Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: 7 mėn. vaikelio mityba II
Supermamų klubas > Motinystė ir tėvystė > Vaikų mityba > Mažylio iki 1 metų meniu
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
Anema
Pasibaige ana temuke, tai pratesiu, atrodo dar niekas nesukure.

sena tema:

http://www.supermama.lt/forumas/http://www.supermama.lt/forumas/index.php?showtopic=327735
Vajuza
Sveikos mamytes 4u.gif

Turiu viena klausimeli. Jei pradedi duoti mesyte,tai ja jau reikia duoti kasdien ar ne? Ar galima daryti vienos dienos pvz pertrauka? Kaip jus darote?
Aciu wub.gif
Fėja*
QUOTE(Vajuza @ 2010 03 13, 11:23)
Sveikos mamytes  4u.gif

Turiu viena klausimeli. Jei pradedi duoti mesyte,tai ja jau reikia duoti kasdien ar ne? Ar galima daryti vienos dienos pvz pertrauka? Kaip jus darote? 
Aciu  wub.gif
*

galima daryt pertraukas, galima nedaryt... aš tai nedarau...nors esa buvę, kad atsisako mėsiškos, paduodu be mėsos ir sukerta viską-ty pati pasirinko be mėsos tą kart apseit tongue.gif
Anema
QUOTE(Vajuza @ 2010 03 13, 12:23)
Sveikos mamytes  4u.gif

Aciu  wub.gif
*

www.mamosdienorastis.lt raso, kad reikia poros dienu pertrauka per savaite daryti. as tai darau.

o klausimelis, kaip mamytes kalakutiena sutrinat? as su blenderiu, bet, kai nedidelis kiekis, tai vistiek lieka tokiu siuliuku, ir kartais dukra springsta. isvis nelabai megsta kalakutienos,k nes sausa ji
ruteliauskas
QUOTE(Vajuza @ 2010 03 13, 11:23)
Sveikos mamytes  4u.gif

Aciu  wub.gif
*

4u.gif kaip tik įsijungiau SM kad šito paklaust, nes šiandien pirmą dieną bandom mėsytę (labai patiko) tai galvoju, ar čia kasdien duot ar kaip g.gif
mes kaip tik kalakutieną valgėm, tai kažkaip sutrynė mano blenderis, jokių siūlų neliko, gal tiesiog ilgiau patrint reikia... g.gif
Veitė
mes valgom: ryte vaisius, per pietus darzoves su mesyte, vakare- grudu koses su vaisiais, tarpuose- mp, nakti irgi mp blink.gif 4u.gif kazi ne per daug g.gif praktiskai viska gaminu/verdu pati, puikiai valgo smile.gif
Anema
QUOTE(Veitė @ 2010 03 13, 16:40)
mes valgom: ryte vaisius, per pietus darzoves su mesyte, vakare- grudu koses su vaisiais, tarpuose- mp, nakti irgi mp  blink.gif  4u.gif  kazi ne per daug  g.gif  praktiskai viska gaminu/verdu pati, puikiai valgo  smile.gif
*

neatrodo per daug, tik apie MP nieko nezinau smile.gif
maniske misinuku maitinasi, tai nakti nebevalgo
Fėja*
QUOTE(Veitė @ 2010 03 13, 15:40)
mes valgom: ryte vaisius, per pietus darzoves su mesyte, vakare- grudu koses su vaisiais, tarpuose- mp, nakti irgi mp  blink.gif   4u.gif  kazi ne per daug  g.gif  praktiskai viska gaminu/verdu pati, puikiai valgo  smile.gif
*

mes irgi taip pat... kartais vietoje vaisių - košę su sausainiais...
renatuxaass
sveikos, kazkas raset kad perka ekologiskas kruopas ir verdat, maximoj ieskojau tam skyriuje, bet radau tik miezius, kviecius, zirnius ir 5grudu kose, kur su zirniais, perlinem kruopom, kazi ar tokia galima duoti kose ta 5grudu?

ar jau visas kruopas galima duoti?
dabar verdu ryzius,bet ne ekologiskus, bandysiu isvirus perblenderiuot ir bananu ide, matysiu kazi kaip valgys.
ruteliauskas
QUOTE(renatuxaass @ 2010 03 13, 20:52)
sveikos, kazkas raset kad perka ekologiskas kruopas ir verdat, maximoj ieskojau tam skyriuje, bet radau tik miezius, kviecius, zirnius ir 5grudu kose, kur su zirniais, perlinem kruopom, kazi ar tokia galima duoti kose ta 5grudu?

ar jau visas kruopas galima duoti?
dabar verdu ryzius,bet ne ekologiskus, bandysiu isvirus perblenderiuot ir bananu ide, matysiu kazi kaip valgys.
*

aš maximoj dar avižas radau thumbup.gif aš tai atskirai visokių kruopų esu nusipirkus tik žirnių kažkaip ne schmoll.gif ) ir kasdien vis skirtingom proporcijom pamaišau, gaunasi vis nauja košė thumbup.gif

tikiuosi skaniai ryžius suvalgėt, tik ar nepakietėjo viduriukai?nes tiek nuo bananų, tiek nuo ryžių kaip ir kietėja g.gif aš paprastai, jei duodu ryžių, tai kokių slyvų ar abrikosų paskaninimui duodu, kad "suskystintų" ryžius 4u.gif

Veite, mes lygiai taip pat valgom, tik dabar , gydytojai leidus, pradėjau pusryčiam vaisius su jogurtu (natūraliu, ekologišku) maišyt, oi skaniai valgo mergička mano thumbup.gif
avilinka
QUOTE(ruteliauskas @ 2010 03 14, 08:41)

tikiuosi skaniai ryžius suvalgėt, tik ar nepakietėjo viduriukai?nes tiek nuo bananų, tiek nuo ryžių kaip ir kietėja g.gif aš paprastai, jei duodu ryžių, tai kokių slyvų ar abrikosų paskaninimui duodu, kad "suskystintų" ryžius 4u.gif

