QUOTE(nikvik @ 2010 04 13, 13:45) girdejai ir as tai (kadangi nelabai tai aktualu, kolkas i si klausima nesigilinau), kad visi - ir baige lietuviu mokyklas, ir baige tautines- tures laikyti vienoda lietuviu kalbos egzamina. Jei is tikruju taip yra, tai drasiai galima laikyti tautiniu mazumu DISKRIMINACIJA ir kreiptis i tarptautinius teismus ir organizacijas. Supraskit, NIEKADA rusu vaikas, isauges rusu seimoje, ir nuo vaikystes klausesis rusu pasaku, skaitantis grozine literatura rusu kalba, nemokes lietuviu kalbos taip, kaip lietuviai- ju leksika ir gramatika, net labai gabaus vaiko, niekada nebus tokios pat turtingos. Isimtys butu nebent vienetai nuo gimimo turintys neitiketina kalbos jausma, augantys misriose seimose, lietuviu kalbineje aplinkoje, vaikai. Bet- ar daug tokiu lanko rusu mokyklas? Jei tikrai taip bus, gabiu vaiku, kuriu tevai, kaip benoredami issaugoti vaiko tautini identifiteta, noredami, kad ju vaikai istotu i Lietuvos aukstasias, bus tiesiog priversti leisti savo vaikus bent i lietuviskas gimnazijas ( bet dauguma, ko gero prades nuo pradines mokyklos), kad per kelerius paskutinius metus 'datempti' vaiko lietuviu kalbos zinias iki lygio, kuriame jis kaip lygus gales konkuruoti su lietuviais. Ir neprarastu, del visiskai nuo vaiko nepriklausianciu priezasciu, balu uz lietuviu kalbos egzamina. Bet to - nereikia!!!! Patirtis rodo, kad del kalbos nemokejimo ar blogo mokejimo, neiskrenta rusu jaunimas is aukstuju. Lietuviu kalbos egzaminas turi buti ADAPTUOTAS, ir, norint issaugoti musu tautines mokyklas, reikia visais budais, jungiantis su lenkais, bendradarbiaujant visoms visuomeninems organizacijoms, pedagogais, uz tai kovoti. Jei taip bus, tautines mokyklos bus priverstos eiti zydu S. Aleichemo mokyklos (beje, vienos stipriausiu Vilniuje), keliu - mokyti vaikus dalyku (matematikos, chemijos, fizikos, biologijos) valstybine kalba, ir palikti labai daug pamoku rusu kalbai ir literaturai, rusu istorijai. Is esmes, tai yra lietuviu mokykla su sustiprintu zydu kalbos ir tradiciju mokymu. Kiek zinau, tuo keliu einama ir rusu mokyklose. Salia rusu vadovelio, ant stalu yra ir lietuviski vadoveliai, kad vaikai ismoktu terminologija. Tendencija tokia, kad ir rusu mokyklos, norint islikti ir neprarasti mokiniu, bus paverstos lietuviu mokyklomis su sustiprintu rusu kalbos, literaturos, istorijos destymu, tautiskumo ugdymu. Bet - gal jau geriau taip, negu niekaip. Apie vaiko sugebėjimus Jūs rašote kaip gydytoja ar kaip lingvistė? Jeigu tai, ką Jūs sakote, yra tiesa, ar nevertėtų įvesti trečios rūšies lietuvių kalbos egzaminą, skirtą rusakalbiams, besimokantiems lietuviškose mokyklose?
Irute, mano dukra tik pirmokė, be to po lietuviško daržėlio. Sako " Mama, nepergyvenk, aš neprapulsiu ir lietuvių mokykloje". Ji nelabai dramatizuoja, sunkiau man, suaugusiam žmogui, kuris žino kuo tai gali baigtis. Mes tik už rusų mokyklas, bet neturime galimybių vežiuoti vaiko per kamsčius per visą miestą. Mokykla turi būti arti namų. Taip, mūsų direktorius sako, kad jei mokykla taps gimnazija, jis nebeliks jos direktoriumi. Bet vis tiek labai palaiko tą mintį. Įdomu, kas jam už tai pažadėta?
Atsiprasau, nesupratau, o kodel jis nebeliks direkotrium? ir kaip jis tada gali noreti tos gimnazijos? keista. saunuole jusu dukra, kaip bebutu. o mokykla turi buti arti namu, tai tiesa. tie veziojimai nieko gero.
Alexandra.R.
2010 04 13, 22:30
QUOTE(nikvik @ 2010 04 13, 09:41) Zaviuosi jusu uzsispyrimu universitete. As, greiciausiai, buciau save nurasius, jei butu teke viska versti Del to, kad egzaminas ir liet.kalbos butu visiems vienodas, tai  na, laikiau as liet.k. egza lietuviskoj mokykloj ir jis isties nebuvo labai sunkus. Aisku, gal, kad mus butent tam ir ruose, bet, jei sakot, kad rusu mokykloj gerai moko, daug yra lietuviu pamoku, tai gal nera ko baimintis?
QUOTE(Alexandra.R. @ 2010 04 13, 22:30) Zaviuosi jusu uzsispyrimu universitete. As, greiciausiai, buciau save nurasius, jei butu teke viska versti Del to, kad egzaminas ir liet.kalbos butu visiems vienodas, tai  na, laikiau as liet.k. egza lietuviskoj mokykloj ir jis isties nebuvo labai sunkus. Aisku, gal, kad mus butent tam ir ruose, bet, jei sakot, kad rusu mokykloj gerai moko, daug yra lietuviu pamoku, tai gal nera ko baimintis? kada jus baigėt mokyklą?
QUOTE(skorpiosa @ 2010 04 12, 14:04) Paziurekit kaip gatvej ar parduotuveje zmones spokso o vyresni vos ne pirstais rodo i tokius vaikus, man kartais net geda darosi del tokiu zmoniu  Gyvenu prie darzelio, kur yra atskira negalia turinciu vaiku grupe. Tie vaikai net zaidzia atskirai nuo sveikuju. Neskaiciavau kiek ju ten, bet 10 tikrai nebus. Suaugusiu daunu mieste nemaciau, tai manau, kad ju net nera cia. Bet yra 2 su invalidu vezimeliais. Bet niekas i juos nespokso ir pirstais nerodo. Gal todel, kad sitam "baznytkaimy" visi vieni kitus pazista ir visi apie vieni kitus viska zino. Gal tai ir yra vienintelis mazu miestuku privalumas, cia daugiau tolerancijos. Tik maniau, kad jau ir didesniuose miestuose zmones maziau kreipia demesi i "kitokius". Bent pati, Kaune gyvendama i juos neziurejau ir pirstais nerodziau. Ir mano drauges to nedare. QUOTE(Irute @ 2010 04 12, 14:07) *Idomu, kodel rusu vaikas 7 metu turi viska suprasti lietuviskai, o jei nesupranta, tai jai amen tokiam vaikui, o lietuvis vaikas kuris tarkim nemoka lenkiskai ir rusiskai (aisku is lietuviu seimos is kur jis ismoks) tai tvarkoj. idomus mastymas. **Leksa net nezino, kad dabar pagrindine mokykla 10 klasiu... kokiam pasauly gyvenat ? *Turi suprasti, nes gyvena Lietuvoj. Jei supras budamas 7 metu, tai lengviau ismoks kalba, kurios tikriausiai gyvenime reikes. O Rusijoj rusas vaikas 7 metu paprastai uzsienio kalbos irgi nemoka. Tai kodel lietuvis vaikas turi moketi rusiskai ar lenkiskai? Kad su Lietuvoje gyvenanciais ir nemokanciais kalbos rusais susikalbetu? Ir niekas nesako, kad jei 7 metu nesupranta lietuviskai, tai jam amen. Tiesiog lengviau mokytis kalba, jei ja jau supranta. O kuo mazesnis, tuo lengviau ismokti. **Girdejau, kai pervedinejo, bet 100proc.tikra nebuvau. O jus apie pvz. seimos teise viska zinot? Jei seima turit, tai privalot viska apie tai ismanyt, ar ne? O gal neprivalot, kol tai nera aktualu? Del bendro issilavinimo, tai ir biblija, ir korana deretu perskaityti, bet ne visiems aktualu ar idomu. O galu gale, koks skirtumas, 9 ar 10 klasiu, mokykla vistiek reikia baigti visa ir iki galo. Kai man bus aktualu, tai dar klausimas, kiek ten tu klasiu skaitysis pagrindine. Gal tada net tokios savokos nebus ir visi privales baigti 12. (as esu uz tai. Man atrodo, kad baigineti pagrindine, tai tik nereikalingi papildomi egzaminai ir stresas). QUOTE(Kliak @ 2010 04 13, 14:52) Irute, mano dukra tik pirmokė, be to po lietuviško daržėlio. Sako " Mama, nepergyvenk, aš neprapulsiu ir lietuvių mokykloje". Ji nelabai dramatizuoja, sunkiau man, suaugusiam žmogui, kuris žino kuo tai gali baigtis. Mes tik už rusų mokyklas, bet neturime galimybių vežiuoti vaiko per kamsčius per visą miestą. Mokykla turi būti arti namų. Nu va, matot, pasirodo mama labiau pergyvena nei dukra. As jusu vietoj, jei labai noreciau leisti i tolima rusiskai mokykla, nuvaziuociau i ja. Nueiciau pas mokytoja, pas kuria gal mokytusi mano dukra ir paklausciau, ar nera vaiku is mano miesto dalies. Gal pasirodys, kad kas nors is netoliese gyvenanciu veziuoja savo vaika ten. Tai uz papildoma mokesti ar be jo, galetu dar viena vezti?O jei ir tokiu neatsiras, tai pernelyg pergyvenat. Juk tai nera vienas sprendimas visam laikui. Mergaite paaugs ir gal pati veliau gales vazineti i ta mokykla. O jei taip jau "truks plys" norit leist ja tik i rusu mokykla, tai gal pasvarstykit galimybe pasikeisti buta i kur arciau esanti? Aisku, jei turit savo ir ne su uosviais gyvenat...
