Nemalonu kai turim bausti vaikus, bet visgi tenka kartais, 3-7m jie jau sugeba suprast, ka blogo padare, kartais tai daro tycia. Kaip jus elgiates tokiose situacijoje? Kokios bausmes taikomos jusu namuose?
Neleidziu ziureti TV arba zaisti su kompiuteriu. Kartais pati nusprendzia, kokia bausme pasirinkti, cia jau nuo nusizengimo priklauso.
O siaip stengiuosi nerekti ir nesimusti ;D
As tai rekiu...
Siaip nesu jokiu dirzu,nieko griebusis,bet rikteliu tai daznai. Jei ka blogo padaro,tai liepiu pasedet ramiai ant lovos savo kambary ir pamastyt apie tai,paskui,po nustatyto laiko,turi ateit ir man pasakyt kokias isvadas padare. Siaip mano dukra labai gera,tad tokias priemones taikiau vos pora kartu.
Turim namuose nusiraminimo kampeli, ten reikia sedet kai oziukai ilenda, o tai trunka kartais 2-3 min, kartais apie 10 ivairiai. Labai stengiusi nerekt, bet kartais neiseina, reikia pripazint dabar kazkaip lengviau, gal kad paaugo, bet anksciau keista bet buvo kol neuzreki, tol niekas nejuda, tipo negirdi, dabar uzreki, o ji mamyte kodel tu sauki? ir noras saukti dingsta... Arba atrodo buda, as jai kad pykstu, kad ji ta ar ta padare, o ji - mamyte bet juk vistiek mane myli ir apkabina, na ir ka?
Springlet kiek laiko tu neleidi ziuret TV ar kompo? kazkur skaiciau kad ilgiau nei 2 dienas jeigu bausme tai vaikas pamirsta uz ka baudziamas buvo. ???
Maniskis kai neklauso,as apsaukiu ji,kazkaip musti su dirzu ranka nekyla
Bausmiu jokiu nesiimu,neturime mes kampu nustovetu ;D
pas mus bausmes tokios: labai nusiklatusio i laika neleidziu.. kartais liepiu ramiai pasedeti ir pamastyti ka padare.
Tikriausiai esu bloga mama , nes baudžiu visakaip: ir baru (gal teisingiau rėkiu
Zile blogu mamu nebuna, na nebent asocialios kokios, kurios nemyli ir nesirupina vaikais. Negalvok kad mes cia visos be grieko, ir man buvo momentu anksciau kai rekiau ir dirzu grasinau, buvo kad ir sunervuodavo nerealiai, atrode kad pati prasosi, o dar ne is ramiuju ji. Bet syki pateko i mano rankas labai faina, gera knyga "Tarp tevu ir vaiko." perskaiciau ir kazkaip kitaip i viska ziuret pradejau, sakyciau paciai nervai susitvarke, ir baust netaip reikia, ir geruoju susitariam. ir dar nezinau kaip kitoms, bet kai pradejau maziau rekti ir bausti tuo geriau pana elgiasi namuose. ??? ;D tad ir bausmes kitokios ir maziau ju reikia ;D
mano pacios pastebejimas - kuo as ramesne, tuo geriau dukra elgiasi? O pas jus taip buna?
oi Ivule,as tai labai stengiuosi islikt rami,tik kai jau tampu "svelni kaip manu kose"(cia mane ieva taip vadina) tai jai atrodo,kad viskas galima....
aš dabar retai susipykstu su vaikais, svarbu, kad jos netriukšmautų, nesipeštų ir bardako nedarytų, o su manim jos labai skaitos(aš su jom stengiuos taip pat ;)), negalėčiau atsakyt, kokias bausmes taikau, jei prireikia, jos priklauso nuo tam tikros situacijos, bet būtinai rimtai pasikalbam, pastatau jas į tarkim užgauto žmogaus ar į savo padėtį, paklausinėju, kodėl taip elgės, ką jos darytų mano vietoj ir t.t., dažniausiai tų klausimų užtenka, kad jos susigėstų...truputį patylim, o po to pas mus priimta, kas neteisus-būtinai atsiprašo...būna, kad net ir aš :
syki pateko i mano rankas labai faina, gera knyga "Tarp tevu ir vaiko." perskaiciau ir kazkaip kitaip i viska ziuret pradejau...
o gal dar turi tą knygelę, ar matei kur nors, gal truputį ką nors papasakok kokių nors situacijų iš jos, jei atsimeni, manau, daug kam būtų naudinga pasiskaityt
turiu as ta knyga ir vis laiks nuo laiko perskaitau vel ir vel, ji man vietoj psichoterapijos seanso
ar ji labai stora, gal kada savaitgaliui pasiskolint galėčiau ;)?
