Kasandra81
2011 01 07, 15:00
Mielos Mamytės, noriu pasitarti, kaip elgtis iškilusioje situacijoje Mano vaikui 3,5 m. ir jis darželyje sužeidė kitą vaiką. Pastūmė berniuką, tas nukrito ir į kampą susižeidė žandą. Pasikalbėjau su savo sūnumi, jis sakė, kad pastūmė netyčia. Auklėtojos sako, kad berniukai susistumdė pakeliui į tualetą. Dabar sužeisto beniuko tėvai pateikė sąskaitas už kremus ir tepalus, kuriuos pirko žaizdelei gydyti. Nežinau, kaip elgtis... Ar turiu apmokėti tas sąskaitas? Mano vaikas judrus, bet nėra piktybinis. Jis taip pat buvo sužeistas (apkandžiotas) darželyje ir taip pat buvo žaizdos. Tačiau nereikalavau jokių kompensacijų, nes suprantu, kad vaikai maži ir visko gali pasitaikyti. Kita vertus, jeigu jau kalbėti apie atsakomybę, tai už vaikų saugumą darželyje turėtų atsakyti auklėtojos. Tai va ir nežinau, kaip teisingai pasielgti? Gal kuriai buvo atsitikusi panaši istorija, pasidalinkite patirtimi arba tiesiog patarkite
realiai reiktų pasišnekėti su berniuko tėvais ir aiškintis su jais.
Man pvz į galvą neateitų reikalauti atlyginti už vaistus.
Kasandra81
2011 01 07, 16:14
Ačiū, Isila, už atsakymą.  Tai va, man irgi net į galvą neateitų už vaistus pinigus prašyti. Juolab, net neaišku, kaip ten kas buvo. Kiek vaikas papasakojo, tiek ir žinau. Auklėtoja iš esmės tą patį pasakė. Bandysiu su berniuko tėvais kalbėtis.
Nada...
2011 01 07, 16:39
as tai suprantu tevu poziuri- matyt skaito, kad bent finansinis nuostolis privers jus atsakingiau i sunaus auklejima paziuret
Ramunita
2011 01 07, 16:48
QUOTE(Nada... @ 2011 01 07, 16:39) as tai suprantu tevu poziuri- matyt skaito, kad bent finansinis nuostolis privers jus atsakingiau i sunaus auklejima paziuret  vaikai susistumdė (kaip sakė auklėtoja),o ne temos autorės vaikas pagavo tą kitą ir primušė. o šiaip manau,kad to vaiko gydymo išlaidas turėtų padengti daržas arba auklėtoja.
Nada...
2011 01 07, 16:57
QUOTE(Ramunita @ 2011 01 07, 17:48) vaikai susistumdė (kaip sakė auklėtoja),o ne temos autorės vaikas pagavo tą kitą ir primušė. o šiaip manau,kad to vaiko gydymo išlaidas turėtų padengti daržas arba auklėtoja. tycia, netycia, bet vaikas suzeistas  ar uz netycia suzeista vaika atsakomybes neturi nest jokios suzeidusio vaiko tevai??? neisivaizduoju, kaip aukletoja gali subegiot aplink 20 pasiutusiu vaikiuku
Ramunita
2011 01 07, 18:05
QUOTE(Nada... @ 2011 01 07, 16:57) tycia, netycia, bet vaikas suzeistas  ar uz netycia suzeista vaika atsakomybes neturi nest jokios suzeidusio vaiko tevai??? neisivaizduoju, kaip aukletoja gali subegiot aplink 20 pasiutusiu vaikiuku  o kaip tėvai atsakys,nebūdami šalia?  Šiaip už tiek ikimokyklinio,tiek jau mokyklinikų vaikų sveikatą,visus sužalojimus ir t.t., tuo metu,kai kai vaikai būna toje įstaigoje, už juos atsako tos įstaigos darbutojai. Kaip jiems tai padaryt,tai jau jų problema,bet jie yra atsakingi. Nepamąstėt,kodėl mokyklose mokytojams nėra dzin,kai vaikai pamokų metu yra nežinia kur?TikrAai ne dėl to,kad jiems rūpėtų,kad vaikas mokytųsi. Pamenu vieną atvejį,vienoj mokykloj-vaikai lakstė,vienas griuvo ir prasiskėlė galvą,tai budinčioji mokytoja labai bijojo,kad jos neišmstų iš darbo,ar negautų kokios rimtos nuobaudos,nes jos budėjimo metu vaikai lakstė ir vienas susižeidė.
QUOTE(Nada... @ 2011 01 07, 16:57) ar uz netycia suzeista vaika atsakomybes neturi nest jokios suzeidusio vaiko tevai??? neisivaizduoju, kaip aukletoja gali subegiot aplink 20 pasiutusiu vaikiuku  atsakomybe tenka vaikus priziurinciam suaugusiajam.jei aukletoja nesugeba subegioti paskui 20 pasiutusiu vaikiuku, reiskia, vaikai jos prieziuroje yra nesaugus...
