gudajciukaz
2010 10 18, 17:55
Mūsų mylimiausi voveriukai degiukai! Bendra informacijaPilnas lotyniškas degu pavadinimas yra Octodon Degus. Laisvėje jie gyvena apie 15 metų, bet nelaisvėje retai išgyvena iki 10-ties, dažniausiai 5-7 metus. Yra keturi pagrindiniai ir svarbiausi dalykai, kuriuos gavęs degu jausis gerai, tai: pilnavertis maistas, vanduo, dėmesys bei švarus, erdvus būstas. KilmėDegu - kalnuotų Pietų Amerikos vietovių gyvūnas, kilęs iš Bolivijos, Argentinos, Čilės lygumų. Pagal kilmę šis gyvūnas dažniau priskiriamas jūrų kiaulytėms, triušiams ir zuikiams negu tikriesiems graužikams. Laisvėje degu gyvena didelėmis kolonijomis ir dažniausiai aptinkami sausose lygumose, plytinčiose 1200 metrų aukštyje virš jūros lygio. Šiems gyvūnams patinka atviros, uolėtos ar netgi kalnuotos vietos. Uolose bei skardžiuose degu išrausia urvelius su gausybe išėjimų, kurie reikalingi tam, kad graužikas galėtų jaustis saugus ir nepagaunamas. Kiekvieną išėjimą degu sugeba puikiai užmaskuoti akmenimis, kad išvengtų nelauktų svečių. Šio tipo graužikų urveliai būna pakankamai erdvūs ir sudaryti iš daugybės atskirų patalpėlių, kuriose jie suka lizdelius bei kaupia maisto atsargas.  IšvaizdaSavo forma degu primena smiltpelę, tačiau jų snukutis labiau panašus į voverės ar šinšilos. Tai pilkai rudo kailio, kreminės spalvos papilve bei pakakle žinduolis su gana didelėmis ausimis, ilga, trumpais plaukais apaugusia, juodu šepetėliu užsibaigiančia uodega. Suaugusio degu kūno ilgis apie 15 cm. Uodegos ilgis 7,5-13 cm. Svoris 170-300 g. Charakterio ypatybėsDegu labai smalsus, protingas, aktyvus, drąsus, vietoje nenustygstantis, dėmesio reikalaujantis gyvūnėlis. Atsižvelgiant į tai, kad natūralioje aplinkoje šio tipo gyvūnai gyvena kolonijomis, todėl jie ypatingai mėgsta bendrauti ir rekomenduojama juos laikyti po kelis. Aktyvesni ir labiau linkę bendrauti graužikai būna pirmąją dienos pusę bei vėlyvą popietę. Su degu tikrai nebus nuobodu šeimininkui, ypač, jei narvelyje graužikas gyvens vienas. Šeimininko rodomas dėmesys jam bus labai malonus ir priimtinas, be to, daug greičiau pavyks jį prisijaukinti. Kaip atskirti degiukų lytįPas patinus tarpelis tarp "pimpuko" ir išeinamosios angos didesnis tarpelis šiek tiek didesnis. Pvz: Daugiau apie Degu galite rasti siose nuorodose:www.zolo.lt www.kika.lt www.gyvunai.lt www.bernardinai.lt www.freewebs.com www.zolo.lt Sena tema
RyzaLape
2010 10 18, 19:57
Labutis naujuose namučiuose jau galvojau .. jei nieks nepasistengs, tai jau reiksi laiko iškapstyt... kaip cia mūsų chebrytė be namučių
gudajciukaz
2010 10 18, 20:04
QUOTE(RyzaLape @ 2010 10 18, 20:57) Labutis naujuose namučiuose jau galvojau .. jei nieks nepasistengs, tai jau reiksi laiko iškapstyt... kaip cia mūsų chebrytė be namučių  Ir as palaukiau kelias dieneles, ziuriu niekas nieko nedaro, tai prisedau ir padariau  Braske gyvena gerai, jau pilnai pati valgo maista, isilipa i induka ir tupi kol pavalgo  O kiek nesamoniu isdarineja, ant tevu nugaru uzsilipa ir tupi  arba isibegeja pati ratelyje ir kulversciais verciasi
RyzaLape
2010 10 18, 20:07
aga, pamenu ir mano mazyle taip kvailiodavo... smagu tau
gudajciukaz
2010 10 18, 21:19
Miega dabar visa seima  o kas juokingiausia, tai Gogis su Lola pries braske jau kaip senuciukai atrodo, jie ir sokineja vangiau, ir tokie kaip du kamuoliukai tinginiai, o Braske visur be problemu lipa, bega, sokineja tai oho kaip taikliai ir greitai, inese gyvybes i degiuku gyvenima
Akimirkos
2010 10 19, 15:24
Labas Degu myletojos, pries savaite ir mes isigijome siuos voveriukus visai neplanuotai. Kalvarijų turguje kažkokia boba pasisiūlė padovanoti mano vaikui kačiuką , kadangi katytę jau turime, sakau geriau perkam kokį kitokį gyvūnėli, tai išsirinkome Degu. Turime du patinėlius. Vardai: Mikis - Pikis ir Šmikis. Vieną pirkome, kitą gavome priedo, nes su defektu (kreiva uodegytė). Vis paleidžiame palakstyti, bet bijau dėl katės, jei kada nesužiūrėčiau. Uždarom duris to kambario (kuriame jie laksto), bet vaikas vienerių, tai jis ieško vis tų voveriukų Šiaip dar bailiukai, bet pratinsim, kad būtų nebailiukai, nes smagu vaikams ant rankų palaikyti. Tad norime draugauti, jei iškltų kokių klausimų, turėtumėm kur kreiptis
RyzaLape
2010 10 19, 17:04
Sveika atvykus, akimirka  ikelk nuotraukyciu savo mazyliu  ir nuo mazo vaiko pasaugok degu uodegytes, nes lengvai nutruksta
gudajciukaz
2010 10 19, 17:40
Sveika atvykus pas mus, akimirkos  Tai zinoma, kad patarsim tau ir padesim, jei iskils klausimu O Braske siandien pradejo gert vandenuka is gerykles
Rodnega
2010 10 19, 18:05
Ačiū gudajciukaz už naujus namučius
gudajciukaz
2010 10 19, 18:08
QUOTE(Rodnega @ 2010 10 19, 19:05) Ačiū gudajciukaz už naujus namučius 
Akimirkos
2010 10 20, 19:55
QUOTE(RyzaLape @ 2010 10 19, 17:04) Sveika atvykus, akimirka  ikelk nuotraukyciu savo mazyliu  ir nuo mazo vaiko pasaugok degu uodegytes, nes lengvai nutruksta  Įkelsiu būtinai  geras dėl uodegyčių, net nepagalvočiau. QUOTE(gudajciukaz @ 2010 10 19, 17:40) Sveika atvykus pas mus, akimirkos  Tai zinoma, kad patarsim tau ir padesim, jei iskils klausimu O Braske siandien pradejo gert vandenuka is gerykles  Ačiū ačiū, norėjau paklausti kokį spec maistelį perkate šitiems voveriukams?
