manlaurai
2010 03 12, 13:37
Jau buvau parasiusi sia tema, bet ji buvo istrinta nesulaukus man pakankamai informacijos rupimu klausimu Atsiprasau uz ne lietuviskas raides, taciau kompiuteryje dar neivesta LT kalba Auginu daugiau nei metuku mergyte, kilo klausimas, jei iseiciau nestumo ir gimdymo atostogu dar nesibaigus dukrytes 2 metu auginimo atostogoms, is kokio laikotarpio skaiciuotu sia pasalpa bei jei iki gimdymo pirmo vaikucio auginimo bei antro vaikucio nestumo atostogos susidubliuotu, kaip uz jas moketu? Taip pat del antrojo vaikelio auginimo atostogu, kurio laikotarpio pajamu vidurki skaiciuotu, suteikiant atostogas?Klausiu, nes perskaiciau forume, jog ne butinai metu pries atostogu diena pajamas sumuoja ir veda vidurki, o YRA PASIRINKIMO TEISE, galima prasyti jog imtu pajamas, buvusias pries pirmojo vaikelio atostogas?? Ar tai tiesa, nes www.sodra.lt puslapyje radau info, jog skaiciuojamos metu pajamos buvusios PRIES pirma atostogu diena.Taciau einant atostogu su antru vaikeliu gal kitaip? Viena mamyte buvo parasiusi, jog pagal istatymus pasalpa uz paskesni vaika negali buti mazesne uz pries tai buvusia ismoka..nelabai supratau ir sio sakinio..
saule08
2010 03 16, 13:00
QUOTE(manlaurai @ 2010 03 12, 14:37) Jau buvau parasiusi sia tema, bet ji buvo istrinta nesulaukus man pakankamai gautum tiek kiek ir su pirmu vaikiuku. nors dabar tie procentai keisis, bet vistiek bazine suma tiek kiek gauni dabar
DiJuKe*
2010 03 17, 07:44
Sveika, pati turejau tokia situacija, kai su treciu vaika isejau gimdymo o paskui vaiko prieziuros atostogu, mano antram nebuvo dvieju metu, taigi susidublaivo. i. Gali rinktis, kaip skaiciuos ismoka, ar pagal sena tvarka, kaip jie patys sako, ar pagal nauja. Ismoka tau turi paskaiciuoti palankesniu kursu (geriausiu dieniniu kursu), taip reikia sodroje uzrasyti. Taigi gautum uz du vaikus  Nezinau ar atsakiau i klausima, bet su skaiciavimo tvarka sodroj viskas gerai . Papildyta:QUOTE(Egle75 @ 2010 03 17, 08:43) Sveika, pati turejau tokia situacija, kai su treciu vaika isejau gimdymo o paskui vaiko prieziuros atostogu, mano antram nebuvo dvieju metu, taigi susidublaivo. i. Gali rinktis, kaip skaiciuos ismoka, ar pagal sena tvarka, kaip jie patys sako, ar pagal nauja. Ismoka tau turi paskaiciuoti palankesniu kursu (geriausiu dieniniu kursu), taip reikia sodroje uzrasyti. Taigi gautum uz du vaikus  Nezinau ar atsakiau i klausima, bet su skaiciavimo tvarka sodroj viskas gerai . Ismoka nebus mazesne nei su pirmu vaiku, neretai ji buna netgi siek tiek didesne
manlaurai
2010 03 17, 15:15
o is kur gaunasi didesne, jei skaiciuoja tas pacias dienas? na, kaip bebutu, ne del pinigu vaikeli nusprendem antra augint, bet dabar kur kas ramiau, kad tikrai bus is ko jam rubelius ir visa kita pirkt  aisku, jei neisleis iki to laiko kokios istatymo pataisos
DiJuKe*
2010 03 23, 16:01
Net nezinau kaip ten gavosi, bet kazkaip kai skaiciavo trecio vaiko ismoka, ji gavosi didesne nei antro , o as beje ir nesakau, kad del pinigu vaikus gimdome, kartais tiesiog taip gaunasi.
