Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: rusakalbėms
Supermamų klubas > Motinystė ir tėvystė > Nuo 7 metų ir vyresni > Mokyklos > Vilnius
Pages: 1, 2, 3, 4
Olia84
Į kokia mokykla leisyt savo vaikučius? Lietuvių ar rusų?
Irute
i rusu.
Olia84
aš irgi mastau apie rusų mokyklą, jei tokių liks, nes dar toli iki to...
Irute
jei bus vaiku, einanciu i rusu mokyklas, tai bus ir mokyklu.
as buvau isitikinus kad mano vaikas eis i lietuviu mokykla, jos ir pavarde lietuviska.
o dabar ziurim , kad geriausia eiti i rusu, o lietuviu ir taip galima ismokti:)
oaze 2
Mes savo abu vaikus išleidom mokytis į lietuvių mokyklą.Manau per 12 metų jie puikiai išmoks kalbą, neturės kompleksu bendraujant su vaikais ,kurie kalba lietuviškai.Be to bureliai visi lietuviu kalba.Labai sunku buna vaikams (pati mačiau LVJC) kurie kalba tik rusiškai.Kuo daugiau vaikas žino kalbu ,tuo lengviau jam bus gyvenime.Šiaip prieš tai jie lankė lietuviška darželį, tai problemu su kalba niekada neturėjo schmoll.gif O dabar kai ir mokosi vien 9-10 kais ,tai iš viso nesigailiu tongue.gif(čia tik sūnus), mažoji tai tik kol kas nervus gadina(per pamokas dainuoti pradeda doh.gif )
kaip jai toliau seksis dar neaišku ax.gif
Olia84
bet jug rusu mokyklose visi dalykai lietuviskai, tik gimtoji klaba ir literatura rusu....bent jau mano taip pati taip mokiausi ir jokiu problemu, uztat moku rusu, zinau rusu literatura, ir dar uzsienio kalbas, o lietuviu jau reiktu rinktis rusu kaip uzsienio kalba, o kur dar anglu, vokieciu ar prancuzu.....
Irute
pati esu pedagoge, zinau, kad buna labai sunku vaikams is rusu seimu eiti i lietuviu mokykla.
pradine mokykla dar nieko, bet po to prasideda kalbos, visokios fizikos, chemijos.
sunku.vaikai labai daznai pereina i rusu mokykla.
zinau pavyzdi, viena gabia mergaite padare adaptuota vien del to, kad del kalbos neparode savo tikru ziniu ir gebejimu.
ar jums to reikia?
tuo labiau dar neaisku, o jei jusu vaikas negyvens Lietuvoje?
tai ir rusu (savo gimtosios) kalbos nemokes, savo kulturos, o lietuviu taip ir netaps, tai bus zinokit niekas.
Olia84
QUOTE(Irute @ 2010 03 12, 17:21)
pati esu pedagoge, zinau, kad buna labai sunku vaikams is rusu seimu eiti i lietuviu mokykla.
pradine mokykla dar nieko, bet po to prasideda kalbos, visokios fizikos, chemijos.
sunku.vaikai labai daznai pereina i rusu mokykla.
zinau pavyzdi, viena gabia mergaite padare adaptuota vien del to, kad del kalbos neparode savo tikru ziniu ir gebejimu.
ar jums to reikia?
tuo labiau dar neaisku, o jei jusu vaikas negyvens Lietuvoje?
tai ir rusu (savo gimtosios) kalbos nemokes, savo kulturos, o lietuviu taip ir netaps, tai bus zinokit niekas.
*

pritariu smile.gif
oaze 2
QUOTE(Olia84 @ 2010 03 12, 16:24)
pritariu  smile.gif
*

o aš ne schmoll.gif jus matėt kaip sunku universitetuose ar kolegijoje vaikams kurie baigia rusu mokyklą? tikrai sunku-pusė žodžių nesupranta. Aišku jei vaikas ne gyvens Lietuvoje ,tai jam tas pats ar mokės jis tą lietuvių kalbą ar ne.Na čia tik mano nuomonė ax.gif Mano sūnus laisvai kalba lietuviškai,rusiškai ir angliškai( išmoko žiūrėdamas multikus per Cartoon network kanala). Ir kodėl jis turi nemokėti gimtosios kalbos????Po mokyklos gi grižta namo-pas savo šeima wub.gif
Be to manau jei vaikas gabus,tai jam tikrai nereikia adaptuotos programos schmoll.gif schmoll.gif schmoll.gif joks čia gabumas.Reikia lavinti savo vaikus.Užsiniečiai visi laisvai kalba 2-3 kalbos,o mūsu vaikai tikrai ne prastesni thumbup.gif
Olia84
QUOTE(oaze 2 @ 2010 03 12, 18:41)
o aš ne schmoll.gif jus matėt kaip sunku universitetuose ar kolegijoje vaikams kurie baigia rusu mokyklą? tikrai sunku-pusė žodžių nesupranta. Aišku jei vaikas ne gyvens Lietuvoje ,tai jam tas pats ar mokės jis tą lietuvių kalbą ar ne.Na čia tik mano nuomonė ax.gif Mano sūnus laisvai kalba lietuviškai,rusiškai ir angliškai( išmoko žiūrėdamas multikus per Cartoon network kanala). Ir kodėl jis turi nemokėti gimtosios kalbos????Po mokyklos gi grižta namo-pas savo šeima wub.gif
Be to manau jei vaikas gabus,tai jam tikrai nereikia adaptuotos programos schmoll.gif  schmoll.gif  schmoll.gif joks čia gabumas.Reikia lavinti savo vaikus.Užsiniečiai visi laisvai kalba 2-3 kalbos,o mūsu vaikai tikrai ne prastesni thumbup.gif
*