*

manajam kieteja viduriukai nuo morku,tai negaliu ju daznai duoti,maximum karta per savaite,tai tik slyvos ir gelbsti, na dar burokeliu imaisau i darzoviene. Nes nusipirkau nepaziurejusi abrikosu tyrele Hipp, sako jog ir ji laisvina,tai namie ziuriu,kad jos sudetyje ir ryziu manai ir ryziu krakmolas doh.gif tai kaip gi tokia tyrele gali atlaisvinti vidurius,kai ryziu priedu joje yra ? unsure.gif Tai kazkaip nedaviau dar jos..
ruteliauskas
QUOTE(avilinka @ 2010 03 14, 09:16)
manajam kieteja viduriukai nuo morku,tai negaliu ju daznai duoti,maximum karta per savaite,tai tik slyvos ir gelbsti, na dar burokeliu imaisau i darzoviene. Nes nusipirkau nepaziurejusi abrikosu tyrele Hipp, sako jog ir ji laisvina,tai namie ziuriu,kad jos sudetyje ir ryziu manai ir ryziu krakmolas  doh.gif  tai kaip gi tokia tyrele gali atlaisvinti vidurius,kai ryziu priedu joje yra ? unsure.gif  Tai kazkaip nedaviau dar jos..
*

o burokėliai jau tinkama daržovė? g.gif kažkaip buvau užfiksavus, kad vėliau reikia burokus duot, o kada tas vėliau, pamiršau blush2.gif
mes tai būtent Hipp'o abrikosus kertam, žinoma, ten yra ir manų ir krakmolo, bet jų nėra daug, tai , bent jau maniškei, tyrelėje esančių abrikosų pakanka mirksiukas.gif
renatuxaass
kazkas rase kad burokelius nuo 10men.

del viduriuku dar nezinau, bus matyt, nepagalvojau doh.gif o jus dedat razinas ir dziovintus abrikosus i ryziu kose?askirai tada juos verdat?

kokiu vynuogiu tai negalima trintu dei i kosyte ryziu?

o kruopas mes jau visokias galime valgyt? mesye irgi visokia iskyrus kiauliena?

kai verdat kose ir dedat obuoli, ensuprantu cia dedat virta obuoli ar zalia?
georgiana
QUOTE(renatuxaass @ 2010 03 14, 12:46)

del viduriuku dar nezinau, bus matyt, nepagalvojau doh.gif  o jus dedat razinas ir dziovintus abrikosus i ryziu kose?askirai tada juos verdat?

*

as kai verdu kosiuka arba uzpilama darau tai obuoliuka ciut mikrobangeje pasildau kad suminkstetu ir idedu i kosyte isskobus viduriuka; o kas liecia razinas, slyvas, abrikosus as dar besimokydama unversitete pries 13 metu isgirdau is destytojo paskaitoje kad jie yra spec. priemonemis apdorojami, kad lgioau dziovinti prekyboje issilaikytu, tad tas man kazkaip istrigo ilgam doh.gif
renatuxaass
QUOTE(georgiana @ 2010 03 14, 12:06)
as kai verdu kosiuka arba uzpilama darau tai obuoliuka ciut mikrobangeje pasildau kad suminkstetu ir idedu i kosyte isskobus viduriuka; o kas liecia razinas, slyvas, abrikosus as dar besimokydama unversitete pries 13 metu isgirdau is destytojo paskaitoje kad jie yra spec. priemonemis apdorojami, kad lgioau dziovinti prekyboje issilaikytu, tad tas man kazkaip istrigo ilgam doh.gif
*

hm, tai ju jus isvis nededat, tai ka man cia idet prie tu ryziu kad netaip uzkieteu viduriai?jei kokiu vynuogiu ideciau?

na ir kaip del tu kruopu ar visas valgote ar kazkokiu dar ne ir su mesom taip pat ar ir kiauliena valgote?
ruteliauskas
QUOTE(renatuxaass @ 2010 03 14, 11:46)

del viduriuku dar nezinau, bus matyt, nepagalvojau doh.gif  o jus dedat razinas ir dziovintus abrikosus i ryziu kose?askirai tada juos verdat?

*

tai vat, kad kiek žmonių, tiek nuomonių...vat ir galvoju, ką čia su tais burokėliais daryt, gal viduriukam padėtų g.gif
bent aš tai košes tyrelėm skaninu, kažkaip nebandžiau nieko džiovinto ax.gif
suomė
mamytes, o kaip jus pradejot ragaut mesyte - pirmiau tik sultinuka ar is karto mesytes dejot i darzoves? ir kaip ta mesyte paruosiat - atskirai isverdat ir tik mesyte dedat i kose ar tame sultinyje ir darzoves verdat?
pievu-gele
QUOTE(suomė @ 2010 03 14, 14:45)
mamytes, o kaip jus pradejot ragaut mesyte - pirmiau tik sultinuka ar is karto mesytes dejot i darzoves? ir kaip ta mesyte paruosiat - atskirai isverdat ir tik mesyte dedat i kose ar tame sultinyje ir darzoves verdat?
*

Ragaujama pirmiausiai mesyte, sultinukas nieko gero.Nerekomenduoja jo duoti .O verda mamos tai ivairiai, vienos kartu mesyte su darzovemis, kitos atskirai. As pradzioje virdavau atskirai, dabar dazniausiai isverdu mesyte apie 1 val., o tada sumetu darzovytes virti.
suomė
QUOTE(pievu-gele @ 2010 03 14, 16:51)
Ragaujama pirmiausiai mesyte, sultinukas nieko gero.Nerekomenduoja jo duoti .O verda mamos tai ivairiai, vienos kartu mesyte su darzovemis, kitos atskirai. As pradzioje virdavau atskirai, dabar dazniausiai isverdu mesyte apie 1 val., o tada sumetu darzovytes virti.
*

o kodel sultinys nerekomenduojamas?
pievu-gele
QUOTE(renatuxaass @ 2010 03 14, 14:14)
hm, tai ju jus isvis nededat, tai ka man cia idet prie tu ryziu kad netaip uzkieteu viduriai?jei kokiu vynuogiu ideciau?

na ir kaip del tu kruopu ar visas valgote ar kazkokiu dar ne ir su mesom taip pat ar ir kiauliena valgote?
*

Mes dar kruopu nevalgome, bet kiek zinau tai galima visas valgyti, tik manai maziausiai vertingi. Zinoma kruopas ivedineti palaipsniui, (kaip kad darzoves ivedinejot kas 5-7 dienas), ir kuomet visos isragaujamos tada galima virti ir 5 grudu kose. As vynuogiu tai nedeciau g.gif nematau kas gali buti naudinga tose chemijos pripumpuotose uogose. Skanint galima obuoliuko itarkuojant, ar tyrele kokia, pvz dziovintu slyvu tyrele mums suveikia visada thumbup.gif
O kiaulienos mes dar nevalgome. Triusiukas, zveriena ir kalakutiena musu racione
pievu-gele
QUOTE(suomė @ 2010 03 14, 16:55)
o kodel sultinys nerekomenduojamas?
*