gudajciukaz
2010 10 20, 20:00
QUOTE(Akimirkos @ 2010 10 20, 20:55) Įkelsiu būtinai  geras dėl uodegyčių, net nepagalvočiau. Ačiū ačiū, norėjau paklausti kokį spec maistelį perkate šitiems voveriukams?  As perku zoo parduotuvej sveriama maistuka, subalansuota degiukams su zolelemis, ten nera grudu, nes maniskiai nevalgo, o sausas maistukas plius zoleles
Don&Marta
2010 10 20, 21:27
Sveika , Akimirkos, mielai priimsim į savo būrį  Geriausia, bent jau auginimo pradžioj degučiams pirkti spec. degu maistą, o ateityje perpratusi maisto sudėtį , jei norėsite tai galėsite maistuką pati mix'uoti . Svarbu neduodi daug riebaus ir saldaus maisto. Ateityje planuoju išvykti kokiai savaitei, bet lb nerimauju dėl degiukų. Ar esate palikę juos vienus tokiam laikui? Su maisteliu tai nėra problemų, nes jo galima pripilti tiek kad užtektų savaitei,.O su vandeniu... Kažin virintas vanduo nepradėtų rūgti per savaitę ir ar tokį vandenuką galės gerti degučiai?
RyzaLape
2010 10 20, 21:36
nesurugs, tik va kad nepritruktu, as gal papildoma gertuve nupirkciau ir prikabinciau.. as kasdien nekeiciu, bet maniskes ta gertuve per dvi dienas istustina pilnai..
gudajciukaz
2010 10 21, 10:42
O as kaip tik pergyvenciau labiau del maisto nei del vandens. Pritariu nuomonei, kad atsargumo delei gerykles antros reikia  vandenukui nieko nenutiks
RyzaLape
2010 10 21, 11:10
is bado ir per savaite nenumirtu, net jei ir visai nebutu maisto.. o va is troskulio per 3 dienas gali but kaput..
gudajciukaz
2010 10 21, 11:26
QUOTE(RyzaLape @ 2010 10 21, 12:10) is bado ir per savaite nenumirtu, net jei ir visai nebutu maisto.. o va is troskulio per 3 dienas gali but kaput.. Tikrai ne. Realybej jie net negeria, jiems dregmes uztenka is zoleliu visokiu. Tad jei pridesit prie maisto zalios morkos, salotos lapo ar siaip ko sviezio, nenumirtu is troskulio ir su viena gerykle
RyzaLape
2010 10 21, 15:45
nu ir pasakei.. ne realybeje, o laisveje.. sutinku 100 proc.. bet va kad narvelis su sausu maistu toli grazu ne laisve... mano kol lauke lakste.. tai savaite isbudavo pilna ta gerykla... o dabar namie.. silta, pagrindas sausas maistas.. ner jau tu zoliu tiek daug, pasalusios nebeapetitnos.. tai geria kaip paselusios.. pora dieneliu ir tuscia... manu morka isgelbetu nuo troskulio , bet negautu vistiek tiek skysciu keik reik..
gudajciukaz
2010 10 21, 18:24
Taip taip, ir norejau pasakyt kad laisveje  Maniskiai tai visa gerykle isgeria per 4-5 dienas. Bet maniskiai tik du.
Sveiki. Aš kol kas tik svarstau apie degu įsigyjimą, todėl užklydau čia atsiliepimų paskaitinėti, o gal kas nors ir į mano klausimus atsakys... Ar jie skleidžia kokį nors kvapą (rašyti "smirda", nesiverčia liežuvis  ); Ar daug vargo bei išlaidų dėl priežiūros? Ar paėmus į rankas nenori pasprukti, paskui ieškok jo po visą butą... Nes juk, tikriausiai, šaukiant vardu, neatsiliepia ir neatbėga? Kažkas rašė, kad jos degutis vasarą buvo kieme - o kaip čia taip - kaip nepabėga, kaip jį sugauti atviroje erdvėje? O jeigu jis augs vienas, ne poroje, ar nebus jam liūdna, kažin? Mano vaikas toks pats biškį bailiukas, šunų bijo, katino aš pati nenoriu, bet gyvunėlio reikia... Jau ne pirmi metai vis šneka. Tai kai galiausiai paprašė žuvyčių, supratau, kad vaikas eina į kompromisus, tad norėtųsi įsigyti kažką tokio, ką ir į rankas paimti, ir paglostyti būtų galima, o ir pačiam nebūtų baisu, kad įkąs ar pan.  (juk nesikandžioja?) Skaičiau "techninę informaciją" apie degučius viename internetiniame puslapyje, tačiau "gyva informacija" iš jų augintojų - man rodos patikimiau, nei vien tik parduotuvės konsultantų..
