Senoji1 tema http://www.supermama.lt/forumas/http://www.supermama.lt/forumas/index.php?showtopic=228100Senoji 2 tema http://www.supermama.lt/forumas/http://www.supermama.lt/forumas/index.php?showtopic=647315Senoji 3 tema http://www.supermama.lt/forumas/http://www.supermama.lt/forumas/index.php?showtopic=656079Senoji 4 tema http://www.supermama.lt/forumas/http://www.supermama.lt/forumas/index.php?showtopic=678362Bekase, pasiūlymo nuskanuot 500 puslapių aš gal net nekuomentuosiu  Bet man neatrodo visiškai teisinga, kad kai kurių vaikų tėvai turi pirkt papildomus knygų komplektus (arba skanuot visus vadovėlius  ) už kelis šimtus litų, arba jų vaikams teks nešt kur kas sunkesnę kuprinę. Kai tuo tarpu kitiems pirmokėliams yra normali tvarka. Žinoma, kad jums tai "problema lygioj vietoj", todėl kad tai ne jūsų šimtinės ir ne jūsų pirmokas.
vaiddda-d
2011 03 02, 12:37
As pirma Aciu uz nauja tema
Vaižgante, aš žinoma esu tos sovietinės mokyklos (kalėjimo) sugadinta, gal todėl ir nelabai įsivaizduoju kaip skaitymas ir rašymas "uždaro mąstymą".
QUOTE(Etra @ 2011 03 02, 12:49) Vaižgante, aš žinoma esu tos sovietinės mokyklos (kalėjimo) sugadinta, gal todėl ir nelabai įsivaizduoju kaip skaitymas ir rašymas "uždaro mąstymą". mastyma uzdaro ne skaitymas ir rasymas, o tai, kaip to mokoma
QUOTE(vaižgantė @ 2011 03 02, 12:48) Man nenuostabu, kad čia rašančios mamos pasisako prieš tai, kad Ilja nemoka rašyti ir skaityti bei nelanko mokyklos. Nelanko mokyklos ir jo trys broliai ir sesuo. Ar gali moteris, užaugusi standartinėje kalėjimo tipo mokykloje, laisvai mąstyti? Negali. Nes tie 11- 12 mokymosi metų uždarė jos mąstymą į narvą. Kaip tokia moteris gali suprasti, kad vaikas ir yra toks kūrybiškas būtent todėl, kad turi tikrą vaikystę, kad jis gali mokytis to, ko nori, nes tėvai tam skiria daug dėmesio, jis auga gamtoje, tarp brolių ir sesers. Tekstus užrašo jo mama, todėl jis gali nevaržomai juos išsakyti norima forma. Pasodinkit tokį vaiką į mūsų mokyklos suolą, ir jis taps nelaimingas ir užsidarys savyje. Tikiu- Fareli vaikai užaugs laimingais ir sėkmingais žmonėmis. Jiems pasisekė- talentingi vaikai gimė išmintingų tėvų šeimoje. Fareli planuoja LT steigti savo mokyklą (ji visiškai nebus panaši į LT esančias). Dalyvauju tos mokyklos organizacinėje veikloje. Džiugu, kad tokie žmonės atvažiuoja į Lietuvą ir mėgina jai padaryti ką nors gero, nes mūsų kartos, prarastosios kartos, sugniuždytų smegeninių kartos, nesugeba mąstyti laisvai... Pati Fareli taip pat beveik nelankė mokyklos, bet jos išsilavinimas yra stulbinantis...Kai ji kalba, toks jausmas, kad ji nusimano daugybėje sričių, pradedant lingvistika, baigiant techniniais mokslais. Vaižgante, reikia taip suprasti, kad va tu viena tik atsilaikei prieš ,,kalėjimo tipo mokyklą'' ir dabar tik tu viena ,,laisvai mastai''? Kitos čia tai jau kvailos, nekūrybingos, nelaimingos, o jų vaikai tai išvis vargeli tu vargeli, kaip nuskriausti, nes mokosi skaityti ir rašyti. Kada tu suprasi, kad čia tik tavo nuomonė, nieko bendro