QUOTE(vicky @ 2010 04 13, 14:49) Apie vaiko sugebėjimus Jūs rašote kaip gydytoja ar kaip lingvistė? Jeigu tai, ką Jūs sakote, yra tiesa, ar nevertėtų įvesti trečios rūšies lietuvių kalbos egzaminą, skirtą rusakalbiams, besimokantiems lietuviškose mokyklose? kalbu kaip zmogus, kuris mato ir analizuoja. Atleiskit, nevisai tiksliai pasakiau. Rasydama, kad niekada rusu vaikas nemokes lietuviu kalbos kaip lietuvis, turejau omeny rusu mokykla lankanti vaika. Jei vaikas lanko lietuviu mokykla, jis moka lietuviu kalba daug geriau nei tas, kuris lanko rusu, ir jo pasiekimai lietuviu kalbos priklausys tik nuo gabumu ir idetu pastangu, o jie- sutikit su tuo, yra individualus. Ir egzaminas lietuviu kalbos turi skirtis tiems, kurie baige tautines mokyklas, ir tiems, kurie lietuviu. Trecios rusies egzamino tikrai nereiketu.
QUOTE(Alexandra.R. @ 2010 04 13, 22:30) Zaviuosi jusu uzsispyrimu universitete. As, greiciausiai, buciau save nurasius, jei butu teke viska versti Del to, kad egzaminas ir liet.kalbos butu visiems vienodas, tai  na, laikiau as liet.k. egza lietuviskoj mokykloj ir jis isties nebuvo labai sunkus. Aisku, gal, kad mus butent tam ir ruose, bet, jei sakot, kad rusu mokykloj gerai moko, daug yra lietuviu pamoku, tai gal nera ko baimintis? kaip supratau, Aleksandra, baiget lietuviu mokykla. Todel tas egzaminas jums ir nebuvo sunkus. As, pvz., jei baigineciau savo laiku rusu mokykla Visagine, ir laikyciau neadaptuota egzamina, bijau, kad as jo tiesiog neislaikyciau, ir netureciau JOKIOS galimybes istoti i aukstaja. Ar tai nera diskriminacija? Ko gero, kad net metu metais samdyti repetitoriai nelabai ir padetu (o tevai neturejo galimybiu). Butu gana drasu, jei teigtumet, kad as tingine ar negabi. Visagine tiesiog NERA kalbines aplinkos. Kaip ir NERA kalbines lietuviuk. aplinkos rusu mokykloje, o vaikas joje praleidzia labai daug laiko. Papildyta:[quote=Leksa,2010 04 14, 09:13] *Turi suprasti, nes gyvena Lietuvoj. Jei supras budamas 7 metu, tai lengviau ismoks kalba, kurios tikriausiai gyvenime reikes. O Rusijoj rusas vaikas 7 metu paprastai uzsienio kalbos irgi nemoka. Tai kodel lietuvis vaikas turi moketi rusiskai ar lenkiskai? Kad su Lietuvoje gyvenanciais ir nemokanciais kalbos rusais susikalbetu? Ir niekas nesako, kad jei 7 metu nesupranta lietuviskai, tai jam amen. Tiesiog lengviau mokytis kalba, jei ja jau supranta. O kuo mazesnis, tuo lengviau ismokti. Ir is kur pas Jus, Leksa, toks kategoriskumas - TURI suprasti, 7 m. vaikas lietuviskai. Ne, NETURI, tik todel, kad gyvena Lietuvoje, jei jo seimoje kalbama rusiskai. GERAI, jei supranta - tada , tikrai, lengviau ismoks kalba. GERAI, jei supranta lietuviskai, gerai, jei supranta angliskai, vokiskai ir tt. Tai lavina vaiko smegenis ir duoda jam ateityje konkurencini pranasuma pries tuos, kurie nemoka. IR NIEKO DAUGIAU. NIEKO JIS NETURI. Lietuviu vaikas irgi NETURI moketi lenkiskai ar rusiskai, BET- jei moketu, rusiskai ar lenkiskai, jam tai butu TIK i NAUDA, nes taip pat lavina jo smegenis, ir taip pat jis tures konkurencini pranasuma pries tuos letuvius, kurie NEMOKA. Nebukite, Leksa, tokia trumparege. Ko tik gyvenime Jusu vaikui gali ne prireikti- galbut, butent rusu ar lenku kalbos mokejimas (o jam bus lengiviau tas kalbas ismokti, jei jis jas mokes 7m.) leis jam surasti puiku, gerai apmokama darba. Kalbu mokejimas gyvenime dar ne vienam zmogui netrukde. O zmones, mokantys daug kalbu, visada buvo vertinami, gerbiami,ir dauguma atveju tai laikoma inteligencijos,gero issilavinimo pozymiu. Jusu poziuris, Leksa, yra gana davatkishkas, sorry.
QUOTE(nikvik @ 2010 04 14, 13:12) Kalbu mokejimas gyvenime dar ne vienam zmogui netrukde. O zmones, mokantys daug kalbu, visada buvo vertinami, gerbiami,ir dauguma atveju tai laikoma inteligencijos,gero issilavinimo pozymiu.
Nikvik, visiškai pritariu Jums. Nežinau Jūsų tikslios med. specializacijos, tačiau norėčiau Jūsų paklausti, kaip Jums sekasi rinkti anamnezę iš lenkiškai kalbančių pacientų?
QUOTE(vicky @ 2010 04 14, 14:31) Nikvik, visiškai pritariu Jums. Nežinau Jūsų tikslios med. specializacijos, tačiau norėčiau Jūsų paklausti, kaip Jums sekasi rinkti anamnezę iš lenkiškai kalbančių pacientų? pramokau pagrindinius man reikalingus zodzius ir klausimus.