gudajciukaz
2010 10 22, 15:01
Akimirkos, grazios nuotraukytes Kelly, pabandysiu atsakyt i jusu klausimus  Blogo kvapo jie neskleidzia, yra tvarkingi gyvunai, prausiasi specialiame smeliuke, taciau atitinkamai turite valyt jo narveli, nes visgi jis ten atlieka gamtinius reikalus. Del prieziuros vargo nedaug, bent jau man, namuka sutvarkyt, pamaitint, pagirdyt, pazaist su juo, pabendraut, duot issimaudyt, na zodziu nemanau kad daug. O islaidos tai neaisku kiek jums daug ar mazai atrodo skirt lesu tokiam gyvunui. Su kates ar suns islaidom nepalyginsi, tikrai maziau  Paimt i rankas drasiai galima, jei zveriuka prisijaukinsite. Taciau jis nebus kaip katyte, kad gules pas jus ant ranku, o jus ji glostysit. Jie labai smalsus gyvuneliai, nori viska apziuret, visur pabut, viska issniukstinet, todel ilgai ant ranku ramus jie nebus. Maniskiai saukiami vardu neatbega. o del kandziojimosi tai labai ivairiai. Siaip jie labai geranoriski gyvunai, nesikandzioja, bet tai ir nuo charakterio priklauso. Mano Gogis tai nesikandzioja, ramus vaikinas, o Lolos as niekam ant ranku neduodu, ir pati atsargiai imu, nes ji kanda is niekur nieko, toks jos budas, o kanda, pasakysiu atvirai, tikrai smarkiai, asmeniskai man, kai ikanda, ta vieta ilgai tirpsta, o veliau keleta dienu skauda, nes Lola dazniausiai kanda arba i pirsto sulenkima, arba i naga (naga ne viena karta yra perkandusi kiaurai). As aisku nenoriu jusu nei isgazdint, nei ka, tiesiog sakau kaip yra, kad galetumete apsisprest teisingai, ar tikrai jums reikia sio gyvunelio, ir ar jus ji mylesit. Taciau zinokit, kad visi grauzikai yra GRAUZIKAI, todel visi turi savu privalumu ir trukumu, grauzia aisku visi Jam vienam bus liudna, nebent su juo per diena uzsiimsite daug laiko, o jei laiko daug neturite, pirkite du is karto Ir galiausiai pasakysiu, kad is visu grauziku jie man atrodo mieliausi, jie artimai bendrauja su zmogum, kai ji pazysta ir susidraugauja, linkiu sekmes apsisprendziant
Don&Marta
2010 10 22, 15:52
Oj ačiukas už nuomones, prikrausiu aš jiems daug maistuko, vandenuko irgi pripilsiu nemažai. Mano degu geria iš puodelio, kadangi jau išmečiau dvi gertuves, kurios nelaikydavo vandens ir visas vanduo paprasčiausia išlašėdavo. Vandenuką keičiu kasdien, kai savaitgaliais kur iškeliauju, pilu virintą vandenuką. Maniškės nelabai daug vandens geria
pacukutis
2010 10 22, 17:17
Akimirkos: gražūs degučiai, o uodegos defektas tai nieko tokio, daug degiukų praranda uodegos galiukus  , bet susitaiko su tuo, išmoksta normaliai laikyt lygsvara ir normaliai gyvena.
RyzaLape
2010 10 22, 23:26
QUOTE(Kelly @ 2010 10 22, 14:28) Sveiki. Aš kol kas tik svarstau apie degu įsigyjimą, todėl užklydau čia atsiliepimų paskaitinėti, o gal kas nors ir į mano klausimus atsakys... Ar jie skleidžia kokį nors kvapą (rašyti "smirda", nesiverčia liežuvis  ); Ar daug vargo bei išlaidų dėl priežiūros? Ar paėmus į rankas nenori pasprukti, paskui ieškok jo po visą butą... Nes juk, tikriausiai, šaukiant vardu, neatsiliepia ir neatbėga? Kažkas rašė, kad jos degutis vasarą buvo kieme - o kaip čia taip - kaip nepabėga, kaip jį sugauti atviroje erdvėje? O jeigu jis augs vienas, ne poroje, ar nebus jam liūdna, kažin? Mano vaikas toks pats biškį bailiukas, šunų bijo, katino aš pati nenoriu, bet gyvunėlio reikia... Jau ne pirmi metai vis šneka. Tai kai galiausiai paprašė žuvyčių, supratau, kad vaikas eina į kompromisus, tad norėtųsi įsigyti kažką tokio, ką ir į rankas paimti, ir paglostyti būtų galima, o ir pačiam nebūtų baisu, kad įkąs ar pan.  (juk nesikandžioja?) Skaičiau "techninę informaciją" apie degučius viename internetiniame puslapyje, tačiau "gyva informacija" iš jų augintojų - man rodos patikimiau, nei vien tik parduotuvės konsultantų.. labutis, yra cia pliusu ir minusu su tais degiais... patys kvapo neturi, bet jei nevalytas narvas ilgiau, arba susigalvoja ant kokio medinio namelio ar lentynos isitaisyt tualeta, tai prasmirsta ilgainiui. esu macius tokiu uzsmardintu apleistu degiu.. ne tik ju namas ir narvas smirdejo bet ir jie patys..  net maudziau.. su muilu vonelej, ir ta proga man stipriai ikando i pirsta. labai giliai. savaite buvo sutines dvigubai... bet cia iskirtinis atvejis, nes: 1. degutis ne mano, o svetimas buvo.. seimininke nedryso maudyt...2. maudant jam, manau, buvo didelis stresas.. o jie kasdami ginasi... man islaidu minimumas.. turiu 3.. per menesi sueda maisto uz 4 litus. visa kita sienas , zoles , sakos, darzoves.. kuriu neskaiciuoju. smelis mano paprastas smulkutis is misko.. pjuvenos is lentpjuves... irgi islaidu nulis... rankose ilgai neialaikysi net ir labai prijaukinto degio. ne ju charakteriui. nebent jis isitaiso kur nors kisenej ar rankovej.. ir ten jam jauku, tai tupi maniskes deges pasauktos vardu ateina.. net skiria vardus savo. as vasara laikiau laisvej. tiesiog isnesiau narva prie namu ir atidariau. taip ir gyveno