Tiksliai nepamenu, bet zinau, kad nerekomenduojamas, jo tiesiog galima slakeli ipilti i darzoviene su mesyte isvirus, kad trinant butu skystesne.
Evelinuke
pienelio savo jau nebeturiu taigi valgom misinuka, kiek kartu i diena dar duodat misineli? valgom ivairias koses, kukuruzu, avizine skaninu su bananu, obuoliu, o kaip ryziu verdat, sumalat ar i blenderi isvirusios? blush2.gif
grikiu panele mano nelabai megsta, kartais ir manu isverdu, nors ir nenaudinga, bet..karta i sav nepakenks. rolleyes.gif
valgom bulve, morka, brokoli labai megstam, kartasi briuselio kopusteli koki maziuka, cukinija, na mixai ivairus
jau pradejom ragauti trusiena, neuzilgo ragausim kalakutienos, bet as mesyte isvirus ja smulkiai smulkiai supjaustau, maniske puikiai valgo, jei rimtai tai dar nei karto jokiu pirktiniu tyreliu nevalgem, nes viska gaminu pati, ir jei koks gumuliukas patenka, tai vaikas neziaugcioja ir nespringsta biggrin.gif
o ka duodat atsigerti?parasykit koki visa dienos meniu..bus kai ppavyzdys
Anema
QUOTE(suomė @ 2010 03 14, 14:45)
*

sultinio isvis negalima. as atskirai mesa verdu. maisiau iskart su darzovem. is pradziu daviau pirktines, tai ten mesos 10 %.
Papildyta:
QUOTE(Evelinuke @ 2010 03 14, 19:18)
pienelio savo jau nebeturiu taigi valgom misinuka, kiek kartu i diena dar duodat misineli? valgom ivairias koses, kukuruzu, avizine skaninu su bananu, obuoliu, o kaip ryziu verdat, sumalat ar i blenderi isvirusios? blush2.gif
grikiu panele mano nelabai megsta, kartais ir manu isverdu, nors ir nenaudinga, bet..karta i sav nepakenks. rolleyes.gif
valgom bulve, morka, brokoli labai megstam, kartasi briuselio kopusteli koki maziuka, cukinija, na mixai ivairus
jau pradejom ragauti trusiena, neuzilgo ragausim kalakutienos, bet as mesyte isvirus ja smulkiai smulkiai supjaustau, maniske puikiai valgo, jei rimtai tai dar nei karto jokiu pirktiniu tyreliu nevalgem, nes viska gaminu pati, ir jei koks gumuliukas patenka, tai vaikas neziaugcioja ir nespringsta biggrin.gif
o ka duodat atsigerti?parasykit koki visa dienos meniu..bus kai ppavyzdys
*

daug meniu senoj temelej yra biggrin.gif
kol kas kruopu dupdu pirktines. itarkuoju zalia obuoliuka, banana, melyniu kartais idedu.

8.00 misinukas
tarpe banano, ar kepto obuolio, vandenuko
11-12.00 misinukas
14-15.00 darzoves su mesa
tarpe arbata, kokia barankyte, vysniu sulciu,ar melyniu truputi
18-19.00 pirktine grudu kose su bananu ar obuoliu
22-23.00 misinukas
floridija
QUOTE(suomė @ 2010 03 14, 15:45)
*

Na sultinukas iki metu laiko tikrai nerekomenduojamas, mesyte verdu atskirai nuo darzoviu, o paskui su blenderiu susmulkinu, nelieka jokiu skaidulu, valgom kol kas tik kalakutiena, bet nuo kitos savaites jau keisim i versiena. Mesyte valgom kiekviena diena, kazkaip niekada neatsisako mazoji ax.gif

avilinka
QUOTE(ruteliauskas @ 2010 03 14, 14:20)
tai vat, kad kiek žmonių, tiek nuomonių...vat ir galvoju, ką čia su tais burokėliais daryt, gal viduriukam padėtų g.gif
bent aš tai košes tyrelėm skaninu, kažkaip nebandžiau nieko džiovinto ax.gif
*

As kazkaip nepabijojau visai burokelio,nes musu viduriukams jis labai padeda, plius kraujukui gerai,nes labai daug vitaminu jis turi ir kalio,ir jodo,ir magnio,ir natrio ir gelezies, ir seleno ir t.t.. vit B12,B1,B6 ir pan...., o ir darzove lietuviska rolleyes.gif Na dar as gaunu jas ekologiskas is sodybos ax.gif
Na o del priktiniu slyvu tyriu,tai kaip sakiau nutariau gal ju nebepirkti, na bent jau kolkas (del tu ryziu manu ir krakmolo). Nusipirkau dziovintu slyvu,nors zinau,jog nera galbut jos irgi gerai,neva jos apdorojamos kazkaip,kad ilgiau isstovetu,taciau atmirkius ir poto atvirus gal jau buna siek tiek geriau g.gif , tada ta nuovira jam pagerti duodu kaip kompotuka, o slyvas virtas sublenderiuoju ir kaip tyre duodu, mums labai gelbsti.
Ai,siais laiskais kur beapsisuksi visur chemija,nitratai.. doh.gif
Kiek imanoma ir kiek is kur galiu gauti ekologisku produktu,tai tiek ir duodu..
suomė
QUOTE(pievu-gele @ 2010 03 14, 16:51)
*

o tai cia ne sultinio naudojimas? g.gif gal kas nors man kvailai paaiskins KODEL tas sultinukas nerekomenduojamas? as nesakau, kad duot ji vaikui gert, bet pvz i darzoviene sumaisyt... blush2.gif
ruteliauskas
QUOTE(suomė @ 2010 03 14, 22:01)
o tai cia ne sultinio naudojimas?  g.gif  gal kas nors man kvailai paaiskins KODEL tas sultinukas nerekomenduojamas? as nesakau, kad duot ji vaikui gert, bet pvz i darzoviene sumaisyt... blush2.gif
*