Mama liala
2011 01 07, 21:08
QUOTE(Nada... @ 2011 01 07, 17:39) as tai suprantu tevu poziuri- matyt skaito, kad bent finansinis nuostolis privers jus atsakingiau i sunaus auklejima paziuret  o kaip jus kalbetumet apie susidariusia padeti su 3,5 metu vaiku?juk jie susistumde ir niekas nezino kuris pirmas pradejo,kazkokia kvailyste man atrodo reikalauti tevu kad apmoketu gydyma  mum buvo tokia situacija kad pries menesi kitas grupes vaikas ciupo manojo akinius nuo akiu ir juos sudauze  akinuku kaina apie 400lt,ir as tikrai nieko nesakaiu puikiai suprantu kad tai vaikai ir kad visko buna tarp ju.jie savo veiksmu dar juk nesugeba vertinti
sena niekšė
2011 01 07, 21:16
o kokioj šaly tas vyko?? na, pvz. JAV medicininės paslaugos yra mokamos. dėl to jei vaiką kažkas sužeidė -- atlyginti gydymą tikrai turėtų atlyginti ta įstaiga, jei nesugebėjo užtikrinti vaiko saugumo.
QUOTE(ragnez @ 2011 01 07, 18:05) atsakomybe tenka vaikus priziurinciam suaugusiajam.jei aukletoja nesugeba subegioti paskui 20 pasiutusiu vaikiuku, reiskia, vaikai jos prieziuroje yra nesaugus... Tiesa, tik... Manau nerasim nei vienos šeimos, kur vaikas nebūtų įsistatęs guzo ar mėlynės, būdamas tėvų priežiūroje. Ar tai reiškia, kad dauguma vaikų yra nesaugūs, o tėvai netinkami juos prižiūrėti ?
sena niekšė
2011 01 07, 23:22
QUOTE(dange @ 2011 01 07, 22:44) Tiesa, tik... Manau nerasim nei vienos šeimos, kur vaikas nebūtų įsistatęs guzo ar mėlynės, būdamas tėvų priežiūroje. Ar tai reiškia, kad dauguma vaikų yra nesaugūs, o tėvai netinkami juos prižiūrėti ? guzo ar mėlynės gydyt nereikia. o čia kalba apie tai, kai prisireikė gydyt. ta prasme, kada jau medikamentai kainuoja. kad kažkuri mamaša negynė savo vaiko teisių, kai jį sužeidė, tai joks pavyzdys.
QUOTE(sena niekšė @ 2011 01 07, 23:22) guzo ar mėlynės gydyt nereikia. o čia kalba apie tai, kai prisireikė gydyt. ta prasme, kada jau medikamentai kainuoja. kad kažkuri mamaša negynė savo vaiko teisių, kai jį sužeidė, tai joks pavyzdys. QUOTE . Dabar sužeisto beniuko tėvai pateikė sąskaitas už kremus ir tepalus, kuriuos pirko žaizdelei gydyti. Sena niekše, sprendžiant iš to, kad kalbama apie kremus ir tepalus, žaizdelei gydyti, trauma nebuvo didelė. Nors tai gali būti ir subjektyvu, nes girdime tik vieną pusę. Vaiko teisė į saugią aplinką realizuojama kiek kitomis priemonėmis nei piniginės kompensacijos. Kažkodėl man atrodo, kad problemos esmė ne sąskaitoje už gydymą, o suaugusiųjų nesugebėjime kalbėtis ir užimtoje gynybinėje pozicijoje. Prieš keletą metų, kai maniškis buvo tokio amžiaus kaip autorės vaikas, buvau patekusi į panašią situaciją. Maniškis lauke pastūmė grupioką, nuskriaustas vaikas nukrito ir susimušė nosytę. Auklėtojos suteikė reikalingą pagalbą, tačiau po pietų miego vaiko nosis labiau patino ir vaiko mama, atėjusi jo pasiimti, nutarė nuvežti parodyti jį gydytojams.Atėjusi pasiimti savojo, sužinojau apie įvykius, paskambinau nukentėjusio vaiko mamai, atsiprašiau ir pasiūliau atlyginti gydymo išlaidas. Laimei nosytė iš tiesų buvo tik sumušta, nukentėjusio vaiko mama atsisakė mano pasiūlymo finansiškai prisidėti prie gydymo. Su savuoju kalbėjomės ir apie įvykį, ir apie pasekmes, kurios būna, kai santykius sprendi jėga. Rezultatas: vaikai ir dabar puikiai sutaria, o ir abiejų pusių tėvų santykiai nenukentėjo.
QUOTE(dange @ 2011 01 08, 10:43) Kažkodėl man atrodo, kad problemos esmė ne sąskaitoje už gydymą, o suaugusiųjų nesugebėjime kalbėtis ir užimtoje gynybinėje pozicijoje. visiskai sutinku.
