kaip patikrinti nitratu kieki darzovese ?
Aš irgi labai norėčiau sužinoti, galvoju, gal kas žino, kur gauti tų testo juostelių nitratų kiekiui nustatyti
QUOTE(HappyAngel @ 2010 11 07, 20:20) Geras, reiks isigyti, nes nebezinau kur pirkti vaikui darzoves. QUOTE(HappyAngel @ 2010 11 07, 19:20) Ačiū už nuorodą
kai patikrinsit - pakomentuokit
as tu juosteliu esu pirkusi ukiniu prekiu parduotuveje
Sveiki, man sakė, kad tų juostelių būna pirkti sodo - daržo, sėklų parduotuvėse. Dar neradau.
Ir man idomu...
Aš savo mieste negavau tų juostelių, tai reiks bandyti užsakinėti, ar kur kitur ieškoti
nu ir kaip, ka rodo, gal kuri jau bandet tikrint?
Dėl juostelių, tai situacija aiški - viską visi greitai iššlavė. Kažkas iš to labai gerai uždirbs, juk jų kaina tai nemaža - 2 juostelės 5 litai, 5 - 10 litų. Beieškant štai ką radau - pagrindinis šių juostelių tiekėjas į senukus, žalios stotelės parduotuves yra UAB "Gerva", kurios vadovas ar vienas iš vadovų http://gerva1.puslapiai.lt/kontaktai.htm . Kaip suprantu, tai šitas žmogus visus tuos bandymus Grinevičiūtės laidose atlikinėjo. Kažkaip labai kyla įtarimas, kad eilinį kartą kyšo ausys... Kaip sakoma kas galėtų paneigti...
QUOTE(giedrius123 @ 2010 11 19, 22:39) Dėl juostelių, tai situacija aiški - viską visi greitai iššlavė. Kažkas iš to labai gerai uždirbs, juk jų kaina tai nemaža - 2 juostelės 5 litai, 5 - 10 litų. Beieškant štai ką radau - pagrindinis šių juostelių tiekėjas į senukus, žalios stotelės parduotuves yra UAB "Gerva", kurios vadovas ar vienas iš vadovų http://gerva1.puslapiai.lt/kontaktai.htm . Kaip suprantu, tai šitas žmogus visus tuos bandymus Grinevičiūtės laidose atlikinėjo. Kažkaip labai kyla įtarimas, kad eilinį kartą kyšo ausys... Kaip sakoma kas galėtų paneigti... O aš tai džiaugiuosi, kad yra galimybė pasitikrinti, ką valgome, ir iš viso gerai, kad apie tai prakalbo Grinevičiūtė. Kodėl prekybininkai mums turėtų makaronus ant ausų kabinti? Kas nori- pasitikrina, kas nenori- valgo viską kas papuola. Arba, valgai ir galvoji, kad sveikatai, o čia- priešingai, nuodijiesi... Aš dėl 10lt nenuskursiu, o jei tų juostelių pardavėjui pasiseks daug iš to uždirbti, pasidžiaugsiu, kad jam sekasi
tai va, kad ispirko
QUOTE(gražutė @ 2010 11 20, 01:22) O aš tai džiaugiuosi, kad yra galimybė pasitikrinti, ką valgome, ir iš viso gerai, kad apie tai prakalbo Grinevičiūtė. Kodėl prekybininkai mums turėtų makaronus ant ausų kabinti? Kas nori- pasitikrina, kas nenori- valgo viską kas papuola. Arba, valgai ir galvoji, kad sveikatai, o čia- priešingai, nuodijiesi... Aš dėl 10lt nenuskursiu, o jei tų juostelių pardavėjui pasiseks daug iš to uždirbti, pasidžiaugsiu, kad jam sekasi Ir as dziaugiuosi, kad yra galimybe pasitikrinti QUOTE(giedrius123 @ 2010 11 19, 23:39) Dėl juostelių, tai situacija aiški - viską visi greitai iššlavė. Kažkas iš to labai gerai uždirbs, juk jų kaina tai nemaža - 2 juostelės 5 litai, 5 - 10 litų. Beieškant štai ką radau - pagrindinis šių juostelių tiekėjas į senukus, žalios stotelės parduotuves yra UAB "Gerva", kurios vadovas ar vienas iš vadovų http://gerva1.puslapiai.lt/kontaktai.htm . Kaip suprantu, tai šitas žmogus visus tuos bandymus Grinevičiūtės laidose