Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Grybai Grybai Grybai
Supermamų klubas > Poilsis, pomėgiai ir šventės > Pomėgiai ir pramogos
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
Lerikyte
QUOTE(onyx @ 2010 09 19, 19:17)
Nu maniškis vakar buvo vienas miške, tai iki pietų prigrybavo 500 g džiovintų grybų, 7 litrus marinuotų ir kibirą virtų šaldymui (5 pintinės iš viso). Nesijaučia, kad baigiasi grybai, tik sudėtis jų pintinėje keičiasi. bigsmile.gif
*


butent drinks_cheers.gif rusis keicia rusi, kelmuciai dygsta jau
skorpiuke
man nepakartojamai skanu rudmeses pagal si recepta: as zalias rudmeses nuplaunu, pabarstau druska, pamirkau i plakta kiausini su druska ir pavolioju i manus. kepti aliejuje.
laabai skanu, jie tokie traskus, kaip cipsai thumbup.gif
Awdrute
Oi... kaip cia pas jus grazu 4u.gif Man nepasiseke siemet su grybais, gal 2 litrai saldytu ir litras marinuotu, dar pora kartu papietavom. Ir viskas! Gal pasufleruosit ar dar verta vaziuot sia savaite, silbaravykiu paieskot, ir link kurios puses nuo Kauno? blush2.gif
Zai
QUOTE(Vaiga1 @ 2010 09 19, 09:57)
Kaip susipainiojau  blink.gif
Tai kiek suprantu abejose mano nuotraukose makavykai?
Pirmoje- Rudagalviai makavykai (silbaravykiai). Antroje - Geltonieji makavykai (geltonieji baravykai)? g.gif
*



Nes kiekvienam krašte skirtingi pavadinimai smile.gif
Šituos geltonuosius makavykus Kuršių nerijoj renka visi kas randa, auga jie ne po vieną, kompanijom, jei radai vieną, tai šalia antras, trečias ir ketvirtas bus, jei ne daugiau biggrin.gif
O pirmuosius - rudakepurius, vadiname šilbaravykiais.
Vaiga1
Kaip gerai , kai yra su kuo pasitarti del grybu. 4u.gif O tai aplinkui nei vieno zinovo.
Dabar jau zinosiu kokie makavykai ir gudukai. Mes sestadieni prie Pabrades buvom, tai tu guduku ...kiek akys uzmato, nors su dalgiu pjauk. Ir makavyku galybe. thumbup.gif
Lerikyte
QUOTE(Awdrute @ 2010 09 19, 22:03)
Oi... kaip cia pas jus grazu  4u.gif  Man nepasiseke siemet su grybais, gal 2 litrai saldytu ir litras marinuotu, dar pora kartu papietavom. Ir viskas! Gal pasufleruosit ar dar verta vaziuot sia savaite, silbaravykiu paieskot, ir link kurios puses nuo Kauno?  blush2.gif
*


tai gal link kazlu rudos patraukit ir vokietukai ir silbaravykiai ten dygsta siuo metu
Emperatriz
o kelmuciai kur auga? kur rasti tu kelmu? ax.gif zmones maisais nesa bigsmile.gif
Lerikyte
o kelmuciu pas mus tai nors vezimus vesk, dabar jauni grazus, ale nerenkam. blush2.gif kelmu ieskokit misriam miske arba lapuotyne mirksiukas.gif

Snd grybavom baravyku gal 30 vnt, keli lepsiai, 10 raudonvirsiu, koks kilogramas rudmesiu. Baravykai grazus sveiki, mesingi, tik mazai, maziukai nedygsta.
ingridukas
As taip pat siandien grybavau,daug umedziu ir silbaravykiu,baravyko nei vieno...
Taip pat daug kelmuciu
user posted image
dar aptikau stai tokius,cia siaip fotosesija smile.gif
user posted image
Daug musmiriu
user posted image
Begale tokiu,auga tiesiog simtai vienoi vietoi
user posted image
Ir dar stai kas,panasus i rudmeses,bet balti ir didumo su lyg trim mano delnais
user posted image
Na o pabaigai pamiskeje aptikau dvi prinokusias zemuoges,kurias aisku suvalgiau ax.gif
user posted image
Rezultatas-pilna pintine silbaravykiu ir umedziu...deje,musu miskas ima issisemt blink.gif
Lerikyte
saunuole ir aciu uz fotosesija, malonu ziureti thumbup.gif
Carevna
QUOTE(ingridukas @ 2010 09 20, 13:44)
Ir dar stai kas,panasus i rudmeses,bet balti ir didumo su lyg trim mano delnais
user posted image
*



