Sveiki,
Aš esu lietuvė. Vaiko tėtis vokietis. Esam dar nesusituokę.
Būčiau labai dėkinga, jei kiekvieną punktą aptartumėte kaip būtų susituokus ir kaip būtų nesusituokus (jei yra skirtumas).
1. Norėtume, kad vaikui būtų suteikta Vokietijos pilietybė. Kiek domėjomės internete, tai radom, kad esant nors vienam iš tėvų lietuviui, vaikui gimus Lietuvoj jam automatiškai yra priskiriama LR pilietybė, o Vokietijos įstatymuose parašyta, kad Vokietijos pilietybę vaikas gali gauti jei (mūsų atveju) vaikas gimtų Vokietijoj arba vaikas gimtų kitoj šaly ir neturėtų kitos pilietybės (priskirtos automatiškai ar tėvų pasirinkimu)
Jei gerai supratau, galiu gimdyti bet kur, tik ne Lietuvoj, jei norim Vokietijos pilietybės?
Ir vis tik, jei gimdymas vyktų LT, ar tikrai vaikas negautų DE pilietybės? Ir kaip tai padaryti?
Ar gali LT, DE piliečiai turėti dvigubas pilietybes?
2. Norėjau pasiklaust apie patį gimdymą ir kt. medicinines paslaugas. Mažiausiai pirmąjį pusmetį žadu su vaikeliu ir tėčiu gyventi Vokietijoje. Jei jis turės Vokietijos pilietybę, tai jis turės visas socialines garantijas. Pats gimdymas, jei tinkamai suprantu, irgi netūrėtų kelti keblumų. Tačiau jei iškiltų problemos dėl nėštumo (pvz., jis užsitęstų), o ir mano pačios sveikatos patikrinimas po gimdymo (tarkim, pieno liaukų uždegimas)? Ar aš turėsiu teisę į nemokamą gydymą/priežiūrą?
Ar mano atveju reikalingas koks gyvybės/ sveikatos draudimas (neskaitant įprasto važiuojant į užsienį)?
3. Esu girdėjusi, kad kiekviena nėščia moteris nuo 28sav turi teisę gauti nėščiosios pašalpą 250LT. Ar galiu ir aš jos prašyti? Ir kadangi aš esu studentė, ar turiu teisę į kt pašalpas (nežinau, ar daugiau tokių yra)
Dėl vienkartinės pašalpos vaikui gimus: jei vaikas vis tik gimtų LT, o mes siektume Vokietijos pilietybės, ar galiu gauti šiuos pinigus?
4. Ar vaikas, turintis DE pilietybę gali mokytis/studijuoti LT nemokamai? Ir jei tektų grįžti į LT, kokius dar sunkumus gali sukelti ne LR pilietybė? Kaip juos įveikti?
5. Jei aš esu DE piliečio mama, ar turiu teisę Vokietijoje į nemokamą mokslą, lygias galimybes (su vietiniais) gauti darbą, galop ir nemokamą gydymą. Nuo ko tai priklauso ir kaip tai pasiekti? (pvz., gal reikia kažkiek metų būt gyvenus DE arba mokėti mokesčius?).
6. Jei tėtis mirtų, o mes liktume gyventi Lt, o vaikas turėtų DE pilietybę, ar turėčiau teisę į vienišos mamos pašalpą ir atvirkščiai?
7. Vaiko pavarde: ar galima Vokietijoj į vaiko pasą įrašyti mano tėčio pavardę? T.y. juk mano pavardė -aite, ar nekils problemų dėl galūnės -as? Ar tam reikia kokių dokumetų (pvz., mano gimimo liudijimo)?
Ačiū Jums labai už atsakymus. Ir jei dar ką praleidau iš nežinojimo ar žioplumo, bet būtų svarbu žinoti, prašau, užsiminkite ir apie tai.
Su pagarba,
B.L.