Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Bitučių augintojos
Supermamų klubas > Mūsų namai > Fauna
Pages: 1, 2, 3, 4
*Julyte*
Sveikutės drinks_cheers.gif Aš esu kaip sakoma miesto žmogus, bet teko padėti sodinti, ravėti ir pan visokias daržoves. Dabar pradėjom po truputi žingsniuoti link sodybos įkurimo (pavasarį pradėsim statybas) ir t.t. Taigi, pradėjau galvoti, kuo užsiimti sodyboje laisvalaikiu, t.y. kad nereikėtų ypatingų pastatų (tvartai) ir galėtumem kartais savaitgalį paliktį sodybą be priežiūros. Tai sugalvojau pabandyti užsiimti BITUTĖM ir turėti savo medų.
Man rekalingi visi visi patarimai ax.gif bet kokia informacija, net norėčiau pasižiūrėti gyvai kaip tie nameliai atrodo ir kas ten viduje 4u.gif Atsiliepkit, labai lauksiu.....
Vicious Vici
Chi, chi, chi lotuliukas.gif seklys Morka jau čia tongue.gif Julyyte, pirmiausia noriu tave pagirti, tu šaunuolė, tokia didelė šeimyna, dar bus namas ir dar bitučių nori doh.gif aš turbūt tiek nesugebėčiau, mano mama prieš porą metų padėdavo vienam tokiam bitininkui, tai šiek tiek patirties turi, jei neatsiras rimtų bitininkų supermamoj, galėsiu jos bent kiek paklausinėti mirksiukas.gif
*Julyte*
QUOTE(*VICI* @ 2005 12 18, 12:10)
Chi, chi, chi  lotuliukas.gif seklys Morka jau čia tongue.gif Julyyte, pirmiausia noriu tave pagirti,
*

Baik, tu VICI, nekokia aš čia šaunuolė, paprasčiausiai mano toks temperementas, man nuolat reikia veiklos, negaliu nustipti vienoj vietoj ax.gif O patarimų tikrai reikės mirksiukas.gif
*Julyte*
Matyt bitininkų tarp mamų nėra g.gif verysad.gif
Nete
Galiu shiek tiek papasakot apie biciu auginima as. Mano mama turi 7 seimas, tai kol buvau jaunesne jai padedavau "sheimininkauti" aviliuose ir uzh ju smile.gif
Klausk, kas tave domina, o as jau pasistengsiu ishaishkint viska, ka pati zhinau smile.gif
*Julyte*
Na, būtu idomu sužinoti, kokiu metu laiku reikėtu pradėti, t.y. nusipirkti bitutes ir parsivežti į savo kiemą? Ir kokio pavadinimo ar veislės bites geriau pirkti, kiek maždaug viena šeima galėtu kainuoti g.gif
Nete
Geriausia butu bitutes parsivezhti anksti pavasari, kai jos dar miega. Bet ivairiai zhmones perka bites. Perka ir vasara. Tada bituciu gabenimas vyksta nakti, kai visos miega. Del tu visu veisliu as nelabai ishmanau, tik zhinau, kad negalima pirkti kaukazietishku bituciu, jos buna piktos. O kainos labai svyruoja. Pas dieduka kaime gali sheimyna nusipirkti uzh 50Lt ir gali nusipirkti uzh 500 lt. Viskas priklauso nuo veisles, pardavejo vasaros. Su laiku ir patio prisiveisi bituciu, jei tik neprazhiopsosit spietimo laiko smile.gif

Priesh perkant bites pirmiausia reiktu susipirkti visa inventoriu: remeliu koriams, vashko plokshteliu. Magazinu (papildomi mazhesni remeliai vasarai), specelus peilis, vienas galas tiesus, kitas lenktas, zhasies sparnu, dumine, sausos, patrunijusios medienos (pas mus budavo tik lapuociai, man atrodo ir galima tik lapuociu mediena deti i dumine). Dar reikia aviliu apshiltintoju ir atrodo pirmai pradzhiai tiek smile.gif
bitule
QUOTE(Julyyte @ 2005 12 18, 01:12)
Sveikutės drinks_cheers.gif Aš esu kaip sakoma miesto žmogus, bet teko padėti sodinti, ravėti ir pan visokias daržoves. Dabar pradėjom po truputi žingsniuoti link sodybos įkurimo (pavasarį pradėsim statybas) ir t.t. Taigi, pradėjau galvoti, kuo užsiimti sodyboje laisvalaikiu, t.y. kad  nereikėtų ypatingų pastatų (tvartai) ir galėtumem kartais savaitgalį paliktį sodybą be priežiūros. Tai sugalvojau pabandyti užsiimti BITUTĖM ir turėti savo medų.
Man rekalingi visi visi patarimai ax.gif bet kokia informacija, net norėčiau pasižiūrėti gyvai kaip tie nameliai atrodo ir kas ten viduje 4u.gif Atsiliepkit, labai lauksiu.....
*

Kaip smagu, kad atsirado tokia temelė 4u.gif , negaliu neatsiliepti (nikas įpareigoja rolleyes.gif)
Mano senelis, prosenelė ir t.t. kiek tik galima atsekti, buvo bitininkai. Ir dabar pagrindinis tevelių užsiėmimas ir verslas - bitininkavimas. Taip sakant visa bitininkų dinastija gaunasi tongue.gif Nors toje dinastijoje - aš kaip kokia balta varna - vienintelė dabar nelaikau bitučių, bet tos patirties įgijau sočiai blush2.gif

Man atrodo, kad bitės - tai vienas sudėtingiausių žmogaus laikomų sutvėrimų, ir jų priežiūra reikalauja ypač daug žinių, išmanymo ir patirties. Todėl prieš įsigyjant savo bičių šeimą reikėtų susirankioti labai daug visokios informacijos, perskaityti specialios literatūros (yra gana daug neblogų lietuviškų bitininkystės pradžiamokslių ir šiaip knygų apie bitininkavimą). Susidaryti bendrą vaizdą vien iš nuogirdų - bus labai sunku unsure.gif .