atlikinėjo. Kažkaip labai kyla įtarimas, kad eilinį kartą kyšo ausys... Kaip sakoma kas galėtų paneigti... Ir aš manau kad iš to tai tik pasipinigaus kai kas. Nitratai tai azoto oksido junginiai, kuriuos augalai įsisavina iš organinių ir mineralinių azotinių trąšų. Jie yra lengviausiai augalams prieinamas azoto šaltinis, reikalingas normaliam augimui. Trumpai tariant, be nitratų niekas neužaugtų. Šių junginių daugiau ar mažiau yra visuose augaluose, taip pat ir daržovėse bei vaisiuose. Tad visiškai apsisaugoti nuo nitratų patekimo į organizmą neįmanoma, nebent nevalgytum daržovių ir gertum tik distiliuotą vandenį. Realios naudos vartotojai negaus. Nemanau kad su tomis juostelėmis įmanoma realiai įvertinti nitratų kiekį daržovėse, nes jisai skiriasi: ta prasme skiriasi tos pačios daržovės įvairiose vietose (žievėje, po žieve, šerdyje, arčiau šaknų ir pan.). Be to nitratų kiekis skirsis jeigu matuosiu pvz. šiandien vakare ir rytoj vakare toje pačioje daržovėje. Tai kaip galima visa tai vertinti, tikriausiai todėl jų ir netiria? Nieko naujo toje laidoje nepasakė, ko būčiau nežinojusi, išskyrus, kad ant garų ruoštas maistas yra nesveikas QUOTE(Perkune @ 2010 11 22, 11:31) Nieko naujo toje laidoje nepasakė, ko būčiau nežinojusi, išskyrus, kad ant garų ruoštas maistas yra nesveikas Tai jei jums jokio skirtumo koks kiekis tų nitratų daržovėse, tada garuose ruoštas maistas jums turėtų būti sveikesnis, nes ten daugiau vitaminų lieka Aš tai labai aiškiai supratau, kad PER DIDELIS KIEKIS NITRATŲ NUODINGAS, ypač vaikučiams QUOTE(gražutė @ 2010 11 22, 17:03) Tarsi iki šios laidos šito būtum nežinoję. Tai senos tiesos, dar mokykloje mokytos. Tik dabar gaunasi, kad sveikas maistas (virtas garuose) yra kaip tik nesveikas... Aš nesakau, kad man vistiek kiek nitratų daržovėse ir aš valgau bile ką. Tačiau sakau kad jų kiekį įvertinti labai sunku, nes jis kinta. Čia gal ne į temą bet vieną kartą su tomis juostelėmis tyriau akvariumo vandenį, nes žuvytės krito viena po kitos. Atsakymas - nitratų 0... absurdas, kaip gali būti nulis, kai vandenyje ir žuvų fekalijos ir augalų likučiai pūva! Vat nuo to laiko aš ir nepasitikiu jokiomis juostelėmis.
Sia vasara turgeliuose buvo daug pardavinejama kvapniu zemuogiu.Grazu buvo ziureti kaip rytais bobutes renka uogas tuose vietose kur kas ryta daugiabuciu gyventojai sunis sikdina.Niekada negali buti tikras ka nusipirksi
QUOTE(gražutė @ 2010 11 20, 00:22) O aš tai džiaugiuosi, kad yra galimybė pasitikrinti, ką valgome, ir iš viso gerai, kad apie tai prakalbo Grinevičiūtė. Kodėl prekybininkai mums turėtų makaronus ant ausų kabinti? Kas nori- pasitikrina, kas nenori- valgo viską kas papuola. Arba, valgai ir galvoji, kad sveikatai, o čia- priešingai, nuodijiesi... Aš dėl 10lt nenuskursiu, o jei tų juostelių pardavėjui pasiseks daug iš to uždirbti, pasidžiaugsiu, kad jam sekasi o kas is to, kad patikrinsite? jei nera ka pirkti kito? vanduo blogas, darzoves blogos, mesa bloga, pienas blogas... kosmetika bloga, oras uzterstas... ka valgyt ir ka pirkti, kaip apsisaugoti?
galiu pasakyti, kad labai netikslūs tie lakmuso popierėliai. Išbandžiau ant obuolių,bulvių, pirktinių ir naminių. Vienodai intensyviai jie visi paraudonavo.