aaktinija
2010 04 06, 09:52
Labuka.Bandziau isiskaityti i tema uzvedusios mamytes klausima, bet kazkaip susipainiojau  as noreciau pagal save paklausti.dabar auginu taip pat dukryte, tuoj bus metukai ir 2 menesiukai.zodziu taip, noreciau antro vaikelio ir kaip cia gautusi.vasara nusimato vestuves daug planu ir vaikeli zadejom pradeti nuo rugpjucio menesio(tada dukrytei butu 1,5 metuko) ir neaisku kaip pastosiu.kaip bebutu ar per viena menesi ar daugiau pastociau as iki kol dukrytei sueis 2 metukai nespeju iseiti i dekreta ar gimdymo atostogas jau cia kaip beskaiciuosi. tai ar man priklausytu vis del to kokios ismokos, nes drauge sake, jog iki kol dukrytei sueis 2 metukai as turiu iseiti i dekreta, o kitaip nieko negausiu.nezinau, man cia paciai painiai atrodo, as tokiuose dalykuose nelabai gaudausi, gal supratote ka norejau pasakyti.pagelbekit kas nusimano tuose dalykuose
manlaurai
2010 04 06, 14:17
tai pagal mane, kai dukrytei sueis 2 metukai, teks tau grizti i darba, padirbti kol iseisi i antro vaikiuko nestumo ir gimdymo atostogas. tai tame tarpe gausi alga, kitu ismoku ne, jei nera kur grizti, tai galima imti trecius metus motinystes atostogu, bet tie treti metai neapmokami, nieko negautum. o jei antras vaikiukas gimtu nepraejus 3 metam nuo pirmo vaikiuko gimimo, galima prasyti jog skaiciuotu ne is metu iki antro vaikiuko atostogu, bet is to paties laikotarpio kaip pirmam vaikuciui, tada ismoka butu panasi, tiesa 10 proc. mazesne, nes nuo liepos 1 d mazina visom 10 proc., jei taip labiau apsimoketu..
aaktinija
2010 04 06, 17:21
QUOTE(manlaurai @ 2010 04 06, 14:17) tai pagal mane, kai dukrytei sueis 2 metukai, teks tau grizti i darba, padirbti kol iseisi i antro vaikiuko nestumo ir gimdymo atostogas. tai tame tarpe gausi alga, kitu ismoku ne, jei nera kur grizti, tai galima imti trecius metus motinystes atostogu, bet tie treti metai neapmokami, nieko negautum. o jei antras vaikiukas gimtu nepraejus 3 metam nuo pirmo vaikiuko gimimo, galima prasyti jog skaiciuotu ne is metu iki antro vaikiuko atostogu, bet is to paties laikotarpio kaip pirmam vaikuciui, tada ismoka butu panasi, tiesa 10 proc. mazesne, nes nuo liepos 1 d mazina visom 10 proc., jei taip labiau apsimoketu.. aciu labai.tai reiskia galiu buti rami, kaip sakant neliksiu visai be cento gimus antram.siaip as del visa ko darbe rasydama prasyma del motinystes atostogu ir pazymejau jog trejiem metam iseinu, bet zadejau gryzti po dvieju, bet jau dabar taip ir paliks.musu darbe dabar labai komplikuota, pasikeite valdzia ir anksciau ar veliau zinau, jog neteksiu darbo taip, kad geriau butu man uzauginti antra leliuka, gal ir krize per ta laika praeis  vienu zodziu su darbu ne kas, o sit vat lelka antras kaip sakant kaip ir lemta pagal dabartine mano situacija
manlaurai
2010 04 06, 19:26
na, musu situacija panasi, tik man atleidimas is darbo kaip ir negresia, kaip tik vadovai praso grizt nelaukus kol dukrytei 2 metukai sueis, jie dar nezino del antro nestumo, tik tiek, kad premiju darbe nebera, tai dvigubai mazesnis atlyginimas, dziaugiuosi kad ims is to paties laiko kaip pirmam vaikiukui...as irgi tikiuosi, jog kai tokie malonus rupesteliai seimoje, tai ir krize taip nervu negadins, paprasciausiai bus kuo dziaugtis kol augs abu vaikuciai, o tada jau karjeros laiptais
aaktinija
2010 04 06, 21:39
na va tokia tad pas mane durna situacija su tuo darbu. kaip bebutu tektu ieskotis naujo darbo, o kai seimos pagausejimo nebeplanuosiu po antrojo, tai ir darbui naujam galesiu atsiduoti visokeriopai, bus du pypliukai ir bus ramu
julioske
2010 04 07, 14:42
