FrostyFrosty
2010 11 13, 02:26
Sveiki, turiu toki keista iproti nuo vaikystes, tik nesenai busimam vyrui apie ji prasitariau, jis nusijuoke ir pasake,kad psichologai jame izvelgtu daug prasmes  as viska skaiciuoju  plyteles, gelyciu skaiciu ant uzuolaidu, spintu, sekciju rankeneles, ornamentus ant kilimo, mygtukus ant pulteliu ir kitu irenginiu, paveikslelius ant dezuciu, ant juostuotos pagalves linijas, ne tik suskaiciuoju viska,bet ir sudedu vienodas detales poromis, po dvi jei ju daugiau po tris,pagal spalvas, formas  pravaziuoja koks autobusas, vilniuje vaziuoja senesni melynai geltoni, as atskiriu jo geltona dali nuo melynos, suskaiciuoju is keliu daliu jis sulipintas, apsilankau svetimu zmoniu namuose, galiu buti tikra ,kad isejusi zinosiu kiek dureliu ju sekcijoje, ar is keliu stalciu ju komoda  ir pn ir tt  viska mintyse, akimis zinoma.Dazniausiai kai bunu pavargusi, arba nuobodziauju, taciau tai buna daznokai, ne nepastebiu, pagavau save ta darant eilini karta, pasakiau vyrui, jis stebejosi.Kaip manote, yra tam psicologinis paaiskinimas?
Keli Mutu
2010 11 13, 12:39
QUOTE(FrostyFrosty @ 2010 11 13, 04:26) Kaip manote, yra tam psicologinis paaiskinimas?  Yra paaiškinimas. Aš irgi taip darau, tik gal skirtumas tas, kad suskaičiuoju ir pamirštu. Skaičiuoju namų aukštus, langus, baldų strypelius ir t.t. Ir skirstau - kas po tris, kas po du ir pan. Kai skaičiau tavo posta, tai viskas taip artima ir pažįstama
FrostyFrosty
2010 11 13, 13:43
QUOTE(Keli Mutu @ 2010 11 13, 13:39) Yra paaiškinimas. Aš irgi taip darau, tik gal skirtumas tas, kad suskaičiuoju ir pamirštu. Skaičiuoju namų aukštus, langus, baldų strypelius ir t.t. Ir skirstau - kas po tris, kas po du ir pan. Kai skaičiau tavo posta, tai viskas taip artima ir pažįstama   smagu, tai gal cia daug kam sitaip? bet kam papaskaoji tai sutikit, atrodo keistai is sono
Keli Mutu
2010 11 13, 14:23
QUOTE(FrostyFrosty @ 2010 11 13, 15:43)  smagu, tai gal cia daug kam sitaip? bet kam papaskaoji tai sutikit, atrodo keistai is sono  Aš niekam net nesipasakoju  Kažkada seniai skaičiau apie tokias psichikos ypatybes, kaip skaičiavimas, ar kažkokių frazių kartojimas ar kiti pasikartojantys veiksmai. Jie reiškia kažką, tiksliai neprisimenu. Bet tipo, kol suvoki, kad tai tik tavo savybė, kol tai neužvaldo tavęs ir nepradeda reguliuoti tavo gyvenimo, tai normalu
LandL84
2010 12 03, 14:15
Psichologinis paaiškinimas čia yra ir psichologai pasakytų, kad jūs turite OSD - Obsessive Compulsive Disorder  kaip tai vadinasi lietuviškai nežinau, tačiau šio sutrikimo yra labai daug rūšių, vieni žmonės gali turėti vieną, gali turėti ir jų kombinaciją. Sutrikimo rimtumas priklauso nuo kaip stirpiai jis jus veikia, ar galite tai kontroliuoti ar ne. Manau didžioji dauguma žmonių turi vienokių ar kitokių įkyrių minčių, įpročių savo galvoje, ką sunkiai kontroliuoja.. jei tai nepradeda veikti jūsų gyvenimo kokybės ir nesukelia nemalonių jausmų - irzlumo, nerimo, kaltės jausmo kai atsisakote pvz skaičiuoti, tada viskas ok.