Išvis idealiausias variantas būtų "atlikti praktiką" pas kokį nors patyrusį bitininką - t.y. nuo pat ankstyvo pavasario padėti jam atlikti visokiausius darbus bityne ir už jo ribų drinks_cheers.gif O išsiaiškinus kas ir kaip,tada jau pradėti ir savo bitynėlį kurti
happy.gif .
O gal pavyktų šiaip surasti kokį kaimyną laikantį bites, kuris pirmais metais padėtų darbus atlikti.

Tikuosi nelabai nuvyliau blush2.gif . Aisku, visas geras idėjas norisi kuo greičiau įgyvendinti ax.gif , bet šiuo atveju geriausiai tinka patarlė :devynis kartus atmatuok - dešimta pjauk. Bitininkavimas - labai nepigus malonumas, reikalaujantis ypač didelių pradinių investicijų įrangai ir t.t. Tai gal geriau (ir pigiau rolleyes.gif ) būtų pas ką nors pasipraktikuoti, įsitikinti ar tas užsiėmimas tikrai limpa prie dūšios.

Linkiu kuo didžiausios sėkmės 4u.gif 4u.gif 4u.gif (ir kantrybės 4u.gif blush2.gif )
Na ir prirašiau blush2.gif .
*Julyte*
Ačiu, merginos, kad atsiliepėt drinks_cheers.gif Aš taip ir planuoju už kokiu pusantrų metų pradėti savo bitininkavimą, tai va dabar ir bandysiu susirinkti kuo daugiau info. Dėl praktikos, tai tikrai, labai norėčiau gyvai viską pamatyti ir paliesti. Gera mintis- nusipirkti knygą ax.gif kažkaip nepagalvojau.
SG-13
QUOTE(*Julyte* @ 2005 12 20, 15:52)
Ačiu, merginos, kad atsiliepėt drinks_cheers.gif Aš taip ir planuoju už kokiu pusantrų metų pradėti savo bitininkavimą, tai va dabar ir bandysiu susirinkti kuo daugiau info. Dėl praktikos, tai tikrai, labai norėčiau gyvai viską pamatyti ir paliesti. Gera mintis- nusipirkti knygą ax.gif kažkaip nepagalvojau.
*

Daug info lietuviškai yra:
Bitininkas
Jei domina analogiška info rusų ir anglų kalbomis - duok žinią, turiu krūvas nuorodų.
Iš knygų, ką šiuo metu galima rasti knygynuose, žinau:
Mėgėjiškoji bitininkystė
Dėl praktikos iš tiesų labai gera mintis. Galima daug skaityti, bet kol gyvai nepamatai, žodžiai dažnai būna be prasmės.

Dėl tavo norų - jei visa tai "for fun" - tada pirmyn.
Pirmais metais gali tekti iš vis savo medaus neragauti, bet su metais atsiras patirtis, o tuo pačiu ir medus. smile.gif

Dėl įsigyjimo - iš principo galima pirkti visais metų laikais, bet kaip pradedančiajam geriausia tai daryti pavasarį.
Plius tada kai jau nutirpsta sniegas ir bitės pradeda dirbti.
Daug išskrendančių ir grįžtančių su žiedadulkėmis bičių - sveikos ir stiprios šeimos požymis.
Be pirkimo yra ir kitas variantas - pasigauti spiečių.
Kol skaitysi knygas - laikas eina, kodėl gi nepabandžius?
Sėkmė visiškai negarantuota, bet bandymams užtenka nedidelių investicijų.
Be to, galima pirkti ir patį spiečių (gegužės - birželio mėn) - paprastai kainuoja mažiau nei peržiemojusi šeima.

Dėl investicijų - iš įrankių didžiausia investicija yra medsukis.
Bet pirmiems metams nerekomenduoju pulti pirkti.
Nedideli kiekį medaus galima išgauti ir be medsukio - rankinėmis priemonėmis.
Jei pinigai spaudžia kišenę, tai tokį daiktą kaip avilys galima nusipirkti:
Wilara
Bet jei vyras rankose plaktuką ir oblių nulaiko - nesunkiai galima pasidaryti pačiam. Be to bitėms visiškai dzin kame gyventi - mačiau nuotrauka Internet'e, kur bitės gyveno miške išmestame automobilio kuro bake bigsmile.gif

Dėl veislės (bitininkai sako "rasės") - pradžiai geriau nesigilinti. Pas liaudies bitininkus paprastai yra "vietinės" bitės (nors tiksliau būtų sakyti "mišrūnės").
Tokias bites ir būtų didžiausias šansas nusipirkti ar įsigyti. Pas profesionalius bitininkus galima įsigyti konkrečios rasės bites, bet dėl bičių gyvenimo būdo, nesikišant bitininkui, antrais ar vėlesniais metais jos jau bus virtusios "mišrūnėmis". "Mišrūnės" nėra blogai - šiaip piktesnės nei kitų rasių, bet užtat prisitaikiusios prie mūsų gamtinių sąlygų.

Štai tiek, jei yra klausimų - klausk.

VIP
Ai mergaites kokia man tai graudi tema verysad.gif . Kiek save atsimenu, tetis sode visada laike bites. O dabar nezinau ka su jomis daryti, nes tecio nebera verysad.gif Tai ir nusprendem parduoti.
MRTKiciulka
Jeigu labai idomu galiu savo praktiniu atskanuoti ir atsiusti i emaila ...
Nes as mokausi veterinarija .. Ir kaip tik seis metais einu Bitininkyste smile.gif ..