taip gerbiu ir jusu nuomone. buna skirtingu situaciju...vaikas vaikui nelygus. o siaip jei nuo mazens mokyti, tai vaikai greit ismoksta
olenka
Musu misri seima, tad ir klausimo nebuvo i kuria mokykla eiti.
as pati baigiau rusu mokykla, univere puse metu tylejau, bijojau prasizioti doh.gif

dabar rusiskas su vaikais kalbasi seneliai ir as, nors jiems lengviau kalbeti lietuviskai. sengiuosi knygas rusiskas skaityti. nezinau kaip reikes ismokinti skaityti, nes norisi kad vaikai turetu galimybe prisiliesti prie turtingos rusu literaturos.
Olia84
QUOTE(olenka @ 2010 03 12, 19:44)
as pati baigiau rusu mokykla, univere puse metu tylejau, bijojau prasizioti doh.gif

dabar rusiskas su vaikais kalbasi seneliai ir as, nors jiems lengviau kalbeti lietuviskai. sengiuosi knygas rusiskas skaityti. nezinau kaip reikes ismokinti skaityti, nes norisi kad vaikai turetu galimybe prisiliesti prie turtingos rusu literaturos.
*

Matot, ivairiu situaciju buna, man asmeniskai jokiu kompleksu ar bedu su lietuviu kalba nebuvo, nors baigiau rusu mokykla, bet buna ir kitaip. Nejauciau jokio skirtumo ar lietuviskai sneket ar rusiskai. Vis del to diskusija gaunas....
oaze 2
QUOTE(olenka @ 2010 03 12, 18:44)

*

vat čia aš pilnai sutinku drinks_cheers.gif rusu literatuta-tikras lobys thumbup.gif thumbup.gif Tik vat neverta jaudintis ,kad vaikas nemokės skaityti rusiškai.Mano sūnui šiais metai prasidėjo rusu kalba ir jis jau laisvai skaito .Tik kad to noro nėra skaityti nei rusiškai nei lietuviškai blush2.gif Manau viskam savo laikas.aš irgi baigiau rusu mokykla ir žinau kaip sunku man buvo studijuoti medicina lietuvių kalba.Aš už tai ,kad mano vaikai kuo daugiau mokėtu kalbų .Jie lanko burelius ir laisvai bendrauja ir rusiškai ir lietuviškai.aišku neverta atiduoti vaiką i lietuvių mokyklą ,jei jis kalba tik rusų kalba.Tokiam vaikui tai bus stresas.
Basha
[quote=oaze 2,2010 03 12, 17:41]
o aš ne schmoll.gif jus matėt kaip sunku universitetuose ar kolegijoje vaikams kurie baigia rusu mokyklą? tikrai sunku-pusė žodžių nesupranta.

Nesutinku schmoll.gif baigiau VU medicinos fakultetą, iš 3 geriausių studentų 2 buvo rusakalbiai baigę rusų mokyklas, o į 10 geriausių įėjo 2/3 rusakalbių.

Aš tik už rusų mokyklą. Gyvenant Lietuvoje vaikas ir taip išmoks kalbėti lietuviškai - kieme su draugais, per TV, bureliuose, o ir rusų mokyklose lietuvių kalbos programos labai stiprios: ir gramatika, ir literatūra, ir kalbos kultūra.
Tai kad vaikas baigs lietuvių mokyklą dar nereiškia, kad jis taps lietuviu, o savo šaknų, kultūros išsižadės (niekam ne paslaptis, kad lietuviai (aišku ne visi) ne ypatingai mėgsta rusus, ir vaikas norėdamas pritapti prie klasės draugų nori- nenori turės išsižadėti savo šaknų, kitaip bus atstumtas.)
olenka
QUOTE(Basha @ 2010 03 12, 23:14)
Nesutinku  schmoll.gif baigiau VU medicinos fakultetą, iš 3 geriausių studentų 2 buvo rusakalbiai baigę rusų mokyklas, o į 10 geriausių įėjo 2/3 rusakalbių.