Zmogaus su ja neuzmusi
Na po dvieju dienu ir as uzmirsciau uz ka baudziau ;D Uztenka ir vienos.
Ir as stoju i eile ta knygute pasiskaityti, jei galima
O siaip tai jei man kyla noras rekti ant saviskiu, tai pabandau isisvaizduoti kaip joms as atrodau rekdama. Geras vaizdelis gaunasi ;D
Baudziu visaip, ir aprekiu, ir uzploju, ir TV neziuri, bet ko nedarau- tai dar nei karto per 7m. nepasakiau, kad nemyliu. As kaip tik sakau, kad labai myliu, bet blogai elgtis neleisiu. Myliu sakau dau kartu per diena ir vis kartoju, kad ir ka bepadarytu, ir kokie butu vistiek be proto mylesiu, bet bus labai skaudu ir negera, zinokit tikrai padeda.
As tai nebaudziu savo mergaites. Tai, kad kol kas ji nieko nepadare blogo, kad bausciau... O vat pastabas pasakau daznai, aiskinu, kad "taip" ir "taip" negerai, kad reikia "kitaip".
Buna, kad uzrekiu, bet stengiuosi susilaikyti. As esu pries fizines bausmes, nes manau, kad musimas - tai asmenybes zlugdimas, zeminimas. As noriu, kad mano dukra uzaugtu pasitikinti savimi, gera, supratinga, todel manu, kad reikia daugiau savo vaikams aiskinti, pasakoti, mokyti juos.
As dabar galvoju, kaip as baudziu... Kad ko gero, nebaudziu. Kad kazkaip susikalbam. Ne, ka as cia, rikteliu karts nuo karto. O daugiau ne - i kaili ikrest ir noredama negaleciau, mat jis uz mane greitesnis, negi lakstysiu po namus kaip Freken Bok paskui Karlsona ;D Bet nelabai ir norisi. Uztat grasinuosi tai daznai - tai kompu zaist neleisiu, tai filmuku ziuret, tai saldainio nepirksiu... Tai pagasdinimo ir uztenka. O geriausiai tai sekasi gasdint pries Kaledas, jau nuo kokio spalio pradedu karkset apie tai, kad kaledu senis viiiiska mato!!! Paskutinis metu ketvirtis pas mus buna pats drausmingiausias metu laikas
jo su fizinem bausmem tai viskas aisku, cia nieko gero, bet baudimas baudimui nelygus. Linute negi taviske nieko blogo visai nepadare, ir klausosi visada ir daro viska ka reikia.
Zinok tikrai, maniske nieko blogo nera padariusi. Arba as nelabai kreipiu demesi, bet dabar net negaliu atsiminti, ka ji butu tokio padariusi, kad reiktu bausti. Taip ji kartais su manim negraziai kalba, bet as pasakau jai pastaba, su zaislais ji nelabai zaidzia, todel tos problemos nera sutvarkyta ar nesutvarkyta. Sakau buna, kad uzrekiu, bet paskui pati gailiuosi ir stengiuos todel to nedaryti. Viena karta uzrekiau, kad ne taip kompa isjunge, tai paskui galvoju, juk ji nemoka, geriau paaiskinti, ji juk nenorejo padaryti nieko bloga... Vakar supykau ant jos, kad pasake, kad skauda gerkle, pasakiau, kad ji nesisaugo, nesirupina savimi, neziuri, kad perkaista... ji nusimine, nes apkaltinau ja... bet aisku paskui pasitaisiau, pamokiau dar karta, kaip reikia saugotis, kad neskaudetu gerkles... Bet mes tikrai susitariame su ja...
Linute tai kaip ji zaidzia, jeigu zaislai nebeidomus? Keista kad tokiu geruciu kaip rasai buna, negi visai visai nieko nepadare, na pvz visada klausosi, neatsikalbineja, viska labai gerai daro, tycia, zinodama kad negalima, neima ir nesuvalgo saldainiu visa vazele ir pan? keista galvojau kad tokiu nebuna. ??? kaip tau pasiseke
;D ;D ;D Ot tas Kaledu senis!
Taip, maniske atsikalbineja, bet negi uz tai turiu bausti, pasakau, kad negraziai padare, gal griesciau, nei visada... O del zaidimu - tai jos zaidimai ramesni - piesia, raso, karpo... As dabar net susimasciau, gal as nemoku aukleti vaiko...
Linute gal kaip tik atvirksciai mes nemokam
As sutinku su tavim Iva. Todel as stengiuosi ant vaiko niekada nesaukti, nes zinau, kad neteisingai daryciau...
Iš tikrųjų, kai ramesnė aš, ramesnė ir ji. Buvo kaip Linutės angeliukas, bet... Pas psichologę temą parašiau.