skaičiau, kad nuo mėsytės sultinys nerekomenduojamas, nes verdant daugiausia "negerumų" iš mėsos į vandenį išsiskiria (tiksliai nepasakysiu kas, nes kažkaip neįsidėmėjau blush2.gif )...bet jei daržovienę praskiesit tuo skystimuku, kur mėsytė su daržovėm virė, tai tikrai nemanau, kad bus labai blogai, gi ne litrą vaikui sugirdysit ax.gif
o dabar mano durnos klausimas - ar tikrai reikia taip ilgai mėsytę virti? po valandą ir pan. aš kalakutieną duodu, tai nusipirkus iš karto supjausčiau vienos dienos normom (gydytoja sakė, kad 50 g. tokiam mažiukui per dieną mėsos piklauso) tai kas iš to gabaliuko liks po valandos? g.gif ar jūs čia didelius gabalus verdat ir po to dalinat? g.gif
Fėja*
QUOTE(avilinka @ 2010 03 14, 21:52)
As kazkaip nepabijojau visai burokelio,nes musu viduriukams jis labai padeda, plius kraujukui gerai,nes labai daug vitaminu jis turi ir kalio,ir jodo,ir magnio,ir natrio ir gelezies, ir seleno ir t.t.. vit B12,B1,B6 ir pan....,  o ir darzove lietuviska  rolleyes.gif  Na dar as gaunu jas ekologiskas is sodybos  ax.gif
Na o del priktiniu slyvu tyriu,tai kaip sakiau nutariau gal ju nebepirkti, na bent jau kolkas (del tu ryziu manu ir krakmolo). Nusipirkau dziovintu slyvu,nors zinau,jog nera galbut jos irgi gerai,neva jos apdorojamos kazkaip,kad ilgiau isstovetu,taciau atmirkius ir poto atvirus gal jau buna siek tiek geriau  g.gif  , tada ta nuovira jam pagerti duodu kaip kompotuka, o slyvas virtas sublenderiuoju ir kaip tyre duodu, mums labai gelbsti.
Ai,siais laiskais kur beapsisuksi visur chemija,nitratai..  doh.gif 
Kiek imanoma ir kiek is kur galiu gauti ekologisku produktu,tai tiek ir duodu..
*

aš tai naudoju Gerber slyvų tyrelę-ten be jokių manų krakmolų... nes tos džiovintos slyvos tikrosios, tai manau tikrai nieko gero....

*mėsą visada verdu atskirai. Pirmai mergytei irgi taip dariau, daržovienę skiedžiu daržovių nuoviru.

*kalakutienai tai valandos nereikia kad išvirtų... g.gif
floridija
QUOTE(ruteliauskas @ 2010 03 15, 09:55)
o dabar mano durnos klausimas - ar tikrai reikia taip ilgai mėsytę virti? po valandą ir pan. aš kalakutieną duodu, tai nusipirkus iš karto supjausčiau vienos dienos normom (gydytoja sakė, kad 50 g. tokiam mažiukui per dieną mėsos piklauso) tai kas iš to gabaliuko liks po valandos? g.gif  ar jūs čia didelius gabalus verdat ir po to dalinat? g.gif
*

As tai mesyte verdu kelioms dienoms, issiverdu 150-200 g gabaliuka, tai apie valanda gaunasi virimo, tada susimalu ir padedu i saldytuva. Gaunasi trims dienoms ax.gif

O vaisiu tyreles irgi tik Gerber naudoju, ten be jokiu krakmolu ir cukraus, galit ju internetini puslapi paskaityti jei abejojat...
widute
galvoju paskaitynesiu kaip kudikiai maitinas. ar mes kiek papuolam i takta. as kazkaip ko turiu ta ir isverdu. is pat ryto misinuka duodu. paskui po keliu valandeliu dazniausiai kruopas kokias,kaitelioju vis. tai grikiai tai ryziai ,manai. per pietus darzoviene, taip pat ka turiu,tai buna bulve ir prie jos kas yra, morka, kopusciukas, mesyte. jautiena ar kiauliena,ar vistiena, ar kalakutiena, vis versienos iki turgaus nenuvaziuojam nusipirkt. bet paragavimui buvau tyreliu is milupos pirkusi. cia man gydytoja receptuka parekomendavo,o tai nelb ka zinojau. tai kruopu koses verdu tai buna ant kokio kompotuko, obuoliu ar uogu. taip pat vakarop buna duodu kruopas isvirtas ant drzoviu nuoviro. dar gydytoja sake,darzoves virt ant liesos mesytes nuoviro. o mesyte duodu 3-4 katrus per savaite. galvoju dar menesiukas ir valgysim kartu su seimyna. kas be ko dar ivairiu vaisiu ir sulciu paskanavimui. o sakykit kada galim varskytes duot? ar dar neduodat?
ruteliauskas
QUOTE(Fėja* @ 2010 03 15, 09:33)
aš tai naudoju Gerber slyvų tyrelę-ten be jokių manų krakmolų... nes tos džiovintos slyvos tikrosios, tai manau tikrai nieko gero....

*mėsą visada verdu atskirai. Pirmai mergytei irgi taip dariau, daržovienę skiedžiu daržovių nuoviru.

*kalakutienai tai valandos nereikia kad išvirtų...  g.gif
*

reiks ir man Gerber tyrelėm pasidomėt , gal "grynesnės"...ačiū 4u.gif

ir dar ačiū, kad nuraminot dėl virimo laiko, jau visai buvau savo kulinariniais sugebėjimais įgūdžiais suabejojus ax.gif
Veitė
QUOTE(ruteliauskas @ 2010 03 14, 07:41)
Veite, mes lygiai taip pat valgom, tik dabar , gydytojai leidus, pradėjau pusryčiam vaisius su jogurtu (natūraliu, ekologišku)  maišyt, oi skaniai valgo mergička mano thumbup.gif
*

mes jau ragaujam Hipp tyrele su bananais ir jogurtu, gal reiktu ir mums paprasto pabandyt, o kaip toki ruosi??Sublenderiuoji vaisius ir tada sumaisai juos su jogurtu? blush2.gif

ir man idomu, ar jau galima burokelio duoti g.gif ryt pas gyd tai paklausiu, jei nepamirsiu doh.gif

o as mesa verdu atskirai nuo darzoviu, be to, darzoves visdada ant garu verdu, tikiu, kad taip daugiau vitaminu islieka blush2.gif
Fėja*
QUOTE(widute @ 2010 03 15, 10:20)
o sakykit kada galim varskytes duot? ar dar neduodat?
*