QUOTE(Kasandra81 @ 2011 01 07, 16:14) Ačiū, Isila, už atsakymą.  Tai va, man irgi net į galvą neateitų už vaistus pinigus prašyti. Juolab, net neaišku, kaip ten kas buvo. Kiek vaikas papasakojo, tiek ir žinau. Auklėtoja iš esmės tą patį pasakė. Bandysiu su berniuko tėvais kalbėtis. jums gal ir neateitų kaip ir kaimynams butą užpylus jų prašyti atlyginti žalą, bet tyčia ar netyčia vaikas yra sužeistas ir tai jau pareikalavo išlaidų. normalu yra prašyti jas atlyginti.
tyčia ar ne, bet faktas yra. ir čekiai yra. pirmyn, mokėkit.
rusneliukas
2011 01 08, 20:06
O tai nesamone  tai gal prasineti pinigu is aukletoju uz isteptu rubu skalbima, ar net sugadinima As tai paprasyciau irodimu, kad mano vaikas suzeide  Vienos mamos zodziais nepatikeciau
mmergyte
2011 01 08, 20:37
o kaip tada,kai vedami pvz sloguojantys vaikai,o kitam nuo eilinės slogos prasideda baisinės ligos pritrūko šioj situacijoj manau susikalbėjimo
PA-ry-žius
2011 01 09, 11:58
Taip ir neaisku, ar kasandra atsiprase uz savo vaiko padaryta skriauda  ..
sena niekšė
2011 01 10, 01:49
QUOTE(dange @ 2011 01 08, 11:43) Atėjusi pasiimti savojo, sužinojau apie įvykius, paskambinau nukentėjusio vaiko mamai, atsiprašiau ir pasiūliau atlyginti gydymo išlaidas. na, jūs atsiprašėt, pasisiūlėt atlygint išlaidas -- tai žmonėms užteko jūsų geros valios. tai kapeikų už tą tepaliuką gal ir neprisireikė. o va autorės atveju neaišku, jei pvz. sureagavo kaip va čia sakoma QUOTE(rusneliukas @ 2011 01 08, 21:06) O tai nesamone  tai gal prasineti pinigu is aukletoju uz isteptu rubu skalbima, ar net sugadinima As tai paprasyciau irodimu, kad mano vaikas suzeide  Vienos mamos zodziais nepatikeciau  tai kas belieka - v nagluju pateikti sąskaitą -- gal tada sureaguos? (kad bent jaukitąkart tas vaikas kažko panašaus neiškrėstų)
jei kyla klausimas, ar apskritai reikia tokiais atvejais mokėti, tai įsivaizduokit, kad įvykis įvyko ne darželyje, o pvz., pačiai mamai su vaiku būnant kieme smėlio dėžėje tarp kitų vaikų. ar jaustumėt poreikį pasirūpinti nukentėjusiu?
o šiaip tai sąskaita aiškiai ne tuo adresu pateikta - kaip jau ir rašė, kol vaikai yra įstaigoje, už juos atsakingi yra tos įstaigos darbuotojai.
rusneliukas
2011 01 10, 13:03
QUOTE(sena niekšė @ 2011 01 10, 02:49) tai kas belieka - v nagluju pateikti sąskaitą -- gal tada sureaguos? (kad bent jaukitąkart tas vaikas kažko panašaus neiškrėstų) Na jei mano vaikas specialiai ka sulauzytu, ar suzeistu, aisku atlyginciau. Bet begant i tuoleta susistumdzius  Idomu ar yra bent vienas vaikas per visa laik darzelyje nesusizeides siaip idomu, dar kokiais tepaliukais tepamos sumusimo zaizdos? Nes niekada netepiau.
Kasandra81
2011 01 12, 15:08
Sveikos gyvos, mielos mamytės. Ačiū visoms už nuomones O štai istorijos tęsinys... Paaiškėjo, kad pačios auklėtojos paragino nukentėjusio berniuko mamą reikalauti kompensacijos ir net pasiūlė parašyti skundą direktorės vardu dėl šio įvykio. Berniuko mama taip ir pasielgė. Skunde yra aprašytas ne tik šis incidentas, bet ir daug daug kitų mano vaiko "pridarytų nelaimių", apie kurias aš pirmą kartą sužinojau... Esmė ta, kad kiek aš kreipiaus ir teiravaus auklėtojų dėl savo vaiko elgesio (o tą aš dariau beveik kasdien, išskyrus tas dienas, kai vaiką iš darželio paimdavo vyras), man dažniausiai buvo pasakoma, kad "viskas yra gerai", "vaikas labai geras, gudrus" ir pan. Reikia suprasti, kad šiais laikais auklėtojos taip bando "nusiplauti rankas" ir išvengti atsakomybės. Beje, kai buvo apkandžiotas mano vaikas, viena auklėtoja pati davė apkandžiojusio berniuko mamos telefono numerį ir ragino paskambinti, reikalauti atsakomybės. Bet nei skambinau, nei koliojaus, nes supratau, kad vaikai yra vaikai, visko gali pasitaikyti. Todėl manau, kad šiuo atveju įvyko tas pats. Aš pati skaičiau sutartį su darželiu. Ten aiškiai parašyta, kad ugdymo įstaiga turi užtikrinti saugumą. Daug kalbu su savo vaiku apie elgesį, apie tai, kaip praėjo diena, kaip sekėsi darželyje ir pan. Kasdien... Ir šis įvykis buvo aptartas. Mano vaikas atsiprašė berniuko, apkabino ir pažadėjo, kad daugiau taip nedarys. Visoms įdomu, ar kalbėjausi su berniuko tėvais. Atvirai pasakysiu, kad ne, nes prieš kelias dienas gavau kvietimą į bendrą grupės auklėtojų - tėvų - darželio administracijos susirinkimą, kuriame bus aptariamas šis įvykis. Tačiau dabar aš pasiryžus prašyti kompensacijos už mano vaiko šmeižtą, už tai, kas parašyta skunde. Labai teisingai pasakė kažkuri mamytė, kad pirmiausia reikia bandyti pasikalbėti, susitarti, išspręsti situaciją civilizuotai ir žmoniškai. Bet ne visada tai yra įmanomą, ypač, jeigu yra paliečiamas mažo žmogučio orumas. Papildyta:QUOTE(rusneliukas @ 2011 01 10, 14:03) Na jei mano vaikas specialiai ka sulauzytu, ar suzeistu, aisku atlyginciau. Bet begant i tuoleta susistumdzius  Idomu ar yra bent vienas vaikas per visa laik darzelyje nesusizeides siaip idomu, dar kokiais tepaliukais tepamos sumusimo zaizdos? Nes niekada netepiau. Aš pati vaiko žaizdeles tepu "Bepanthen" tepaliuku, bet man pateiktose sąskaitose buvo pažymėti akių lašiukai ir Lioton tepalas. Nežinau, kiek šie preparatai padeda žaizdelių gyjimui...