*

as sakyciau kad taip yra del to kad zmones priprato kovoti, pastoviai stengiasi iveikti sunkumus. tai yra puiku! thumbup.gif

del saknu - na, tai gal ir nuo seimos priklauso. rolleyes.gif
Alexandra.R.
QUOTE(Basha @ 2010 03 12, 22:14)
ir vaikas norėdamas pritapti prie klasės draugų  nori- nenori turės išsižadėti savo šaknų, kitaip bus atstumtas.)
*

nu cia dabar blink.gif is kur cia tokios mintys blink.gif Tipo, saukt tures: as ne rusas, as lietuvis, priimkit mane?
Mano klasej buvo ir lietuviu, ir rusu, ir lenke viena, bet mes NIEKAD iki pat mokyklos baigimo neskirstem savo klasioku pagal tautybe. Mums tai maziausiai rupejo. Ir netrugde nei rusiski vardai, nei pavardes. Nezinau, gal Vilniui yra kazkokia netolerancija, bet mano mieste ir mano klasej is mokiniu puses to niekad nebuvo schmoll.gif Kitas dalykas is mokytoju. O tiksliau tai vienos. Pradines klases mokytoja mane ir kacapke isvadino, kad gerai lietuviskai nemoku verysad.gif Bet cia tik vienetinis atvejis toks buves.
oaze 2

Bet kokiu atvėjų kiekvienas renkasi tą kas geriau jo vaikui mirksiukas.gif tk dėl tų šaknų ir kultūros išsižadėjimo,tai čia jau nesutinku schmoll.gif Visa tai duoda šeima.Iš šeimos jis paims viska ką geriausia wub.gif wub.gif Mūsu vaikai gimė Lietuvoje ir savo Tevynės kalba jie turi žinoti.Jei vaikas ne lanko lietuviško darželio ,paskui eina į rusų mokykla-tai kalbėti jis išmoks daug vėliau lietuviškai.Mano draugės dukra lanko 51-a mokykla N.Vilnioje.Ji labai norėjo lankyti Ugnelė šokių kolektyvą.
Nuėjo pora kartų ,bet kadangi vadovė negalėjo pastoviai jai versti,tai mergaitė niekad nesuprasdavo ką jai daryti arba nespedavo paskui kitus.O jai jau buvo 8 metai ax.gif Va tau ir nežinojimas lietuvių kalbos.Aišku čia ne pasaulio katastrofa, išėjo iš burelio.Bet iš kitos pusės vaikas išgyveno stresą,praverkė visą savaitė.
Alexandra.R.
QUOTE(oaze 2 @ 2010 03 12, 23:33)
Bet iš kitos pusės vaikas išgyveno stresą,praverkė visą savaitė.
*

ir neteko galimybes lankyti bureli, kuri norejo, kuri gal butu labai pamegus, jam atsidavus, o kas zino, gal ir gyvenima su tuo butu susijus. Kas zino. Gal speliot ir neverta, bet... reikia ziuret vaiko geroves, ne savo ambiciju.
musik
QUOTE(oaze 2 @ 2010 03 13, 00:33)
Bet kokiu atvėjų kiekvienas renkasi tą kas geriau jo vaikui mirksiukas.gif tk dėl tų šaknų ir kultūros išsižadėjimo,tai čia jau nesutinku schmoll.gif Visa tai duoda šeima.Iš šeimos jis paims viska ką geriausia  wub.gif  wub.gif Mūsu vaikai gimė Lietuvoje ir savo Tevynės kalba jie turi žinoti.Jei vaikas ne lanko lietuviško darželio ,paskui eina į rusų mokykla-tai kalbėti jis išmoks daug vėliau lietuviškai.Mano draugės dukra lanko 51-a mokykla N.Vilnioje.Ji labai norėjo lankyti Ugnelė šokių kolektyvą.
Nuėjo pora kartų ,bet kadangi vadovė negalėjo pastoviai jai versti,tai mergaitė niekad nesuprasdavo  ką jai daryti arba nespedavo paskui kitus.O jai jau buvo 8 metai ax.gif Va tau ir nežinojimas lietuvių kalbos.Aišku čia ne pasaulio katastrofa, išėjo iš burelio.Bet iš kitos pusės vaikas išgyveno stresą,praverkė visą savaitė.
*

Pilnai sutinku! drinks_cheers.gif
As asmeniskai jokiu kulturos pgrindu mokykloj negavau tongue.gif neskaiciau privalomos literaturos, nesimokiau istorijos, o ka iskaldavau po savaites pamirsdavau doh.gif lotuliukas.gif
Bet jau seniai baigus mokykla pradejau ir knygas skaityt, ir dometis istorija ir kitais dalykais, kai jau su botagu nieks nestovi uz nugaros, tai tiesiog tapo idomu blush2.gif
Olia84
smile.gif
Irute
as manau, kad kiekvieni tevai geriau zino, kas tinka ju vaikui.
vieni uz lietuviu mokykla, kiti uz rusu.
jei vaikas is rusu seimos lanke 5 metus lietuviu darzeli, labai gerai supranta ir kalba lietuviskai, galima ji atiduoti i lietuviu mokykla.bet po to nenustebkit, kad jusu vaikas su jumis lietuviskai nores bendrauti.
jei jusmsis variantas tinka, liuks, rinkites ji.
jei vaikas bendrauja tik rusiskai, nelankes lietuviu darzelio, nebendraves lietuviskai, apie kokia lietuviu mokykla gali buti kalba?
o dar jautresniam vaikui???
ir vaikui, ir mokytojui su juo dirbanciam stresas.
as pati baigiau rusu mokykla, bet kad univere tyleciau, nepasakyciau, ir mokiausi gerai, ir draugu turejau ir magistrantura baigiau. ir darba lietuviu mokykloje gavau.
o apie mergaite, kuriai adaptuota programa priskyre.
buvo taip, mergaite buvo labai protinga, gabi, bet is rusu seimos, ten tevai norejo, kad mergaite ismoktu lietuviskai ir atidave ja i lietuviu mokykla.
nesamone.
mergaite nieko lietuviskai nesuprasdavo, verkdavo, jai buvo sunku, o mokytojai, o kas mokytojai, nepatempi programos, nustatysim adaptuota.
o ka?
o isejus i rusu mokykla, mergaite atsiskleide, atsiskleide jos gabumai, surado draugu, o ten buvo viena visa laika, draugu neturejo.
vienu zodziu, kiekvienas renkasi, kas jam tinka.
sekmes visoms!