Mano destytojas patyres bitininkas ...

P.s. biskuma nepaaiskinau kas ir kaip ten tuose praktiniuose laugh.gif ..
Ten viskas aprasyta apie biciu prieziura ir panasiai ..
panaite
mes su tete vis bandom bitutes laikyti. Jau keli metai nesiseka, tai po ziemos neisgyvena tai kazkas rudeni atsitinka, kad bituciu avily nelieka g.gif
Nezinau, siemet reiks vel bandyti
Žoržetta
as esu pasyvi bitininkautoja ir aktyvi medaus valgytoja biggrin.gif MB pamises del biciu doh.gif Is pradziu buvo smagu. Buvo pora seimu, eidavom kartu medaus kopineti wub.gif bet dabar tai jau darosi nebevaldoma - turim 8 seimas ir galo nematyti doh.gif va ir dabar garaze avilius meistrauja doh.gif O ir iki tu biciu 130 km kelio doh.gif pradeda jos man nebe drauges, o konkurentes darytis biggrin.gif

Papildyta:
QUOTE(vilzim @ 2008 04 13, 22:32)
mes su tete vis bandom bitutes laikyti. Jau keli metai nesiseka, tai po ziemos neisgyvena tai kazkas rudeni atsitinka, kad bituciu avily nelieka  g.gif
Nezinau, siemet reiks vel bandyti
*

o jus gydot nuo varikozes (erkuciu) bites? mano uosviui taip buvo, kad dingo bites rudeni is avilio, tai su MB kazkur isskaite, kad tai nuo varikozes gali buti.
zmzramas
gal kas patartu kaip kovoti su bitemis??
koki kieki aviliu galima laikyti pagal istatyma,nes visgi gyvenami namia aplinkui? cia sodu bendrija,
kaimynas laiko bites ,apie 10 aviliu atsilus orams neimanoma iseiti i kiema ,jau nekalbu apie zoles pjovima.viena karta teko net 7 igelimus atlaikyti blink.gif
gal kas zino kaip jas naikinti?
jurg@
ir pas mus ta pati problema, mes gyvenam kaime ir net du netoli laiko avilius, tai kai ima medu - i lauka geriau nelysk doh.gif , ir mazoji negali baseineli savo maudytis, skrenda prie vandens kai pasiute doh.gif
sekla
neaišku, kur gyvenat
GYVŪNŲ LAIKYMO IR PRIEŽIŪROS TAISYKLĖS VILNIAUS RAJONE, patvirtintos Vilniaus rajono savivaldybės tarybos 2007-03-23 sprendimu Nr.T3-73

REIKALAVIMAI BITYNAMS

155. Bitynas turi būti registruotas ir privalo turėti patvirtintos formos bityno pasą, kurį išduoda apskričių, miestų, rajonų teritorinės Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos.
156. Įsigijus bityno pasą, ne vėliau kaip per 30 dienų, visi bityno aviliai turi būti sunumeruoti (numeris tvirtinamas bitininkui priimtinoje vietoje).
157. Išvežus bityną ar jo dalį prie medingųjų augalų, jis turi būti pažymėtas įspėjamuoju ženklu „Atsargiai bitės“. Ant įspėjamojo ženklo turi būti nurodytas bityno paso numeris.
158. Prieš atliekant bičių avilių priežiūrą, medkopį ar kitus darbus, susijusius su avilių atidarymu, turi būti įspėjami asmenys, kurie gali nukentėti dėl bičių suerzinimo atidarius avilius.
159. Bitynai turi laikytis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patvirtintų veterinarinių reikalavimų.
160. Atstumas nuo vandens telkinių, kurie naudojami gyventojų poilsiui, sportui, gyvuliams girdyti – ne mažiau kaip 100 m, arba bitynas turi būti aptvertas tvora, apsodintas gyvatvore, ne žemesne nei 2 m aukščio.
161. Avilių lakos turi būti atgręžtos į bičių savininko sklypo vidurį.
162. Sodų bendrijoje, gyvenamosiose vietovėse:
162.1. laikyti ne daugiau kaip 1 bičių šeimą 1 žemės are;
162.2. atstumas nuo tako, kuriuo vaikščioja žmonės – ne mažiau kaip 10 m;
162.3. . atstumas nuo vieškelio – ne mažiau kaip 20 m;
162.4. atstumas nuo kito žemės sklypo savininko sklypo ribos – ne mažiau kaip 5 m;
162.5. jei nesilaikoma 162.1. punkto rekomendacijų, turi būti visų besiribojančių teritorijų kaimynų raštiškas sutikimas, laikyti toje teritorijoje bites;
162.6. jei nesilaikoma 162.2 ir 162.3 punktų rekomendacijų, bitynas turi būti aptvertas tvora arba apsodintas gyvatvore ne žemesne kaip 2 m aukščio;
162.7. jei nesilaikoma 162.4. punkto rekomendacijų, turi būti kaimynų, su kuriais atstumai neišlaikomi, raštiškas sutikimas laikyti toje teritorijoje bites.
163. Reikalavimai vežiojamam bitynui:
163.1.atstumas nuo kaimyninių pastatų ar gyvulių ganyklų ne mažiau kaip 50 m;
163.2.bičių laikytojas, kuris stato avilius arti medingųjų augalų savininko žemės sklypo, raštiškai susitaria su medingųjų augalų sklypo savininku.
164. Reikalavimai bitynams taikomi aktyvios bičių veiklos metu.
165. Bešeimininkio spiečiaus nuosavybė nustatoma vadovaujantis Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 4.60 straipsnio nuostatomis.
166. Ginčai, vykstantys tarp asmenų, susijusių su bitininkyste, sprendžiami vadovaujantis Lietuvos Respublikos įstatymais, šiais reikalavimais ir kitais teisės aktais.
167. Šiuos reikalavimus pažeidę bičių savininkai (laikytojai) nukentėjusiems asmenims atlygina žalą savanoriškai arba per teismą Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.“
zmzramas
QUOTE(*VICI* @ 2008 04 27, 09:37)
paieškokit per paiešką šioje Faunos dalyje, yra tema, pavadinimų berods "Bitučių augintojai atsiliepkti", ten prirašyta keli lapai, gal toje temoje bus atsakymas arba ten uždavus klausimą gal greičiau patars
*

