Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Gimtoji kalba
Supermamų klubas > Vaikų auklėjimas ir ugdymas
Justa's
Sveiki, taigi man arteja egzaminai tad noreciau suzinot jusu nuomone, kuri kalba turi buti gimtoji lietuviu emigrantu vaikams? komentuokite ir argumentuokite mirksiukas.gif Iskart didelis aciu tiems kurie dalyvaus sitoj temoj ir isreiks savo nuomone.
Shatura
Gimtoji yra gimtoji. Lietuviu pvz. Arba rusu, lenku priklausomai nuo seimos
sandriote
žiūriu nelengvą temą pasirinkai blink.gif
liniote
Gimtoji kalba ta, kuria kalba tėvai mirksiukas.gif
Evelincik
QUOTE(liniote @ 2010 03 16, 22:06)
Gimtoji kalba ta, kuria kalba tėvai mirksiukas.gif
*

O jei tevai sneka skirtingom kalbom?Mano seimoje yra taip,ir as turiu 2 gimtasias kalbas smile.gif
zipzip
as manau, kad mamos gimtoji kalba yra gimtoji ir vaikui rolleyes.gif zinoma ir isimtys galimos ivairios...
sandriote
na jeigu lietuvių emigrantų vaikams, tai manau lietuvių ir turėtų būt gimtoji,o tos šalies kalbą vistiek išmoks smile.gif nes jeigu vaikas nemokės gerai lt šnekėt, bus sunku suprasti žmonių mentalitetą, papročius ir taip toliau, o tėvai lietuviai vistiek turi kažkokį įsipareigojimą tęsti lietuvių tradicijas.Dar vaikas labiau vertins Lietuvą ir jei atsitiktų taip, kad vaikystėj nei karto nebūtų Lietuvoj tai, kai užaugs jam nebus sunku atvažiuot į LT nes mokės kalbą, mažiau bus svarstymu ar to reikia smile.gif
G(ie)
aš manau vaikui naturaliai gimtoji kalba taps ta kuria jis daugiau naudos. Jei vaikas gyvena užsienyje, jo draugai užsieniečiai, mokykla irgi ten, nera reikalo jam per prievarta kišti lietuvių kalba, bet butu gerai jei tevai kažkokiu budu visgi jam ja įskiepytų. Galima sakyti, kad oj mes lietuviai, emigrantu vaikai turi irgi būti lietuviai su savo šaknimis, bet jei vaikas net nėra matęs tos Lietuvos, ar tik karta per metus atvežamas senelių pamatyti, jei jis auga kitoje kultūroje, ta lietuvybė jam taps tiesiog dirbtinai primesta. Tėvai turi jį išmokyti lietuviškai(bent minimaliai) papasakoti apie kultūra ir papročius, bet reikalauti iš jo būti tokiu pat lietuviu kaip ir jie, manau negali. visai kitokia situacija, kai išvežami paaugliai iš Lietuvos. Tokiu atveju jie patys natūraliai pasirenka, bet net neabejoju, kad jų gimtoji kalba ir kraštas, jiems visada liks Lietuva.
(cia ko gero taip nepopuliariai parašiau) smile.gif
beje skaičiau visas potemes, tikrai sunkios g.gif
Justa's
QUOTE(sandriote @ 2010 03 17, 12:39)
na jeigu lietuvių emigrantų vaikams, tai manau lietuvių ir turėtų būt gimtoji,o tos šalies kalbą vistiek išmoks  smile.gif nes jeigu vaikas nemokės gerai lt šnekėt, bus sunku suprasti žmonių mentalitetą, papročius ir taip toliau, o tėvai lietuviai vistiek turi kažkokį įsipareigojimą tęsti lietuvių tradicijas.Dar vaikas labiau vertins Lietuvą ir jei atsitiktų taip, kad vaikystėj nei karto nebūtų Lietuvoj tai, kai užaugs jam nebus sunku atvažiuot į LT nes mokės kalbą, mažiau bus svarstymu ar to reikia  smile.gif
*