Olia84
QUOTE(Irute @ 2010 03 13, 16:24)
jei vaikas is rusu seimos lanke 5 metus lietuviu darzeli, labai gerai supranta ir kalba lietuviskai, galima ji atiduoti i lietuviu mokykla.bet po to nenustebkit, kad jusu vaikas su jumis lietuviskai nores bendrauti.
jei vaikas bendrauja tik rusiskai, nelankes lietuviu darzelio, nebendraves lietuviskai, apie kokia lietuviu mokykla gali buti kalba?
as pati baigiau rusu mokykla, bet kad univere tyleciau, nepasakyciau, ir mokiausi gerai, ir draugu turejau ir magistrantura baigiau. ir darba lietuviu mokykloje gavau.
buvo taip, mergaite buvo labai protinga, gabi, bet is rusu seimos, ten tevai norejo, kad mergaite ismoktu lietuviskai ir atidave ja i lietuviu mokykla.
nesamone.
mergaite nieko lietuviskai nesuprasdavo, verkdavo, jai buvo sunku, o mokytojai, o kas mokytojai, nepatempi programos, nustatysim adaptuota.
o ka?
o isejus i rusu mokykla, mergaite atsiskleide, atsiskleide jos gabumai, surado draugu, o ten buvo viena visa laika, draugu neturejo.
sekmes visoms!
*

O gal yra tokių kurios baigė lietuvių mokyklą? kokia jūsų patirtis?
olenka
QUOTE(Olia84 @ 2010 03 13, 16:32)
O gal yra tokių kurios baigė lietuvių mokyklą? kokia jūsų patirtis?
*

mano drauge is misrios seimos. 10 metu mokesi rusu mokykloje, 11 klaseje sumaste pereiti i lietuviu gimnazija ( doh.gif ). buvo ziauriai sunku, bet savo uzsispyrimo deka ji greitai pasivijo bendraklasius ir puikiai baige mokykla. bet tai tikriausiai vienetinis atvejis. ne visi turi tiek ryzto ir noro unsure.gif ir gabumu unsure.gif
Basha
Turiu kaimyną berniuką, jam dabar 7 metai. Abu tėvai rusai, seneliai rusai. Vaikas ėjo į lietuvių darželį, namuose su juo kalbėjo ir rusiškai ir lietuviškai (tikrai labai labai nekokybiškai, jeigu taip galima pasakyti). Kai berniukui buvo 4-5 m jo kalba buvo klaiki, viename sakinyje buvo 3 rusiški, 3 lietuviški žodžiai, apie galūnių derinimą net nekalbu. Dabar jis eina į lietuvių darželį-mokyklą. Kai jis kalba rusiškai nuo pusės sakinio jam pritrūksta žodžių, jis turi juos pasakyti lietuviškai, lietuviškai jis kalba nevisai taisyklingai. Bet labiausiai mane šokiravo jo močiūtės pasakojimas: močiūtė ji atveda į mokyklą, priėjęs prie mokyklos durų jis prašo, kad močiūtė nekalbėtų su juo rusiškai jo klasiokams ir mokytojai girdint.

Nenoriu, kad mano vaikas gėditusi savo kalbos ar nertusi iš kailio, kad pritaptų prie kitų.
Ar žinot kaip angliškai skamba gimtoji kalba - mother lanuage, t.y ne gimtinės kalba, o kalba kuria su vaiku nuo naujagimystės kalbėjo mama. Manau tuo viskas pasakyta.

Geriau tegul vaikas vėliau išmoksta lietuvių kalbą, bet vaikystėje, kai formuojasi jo asmenybė, savęs ir kitų vertinimas, jis turi jaustis saugiai. Kalbą galima išmokti bet kada, o vaikystėje įgytų kompleksų ir pasamonėje užslėptų baimių atsikratyti beveik neįmanoma.
Natuke
QUOTE(Basha @ 2010 03 13, 22:26)
Turiu kaimyną berniuką, jam dabar 7 metai. Abu tėvai rusai, seneliai rusai. Vaikas ėjo į lietuvių darželį, namuose su juo kalbėjo ir rusiškai ir lietuviškai (tikrai labai labai nekokybiškai, jeigu taip galima pasakyti). Kai berniukui buvo 4-5 m jo kalba buvo klaiki, viename sakinyje buvo 3 rusiški, 3 lietuviški žodžiai, apie galūnių derinimą net nekalbu. Dabar jis eina į lietuvių darželį-mokyklą. Kai jis kalba rusiškai  nuo pusės sakinio jam pritrūksta žodžių, jis turi juos pasakyti lietuviškai, lietuviškai jis kalba nevisai taisyklingai. Bet labiausiai mane šokiravo jo močiūtės pasakojimas: močiūtė ji atveda į mokyklą, priėjęs prie mokyklos durų jis prašo, kad močiūtė nekalbėtų su juo rusiškai jo klasiokams ir mokytojai girdint.