iki salciu. dar tik savaite gal kaip jos namo parnestos. lauke joms labai patiko, pabegt visai nesiruose. pasauktos vardais visada ateidavo. prisikase lauke urvu ir visokiu landu prisidare po malkom.. dabar truputi stresuoja, nes jau istisai nepaleistos. uzdarau.. nes namie yra kai kuriuose uzkaboriuose padeta nuodu laukinem pelem, tai bijausi kad nesurastu, kai per daug laisves tures. beto, namie daug visokiu laidu.. o paliktos ilgai be prieziuros gali mane ir be saldytuvo, ir be televizoriaus palikt  taigi, as degiu negaudau... turi pareiti pacios  del kandziojimosi.. jei prijaukinsit, nekas.. bet jie turi ilga ir pikta atminti. jei nuskriausit, atsimins. gali ir po ilgo laiko kristelt. paprastai ikista ranka jie svelniai pakramsnoja.. neskaudziai, ne iki krauju.. tiesiog matyt toks bendravimas.. patikrina  nors pastaruoju metu maniskes mane nebetikrina  bet jei suspausit, isgasdinsit ar laikysit, o nores begti, tai ikas... del skaiciaus.. jau pastebejai tikriaus , kad visos turi ne po viena. viena augint sudetinga, nes jam labai reikia bendravimo. tiek laiko nei vaikai, nei tevai augintiniams neskiria, degu burio gyvunas. tad is karto geriau pirkti vienos lyties porele... laikyti nebus sunkiau, o augintiniai bus tikrai laimingesni ir sveikesni... jum bus ramiau.. neverks vienas. o tai gali keurom naktim ratukus sukti... na va prirasiau... beje.. mano mazes taip uzsigrudino, kad kai parnesiau namo, tai jau nebemiega namuky.. ant stogo guli issipleikusios.. arba hamake... zodziu.. per silta namie... Papildyta:QUOTE(Akimirkos @ 2010 10 22, 14:16) Ačiū visoms atsakiusioms Įdedu savo degučių nuotraukytę . Nuotraukoje matosi uodegytės defektas Dabar ieškome medinio namelio jims miegoti ir graužti   labai grazuciai deguciai, o tas defektas, tai kad ji kreiva tokia? o ilgis jos normalus? nieko tokio.. prisitaiko gyvunai ir prie didesniu bedu... be kojos gyvena...
Akimirkos
2010 10 23, 11:21
QUOTE(RyzaLape @ 2010 10 22, 23:26) labai grazuciai deguciai, o tas defektas, tai kad ji kreiva tokia? o ilgis jos normalus? nieko tokio.. prisitaiko gyvunai ir prie didesniu bedu... be kojos gyvena... Musu degucio uodega nunutrukusi, tik uzsisukusi. Istiesinus, manau butu trumpesne negu normali Jis zvalus linksmas kaip ir kitas, nemanau kad defektas jam trukdo gyventi
Oho, ačiū jums už tokius išsamius atsakymus Dabar kilo dar keletas klausimėlių...  O kaip žinoti, ar degu kandžiosis, ar ne - juk charakteris priklauso tikriausiai ne nuo šeimininko meilės bei rūpesčio? Įdomu, ar yra kokia nors tendencija dėl lyties ir charakterio (pvz ar mergytės bailesnės, piktesnės, drąsesnes už berniukus ir pan.?). Dar - kažin, kur geriau pirkti - iš specializuotos parduotuvės ar visgi iš privačių asmenų, per skelbimus... Kažkaip pagalvojau, jeigu toj parduotuvėj degutis ilgai būna, visi ten į jį žiūri, galbūt gąsdina, galbūt ir paerzina...tai ar parsivežtas į namus nebus bailus ir piktas..? Vaikui paskaičiau jūsų komentarus (ne visiškai visus), tai jis...kaip ir išsigando to galimo pasikandžiojimo (baisiai vaikis jautrus ir pats bailesnis tikriausiai ir už tą degutį  ), tad labai norėtųsi kažkaip išsirinkti teisingai ir tinkamai, kad paskui teiktų gyvūnėlis džiaugsmą, o ir jam būtų galima meilę dovanoti. Šiaip tikiu, kad būtų pasiryžęs jį prižiūrėti, labai jau nori gyvūnėlio......tik va, kaip žinoti, ar gyvūnelis bus draugiškas ar...kaip gudajciukaz degutė...Nu, jeigu mano vaikui kartą taip įkastų, tubūt dar labiau įsibaimintų visko, kas juda
RyzaLape
2010 10 23, 12:33
na del to kuris kandziosis o kuris ne.. cia loterija tam tikra prasme, nors nuo seimininko priklauso.. jei bendrauja, maitina is ranku, tai ir nekanda i tas rankas  mano visos mergaites .. viena drasuole.. bet niekad nekanda, net svetimiems.. didzioji, nors didele stipri, bet atsargi, niekad neateis ant ranku svetimiem, pas savus ir tai labai turmpai uzsibuna. stipri drasi tik su kitais gyvunais. suni puola pavyzdziui.. man yra inkandus gaudoma... maziuke cikita.. ta uzauginta nuo kudykistes. tai augant buvo etapas kai bande kandziotis. gal pas visus buna, tikrino ar galima, tikrino gal ka tuo pasiekti galima. gavo per nosi kelis kart, tai nekanda daugiau. o ir seip prijunko. bet jei vaikai ilgai mucina issitrauke, tai krimsteli. bet maniskiai nekreipia demesio. anskciau eidavo skustis, tai pasakiua neimkit.. tai dabar patys ima, jeiikanda , tai nedrysta skustis..  jei auginsit nuo maziuko ir is zmoniu paimta, ne is parduotuves, tai jaukesni ir labiau priprate prie ranku. musu SM ashtri turi dvi paaugintas dgutes, prijaukintas.. gali pasiklausti apie ju charakterius ir issirinksi. nes jau tikrai matosi kokio jaukumo ir polinkio i kandima  seip tai nenuvertink vaikiuko savo.. netoks gal jis bailiukas.. jei myles, tai pripras, jei ir grybstels, tai susitaikys... nes maziukai degu skaudziai nekanda.. tik dideles deges..