Labas , ir as noreciau prisideti prie sios temos . Mano vaikas beveik tokio pat amziaus irgi einam y darzely , ir visko nutinka. Juk jie tik vaikai ir nieks noredami nei stumumdo nei musa, nei kandzioja.O darzelyje yra sesute pirmiausia kuri turi suteikti kazkiokia pagalba, tokiu atveju. Baisu kad tevai nori kazkokios materialines pagalbos. Jeigu jau taip atsitiko , tai pirma reiskia kad aukletojos neuztikrino saugumo vaikams , jeigu jau jos liepe parasyti skunda. Nu vienu zodziu baisu kai taip yvyksta , reikia tik zmoniskai pasisneket ir nieko nekaltint , nes dar priesaky mokykla o ten irgi ne pyragai , nepribegiosi ir neprirasysi skundu. Stiprybes tai mamytei , nes nei vienas neapsaugotas nuo nelaimes, netgi mes suaugusieji
sena niekšė
2011 01 12, 17:07
QUOTE Visoms įdomu, ar kalbėjausi su berniuko tėvais. Atvirai pasakysiu, kad ne, nes prieš kelias dienas gavau kvietimą į bendrą grupės auklėtojų - tėvų - darželio administracijos susirinkimą, kuriame bus aptariamas šis įvykis. Tačiau dabar aš pasiryžus prašyti kompensacijos už mano vaiko šmeižtą, už tai, kas parašyta skunde. nu, kai susipjauna tėvai, tai ramybės tarp vaikų nebus. o šiaip tai kiekvieniems tėvams savo vaikas rūpi labiausiai. jei jų vaikas nukentėjo, tai jūsų atsiprašymas, dėmesys, vaikų susitaikymas ir apsikabinimas (tų tėvų akivaizdoje) būtų užtekę parodyt, kad "tinkamai auklėjat savo vaiką" ir panašus incidentas ateity nesikartos, o ne kad įsistatėt "kiaulės akis". o dabar gadinsit vieni kitiem nervus su popiergaliais per valdiškus namus.
miliukas281
2011 01 12, 20:03
Visos temos neskaičiau, bet pasisakyti galiu. Kai mano vaikas darželyje susilaužė ranką, tai ir aš galėjau reikalauti iš auklėtojų atlyginti žalą. Bet aš to nedariau, nes suprantu, kad maži vaikai judrūs ir tikrai visko visada gali nutikti. Vieną dieną parėjo apdraskytas, kitą apkramtytas, bet išgyvenome ir tikrai nieks nieko neprašė. Bet iš dalies turi viską atsakyti auklėtojos. Na nekalbu apie litus sumokėti, bet auklėjimas kol vaikai darželyje, tai joms priklauso.
Dar norėjau pasakyti jei vaikai darželyje susistumdo, tai nereiškia, kad tėvai blogai auklėja.
QUOTE(sena niekšė @ 2011 01 12, 17:07) , o ne kad įsistatėt "kiaulės akis". o dabar gadinsit vieni kitiem nervus su popiergaliais per valdiškus namus. na taigi akivaizdziai aukletojos kvailai pakurste kara, is baimes, kad jas apkaltins (nes gi pacios puikiai zino, kad kaltos tai jos, o ne vieni ar kiti tevai)  . kai maniske darzely kakta prasiskele, pasiemem tada su pleistru uzklijuotu. o panele labai jau myledavo pleistrus tai ir nenuklijavom greitai. tada keista buvo, ko tos aukletojos cia taip "be muilo i gera vieta lenda"  na kai pleistra nulupom, aisku, pasidare - giliai prakirsta buvo, liko randelis... na bet tai ka dabar - apkaltinti, kad stala ne vietoj pastate ar ka...