neturinti su realybe. Ir tu turi teisę taip manyti, kaip tau patinka, bet neturi teisės žeminti kitų žmonių mąstančių kitaip, mokyklos,kurioje tu nesugebėjai dirbti ir sau patinkančių dalykų iškelti kaip didžiausio gėrio, kuris būtinai turi būti priimtinas visiems be išlygų, kitaip tos mamos nieko nesupranta. Man toks jausmas, kad tu vaikystėje kažkaip na nepritapai mokykloje, gal būt kieme prie draugų ir tau buvo skaudu, todėl jauti nuoskaudą ir todėl tu vis dar neišaugai iš to amžiaus, kad vis dar esi tas vaikas, kuris na nori kažkaip priešintis nežinia kam, nežinia dėl ko, galvoji,kad kažkas kaltas dėl to, nors realiai tikriausiau tu pati, todėl tavyje yra didžiulis noras prieštarauti viskam kas susiję su mokykla, su bet kokiu standartu. Todėl viską kas nors kiek prieštarauja esamai mokyklai, mokymo sistemai tu tiesiog aukštini, laikai pavyzdžiu, man atrodo net neįsigilinusi į viską. Suauk vieną kartą. Aš nesakau, kad viskas mokykloje puiku, tikrai yra trūkumų, yra gerų ir prastų mokytojų, tačiau turi suprasti , kad labai daug vaikų ten yra laimingi, ir jie visai nėra, pagal tave, kažkokio sutrikusio, nelaisvo mastymo. Sakai, kad mama užrašo jo mintis, tai visgi raštas kaip suprantu yra reikalingas dalykas ar ne? Kas užrašytų jei visi neraštingi būtų, kam reikalingos jo knygos būtų jei visi skaityt nemokėtų. Papildyta:QUOTE(ragnez @ 2011 03 02, 13:52) mastyma uzdaro ne skaitymas ir rasymas, o tai, kaip to mokoma  Bet čia tai kaip suprantu iš vis nemokoma nei skaityti nei rašyti, ir tai laikoma visai geru dalyku.
QUOTE(ragnez @ 2011 03 02, 13:52) mastyma uzdaro ne skaitymas ir rasymas, o tai, kaip to mokoma  Praeitoj temoj buvo kalbėta apie vaikus - genijus, nemokančius nei skaityti, nei rašyti. Ne apie mokymo procesą, o tik minimas pats faktas . Manau, kad visai įmanoma išmokyti ir skaityti, ir rašyti, nežalojant vaiko kūrybiškumo. Man tikrai sunku įsivaizduoti, kaip šiandieninėj visuomenėj gyventi savarankišką gyvenimą, neturint tokių žinių (žiūrint grynai iš praktinės pusės). Net ir būnant genijum.
Na, ir prikalbejot Vos speju skaityti.... O as labai noreciau (nes pati to nemoku daryti), kad musu mokyklose ugdymo ir mokymosi procesai butu organizuojami taip, jog skatintu vaiko samoninga motyvacija mokytis. ne del to, kad reikia teciui arba mamai, arba mokytoja prastai ivertins, o del to kad jis labai nori to ismokti. Anoje temoje kazkas is merginu rase del ivertinimu (praktiskai vertina kasdien). O pas mus nea. Vertinimas tomis raidelemis buvo tik vieninteli karta praejus pusmeciui ir pasiekimu knygeleje. Paprastai mokytoja kazka paraso sakinuku. Papildyta:O kada gi genijams buvo lengva
QUOTE(Etra @ 2011 03 02, 12:58) zinoma. vaika galima ismokyti bet ko. klausimas kam ir kodel to reikia. kas trukdo ziureti i geniju kaip i isimti, o ne visaip stengtis ji padaryti kuo panasesni i visus kitus zmones? ar gali isivaizduoti sekspyra mokykloje, gaunanti su liniuote per nagus uz negrabu rasta ar klaidas? ar noretum buti sekspyro mokytoja arba mama?