gudajciukaz
2010 10 23, 12:55
Visu pirmiausia siulau imt deguti ne is parduotuves, o is augintoju, nes tikrai zinosit, kad deguciu buvo rupinamasi, jis teisingai sertas, priziuretas, be ligu  kai jau rinksites, ziurekit kuris mieliausiai eina ant ranku, tas bus draugiskesnis, drasesnis. Jei deguti reikia gaudyt po narveli, bus bailesnis, ne toks mielas. Mano mazoji Braske tai eina ant ranku kaip didele, nespeju dureliu atidaryt, o ji jau ropsciasi pas mane  O del kandziojimosi tai matosi jau nuo mazu dienu, ar linkes ar ne, nes Lola mano tai jau kai veziausi namo spejo du kartus ikast  Bet jauciu kad Lola yra isskirtinis atvejis, siaip deguciai be priezasties tikrai nekanda, juos pirma reikia is kantrybes isvest. Atsimenu pirmasis mano degutis tai kai jau supykdavo, pradedavo urgzt, o jei ir toliau budavo nepatenkintas, tai tada jau kasdavo, tarsi ispedavo, tai kai jau urgst pradedavo, dedavau atgal i narveli ir problemu nebuvo  Esu kazkur skaiciusi, kad viena augintoja specialiai visus laidus palubeje pravedziojo, kad degutis namie galetu laisvai begiot, tai buvo kaip suniukas, rase, kad i darba palydi, ir griztancia pasitinka
RyzaLape
2010 10 23, 12:59
jo... sutinku... gi vasara budavo gryztu su masina namo, tai isgirde mano balsa deges isbegdavo per garaza pasitikt  atsistoja ant uzpakaliniu kojyciu ir laukia  bet namie nelabai man patinka kai laksto.. nes palieka gi visur kakucius... lauke, tai tegul begioja kur nori.. man nesvarbu
gudajciukaz
2010 10 23, 13:00
QUOTE(RyzaLape @ 2010 10 23, 13:59) jo... sutinku... gi vasara budavo gryztu su masina namo, tai isgirde mano balsa deges isbegdavo per garaza pasitikt  atsistoja ant uzpakaliniu kojyciu ir laukia  bet namie nelabai man patinka kai laksto.. nes palieka gi visur kakucius... lauke, tai tegul begioja kur nori.. man nesvarbu  As vis negaliu atsistebet jusu santykiu su degutemis
Akimirkos
2010 10 23, 14:00
QUOTE(Kelly @ 2010 10 23, 11:48) Oho, ačiū jums už tokius išsamius atsakymus Dabar kilo dar keletas klausimėlių...  O kaip žinoti, ar degu kandžiosis, ar ne - juk charakteris priklauso tikriausiai ne nuo šeimininko meilės bei rūpesčio? Įdomu, ar yra kokia nors tendencija dėl lyties ir charakterio (pvz ar mergytės bailesnės, piktesnės, drąsesnes už berniukus ir pan.?). Dar - kažin, kur geriau pirkti - iš specializuotos parduotuvės ar visgi iš privačių asmenų, per skelbimus... Kažkaip pagalvojau, jeigu toj parduotuvėj degutis ilgai būna, visi ten į jį žiūri, galbūt gąsdina, galbūt ir paerzina...tai ar parsivežtas į namus nebus bailus ir piktas..? Vaikui paskaičiau jūsų komentarus (ne visiškai visus), tai jis...kaip ir išsigando to galimo pasikandžiojimo (baisiai vaikis jautrus ir pats bailesnis tikriausiai ir už tą degutį  ), tad labai norėtųsi kažkaip išsirinkti teisingai ir tinkamai, kad paskui teiktų gyvūnėlis džiaugsmą, o ir jam būtų galima meilę dovanoti. Šiaip tikiu, kad būtų pasiryžęs jį prižiūrėti, labai jau nori gyvūnėlio......tik va, kaip žinoti, ar gyvūnelis bus draugiškas ar...kaip gudajciukaz degutė...Nu, jeigu mano vaikui kartą taip įkastų, tubūt dar labiau įsibaimintų visko, kas juda  Mano vaikas irgi bailus 5m. jam , tai ant rankų neima, nes, kai jos vaikšto truputį nagučiai dreskia jam to uztenka, tad jis tupi prie narvelio, paziuri ir taip dziaugiasi jomis Bet sakė jam reikia jų, niekam neatiduos. Užknisa mane irgi tas pasibėgiojimas namuose, nes po to reikia grindis plauti , bet vaikai nori, kad jos lakstytų Mes turime du patinėlius, nekanda nei vienas , ir jau jauciasi, kad drasesni negu, kad parsivezem, atidarius narvelio dureles, ateina ant ranku Man dar rupi kam ta smeliuka reikia deti? Nes as dedu tik tas pjuvenas ir truputi sienelio Dar norejau paklausti, ar is visu gertuviu vanduo siek tiek prabega? Nes pas mus toje vietoje pjuvenos isbrinksta Gal sakau turguje nupirkome nekokybiska gertuvele