juraciux
2011 01 12, 21:22
Konkreciu atveju sumokeciau puse sumos ar nupirkciau koki zaisliuka is mandagumo ir pagarbos nukentejusiam vaikui. Manau cia skaudesne "trauma" buvo tevams nei tam vaikui Pati nei aukletojas kaltinu nei mamas. Zinau ir mano vaikas ne auksinis
miliukas281
2011 01 12, 21:33
QUOTE(juraciux @ 2011 01 12, 22:22) Konkreciu atveju sumokeciau puse sumos ar nupirkciau koki zaisliuka is mandagumo ir pagarbos nukentejusiam vaikui. Manau cia skaudesne "trauma" buvo tevams nei tam vaikui Pati nei aukletojas kaltinu nei mamas. Zinau ir mano vaikas ne auksinis  Dėl mokėjimo, net nežinau ką daryčiau  aišku jeigu mama man pateiktų sąskaita nesamoninga, tai eičiau pas direktorią ir ieškočiau kitos išeities. O gal ir sumokėčiau, bet tai yra neetiška tų kitų tėvų atžvilgiu ir prašinėti litų. Na atsitiko nelaimė tai atsitiko, juk nieks neapsaugoti nuo tokių nelaimių.
Miela mamyte, nemokekit jokiu saskaitu! matosi kad tie tevai nori pinigu ispesti is jusu uz nieka.ka jus zinot gal tuos tepaliukus sau perka, juk ibrezimai uzgyja ir be tepaliuku. manau jus terorizuoja.Nekreipkit demesio, jei jau taip saugo savo vaika tegu namie aukle samdo ir neveda i grupe, nes ka darys kai jis pats susizalos? Kur kaltu ieskos.As tokius grazioj formoj pasiusciau.Tegu bylinejasi bet nk nepestu, vaikai yra vaikai
sena niekšė
2011 01 18, 17:51
QUOTE(Sigitukas @ 2011 01 18, 13:06) o kaip tėvams reaguot? vaikas nukentėjo, nusikaltusio vaiko tėvai nerodo akių. velnias žino -- sureagavo ar nesureagavo? o jei ir toliau tas vaikas siautės? dar kartą sužeis? kitus vaikus sužeis? visko galima prisigalvot. o juk užtektų paprasčiausios reakcijos ir truputį dėmesio.
QUOTE(sena niekšė @ 2011 01 18, 17:51) o kaip tėvams reaguot? vaikas nukentėjo, nusikaltusio vaiko tėvai nerodo akių. velnias žino -- sureagavo ar nesureagavo? o jei ir toliau tas vaikas siautės? dar kartą sužeis? kitus vaikus sužeis? visko galima prisigalvot. o juk užtektų paprasčiausios reakcijos ir truputį dėmesio.Būtent. Juk ir dabar tiek temos autorės, tiek kai kurių pasisakančių didžiausias dėmesys skiriamas: mokėti ar nemokėti.  O kaip vaikai? Kaip santykiai grupėje? Ir dar: kaip manot, kokiais tokių "vaikiškų"(darželinių ar mokyklinių) konfliktų atvejais iškyla kompensacijų klausimas
INGirJANG
2011 01 18, 18:58
"O kaip tėvų santykiai su vaikais, o kokie santykiai močiučių su auklėtoja, o kokie santykiai tarp vyro ir žmonos" ir tt. Juokinga, kai iš elementaraus incidento, bandoma parašyti psichologinės analizės traktatą. Ar jūs bent įsivaizduojate, kiek tokių įvykių per dieną nutinka visuose Lietuvos darželiuose??? Ir ką, gal visi dabar pradėkime bylas kelti už "netokį žvilgsnį". Žinoma, nieko nepadarysi, yra žmonių kurie iš kiekvieno šūdo padarys trečią pasaulinį karą
QUOTE(INGirJANG @ 2011 01 18, 18:58) "O kaip tėvų santykiai su vaikais, o kokie santykiai močiučių su auklėtoja, o kokie santykiai tarp vyro ir žmonos" ir tt. Juokinga, kai iš elementaraus incidento, bandoma parašyti psichologinės analizės traktatą. Ar jūs bent įsivaizduojate, kiek tokių įvykių per dieną nutinka visuose Lietuvos darželiuose??? Ir ką, gal visi dabar pradėkime bylas kelti už "netokį žvilgsnį". Žinoma, nieko nepadarysi, yra žmonių kurie iš kiekvieno šūdo padarys trečią pasaulinį karą   Na taip.Ir kas įdomiausia, kad tie elementarūs incidentai pasidaro įdomūs tik tuomet, kai kontekste atsiranda pinigai ir teismai. Va tada atsiranda noras aiškintis.O iki to- elementarūs incidentai, neverti dėmesio.