tiesa sakant ten jau teko skaityti ir tikrai patarimo kaip atsikratyti bitemis nesulauksi,nes ten raso visi bituciu myletojai ir dalinasi ziniomis apie laikyma.
Papildyta:
QUOTE(jurg@ @ 2008 04 27, 08:02)
ir pas mus ta pati problema, mes gyvenam kaime ir net du netoli laiko avilius, tai kai ima medu - i lauka geriau nelysk doh.gif , ir mazoji negali baseineli savo maudytis, skrenda prie vandens kai pasiute doh.gif
*

o nezinote jokiu butu joms naikinti??
Papildyta:
QUOTE(sekla @ 2008 04 27, 10:19)
neaišku, kur gyvenat
GYVŪNŲ LAIKYMO IR PRIEŽIŪROS TAISYKLĖS VILNIAUS RAJONE, patvirtintos Vilniaus rajono savivaldybės tarybos 2007-03-23 sprendimu Nr.T3-73

REIKALAVIMAI BITYNAMS

155. Bitynas turi būti registruotas ir privalo turėti patvirtintos formos bityno pasą, kurį išduoda apskričių, miestų, rajonų teritorinės Valstybinės maisto ir  veterinarijos tarnybos.
  156. Įsigijus bityno pasą, ne vėliau kaip per 30 dienų, visi bityno aviliai turi būti sunumeruoti (numeris tvirtinamas bitininkui priimtinoje vietoje).
  157. Išvežus bityną ar jo dalį prie medingųjų augalų, jis turi būti pažymėtas įspėjamuoju ženklu „Atsargiai bitės“. Ant įspėjamojo ženklo turi būti nurodytas bityno paso numeris.
  158. Prieš atliekant bičių avilių priežiūrą, medkopį ar kitus darbus, susijusius su avilių atidarymu, turi būti įspėjami asmenys, kurie gali nukentėti dėl bičių suerzinimo atidarius avilius.
  159. Bitynai turi laikytis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patvirtintų veterinarinių reikalavimų.
  160. Atstumas nuo vandens telkinių, kurie naudojami gyventojų poilsiui, sportui, gyvuliams girdyti – ne mažiau kaip 100 m, arba bitynas turi būti aptvertas tvora, apsodintas gyvatvore, ne žemesne nei 2 m aukščio.
  161. Avilių lakos turi būti atgręžtos į bičių savininko sklypo vidurį.
  162. Sodų bendrijoje, gyvenamosiose vietovėse:
  162.1. laikyti ne daugiau kaip 1 bičių šeimą 1 žemės are;
  162.2. atstumas nuo tako, kuriuo vaikščioja žmonės – ne mažiau kaip 10 m;
    162.3. . atstumas nuo vieškelio – ne mažiau kaip 20 m;
    162.4. atstumas nuo kito žemės sklypo savininko sklypo ribos – ne mažiau kaip 5 m;
    162.5. jei nesilaikoma 162.1. punkto rekomendacijų, turi būti visų besiribojančių teritorijų  kaimynų raštiškas sutikimas, laikyti toje teritorijoje bites;
    162.6. jei nesilaikoma 162.2 ir 162.3 punktų rekomendacijų, bitynas turi būti aptvertas tvora arba apsodintas gyvatvore ne žemesne kaip 2 m aukščio;
    162.7. jei nesilaikoma 162.4. punkto rekomendacijų, turi būti kaimynų, su kuriais atstumai neišlaikomi, raštiškas sutikimas laikyti toje teritorijoje bites.
    163. Reikalavimai vežiojamam bitynui:
    163.1.atstumas nuo kaimyninių pastatų ar gyvulių ganyklų ne mažiau kaip 50 m;
    163.2.bičių laikytojas, kuris stato avilius arti medingųjų augalų savininko žemės sklypo, raštiškai susitaria su medingųjų augalų sklypo savininku.
    164. Reikalavimai bitynams  taikomi aktyvios bičių veiklos metu.
    165. Bešeimininkio spiečiaus nuosavybė nustatoma vadovaujantis Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 4.60 straipsnio nuostatomis.
    166. Ginčai, vykstantys tarp asmenų, susijusių su bitininkyste, sprendžiami vadovaujantis Lietuvos Respublikos įstatymais, šiais reikalavimais ir kitais teisės aktais.
    167. Šiuos reikalavimus pažeidę bičių savininkai (laikytojai) nukentėjusiems asmenims atlygina žalą savanoriškai arba per teismą Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.“
*

gyvename kauno raj.turbut reikalavimai vienodi visuose miestuose.pazeidimu tikrai yra.nuo mano sklypo ribos aviliai stovi per 2 metrus.tvora vos 1,2 sietas ,
aviliu skaicius virsija aru skaiciui iki musu gatveles aviliai vos per 10m maksimum.
kur reiketu pirma kreiptis del visu siu pazeidimu??
Irėja
QUOTE(zmzramas @ 2008 04 27, 12:36)
tiesa sakant ten jau teko skaityti ir tikrai patarimo kaip atsikratyti bitemis nesulauksi,nes ten raso visi bituciu myletojai ir dalinasi ziniomis apie laikyma.
Papildyta:

Papildyta:
*

nu čia dabar. iškart naikinti. o geruoju nebandėte su kaimynais kalbėtis? beje, ką naikinsit, bites ar kaimynus? smile.gif prieš tai googlą bent atsiverskit, va jūsų rajono taisyklės:
zmzramas
QUOTE(Irėja @ 2008 04 27, 12:03)
nu čia dabar. iškart naikinti. o geruoju nebandėte su kaimynais kalbėtis? beje, ką naikinsit, bites ar kaimynus? smile.gif prieš tai googlą bent atsiverskit, va jūsų rajono taisyklės:
*

taigi tas pacias taisykles jau sekla paskelbe siame forume.
kaimynu tikrai nenaikinsime biggrin.gif
apie naikinima tik paklausiau koks butu galimas variantas,jeigu neis susitarti su kaimynu.o ir musu istatymai lieka tik popieriuose.
tiesioginio naikinimo neturejau galvoje,tiesiog ko bijo bites,ar nemegsta,(turbut nieko visi ju bijo biggrin.gif biggrin.gif )
Iste
QUOTE(zmzramas @ 2008 04 27, 12:36)
Papildyta:

Papildyta:

gyvename kauno raj.turbut reikalavimai vienodi visuose miestuose.pazeidimu tikrai yra.nuo mano sklypo ribos aviliai stovi per 2 metrus.tvora vos 1,2 sietas ,
aviliu skaicius virsija aru skaiciui iki musu gatveles aviliai vos per 10m maksimum.
kur reiketu pirma kreiptis del visu siu pazeidimu??
*

reiketu kreiptis i to rajono kuriam priklausote maisto ir veterinarijos tarnyba
Irėja
QUOTE(zmzramas @ 2008 04 27, 17:42)
taigi tas pacias taisykles jau sekla paskelbe siame forume.
kaimynu tikrai nenaikinsime biggrin.gif
apie naikinima tik paklausiau koks butu galimas variantas,jeigu neis susitarti su kaimynu.o ir musu istatymai lieka tik popieriuose.
tiesioginio naikinimo neturejau galvoje,tiesiog ko bijo bites,ar nemegsta,(turbut nieko visi ju bijo biggrin.gif  biggrin.gif )
*

Pirmos taisyklės Vilniaus rajono. Įdėjau jūsiškes. Bet turbūt nesiskiria. Galėčiau paklaust tėčio (bitininko), ko bijo. Bet gal iš principo neklausiu, gaila gyvūnų smile.gif
zmzramas
QUOTE(Irėja @ 2008 04 28, 10:25)
Pirmos taisyklės Vilniaus rajono. Įdėjau jūsiškes. Bet turbūt nesiskiria. Galėčiau paklaust tėčio (bitininko), ko bijo. Bet gal iš principo neklausiu, gaila gyvūnų smile.gif
*

na taisykles nesiskiria ar vilniuje ar kaune.
o jums zmoniu negaila?
tarkim sugeltu vaika,nezinia kokios pasekmes gali buti.
o jums kada nors buvo kelios bites vienu metu igelusios??
jurgitaru
sveikos
nesenai mire mociute ir paliko desimt biciu seimu. mes su vyru susidraugavom su bitem, taciau ziniu turim ne per daugiausiai. medu isisukom, bet dabar daugiausiai klausimu kelia biciu maitinimas. Bitutej nupirkom sirupo (Ambrozija vadinamas) bitems maitinti, bet nelabai suprantam, kiek to sirupoo bitems duoti. parduotuveje sake, kad vieno kibiro (14 kg sirupo) uzteks trim seimom. o bitininko tinklapyje randu,kad seimai reikia nuo 6 iki 12 kg cukraus. tai kaip cia dabar suprasti? ar ta Ambrozija maistingesne uz cukru? apie sita sirupa internete nieko nerandu . jo sudetis tokia: gliukoze, sacharoze ir fruktozse. 72 % sausu medziagu. parduotuveje sake, kad jis bitems daug sveikesnis uz paprasta cukru. gal kas ka zinot? isbandet? galit ka nors patarti?
busiu dekinga 4u.gif
Papildyta:
QUOTE(zmzramas @ 2008 04 30, 00:01)

*

idomu, kaip sita istorija pasibaige??? siaip taim bites nemegsta kriausiu, bet sirses jas labai megsta. tai ko gero si priemone netiktu g.gif nes atsibaide biciu prisisauktumet sirsiu lotuliukas.gif . bet bites nuo sirsiu gelbstint tai pasiteisino thumbup.gif
karalyste
Sveikutes smagu tkia temuke atrast bet ar dar yra cia norinciu paplepeti g.gif
zebenkstiejka
QUOTE(karalyste @ 2009 09 13, 23:01)
Sveikutes smagu tkia temuke atrast bet ar dar yra cia norinciu paplepeti g.gif
*