QUOTE(nikvik @ 2010 04 15, 11:08) pramokau pagrindinius man reikalingus zodzius ir klausimus. Jūs tikra šaunuolė  . Man viena rezidentė sakė, kad rusų 100% pakaks, nes tikra medicinine lenkų kalba kalbančių pacientų Vilniuje nėra. Šiek tiek nukrypsiu nuo temos. Ar Jums teko konsultuoti pacientus, kurie atneštų Jums mokslinius straipsnius iš tarptautinių duombazių anglų kalba? Ar daug tokių?
QUOTE(vicky @ 2010 04 15, 11:27) Jūs tikra šaunuolė  . Man viena rezidentė sakė, kad rusų 100% pakaks, nes tikra medicinine lenkų kalba kalbančių pacientų Vilniuje nėra. Šiek tiek nukrypsiu nuo temos. Ar Jums teko konsultuoti pacientus, kurie atneštų Jums mokslinius straipsnius iš tarptautinių duombazių anglų kalba? Ar daug tokių? tikrai taip, lenku kalba vistik slavu grupes kalba, susisneketi galima. Per 8 metus, kiek dirbu, tokiu dar nebuvo:) Daug labaiu paplites padrikas skaitymas is ineto.
Aš renkuosi rusų mokyklą. Man nereikia, kad mano vaikas mąstytų kaip lietuvis, nes mūsų šeima rusų ir aš visai nenoriu su savo vaikų nesusikalbėti (turiu omeny ne kalbos prasme, o mąstymo). Aš nenoriu leisti vaiko į lietuvių mokyklą tik tam, kad jis išmoktų lietuvių kalbą kaip lietuvis, svarbiausia kad jis taptų pilnaverte asmenybe ir neįvarytų sau kvailų kompleksų, kad aš ne toks kaip visi, nes mano pavardė rusiška, nes mano tėvai per susirinkimus kalba su žiauriu akcentu (geriau jie patylėtų, ar visai neitų). Nereikia pamiršti kas tu esi ir nesistengti šokti aukščiau galvos. Geriau, kad mano vaikas būtų gabus rusas, negu vidutinybė lietuvis. O į universitetą įstos. Turėk pinigų ir net į Oksvordą pateks, ne tik Į Vilniaus Universitetą. P.S. Puikūs straipsniai pamąstymui, kas dar abėjoja rusų ar lietuvių. http://www.kurier.lt/?r=13&a=1891http://www.klaipeda.mid.ru/doc/shkola_rus_duh.htm
tikrai geras straipsnis, rekomenduoju paskaityti
QUOTE(nuliaX @ 2010 04 17, 20:23) tikrai geras straipsnis, rekomenduoju paskaityti  Oj nieko čia gero,visiškas melas  niekas atskirai mūsų vaikų nei darželije nei mokykloje nesodino(kaip čia rašoma) ir tikrai neprasivardžiavo.o kad vaikai nejaučia ,kad jie rusai po lietuvių mokyklos,tai net nežinau  Nežinau kaip jus, bet aš gimiau ir visa gyvenima gyvenu Lietuvoje,vaikai mano rgi.Mes sergam už lietuvius ,kai žiūrim krepšinį.Eurovizijoje irgi sergam už Lietuvą.Tai mūsu Tevynė. Gal jus ir kitaip jaučiatės ,bet aš į Rusija (kaip tą mergaitė) irgi nenoriu  Pas mane visa šeima čia Lietuvoje.Mano draugai visi irgi čia.Ir neskirstom mes šeimoje žmonės pagal tautybę.Gal todėl ir draugų daug turim  Jei mano vyras turi draugų tarp suomių, vokiečių tai ką jie netokie žmonės???Man pav.tas pats kokia kalba mano vaikai masto(rusų ar lietuvių),Svarbiausia ,kad mintis tos butu geros  Kai atlikinėjau praktiką onkologijos skyriuje ,mačiau kaip vaikai kurie serga gražiai bendrauja ir palaiko vieni kitus.Ir jiems tikrai nesvarbu kokios tautybės kitas vaikas  Reikia vertinti kitus dalykus gyvenime.Pastoviai mokau taip gyventi savo vaikus, kad visada turėtu draugų kurie jiems padėtu . Jau rašiau kaip N.Vilnioje 51 mokykloje rusų mokytoja išsodino vaikus pagal protinius sugėbėjimus.Tai kas gi čia tada??????vat jums kaip ten rašoma ELITA??? Visokių žmonių ir gerų ir blogų turi ir lietuviai ir rusai.Šitas straipsnis man taip atrodo parašytas tik tam, kad daugiau vaikų lankytu rusų mokyklas.Bet negerai ,kad suaugė žmonės moko vaikus neapkesti šalies kurioje gyvena. Nutariau šią temą daugiau nerašyti.Nes tikrai visi senai apsisprendė.Keista ,kad tik visur rašote ,kad vaikai iš rusų šeimų blogai mokosi arba jaučiasi lietuvių mokykloje.Tikrai taip nėra.
Man irgi pasirode sis straipsnis (pirmas) truputi iskreiptas. Vaikai yra vaikai ir jie prikomba viens prie kito, ir pravarzdiuoja nepriklauso nuo tautybes, vis kazka sugalvoja, tai kas storas, tai kas chudas, tai juokinga pavarde ar siaip sau. ir tikrai rusai pravardziuoja rusus (rusu mokykloj) ir tas pats vyksta lietuviu m-loj. tai prie ko cia tos tautybes? o kad mokytojos taip pasakytu ir zemintu kitos tautybes vaikus tikrai niekuomet nepatikeciau!absurdas ir melas.
QUOTE(Irute @ 2010 04 18, 11:09) Man irgi pasirode sis straipsnis (pirmas) truputi iskreiptas. Vaikai yra vaikai ir jie prikomba viens prie kito, ir pravarzdiuoja nepriklauso nuo tautybes, vis kazka sugalvoja, tai kas storas, tai kas chudas, tai juokinga pavarde ar siaip sau. ir tikrai rusai pravardziuoja rusus (rusu mokykloj) ir tas pats vyksta lietuviu m-loj. tai prie ko cia tos tautybes? o kad mokytojos taip pasakytu ir zemintu kitos tautybes vaikus tikrai niekuomet nepatikeciau!absurdas ir melas.man atrodo, tikrai įmanoma o vaikai pravardžiuoja, bet ar reikia duoti jiems dar vieną progą? ir kam vesti vaiką į aplinką, kurioje žmones iš karto nusiteikę prieš kitokios tautybės žmogutį dabar nesakau, kad visur taip yra, bet yra tokių mokyklų. Aš prieš užrašant vaiką į lietuvių mokyklą pasidomėčiau kokios nuotaikos yra klasėse. Pvz į Žemynos nevesčiau, o vat N Vilnės "Atzalyno" leisčiau - nes ten mokosi nemažai rusakalbių vaiku, o pereina jie į vidurinę kartu su savo klase ir jiems bus lengviau.
Noriu ir aš prisidėti prie šitos diskusijos. Man straipsnis labai patiko, aš sutinku suo juo visiškai (viršutinis). Pati nuo 1986 metų mokiausi rusų-lietuvių mokykloje. Mūsų rajone tik tokia mokykla buvo:4 paralėlės lietuvių ir 2 rusų. Taip, aš mokiausiu rusų paralėlėje, tarp rusų vaikų, bet rusų-lietuvių mokykloje ir visą laiką jaučiausi antrarūše. Lietuvių paralėlė rengė šventes, jiems buvo organizuojami buvusių mokinių susitikimai, per savo šimtadienius jie šoko per pertraukas mokyklos foje, jie jautėse šeimininkais savo mokyklos, o mes ten buvome niekas, nes jokių mūsų renginių mums rengti buvo negalima. Net per išleistuvių vakarą direktorius pasakė, kad eis pas lietuvius, tačiau lietuviai jo nepakvietė ir jis priverstas buvo ateiti pas mus. Mokyklą pabaigiau prieš 14 metų, bet ne karto joje nebuvau, nes rusų paralėlėje tokie susitikimai nerengiami. Ir tik negalvokite, kad mes neiniciatyvūs, mums buvo uždrausta. Ir nekartą stovėjome prie direktoriaus durų ir prašėme. Įdomiausia, kad direktorius pusiau rusas, bet kaip gerai parašyta tame straipsnyje, kad ne patys lietuviai buna netolirantiški, bet rusų daugiausia nekenčia rusakalbiai, baigę lietuviškas mokyklas, nes būtent jie turi kompleksų, jaučiasi nepilnaverčiais ir savo pyktį išsilieja ant kitų. Mūsų lietuvių kalbos mokytoja (dėstė mums lietuvių kalbą, o lietuviams rusų) pastebėjo, kad mes (rusai) lyginant su lietuviais labai nepasitikime savimi. Mes bijojome net bandyti stoti į aukštasias mokyklas, o bet koks vidutinis lietuvis žinojo, kad mokysis aukštojoje. Vėliau beveik visa mūsų klasė įstojo ir baigė aukštasias. Kai atėjau po univero dirbti į rusų mokyklą, aš supratau kiek daug aš praradau gyvenime, kiek gražių mokyklos laikų akimirkų.