Don&Marta
2010 10 23, 14:23
Akimirkos, abi mano pirktos gertuvėlės buvo iš parduotuvės, bet vis tiek praleidžia nors tu ką...  Dėl uodegos galiuko nesijaudinkite, tiesiog jis išskirtinis degiukas O dėl kandžiojimosi, tai maniškėms nesvarbu ar savas ar svetimas jei kiši pirščiuką per grotas į jų narvelį, tai tada jos kanda, čirskia ir kitaip gazdina , todėl mes ir nekaišiojam tų pirštų ir nelendam į jų zoną  Kartais ginasi kai jas norim pagauti lakstančias po kambarį. Džiaugiuosi, kad ėmiau dvi , o ne vieną. Labai smagu žiūrėti kaip jos tarpusavyje bendrauja ( dvi sesutės )  Vieną kitą iškutinėja, išmyluoja, kartais ir apsistumdo, bet vistiek visada meiliai bendrauja
gudajciukaz
2010 10 23, 14:27
Akimirkos, smeliuka reikia deti tam, kad deguciai issimaudytu, juk jus irgi kasdien prausiates, taip ir gyvuneliai turi praustis, kad kailiukas nesiriebaluotu, butu svelnus ir kvepiantis  Mano gerykle pirksta Kalvariju turguje pries du metus, labai gera, neleidzia, na gal tik truputi, kelis lasiukus per para  Minusas tik tas, kad jau truputi apgrauzta, bet gyvent galima
Ačiū, mergaitės  Taip ir maniau, kad geriau pirkti ne iš parduotuvės. Dabar belieka susirasti iš kur...nes atrodo, kad visgi bandysime rizikuoti su degučio laikymu. Ir, jūsų pasiskaičius, atrodo, kad teks pirkti du...  Susisieksiu ir su ashtri, dėkui  Vaikas jau šiandien pat būtų pasiryžęs važiuoti ir pirkti, ir laikyti, ir globoti  Bet...ai, o aš skaičiau, kad degu galima laikyti ir stikliniuose narvuose, ir atseit dar geriau? Ar turite tokios patirties, ar visgi geriausia yra standartinis metalinis narvelis?
gudajciukaz
2010 10 23, 14:50
QUOTE(Kelly @ 2010 10 23, 15:41) Ačiū, mergaitės  Taip ir maniau, kad geriau pirkti ne iš parduotuvės. Dabar belieka susirasti iš kur...nes atrodo, kad visgi bandysime rizikuoti su degučio laikymu. Ir, jūsų pasiskaičius, atrodo, kad teks pirkti du...  Susisieksiu ir su ashtri, dėkui  Vaikas jau šiandien pat būtų pasiryžęs važiuoti ir pirkti, ir laikyti, ir globoti  Bet...ai, o aš skaičiau, kad degu galima laikyti ir stikliniuose narvuose, ir atseit dar geriau? Ar turite tokios patirties, ar visgi geriausia yra standartinis metalinis narvelis? Stiklinis narvas patogus tuo, kad neapsisiukslina kambarys nuo kraiko/pjuvenu  Tik jis yra brangesnis.
O ką jūsų patirtis sako prijaukinimo, kad nebijotų rankų, klausimu - kiek laiko tai trunka? Ir ar gali degutis nebijoti visu namie esančių žmonių, ar labiau tik vieną šeimininku laiko? Skaitinėjau dar šen bei ten apie juos, bet kitur atrodo pagrinde vaikai/paaugliai rašinėja, tai ir toji nuomonė kiek...kitokiu kampu pateikta  Bet kol kas susidarau vistiek gan neblogą nuomonę apie juos, įdomu - ar yra ir kita medalio pusė, ta blogoji? (na juk negali būti viskas vien tik teigiama, ar ne..)
pacukutis
2010 10 23, 18:04
Stiklinis narvas man nepatiktų, nebent apačioj stiklinis, o virš jo iš grotelių. Vienu metu turėjau laikyt vieną degutę atskirai nuo kitų. Pora dienų, kol įsigijom papildomą narvelį, gyveno transporteryje, tai jame labai drėko oras, degutė visa kaip riebaluota atrodė, nors ir prausėsi smėlyje. Aišku, transporteris daug mažesnis už narvą, gal dideliam narve normaliai būtų, o šiukšlių tai tikrai mažiau, kai narvas apačioj uždaras. Šiandien mano degės pirmą kartą užsilipo ant radiatoriaus ir kaip kokios vištos ilgokai pratupėjo grioveliuose.  Nustebau, kad taip, nes vasarą reikėjo vėsinti.