Yra norinčių 4u.gif tiksliau, ateity gali tekt daug visko klausinėt ir aiškintis.. draugo seneliai vis verkšlena kad bitininkų šeimoj nebeliks, nori jam duoti kokią vieną šeimą, o tai reikštų bites pas mane sodyboje doh.gif Idėja man skamba gražiai, bet nežinau ar įmanoma pilnai pasirūpinti bitėmis, pastoviai negyvenant toje vietoje? Mes ten tik savaitgaliais atvažiuojam.. Beto, pati aš medaus labai nemėgstu (man koktus jo kvapas), tik šviežią, visai skystą ant balto sūrio tai su malonumu užsivarvolinu bigsmile.gif .. taipkad, net nežinau, ar verta prasidėti su jomis vien tik iš idėjos..
Užduosiu labai turbūt kvailą klausimą: O ar galima neatimti iš bičių medaus? Kaip tada, jų nereikės maitinti cukrumis..?
Ir dar: kažkokiam muziejuje mačiau senovinius avilius, iš gulsčio medžio kamieno padarytus.. ar būtų įmanoma įsirengti tokiame avilyje viską "kaip turi būt", t.y. tuos rėmus ir... kitus bičių baldus, nežinau kaip jie vadinasi blush2.gif
karalyste
Nesu uzkietejusi bitininke tik tecio pagalbininke tam reikaliuke bet mane bites zavi nors medu tik su suriu ir as valgau lotuliukas.gif
aisku galit jus medaus neisimti bet jei prines bitutes pilnus kokrius medaus iki vasaros pabaigos ir netures jos darbo tai jos issispies tokie jau darbstus gyvunai tos bites lotuliukas.gif nebent jus dadedinesit tusciu remeliu nepasiutu ir jos tures darbo , bet kam jas augint jei meducio nesukt del grozio g.gif
o taip kaip senovini avili medzio dreveje mano tetis buvo pasidares tai bites idejo ten bet patikekit nei is jo isimt medu nei remelius graziai sandariai sudet nei priejimo bitutes maitint nei gydit zodziu nebent jusu bitutes gyvent pacios sau tada gal taip toks variantas geras bet jomis rupintis vistik reikia
zebenkstiejka
QUOTE(karalyste @ 2009 09 14, 14:17)
Nesu uzkietejusi bitininke tik tecio pagalbininke tam reikaliuke bet mane bites zavi nors medu tik su suriu ir as valgau lotuliukas.gif  
aisku galit jus medaus neisimti bet jei prines bitutes pilnus kokrius medaus iki vasaros pabaigos ir netures jos darbo tai jos issispies tokie jau darbstus gyvunai tos bites  lotuliukas.gif  nebent jus dadedinesit tusciu remeliu nepasiutu ir jos tures darbo , bet kam jas augint jei meducio nesukt del grozio  g.gif  
o taip kaip senovini avili medzio dreveje mano tetis buvo pasidares tai bites idejo ten bet patikekit nei is jo isimt medu nei remelius graziai sandariai sudet nei priejimo bitutes maitint nei gydit zodziu nebent jusu bitutes gyvent pacios sau tada gal taip toks variantas geras bet jomis rupintis vistik reikia
*

Ačiū labai už atsakymą 4u.gif Ištikrųjų jei laikyt tai daugiau dėl grožio gaunasi.. jau vien iš pagarbos tokiems įdomiems gyvūnams ir iš smalsumo.. dėl avilio aišku, vadinas reiks standartinio "modernaus" biggrin.gif
Tai iš principo- galima savaitei palikti bites "be priežiūros", t.y. tik savaitgaliais ten būnant?
jurgitaru
QUOTE(zebenkstiejka @ 2009 09 15, 15:21)
Ačiū labai už atsakymą  4u.gif Ištikrųjų jei laikyt tai daugiau dėl grožio gaunasi.. jau vien iš pagarbos tokiems įdomiems gyvūnams ir iš smalsumo.. dėl avilio aišku, vadinas reiks standartinio "modernaus"  biggrin.gif
Tai iš principo- galima savaitei palikti bites "be priežiūros", t.y. tik savaitgaliais ten būnant?
*

mes su vyru palikimo gavom 9 avilius uz 70km nuo namu, tai tik savaitgaliais, kartais net kas antra pas jas uzsukam. tikrai netrukdo bitutes atostogauti. taciau ne pigus cia malonumas. kainuoja viskas - nuo aviliu, koriu, specialios kepures iki lopeteliu, sukeliu. jau nekalbu apie medsuki ar vasko lydytuva rolleyes.gif . mums pasiseke, nes mociute viska jau buvo per gyvenima sukaupus. o siaip pradet laikyti tai brangu... butinai imkit medu, ir jei nemegstat, parduokit. labai paklausi preke. pas mus visokie pazistami ir pazistamu pazistami tiek jo nori, kad tiek net rolleyes.gif neturim doh.gif . bet uztat kazkiek atsiperka cukrus, vaistai nuo erkiu, keliones islaidos. bitutes atsilygina, jei jomis rupiniesi bigsmile.gif 4u.gif
zebenkstiejka
QUOTE(jurgitaru @ 2009 09 16, 09:46)
butinai imkit medu, ir jei nemegstat, parduokit. labai paklausi preke. pas mus visokie pazistami ir pazistamu pazistami tiek jo nori, kad tiek net  rolleyes.gif neturim doh.gif . bet uztat kazkiek atsiperka cukrus, vaistai nuo erkiu, keliones islaidos. bitutes atsilygina, jei jomis rupiniesi bigsmile.gif  4u.gif
*

Na turbūt liksiu nesuprasta 4u.gif bet apie medaus neėmimą iš bičių klausiau dėl to, kad kažkaip, kai matau jas zujančias po gėles, dirbančias, tai pagalvoju: va jos dirba dirba nonstop visąlaiką, o kažkas paskui ateis ir atims, pavogs iš jų vistiek tą medų.. koks beprasmis jų triūsas (jos gi sau jį renka, ne mums), man taip gaila jų pasidaro.. verysad.gif na gal jei mėgčiau medų kitaip mastyčiau hihihi.gif
jurgitaru
QUOTE(zebenkstiejka @ 2009 09 16, 13:57)
Na turbūt liksiu nesuprasta  4u.gif bet apie medaus neėmimą iš bičių klausiau dėl to, kad kažkaip, kai matau jas zujančias po gėles, dirbančias, tai pagalvoju: va jos dirba dirba nonstop visąlaiką, o kažkas paskui ateis ir atims, pavogs iš jų vistiek tą medų.. koks beprasmis jų triūsas (jos gi sau jį renka, ne mums), man taip gaila jų pasidaro..  verysad.gif na gal jei mėgčiau medų kitaip mastyčiau  hihihi.gif
*