Nenoriu, kad mano vaikas gėditusi savo kalbos ar nertusi iš kailio, kad pritaptų prie kitų.
Ar žinot kaip angliškai skamba gimtoji kalba - mother lanuage, t.y ne gimtinės kalba, o kalba kuria su vaiku nuo naujagimystės kalbėjo mama. Manau tuo viskas pasakyta.
*

drinks_cheers.gif štai dėl to aš leidžiu vaikus į rusų mokyklą/ darželį. Pvz mūsų rajone lietuvių ir rusų tautybės vaikai nesutaria, vieni kitus erzina, kartu nežaidžia. Įsivaizduojat kaip tokiam vaikui gali būti sunku pritapti klasėje g.gif
Olia84
QUOTE(Natuke @ 2010 03 14, 00:39)
drinks_cheers.gif štai dėl to aš leidžiu vaikus į rusų mokyklą/ darželį.  Pvz mūsų rajone lietuvių ir rusų tautybės vaikai nesutaria, vieni kitus erzina, kartu nežaidžia. Įsivaizduojat kaip tokiam vaikui gali būti sunku pritapti klasėje g.gif
*

Ar žinot kaip angliškai skamba gimtoji kalba - mother lanuage, t.y ne gimtinės kalba, o kalba kuria su vaiku nuo naujagimystės kalbėjo mama. Manau tuo viskas pasakyta. -puikiai pasakyta thumbup.gif
Basha
Manau, kiekviena mama turi atsižvelgti į savo vaiko interesus čia ir dabar, o ne tada kai jis pradės studijuoti.
Pvz. mano 5 m. dukra nuo mažens kalba dviem kalbom: lietuviškai su tėčiu, rusiškai su manimi. Bet aš žinau, kad kalbėdama rusiškai ji jaučiasi laisviau, jos kalba turtingesnė, tarp rusakalbių vaikų ji jaučiasi kaip žuvis vandenyje, t.y.ji save daugiau tapatina su rusais nei su lietuviais. Geriau tegul ji būna viena iš pirmųjų rusų mokykloje (lietuvių kalbos mokėjimas šiuo atvėju jos privalumas), negu viena iš paskutinių lietuvių mokykloje.

Jeigu aš gyvenu Lietuvoje dar nereiškia, kad turiu leisti vaiką į lietuvių mokyklą. O gal mano dukra už japono ištekės, tai ką, man dabar jai japonų mokyklos ieškoti biggrin.gif
Natuke
QUOTE(Irute @ 2010 03 13, 14:24)
nesamone.
o ka?
sekmes visoms!
*

Mes apie metus pragyvenom Šiutėje, mažoji visą laiką ejo į lietuvių darželį (buvo mzd 4 metų, galvojau išmoks kalbą). Kalbos neišmoko apart miegoti, valgyti į lauką ir savarbiausias NEGALIMA. doh.gif Visą laiką tylėjo kaip kyškutis kamputėje - o ji yra judri ir gabi, bendraujanti mergaitė.
olenka
is tikruju jusu pavyzdziai jaudinantys blink.gif tai tik irodo kad kiekvienas atvejis yra subjektyvus, ir labai svarbu jautriai reaguoti i vaiko poreikius ir i jo reakcijas i aplinka 4u.gif
neimanoma rasti visiems tinkancios iseities, nes visi atvejai skirtingi 4u.gif
Olia84
QUOTE(olenka @ 2010 03 14, 00:05)
mano drauge is misrios seimos. 10 metu mokesi rusu mokykloje, 11 klaseje sumaste pereiti i lietuviu gimnazija (  doh.gif ). buvo ziauriai sunku, bet savo uzsispyrimo deka ji greitai pasivijo bendraklasius ir puikiai baige mokykla. bet tai tikriausiai vienetinis atvejis. ne visi turi tiek ryzto ir noro  unsure.gif ir gabumu  unsure.gif
*

g.gif
Irute
Visiskai sutinku su Basha ir Natuke.
visi atvejai skirtingi, o traumuoti vaiko vien del to, kad ismoktu lietuviu kalba ir savo gimtaja kalba zodzio su zodziu negaletu istarti- absurdas.
o vaikai dabartineje rusu mokykloje kalba lietuviskai labai gerai, ir netgi be akcento.
tai kad tikrai nera ko bijoti.
o ir nuo rusakalbiu tevu priklausys ar issilaikys tos rusu ir lenku mokyklos, bus vaiku, bus ir mokyklu.
Basha
[quote=Irute,2010 03 14, 09:59]
o vaikai dabartineje rusu mokykloje kalba lietuviskai labai gerai, ir netgi be akcento.
tai kad tikrai nera ko bijoti.