QUOTE(manlaurai @ 2010 03 12, 14:37) Jau buvau parasiusi sia tema, bet ji buvo istrinta nesulaukus man pakankamai informacijos rupimu klausimu Atsiprasau uz ne lietuviskas raides, taciau kompiuteryje dar neivesta LT kalba Auginu daugiau nei metuku mergyte, kilo klausimas, jei iseiciau nestumo ir gimdymo atostogu dar nesibaigus dukrytes 2 metu auginimo atostogoms, is kokio laikotarpio skaiciuotu sia pasalpa bei jei iki gimdymo pirmo vaikucio auginimo bei antro vaikucio nestumo atostogos susidubliuotu, kaip uz jas moketu? Taip pat del antrojo vaikelio auginimo atostogu, kurio laikotarpio pajamu vidurki skaiciuotu, suteikiant atostogas?Klausiu, nes perskaiciau forume, jog ne butinai metu pries atostogu diena pajamas sumuoja ir veda vidurki, o YRA PASIRINKIMO TEISE, galima prasyti jog imtu pajamas, buvusias pries pirmojo vaikelio atostogas?? Ar tai tiesa, nes www.sodra.lt puslapyje radau info, jog skaiciuojamos metu pajamos buvusios PRIES pirma atostogu diena.Taciau einant atostogu su antru vaikeliu gal kitaip? Viena mamyte buvo parasiusi, jog pagal istatymus pasalpa uz paskesni vaika negali buti mazesne uz pries tai buvusia ismoka..nelabai supratau ir sio sakinio.. [quote=Egle75,2010 03 17, 08:44] Sveika, pati turejau tokia situacija, kai su treciu vaika isejau gimdymo o paskui vaiko prieziuros atostogu, mano antram nebuvo dvieju metu, taigi susidublaivo. i. Gali rinktis, kaip skaiciuos ismoka, ar pagal sena tvarka, kaip jie patys sako, ar pagal nauja. Ismoka tau turi paskaiciuoti palankesniu kursu (geriausiu dieniniu kursu), taip reikia sodroje uzrasyti. Taigi gautum uz du vaikus  Nezinau ar atsakiau i klausima, bet su skaiciavimo tvarka sodroj viskas gerai . Papildyta:Ismoka nebus mazesne nei su pirmu vaiku, neretai ji buna netgi siek tiek didesne  [QUOTE] norėjau atsakyti, nes pati tuo domėjausi - aktualu, bet už mane atsakė eglė. papildysiu tiek, kad paskaičiavimas pagal seną tvarką galimas tik iki liepos 1 dienos, jei išeini vėliau, skaičiuos pagal naują - ims visų metų pajamų vidurkį, t.y. sodros pašalpų vidurkį, pagal tokią tvarką tikrai gausi mažiau nei praeitą kartą. kitas dalykas kad nuo liepos 1 dienos mažės motinystės pašalpa toms kurios gauna berods daugiau nei 650. taigi, bent jau mano atveju dekretiniai pagal seną tvarką, o toliau, deja mažiau. gausi už abu vaikus kol jiems nesukaks 2 metus. t.y. kelis mėnesius pagyvensi kaip ponia, o po o vėl kapeikas skaičiuosi
manlaurai
2010 04 08, 12:56
julioske, o is kur gavai info, kad nuo liepos nebebus galima pasirinkti kaip skaiciuoti pinigus, na kad ims uz metus, ne pagal pirmo vaiko laikotarpi? man cia 400 lt per men klausimas, ziauriai liudna pasidare  nes man i atostogas iseiti gautusi rugseji  tai reiskia, imtu is metu?
QUOTE(manlaurai @ 2010 04 08, 13:56) julioske, o is kur gavai info, kad nuo liepos nebebus galima pasirinkti kaip skaiciuoti pinigus, na kad ims uz metus, ne pagal pirmo vaiko laikotarpi? man cia 400 lt per men klausimas, ziauriai liudna pasidare  nes man i atostogas iseiti gautusi rugseji  tai reiskia, imtu is metu?  Sodroje tokią informaciją jau sausio pirmomis dienomis suteikinėjo, kad nuo 2010-07-01 keisis pajamų skaičiavimo išmokoms nėštumo ir gimdymo atostogų ir motinystės atostogų metu. Pirma buvo galimybė pasirinkti kaip skaičiuoti pajamas. Ir dar buvo galima rašyti prašymą, kad išmoką motinystės atostogų metų mokėtų tokią pačią, nes auginai vaikelį iki dviejų metų ir buvai vaiko priežiūros atostogose. Tad darbe nedirbai ir pajamos nesikeitė. O dabar nuo liepos pirmos, man regis, ir šią galimybę atims.
julioske
2010 04 09, 10:14
QUOTE(manlaurai @ 2010 04 08, 13:56) julioske, o is kur gavai info, kad nuo liepos nebebus galima pasirinkti kaip skaiciuoti pinigus, na kad ims uz metus, ne pagal pirmo vaiko laikotarpi? man cia 400 lt per men klausimas, ziauriai liudna pasidare  nes man i atostogas iseiti gautusi rugseji  tai reiskia, imtu is metu?  sodroj, paskambinau konkrečiai į kabinetą kur mano pinigėlius tvarko viską paaiškino, dar paskambinau uošvienei kuri dirba tam pat pastate kur ir sodra (nors ir kito miesto, bet info visur ta pati) ji pas jų teisininką pasiklausė, sako kad tiesa.