nu ir as medaus nemegstu. bet 'pavoges' medu turi vos ne tiek pat atiduoti sirupu. ir dar tu jas saugai nuo sirsiu, erkiu, salcio, ligu... daug turi pasistengti, kad joms gera butu ax.gif
karalyste
na kagi ziemuze speiguota idomu kaip musu bitutes ziemoja g.gif
zebenkstiejka
O aš jau laukiu pavasario, jau tikrai žinau kad bandysim augint bitutes smile.gif tik paaiškėjo, kad negausim avilio su bitėm, nes tiems, kas žadėjo duot, patiems keletas avilių per žiemą išmirė. Bandysim parsiviliot spiečių; bentjau mus patikino, kad pastačius avilį ar bent spiestuvę, tikrai bitės ją suras ir tikėtina, kad apsigyvens.. taigi po biski skaitinėju apie jų auginimą.. oi kokie jos visdėlto sudėtingi ir įdomūs gyviai smile.gif
Renita456
QUOTE(zebenkstiejka @ 2010 02 08, 16:43)
O aš jau laukiu pavasario, jau tikrai žinau kad bandysim augint bitutes  smile.gif tik paaiškėjo, kad negausim avilio su bitėm, nes tiems, kas žadėjo duot, patiems keletas avilių per žiemą išmirė. Bandysim parsiviliot spiečių; bentjau mus patikino, kad pastačius avilį ar bent spiestuvę, tikrai bitės ją suras ir tikėtina, kad apsigyvens.. taigi po biski skaitinėju apie jų auginimą.. oi kokie jos visdėlto sudėtingi ir įdomūs gyviai  smile.gif
*

Jai pas kaimyna bituciu yra tai gal ir prisiviliosit o kitaip tai abejoju
zebenkstiejka
QUOTE(Renita456 @ 2010 02 08, 15:50)
Jai pas kaimyna bituciu yra tai gal ir prisiviliosit o kitaip tai abejoju
*

Tai vat, nežinau ant kiek čia realu g.gif "už tvoros" kaimynai tai bičių nelaiko; beto čia tokiu atvėju skaitytūsi vagystė turbūt ax.gif gal už kelių kilometrų kurnors ir yra, priepat tikrai ne. Matomai pernelyg optimistiškai mus nuteikė.. unsure.gif
Renita456
Pagal mano patirti visiskai nerealu
rivera
QUOTE(Renita456 @ 2010 02 09, 11:40)
Pagal mano patirti visiskai nerealu
*

O pagal literatura net labai realu 4u.gif . Tereikia kad spietinej butu bent karta susimetes spiecius (lieka kvapas). Arba avilys bus ne naujas tures kvapo. Spiecius skrenda labai toli, tad nereikia kad butu bitynas pas kaimyna uz tvoros, norint ji pagaut. Yra daug budu ji pagaut, jei avilys ar spietine nauji, galima, net reikia juos itrint, melisom ar pikiu.
*Puika*
na va, mes ir pradejom bitininkauti.
Praeita savaite nusipirkom du avilius (manau, kad pradziai tikrai pakaks) doh.gif
pradejau visokias literaturas skaitytis, tai supratau i koki reikala iklimpom, bet vis tiek norisi.. suprantu, kad medus auksinis bus, bet gi reikia kazka gyvenima ismeginti smile.gif
maliukas
QUOTE(*Puika* @ 2010 04 20, 13:34)
na va, mes ir pradejom bitininkauti.
Praeita savaite nusipirkom du avilius (manau, kad pradziai tikrai pakaks)  doh.gif
pradejau visokias literaturas skaitytis, tai supratau i koki reikala iklimpom, bet vis tiek norisi.. suprantu, kad medus auksinis bus, bet gi reikia kazka gyvenima ismeginti smile.gif
*

Aš ir tiek pat patyrusi, laukiu nesulaukiu kada prasidės diskusijos, kaip ir ką daryti. Ar šiuo metu reikia primaitinti bites? Ką labiausiai reikėtų stebėti?
rivera
QUOTE(maliukas @ 2010 04 20, 12:51)
Aš ir tiek pat patyrusi, laukiu nesulaukiu kada prasidės diskusijos, kaip ir ką daryti. Ar šiuo metu reikia primaitinti bites? Ką labiausiai reikėtų stebėti?
*

Primaitinti reikejo truputuka anksciau. Dabar jau zydi blindes, oras pusetinas, tai jos pacios maistu pasirupins.
Reiktu padet issivalyt lizdus bitutems, jei dar to nepadaret, stebeti ar yra peru, laiku praplesti lizda, kad turetu kur meduti ir perus det. Kitu atveju yra tikimybe kad gali spiestis bites, jei seima netures vietos plestis savam lizde.
*Puika*
ten kur pirkom, tai sake, kad uz savaites reikia ideti tusciu koriu, kad turetu bitutes ka veikti,nes jau renka medu
maliukas
QUOTE(rivera @ 2010 04 20, 14:06)
Primaitinti reikejo truputuka anksciau. Dabar jau zydi blindes, oras pusetinas, tai jos pacios maistu pasirupins.
Reiktu padet issivalyt lizdus bitutems, jei dar to nepadaret, stebeti ar yra peru, laiku praplesti lizda, kad turetu kur meduti ir perus det. Kitu atveju yra tikimybe kad  gali spiestis bites, jei seima netures vietos plestis savam lizde.
*