čia ta tema daug diskutavom apie varškę
emilly
QUOTE(suomė @ 2010 03 14, 22:01)
o tai cia ne sultinio naudojimas?  g.gif  gal kas nors man kvailai paaiskins KODEL tas sultinukas nerekomenduojamas? as nesakau, kad duot ji vaikui gert, bet pvz i darzoviene sumaisyt... blush2.gif
*

Štai ką rašo žurnale Tavo vaikas apie mėsytę:
Kad pasišalintų nuodingos medžiagos,mėsą reikia pavirti 5 min.,tada vandenį nupilti ir vėl užpilti nauju (geriau specialiai skirtu kūdikių mitybai).Mėsos sultinio vartoti košytei negalima,nes jame yra medžiagų,kurios gali blogai paveikti kūdikio organizmą.Kol kas mėsą patartina virti be prieskonių.
Virtą mėsą reikia sumalti,kad išeitų vientisa,be jokių gumulėlių tyrė.Kad būtų skystesnė,įpilkite šiek tiek daržovių sultinio
ruteliauskas
QUOTE(Veitė @ 2010 03 15, 11:00)
mes jau ragaujam Hipp tyrele su bananais ir jogurtu, gal reiktu ir mums paprasto pabandyt, o kaip toki ruosi??Sublenderiuoji vaisius ir tada sumaisai juos su jogurtu?  blush2.gif

ir man idomu, ar jau galima burokelio duoti g.gif  ryt pas gyd tai paklausiu, jei nepamirsiu  doh.gif

o as mesa verdu atskirai nuo darzoviu, be to, darzoves visdada ant garu verdu, tikiu, kad taip daugiau vitaminu islieka blush2.gif
*

aš tai pirktines tyreles naudoju, nes savų turim tik obuolių, tai man atrodo jau geriau tyrelės, nei pirktiniai vaisiai, kažkaip galvoju, kad vis tiek vaikiškam maisteliui aukštesnius reikalavimus taiko ax.gif bet esmė tai tokia kaip parašei, sumaišau jogurtą su tyrele ir paruošta...tik iš pradžių maišydavau porą šaukštelių jogurto su kokiais penkiais tyrelės, dabar jau "ant pusės" darau smile.gif
jei tik bus kokios info apie burokėlius , prašau pasidalint, nes tikrai dabar suku galvą ką daryt, tai kuo daugiau nuomonių, tuo geriau thumbup.gif
Fėja*
aš tai nenaudoju vandens specialaus, valgom viską su paprastu virtu vandeniu iš čiaupo.
Murlyka
NUO 7 MĖNESIŲ
Dauguma 7-10 mėnesių kūdikių valgo per parą 5-6 kartus, nepriklausomai nuo paros laiko.

Kokį maistą duoti
Kūdikį žindykite tada, kai nori, ir tiek laiko, kiek nori, nepriklausomai nuo paros meto.
Kai žindyti neįmanoma, duokite vieno iš pieno mišinių.
Per parą duokite 30-40 g trintos galvijų mėsos kartu su daržovių koše.
Vaisių, uogų (sulčių, tyrelių) duokite kaip deserto, t.y. jomis nepakeiskite žindymo ir kitų patiekalų.
6-7 mėnesių kūdikiui tiršto maisto duokite kartą per dieną.
6-8 mėnesių kūdikio per kartą duodamo maisto kiekis neturėtų būti didesnis negu 250 ml (g).

Pastabos
Paukštienoje yra mažiau lengvai pasisavinamos geležies.
Patiekalai su galvijų mėsa ar paukštiena gali būti gaminami namuose arba duodami pagaminti pramoniniu būdu.
Jei kūdikiui duodate pramoniniu būdu pagamintų patiekalų, būtinai atkreipkite dėmesį į gamintojo nurodytą atitinkamą kūdikio amžių, pvz., 7 mėn. mažyliui duokite patiekalo, skirto tik šiam amžiui.
Neduokite virtų dešrelių, paštetų ir kitų negryni mėsos/paukštienos produktų.
www.mamoszurnalas.lt

Paprasta ir aisku ir nereikia nesamoniu isradinet, negalima to ar ano 4u.gif
Papildyta:
Pirmoji mėsa

Mėsa - pagrindinis maisto produktas, padedantis išvengti geležies stokos mažakraujystės. Kūdikiams ir mažiems vaikams, kurie dar nevalgo tiek daug ir įvairių maisto produktų, kaip kad suaugę žmonės, mėsa yra būtina. Liesa mėsa - labai svarbus lengvai pasisavinamų baltymų, vitamino B12 (kurio nėra kituose produktuose) šaltinis.

Nuo kada ir kiek. Svarbu, kad kūdikiai būtų pradedami maitinti mėsa ne per vėlai. Jeigu jūsų kūdikis jau išbandė vaisių tyreles, sultis, daržovių ir kruopų košes, išvirkite jam mėsos. Mėsos reikia pradėti duoti nuo 6-7 mėnesių. Kasdien kūdikiai turėtų suvalgyti apie 20-30 g mėsos, vyresni - ir iki 100 g mėsos per dieną.

Pirmoji mėsa. Jaunų gyvūnų mėsa lengviau virškinama ir pasisavinama, nes joje mažiau jungiamojo audinio. Todėl ji ypač tinka mažiems vaikams. Virta mėsa irgi kur kas lengviau pasisavinama už keptą ar rūkytą mėsą. Rūkytos, keptos mėsos galima duoti vaikams tik nuo 3 metų ir nedažnai. Be to, rūkytoje mėsoje ir jos produktuose yra benzopirenų, dūmuose yra formaldehidų. Tai medžiagos, didinančios riziką susirgti virškinimo sistemos ligomis, net vėžiu. Labai naudinga garuose virta mėsa. Ruošiant mėsos patiekalus mikrobangų krosnelėje dalis baltymų pakinta taip, kad organizmas nebesugeba jų pasisavinti.

Mėsos rūšis. Kūdikių ir mažų vaikų mėsos patiekalai gali būti gaminami iš įvairios liesos mėsos (veršienos, jautienos, kiaulienos, triušienos, nutrijos mėsos), paukštienos (vištienos, putpelienos, kalakutienos, strutienos). Geriau tinka jaunų gyvulių mėsa ir paukštiena. Antiena, žąsiena, aviena dažniausiai būna riebi, dėl to mažiau tinka. Kūdikiams ir mažiems vaikams maitinti nederėtų vartoti smegenų, inkstų bei kepenų.