lauksim rezultato. Bet šiaip labai keistas tiek auklėtojos, tiek abiejų vaikų tėvų elgesys... Tarp savęs nešneka, bet iki valdžios eina
Perkūnė
2011 01 20, 12:06
QUOTE(sena niekšė @ 2011 01 18, 18:51) o kaip tėvams reaguot? vaikas nukentėjo, nusikaltusio vaiko tėvai nerodo akių. velnias žino -- sureagavo ar nesureagavo? o jei ir toliau tas vaikas siautės? dar kartą sužeis? kitus vaikus sužeis? visko galima prisigalvot. o juk užtektų paprasčiausios reakcijos ir truputį dėmesio. Koks vaiko siautėjimas?? Kalbama apie paprastą dažną situaciją Lietuvos vaikų darželyje. Pareina vaikai iš darželio ir apkandžioti, ir apžnaibyti, apdraskyti ir apibrozdinti. QUOTE(INGirJANG @ 2011 01 18, 19:58) "O kaip tėvų santykiai su vaikais, o kokie santykiai močiučių su auklėtoja, o kokie santykiai tarp vyro ir žmonos" ir tt. Juokinga, kai iš elementaraus incidento, bandoma parašyti psichologinės analizės traktatą. Ar jūs bent įsivaizduojate, kiek tokių įvykių per dieną nutinka visuose Lietuvos darželiuose??? Ir ką, gal visi dabar pradėkime bylas kelti už "netokį žvilgsnį". Žinoma, nieko nepadarysi, yra žmonių kurie iš kiekvieno šūdo padarys trečią pasaulinį karą  Vaikų santykiai dažniausiai nenukenčia visiškai, nusišluosto ašaras ir vėl kartu krūvoj žaidžia. Visiškai sutinku, kad "yra žmonių kurie iš kiekvieno šūdo padarys trečią pasaulinį karą ", tik jausmas tikriausiai ne koks, kai pati nekreipi dėmesio į "darželines traumas", o tau surašomas skundas, apie visus suskaičiuotus tavo vaiko "nusikaltimus". Reikia daryti išvadą, kad reikia protokoluoti, ką kas padarė tavo vaikui, kad esant reikalui galėtum pateikti kito vaiko nuodėmių sąrašą ir apginti sąvąjį
sena niekšė
2011 01 20, 18:48
šiaip tai, žmonės leidžia vaikus į darželį ne tam, kad atsiimtų juos apdaužytus ir apkramtytus.
INGirJANG
2011 01 21, 18:27
Na atsitiko tai darželyje... o kiek kartų tai atsitinka namie, kai susipeša brolis ir sesuo  Kas neturi poros vaikų, manau tas ir nesupranta
PA-ry-žius
2011 01 21, 19:16
QUOTE(sena niekšė @ 2011 01 20, 18:48) šiaip tai, žmonės leidžia vaikus į darželį ne tam, kad atsiimtų juos apdaužytus ir apkramtytus.  Bet LT zmones ir sukandziotus vaikus sutinka pasiimti is darzelio.. Tolerancijos virsune. Tik kaip visada ne vietoje. Negi suzinojus , kad tavo vaikas uzgavo, ir stipriai, kita, taip sunku susisiekti su tevais ir atsiprasyti??? Paziurekit toliaus savo darzu, - jei jums gerai, kad jusu vaikai apkramti, apstumdyti, gal kitiems tevams ne.. Ambicijos mat sukilo, kad kompensacijos paprase - tai gal smegeneles prades dirbti kita karta, kai vaikas ka vel "stumtels". O kaip kitaip, kai sumokesit, kita karta lengviau liezuvis tars "atsiprasau". Nebutu to reikalo ir administracija isputus...
QUOTE(sena niekšė @ 2011 01 07, 15:16) o kokioj šaly tas vyko?? na, pvz. JAV medicininės paslaugos yra mokamos. dėl to jei vaiką kažkas sužeidė -- atlyginti gydymą tikrai turėtų atlyginti ta įstaiga, jei nesugebėjo užtikrinti vaiko saugumo. JAV ivykus tokiam ivykiui, vaiko tevai gautu is darzelio surasyta ivykio raporta: kada, kas atsitiko, kokiu priemoniu buvo imtasi. Kaltininkas raporte nebutu ivardintas. Jei turetumete kokiu medicininiu islaidu del ju galetumete aiskintis su darzeliu , o ne su kaltininko tevais. Jokie tiesioginiai pasiaiskinimai su kaltuoju vaiku neimanomi. Tam yra aukletojos. Jei jusu vaikas yra skariaudikas, su jumis bus pasikalbeta. Jei vaikas piktybiskai elegiasi kitu atzvilgiu ir nesikeicia bus pasiulyta palikti darzeli.
O Dieve kokiu mameliu yra, neduok Dieve su tokiu mameliu vaikais savo vaika i viena darzeli leist, nes speju patys ne angeliukai, o kai nukencia tragedija didziausia. Ydomu kaip jaustusi tokie teveliai jei snd jie sask pateikia o rytoj kiti tevai nes ju vaikas kazka pastums.Reikia aiskint vaikui, kas grazu ir galima ir kas ne.As saviskiui kiekviena diena sakau, negalima mustis, jei tave kas mus parodyk niu niu niu, tai vaikas geras klauso.Vakar is darzelio pasiemiau, skundesi kad vienas vaikas begdamas atsitrenke, kitas iznybo.Tai gal man kaip moraline zala db tevus po teismus tampyt, lai atsipraso. Visur yra ribos brangieji, ir supratimas.Tikrai nepalaikau tokiu ale tevu, kas bus mokykloj tada? lakstys iki 8 klases teveliai su cekiukais pas mokytojus, nes ju vaikui padnoske pastate.Bego abudu, ir as manau abu kalti.