Ačiū už patarimus, nes mes naujokai, tik apytiksliai žinom.
jurgitaru
pas mus is devyniu tik keturi aviliai sekmingai perziemojo verysad.gif viska visiems vienodai ziemai paruosem, bet... daug ziniu reik tureti bitutes auginant. gerai, kad yra is kur tu ziniu pasisemti 4u.gif aciu patariancioms 4u.gif
rivera
QUOTE(jurgitaru @ 2010 04 20, 17:48)
pas mus is devyniu tik keturi aviliai sekmingai perziemojo  verysad.gif  viska visiems vienodai ziemai paruosem, bet... daug ziniu reik tureti bitutes auginant. gerai, kad yra is kur tu ziniu pasisemti 4u.gif  aciu patariancioms  4u.gif
*

Kad pas daug ka sunkiai siemet ziemojo, net pas senuosius bitininkus. Ir pakankamai stipriomis laikytos seimos zuvo verysad.gif . Daug ka pakirto ir erkes doh.gif , kurios darosi viskam atsparios blink.gif
maliukas
QUOTE(rivera @ 2010 04 20, 19:04)
Kad pas daug ka sunkiai siemet ziemojo, net pas  senuosius bitininkus. Ir pakankamai stipriomis laikytos seimos zuvo verysad.gif . Daug ka pakirto ir erkes doh.gif , kurios darosi viskam atsparios blink.gif
*

Na o pas mus iš 4 avilių - vienas.
jurguliukas
Jungiuos ir aš į jūsų būrį. Bitutes laikom 3 m., bet jaučianės naujokais. Turėjom 5 avilius, nei vienas neperžiemojo. Seni bitininkai sakė, greičiausiai per vėlai rudenį pamaitinom, nespėjo bitės užkoriuot medaus ir jis prarūgo. Kita bėda, gal per šiltai apdangstėms, sušuto. Gaila labai labai, jau buvom pripratę prie jų.
rivera
QUOTE(jurguliukas @ 2010 04 21, 07:51)
Jungiuos ir aš į jūsų būrį. Bitutes laikom 3 m., bet jaučianės naujokais. Turėjom 5 avilius, nei vienas neperžiemojo. Seni bitininkai sakė, greičiausiai per vėlai rudenį pamaitinom, nespėjo bitės užkoriuot medaus ir jis prarūgo. Kita bėda, gal per šiltai apdangstėms, sušuto. Gaila labai labai, jau buvom pripratę prie jų.
*

Na mes ir ne senbuviai ax.gif . Turim 2 aviliukus, kurie sekmingai perziemojo, nors labai pergyvenom.
Pamaitinom ziemai rugpjucio vidury. Dangstem nestipriai, is sonu kartonines perdangas padarem, uzklojom drobem ir pagalve (siaudu) ant virsaus. Tai galima sakyt ziemai tik tas kartonines perdangas dadejom. Nors baisu buvo su tais salciais, bet sakem jau kaip bus taip, bet daugiau nesiltinsim. Labiausiai bijojom, kad per daug palikom koriu, bet viskas thumbup.gif . Dabar dar 5 aviliukus pasidarem, beveik sutvarkyti ir jau geguzes vidury kabinsim spietines bitutem gaudyt.
*Puika*
QUOTE(rivera @ 2010 04 21, 09:32)
Na mes ir ne senbuviai ax.gif . Turim 2 aviliukus, kurie sekmingai perziemojo, nors labai pergyvenom.
Pamaitinom ziemai rugpjucio vidury. Dangstem nestipriai, is sonu kartonines perdangas padarem, uzklojom drobem ir pagalve (siaudu) ant virsaus. Tai galima sakyt ziemai tik tas kartonines perdangas dadejom. Nors baisu buvo su tais salciais, bet sakem jau kaip bus taip, bet daugiau nesiltinsim. Labiausiai bijojom, kad per daug palikom koriu, bet viskas  thumbup.gif . Dabar dar 5 aviliukus pasidarem, beveik sutvarkyti ir jau geguzes vidury kabinsim spietines bitutem gaudyt.
*

o, tai prasiplėtimas nusimato smile.gif šaunuoliai smile.gif
mes tai va savaitgalį važiuosim artimiau susipažinti su savo naujom gyventojom smile.gif truputi neramu smile.gif
rivera
QUOTE(*Puika* @ 2010 04 22, 07:58)
o, tai prasiplėtimas nusimato smile.gif šaunuoliai smile.gif
mes tai va savaitgalį važiuosim artimiau susipažinti su savo naujom gyventojom smile.gif truputi neramu smile.gif
*

smile.gif I pasimatyma tongue.gif , tik parfumu nenaudok ax.gif , jom "natur produkt" labiau patinka tongue.gif
Jei kastu, nespausk, geriau kaip puka numesk nustumk, nes spaudziant bite suvaro visus nuodus. Na bet linkiu kad taip nenutiktu.
Mano vyras tai ir be pirstiniu dirba, seimos ramios, vienam avily net dumines nenaudojom. Kitam tai teko pajaust igelimu, gerai kad ne man smile.gif ax.gif .
*Puika*
QUOTE(rivera @ 2010 04 22, 09:21)
smile.gif I pasimatyma  tongue.gif , tik parfumu nenaudok ax.gif , jom "natur produkt" labiau patinka tongue.gif
Jei kastu, nespausk, geriau kaip puka numesk nustumk, nes spaudziant bite suvaro visus nuodus. Na bet linkiu kad taip nenutiktu.
Mano vyras tai ir be pirstiniu dirba, seimos ramios, vienam avily net dumines nenaudojom. Kitam tai teko pajaust igelimu, gerai kad ne man smile.gif  ax.gif .
*

ačiū už patarimus smile.gif dėl parfumų, tai žinau,kad bitutės nelabai šitą reikalą mėgsta smile.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.