Atogrąža
2010 12 10, 02:46
QUOTE(LandL84 @ 2010 12 03, 14:15) Psichologinis paaiškinimas čia yra ir psichologai pasakytų, kad jūs turite OSD - Obsessive Compulsive Disorder Obsesinis-kompulsinis sutrikimas tai vadinasi. Kaip tik šia tema rašiau darbą, galiu autorei bišk info įmest: ,, Obsesinis-kompulsinis sutrikimas tai susirgimas, kurio metu pasireiškia įkyrios mintys, baimės, prisiminimai, veiksmai, beveik visada nemalonaus turinio, kylantys prieš ligonio valią ir kuriems ligonis mėgina priešintis. Šis sutrikimas gali pasireikšti tik obsesijomis, kompulsijomis arba abiem kartu. Obsesijos tai įkyrios (apsėdusios) mintis, kurios staigiai įsibrauna į sąmonę; jos iracionalios, nelaukiamos ir jas labai sunku kontroliuoti ar sustabdyti. Paprastai jos ilgalaikės, pasireiškia pasikartojančiomis ir nesulaikomomis idėjomis, vaizdiniais ar impulsais (potraukiais), ir jų nepavyksta pašalinti logiškai mąstant, todėl jos laikomos patologinėmis. Kompulsijos tai įkyrūs patologiški, vis pasikartojantys nepageidaujami veiksmai, ritualai, dažniausiai atitinkantys obsesijų turinį ir atrodo privalomi; jie taip pat laikomi iracionaliais ir sunkiai kontroliuojamais. Nerimas (somatiniai ir psichologiniai simptomai) kyla tada, kai asmuo negali atsipalaiduoti nuo įkyrumų ar atlikti kompulsinių veiksmų. Net švelnios obsesinių-kompulsinių sutrikimų formos kaip ir švelnios neurotinio nerimo bei fobijų formos, paprastai nėra būdingos visiškai sveikiems žmonėms. Dainos žodžiai, kurių žmogus negali išmesti iš galvos, kiek besistengtų arba kompulsinis įprotis grįžti namo, tam, kad patikrinti ar visos durys užrakintos, ar viryklė išjungta, kai, visai nėra realaus pagrindo tuo abejoti visa tai lengvo obsesinio-kompulsinio sutrikimo pavyzdžiai iš mūsų kasdieninio gyvenimo". Šaltinis: Barclay M. ,,Abnormal Psychology: clinical and Scientific Perspectives". Žodžiu, parasčiau, FrostyFrosty, tai įv. įkyrumai, ritualai, (rankų nuolatinis plovimas, ar užrakinta, išjungta tikrinimas, būtent tokia ir ne kitokia tvarka daiktų sudėjimas, veiksmų atlikimas, skaičiavimas), kuriuos žmogus jaučia poreikį būtinai atlikti ir jei dėl kažkokių priežasčių to nepadaro, jį pradeda kamuoti nerimas, įtampa. Jei tai labai įkyru ir rimtai trukdo, gali peraugti ir į rimtesnes neurozes. O švelnių formų turite tikrai ne jūs viena.
Meskute5
2011 01 05, 19:46
Na ir as turiu sutrikimu reiskia  turiu butinai zinoti kiek piniginej pinigu. Galiu perskaiciuot 3 kartus per diena. Mirtinai uzrasu knygutej turi buti tvarka. Jei vienas pabraukimas- perrasau visa knygute. Spintoj- visi rubau pagal spalvas sudeti ir pagal eile.. zodziu kaip skalbykloj. Bet cia gal labiau pedantiskumas.. nors kad dulkiu yra ant pavirsiu - man dzin.. Jei nusiperku knygu- bendra suma knygu namie turi buti lygi. Jei bus 21 knyga- ta viena butinai parduosiu, kad butu 20. Jei banke saskaitoj yra 112,30 lt.- griuk negyvas, bet man trukdo tie 30 centu. Visada turi buti lygine suma. Jei perku parduotuvej kortele ir sujaukia mano lygine suma- vaziuojant namo galvoju kaip cia palygint..