QUOTE(Kliak @ 2010 04 19, 09:22) Noriu ir aš prisidėti prie šitos diskusijos. Man straipsnis labai patiko, aš sutinku suo juo visiškai (viršutinis). Pati nuo 1986 metų mokiausi rusų-lietuvių mokykloje. Mūsų rajone tik tokia mokykla buvo:4 paralėlės lietuvių ir 2 rusų. Taip, aš mokiausiu rusų paralėlėje, tarp rusų vaikų, bet rusų-lietuvių mokykloje ir visą laiką jaučiausi antrarūše. Lietuvių paralėlė rengė šventes, jiems buvo organizuojami buvusių mokinių susitikimai, per savo šimtadienius jie šoko per pertraukas mokyklos foje, jie jautėse šeimininkais savo mokyklos, o mes ten buvome niekas, nes jokių mūsų renginių mums rengti buvo negalima. Net per išleistuvių vakarą direktorius pasakė, kad eis pas lietuvius, tačiau lietuviai jo nepakvietė ir jis priverstas buvo ateiti pas mus. Mokyklą pabaigiau prieš 14 metų, bet ne karto joje nebuvau, nes rusų paralėlėje tokie susitikimai nerengiami. Ir tik negalvokite, kad mes neiniciatyvūs, mums buvo uždrausta. Ir nekartą stovėjome prie direktoriaus durų ir prašėme. Įdomiausia, kad direktorius pusiau rusas, bet kaip gerai parašyta tame straipsnyje, kad ne patys lietuviai buna netolirantiški, bet rusų daugiausia nekenčia rusakalbiai, baigę lietuviškas mokyklas, nes būtent jie turi kompleksų, jaučiasi nepilnaverčiais ir savo pyktį išsilieja ant kitų. Mūsų lietuvių kalbos mokytoja (dėstė mums lietuvių kalbą, o lietuviams rusų) pastebėjo, kad mes (rusai) lyginant su lietuviais labai nepasitikime savimi. Mes bijojome net bandyti stoti į aukštasias mokyklas, o bet koks vidutinis lietuvis žinojo, kad mokysis aukštojoje. Vėliau beveik visa mūsų klasė įstojo ir baigė aukštasias. Kai atėjau po univero dirbti į rusų mokyklą, aš supratau kiek daug aš praradau gyvenime, kiek gražių mokyklos laikų akimirkų.  ČIA BUVO PRIEŠ 14 METŲ KOKIAM JUS AMŽIUJE GYVENAT? KITI DABAR LAIKAI
Mazucycius
2010 04 19, 13:08
Sveiki  esu pusiau rusė, pusiau lietuvė, maža labiau bendravau rusiškai, dabar ir rusiškai ir lietuviškai, tai mano mokymuisi nė kiek netrukdo, gerai mokausi, myliu abi tautas. Lankau lietuvių mokyklą, namie bendrauju ir lietuviškai ir rusiškai, su draugais labiau lietuviškai. Tai man nė kiek netrukdo, labai esu dėkinga savo tėvams, kad leido mane į lietuvių mokyklą, vis dėlto ateitį sieju su Lietuva, todėl šios kalbos mokausi kaip gimtosios. Manau, į kokią mokyklą leisti vaikus turi spręsti tėvai, juk jie tikrai žino kas jų vaikams yra geriausia  .
tai kad vis dar tie patys pedagogai dirba šiaip nesusikalbam labiausiai dėl to, kad yra įvairių mokyklų / mokytojų, turim skirtingos patirties. Kaip ta pašnekovė ir rašė, kad yra vaikų, kuriems sekasi ir viskas yra ok, yra tokių, kurie turi problemų, bet tėvai negali jiems padėt. Problemos gali būt, vaikas gali būti žeminamas, bet ne visur ir nevisdada, nebutinai. Bet jeigu jau atidodi vaiką į lietuvių mokyklą, turi žinoti, kad gali būti panašių problemų, tam pasiruošti ir apgalvoti ką darysi tokiu atveju. Yra kitas aspektas. Rusų ir lietuvių abecelė labai skirtingi. Mokyklos įtaka yra daug didesnė už tėvų - nes mokykloje jie skaito-rašo puse dienos, o namose mama gal valandykei prisės pasiskaityti su vaikais. Vaikas nelankydamas mokyklos gali taip ir neišmokti skaityti gimtąją kalba. Kiti aspektai - žodynas bus ne toks turitingas. Pavyzdys - mano vaikas ejo į anglų mokyklą JAV. Ejo tik metus ar puse metų. Skambina močiutė. Klausia - kaip sekasi mokykloj - atsako - gerai, po to sako na mes per recess einam į playground... Močiutė klausia - ar turite fizkultūrą - vaikas - kokia kultūrą? Aš padedu - fizkultūra - gym class - vaikas - o taip, turime gym class. Po pokalbio močiutė panikoj - vaikas pamiršo gitmąją kalbą Nors rusų raides jis mokėjo nuo dvėjų metų, skaityti mokinau nuo keturių, tikrai skaityt jis išmoko taip pat angliškai, JAV mokykloje, per pirmus mokymosi metus paruošiamojoje grupėje. Kiti rusų emigrantų vaikai taip ir neišmoksta skaityt, net nors eina į mokyklėlę šeštadienį. Nes neaktualu - nieks nereikalauja perskaityti tekstų, išmokti eilių.... juk tai tieisiog papildomos pamokėles kartą per savaitę. Tai yra tiesiog neaktualu. Nežinau, ar norėčiau, kad mano vaikams būtų taip pat bet su lietuvių kalba vietoj anglų
QUOTE(oaze 2 @ 2010 04 19, 13:39) oaze 2, o kas rašė kad daugiau nebekalbės šia tema? Jeigu turite savo nuomonė, tai ir gerai, duokite kitiems pasisakyti.
O kas pasikeitė dabar? A, tiesa, iš tikrųjų pasikeitė. Mūsų rajono mokykla tapo tik lietuvių, rusų paralėlių ten daugiau nėra, atsikratė, tarp kitko nelabai seniai. O mes vaiką į mokyklą vežiojame.