Sveikos,

va toki ir aš aptikus buvau blinčiki koks grožis thumbup.gif thumbup.gif prisigrybavau lig soties turiu dabar žiemai 7l vakuotų ir dėžutę džiovintų mum bus per akis thumbup.gif miške sutikom diedulį pilna kašė baravykų mus pamatė ir dėjo fuga senis per krūmus nespėjom nei žagtelt lotuliukas.gif lotuliukas.gif baisu imsim dar ir paklausim kur tokius baravykus rinko lotuliukas.gif
Lerikyte
situs murzius mes gruzdais vadinam smile.gif
onyx
QUOTE(ingridukas @ 2010 09 20, 13:44)
Begale tokiu,auga tiesiog simtai vienoi vietoi
user posted image
*


Vo vo, mano čia tie grybai, kur baisiai domėjausi kas tokie. Gal Jūs žinot, kas čia per grybas? bigsmile.gif
ingridukas
QUOTE(Lerikyte @ 2010 09 20, 17:24)
situs murzius mes gruzdais vadinam  smile.gif
*


As eidama namo pas mama uzsukau,o ji irgi grybavo,ziuriu ant stalo tokie pat guli,klausiu kas per grybas?O tetis,kaip ir jus pasake,kad tai baltieji gruzdai.Dar pas mus pilnas miskas tu tamsiu,karciu gruzdu,siaip man jie patinka su bulvem troskinti,bet daug darbo su jais,mirkyt kelis kart,valyt,labai rankos juodos nuo ju...
Papildyta:
QUOTE(onyx @ 2010 09 20, 17:52)
Vo vo, mano čia tie grybai, kur baisiai domėjausi kas tokie. Gal Jūs žinot, kas čia per grybas? bigsmile.gif
*


As kai juos pamaciau,iskart atsiminiau jusu foto su siai grybais.Deje,as taip pat nezinau kas per grybas ir kaskodel esu linkus manyti,kad jie nevalgomi. smile.gif
Lerikyte
QUOTE(ingridukas @ 2010 09 20, 18:13)
pilnas miskas tu tamsiu,karciu gruzdu,
*


jus gal apie zaliuokes? g.gif
Vėta
Tas baltas delno didumo mama vadindavo paliepėmis. Kaimo žmonės jas rinkdavo krepšiais ir virdavo, valgydavo su bulvėmis. Internete radau šią, gal ta pati. Tai ūmėdė garduolė. Ji nuo grūzdų skiriasi, kad iš jos nebėga pienas.
user posted image

O tokių grūzdų dabar pilnas miškas:

user posted image
Lerikyte
veta, bet umedes garduoles neuzauga man rodos tokios didziules ir nesikala taip giliai is zemiu g.gif
fukse
QUOTE(ingridukas @ 2010 09 20, 18:13)
Dar pas mus pilnas miskas tu tamsiu,karciu gruzdu,siaip man jie patinka su bulvem troskinti,bet daug darbo su jais,mirkyt kelis kart,valyt,labai rankos juodos nuo ju...
*

QUOTE(Lerikyte @ 2010 09 20, 19:43)
jus gal apie zaliuokes?  g.gif
*

Manau, kad nea schmoll.gif
Tai juodasis grūzdas, dar vadinami juosvuoju piengrybiu, čigone.
user posted image
Carevna
QUOTE(fukse @ 2010 09 20, 23:12)
*



va šitus murzius ir mes grūzdais vadinam, bet tikras grūzdas turi būt baltas blush2.gif

Šitas baltas didelis ar nebus piengrybis paliepis, bet pirmas dalykas tas kurį radau buvo kirmytas, antra absoliučiai nekartus g.gif
fukse
QUOTE(Lerikyte @ 2010 09 20, 22:22)
bet umedes garduoles neuzauga man rodos tokios didziules ir nesikala taip giliai is zemiu  g.gif
*