thumbup.gif pritariu, mano kaimynė dirba mokytoja rusų mokykloje, sako, kad dabar vaikai baigę mokyklą laisvai kalba lietuvių kalba, nes labai stiprios programos, daug savaitinių valandų.
Nulika
QUOTE(Basha @ 2010 03 13, 23:26)
Turiu kaimyną berniuką, jam dabar 7 metai. Abu tėvai rusai, seneliai rusai. Vaikas ėjo į lietuvių darželį, namuose su juo kalbėjo ir rusiškai ir lietuviškai (tikrai labai labai nekokybiškai, jeigu taip galima pasakyti). Kai berniukui buvo 4-5 m jo kalba buvo klaiki, viename sakinyje buvo 3 rusiški, 3 lietuviški žodžiai, apie galūnių derinimą net nekalbu. Dabar jis eina į lietuvių darželį-mokyklą. Kai jis kalba rusiškai  nuo pusės sakinio jam pritrūksta žodžių, jis turi juos pasakyti lietuviškai, lietuviškai jis kalba nevisai taisyklingai. Bet labiausiai mane šokiravo jo močiūtės pasakojimas: močiūtė ji atveda į mokyklą, priėjęs prie mokyklos durų jis prašo, kad močiūtė nekalbėtų su juo rusiškai jo klasiokams ir mokytojai girdint.

Geriau tegul vaikas vėliau išmoksta lietuvių kalbą, bet vaikystėje, kai formuojasi jo asmenybė, savęs ir kitų vertinimas, jis turi jaustis saugiai. Kalbą galima išmokti bet kada, o vaikystėje įgytų kompleksų ir pasamonėje užslėptų baimių atsikratyti beveik neįmanoma.
*

drinks_cheers.gif
mano vaikas lanke liet, darzeli, ir kadangi as pasiduomejau kaip su ta dvikalbyste, taigi turiu buti taip, darzelyje jis kalba tik lietuviskai o namuose tik rusiskai, tai labai suveikia, vaikas ieina i darzeli ir jam automatiskai isijungia liet, k. o namuose atvirksciai.
O del to kad vaikai prades gedijasi savo gimines kalbos tai tikra tiesa.
Olia84
QUOTE(nuliaX @ 2010 03 14, 13:30)
drinks_cheers.gif
mano vaikas lanke liet, darzeli, ir kadangi as pasiduomejau kaip su ta dvikalbyste, taigi turiu buti taip, darzelyje jis kalba tik lietuviskai o namuose tik rusiskai, tai labai suveikia, vaikas ieina i darzeli ir jam automatiskai isijungia liet, k. o namuose atvirksciai.
O del  to kad vaikai prades gedijasi savo gimines kalbos tai tikra tiesa.
*

sakyciau labai gera iseitis thumbup.gif
Leksa
QUOTE(Basha @ 2010 03 13, 22:26)
Geriau tegul vaikas vėliau išmoksta lietuvių kalbą,

Kalbą galima išmokti bet kada,
*

Tik pamirstate, kad vaikams daug lengviau mokytis kalbu, nei suaugusiems. Daug greiciau svetima kalba ismoks 4 metu vaikas zaisdamas su kitais vaikais, nei 40 metu suauges.
Kiek domejausi, tai psichologai teigia, jog iki 4 metu vaikas gali mokytis is karto net 3 kalbu ir tai jam nesudarys sunkumu. O jus pameginkit dabar ismokyti vienu metu, kad ir 2. Bus daug daug sunkiau.
Olia84
smile.gif maniškiai metukai vos pradeda kalbet, mama, papa, baba, lialia, daj...net nzn nuo kada ir kaip pradeti mokyti lietuvių kalbos
Basha
QUOTE(Leksa @ 2010 03 14, 13:15)
Tik pamirstate, kad vaikams daug lengviau mokytis kalbu, nei suaugusiems. Daug greiciau svetima kalba ismoks 4 metu vaikas zaisdamas su kitais vaikais, nei 40 metu suauges.
Kiek domejausi, tai psichologai teigia, jog iki 4 metu vaikas gali mokytis is karto net 3 kalbu ir tai jam nesudarys sunkumu. O jus pameginkit dabar ismokyti vienu metu, kad ir 2. Bus daug daug sunkiau.
*

Tiesa, vaikas labai greitai išmoksta kitą kalbą, todėl lietuvių kalbą gali laisvai išmokti žaisdamas su kitais vaikais, tik reikia vaikui sudaryti sąlygas bendrauti su kitakalbiais vaikais (o tai jau priklauso nuo tėvų norų ir pastangų).
Būtent iš psichologinės pusės vaikui yra geriau eiti į tą mokyklą, kurios kalbą jis yra įvaldės, nes mokykloje vaikas mokosi ne tik kalbos, bet ir begalę kitų dalykų. Taigi jei jis visas savo vidines jėgas skirs tam, kad suprasti kas yra kalbama, taip pat jaus diskomfortą, kad ne viska supranta, o dar neduok dievė kiti vaikai juoksis, tai tokiam pirmokėliui visam gyvenimui galima užkrauti kompleksus ir atmušti norą mokytis.
Nejau neprisiminat savęs pradinukais: kaip norisi pirmam atsakyti, kad mokytojas būtent tau leistų skaityti, skaičiuoti, kaip baisu, ką nors padaryti blogai, kad vaikai nesijuoktų.
Manau vaiko psichinė gerovė yra svarbiau už viską.
Olia84
QUOTE(Basha @ 2010 03 14, 18:50)
Tiesa, vaikas labai greitai išmoksta kitą kalbą, todėl lietuvių kalbą gali laisvai išmokti žaisdamas su kitais vaikais, tik reikia vaikui sudaryti sąlygas bendrauti su kitakalbiais vaikais (o tai jau priklauso nuo tėvų norų ir pastangų).
Būtent iš psichologinės pusės vaikui yra geriau eiti į tą mokyklą, kurios kalbą jis yra įvaldės, nes mokykloje vaikas mokosi ne tik kalbos, bet ir begalę kitų dalykų. Taigi jei jis visas savo vidines jėgas skirs tam, kad suprasti kas yra kalbama, taip pat jaus diskomfortą, kad ne viska supranta, o dar neduok dievė kiti vaikai juoksis, tai tokiam pirmokėliui visam gyvenimui galima užkrauti kompleksus ir atmušti norą mokytis.
Nejau neprisiminat savęs pradinukais: kaip norisi pirmam atsakyti, kad mokytojas būtent tau leistų skaityti, skaičiuoti, kaip baisu, ką nors padaryti blogai, kad vaikai nesijuoktų.
Manau vaiko psichinė gerovė yra svarbiau už viską.
*