QUOTE(janna @ 2011 03 02, 14:19) Anoje temoje kazkas is merginu rase del ivertinimu (praktiskai vertina kasdien). O pas mus nea. Vertinimas tomis raidelemis buvo tik vieninteli karta praejus pusmeciui ir pasiekimu knygeleje. Paprastai mokytoja kazka paraso sakinuku. Papildyta:O kada gi genijams buvo lengva  Čia pas mano vaiką  Tikrai įvertinimus gauna kone kasdien, būna, kad ir iš kelių dalykų tą pačią dieną (pvz. vakar gavo 3 įvertinimus - iš lietuvių rašymo, skaitymo ir matematikos). Plius kas mėnesį mokytoja prie pastabų parašo bendrą pasiekimų, elgesio vertinimą.
Ingėnas
2011 03 02, 13:41
Na aš nesijaučiu nei sovietmečio (vėliau Sąjūdžio laikmečio ir nepriklausomybės pradžios) mokymosi sistemos sugadinta, nei juo labiau prarastąja karta  Jokių nuoskaudų savo mokytojams/dėstytojams pati neturiu. Ir galiu pasakyti, kad kai mokiausi/studijavau aš, man buvo žymiai paprasčiau ir lengviau, nei kad dabar mano atžalai. Dabar belieka tik užjausti dukrą, mane gąsdina tas didelis krūvis ir beprotiškas lėkimo tempas nuo mažų dienų QUOTE(Etra @ 2011 03 02, 12:28) Bekase, pasiūlymo nuskanuot 500 puslapių aš gal net nekuomentuosiu  Bet man neatrodo visiškai teisinga, kad kai kurių vaikų tėvai turi pirkt papildomus knygų komplektus (arba skanuot visus vadovėlius  ) už kelis šimtus litų, arba jų vaikams teks nešt kur kas sunkesnę kuprinę. Kai tuo tarpu kitiems pirmokėliams yra normali tvarka. Žinoma, kad jums tai "problema lygioj vietoj", todėl kad tai ne jūsų šimtinės ir ne jūsų pirmokas. Aš drįstu manyti, kad problema Etros mokytojoje (o gal jos dukros lankomos mokyklos pasirinktuose mokymosi metoduose). Nes tokie mokslo krūviai nuo mažų dienų gali bet ką traumuoti ir privesti pamažu neapkęsti mokyklos Maniškei irgi būna namų darbų, bet po kelias valandas kasdien tikrai nesėdi.
QUOTE(ragnez @ 2011 03 02, 14:29) zinoma. vaika galima ismokyti bet ko. klausimas kam ir kodel to reikia. kas trukdo ziureti i geniju kaip i isimti, o ne visaip stengtis ji padaryti kuo panasesni i visus kitus zmones? ar gali isivaizduoti sekspyra mokykloje, gaunanti su liniuote per nagus uz negrabu rasta ar klaidas? ar noretum buti sekspyro mokytoja arba mama? Jei klausim, ar reikia mokėt skaityti ir rašyti, manau, kad reikia. Nesupraskit neteisingai, aš nesibaisiu tais "beraščiais" genijais ar jų mamom, nenorinčiom uždaryti kūribiškumo. Aš nepateikiu raštingumo kaip neišvengiamybės. Tiesiog man kyla klausimas, ar jei genijus mokės rašyti, ar tai sumenkins jo neeilinius gebėjimus? Ar mokantis skaityti genijus jau nebebus išimtis? Manu, kad elementarios žinios net ir genijams gyvenime praverčia  Taip, galiu įsivaizduoti šekspyrą, gaunantį per nagus  Beje, jei jis nebūtų išmokytas rašyti ir skaityti, klausimas, ar būtų jo genialumas atsiskleidęs.
