidžiu.
*snowflake*
as gimtad proga gavau sita gelyte, labai jau grazi, egzotiska 4u.gif wub.gif idomu skaitineju apie ja, kaip ja priziureti. sako nelepi ir retai laistyt? kokiu speceliu priziurejimo dalyku zinot? cool.gif
Anubis
As tai nusipirkau seklu sios gelytes, bandysiu auginti nuo pradziu. Idomu ar dar kas taip bandet? bigsmile.gif
*snowflake*
na as tai taip nesugalvojau biggrin.gif reiks daug kantrybes
Sechmeta
QUOTE(Jurgitukasz @ 2010 03 29, 17:48)
As tai nusipirkau seklu sios gelytes, bandysiu auginti nuo pradziu. Idomu ar dar kas taip bandet?  bigsmile.gif
*

Oiii.. Gal ir isdiks greitai, bet augs tikrai letai... Jos stipriai stipriai letapedes yra augimo procese smile.gif
lempute-
Gavau dovanų ir aš šią gražuolę..
Merii
QUOTE(lempute- @ 2010 04 05, 10:26)
Gavau dovanų ir aš šią gražuolę..
*

tikra gražuolė wub.gif , bet kažko man vazono forma nlb, neišryškina nolinos silueto
lempute-
QUOTE(lark @ 2010 04 11, 15:54)
tikra gražuolė  wub.gif , bet kažko man vazono forma nlb, neišryškina nolinos silueto
*

tai pirkau su tokiu ir dar nepersodinau.. smile.gif Viskas bus sutvarkyta.. 4u.gif
emma
O čia maniškė
Merii
QUOTE(emma @ 2010 04 25, 20:11)
O čia maniškė
*

gražuolė wub.gif
As ir Morka
QUOTE(Jurgitukasz @ 2010 03 29, 16:48)
As tai nusipirkau seklu sios gelytes, bandysiu auginti nuo pradziu. Idomu ar dar kas taip bandet?  bigsmile.gif
*

Nu gi pasmalsausiu kaip sekėsi / sekasi daiginti sėklas. Nes irgi gundausi jų nuspirkt. Tik vat ar labai jos ilgai dyksta įdomu g.gif
vog
Sveikutes 4u.gif ,
As irgi auginu sia grazuole ilgakase bigsmile.gif jau virs metu, siaip rimtu bedu dar neturejau smile.gif tik truputi pagelte lapiuku galiukai schmoll.gif , gal retai laistau ar purskiu g.gif ? Laistau kas dvi savaites skaiciau, kad reikia retai laistyti g.gif .
Imetu nuotraukyte, paziurekit gal patarimu duosit blush2.gif
user posted image
user posted image
user posted image
Kaip manot, kas tiems galiukams blush2.gif ? Dekui
stewie
Ko gero, kad per daug drėgmės. g.gif
Man nesisekė su šita gėlyte, tik tris metus ja pasidžiaugiau.
vikosiuks
user posted image
user posted image
klausiu ismananciu, nuo ko lapai tokiom demelem iseina?
jorng
SVeikos smile.gif turiu šią gėlę jau 8mėn. Prigyjo gana gerai,pradėjo sparčiai augti. Tačiau katinas numete vazona ir ji nukrito. Taip gavosi jog neteko šaknų. Dabar net nežinau ką su ją daryti. Ar nėra jokių šansų jai išgyventi?
aure111
Sveikos aš ir turiu šią gražuolę (jau metai su viršum auginu)wub.gif Maniškė dar maža, bet su labai ilgom kasom biggrin.gif wub.gif Laistau maždaug kartą per savaitę po labai nedaug, auga po trupučiuką.