Apie tai pradžioj ir rašiau, jog buna įvairiu situaciju, vaikas vaikui nelygus. Skirtingi charakteriai, skirtingi psichologiniai klimatai šeimuose ir t.t. Matyt tik pati motina gali pajusti kas jos vaikui butu geriau ... bet reik uzmirsti savo isitikinimus ir ambicijas
Olia84
4u.gif
Irute
Tiesa, visai pamirsau parasyti.
turiu viena drauge, lituaniste, tai del lietuviu kalbos aktualu.
tai ka ji sako, tokiem vaikam, kurie is rusu seimu ir lietuviu mazai girdejo, reikia baigti rusu pradine mokykla. kad vaikas suvoktu , kad yra rusu kalba, gimtojji, yra lietuviu, moketu skirti abeceles viena nuo kitos. o po to jau ziureti.
jei su lietuviu seksis puikiai, gal ir galima butu bandyti lietuviu mokykla.
o jei neypatingai, likti rusu mokykloje.ir ramiai sau mokytis ir dziaugtis gyvenimu:)))
Olia84
O kaip jus žiūryt į tai, kai nemišrioj šeimoj su vaiku nuo pat gimimo kalbama tik lietuviškai?
Natuke
Mane domintų kalbos kokybė...

Aplamai - gimtoj kalba, tai širdies, emocijų kalba - kaip galima kalbėti su savo vaiku tik lietuviškai? g.gif Čia gal dėl didžiulio streso ir baimės g.gif

Šiaip turime džiaugtis, kad turime tokia galimybę - leisti vaikus į mokyklą kur jie studijuos viską gimtąja kalba. Nes daug tautų to neturi, o mes turim tongue.gif
Olia84
QUOTE(Natuke @ 2010 03 17, 10:52)
Mane domintų kalbos kokybė...

Aplamai - gimtoj kalba, tai širdies, emocijų kalba - kaip galima kalbėti su savo vaiku tik lietuviškai?  g.gif Čia gal dėl didžiulio streso ir baimės g.gif

Šiaip turime džiaugtis, kad turime tokia galimybę - leisti vaikus į mokyklą kur jie studijuos viską gimtąja kalba. Nes daug tautų to neturi, o mes turim tongue.gif
*

smile.gif o nelažai pažistu tokiu kurie kalba su vaikeliu tik lietuviškai, na ir ta lietuviška kalba dažnai laužta buna...
Nuke1
QUOTE(Olia84 @ 2010 03 17, 10:02)
smile.gif  o nelažai pažistu tokiu kurie kalba su vaikeliu tik lietuviškai, na ir ta lietuviška kalba dažnai laužta buna...
*

O aš nepažįstu nei vienos mamos iki 30 (ar net 40) kuri kalbėtų "laužta kalba". Tarybiniai metai seniai praeity, tai visos mokėsi lietuvių kalbos mokykloj, gavo aukstąjį ar kitą išsilavinimą lietuvių kalba. Taip, rašydamos mes darom specifinių klaidų (ir tai ne visos), bet "laužta kalba" jau liko bobučių privilegija.

Aš pati su vaikais kalbu tik rusiškai ir jei bus galimybė- leisiu į rusų mokyklą. Taip, ir pradinukų (o vėliau lietuvių kalbos) mokytoją iš lietuvių mokyklos samdysiu nuo pat pradžiu, kad vaikai visada turėtų pasirinkimą. Bent jau tokie planai, kol kas.
Olia84
QUOTE(Mergiona @ 2010 03 17, 11:20)
O aš nepažįstu nei vienos mamos iki 30 (ar net 40) kuri kalbėtų "laužta kalba". Tarybiniai metai seniai praeity, tai visos mokėsi lietuvių kalbos mokykloj, gavo aukstąjį ar kitą išsilavinimą lietuvių kalba. Taip, rašydamos mes darom specifinių klaidų (ir tai ne visos), bet "laužta kalba" jau liko bobučių privilegija.