QUOTE(Sigitukas @ 2011 01 22, 00:33) O Dieve kokiu mameliu yra, neduok Dieve su tokiu mameliu vaikais savo vaika i viena darzeli leist, nes speju patys ne angeliukai, o kai nukencia tragedija didziausia. Ydomu kaip jaustusi tokie teveliai jei snd jie sask pateikia o rytoj kiti tevai nes ju vaikas kazka pastums.Reikia aiskint vaikui, kas grazu ir galima ir kas ne.As saviskiui kiekviena diena sakau, negalima mustis, jei tave kas mus parodyk niu niu niu, tai vaikas geras klauso.Vakar is darzelio pasiemiau, skundesi kad vienas vaikas begdamas atsitrenke, kitas iznybo.Tai gal man kaip moraline zala db tevus po teismus tampyt, lai atsipraso. Visur yra ribos brangieji, ir supratimas.Tikrai nepalaikau tokiu ale tevu, kas bus mokykloj tada? lakstys iki 8 klases teveliai su cekiukais pas mokytojus, nes ju vaikui padnoske pastate.Bego abudu, ir as manau abu kalti.  Protingiausias pasakymas per visa tema
Tarp darželinių ginčų nagrinėjimo teismuose ir visiško problemų ignoravimo yra dar visa eilė būdų, kaip spręsti konfliktus.
QUOTE(INGirJANG @ 2011 01 21, 19:27) Na atsitiko tai darželyje... o kiek kartų tai atsitinka namie, kai susipeša brolis ir sesuo  Kas neturi poros vaikų, manau tas ir nesupranta 
Kasandra81
2011 01 26, 12:52
Sveikos, mielos mamytės Na, įvairių nuomonių pateikėte, ačiū visoms Taigi, atomazga... Įvyko susitikimas. Susitikimo metu paaiškėjo, kad vaikai susitumdė (auklėtojų versija) bet mano vaikas nenukentėjo, dėl to jis ir liko kaltesnis. Sakė, kad abu berniukai yra geri vaikai ir nėra nei mušeikos, nei kokie piktybiniai smurtautojai. Paminėjo, kad dažnai kartu žaidžia... Mama, prirašiusi apie mano vaiką visokių iš piršto laužtų "grožybių" pareiškė, kad jai kitos mamos tai papasakojo. Taip pat pareiškė, kad ji ką nori, tą ir rašo... O auklėtojos dievagojosi, kad pirmą kartą girdi tuos dalykus, kas yra parašyta. Taigi, šiais laikais reikia būti pasiruošusiom viskam... Susitikimo metu atsiprašiau berniuko mamos. Nebuvo sunku atsiprašyti ir visai ne dėl to, kad kitą kartą sąskaitų nepateiktų, kaip rašėte, bet nuoširdžiai gailėjau to vaikiuko...kaip mama. Bet nemanau, kad už kiekvieną apibrozdinimą reikėtų atsiprašinėti. Kitaip, mes daugiau nieko neveiksime, tik atsiprašinėsime vieni kitų. O kur dar mokyklos metai?.. Pati atsiprašymo už savo vaiko šmeižtą nesulaukiau... Beje, administracija ne pati ėmėsi aiškintis šį įvykį, greičiau ji buvo priversta, nes buvo pateiktas skundas. Net papriekaištavo, kad auklėtojos grupės ribose nesugebėjo susitvarkyti. Taigi, va tokia istorija
VBS pasidarbavo pilnu tempu
Cia vaikai ir mazi, tevai siuo atveju neatsakingi nes vaikai darzelyje, taigi saskaita jai ir pateikti tai tik aukletojai, kadangi tuo momentu jos buvo atsakingos uz vaikus Papildyta:QUOTE(PA-ry-žius @ 2011 01 21, 20:16)  Bet LT zmones ir sukandziotus vaikus sutinka pasiimti is darzelio.. Tolerancijos virsune. Tik kaip visada ne vietoje. Negi suzinojus , kad tavo vaikas uzgavo, ir stipriai, kita, taip sunku susisiekti su tevais ir atsiprasyti??? Paziurekit toliaus savo darzu, - jei jums gerai, kad jusu vaikai apkramti, apstumdyti, gal kitiems tevams ne.. Ambicijos mat sukilo, kad kompensacijos paprase - tai gal smegeneles prades dirbti kita karta, kai vaikas ka vel "stumtels". O kaip kitaip, kai sumokesit, kita karta lengviau liezuvis tars "atsiprasau". Nebutu to reikalo ir administracija isputus... Bet tai jetau o jau jusu vaikai auksiniai ane, jau nieko per visa vaikyste net netycia nepastume nepadare Tarp vaiku, bendravime tai ir vyksta be to niekada beapseita, juk jie ir mokosi apsigint , isgyvent, juk cia gyvenimo mokykla, kiek vaiku gyvenime nebandes ikasti va sugalvojo tokia naujove ir pabande viena kart darzelyje, kuo tevai kalti?ar turi maza vaika pasisodint ir skaityt litanija apie visus imanomus pazeidimus kad taip negalima daryti? juk mokai vaika kai matai kad jis daro kazka ne taip.O ka kalbet apie netycini susistumdyma, tiem vaikam net tai neuzsifiksuoja, o suzeidimas tik pasekme,tuo tarpu nei vienas nei antras vaikas nesupranta kodel tai atsitiko.Kuo cia deta mama? Kuo isvis kas vyksta darze kalti tevai, kuriu tuo metu nera net salia? Juk vaikai - ugdymo istaigoje kuri aukleja, mokina vaikus, priziuri.Tai kur aukletojos buna kai visa tai vykst? sedi kitoj grupej kava geria, va tai jums normalu?kodel jos neaiskina vaikam ir nemokina kad butent taip elgtis negalima, juk tevai nemato kaip vaikai elgesi darzelyje, o kaip mama turetumet zinoti kad baudimas ar barimas vaiko uz kazka jau praejus nemazai laiko po blogo poelgio poveikio neturi jokio. Dar pasikartosiu, manau uz tai kas vyksta darzelyje turi atsakyti aukletojos ir tik jos!