Mėsa alergiškiems vaikams. Kūdikiams, vaikams, alergiškiems karvės pienui, labiau tinka vištiena, kalakutiena, triušiena, strutiena. Jei kūdikis, vaikas alergiškas kiaušiniui – labiau tinka galvijų mėsa. Maistui alergiškiems vaikams dažnai tinka triušiena, aviena, nutrijos mėsa. Alerginės reakcijos į mėsą gali atsirasti ir dėl įvairių medžiagų, esančių kombinuotuose pašaruose, kuriais buvo šertas gyvūnas.

Kaip virti mėsą. Kad išvirta mėsa išliktų kuo vertingesnė, jos prieš virimą nemirkykite. Mėsą virkite stambesniais gabalais, bet jie turi būti apsemti vandeniu. Kai mėsa smulkiau supjaustoma, tada daugiau maisto medžiagų pereina į vandenį. Mėsą dėkite į verdantį sūrų vandenį (8 g druskos 1 litrui vandens). Įdėjus mėsą, kurį laiką vanduo nustoja viręs, bet liepsnos nereikia padidinti. Mėsą virkite ant silpnos ugnies, matomas virimas (,,kunkulai”) neturi būti intensyvus. Taip verdant, į vandenį mažiau prasisunkia tirpių baltymų. Jeigu vandens, kuriame verdama mėsa, paviršiuje susidaro daug putų, vadinasi, mėsa verdama per daug intensyviai.

Kiek laiko virti. Verdama mėsa netenka daug svorio: verdant mažus (75-100 g) gabaliukus netenkama 40-50 proc. svorio. Veršieną virkite apie 60 min., jauną vištieną (viščiuką), triušieną - apie 45 min., jautieną ir seną paukštieną – 2,5-3 val. Gerai išvirta mėsa yra minkšta, bet neištižusi. Kūdikiams virkite nedidelį mėsos gabaliuką (100 g).
Išvirtos mėsos skonis pagerėja, kai į vandenį pridedama prieskoninių daržovių.

Atšildyta mėsa. Visada geriau naudoti šviežią mėsą, jos patiekalus ruošti prieš valgymą ir vienam kartui. Kai patiekalui ruošti vartojama šaldyta mėsa, ji išlieka kokybiška, jei atšildoma palengva. Pakartotinai jos užšaldyti nebegalima. Nedideli mėsos gabaliukai (apie 100 g) kambario temperatūroje atšyla per 2-3 val. Atšildomą mėsą laikykite verdančiu vandeniu perlietoje lėkštelėje. Nedera mėsos atšildyti karštame vandenyje ar mikrobangų krosnelėje. Atšildytos mėsos nemirkykite vandenyje, tik nuplaukite tekančiu vandeniu, nuimkite plėves, riebalus, pašalinkite sausgysles. Tik tada virkite.

Su kuo valgyti. Mėsą geriausiai valgyti su daržovėmis – šviežiomis ir troškintomis. Netinka ją valgyti su riebia bulvių koše (labai sunkiai virškinama), pieniškomis košėmis.

Kur pirkti. Mėsą, ypač skirtą vaikams, geriausi pirkti parduotuvėse. Svarbu, kad perkama mėsa būtų patikrinta veterinarų, iki pardavimo tinkamai laikyta (šaldytuvuose). Perkant nepatikrintą mėsą didelė rizika užsikrėsti trichinelioze. Netinka pirkti mėsą ir tose prekybos vietose, kuriose nėra šaldytuvų, kur žalia mėsa laikoma kartu su jos pusfabrikačiais.

Pirmoji mėsos tyrė (7-8 mėn. kūdikiui). Reikės: 50 g virtos mėsos/paukštienos, vieno arbatinio šaukštelio nerafinuoto aliejaus arba sviesto be jokių priedų, ant peilio galo druskos su jodu.
Išvirtą šiltą mėsą/paukštieną 2-3 kartus permalkite pro tankų mėsmalės sietą. Sumaltą mėsą perspauskite per verdančiu vandeniu perlietą sietelį. Po to įdėkite sviesto ir kruopščiai sumaišykite.
Taip paruoštą tyrę duokite su daržovių koše. Iš pradžių į tik ką pagamintą daržovių tyrę įmaišykite 2 arbatinius šaukštelius mėsos tyrės, po 2-3 dienų – 4 šaukštelius. Taip mėsos kiekį didinkite iki pilnos porcijos, t.y., 30-50 g vienam kartui (kartu mažinkite daržovių tyrės kiekį).

Ar dažnai duoti. Mėsos kūdikiui užtenka duoti vieną kartą per parą. Geriau, kai mėsos rūšis yra kaitaliojama: kelis kartus per savaitę duodama liesos mėsos, kelis kartus paukštienos.

Malta mėsa. Kai vaikui atsiranda noras kramtyti (maždaug nuo 8-9 mėnesių), maltos mėsos ar paukštienos per sietelį nebepertrinkite, tik smulkiau supjaustykite peiliu.
Sultiniai. Kūdikiams ir mažiems vaikams negalima duoti gerti sultinio. Nedidelį jo kiekį, jeigu sultinys neriebus, galima įpilti į daržovių košę su mėsa – tik tiek, kiek reikia praskiesti, kad košė nebūtų per tiršta.
Pediatrė gastroenterologė Jovilė Vingraitė
,,Mamos žurnalas”, 2006 m., Nr.4
liolia79
Sveikutes smile.gif
Del burokeliu davimo maziuliams labai domejaus, tai kaip kazkas ir rase - rekomenduojama nuo 10 men duoti, kadangi jie sunkiai virskinami.
Na, as jau karta maza gabaliuka dejau i kose. Bandysiu dazniau.