QUOTE(Belita @ 2010 12 17, 21:39) galiu pasakyti, kad labai netikslūs tie lakmuso popierėliai. Išbandžiau ant obuolių,bulvių, pirktinių ir naminių. Vienodai intensyviai jie visi paraudonavo. visai nereikia, kad Jusu teveliai purkstu ar trestu - uzteks jei kaimynas pasitres ar kur nors keliu km spinduliu yra tresiami ukininko laukai. per gruntinius vandenis sekmingai visi nitratai i Jusu obuoliuka pateks.
jei nulupta/tarkuota bulve geitai juoduoja - daug nitratu
jei perpjautas/tarkuotas obuolys greit ruduoja - nitratu mazai arba nera
Esu girdėjus, kad nuskutus ir supjausčius bulves reikia palaikyti 10-15min. šaltam vandeny, nes nitratai gerai tirpsta tokiam. Nesu chemikė, nežinau, ar tiesa
Nu[irkom 5 juosteles. Norejau patiktinti vandeni - jokios reakcijos. Sutarkavau morka, isspaudziau sultism - 10 mg/kg (mokra is tevu darzo), banane ekologiskam irgi 100 (nepatiko, nes vaikas ju vieninteliu vienu metu valgydavo po 200 - 300 gr i diena), sriuboje is kalakutienos, salieru, svogunu, moliugu, morku ir makaronu apie 25mg/l.
Nebandiau bulviu, bet ne taip aktualu, nes zaliu niekas nevalgo, plius ne taip kaupia kaip morkos. Tiesa, manau, kad morkas ir moliugus mirkysiu pries virdama (tiesa moliuga dar reiks patikrint).
Na, ir aš nusipirkau tas juosteles ir padariau bandymus
Taip kad pirksiu iš savo ūkininkės ir toliau daržoves, nes ir ji turi tokio amžiaus kaip maniškis anūkėlę ir matosi, kad stengiasi, rūpinasi, pergyvena dėl tų mažiukų, prisiekė, kad nepila trašų. O kaip ten yra iš tiesų, ar iš kitur patenka tie nitratai, ar patrešia, ar iš kaimynų, Dievulis težino. O gal tos juostelės meluoja QUOTE(gražutė @ 2010 12 29, 03:05) Tyriau ir vandenį, iš čiaupo buvo ir nitratų ir nitritų(šitų l.daug), o filtruotam vandeny (filtrai labai stiprūs, kaip aqua filter, arba zepter) nebuvo jokių nitratų ir nitritų. O kaip ten yra iš tiesų, ar iš kitur patenka tie nitratai, ar patrešia, ar iš kaimynų, Dievulis težino. O gal tos juostelės meluoja Filtrai tikrai nepalieka nitratu, bet jie taip pat nepalieka mineralu, kuriu mums reikia geriant vandeni, beto irodyta, kad filtrai sukelia vezi Nitratu yra visur, netgi lietaus vandenyje,visas pasaulis kazkiek yra uzterstas, nuo to nepabegsi, galima rinktis tik maziau uztersta maista. QUOTE(ugnetule @ 2011 01 04, 14:39) Filtrai tikrai nepalieka nitratu, bet jie taip pat nepalieka mineralu, kuriu mums reikia geriant vandeni, beto irodyta, kad filtrai sukelia vezi Nitratu yra visur, netgi lietaus vandenyje,visas pasaulis kazkiek yra uzterstas, nuo to nepabegsi, galima rinktis tik maziau uztersta maista. Oho, pirmą kartą išgirdau, kad filtrai sukelia vėžį, kažin kaip ir dar tame vandeny visokių baisybių buvo. Sorry už off topic
Na, ar daugiau niekas nebandė tų juostelių? Ir domina kokiuose miestuose vandenį tyrėt?