QUOTE(nikvik @ 2010 04 14, 13:12) Jusu poziuris, Leksa, yra gana davatkishkas, sorry. regis kazkam su lietuviu kalba prastai. Prima reiketu pasiziureti, ka reiskia pats zodis "davatka", pvz. va cia http://www.zodynas.lt/terminu-zodynas/D/davatkaJei jau taip idomus mano religinis poziuris, tai pasakysiu, jog as visai bedieve. Neinu nei i cerkve, nei i baznycia, nei i sinagoga ar i mecete  neispazistu jokio dievo, nors kategoriskai neteigiu, jog jo tikrai nera. Tiesiog jis man tiek pat reikalingas, kiek as jam. Na, bet tema gal ne apie mano religines paziuras? Dar noriu papildyti ta zinute, kuria pacitavau, bet jau beveik visa istryniau Nes arba as ne taip issireiskiau (gal ir as slubuoju su lietuviu kalba  ), arba jus mane ne taip supratot. Rasydama, jog vaikas turi moketi valstybine kalba, as zodzio "turi" netapatinu su "privalo". Niekas nieko neprivalo! Tiesiog stebiuosi, kaip vaikas islaikomas tokioj uzdaroj bendruomenej, jog negirdi valstybines kalbos? Juk mazas vaikas vien ziuredamas animacini filmuka jam nesuprantama kalba greitai prades suprasti "apie ka reikalas eina". O jei be mamos gales iseit i lauka, tai zais su tais vaikais, kurie bus, o ne kur mama lieps su kuriuo zaisti. Va, musu miestuki jau dvimeciai vieni smelio dezej sedi. Na, jie lietuviukai, bet jei kazkuris is ju butu rusas, tai tikrai kazkuris kazkuria kita kalba ismoktu bent jau suprasti (as lietuviukas rusiskai, ar rusiukas lietuviskai, tai cia atskira kalba). Stai kas mane stebina. Kazkaip nesitikiu, kad daugiabucio kieme vien rusu vaikai zaidzia, o vaikui tevai net TV neleidzia ziuret  Nebent gyvenant nuosavam name ir TV neturint, tai vaikas ir negirdetu kitos kalbos. Kaip anksciau rasiau, mano kaimynes sunus angliskai puikiai kalba. Specialiai paklausiau, kaip ji ismoke to. Atsakymas buvo, jog nuo mazens jam leisdavo ziuret tik angliskus filmukus per kabeline ir CD su angliska vaikiskom dainelem pirko. O kai vaikas pradejo pats ja kalbint angliskai, pakalbedavo su juo angliskai. Na, pritariu, ne visi ta kabeline turi, bet juk Lietuvos TV tai Vilniuj turetu rodyti? Nebent tevai priesiskai nusiteike,jog vaiko iki mokyklos nemokyti bent jau suprasti kalba tos salies, kurioj gyvena
QUOTE(Leksa @ 2010 04 19, 17:06) regis kazkam su lietuviu kalba prastai. Prima reiketu pasiziureti, ka reiskia pats zodis "davatka", pvz. va cia http://www.zodynas.lt/terminu-zodynas/D/davatkaJei jau taip idomus mano religinis poziuris, tai pasakysiu, jog as visai bedieve. Neinu nei i cerkve, nei i baznycia, nei i sinagoga ar i mecete  neispazistu jokio dievo, nors kategoriskai neteigiu, jog jo tikrai nera. Tiesiog jis man tiek pat reikalingas, kiek as jam. Na, bet tema gal ne apie mano religines paziuras? Dar noriu papildyti ta zinute, kuria pacitavau, bet jau beveik visa istryniau Nes arba as ne taip issireiskiau (gal ir as slubuoju su lietuviu kalba  ), arba jus mane ne taip supratot. Rasydama, jog vaikas turi moketi valstybine kalba, as zodzio "turi" netapatinu su "privalo". Niekas nieko neprivalo! Tiesiog stebiuosi, kaip vaikas islaikomas tokioj uzdaroj bendruomenej, jog negirdi valstybines kalbos? Juk mazas vaikas vien ziuredamas animacini filmuka jam nesuprantama kalba greitai prades suprasti "apie ka reikalas eina". O jei be mamos gales iseit i lauka, tai zais su tais vaikais, kurie bus, o ne kur mama lieps su kuriuo zaisti. Va, musu miestuki jau dvimeciai vieni smelio dezej sedi. Na, jie lietuviukai, bet jei kazkuris is ju butu rusas, tai tikrai kazkuris kazkuria kita kalba ismoktu bent jau suprasti (as lietuviukas rusiskai, ar rusiukas lietuviskai, tai cia atskira kalba). Stai kas mane stebina. Kazkaip nesitikiu, kad daugiabucio kieme vien rusu vaikai zaidzia, o vaikui tevai net TV neleidzia ziuret  Nebent gyvenant nuosavam name ir TV neturint, tai vaikas ir negirdetu kitos kalbos. Kaip anksciau rasiau, mano kaimynes sunus angliskai puikiai kalba. Specialiai paklausiau, kaip ji ismoke to. Atsakymas buvo, jog nuo mazens jam leisdavo ziuret tik angliskus filmukus per kabeline ir CD su angliska vaikiskom dainelem pirko. O kai vaikas pradejo pats ja kalbint angliskai, pakalbedavo su juo angliskai. Na, pritariu, ne visi ta kabeline turi, bet juk Lietuvos TV tai Vilniuj turetu rodyti? Nebent tevai priesiskai nusiteike,jog vaiko iki mokyklos nemokyti bent jau suprasti kalba tos salies, kurioj gyvena  mano dvimečiai patys smelio dežej nesėdi  ne bent su manim, na ir mūsų keistam rajone Klaipėdoje vienintelė smelio dežė - mokyklos stadione smelis šokinėjimui  . TV mes neturime, pakanka youtube ir video, mano tėvai, kurie turi TV, žiūri tik pirmą Baltijos kanalą. Specialiai jungti verstus į Lietuvių k filmukus yra keista - o gal yra tikrų lietuviškų? Daugiau prasmės yra žiurėti originalo kalba - rusų arba anglų. O kieme paaugę vaikai grupuojasi pagal kalbą - kaip ir rašiau anskčiau. Šilutėje buvo tik lietuviukai, buvo daug mergaičių lietuvių, mano Aliona žaidė smelio dežej, kažkaip susikalbėdavo. Nors nepasakysiu, kad ji išmoko kalbėt. O vat trečiokas ilgai kompleksavo, o po to išėjo į kiemą, bet pradėjo kalbėt su vaikais angliškai. Na draugavo, džiaugiausi kad gal pramokys kalbos, bet kažkas iš "draugų" porą kartų pavadino keiksmažodžiu jo sesę ir draugystė baigėsi  . Dabar yra laimingas, kad gyvena Klaipėdoje ir turi daug draugų, bet visi jie kalba rusiškai. Taip ir gaunasi rusakalbė aplinka  - vaikai gal supranta kažkiek ir kažką gali pasakyt kai reikia, bet tikrąją prasme bendrauti nemoka.
QUOTE(Natuke @ 2010 04 19, 18:06) na, gal ne visos cia TV neturi O jei supranta nors kiek, tai ir super. Vien jau tuo pasidziaugt galima
Leksa, o jus pati tuo tikite, kad vaikas gali ismokti kalba per telika? ar tikite tuo, ka pasake? jus isijunkite koki filma kinu kalba ir paziurekite. aisku, suprasite mazdaug apie ka kalba eina vien is vaizdu. o kinu kalba ismoksite? tai cia absurdo nerasykite. kai nemoki kalbos (as jum kaip kalbininke sakau), tai visi zodziai tampa lyg neatskiriami, jus girdite sneka, bet zodziai kaip atskiri vienetai jums nieko nepasako.tik mokedamas zodzius zmogus gali suprasti kalba, zodziu prasme.