QUOTE(jorng @ 2011 01 17, 12:46)
SVeikos smile.gif turiu šią gėlę jau 8mėn. Prigyjo gana gerai,pradėjo sparčiai augti. Tačiau katinas numete vazona ir ji nukrito. Taip gavosi jog neteko šaknų. Dabar net nežinau ką su ją daryti. Ar nėra jokių šansų jai išgyventi?
*

Neįsivaizduoju ar išgyventų pasodinus g.gif Bet man rodos jau nėra ko prarast, aš tiesiog uždėčiau ant žemės ir žiūrėčiau kas gautūsi ax.gif

Jei karais užeitų vikosiuks, tai gėlytę man atrodo užpuolė kokie bjaurybės gyventojai doh.gif reiktų kokia actara ar panašiu dalykėliu juos pavaišint ax.gif
-krona-
Gal galit kas nors pasakyti, kodel mano nolina sutrukinejo? unsure.gif nors auga, leidzia naujas kasytes ax.gif
Širdele
7metai kaip turiu nolina. Pirkau ja mazyte, internete paziurejau kokios grazuoles isauga . O ji pas mane taip isleto auga. Nezinau gal ja reiktu patresti?
sanlong
Niekur nerandu atsakymo kodel mano nolinos gumbas suminkstejo ir susiraukslejo, bei pradejo lapai dziut ir kirst? cia perlaistymo ar nedalaistymo pasekme??? nes laistau tikrai mazai, tai nesuprantu kaip tada galetu but perlaistymas g.gif
sineriuke
Širdele nolinos laaaabai letai auga, jos dideles letapedes, na bet per 7 metus turetu tikrai nemažai paaugti smile.gif patrešti galima, visas geles reikia trešti, bet tai reikia daryti pavasari ir vasara ir su silpnesnem trašom smile.gif labai butu idomu pamatyti foto jusu augintinės, idomu kokia gi per 7 metus patapo blush2.gif
Papildyta:
QUOTE(sanlong @ 2011 01 28, 21:23)
Niekur nerandu atsakymo kodel mano nolinos gumbas suminkstejo ir susiraukslejo, bei pradejo lapai dziut ir kirst? cia perlaistymo ar nedalaistymo pasekme??? nes laistau tikrai mazai, tai nesuprantu kaip tada galetu but perlaistymas  g.gif
*

butu idomu pamatyti nuotraukyte ir sužinoti kas kiek laiko laistote g.gif nes jums gal atrodo jog nedaug o nolinai tai gali buti per daug, aš saviške pavyzdžiui laistau karta i menesi ar net dar rečiau, žiema joms nereikia daug vandens, nors lapai ir pas mano pagelto, sužiuvo, galiukai beveik visi, bet pas mane tai del to kad per mažai jai šviesos, kambarys tamsus tad negauna ji tiek šviesos kiek gaudavo vasara nes augo lauke smile.gif
sineriuke
o štai mano nolina, pirkau tokia nes žinau jog jos laabai letai auga 4u.gif
http://www.part.lt/img/61d9f58ff2fcac0c796...a2f2d8a2151.JPG
emma
QUOTE(sineriuke @ 2011 01 29, 20:08)
o štai mano nolina, pirkau tokia nes žinau jog jos laabai letai auga 4u.gif
http://www.part.lt/img/61d9f58ff2fcac0c796...a2f2d8a2151.JPG
*

Kokia gražuolė
Future-bride
sveikos pilvuziu augintojos, ir as sia geluyte susidomejau, dar pasidomejus prieziura isviso sugunde wub.gif bet parduotuvese kainos tai doh.gif gal kuri matet Kaune kur kokia akcija? ar pigiau? 4u.gif
Damute
Savo noliną auginu jau trejus metus. Iš visų gėlių namuose ji man pati mieliausia wub.gif Stovi ji ant stovo, prie radiatoriaus. Matosi, kad ta vieta jai laaabai patinka.
Šį rudenį Rokiškio dvare pamačiau jau vos ne iki lubų užaugusią gražuolę. Nesusilaikiau, įsiamžinau prie jos biggrin.gif
sineriuke
QUOTE(Damute @ 2011 02 15, 14:39)
Savo noliną auginu jau trejus metus. Iš visų gėlių namuose ji man pati mieliausia  wub.gif  Stovi ji ant stovo, prie radiatoriaus. Matosi, kad ta vieta jai laaabai patinka.
Šį rudenį Rokiškio dvare pamačiau jau vos ne iki lubų užaugusią gražuolę. Nesusilaikiau, įsiamžinau prie jos biggrin.gif
*