QUOTE(Deimike @ 2010 12 16, 10:17) o kas is to, kad patikrinsite? jei nera ka pirkti kito? vanduo blogas, darzoves blogos, mesa bloga, pienas blogas... kosmetika bloga, oras uzterstas... ka valgyt ir ka pirkti, kaip apsisaugoti? emigracija pades, jei emigruosi ne i Rusija Nigerija ar kokia Ukraina, o i Vokietija ar i skandinavija ...I salis kur yra gerbiamas zmogus, vaikas ir yra veikiancios nekorumpuotos kontroles sistemos.Is Lietuvos seniai isvezama, tai kas geriausia, o ivezamas visas slamstas, kuriu kitos salys neisileidzia(pvz dveju metu senumo obuoliai ir mandarinai).Tiek vandens tiek mesos tiek oro kokybe galima gerinti surandant ir nubaudziant uz tai atsakingus asmenis, bet pas mus kysiai, pinigai yra auksciau visko, netgi auksciau zmoniskumo.Gal po 50 metu cia bus viskas kitaip, gal cia viskas is esmes pasikeis ir cia bus gera saugu malonu gyvent Papildyta: QUOTE(Adeliutė @ 2011 01 05, 23:16) Ar kas bandet tirti vandeni is bambeliu? Kiek zinau ten tas vanduo tiesiog is krano pilamas, bet gal ne visu firmu. O ir plastmasine tara labai kenksminga.
ugnetule, užsieny, sako, ir žolė žalesnė... Vokietija yra ta pati ES, pagal kurios nustatytus standartus ir dedama į maistą tai, kas dedama. Jei jau norit emigruoti ten, kur geras maistas ir vanduo, rinkitės Sibiro glūdumas. Va ten tai viskas natūralu. Ir, nepykit, bet ar Jums realiai teko tuos dviejų metų obuolius ir mandarinus nusipirkti, ar čia eilinė VBS istorija?
QUOTE(HappyAngel @ 2011 01 07, 23:14) ugnetule, užsieny, sako, ir žolė žalesnė... Vokietija yra ta pati ES, pagal kurios nustatytus standartus ir dedama į maistą tai, kas dedama. Jei jau norit emigruoti ten, kur geras maistas ir vanduo, rinkitės Sibiro glūdumas. Va ten tai viskas natūralu. Ir, nepykit, bet ar Jums realiai teko tuos dviejų metų obuolius ir mandarinus nusipirkti, ar čia eilinė VBS istorija? Ko tokia pikta QUOTE(ugnetule @ 2011 01 08, 15:28) Tai kad aš ne pikta, normaliai klausiu. Na, Jums geriau žinoti, kaip ten toje Vokietijoje. Man teko ilgą laiką gyventi jos kaimynėje šalyje ir galiu pasakyti, kad tikrai nėra viskas taip jau super duper gražu, kaip kai kurie mėgsta piešti QUOTE(HappyAngel @ 2011 01 10, 11:09) Tai kad aš ne pikta, normaliai klausiu. Na, Jums geriau žinoti, kaip ten toje Vokietijoje. Man teko ilgą laiką gyventi jos kaimynėje šalyje ir galiu pasakyti, kad tikrai nėra viskas taip jau super duper gražu, kaip kai kurie mėgsta piešti ne del maisto emigruoja, o del visos visumos. As neraginu zmoniu emigruoti.As noriu, kad cia butu geriau. Jei nesiskundzia, nerekia visa gerkle, tai reiskia tai, kad sutinka zmogutis su viskuo ir nepriestarauja kas su juo yra daroma. Man aplamai lietuviai atrodo labai nuolankus pakantus ir (nepykit) naivus. Jau seniai reikejo su sakemis daugeli vietu uzbomborduot... Na, o snekant apie maista, tai senu mandarinu gandas ne is bobutes, o is dieduko, kuris daug metu vezioja tuos vaisius i musu sali. Klauset ar teko valgyt 2 metu senumo vaisiu. Nezinau, ant pakuotes nebuvo nurodyta gaminimo data, bet teko valgyt isdziuvusiu, sumedejusiu, be