O bausmės kažkaip nenusistovi. Kai jau labai supykstu, galvoju, kaip čia bausti - bet kad neturiu paruošusi ir apgalvojusi, tai ir nelabai išeina : Paprastai stengiuosi perspėti, taip lyg pasitariant - jeigu toliau taip bus, bus tokia bausmė. O ji - neeee. Ir prasideda. Jeigu rėksi ir man nervus gadinsi - dar bausmė. Ji vėl - neeeee. Dažniausiai iki bausmių ir neprieinam - tik santykius aiškinamės.
Zozdiu persasi isvada - jeigu daug baust vaika reikia kalta mamos nervu sistema. Kitaip tariant - nori isvengt baudimo ir blogo elgesio - tvarkyk savo nervus. Jo :o einu melisos arbateles pasidaryt ;D
Iva, apie melisos arbatele, tai gerai parasei ;D Man irgi praverstu kartais.
O siaip galim pasvarstyti ar bausmes is viso yra reikalingos, bent jau rekimas, tai tikrai neduoda nieko gero, o grasinimai ar dar baisiau musimas tik parodo tevu nesugebejima susitvardyti patiems, ju nemokejima isreiksti savo pykcio. Gal geriau ramiai pasistengti pasakyti vaikui del ko pyksti
O as nezinau ka daryti su savo vaiku - ir uzbliaunu , ir ausi nusuku, nes elementariai nesusitvardau. As flegma is prigimties, o jis visiskas padauza. Gal hiperaktyvus (paskaiciau apie hiperaktyvius - viskas tinka). Demesio nekoncentruoja, atsikalbineja (3,5 metu, o gincijasi kaip senis viska ismanantis), o kai jam ka nors aiskinu, sako - bebebe. Nu tai kaip tos ausies nenulupsi, sneku, aiskinu, bet man atrodo neveikia. Nezinau, kartais beviltiska atrodo...
na 3,5m tai laikas tiesog toks, krize tai vadina, nieko praeis, viskas gerai turetu buti, as stengiausi tosiog demesio nekreipt, na panasiai - vaikas rekia, ant grindu voliojasi >:( o as mintyse iki 10, na gal tiksliau iki 20, o jeigu gerai pagalvot iki 100 skaiciuoju
o del bausmiu reikalingumo, tai vis del to gal reikia, tik atitikt turi nusizengima, gyvenimiska, juk ir suaugusius kartais gyvenimas baudzia - pvz. bimbamini darbe, darbdavys suzino - bausme garantuota, juk taip dazniausiai buna
Mano sunus pastaruoju metu gyvena kaip lordas. Ka nori, ta daro. Mano nurodymai laiku grizti is mokyklos ar paruosti pamokas is vakaro istirpsta ore ir jo ausu rodos ne nepasiekia. Jo pazangumas pastaruoju metu pasieke isvis kritine riba - kuo toliau, tuo blogiau. Ir siaip jis turi problemu, o kai prie visu ju pati didziausia - tinginiavimas, tai rezultatai buna blogesni, nei blogi.
Kiap priversti vaika susimastyti ir bent jau savo pagrindien pareiga - pamoku ruosa atlikti taip, kaip reikalaujama. As pati jam sakau, kad neprasau is taves, kad butm pirmunas, prasau tik, kad paruostum pamokas tiek, kiek yra uzduota. Ir tada savaime rezultatas bus maziausiai vidutinis. Dzin. Cia vadinasi snekek motin taip, kaip tau reikia, o as darysiu taip, kaip man reikia. Nusibodo. Reik kazkaip ji efektyviai nubausti. Kokie butu pasiulymai? Nes sioj srity fantazijos as neturiu, bo mane vaikystej bausdavo talzymais ir vanojimais - zodziu, kentejau fiziskai. Bet as noriu, kad bausme butu humaniska, bet ir efektyvi tuo paciu.
kai mano mama uzknisdavo mano dikinejimas tai baikotuodavo mane: nevirdavo valgyti, o sakydavo kad neuzsidirbau ir nepriklauso. Jei ko paprasydavau sakydavo kad reik pirma uzsidirbti. Nuolat primindavo, kad mano darbas yra mokytis. Kartais is viso suvarinedavo- su dykaduoniais nekalbu...cia man budavo didziausia bausme kuri priverte taip susimastyti ir po siai dienai mokytis ir mokytis
Blogiausia, kad maniskis netiki blogo gyvenimo perspektyva. Tokie teiginiai, kad tu busi benamis, nevalges ir panasiai, jo samones nepasiekia. Jis to nesuvokia. Valgyt neduot tai jau nehumaniska. As jam dar pasakiau, kad siemet jo gimtadienio nesvesim, jei nepabaigs mokslo metu bent jau patenkinamai. Irgi netiki, bet teks taip ir nubausti. Bet tas gimtadienis dar toli, vidurvasary, as pati galiu ta bausme iki to laiko pamirsti. Reikia prigalvoti tokiu bausmeliu cia ir dabar, kad uz pareigu neatlikima iskart butu nubaustas. KAzkaip nesiseka
vat svarbiausiai nepamirsti nes prarasi vaiko pAgarba ir maziau galvot apie humaniskuma, tiesiog pagasdint jei prieisit koki sprendima duosi ko uzkasti
O jis kokius burelius lanko? Zodziu reikia is jo atimti megstamiausia uzsiemima, kol nesusitvarkys mokslu.
