Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: netvarka kambaryje-sumaištis sieloje?
Supermamų klubas > Konsultacijų centras > Klausimas vaikų psichologui
INGRID
Neseniai perskaičiau straipsnį, kuriame parašyta, kad vaiko netvarka gali rodyti ne tik tingumą ir netvarkingumą, bet ir jausmų painiavą, vidinę vaiko tuštumą, nesaugumą, neįsisąmonintą konfliktą su suaugusiųjų pasauliu, ar tame yra daug tiesos? Kaip priversti vaikus tvarkytis, ar jei jie iki 6m. vis dar normaliai, kruopščiai  nesitvarko, tai reiškia, kad tokie ir bus visąlaik?
Ronja
Kai mano sieloj sumaištis, tai apie butą išvis patyliu...
O trimetis, manau, rimtai kambario tvarkyti dar irgi negali - tik parūšiuoti žaisliukus, ir tai greitai nusibosta. Septynių ir tai dar nesugeba visą laiką palaikyti tvarkos. Reikia priminti, ir dar ne bet kokiu tonu tongue.gif
Tiesa, intrigas pražioplinau...
Iva
gaila kad neskaiciau to straipsnio, bet tikrai idomu kaip vertinamas toks nesugebejimas tvarkytis, bet pazystu daug menininku, pas juos visus velnias koja nusilauztu namuose, na ir pas mane tvarkos idealios nebuna dazniausiai, nors ne menininke visai :'( wink.gif geda man geda, bet ka jau padarysi.

kazkaip man atrodo kad tai tiesiog naturos ypatumas, gi buna labai pedantisku vaiku, kurie visa laika viska deda i vieta.

ir as prie klausimo psichologei noreciau prisijungt:

kas salygoja vaiko nora ar nenora tvarkytis ir ka gali padaryt tevai, kad vaikas laikytusi bent minimalios tvarkos?
Ir siaip kaip vertinama tvarka vaiko kambaryje (jeigu jis turi savo asmenini kamb.) gal verta laikyti ji jo tvirtove, ir kad kitiems reguliuoti jos nevalia? kad jis pats butu atsakingas uz tai?
liute
Nusprendziau papasakoti, kaip savo panas prie tvarkos pratinu. Na vyriausioji mano kai tik vaikshcioti pradejo (apie metus) taip mes kartu pries kiekviena miegeli zaislus ir surinkdavom, nes.... jai labai patiko  :). Kaip koks ritualas tapo: zaisliukai visi i lovytes, lentyneles, dezutes, paglostyti pamyleti ir Adelyte i lovele. Ir dabar ji labai tvarkinga, nes jai taip patinka, patinka zaislus nuodgniai pertvarkyti savo, sudelioti. Tai va cia pirmagime, perfekcioniste, tvarkos myletoja.
Na o antroji, kai sese, dvieju metu, renka zaisliukus, tai kita sese, metu, meto  ;). Na ka, tuomet kadangi viena labai nori rinkti o kita labai nori metyti, tai mazoji renka su mama o didzioji pati. Taip buvo pries kokius tris metus. Veliau kai vaikai paaugo ivedem taisykle: 'kiekvienas atsakingas uz savo daiktus'. Tai yra jei daiktas metosi ne vietoj, reiskia jis niekieno ir juo zaisti gali bet kas nepasiklauses. Labai puikiai veikia.  :D Tiksliau veike, kol gime ir pradejo ropoti pati mazioji musu liutuke. Dabar jai pusantru ir ..... as nezinau kaip pavyks ja prietvarkos pratinti, tikrai nezinau, nes labai jau judri, uzsispyrus ir nelabai sukalbama...
Ingaaa
tikrai butu labai idomu isgirsti psichologes nuomone nes mes irgi turim tokia problema. Vyresnioji visiskai nesitvarko  bet va darzely aukletojos paklausiau tai sake labai tavrkinga mergaite viska padeda i vietas. Nu tai nieko jau nesuprantu.  
Mano mergyte dar turi tokia silpnybe visus popieriukus krepsiukus kaupia ir nieko neleidzai ismest , net parduotuves cekis jai baisi brangenybe, bet gi butas neguminis ir visos dezutes namuose negali tilpti.
Psichologe
Ingrid'ai
Niekada nesu skaičiusi medžiagos specialiai apie netvarkingumą, bet gal tikrai jis atspindi iš dalies konfliktą su suaug. pasauliu, nesaugumą ir pan..Man atrodo, kad tvarkingumo galima išmokyti, jei tik norėsite, tuo labiau, kad vaikui dar tik 6 metai. Svarbu su juo susitarti, kas turi būti sutvarkyta, kokiu laiku ar pan. ir tik tada, kai sutvarko- TV, saldumynai, laukas, draugai ar kiti malonumai, priklausomai nuo to, ką Jūsų vaikas mėgsta.

Ivai- turbūt nuo Jūsų priklauso, kaip nuspręsite, kiek Jūs kišatės į vaiko kambario tvarką. Man atrodo, kad bent jau iki paauglystės kažkiek reiktų kontroliuoti (higienos sumetimais).