LandL84
2011 01 06, 00:08
QUOTE(Meskute5 @ 2011 01 05, 18:46) Na ir as turiu sutrikimu reiskia  turiu butinai zinoti kiek piniginej pinigu. Galiu perskaiciuot 3 kartus per diena. Mirtinai uzrasu knygutej turi buti tvarka. Jei vienas pabraukimas- perrasau visa knygute. Spintoj- visi rubau pagal spalvas sudeti ir pagal eile.. zodziu kaip skalbykloj. Bet cia gal labiau pedantiskumas.. nors kad dulkiu yra ant pavirsiu - man dzin.. Jei nusiperku knygu- bendra suma knygu namie turi buti lygi. Jei bus 21 knyga- ta viena butinai parduosiu, kad butu 20. Jei banke saskaitoj yra 112,30 lt.- griuk negyvas, bet man trukdo tie 30 centu. Visada turi buti lygine suma. Jei perku parduotuvej kortele ir sujaukia mano lygine suma- vaziuojant namo galvoju kaip cia palygint..  Nemanau, kad čia pedantiškumas, čia OCD  buvau pradėjus skaityti knygą apie tai, bet nebepabaigiau, reikėjo atiduot, daugiau niekur jos neberandu.. dar neteko girdėti tokio varianto su lyginėmis sumomis, geras
Safyrinė
2011 06 03, 13:37
 Smagu klausytis. Kažkada ir aš skaičiuodavau laiptinėje laiptus. O ir mėgdavau eiti tik viena ir ta pačia puse. Knygas rūšiuodavau ne tik pagal aukštį,storį,bet ir spalvas ar net kalbas bei skirtingus žanrus  rūšiuodavau tinka netinka.dabar to tokio nėra. Gal kažkas išlikę,bet ne taip stipriai. Tiesa,skalbinius ant džiovyklos rūšiuoju  pirma vyro kelnės kelnės,megztukai ir megztukai,po to maikutės ir maikutės,po to mano tokia tvarka,po to vaikų pagal tvarką. Po to atskirai vėl džiaustau kiekvienų kojines +apatinius  ir kartais susinervinu jei pamatau kai pas ką nors skalbiniai džiaustomi ne taip kaip pas mane  ir pykstu ant vyro,jei džiausto ne taip
mylimuke
2011 06 17, 01:39
http://gyvenimas.delfi.lt/namai_ir_seima/t...s.d?id=46538507Straipsniukas į temą, apie skaičiavimą irgi parašyta. Aš visą gyvenimą traukinių vagonus skaičiuoju
popiete
2011 06 17, 12:58
na, aš iš asmeninės patirties galiu pasakyt, kad viskas gerai, kol netrukdo gyvent. vienokį ar kitokį ocd turi dauguma žmonių, ir tai ganėtinai normalu, pvz. daug kartų tikrint, ar šviesos išjungtos prieš išeinant iš namų, ar uždaryti langai, užrakinta viskas...bet jei prasideda paranojos, mintys (obsesija) kažkas atsitiks blogo, jei tris kartus neįjungsiu ir neišjunsiu šviesos( kompulsija), tai jau ocd...nes kai kurie turi tik mintis, be kompulsijų- veiksmų. ir tikrai nereikia savyje ieškoti sutrikimų (čia irgi iš patirties  ), jei skaičiuoji ir, vėlgi, netrukdo tai gyvent, tai ir sakyt kad turi ocd yra ganėtinai stiproka.
|
|