QUOTE(G(ie) @ 2010 03 17, 15:11)
aš manau vaikui naturaliai gimtoji kalba taps ta kuria jis daugiau naudos. Jei vaikas gyvena užsienyje, jo draugai užsieniečiai, mokykla irgi ten, nera reikalo jam per prievarta kišti lietuvių kalba, bet butu gerai jei tevai kažkokiu budu visgi jam ja įskiepytų. Galima sakyti, kad oj mes lietuviai, emigrantu vaikai turi irgi būti lietuviai su savo šaknimis, bet jei vaikas net nėra matęs tos Lietuvos, ar tik karta per metus atvežamas senelių pamatyti, jei jis auga kitoje kultūroje, ta lietuvybė jam taps tiesiog dirbtinai primesta. Tėvai turi jį išmokyti lietuviškai(bent minimaliai) papasakoti apie kultūra ir papročius, bet reikalauti iš jo būti tokiu pat lietuviu kaip ir jie, manau negali. visai kitokia situacija, kai išvežami paaugliai iš Lietuvos. Tokiu atveju jie patys natūraliai pasirenka, bet net neabejoju, kad jų gimtoji kalba ir kraštas, jiems visada liks Lietuva.
(cia ko gero taip nepopuliariai parašiau)  smile.gif
*

Dekui, kad pasidalinat savo mintimis labai geri atsakimai g.gif , tegu daugiau zmoniu savo mintis isreiskia
zipzip
mano vaikas gime ne Lietuvoje, o mes su vyru lietuviai. asmeniskai as stengiuosi kiek imanoma iskiepyti lietuvybe smile.gif pavyzdziui visada ijungiu telika kai rodo ''Gero upo'', o ne kokia MTV biggrin.gif na cia niekis, bet esme tame, kad mazi vaikai visko ismoksta per kasdienius, buitinius dalykus. juk pypliui nepasakysi: ''musu tradicijos tokios ir tokios''. visu pirma reikia paciam tas tradicijas puoseleti. tai cia viskas ir priklauso nuo to, kaip patys tevai jauciasi ''toje emigracijoje''.
sandriote
QUOTE(G(ie) @ 2010 03 17, 16:11)
*

yra ir polengvių bigsmile.gif
benickis
Man rytoi ( sendien: 2010.03.21 diena ) sita pati reikes padaryti mokykloje... unsure.gif siektiek padejo jusu nuomones.. Labai dekingas wink.gif
Justa's
padeda ir man bet galetu daugiau pasireikst nuomoniu
Aiste P.
o tau neatrodo, kad cia reikia labiau remtis rasytojais? smile.gif
dijanat
Nu man irgi biski padejo kitu nuomones smile.gif,galetu ju ir daugiau buti
Simpatukas_
Sveiki, dvyliktokai 4u.gif
Kadangi mane taip pat liecia si tema ir siek tiek ieskojau info, galiu parasyti si bei ta kaip suprantu.

Is pradziu galvojau, kad lietuviu emigrantu vaiku gimtoji kalba butinai turi buti lietuviu, norint neprarasti tapatumo ir pan. Taciau veliau radau informacijos apie tai, kad gimtosios kalbos gali buti dvi. O gimtoji kalba yra ta, kuria vaikas ismoksta pirmaja, ir net ne mokykloje, o seimoje. Tai tarkim jeigu seimoje yra kalbama ir lietuviu ir kita kalba, tai kodel gi tos dvi kalbos negaletu buti abi gimtosios ax.gif
dijanat
Blemba,net nezinau kaip ce su ta kalba daryti ,niekur pakankamai info nerandu apie ta emigracija,gal zinot kas uz lt galetu parasyti ?
Papildyta:
Blemba reiktu yzanga gauti bent tada izanga atmintinai ismokti kitka jau is galvos meginti reiks
Žaislų Karalienė
Tikrai rimta tema g.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.