Ūmėdė garduolė. Kepurėlė 8-10, rečiau 15-17 cm skersmens,.....trama balta, kieta, švelnaus ar net šiek tiek deginančio skonio.
Auga liepos – rugsėjo mėn. lapuočių ir spygliuočių miškuose. Lietuvoje dažna. II kategorijos. Nuo piengrybio paliepio ir piengrybio grūzdo skiriasi tik tuo, kad neturi pieniškų sulčių.
fukse
QUOTE(Carevna @ 2010 09 20, 23:28)
va šitus murzius ir mes grūzdais vadinam, bet tikras grūzdas turi būt baltas  blush2.gif

Šitas baltas didelis ar nebus piengrybis paliepis, bet pirmas dalykas tas kurį radau buvo kirmytas, antra absoliučiai nekartus g.gif
*



user posted image

user posted image
Lerikyte
kiek atsimenu save valgant gruzdus - jie nebudavo kartus g.gif g.gif aisku, zalio niekas nelaize, gal verdant kazkoks esamas kartumas ir nuverda.

arba jau cia gaunasi salyginis skonio dalykas - kas tikrai jauciasi ,kad kartus - tai labai astraus skonio, kas vos vos - kazkam atrodo astraus arba visai neastraus ir pan.

tiesa, vakar radau ir kelis geltonuosius piengrybius - jie irgi pirmos kat. grybai
http://www.grybai.net/?ok=piengrybis_lacta...p;id=geltonasis
onyx
QUOTE(fukse @ 2010 09 21, 00:04)
user posted image
*


Tai čia gal šitie, kur ir aš radau, tie jaunieji grybai panašūs. g.gif Nu bet laižėm - nekartūs. unsure.gif
Lerikyte
QUOTE(onyx @ 2010 09 21, 10:31)
Tai čia gal šitie, kur ir aš radau, tie jaunieji grybai panašūs. g.gif Nu bet laižėm - nekartūs. unsure.gif
*


bet jusu apacia buvo kempineta, o cia lakstine apacia.

Rode katik per rusu tv, kad siemet pas rusus irgi ypac daug grybu. O kaina turguose baltuju grybu virs 400 rubliu uz nedidele kruvele ir niekas negali pasakyti kodel taip brangiai. Beje, jie dar sake, kad atseit sie metai buvo jau is anksciau vadinami ,grybu metais,,. Ir atseit dideli karsciai ir rudeninis lietus subrandino grybiena, ko pasekoje tiek daug derliaus.
~lullaby~
QUOTE(Lerikyte @ 2010 09 21, 08:44)

tiesa, vakar radau ir kelis geltonuosius piengrybius - jie irgi pirmos kat. grybai
http://www.grybai.net/?ok=piengrybis_lacta...p;id=geltonasis
*



pagalvociau kad sungrybis blush2.gif
ale pirmos kategorijos bigsmile.gif
onyx
QUOTE(Lerikyte @ 2010 09 21, 10:45)
bet jusu apacia buvo kempineta, o cia lakstine apacia.
*


A jo, tiksliai. g.gif Nu man kažkokia trauma su tais grybais unsure.gif
Lerikyte
QUOTE(onyx @ 2010 09 21, 11:04)
A jo, tiksliai. g.gif Nu man kažkokia trauma su tais grybais unsure.gif
*


bet is tiesu vis idomiau darosi, kas cia tokie g.gif jei internerte paieskot kokiu mikologu ar pan, jiems nusiuntus foto gal atsakytu kas cia. g.gif o mes cia i ta laika spejimus ir statymus padarysim hihihi.gif
ingridukas
Maniskis vakar skaite kaskokiam rusu saite apie grybus,tai ten pagal verte ir nauda pirmoi vietoi baravykai,rudmeses ir tie balti gruzdai kur as foto buvau idejus. smile.gif
saintlina
QUOTE(Lerikyte @ 2010 09 21, 07:44)
tiesa, vakar radau ir kelis geltonuosius piengrybius - jie irgi pirmos kat. grybai
http://www.grybai.net/?ok=piengrybis_lacta...p;id=geltonasis
*