Panelee
2010 04 16, 19:28
norėjau atsakyti, nes pati tuo domėjausi - aktualu, bet už mane atsakė eglė. papildysiu tiek, kad paskaičiavimas pagal seną tvarką galimas tik iki liepos 1 dienos, jei išeini vėliau, skaičiuos pagal naują - ims visų metų pajamų vidurkį, t.y. sodros pašalpų vidurkį, pagal tokią tvarką tikrai gausi mažiau nei praeitą kartą. kitas dalykas kad nuo liepos 1 dienos mažės motinystės pašalpa toms kurios gauna berods daugiau nei 650. taigi, bent jau mano atveju dekretiniai pagal seną tvarką, o toliau, deja mažiau. gausi už abu vaikus kol jiems nesukaks 2 metus. t.y. kelis mėnesius pagyvensi kaip ponia, o po o vėl kapeikas skaičiuosi  [/quote] Bet ar gali sodra nuo sodros, t.y. nuo saves, skaiciuoti? Nes kaip tik pries kelias dienas to paklausiau buhalteres,sake nuo saves sodra negali skaiciuoti. Tai vat man pasidare idomu kaip yra is tikro
Sveikos mamytės. pas mus tokia situacija. mano pirmam vaikui jau yra 2 metai, o antrą aš gimdysiu spalio mėnesį. darbe parašiau atostogas iki 3 metų. taigi dabar kol kas sėdžiu be pinigų. tačiau pagal įstatymą, jeigu tu pagimdai antrą iki 3 metų kol sukaks pirmam (darbe atostogos parašytos iki 3, o ne iki 2 metų) tai vistiek turi mokėti išmoką. gaunasi, kad liepos ar rugpjūtį man išmokės dekretines, o po to kai pagimdysiu mokės pašalpą. klausimas tik dėl pinigų. pildant prašymą sodroje (bent kol kas nieko nepasikeitė) prašyme turi parašyti (būtinai!!!) kad išmoką mokėtų pagal tau palankų variantą. tiksliai negaliu pasakyti to sakynio, bet tikrai žinau, kad jeigu moteris jo neparašo, tai sodroje skaičiuoja kaip nori. tačiau mano atveju, man palankus variantas tik vienas, kad skiačiuotų pagal uždarbį kaip ir pirmam vaikui, o ne pagal pašalpą, nes jie skiačiuoja pagal paskutinius metus, o aš dabar negaunu pinigėlių. sodroje tą informaciją gavau gal prieš mėnėsį, tai nemanau kad dar kažkas pasikeitė. o nuo liepos mėnesio kol kas keisis tik išmokos dydis, visą kitą lig tai liks taip pat, bet su mūsų valdža viskas taip miglota ir nepatikima.
tom_cat
2010 04 27, 22:18
sveikos, as patarciau visoms paskambinti i sodra ir kiekvienu atveju is ju isgirsti paskutines naujienas ir pasikeitimus. tik prisigasdinsit be reikialo. sekmes
QUOTE(tom_cat @ 2010 04 27, 23:18) sveikos, as patarciau visoms paskambinti i sodra ir kiekvienu atveju is ju isgirsti paskutines naujienas ir pasikeitimus. tik prisigasdinsit be reikialo. sekmes Skambinau tris kartus - gavau tris skirtingus atsakymus
dafniele
2010 06 12, 10:35
sveikos,as iseinu dekretiniu rugpjucio men kai pirmam bus 2m6men .tai va nuejus i sodra klausti kaip ka mokes viska pasake kaip[COLOR=blue]helen rase o dar sake kad reikes viska elektroniniu bydu tvarkyti
Ištrauka iš SODROS: Asmens draudžiamosios pajamos visos asmens pajamos, nuo kurių buvo mokamos ar turėjo būti mokamos socialinio draudimo įmokos ligos ir motinystės socialiniam draudimui, apdraustajam priskaičiuotos ligos (įskaitant darbdavio mokamas 2 pirmąsias ligos dienas), profesinės reabilitacijos, motinystės, tėvystės, motinystės (tėvystės) pašalpos, ligos dėl nelaimingo atsitikimo darbe ar profesinės ligos pašalpos, taip pat nedarbo socialinio draudimo išmokos. Nuo 2010-07-01 kompensuojamasis uždarbis, pagal kurį nustatomas pašalpos dydis, bus apskaičiuojamas pagal apdraustojo asmens draudžiamąsias pajamas, turėtas per paeiliui einančius 12 kalendorinių mėnesių, buvusių iki praeito kalendorinio mėnesio prieš nėštumo ir gimdymo atostogų pradžios mėnesį.Reiškia jeigu vaikui išeinant į dekretą bus du su puse, skaičiuos paskutines dvylika mėnesių - šešis mėn kai gavai sumažintą pašalpą, ir šešis tuščius  Gal kažką blogai supratau?