Kazkur skaiciau, kad si bausme yra visiskai netinkama, nes atimama galimybe is vaiko lavinti socialinius igudzius.
Na, kai aš mokiausi, tai už 5 tėvai duodavo 10 kap., už 4-5, o už 3 ir 2 atitinkamai išminusuodavo
Dar galima pažadėti nupirkti kokį nors išsvajotą daiktą, jei trimestrą baigs teigiamai
aha, man irgi finansines paskatas darydavo. Susitardavo, kad jei pvz trimestre nebus 6, tai gausiu ta ir ana - visiskai man nereikalinga daikta. Taip po 8 klasiu ausis prasiduriau ir dar dovanu auksinius auskarus gavau.
kai visai paleisi vadzias tai vietoj socialiniu igudziu gausis visiskas asocialumas
Siūlau ne bausmės, o skatinimo metodą ( bent kai mokiausi pedagoginės psichologijos, jis labiausiai siūlomas). T.Y. kaip jau kažkuri rašė - galima pinigais, galima kokiomis nors pramogomis, žiūrint, kas jam įdomu. Taigi pasižiūri, ar namų darbai atlikti - ką nors duodi, jei ne - tai ne.
Esmė ta, kad prie bausmės priprantama, prie skatinimo - ne
Manau, efektyviausia- apriboti kompo, TV, mob.tel., kitos elektronikos naudojima. Mano sunus kompu zaidzia (tam tikra nustatyta laika) tik kai yra atlikes savo pareigas- paruoses pamokas, susitvarkes kambari ir t.t. Ir uz savo pareigu neatlikima netenka teises zaiti kompu, ziureti TV. Ji tai labai motyvuoja gerai elgtis.
Kompa uzdraust - veikia stopudovai ir akims geriau...
as pati pedagogika studinau tai teko dalyvauti paskaitoje kurioje nuklydus i lankas destytojas susake minti, kodel daznai pedagogu vaikai nueina sunkeliais? Todel kad tevai socializacijos procese kai reikia negali panaudoti priemoniu, kurios smerkiamos teorijoje o pasiteisina praktikoje...
Jo, pritariu iki siol kalbejusioms merginoms, kad bausmes retai buna veiksmingos, o atnesa daugiau bedos, negu naudos. Visai neseniai jomis domejausi, todel si tas liko uzrasuose:
"Bausmių funkcijos:1)apriboti, 2)atgrąsinti 3)perauklėti. Taikant bausmes iškyla negatyvūs efektai: bausmės tik laikinai nuslopina nepageidaujamą elgesį, baudžiant vaiką jam tokiu būdu parodomas tam tikras elgesys ir jis gali pats linkti į agresiją , sužadinamas keršto pojūtis, bausmės apsunkina pozityvius santykius tarp baudėjo ir baudžiamojo (tevu ir vaiko). Labiausiai priimtina bausmė, kai iš pažeidėjo atimamos vertybės, malonumai. Taikydami bausmes ir pasiekdami trumpalaikį efektą turime galvoti apie ilgalaikes neigiamas bausmių pasekmes". Cia, aisku tik teorija, bet kur apie malonumus kalbama, turbut tiesos esama. Kompiuteriai, draugai, TV, dar kazkas turbut yra is malonumu sferos.
KOmpas atimtas iki mokslo metu pabaigos. Tai dabar po pamoku neber reikalo net namo eit, geriau pora valandu kasika pazaist. Reiks pabandyt su pinigeliais paskatint. Beda tik ta, kad as jam namie nepalieku pietu, o vaikas mokykloj neisbus visa diena nevalges, tad nors pietum reikia duot
Mokykloje uz pietus galima susimoketi menesiui i prieki. Ar ne?
Pas mus mokykloj isvis kazkokia tvarka pritrenkianti, svelniai tariant. Kai nuperki pietus, vaikui atiduodami talonai. O jis uz tuos talonus nebutinai gali valgyt sriubyte ar kotletukus, gali juos iskeist i cipsus, sokoladukus ir kitoki bruda |