aš šeštadienį paskaičius straipsniuką apie grybus buvau užsidavus sau klausimą - kas čia per grybas toks?? Pirmos kategorijos, bet pirmąkart išgirdau apie tokį.
Pablusinėjau internete, ale jis man nematytas ir neragautas. Arba pas mus tokie neauga, arba tiesiog neatpažįstam. Šiaip ar taip, nemačiau, kad kas kada būtų rinkęs.
Papildyta:
QUOTE(Vėta @ 2010 09 20, 19:04)
Tas baltas delno didumo mama vadindavo paliepėmis. Kaimo žmonės jas rinkdavo krepšiais ir virdavo, valgydavo su bulvėmis. Internete radau šią, gal ta pati. Tai ūmėdė garduolė. Ji nuo grūzdų skiriasi, kad iš jos nebėga pienas.
*



šitas pas mus kažkodėl vadina kiaulėmis. Skanūs grybai, tik sukirmiję dažniausiai.
Emperatriz
siandien lyja, taip norejau miskan verysad.gif
Lerikyte
QUOTE(saintlina @ 2010 09 21, 11:34)
neauga, arba tiesiog neatpažįstam. Šiaip ar taip, nemačiau, kad kas kada būtų rinkęs.

*


eglyne radau, panasus i tuos juoduosius piengrybius. bet neruosem ju, lepsiu pakankamai ir raudonikiu pietums buvo - nesinorejo kokia karcia nesamone grybiene gadint biggrin.gif
kriro
GAL KAS GALIT PASIŪLYT, KĄ DARYT SU 6 kašikais rudmėsių? help merginos, plyyyyz doh.gif
Streamy
Sveikutės bigsmile.gif
Netyčia užtikau šitą temą thumbup.gif Begalo mėgstu grybauti wub.gif Čia vienas iš gyvenimo malonumų blush2.gif Tai norėčiau jungtis į jūsų tema ax.gif
Emperatriz
QUOTE(kriro @ 2010 09 21, 12:51)
GAL KAS GALIT PASIŪLYT, KĄ DARYT SU 6 kašikais rudmėsių? help merginos, plyyyyz doh.gif
*


gziaudtis kad tiek radot bigsmile.gif , nieko sau thumbup.gif , kokiuose miskuose cia tiek yra? bigsmile.gif
kriro
Dzūkijoj buvom, bet gal kas turit kokių sūdymo receptų arba, na , patarkit, kur jas dėt?????????? doh.gif
Emperatriz
QUOTE(kriro @ 2010 09 21, 13:42)
Dzūkijoj buvom, bet gal kas turit kokių sūdymo receptų arba, na , patarkit, kur jas dėt?????????? doh.gif
*


parduokit biggrin.gif
kriro
nea, kol kas neparduosim aš noriu padaryt žiemai g.gif
Lerikyte
QUOTE(bongiovi @ 2010 09 21, 13:43)
parduokit  biggrin.gif
*


pirksit? biggrin.gif
Papildyta:
QUOTE(Streamy @ 2010 09 21, 13:26)
Sveikutės  bigsmile.gif
Netyčia užtikau šitą temą  thumbup.gif Begalo mėgstu grybauti  wub.gif Čia vienas iš gyvenimo malonumų  blush2.gif Tai norėčiau jungtis į jūsų tema  ax.gif
*


sveika, girkis savo derlium thumbup.gif biggrin.gif
~lullaby~
QUOTE(kriro @ 2010 09 21, 12:51)
GAL KAS GALIT PASIŪLYT, KĄ DARYT SU 6 kašikais rudmėsių? help merginos, plyyyyz doh.gif
*



pasidalinkit smile.gif

su rudmesem nesusidurus - nerandu tiek, kad ziemai ruostis smile.gif
Streamy
QUOTE(Lerikyte @ 2010 09 21, 14:10)
pirksit?  biggrin.gif
Papildyta:

sveika, girkis savo derlium  thumbup.gif  biggrin.gif
*


Su mielu noru biggrin.gif

user posted image
fukse
QUOTE(kriro @ 2010 09 21, 13:42)
Dzūkijoj buvom, bet gal kas turit kokių sūdymo receptų arba, na , patarkit, kur jas dėt?????????? doh.gif
*


Radau internete, gal pravers ax.gif
Aš panašiai konservuoju, ale tik nededu acto blush2.gif

Grybų marinavimas žiemai - Romualdo virtuvė

Bet kokius marinavimui skirtus grybus (geriausia stiklainyje marinuoti vienos kurios rūšies grybus) reikia nuvalyti, nuplauti ir nuvirinti. Nuvirintus grybus galima palikti puode per naktį, nes grįžus iš miško, dažniausiai tą diena marinuoti noro nebelieka...