QUOTE(Irute @ 2010 04 19, 18:34) Leksa, o jus pati tuo tikite, kad vaikas gali ismokti kalba per telika? ar tikite tuo, ka pasake? jus isijunkite koki filma kinu kalba ir paziurekite. aisku, suprasite mazdaug apie ka kalba eina vien is vaizdu. o kinu kalba ismoksite? tai cia absurdo nerasykite. kai nemoki kalbos (as jum kaip kalbininke sakau), tai visi zodziai tampa lyg neatskiriami, jus girdite sneka, bet zodziai kaip atskiri vienetai jums nieko nepasako.tik mokedamas zodzius zmogus gali suprasti kalba, zodziu prasme. Nuvilsiu, bet cia ne apbsurdas. As taip lenku kalba ismokau, is mano brolis taip pat. Dabar neturiu laiko ieskoti, bet SM yra tema, pavadinimas mazdaug "Ar leisti vaikui ziureti TV nesuprantama kalba" (ar kazkaip panasiai). Ten yra daugiau tokiu nuomoniu kaip mano (ir pavyzdziu taip pat). P.S. o anlgu kalba as irgi sakyciau jau gan neblogai suprantu (bet skaityt ir rsyt tai nemoku), nors mokykloj mokiausi vokieciu. Tai cia kas per stebuklas? Is kur? Reinkarnacija ar kaip? Zodyno neturiu, pokalbiu knygeliu ar kaseciu kalbos mokymuisi irgi, jokiu kursu niekad nelankiau, mokytoju nesisamdziau. Genijus as Papildyta:radau, va cia http://www.supermama.lt/forumas/index.php?...=leisti+vaikams
QUOTE(Leksa @ 2010 04 19, 18:57) Nuvilsiu, bet cia ne apbsurdas. As taip lenku kalba ismokau, is mano brolis taip pat. Dabar neturiu laiko ieskoti, bet SM yra tema, pavadinimas mazdaug "Ar leisti vaikui ziureti TV nesuprantama kalba" (ar kazkaip panasiai). Ten yra daugiau tokiu nuomoniu kaip mano (ir pavyzdziu taip pat). P.S. o anlgu kalba as irgi sakyciau jau gan neblogai suprantu (bet skaityt ir rsyt tai nemoku), nors mokykloj mokiausi vokieciu. Tai cia kas per stebuklas? Is kur? Reinkarnacija ar kaip? Zodyno neturiu, pokalbiu knygeliu ar kaseciu kalbos mokymuisi irgi, jokiu kursu niekad nelankiau, mokytoju nesisamdziau. Genijus as Papildyta:radau, va cia http://www.supermama.lt/forumas/index.php?...=leisti+vaikamsreikia vis gi kažką suprasti - lenkų yra panašį į rusų, daug asociacijų, tai lengviau. Anglų gal įmanoma išmokti, bet ne taip kad laisvai mokėt  ne bent tėvai padėda, paverčia, pamokina tų žodžių. Nes pvz vaikystėje oj kiek žiurėjau cartoon network, bet kažkodėl nepadėjo, išskyrus frazes kaip "two stupid cows"  arba "chicken is my boyfriend la lala lala"
QUOTE(Natuke @ 2010 04 19, 22:44) reikia vis gi kažką suprasti - lenkų yra panašį į rusų, daug asociacijų, tai lengviau. Anglų gal įmanoma išmokti, bet ne taip kad laisvai mokėt  ne bent tėvai padėda, paverčia, pamokina tų žodžių. Nes pvz vaikystėje oj kiek žiurėjau cartoon network, bet kažkodėl nepadėjo, išskyrus frazes kaip "two stupid cows"  arba "chicken is my boyfriend la lala lala"  Taip, lenku panasi i rusu ir netgi labai. Bet anglu i vokieciu  Nemoku as tos vokieciu ir net ziuredama vokiskai filma nesuprantu, nes jie per greitai kalba,o va angliskai gan neblogai suprantu. Vyras sako, kad zodyna nusipirkciau, tai greiciau gerai ismokciau. Bet kam man tas zodynas, kai skaityt angliskai nemoku. Kalbeti nebandau (nera reikalo). Tai manau, jei vaikas turetu galimybe ziureti lietuviska TV, tai irgi galetu nemazai suprasti. Nesakau, kad vien is TV ismoktu taip, kad i universiteta iskart. Bet gi tam yra tevai, kad pamokintu. Nebent jei tevai visai tam abejingi ir atideda, lai mokykla mokina, koks musu reikalas, mes gi rusai. Tada ir septynmetis nemoka. Bet juk yra galimybe moketi bent jau suprasti. Kad ir ne viska. Jau lengviau mokykloj butu. Bet jei tevam tai neidomu... (ai, galima laiko stoka pasiteisint).
is tikruju as manau, kad reikia pagalvoti, pries atiduodant vaika i lietuviu mokykla, ir labai pasidometi - kas bus per klase, ar bus joje rusakalbiu, pakalbeti su mokytoja, pasidometi aplinka mokykloje, pabendrauti su ta mokykla lankanciais vaikais, ju tevais, issiaiskinti bendra mokyklos atmosfera. Reikia ir savo vaika ivertinti- ar gabus, ar pasitikintis savim, bendraujantis, linksmas, ar turi lyderio savybiu. Gali buti, kad visi mokytojai, ir visi vaikai toje mokykloje, tiesiog tolerancijos isikunijimas, ir vaikas puikiai jausis mokykloje. Bet reikia nusiteikti ir tam, kad gali buti kazkokiu netolerancijos tautinems mazumoms israisku kaip is mokytoju puses  , taip ir is bendraklasiu. Suauges zmogus, yra susiformavusi asmenybe, jis vissiskai kitaip reaguoja i tokius ispuolius.Be to, suaugusiuju aplinkoje daugiau patylima, nei pasakoma. O vaikai, gali tiesiog tiesiog ziaurus, ir savo bendraklasiui i akis pasakyti tai, ka tevai kalba namuose semos 'viduje'. Ir vaikas tikrai,GALI psijausti nepilnavertis. Rasau GALI, nes taip gali ir nebuti. Bet tevai turi buti tam pasiruose, turi vaikui aiskinti, kad ne vaikas yra KITOKS ir ANTRARUSIS, o tas jo bendraklasis yra blogai isaukletas ir netolerantiskas.Bet- ar vaikui tai bus svarus argumentas? Ar jis jumis patikes? Cia jau velgi, priklauso nuo vaiko amziaus, jo patirties, pasitikejimo savimi. Be't su kuo jus iskart privalot susitaikyti- kad vaikas savo saknu netures, ir tuom, kad yra rusas, nesididziuos. O tai, mano manimu, nemazas praradimas.
As TIK uz rusu mokykla. Pati baigiau rusu,univera lietuviu, tai dabar lietuviai manes klausia kaip tas ar anas zodis rasosi lietuviskai Baiges lietuviu mokykla, vaikas niekada nemokes rusu kalbos kaip gimtosios. Ir neperskaitys ten visu puikiu rusu klasiku kuriniu. Negaliu sito leisti Mano dukterecia is rusu seimos, rusiskai sunkiai kalba, puses nesupranta  Nes lanko Lietuviu mokykla.
Aš noriu atsakyti į Leksos pastebėjimus. Dar kartą noriu pabrėžti, kad mes tik už tai, kad vaikas žinotų kalbą. Jau rašiau, kad mano vaikas buvo lietuvių daržėlyje ir laisvai kalba lietuviškai, bet žinoti kalbą nereiškia dar, kad jis turi mokytis lietuvių mokykloje. Jis turi žinoti kalbą, bet mokytis turi savo aplinkoje.
QUOTE(Kliak @ 2010 04 20, 12:31) Aš noriu atsakyti į Leksos pastebėjimus. Dar kartą noriu pabrėžti, kad mes tik už tai, kad vaikas žinotų kalbą. Jau rašiau, kad mano vaikas buvo lietuvių daržėlyje ir laisvai kalba lietuviškai, bet žinoti kalbą nereiškia dar, kad jis turi mokytis lietuvių mokykloje. Jis turi žinoti kalbą, bet mokytis turi savo aplinkoje. Maniske irgi darzelyje laisvai kalba lietuviskai. Mokykloje vistiek mokys lietuviu kalbos. kiemo draugu lietuviu pilna, taip kad mokes lietuviu kalba, kaip ir as O gimtaja kalba turi studijuoti kaip priklauso, o ne kaip uzsienio
kokie dar pamąstymai šia tema? o mes gal būt išvažiuojam į užsienį ir mano vaikai studijuos tarptautinėje mokykloje, angliškai  tai gi vistiek teks atskirai užsiminėti su mažyliais rusų kalba, gerai, kad mano busima primokė jau beveik skaito
QUOTE(Natuke @ 2010 06 02, 19:49) kokie dar pamąstymai šia tema? o mes gal būt išvažiuojam į užsienį ir mano vaikai studijuos tarptautinėje mokykloje, angliškai  tai gi vistiek teks atskirai užsiminėti su mažyliais rusų kalba, gerai, kad mano busima primokė jau beveik skaito  Šią tema manau jau užbaigta  16 psp. net prirašė
QUOTE(Kliak @ 2010 04 20, 12:31) Aš noriu atsakyti į Leksos pastebėjimus. Dar kartą noriu pabrėžti, kad mes tik už tai, kad vaikas žinotų kalbą. Jau rašiau, kad mano vaikas buvo lietuvių daržėlyje ir laisvai kalba lietuviškai, bet žinoti kalbą nereiškia dar, kad jis turi mokytis lietuvių mokykloje. Jis turi žinoti kalbą, bet mokytis turi savo aplinkoje. Mano dukra ėjo į lietuvių darželį metus, nuo ketiurių iki penkių metų, per tą laiką išmoko kelis žodžius - valgyti, miegoti, mano ir NEGALIMA
keista kad tiek mazai ismoko. gal reikejo su ja dar namie dirbti, kalbeti, mokyti zodziu.