o tai kur gu nuotraukytės g.gif pasigyrėte o pasirodyt tai nenorite ax.gif manau visoms nolinu augintojoms butu idomu pamatyti ta gražuole mirksiukas.gif
aš taip pat neseniai buvau gėliu centre"Floriada" tai ten nolinu ohmy.gif thumbup.gif labai daug ir labai ivairiu, nuo svoguneliu iki dydžiausiu medžiu, tokiu kad net nežinau ar bute tilptu, i lubas remtusi biggrin.gif
0taki0
labas visom sie glite turiu jau 2 su puse m.o jos pavadinima suzinojau pries valanda blush2.gif kai viras padovanojo tai tuomet nerupejo geles tai ja tiek ir priziurejau po metu kai palaidojau savo pskutini suni ir virui neledus daugeu sunu, zeurei pasineseu ant geliu,mazdauk metus jeskojau sios geles pav.na o dabar kai jau zinau noriu ja atgaivint nes ji rudeni nustojo aukt jos naujieji lapai pasidare vos nepermatomi ir kai juos pakeleu tai ir isitrauke visi naujieji lapai, o senieji lig niekur nieko.ziemos pradzioj is svogunelio prasikale 2 vaikelei.gal katra zinot kas jai nutiko.
0taki0
sveiki ruosiuosi persodinti savo nolina, norejau paklaust kaip teisingai ja pasodint,ar taip kaip buvo (iki puses svoguno)ar galin pakasti visa.
petrauskyte90
sveikos, maciau viena tema jau uzdaryta, o kitos neradau, tai gal nepadarysiu blogai, sukurdama sia tema thumbup.gif pries kelias dienas ir as isigijau nolina, tikriau dvi pakankamai suaugusias vienam vazone, bet perskyriau ir viena gyvena pas mama:) kai skaitinejaus info apie ja, kazkas sake, kad nupjauta nolina pebeauga i virsu, tai ziuriu pas mane yra dvi sakeles, viena nupjauta, o kita ne, tai dabar labai issigandau, kad ji man nebaugs g.gif labai gaila butu, nes istisus metus jos ieskojau, kol pagaliau netycia radau smile.gif
kristinkag
Tas nupjautas jau neauga i virsu, bet isauga naujos sakeles ir jos tada stiebiasi. As irgi turiu bet visai nedideles dvi vazone isodintos reiks atskirti ir persodint, nes jau keli metai nepersodintos auga
petrauskyte90
QUOTE(kristinkag @ 2011 05 05, 15:58)
Tas nupjautas jau neauga i virsu, bet isauga naujos sakeles ir jos tada stiebiasi. As irgi turiu bet visai nedideles dvi vazone isodintos reiks atskirti ir persodint, nes jau keli metai nepersodintos auga
*

tai kaip suprantu man viena saka augs, o kita ne? as tai ir vos grizus su jom atskyriau, tik paskui radau internete, kad reikejo bent pora sav jas palikt, kad apsiprastu naujoj vietoj ir kad zemes reikia kaktusines ir vazono kitokio, tai dabar viska nusipirkau ir laukiu priespilnio, tada vel persodinsiu, tikiuosi nebus jai nuo to blogiau:)
kristinkag
QUOTE(petrauskyte90 @ 2011 05 06, 21:03)
tai kaip suprantu man viena saka augs, o kita ne? as tai ir vos grizus su jom atskyriau, tik paskui radau internete, kad reikejo bent pora sav jas palikt, kad apsiprastu naujoj vietoj ir kad zemes reikia kaktusines ir vazono kitokio, tai dabar viska nusipirkau ir laukiu priespilnio, tada vel persodinsiu, tikiuosi nebus jai nuo to blogiau:)
*