Afute28
2011 02 15, 13:42
QUOTE(Natuke @ 2010 06 12, 21:44) Ištrauka iš SODROS: Asmens draudžiamosios pajamos visos asmens pajamos, nuo kurių buvo mokamos ar turėjo būti mokamos socialinio draudimo įmokos ligos ir motinystės socialiniam draudimui, apdraustajam priskaičiuotos ligos (įskaitant darbdavio mokamas 2 pirmąsias ligos dienas), profesinės reabilitacijos, motinystės, tėvystės, motinystės (tėvystės) pašalpos, ligos dėl nelaimingo atsitikimo darbe ar profesinės ligos pašalpos, taip pat nedarbo socialinio draudimo išmokos. Nuo 2010-07-01 kompensuojamasis uždarbis, pagal kurį nustatomas pašalpos dydis, bus apskaičiuojamas pagal apdraustojo asmens draudžiamąsias pajamas, turėtas per paeiliui einančius 12 kalendorinių mėnesių, buvusių iki praeito kalendorinio mėnesio prieš nėštumo ir gimdymo atostogų pradžios mėnesį.Reiškia jeigu vaikui išeinant į dekretą bus du su puse, skaičiuos paskutines dvylika mėnesių - šešis mėn kai gavai sumažintą pašalpą, ir šešis tuščius  Gal kažką blogai supratau? cituoju sodros puslapyje pateikta info: Jeigu moteris bent dalį laikotarpio, iš kurio apskaičiuojamas kompensuojamasis uždarbis, buvo vaiko priežiūros, kol jam sueis 3 metai, atostogose ir jai suteikiamos naujos nėštumo ir gimdymo atostogos, motinystės pašalpa jos prašymu gali būti apskaičiuota pagal tą patį kompensuojamąjį uždarbį, iš kurio buvo apskaičiuota pirmesnė (ankstesnė) motinystės pašalpa.
Sandraxa
2011 08 14, 10:31
Sveiki, noreciau paklausti o prasymas apskaiciuoti butent pagal darbo uzmokesti yra laisvos formos? ne sodros tinklalapyje butent tokio prasymo niekur nerandu
Huba Buba
2011 10 04, 10:39
O sakykit, kaip su dekretinėm išmokom tokiomis situacijomis, kaip čia buvo aprašyta? Tarkim, moteris, kuri pasiėmusi 3 metus pirmojo vaiko priežiūros atostogų ir tuo laikotarpiu niekur nedirbusi - laukiantis antrojo ateina tas laikas, kai reikia išeiti į dekretą, tai jai mokamos išvis kokios nors dekretinės išmokos? Jei taip, pagal ką juos skaičiuojamos, jei ji niekur nedirbo, o tik prižiūrėjo pirmągimį? Papildyta:QUOTE(Huba Buba @ 2011 10 04, 12:28) O sakykit, kaip su dekretinėm išmokom tokiomis situacijomis, kaip čia buvo aprašyta? Tarkim, moteris, kuri pasiėmusi 3 metus pirmojo vaiko priežiūros atostogų ir tuo laikotarpiu niekur nedirbusi - laukiantis antrojo ateina tas laikas, kai reikia išeiti į dekretą, tai jai mokamos išvis kokios nors dekretinės išmokos? Jei taip, pagal ką juos skaičiuojamos, jei ji niekur nedirbo, o tik prižiūrėjo pirmągimį? Skambinau į sodrą ir pati išsiaiškinau šitą klausimą  Dekretinės išmokos visvien mokamos, net jei ir niekur nedirbo moteris, ir jos tokio pat dydžio, kaip ir už pirmąjį vaiką. Ir tikra tiesa, kad kol pirmąjam nesueina 3 metai ir moteris susilaukia antrojo, tai pašalpa už antrąji bus tokia pat, kaip ir už pirmąjį. Net jei ir pirmąjam būtų 3 metai ir pora mėn., kai gimtų antrąsis, visvien mokėtų pašalpą, kaip ir už pirmąjį.
|
|