QUOTE(Natuke @ 2010 06 05, 09:44) Mano dukra ėjo į lietuvių darželį metus, nuo ketiurių iki penkių metų, per tą laiką išmoko kelis žodžius - valgyti, miegoti, mano ir NEGALIMA  keista...Mano mergyte ejo i lietuviska darzeli nuo 2 m 4 men iki beveik 3 m., puse metu. Jai dabar 7 , bet lietuviskai supranta ir kalba geriau, nei uz ja 4 m vyresnis brolis, kuris tokios patirties neturejo, ir akcentas lietuviskai kalbant zymiai mazesnis. Manau, kad tai butent tu 0.5 m. pasekoje. Tiesa, dar iki darzelio 1 m turejo aukle lietuve, puse dienos, labai gera, kuri su ja daug kalbejo, uzsiminejo. Kad 4m vaikas taip mazai teimoko, man labai labai keista....Matyt, labai blogai jautesi tame kolektyve ir nebendravo su vaikais ir aukletojom.
Mano nuomone, kad vaikui is rusakalbes seimos reikia labai daug dirbti namuose, klausyti, kalbeti , kad nepasimirstu uz namu ribu igytos zinios:)
tiesiog norėjau pabriežti, kad darželis yra ne panaceja  manau dar viskas priklauso nuo bendravimo kokybės, draugiško kolektivo, kiek vaikas yra kalbamas, įtraukiamas į veiklą  Taip pat daug kas priklauso nuo vaiko. Dar reikia jį stebėti, kada jam yra tas "galimybės langas" kai vaikas gali išmokti lengvai. Aš nesedėjau šalia, nemokiau, nes ne buvo tikslas butinai išmokinti vaiką kalbėti, bet norėjau, kad būtų lietuviškoje aplinkoje. Iš kitos pusės vyriausį taip pat ypatingai nemokinau, bet JAV budamas po pusmečio jau laisvai kalbėjo.. Nes praeidavo studentai bendrabuty, visi paklausia - hey Benny how are you..? Pirma išmokė fine, o po to ir papasakoti daugiau
Aišku, kad viskas priklauso nuo žmogaus (vaiko). Vienas gabus kalbom, turi gerą atmintį, kitas mažiau gabus. Be to, mokantis kalbos reikia nebijoti kalbėti, nors ir neteisingai, tave pataisys. Tačiau, jei vaikas drovus ir neprakalba ne žodžio, tai kitas reikalas.
Visiskai sutinku, darzelis ne panaceja. Kai pareks tave tam darzely tai ir savo gimtaja kalba pamirsi zodzius:)
Pridėsiu dar vieną dalyką Nuo septinių metų iki aštuntos klasės kiekvieną vasarą mane siuntė į stovyklas. Kas vasarą, kadangi mama gaudavo kelialapius darbe, siusdavo į lietuviškas stovyklas, kur dauguma vaikų buvo lietuviai, visa programa, liniotes, viskas lietuviškai. Na ka, aš užsidarydavau, uogaudavau teritorijoje ir kartais už jos ribų, veikloje žinoma negalėdavau dalyvauti ir draugų beveik neturėdavau. Nes aplinka buvo visai svetima - ir ne pati jaučiausi reikalinga, nei žinojau kaip prisitaikyt. Lietuviškai.. išmokiau du žodžius "braškė" - iš tos dainos "panaši į mažą braškę lalalala"  ir liūdna iš dainos "tu nežiurėk, mama pro langą, už horizonto taip liūdnai...  ). Kaip ir viskas  Mūsų laikais yra tarptautinės kalbų stovyklos, kur vaikai iš įvairių šalių kartu susitinka, kalba tik angliškai ir mokasi kalbos. Grįžta, tikiu, gerai pramokę, tik jeigu vaikas prisitaiko, susidraugavo, ir susidraugauti yra lengviau, nes visi atvyksta panašiom sąlygom - truputi pramokę anglų k. Nėra taip, kad traukinys eina, o tu čia ne prie ko. Aš pati lietuvių išmokiau labai greitai, 15-16 metų, kai susidraugavau su lietuviškai kalbančiom mergynom ir pataikiau į kalbinę aplinką, kur viskas man buvo įdomu, svarbu, pradėjau bendrauti.. Jeigu mane, tokio būdo, kai lengvai galėdavau užsidaryti savo įdomiam vidiniam pasaulyje, ir kartais net ir nepasigesti kitų žmonių buvimo, būtų atidavę į lietuvių mokyklą, nemanau, kad būtų geras rezultatas
Naujas straipsnis laikrasty Obzor. vadinasi Vybirajem schkolu dlia pervoklassnika. parasyta, kad vaikai mokantys lietuviu mokyklose bet ne is nelietuvisku seimu, dazniau patiria stresa. ir daug kitu idomiu dalyku. skaitet kas nors? gal pasidalinam nuomonemis?