Nieko daugiau apie jas negaliu pasakyti, gavau dovanu pries kelis metus tai ir auga toj pacioj zemej zinau kad laistyt uztenka karta ar du i metus. Gal kas daugiau zino apie ju auginima
petrauskyte90
as cia viena nakti skaitinejaus, tai daug visko prisirinkau
schmetterling
neseniai isigyjasita grazuoli,jau nemaziukas,sustoru gumbu apacioje ir siaip kotas ne is plonuju.gal kas auginate ilgiau ir turite daugiau ka apie ji papasakoti? butu tikrai smagu isgirsti kaip gi gyvuoja jusu namuose smile.gif
Thea!
QUOTE(schmetterling @ 2011 07 31, 11:27)
neseniai isigyjasita grazuoli,jau nemaziukas,sustoru gumbu apacioje ir siaip kotas  ne is plonuju.gal kas auginate ilgiau ir turite daugiau ka apie ji papasakoti? butu tikrai smagu isgirsti kaip gi gyvuoja jusu namuose smile.gif
*

gal kazka maisau,bet jus cia apie nolina? g.gif
schmetterling
na nezinau net kaip ji tiksliai vadina g.gif tik zinau kad tarp zmoniu zinomas kaip dramblio koja
Auks'iukė
laba diena smile.gif Reikia nereiklios gėlės kambaryje. labai patiko NOLINOS. Taigi, apvažiavome gėlių salonus, paskaitėme internete ir visai galva susisuko dėl vieno dalyko. Parduotuvėse matėme ~40cm augalą, tačiau mums reikėtų jo didesnio- norime statyti ant žemės. reiktų apie ~80cm. Paklausus pardavėjos ar stiebas dar augs, beveik visos tikino kad nebeaugs. Didės tik lapų kepurė. Ar tai tiesa? kodėl augalas nebeaugs?

Čia paskaičius temą, kai kurios rašote, kad Noliną auginate nuo mažumos. Tai taip išeina ji auga? tuomet kodėl parduotuvėje sako kad ji nebeaugs?

Aišku radome ir tinkamo dydžio ~80cm tačiau jau ir kaina didelė - o jei nuleips doh.gif smagu būtų ir patiems paauginti, bet jei teigia kad nebeaugs...

kaip yra iš tikrųjų? blink.gif Help g.gif
pandora82

idomios konsultantes jums papuole smile.gif) jei nolinos toliau neaugs tai kaip jos uzauga dideles biggrin.gif biggrin.gif nea tiesiog gal jos nemokejo paaiskint kad greiciau augima pastebesit lapu o ne kamieno smile.gif kamienas labai labai letai auga todel jos ir sako neauga 4u.gif
SKristina
http://public.fotki.com/SKristina27/geles/
o maniske cia.neikelsiu nes labai didele nuotrauka gaunasi doh.gif
Kis Kis Kis
cia kvadratiniame vazonelyje kaip suprantu ta pati nolina, tik paaugusi sauniai thumbup.gif
SKristina
QUOTE(Kis Kis Kis @ 2011 08 21, 11:21)
cia kvadratiniame vazonelyje kaip suprantu ta pati nolina, tik paaugusi sauniai  thumbup.gif
*

taip blush2.gif
R@skil@
Sveikutes!
As taip pat auginu nolina.tik vargse buvo palikta kelis metus Lt.tai suskurdo biskiuka,matyt nepatiko priziuretoja tongue.gif dabar parsiveziau ja i cia.apsilamde truputi,mat i deze buvau idejus.tai bandysiu atgaivint rolleyes.gif ech...o tokia grazuole buvo...

QUOTE(SKristina @ 2011 08 21, 11:11)
http://public.fotki.com/SKristina27/geles/
o maniske cia.neikelsiu nes labai didele nuotrauka gaunasi  doh.gif
*

Nenoriu nugirt,bet Tavo geles nuostabios.tokios isbujoje visos.seflera kokia tanki.as saviske taip pat is mazulytes nuskintos virsunes auginu,na bet ne tokia tanki kaip pas Tave.o nolinos...truksta zodziu bigsmile.gif
Kis Kis Kis
Pritariu, visos gelytes labai grazios smile.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.