RyzaLape
2010 10 23, 19:44
as pradejau nu mažos mažos degutės, kuri ir taip prašėsi ant rankų, nes buvo maža viena ir buvo jai liūdna. poto atsirado porelė jau suaugusių... jos priprato prie mūsų per pora savaičių... nes dar po poros aš jas iš vis paleidau.. ir nepabėgo.. vadinasi priprato
QUOTE(Don&Marta @ 2010 10 20, 22:27) Sveika , Akimirkos, mielai priimsim į savo būrį Geriausia, bent jau auginimo pradžioj degučiams pirkti spec. degu maistą, o ateityje perpratusi maisto sudėtį , jei norėsite tai galėsite maistuką pati mix'uoti . Svarbu neduodi daug riebaus ir saldaus maisto. Ateityje planuoju išvykti kokiai savaitei, bet lb nerimauju dėl degiukų. Ar esate palikę juos vienus tokiam laikui? Su maisteliu tai nėra problemų, nes jo galima pripilti tiek kad užtektų savaitei,.O su vandeniu... Kažin virintas vanduo nepradėtų rūgti per savaitę ir ar tokį vandenuką galės gerti degučiai?  Jei tikrai nėra, kas ateitų pažiūrėt degučių, pridėkit daugiau daržovių, Paskutiniu metu saviškiams duodavau, morkų, agurkų lupynų, obuolių. Jei gerai atsimenu, buvau skaičius, kad jie gali išgyvent be vandens 13 dienų. Aišku taip rizikuot neverta. Daržovės, žolė, jei dar jos yra padės išsiversti iš padėties. *** Dėl gertuvės, būna aišku jų ir nekokybiškų, bet dažniausiai , esu su tuo susidūrus, o ir skaičius kaip tokios problemos išvengti, reikia pripilti visiškai pilną iki pat viršaus gertuvę ir pakabinti reikiamu kampu, tada iš jos savaime nelaša. Būna išdykusių degu (pas mane degu auginimo laiku tokių irgi pasitaikė), kurie gėrimo metu patys išvarvina iš gertuvės vandenį. //nemačius to kaip jie geria - atėjus vėliau, atrodo, kad gertuvė nekokybiška (nors užkabinus ir nelaša, bet po ja pakratas būna sudrėkęs nuo vandens). Netinkamai pakabinus prie narvelio, pačioje gertuvėje radau degu išgrauštų skylių... *** Dėl kandžiojimosi, kišant pirštus pro narvelio grotas - didžiausia tikimybė, kad degu kąs. *** Dėl narvelio metalinio ar stiklinio. Asmeniškai aš tik už stiklinį, nors jei laikyti ne miegamajame, gal ne taip blogai ir metaliniame, aišku švaros atžvilgiu pliusą dedu stikliniam narveliui. Stiklinio narvelio-akvariumo didžiausias minusas tas kad jis sunkus (užtenka man prisiminti saviškį virš 300l talpos akvariumą ir vargus jį atsinešant, bei jo atsikratant teko darbuotis visai mūsų šeimai  ) Iš organinio stiklo daryto narvelio pliusas - toks, kad jis daug kartų lengvesnis už panašaus dydžio stiklinį.  Tačiau geras tik iki to laiko kol to stiklo nepradeda gadinti jame gyvenantys didieji graužikai - degučiai  Po to ne vaizdo nėra nei ramybės miego atžvilgiu Mano apsisprendimas auginti degu (iš pradinių žinių apie juos) vietoj žiurkėnų auginimo buvo: +Ilgiau gyvena nei žiurkėnai - vidutiniškai 5-7metus (žiurkėnų gyvenimo trukmė - 2-3 metai). +Didesni, tai ir lengviau gydyti bus jei susirgs, negirdėjau, kad būtų sirgę navikais (kai žiurkėnų vos ne pagrindinė mirties priežastis pieno liaukų navikai... ) + tai dieniniai gyvūnai, VADINASI naktys bus ramios  (žiurkėnų aktyvus darbymetis anksti rytais, vakarais plius ne taip jau retai ir naktimis). + nereikia dažnai valyti, nes neturi kvapo (išskyrus tuos atvejus, kai jų šlapimas įsigeria į medinius daiktus (pvz namelį ar kopetėles, ir juos tenka mesti lauk arba išvėdinti - pusę metų laikiau lauke kol išsigaravo  ) - patyriau jau beaugindama degu) + mažiau vislūs nei žiurkėnai - nėštumo trukmė - vidutiniškai - 3mėn. jauniklių skaičius - 3-6 (žiurkėnai kas pusė mėnesio, susilaukia iki 13 jauniklių  ), +degu draugiški tarpusavyje (bendruomeniniai gyvūnai) galima laikyti po du ir po daugiau, žiurkėnai apsigimę peštukai...  + Prieš 6-7 metus degu dar buvo mažiau paplitę žmonių namuose, tai ir didesnė tikimybė surasti jaunikliams tinkamus šeimininkus, - žiurkėnai jau tada buvo gausiai dovanojami skelbimų skyreliuose ir nelabai pageidaujami zooparduotuvėse... Tokie buvo pagrindiniai mano rinkimosi degu auginimą kriterijai. Su tuo metu turėtomis apie juos žiniomis, kurios vėliau keitėsi, jau pradėjus auginti degu, jais labiau imant domėtis ir tt. Taigi su vienu visai netoli manęs gyvenančiu, augintoju susitariau kad pirksiu iš jo porelę degu, sutartą dieną gavau dvi degutes (ne patelė ir patinėlis, kaip norėjau) tokias dabar sakyčiau jau paaugusias, nes 1,5-2 mėn. amžiaus jaunikliai tikrai kelis kart mažesni, - tada buvo pirmosiso mano degutės ir apie jų dydį ir amžių mažai nusimaniau - džiaugiausi kad jau jas turiu, nors norėjau porelės, bet negi dabar vieną imsi , kitą paliksi, jos jau abi susidraugavusios, negi skirsi dvi drauges?, po poros savaičių sakė turės patinėlį, tada galėsiu ateiti ir apsikeisti. Po pusantros savaitės atsitiko nelaimė - netyčia bevalant narvelį abi degutės pabėgo į virtuvę. Pirmąją Mikę - ją jau buvau labiau prisijaukinus - šiaip taip pagavau be didesnių problemų... Antrąją Bildukę - pagauti be šansų  Vidurnaktis, tėvai kitam kambary žiūri Lietuvos prezidento rinkimus (Skaičiuoja jau balsus -buvo išrinktas Valdas Adamkus - prisiminimai tos nakties išliko ilgam  ) - o aš duoduosi po virtuvę bandydama sugauti pabėgėlę  O ta tai po šaldytuvu įlenda , tai žiūrėk - jau vėl kitam kampe...  