julbalt
2010 10 05, 15:38
QUOTE(Valery @ 2010 04 20, 12:32) As TIK uz rusu mokykla. Pati baigiau rusu,univera lietuviu, tai dabar lietuviai manes klausia kaip tas ar anas zodis rasosi lietuviskai Baiges lietuviu mokykla, vaikas niekada nemokes rusu kalbos kaip gimtosios. Ir neperskaitys ten visu puikiu rusu klasiku kuriniu. Negaliu sito leisti Visiskai pritariau. Pati baigiau rusu mokykla, o kolegija ir univera baigiau lietuviu kalba ir kalbos kultura islaikiau geriau negu lietuviai  Savo vaikus atiduosiu tik i rusu mokykla
Lenuska03
2012 05 08, 13:29
QUOTE(nikvik @ 2010 04 13, 10:41) oaze, kaip supratau, baigei ta nelemta N.Vilnios mokykla (rusu) ir dar sugebejai istoti i medicina . Malonu sutikti kolege, ir dar kaimyne  , kad ir mamu forume  . Klausimas Tau butu toks- ar GAILIESI del to, kad baigei rusu, o ne lietuviu mokykla? Beje, tavo argumentas, kad salia namu nera geros rusu mokyklos, yra svarbus. Papasakosiu apie savo asmenine patirti. As baigiau rusu mokykla, Visagine, is esmes rusu mieste tuo metu. Nors mokiausi labai gerai, mokykla baigiau aukso medaliu, buvau respublikines biologijos olimpiados laureate, lietuviskai mokejau labai blogai - vistik kalbines aplinkos nebuvimas, besikeiciancios mokytojos dave savo, nors is lietuviu turejau 10 atestate. Stojant i Universiteta lietuviu iskaita islaikiau tik todel, kad pasigailejo manes ta supratinga destytoja, kai suzinojo apie mano ambicijas su tokiomis silpnomis lietuviu kalbos ziniomis studijuoti medicina lietuviskai nuo pat pirmos dienos. Puikiai atsimenu, kaip gerai (man taip atrode is salies) lietuviskai kalba Vilniaus, Klaipedos (laikem iskaita kartu) abiturientai. Istojau. Pirmame kurse, net sakyciau, I semestre, buvo LABAI LABAI SUNKU. Niekada nepamirsiu, kaip sukandus dantis iki 2-3-4 val nakties tiesiogine ta zodzio prasme VERSDAVAU voe ne KIEKVIENA anatomijos vadovelio zodi....Vieno puslapio vertimas uztrukdavao kartais po 3-4 val. O be anatomijos, buvo dar ir medicinine biologija, lotynu, fizika, chemija, ir viskas lietuviskai.....Paskaitose beveik nieko nesuprasdavau, emiau konspektus, perrasydavau ir versdavau....nenoriu sakyti, kad kazkokia as superprotinga, talentinga ar isskirtine, bet manau, tokie kruviai ne kiekvienam. Bet man buvo jau 17, as buvau motyvuota ir labai norejau mokytis. Kazkas rase apie mergina, kuri po rusu mokyklos, istojo i lietuviu gimazija. Isivaiduoju, jai irgi, kaip ir man, teko ideti labai daug pastangu. Bet rezultatai- po 0.5 metu as beveik LAISVAI kalbejau lietuviskai, rasiau taip pat labai gerai, II kurse uzkietejusi Lietuvos patriote doc. Dikciute mano rasto darbus jau vadino pavyzdiniais LIETUVIAMS ne kiek biochemijos, kiek LIETUVIU GRAMATIKOS prasme. Kalbu dabar lietuviskai praktiskai be akcento, neiskarto lietuviai supranta, kad nesu lietuve. Ar susiduriau su diskriminacija? Ne! Atvirksciai, destytojai buvo labai supratingi, I kurse klausdavo, kokia kalba man geriau atsakineti - rusu ar lietuviu. Padedavo, jei atsakinedavau lietuviskai. Net pagirdavo, matydami mano pastangas. Bet- turekite omenyje, kad tai Universiteto destytojai, issilavine, kai kurie labai inteligentiski zmones. Mano bendrakursiai ir bendrabucio draugai - taip pat daznai is inteligentisku, geru seimu, jau kaip ir praeje tam tikra atranka, stojant i prestizini universiteto fakulteta. BET!!!!!!!!! Nepaisant sunkumu, as DIDZIUOJUOSI, kad baigiau RUSU mokykla. Nes as prisilieciau pire tos didziules salies istorijos, kulturos, literaturos. Ne, ne prisilieciau, o tapau rusu kulturos ir mentaliteto dalimi. As save identifikuoju kaip ruse, nesu pametus savo saknu. Rusu vaiko (kalba eina apie rusakalbes, ne misrias seimas, ten savu niuansu yra) atidavima i lietuviu mokykla as vertinu kaip TOTALIA ASIMILIACIJA. Klausimas- ar tai yra gerai??? Kiekvienas sprendzia savip! Taip, tokiam totaliai asimiliuotam vaikui bus lengvaiu galbut istoti, lengviau mokytis Lietuvos aukstojoje mokykloje, be jokiu abejoniu. (Musu kurse is 100 zmoniu tik 6 buvo nelietuviai - turint omeny, kad Lietuvoje apie 20 proc. nelietuviu, tai blogas rezultatas). Bet tuomet, jusu asimiliuotas vaikas, gal ir zinodamas, kad yra rusas, laikys save lietuviu, jis NORES buti lietuviu ('lietuvins' savo varda, pavarde, ir pavyzdziu tokiu yra tiek daug). Ir jam bus GEDA su savo mociute pire savo draugu lietuviu kalbeti su ja RUSISKAI. Kodel? Jam lietuviu mokykloje jau bus iskiepytas tam tikras lietuviu nacionalizmas - jis yra, tai mazos tautos iskirtinis bruozas, neismokome mes dar demokratijos, tolerancijos, pagarbos tautinemis mazumomis. Lietuviai, cia besilankantys, pasakykite, ar kalbate su savo vaikais, kad ir lietuvis, ir rusas, ir zydas- visi zmones, visi vienodi Lietuvos pilieciai. Ar Jusu kalboje niekada nepraslenka zodziai , gana nepagarbus , ruske, kacapas, zydelka?? Jei ne- Jus tikras inteligentas ir noreciau, kad kuo daugiau tokiu butu Lietuvoje. Jei jus tai tenkina - galite atiduoti vaika i lietuviu mokykla. Gyvenima jus jam tikrai palengvinsit. Taciau dabar visame pasaulyje vertinamas autentiskumas, tautines tradicijos, isskirtinumas, unikalumas. Pasaulis orientuotas i TAUTINIU MAZUMU INTEGRACIJA i visuomene, o ne i TOTALIA asimiliacija. Daznas (ne sakau visi) gi lietuvis, budamas giliai dushioj nacionalistu (atleiskit, jei ka nors izeidziau, bet musu realybe - nacionalistines eitines ir lozungus "Lietuva -lietuviams" sunku pavadinti tolerancijos ir demokratijos virsune) noretu visus nelietuvius asimiliuoti. Ir tik mes, rusai, baltarusiai, totoriai, zydai, galim issaugoti ta savo isskirtinuma. Kaip? Rusu mokykla rusui , zydu- zydui - dekinga valdziai, kad jos egzistuoja!!!- tiesiausias ir paprasciausias i tai kelias! Ir jei mes, rusai, to atsisakome, atiduodame savo vaikus i lietuviu mokykla - tai vardan lengvesnio jo mokslo aukstojoje mes israuname jo rusiskasias saknis. Jis mastys, kaip lietuvis. Jis tures lietuvio mentaliteta. Retas Jusu, vesdamas rusu vaika i lietuviu mokykla, veda ji i koki tautiniu dainu, sokiu ansambli, mokyklele, aukleja jo tautiskuma. Ir klausimas- ar jis tonores????? Atvirksciai, dazni tevai DIDZIUOJASI vaiko totalia asimiliacija. O ir vaikas, tuo patenkintas, nes giriamas tevu ir mokykloje. Tai, pasaulio mastu, nelabai ir madinga  O Lietuva- dar toli grazu ne visas pasaulis. Tai tiek mano padriku minciu. Jei kam nors tai pades apsispresti- dziaugsiuosi. Jei mano posto deka nors vienas vaikas is rusu seimos bus atiduotas i rusu mokykla - vadinasi, neveltui paaokojau sitam postui savo laika (patikekit, gana brangu  ). O lietuviu kalbos galima vaiko mokyti ivairiai - tarkim, jei jus su vyru puikiai kalbate lietuviskai, paskelbti, pvz, pirmadieni, lietuviu kalbos diena. Ju gali buti ir kelios. Galite vesti vaika i lietuviskus burelius nuo mazens. kviesti i svecius draugus lietuvius (as asmeniskai turiu ju daug!) ir tt. Galu gale, ir lietuviu kalbos programos siuolaikinese tautiniu mazumu mokyklose yra labai stiprios, daug pamoku. Nemaciau dar nevieno rusu paauglio, nekalbancio lietuviskai (dirbau savo laiku su vaikais, zinau, apie ka kalbu) . Zmogus turi buti integruotas i visuomene. O ne totaliai asimiliuotas. O jei jis gabus, nori mokytis ir turi tikslu- jis ju paskieks. Svarbiausia toki vaika ta linkme aukleti ir motyvuoti. Papildyta:be abejo, svarbu, ar salia esanti mokykla yra gera. Ne kiekviena seima gali sau leisti i gera mokykla vaika vezioti. Svarbiausia - prioritetai.Jei jie- tautiskumo auklejimas, vaiko psichologinis komfortas -manau, galimybiu visada atsiras.  gerai pasakyta. pas mus dabar seimoje verda diskusija (esame misri seima) i kuria mokykla leisti vaika. Perskaiciau tema, labai daug idomiu minciu radau....reikia apmastyti...
QUOTE(Lenuska03 @ 2012 05 08, 13:29)  gerai pasakyta. pas mus dabar seimoje verda diskusija (esame misri seima) i kuria mokykla leisti vaika. Perskaiciau tema, labai daug idomiu minciu radau....reikia apmastyti... Reikia aptarti kas is tevu pades vaikui ruosti pamokas - i ta mokykla ir leisti
|
|