skonio ir be kvapo mandarinu, nors tikras citrusinis vaisius kvepia ant viso kambario, yra be galo sultingas ir be galo skanus. P.S. as neteigiu, kad kiekvienas mandarinas,obuolys yra senas.As nesakiau, kad pienas yra is Naujosios Zelandijos. Is N.Z. yra sviestas yra surio gaminiai. QUOTE(Adeliutė @ 2011 01 05, 23:16) Vilniuje - jokiu nitratu. Tiesa, morkose naminese ne 10, o 100 (nulio neprirasiau), o netresta tikrai. Ir vanduo suliny t.p. be jokiu nitratu. Morkos megejos juos kaupti., manau, kad tai priezastis kodel kudikiams neberekomenduojama duoti morku sulciu iki 1 m. QUOTE(Luttuke @ 2011 01 15, 15:44) Vilniuje - jokiu nitratu. Tiesa, morkose naminese ne 10, o 100 (nulio neprirasiau), o netresta tikrai. Ir vanduo suliny t.p. be jokiu nitratu. Morkos megejos juos kaupti., manau, kad tai priezastis kodel kudikiams neberekomenduojama duoti morku sulciu iki 1 m. Taip, sulčių nerekomenduoja morkų todėl, kad kepenys vaikiukų nepajėgios jų apdoroti. Užtat pirmosios tyrės rekomenduojamos būtent morkų (virtų, užtat suskaidomų) QUOTE(gražutė @ 2011 01 16, 02:02) Taip, sulčių nerekomenduoja morkų todėl, kad kepenys vaikiukų nepajėgios jų apdoroti. Užtat pirmosios tyrės rekomenduojamos būtent morkų (virtų, užtat suskaidomų) Dar sulciu nerekomenduoja, nes nevirtose morku sultyse islieka kirminu kiausineliu, ypac jei jos buvo tresiamos (kaip megsta bobutes, nes labai gerai auga) zmoniskuoju s... Tada pas zmoguti gali apsigyventi ilgas gyvunelis. QUOTE(ugniulka @ 2011 01 16, 17:53) Dar sulciu nerekomenduoja, nes nevirtose morku sultyse islieka kirminu kiausineliu, ypac jei jos buvo tresiamos (kaip megsta bobutes, nes labai gerai auga) zmoniskuoju s... Tada pas zmoguti gali apsigyventi ilgas gyvunelis. Kirmineliu kiausineliu buna ant visu vaisiu ir darzoviu Morkos pries tarkavima net nulupamos. O kaspinuociu, askaridziu kiausiniai tikrai neprasiskverbia i morkos vidu, jie buna ant darzoves/vaisiaus odos. QUOTE(sena pažįstama @ 2011 01 16, 18:01) O kaspinuociu, askaridziu kiausiniai tikrai neprasiskverbia i morkos vidu, jie buna ant darzoves/vaisiaus odos. Nezinau, gal tu ir teisi. Cia tokia buvo gydytojo padaryta isvada, kai mergaitei svoris neaugo ir surado augintini viduje, kad greiciausiai nuo morku sulciu. Kazin ar kavinese tas morkas skuta.
Po tos baisiosios Grineviciutes laidos girdejau vieno mokslininko pasisakyma. Jis pakomentavo, jog nitratu tikrai turi visos darzoves, ju yra tiesiog dirvozemyje, nereik ne papildomu trasu ir esa darzove negali ju be saiko pritraukti, tiek, kad jau labai labai bloga taptu, todel pavojaus varpai perdeti... Nezinau, kaip is tikruju, bet tiketi viskuo ka susake Ruta tikrai nesiruosiu. Cia taip pat, ka akistata apie vandeni prikalbejo. Tiesa sumaiso su pusiau tiesa ir iseina gasdinimas su rinkodaros triuku pasleptu...
Mes turim nitratu matuokli, kuri ismeigus i darzove ar vaisiu parodo nitratu kieki
Mes Vilniuje MADA prekybos centre nusipirkom nitratų kiekio matavimo juostelių, 5 LT už du vienetus teko pakloti. Na bet dabar esam ramūs, kad valgom geras daržoves bei vaisius.
|