O dazniausiai mesyte perku malta (nors avienos turiu susipjauscius labai mazais gabaliukais). Pasidarau daug mazu kukuliuku ir susisaldau. Verdu po kelis kukuliukus, bet tikrai ne po valanda... Pavirus mesyte kokias 5 min ar truputi daugiau, ta vandeni nupilu. Uzpilu svariu ir sudedu darzoves.
suomė
QUOTE(Murlyka @ 2010 03 15, 13:33)

Sultiniai. Kūdikiams ir mažiems vaikams negalima duoti gerti sultinio. Nedidelį jo kiekį, jeigu sultinys neriebus, galima įpilti į daržovių košę su mėsa – tik tiek, kiek reikia praskiesti, kad košė nebūtų per tiršta.
Pediatrė gastroenterologė Jovilė Vingraitė
,,Mamos žurnalas”, 2006 m., Nr.4
*

va kaip saunu 4u.gif
milima
QUOTE(avilinka @ 2010 03 14, 10:16)
manajam kieteja viduriukai nuo morku,tai negaliu ju daznai duoti,maximum karta per savaite,tai tik slyvos ir gelbsti, na dar burokeliu imaisau i darzoviene. Nes nusipirkau nepaziurejusi abrikosu tyrele Hipp, sako jog ir ji laisvina,tai namie ziuriu,kad jos sudetyje ir ryziu manai ir ryziu krakmolas  doh.gif  tai kaip gi tokia tyrele gali atlaisvinti vidurius,kai ryziu priedu joje yra ? unsure.gif  Tai kazkaip nedaviau dar jos..
*

Gerberio slyvas pabandykit, ten dziovintos ir be jokiu krakmolu ar miltu 4u.gif

O kruopu miltu galima nusipirkti Kaune bazese vakaru rampa 5 sandelys, ekologiskas skyrelis mirksiukas.gif
Murlyka
Gerberio slyvas pabandykit.
Gerber ir as galiu rekomenduot mirksiukas.gif
avilinka
QUOTE(Murlyka @ 2010 03 15, 18:31)
Gerberio slyvas pabandykit.
Gerber ir as galiu rekomenduot mirksiukas.gif
*

aga, Gerberio esu as bandziusi, bet juk ten irgi is dziovintu slyvu jos gaminamos. Tai kai pasidariau pati is pirktiniu atvirusi tai skonis buvo tas pats.., na bet turbut pasakysit,jog visgi pirktine tyrele sveikesne.. rolleyes.gif
milima
QUOTE(avilinka @ 2010 03 15, 22:23)
aga, Gerberio esu as bandziusi, bet juk ten irgi is dziovintu slyvu jos gaminamos. Tai kai pasidariau pati is pirktiniu atvirusi tai skonis buvo tas pats.., na bet turbut pasakysit,jog visgi pirktine tyrele sveikesne..  rolleyes.gif
*

Ne, kodel turetu but sveikesne smile.gif ? Tik svarbu kokios dziovintos slyvos pirktos.
JovkėS
O ka duodat gerti vaikučiams be MP. As nupirkau HIPPo arbatos , berods "vaistazoliu arbata", bet maniskiam nelabai patnka. Kokias arbatas ar dar ka su malonumu geria jusu mažyliai?
floridija
QUOTE(JovkėS @ 2010 03 16, 02:03)
O ka duodat gerti vaikučiams be MP. As nupirkau HIPPo arbatos , berods "vaistazoliu arbata", bet maniskiam nelabai patnka. Kokias arbatas ar dar ka su malonumu geria jusu mažyliai?
*

Mes geriam Hippo arbateles labai noriai, isgeria po 100-150ml per para.
avilinka
QUOTE(JovkėS @ 2010 03 16, 01:03)
*

Na mano gyd sako,jog vaistazoles yra vaistazoles-vaistas, ne gerimas, todel piktnaudziauti jomis negalima. Na tai jos nuomone,taciau as panasiai mastau ir savo vaikui pvz ramuneliu neduodu siaip sau, nebent jis buna labai irzlus arba kai turejo temperaturos. As iki siol jam duodavau tik virinto vandenuko,taciau vakar padariau jam kraujo tyrima ir man buvo sokas,kai nustate jam mazakraujyste swoon.gif (hemoglobinas tik 97 verysad.gif ), nes seimoje nei mano nei vyro nera serganciu anemija. Tad pradejau jam duoti juoduju srebentu kompotuka is savo saldytu uogu, plius duosiu ir brukniu toki pati kompotuka,na del zemuogiu nzn,nes sako,jog alergizuoti gali. Zodziu dabar man reikia ziureti kokie produktai turi daugiausia gelezies ir juos vartoti plius gerti dar ir papildomai gelezi.. unsure.gif
Fėja*
QUOTE(avilinka @ 2010 03 15, 21:23)
aga, Gerberio esu as bandziusi, bet juk ten irgi is dziovintu slyvu jos gaminamos. Tai kai pasidariau pati is pirktiniu atvirusi tai skonis buvo tas pats.., na bet turbut pasakysit,jog visgi pirktine tyrele sveikesne..  rolleyes.gif
*

čia tik dėl to, kad slyvos gal be cheminio apdorojimo, pritaikytos kūdikiams. Nes tos iš maxės dėžės tai nžn... tada ieškočiau kokių ekologiškų pakuotėse... nes man tai vis mintyse vaidenasi, ka pelės ir bile kas ten ropinėja po tas dėžes... nebūtinai maxėj, koks dar kelias iki jos...
Anema
QUOTE(avilinka @ 2010 03 16, 10:49)
Na mano gyd sako,jog vaistazoles yra vaistazoles-vaistas, ne gerimas, todel piktnaudziauti jomis negalima. Na tai jos nuomone,taciau as panasiai mastau ir savo vaikui pvz ramuneliu neduodu siaip sau, nebent jis buna labai irzlus arba kai turejo temperaturos. As iki siol jam duodavau tik virinto vandenuko,taciau vakar padariau jam kraujo tyrima ir man buvo sokas,kai nustate jam mazakraujyste  swoon.gif  (hemoglobinas tik 97 verysad.gif ), nes seimoje nei mano nei vyro nera serganciu anemija. Tad pradejau jam duoti juoduju srebentu kompotuka is savo saldytu uogu, plius duosiu ir brukniu toki pati kompotuka,na del zemuogiu nzn,nes sako,jog alergizuoti gali. Zodziu dabar man reikia ziureti kokie produktai turi daugiausia gelezies ir juos vartoti plius gerti dar ir papildomai gelezi..  unsure.gif
*

o melynes?
spengla
Sveikos, mamos,

kaip gerai, kad įdėjote šitą straipsnį apie mėsą, ačiū, buvo labai naudinga.
QUOTE(ruteliauskas @ 2010 03 15, 13:23)
jei tik bus kokios info apie burokėlius , prašau pasidalint, nes tikrai dabar suku galvą ką daryt, tai kuo daugiau nuomonių, tuo geriau thumbup.gif
*

Burokėlių reiktų privengti kuo ilgiau. Aš asmeniška ketinu duoti tik nuo metukų. Mat, kad ir kaip ekologiškai burokai būtų auginami, jie vis tiek nėra lengva daržovė schmoll.gif - burokai linkę surinkti nitratus iš aplinkos.
Geriau jau pastarnoko, kaliaropės ar saliero įdėti į daržovienę mirksiukas.gif
Murlyka
O as burekeliu daviau PARAGAUT viena sauksciuka, virtu. Suvalge ir vis dar sveika mano vaikas. Arbatu nemegsta, isskyrus melisu. Nupirkusi esu jai HIPP arbata melisa su obuoliu, bet jin tokio keisto nenaturaliai saldi, kad mazoji jos labai nemegsta. Tenkinas melisu arbata, vandenuku, pienuku arba sultimis NATURALIOMIS IS KAIMO kur niekas obuoliu nitratais nebarsto.