Tačiau galime paruošti stiklainius, kur dėsime grybus. Žinoma, prekybos centruose galima nusipirkti naujų indelių, ir su dangtukais, tačiau galima naudoti ir tuos, kuriuose kažkada buvo uogienės, agurkai arba kitos gėrybės. Tereikia tik išplauti, pašalinti senas etiketes, nusausinti ir, apvertus aukštyn dugnu, iškaitinti orkaitėje (maždaug 15-20 min). Tada leisti stiklainiams ataušti.

Marinavimui skirtus grybus nupilame per rėtuką ir lengvai nuplauname. Tada suverčiame į virimui skirtą puodą, užpilame vandeniu su šiokia tokia atsarga ir užkaičiame. Dedame druskos ir įpilame acto. Kiek? Klausimas, kaip sakoma, vertas pusės milijono. Literatūroje nurodomi pasibaisėtini druskos bei acto kiekiai. Neveta aklai to laikytis. Grybai tokiame marinate gal ir negenda, bet ir valgyti juos menka smalonumas, kai rūgštis suka skruostus. Aš gi stengiuosi, kad marinatas būtų skanus, su nestipriai prasimušančia rūgštele ir sūrymu. Tokio marinato, atrodo, galėtum išgerti ir stiklinę, ir dvi. Kitu atveju, jei per sūrų ar per rūgštu, įpilkite vandens, keiskite šių dviejų ingredientų proporcijas, kol rasite „savo” variantą. Beje, specialistai tiegia, jog tik marinuoti grybai yra apsaugoti nuo botulzimo sukelėjų išskiriamo baisaus nuodo, nes šitie mikroorganizmai nemėgsta rūgščios terpės.

Taigi suragavome viską, grybai užvirė. Pavirkime kokias 5-6 minutes. Šito gana.

O kol verda, į paruoštus tuščius stiklainius (geriausia naudoti 0,5 – 0,7 - 1,0 litro talpos indus) dedame po kelis žirnelius juodųjų ir kvapiųjų pipirų, po lauro lapą, 1-2 gvaizdikėlius, žiupsnelį kalendros sėklų, o jeigu patinka, dar ir po šakelę krapų bei skiltelę česnako. Tada ant viršaus supilame grybus su skysčiu, kuriame jie virė. Skystis turi apsemti grybus ir, geriausia, kai oro tarpelių stiklainiuose nelieka.

Sudėję į indą, dangtelius užpilame vandeniu ir užvirinę paverdame keletą minučių. Tokiu būdų juos sterilizuojame. Tada dangtelius traukiame šakute lauk iš vandens, nušluostome sausa, švaria skepeta, ir tvirtai užsukame stiklainius. Galima naudoti ir naudotus dangtelius, tačiau jie turi būti švarūs ir be mažiausių deformacijų.

Kitas žingsnis – uždarytus stiklainius su marinuotais grybais dedame ant patiesto audinio ir apverčiame dugnais į viršų bei paliekame 3-4 dienas. Jeigu kuris bus uždarytas nehermetiškai, turinys ims rūgti ir veržtis lauk skystis - ant audinio tai greitai pastebėsite. Skaidrus marinatas rodo, jog viskas atlikta gerai, o tai reiškia, jog net po metų grybus galima iš karto naudoti maistui, vos atidarius stiklainį. Praėjus 3-4 dienoms, jeigu nematyti gedimo požymių (tai labai retai kada atsitinka), ant stiklainių užklijuojame etiketes, pavyzdžiui, „Marinuotos voveraitės. 2010 08 14”. Žinoma, dabar atsimenate, kas stiklainiuose, bet, patikėkite, po kurio laiko, ir ypač, jei gėrybių žiemai turite sukaupę daug, tokia informacija gali labai praversti. Užklijavus etiketes stiklainiai su grybais išnešami į rūsį arba laikomi kitoje tamsioje vėsioje vietoje. Skanaus!