Alvijai- turbūt namie vaikas labiau atsipalaidavęs ir todėl nesitvarko. Darželyje, kai daug vaikų, auklėtojos turbūt neturi kitos išeities, kaip tik nuo pat pradžių reikalauti tvarkos, vaikas žino tai ir daro. Man atrodo, kad jeigu Jūs nuspręstumėte ir aptartumėte su vaiku kas turi būti sutvarkyta, to nesunkiai galima būtų pasiekti, nes jau darželyje įpratusi. Gal popieriukams skirti kokią dėžutę, kur jie renkami (jei nebetelpa- kažkuriuos reikia išmesti)?
lengvute
PAS MANE DĖL VAIKŲ NETVARKŲ TURBŪT DAR NEIGIAMAI VEIKIA TAI, KAD ABU VAIKAI DALINASI 1 KAMBARIU g.gif , JEI PAKLAUSIU, KODĖL NESUTVARKYTA, TAI VAIKAI VERČIA KALTĘ VIENAS ANT KITO-SESĖ SUVETĖ, SESĖ NETVARKO, IR TOLIAU SAU ŽAIDŽIA, NIEKO NEBIJO, GALI GĄSDINT DIRŽU IR T.T., ŽINO, KAD VISTIEK JAU ITIN REIKIA MANE SUNERVINT, KAD GAUTŲ unsure.gif
DAIKTAI KAIP IR BENDRI, TAD SIŲLIAU JOMS TVARKYT KAMBARĮ PADALINUS PUSIAU, BET JOS PRADEDA TVARKYTIS IR PAMIRŠTA, KĄ DARIUSIOS, UŽSIŽAIDŽIA, IR JOKIE SKATINIMAI, KAD SUTVARKYSI-GALĖSI ŽIŪRĖTI TV AR KAŽKUR VAŽIUOSI-NEPADEDA, BANDĖM IR PINIGAIS SKATINT-NIEKO DORO, TAIGI, KAIP PRIVERSTI TVARKYTIS, KAIP IR KUO SKATINTI AR GĄSDINTI, BAUSTI. JAU IR KAIP ĮMANOMA NUPIRKOM ĮVAIRIŲ BALDŲ, STALČIŲ DAUG, ĮVAIRIŲ DĖŽUČIŲ, KABYKLŲ, KAD TIK VISKAS BŪTŲ SAVO VIETOSE, KAD JOMS BŪTŲ LENGVIAU, PAPRASČIAU, BET-NE dry.gif g.gif
KOKIOS PROGNOZĖS, JEI ATIDUOTUME DUKROMS 2 ATSKIRUS KAMBARIUS, AR JOS PRADĖS TVARKYTIS? (DAIKTŲ BENT JAU TURĖS PERPUS PADALINTA, JEI NESUSIMUŠ BESIDALINDAMOS rolleyes.gif ).
Psichologe
Aš nelabai tikiu, kad dukros galėtų tapti tvarkingesnės, kai turės 2 atskirus kambarius.
Geras būdas yra visiems aptarti, surašyti (net jei dar nemoka skaityti- Jūs galėsit perskaityti) ir matomoje vietoje pakabinti vaikų pareigas namie. Už kiekvieną pareigą rašyti pliusus, už neatliktas pareigas- minusus. Papildomi baudos taškai skiriami už tokius dalykus kaip atsikalbinėjimas, neišgirdimas, kai liepiama pirmą kartą, draudimų nepaisymas. Jei per dieną vaikas surenka tam tikrą skaičių pliusų, ir tik porą baudos taškų - vakare prizas: pvz., tv žiūrėjimas, saldumynai ir kt. Vertinama ir savaitė- tada skiriami didesni prizai- , jei, sakykime, keturios dienos per savaitę buvo pakankamai geros, tai gaunamas savaitės prizas.

Kad paskatinimai nepadeda, sako dauguma tėvų, kurie ateina psichologo konsultacijai dėl panašių problemų. Tiesiog reikia labai apgalvoti visą skatinimo sistemą, atsižvelgiant į vaiko amžių, motyvaciją. Kartais tokią paskatinimo sistemą surašome tik po 2-3 susitikimų su vaiku, kada jau būna užsimezgęs geras kontaktas. Svarbiausias dalykas čia- sutarti su pačiu vaiku, kad jis pats norėtų laikytis tų pareigų. Mano darbo praktikoje dar nepasitaikė, kad toks paskatinimo metodas (kai yra paruosiamas kruopsčiai) nesuveiktų.
Lariana
O as manau, kad tvarkingumas, tai kazkokia igimta ypatybe. Pvz. nei as nei mano vyras nesam super pedantai, o va sunelis labai tvarkingas, nors iki 1 metuku viska metidavo tik spek paskui ji eiti ir rankioti, o dabar priesingai, jam jau 1,5 metuku, o tvarkosi labiau uz mane. Sluoja grindis valo dulkes, sisdeda daiktus i vieta ir neduok dieve perstatysi jo zaisla ne i ta vieta, is kart viska pataiso. Paprasciausia duodu jam viska daryt ka pati darau, jeigu valau dulkes jam duodu atskira kempine jis irgi valo, grindis plaunu ir jam skuduriukas, siurbliuju kambari, ir jis isikibes i siurblio lazda, net ir kilimus einam dviese purtyt i lauka biggrin.gif
Nu zodziu matau, kad jam patinka dirbti kartu, tai kodel drausti tegu sau. Bet vistiek manau turi buti pas vaika kazkoks igimtas noras tvarkytis, nes pati tikrai jo neturiu, manau ir maza neturejau, tvarkausi vien del to, kad reikia ir nejauciu jokio malonumo, o va vaikui kazkaip labai patinka.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.