Iš kokių daržovių galima virti košes kūdikiams?

Pasak pediatrės A.Dilienės, tinka visos daržovės. Ir brokoliai, ir žiediniai kopūstai, ir morkos (jei nėra alerginės reakcijos), ir bulvės, netgi porai, jų labai nedideliais kiekiais galima įdėti kaip prieskonį. Tik burokėlių medikė siūlo paragauti šiek tiek vėliau.
Į kūdikio košę nereikia berti nei druskos, nei cukraus, mitybos ekspertai rekomenduoja jas pagardinti šaukšteliu aliejaus arba šviežio nesūdyto sviesto. Netinka jokie riebalų mišiniais ar margarinas.
3w.mamosdienorastis.lt

Nu va, dar radau info, kad gydytojai rekomenduoja burokais maitint vaikus ne anksciau kaip nuo 9-10 men.

Papildyta:
DAR SIS BEI TAS.

Šį kartą - septintas gyvenimo mėnuo.

Obuolio, šeštą mėnesį pradėto ragauti po labai nedaug, sulaukęs septynių mėnesių Jūsų žmogutis gali suvalgyti žymiai daugiau. Trintu obuoliu, vaisių tyre ar sultimis galite vaišinti jį tarp maitinimų. Atidžiai stebėdami, ar vaikas nealergiškas, pasiūlykte jam šviežių (tik ne prisotintų chemikalais) sutrintų braškių ar žemuogių, slyvų ar vyšnių, mėlynių ar serbentų. Tik nedėkite į tyrę cukraus.

Didžiausia šio mėnesio naujiena mažylio maisto racione – mėsytė. Naudingiausia jautiena ir veršiena. Tačiau vertinga ir triušio, nutrijos mėsa. Kartais racioną galima paįvairinti neriebia kiauliena ar vištiena. Tačiau visąlaik stebėkite, ar vaikutis kurio nors gyvulio mėsytei nealergiškas.

Mėsoje yra daug geležies, kurios labai reikia, kad vaikas nesusirgtų mažakraujyste. Ypač jos daug galvijų liežuvyje bei kepenyse. Tačiau kepenimis vaikutį maitinkite tik jei žinote, kad galvijas buvo šeriamas sveikais ir tinkamais pašarais, nes kepenyse kaupiasi ypatingai daug kenksmingų medžiagų.

Net jei vaikelis serga mažakraujyste, jam nereikia mėsos duoti daugiau nei 50 g per dieną. Priešingu atveju pernelyg apkrausite skranduką. Tik mažakraujyste sergančiam vaikui mėsytės reikia kasdien. Sveikam vaikučiui šio produkto vieną kitą kartą per savaitę gali racione ir nebūti.

Kaip mėsytę vaikui patiekti? Mėsą pavirkite penkias minutes, tada pirmąjį vandenį nupilkite ir užpilkite naujo. Sūdyti nereikia. Gerai išvirtą mėsą labai kruopščiai sumalkite, kad gautųsi tyrelė.

Pirmus kartus mėsos tyrės duokite atskirai. Paskui galite pabandyti mėsytę įmaišyti į daržovių košę, kurios porcija 7 mėnesių vaikučiui jau išaugo iki 150-200 ml.

Vaikučio pažintį su mėsa pradėkite nuo pusės arbatinio šaukštelio, o po vienos - dviejų savaičių jau galėsite sumaitinti visus 50 g. Jei vaikutis mėsos skoniu nesižavi, suvalgyti viso kiekio iš karto neverskte. Tegu pratinasi po truputį.

Beje, ką daryti jei neturite savo pienuko? Juk pradėję kūdikį maitinti papildomais produktais, pakeičiame tik vieną porciją mamos pieno iš penkių, reikalingų per dieną. Jei neturite savo pieno, virkite „klijukų“ (2/3 karvės pieno ir 1/3 per sietelį pertrinto ryžių, avižų ar grikių nuoviro).

Ar reikia septynių mėnesių kūdikiui papildomų gėrimų? Specialistai teigia, kad tokio amžiaus vaikučiui visiškai pakanka mamos pieno. Nebent jei mažylis karščiuoja, viduriuoja ar yra labai didelė kaitra lauke, jam galima apsiūlyti virinto vandens. Tik ne saldžios arbatos ar saldinto vandens. Prie saldumo vaikas labai greitai pripranta ir pats gali imti tokio gėrimo reikalauti, tačiau mažylio organizmui to visiškai nereikia, tai netgi žalinga.

Maisto produktai, reikalingi septynių mėnesių kūdikiui

Darzoves:
Bulvė,
morka,
kopūstas,
brokolis,
žiedinis
kopūstas,
agurotis,
cukinija,
patisonas.

Aliejus:
alyvuogių,
sojų,
kukurūzų,
saulėgrąžų,
rapsų.
Geriausias aliejus šaltuoju būdu spaustas, nerafinuotas.

Sviestas:
Nerinkite pačio riebiausio

Sviezi vaisiai ir uogos
Geriausia augantys Lietuvoje:
obuolys,
braškė,
žemuogė,
slyva,
vyšnia,
mėlynės,
serbentai.
Kartais galima paragauti ir banano.

Mesa:
galvijų, triušiena, kartais - neriebi kiauliena ir paukštiena

Parengė Audronė Pociutė

Jums neatrodo, kad vienos primaitinimo teorijos priestarauja viena kitai? Be to, nereik aklai sekt knyginiais nurodymais, o atkreipt demesi i sena gera karta is kartos perduodama patirti... Juk mamos nei vienos is musu nenumarino, ar ne?
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.