Dar Grybų apdorojimo būdai


Su krienų lapais sūdytos rudmėsės

Rudmėsių; krienų lapų; česnakų; krapų; druskos.

Rudmėses 2 dienas palaikyti šaltame vandenyje, kad neliktų kartumo, nuvalykite ir kelias minutes pavirkite pasūdytame vandenyje, po to nukoškite. Ant stiklainių dugno iš pradžių pridėkite krienų lapų, po nuvalyto česnako galvutę, tada sukraukite rudmėses ir pasūdykite. Paskui vėl pridėkite grybų, pasūdykite ir taip tęskite iki pat viršaus. Ant viršaus priberkite krapų, česnakų ir krienų lapų. Stipriai suslėkite, kad išsiskirtų sultys. Šiltai palaikykite 2 paras, o tada išneškite į vėsią patalpą. Pasiūlymas Lygiai taip pat galite sūdyti ir kitokius grybus.
kriro
ačiū tau labai:) 4u.gif
Lerikyte
QUOTE(Streamy @ 2010 09 21, 14:55)
Su mielu noru  biggrin.gif


*


ohoho. Kada ir kur cia?
skorpiuke
QUOTE(kriro @ 2010 09 21, 12:58)
nea, kol kas neparduosim aš noriu padaryt žiemai g.gif
*


as zalias rudmeses sumaliau su mesmale, idejau truputi druskos, sudejau i indelius ir i saldikli. Paskui atlaidinu, idedu kiausini, smulkinto svoguno, miltu, pipiru ir super blyneliai thumbup.gif
Vėta
Gal jau ir per vėlai mano receptas, bet gal kas panaudos ateičiai. Receptas išbandytas šviežiai - penktadienį. Viską gaminu iš akies, tai proporcijų neparašysiu doh.gif . Išviriau rudmėses - pilną5 l puodą žalių. Išvirus liko apie 2,5 l. Verdant dėjau druskos, pipirų, lauro lapų. Nukošiau. Pakepinau tris dideles galvas svogūnų, sukrėčiau į didelę keptuvę (gali būti puodas). Sudėjau rudmėses, keturis šaukštus tradicinio pomidorų padažo, pagal skonį dar druskos ir pipirų. Įpyliau pusę stiklinės aliejaus ir gerokai pakaitinau nuolat maišydama. Tada sukrėčiau į 0,5 l stiklainiukus (dalį pasilikau valgymui). Stiklainius dėjau į puodą ir kaitinau apie 40 min. Uždariau ir laikysiu iki Kūčių, jei nesuvalgysiu anksčiau tongue.gif .
Dalį šviežiam valgymui išsikepėm ir suvalgėm.
Šiaip, skaičiau rudmėsės skanu raugintos. Čia turbūt tas receptas su krienų lapais. Bandžiau kažkada rauginti, nelabai pavyko, tai ir nebebandau.
Streamy
QUOTE(Lerikyte @ 2010 09 21, 15:51)
ohoho. Kada ir kur cia?
*




Savaitgali 4u.gif Nemencines miskuose rolleyes.gif
georgiana
o as vat susirgau ir negaliu i miska:( perpute kai ejau kurti peciu...uzkimau ir sloga o jau i miska norisi, bet va paskaiciau Lerikytes straipsniuka ir nuotaika pakilo, kad dar turesiu sansa ne viena begti miskan ax.gif
~lullaby~
QUOTE(Lerikyte @ 2010 09 22, 08:33)

thumbup.gif thumbup.gif thumbup.gif

o cia sergantiems pasiziurineti - man patiko smile.gif

o grybautojos gal ir siunte savo laimikius? smile.gif

http://www.15min.lt/gallery/show/Skaitytoj...nuotrauka-13202
Lerikyte
siaip straipsnis niekavertis, bet toks optimistinis thumbup.gif

Buvom snd
paskutinieji wub.gif
user posted image
user posted image
user posted image
o kelmuciu doh.gif net lipa i medzius doh.gif
user posted image
siuos vadiname gruzdais
user posted image
kelmuciai auga stai tokiom plantacijom bigsmile.gif biggrin.gif
user posted image
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.