Vienu metu jau ji mano rankose, bet prasprūdo ir rankose liko tik uodegos šepetukas  Finale pagavau degutę - su kraujuojančia uodega, aš šoke nežinau ką daryti, skambinuos tam augintojui (vidurnaktį) sakau atsitiko taip ir taip ką man daryt, tas sako nieko pati užgis  Galiausiai streptocido milteliais apibarstėm, o sekančią dieną nunešiau pas veterinarą ir pusę uodegos amputavo, kur buvo nusmauktas kailiukas ir kraujavo... Po tokio įvykio taip ir liko pas mane abi tos patelės, tik po metų auginimo įsigijau patinuką. Pirmos dvi vados buvo nesėkmingos ar tai pieno neturėjo, o gal sustresavo - Mikė savo mažylių nemaitino, dirbtinai maitinant jaunikliai neišgyveno, Bildukė suėdė savo mažylius... Po to jau viskas gerai buvo. Auginau metaliniam narvelyje, nakčiai išnešdavau į virtuvė, taip ir gyvenom. Po metų keitėsi mūsų gyvenimo sąlygos, gavau atskirą kambarį - aišku be kalbų mano augintiniai - vadinasi aš juos nešuos į savo kambarį (miegamąjį). O tada ir prasidėjo nemigo naktys  Dabar galvoju kaip aš taip ilgai iškenčiau tiek laiko (1 ar 1,5m). Kol galiausiai kantrybė baigėsi - liko du sprendimo būdai - arba stiklinis akvariumas, arba atsisakyti degu auginimo iš vis. Aišku rinkausi pirmąjį, tėvai kažkaip irgi tam labai neprieštaravo.  Rinkausi kuo didesnį - nusipirkom apie 300l akvą, parsitysėm namo į mano kambarį (nes kuo didesnis - degu vietos daugiau, ir pačiai daug įdomiau stebėti jų gyvenimą). Triukšmo (laikinai) ir šiūkšlių (visam laikui) klausimas buvo išspręstas. Po to tėtis jau gailėjosi, kad tokį sunkų griozdą nusipirkom, ėmė galvoti apie degu būsto iš organinio stiklo darymą. Suklijavus jį degu perkraustėm gyventi į naująjį būstą o senąjį kažkam kitam perpardavėm. Degu auginimo metu žymiai daugiau apie juos sužinojau, įgavau patirties jų auginime, priežiūros, mitybos klausimais, skaitydama apie degu įvairius straipsnius daugiau sužinojau apie jų ligas ir gydymą, mitybos įtaką sergamumui. Auginimo metu buvo visko, blogų ir gerų, liūdnų ir džiaugsmingų akimirkų *** Viskam pasibaigus - sakau visa tai patirti buvo VERTA
Don&Marta
2010 10 24, 16:29
Ačiū, giekab, jūsų komentarai kaip visada labai išsamūs ir teisingi
Sveikutės Mūsų auginti du berniukai Graužiukas ir Šokliukas atsivedė vaikiukų  Pasirodo jog Šokliukas yra Šoklytė  Šeimynėlė jau paaugus, reikės pradėt naujų namų ieškot mažyliams  Ar 2 mėnesių jau galima atskirti?
Akimirkos
2010 10 25, 21:53
QUOTE(Murke @ 2010 10 25, 20:18) Sveikutės Mūsų auginti du berniukai Graužiukas ir Šokliukas atsivedė vaikiukų  Pasirodo jog Šokliukas yra Šoklytė  Šeimynėlė jau paaugus, reikės pradėt naujų namų ieškot mažyliams  Ar 2 mėnesių jau galima atskirti? O geras, a irgi kolkas du bernus auginu Žiūrėsim...
Rodnega
2010 10 26, 09:38
QUOTE(Murke @ 2010 10 25, 22:18) Sveikutės Mūsų auginti du berniukai Graužiukas ir Šokliukas atsivedė vaikiukų  Pasirodo jog Šokliukas yra Šoklytė  Šeimynėlė jau paaugus, reikės pradėt naujų namų ieškot mažyliams  Ar 2 mėnesių jau galima atskirti? Patartina 2 - jų mėnesių atskirti . Nors yra ir kas mėnesio atskiria
Vadinasi reikia ieškoti naujų namų, nes jau 2 mėnesius turi mūsiškiai
Diamond'e
2010 10 26, 15:23
Na o mano mergytes, jau susitvarke, nupirkau spec zirklutes, tai pati dantukus pakerpu  reikes nuotraukyciu imesti artimiausiu metu
pacukutis
2010 10 28, 08:38
Aš tai bijočiau pati dantukus kirpti, jūs drąsi O mums ir vėl nepasisekė  . Vakar grįžus iš darbo radau vadę įstrigusią tarp sienos ir lovos, prisispaudė galvutę, užsidirbo guzą ant kaktos, važiavom pas veterinarę. Nežinau, gal iš tikro jų nebeleisti lakstyt po namus? Betgi degutės nori, gaila uždarius laikyt, o rutulys irgi ne išeitis, kai pripratę laisvai po butą vaikščioti.
Diamond'e
2010 10 28, 10:24
QUOTE(pacukutis @ 2010 10 28, 09:38) Aš tai bijočiau pati dantukus kirpti, jūs drąsi O mums ir vėl nepasisekė  . Vakar grįžus iš darbo radau vadę įstrigusią tarp sienos ir lovos, prisispaudė galvutę, užsidirbo guzą ant kaktos, važiavom pas veterinarę. Nežinau, gal iš tikro jų nebeleisti lakstyt po namus? Betgi degutės nori, gaila uždarius laikyt, o rutulys irgi ne išeitis, kai pripratę laisvai po butą vaikščioti. OW vargse  tai gal ta vieta uzdenkit kaip nors? Net nezinau, as tai visur apstatau kad mano deges nepalystu, saldytuva apstacius esu, nes uz jo gali palysti labai lengvai.. O del dantuku, tai man parode kaip ten kirpti, sako neapsimoka vazineti pas veterinara kas 2 savaites.. Ir seip, dege issigandus buna, o tos zirklutes tokios smulkutes, mazos, tai nera baisiai sunku
pacukutis
2010 10 28, 14:38
Kad jos niekad ten nelįsdavo... Pas mus irgi viskas uždangstyta, kur pavojus, bet ir laidų yra pragraužę, ir, va, dabar, užstrigo. O šiaip tai vaikščiodavo praktiškai kasdien ir ilgai visą laiką, kiek jas turim ir nieko.
ar beveik dviejų metų patelė priimtų kitą degutį?
|
|