Aš pati su vaikais kalbu tik rusiškai ir jei bus galimybė- leisiu į rusų mokyklą. Taip, ir pradinukų (o vėliau lietuvių kalbos) mokytoją iš lietuvių mokyklos samdysiu nuo pat pradžiu, kad vaikai visada turėtų pasirinkimą. Bent jau tokie planai, kol kas.
*

Mano pažistama labai prastai kalba lietuviškai. Jai 25 metai. Klaiku klausyti, buvusi mano klasiokė. Ji su dukrele kalba lietuviškai. Vidurinej išlaikė bendra lietuvių kalbos egzameną tik dėl to kad ją pagailėjo....užtat dabar su dukryte kalba lietuviškai...ir leis į lietuvių mokyklą.
Irute
Jus apie save kalbat ar siaip klausiat teoriskai?
jus juk su vaiku iki metu kalbejot rusiskai kiek as supratau ir pirmuosius zodzius sako rusiskai, tai kaip jus dabar paimsit ir pradesit su vaiku kalbeti lietuviskai?
jam juk jau mastymas ir kalbos pradmenys pradejo formuotis.
kaip galima sitaip?
ir po to as nesuprantu, kam kalbeti lietuviskai, jei jus seimoj bendraujat rusiskai?
nei vaikas vienos kalbos nei kitos normaliai nemokes.
Natuke
Aš jaučiu Olia čia teoriškai pasakė smile.gif

Na aš nepasakysiu, kad mano kalba puiki g.gif Viską galiu pasakyt, viską suprantu, skaitau paskaitas, vedžiau pamokas lietuviškai, baigiau vpu taip pat lietuviškai kalbėjau, na bet jaučiasi tas akcientas ir gan stirpiai turbūt g.gif

Irutė, aš irgi lengvam šoke - kam galima taip - bet rimtai, jeigu jai nesisekė su liet. kalba, ji gal negalėjo kažko dėl to padaryt, jaučia stresą, kad ir vaikelis nešmoks, tai ir bando lipdyt lietuviuką g.gif Man įdomu, kaip jaučiasi močiutės, tėvelis kiti šeimos nariai. Ar močiutė/senelis gali bendrauti su anukėliu, sekti pasakas.. g.gif
Olia84
QUOTE(Natuke @ 2010 03 18, 15:32)
Aš jaučiu Olia čia teoriškai pasakė smile.gif

Na aš nepasakysiu, kad mano kalba puiki  g.gif Viską galiu pasakyt, viską suprantu, skaitau paskaitas, vedžiau pamokas lietuviškai,  baigiau vpu taip pat lietuviškai kalbėjau, na bet jaučiasi tas akcientas ir gan stirpiai turbūt  g.gif

Irutė, aš irgi lengvam šoke - kam galima taip - bet rimtai, jeigu jai nesisekė su liet. kalba, ji gal negalėjo kažko dėl to padaryt, jaučia stresą, kad ir vaikelis nešmoks, tai ir bando lipdyt lietuviuką  g.gif Man įdomu, kaip jaučiasi močiutės, tėvelis kiti šeimos nariai. Ar močiutė/senelis gali bendrauti su anukėliu, sekti pasakas..  g.gif
*

Na čia ne tik kalboje esmė, ji ir pavarde rusų sulietuvino, ir pati dabar -ienė....seneliai irgi kalba lietuviškai kaip moka su mažiuke , del pasakų nzn
Papildyta:
dabar yra lietuvė...ir labai tuo didžiojasi, nors kalba klaikiai.
>>sabina<<
nepergyvenkit, mano mokykloj vienetai rusiskai snekejo geriau nei lietuviskai. du trecdaliai neturejo jokio skirtumo kuria kalba bendraut. televizija, laikrasciai, draugai, bureliai, juk visur supa lietuviu kalba, neimanoma neismokti, nebent vaikas turi ypatinga imuniteta jai tongue.gif plius dar pati mokykla.
o lietuviu mokykloj, manyciau, rusu kalbos neismoksi ant tiek gerai, kiek lietuviu k. - rusu mokykloj.
Olia84
QUOTE(Irute @ 2010 03 18, 13:04)
Jus apie save kalbat ar siaip klausiat teoriskai?
jus juk su vaiku iki metu kalbejot rusiskai kiek as supratau ir pirmuosius zodzius sako rusiskai, tai kaip jus dabar paimsit ir pradesit su vaiku kalbeti lietuviskai?
jam juk jau mastymas ir kalbos pradmenys pradejo formuotis.
kaip galima sitaip?
ir po to as nesuprantu, kam kalbeti lietuviskai, jei jus seimoj bendraujat rusiskai?
nei vaikas vienos kalbos nei kitos normaliai nemokes.
*

Matyt jus mane ne supratot...
Savo dukrytę planuoju atiduoti, kai laikas ateis, į rusų mokyklą. Bet ją vis gi reikės mokyti ir lietuvių kalbos, ne kaip gimtos. Bendrausim mes kaip ir bendravom rusiškai , nes nepripažistu kai rusakalbiu šeimoje su vaiku kalbama lietuviškai, man tai marazmas. Bet ateis laikas ir reiks, kad dukrytė suprastų ir lietuvių kalbą. Kažkada jug reikės mokyti, ir manau jog anksčiau nei ateis laikas eit į mokyklą.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.