sena niekšė
2011 01 28, 17:44
QUOTE Susitikimo metu atsiprašiau berniuko mamos. Nebuvo sunku atsiprašyti ir visai ne dėl to, kad kitą kartą sąskaitų nepateiktų, kaip rašėte, bet nuoširdžiai gailėjau to vaikiuko...kaip mama. Bet nemanau, kad už kiekvieną apibrozdinimą reikėtų atsiprašinėti. Kitaip, mes daugiau nieko neveiksime, tik atsiprašinėsime vieni kitų. O kur dar mokyklos metai?..
šiaip tai elementarus mandagumas yra atsiprašyt visada, kai sukeli žmogui kokį tai nepatogumą. net jei netyčia gatvėj pastūmei ar užmynei ant kojos.  ar kitas žmogus supyks, ar pasakys kad nieko tokio -- čia jau kita šneka.
PA-ry-žius
2011 02 07, 11:52
QUOTE(Milux @ 2011 01 27, 18:45) Cia vaikai ir mazi, tevai siuo atveju neatsakingi nes vaikai darzelyje, taigi saskaita jai ir pateikti tai tik aukletojai, kadangi tuo momentu jos buvo atsakingos uz vaikus Papildyta:Bet tai jetau o jau jusu vaikai auksiniai ane, jau nieko per visa vaikyste net netycia nepastume nepadare Tarp vaiku, bendravime tai ir vyksta be to niekada beapseita, juk jie ir mokosi apsigint , isgyvent, juk cia gyvenimo mokykla, kiek vaiku gyvenime nebandes ikasti va sugalvojo tokia naujove ir pabande viena kart darzelyje, kuo tevai kalti?ar turi maza vaika pasisodint ir skaityt litanija apie visus imanomus pazeidimus kad taip negalima daryti? juk mokai vaika kai matai kad jis daro kazka ne taip.O ka kalbet apie netycini susistumdyma, tiem vaikam net tai neuzsifiksuoja, o suzeidimas tik pasekme,tuo tarpu nei vienas nei antras vaikas nesupranta kodel tai atsitiko.Kuo cia deta mama? Dar pasikartosiu, manau uz tai kas vyksta darzelyje turi atsakyti aukletojos ir tik jos! Tai taip ir stumdomes, aukletojos - kalti tevai...; mamos - kaltos aukletojos.. Tik ar nuo to geriau vaikams??
mamagazele
2011 02 07, 19:23
QUOTE(Kasandra81 @ 2011 01 07, 15:00) Mielos Mamytės, noriu pasitarti, kaip elgtis iškilusioje situacijoje Mano vaikui 3,5 m. ir jis darželyje sužeidė kitą vaiką. Pastūmė berniuką, tas nukrito ir į kampą susižeidė žandą. Pasikalbėjau su savo sūnumi, jis sakė, kad pastūmė netyčia. Auklėtojos sako, kad berniukai susistumdė pakeliui į tualetą. Dabar sužeisto beniuko tėvai pateikė sąskaitas už kremus ir tepalus, kuriuos pirko žaizdelei gydyti. Nežinau, kaip elgtis... Ar turiu apmokėti tas sąskaitas? Mano vaikas judrus, bet nėra piktybinis. Jis taip pat buvo sužeistas (apkandžiotas) darželyje ir taip pat buvo žaizdos. Tačiau nereikalavau jokių kompensacijų, nes suprantu, kad vaikai maži ir visko gali pasitaikyti. Kita vertus, jeigu jau kalbėti apie atsakomybę, tai už vaikų saugumą darželyje turėtų atsakyti auklėtojos. Tai va ir nežinau, kaip teisingai pasielgti? Gal kuriai buvo atsitikusi panaši istorija, pasidalinkite patirtimi arba tiesiog patarkite  sveika, mano nuomone tai keistuoliai tevai tie manisksi eina i darza irgi yra judrus, ir ji yra apkandzioje ir jis idreskesa r pastumes vaika..ir ka, aukletojos bedos kad nesuziuri ir beto tai yra vaikai....kokie cia dar atlygiai, nesamone!!!!!!!!!!
|
|