QUOTE(Etra @ 2011 03 02, 13:32) Čia pas mano vaiką  Tikrai įvertinimus gauna kone kasdien, būna, kad ir iš kelių dalykų tą pačią dieną (pvz. vakar gavo 3 įvertinimus - iš lietuvių rašymo, skaitymo ir matematikos). Plius kas mėnesį mokytoja prie pastabų parašo bendrą pasiekimų, elgesio vertinimą. va ir sakau, kaip keista  atrodo tvarka viena ir ta pati ir tuo paciu kaip skiriasi genijai, del to ir yra genijai, kad jie nebuvo, nera ir kazin ar kada nors bus dauguma. manau, pasaulyje, vietos uzteks viesiems  man kazkodel atrodo, kad kalbama vis tik ne apie rastingumo reikalinguma ar ne. o apie tai kada ji igyti? jug niekur nera pasakyta kad raides reikia ismokti rasyti 6-riu ar 7-riu metu. o jei ir pasakyta tai kuo grindziamas toks teiginys? tik todel kad taip priimta? o kodel ne 9-riu, ar tokiame amziuje jau beviltiska? arba kodel tuomet ne nuo 3-ju ar 4-riu? ir panasiai. ar ne cia ir bus paslepta visa "ismintis". zmones begalo skirtingi. ir visiems ateina savo laikas, labai individualiai. kaip laiko atzvilgiu taip ir tam tikros veiklos. galbut tas berniukas pajus poreiki skaitymui ar rasymui budamas 11-kos, ir tai ka mokinasi statistinis vaikas metus, sis vaikas ismoks per pora savaiciu?
QUOTE(ragnez @ 2011 03 02, 14:29) kas trukdo ziureti i geniju kaip i isimti, o ne visaip stengtis ji padaryti kuo panasesni i visus kitus zmones? O kas pasakys, kuris yra genijus? Ar šitas berniukas genijus? Šiuo metu labai tuo abejoju, nes jo veikla nepadarė jokios išskirtinės reikšmės visuomenei. Jis tiesiog kitoks, bet ar genijus?
etra, kenkia ne zinios - kenkia per didelis susitelkimas i "elementarius dalykus" ir metodiskos pastangos visus vaikus uzmauti ant vieno kurpalio.
QUOTE(Ingėnas @ 2011 03 02, 14:41) Aš drįstu manyti, kad problema Etros mokytojoje (o gal jos dukros lankomos mokyklos pasirinktuose mokymosi metoduose). Nes tokie mokslo krūviai nuo mažų dienų gali bet ką traumuoti ir privesti pamažu neapkęsti mokyklos Maniškei irgi būna namų darbų, bet po kelias valandas kasdien tikrai nesėdi. Manau, kad tokia situacija nereta provincijos mokyklose ir ypač su vyresnės kartos mokytojomis....Iš dalies džiaugiuosi, kad mano mergaitė šaltų nervų ir visiškai nepergyvena dėl įvertinimų, neima į galvą, jei kažką užmiršta padaryti, išmokti, pasiimti.
Ingėnas
2011 03 02, 13:48
QUOTE(janna @ 2011 03 02, 13:42) genijai, del to ir yra genijai, kad jie nebuvo, nera ir kazin ar kada nors bus dauguma. manau, pasaulyje, vietos uzteks viesiems  Bet genijai dažniausia būna vienu kažkuriuo aspektu, ne viskam. Vienas gal ypatingai gabus muzikai, kitas - informacinėms technologijoms, trečias turi potencialą tapti rašytoju ar menininku. Bet tai nereiškia, kad turėdamas kažkokį ypatingą gabumą neturi mokėti nors minimaliai elementariausių kasdienių dalykų. Kitu atveju šiaip ar taip jis bus priklausomas nuo kažko.
QUOTE(ragnez @ 2011 03 02, 14:46) etra, kenkia ne zinios - kenkia per didelis susitelkimas i "elementarius dalykus" ir metodiskos pastangos visus vaikus uzmauti ant vieno kurpalio. Ar išmokimas skaityti bus per didelis susitelkimas į elementarius dalykus? na, nemanau, kad tai toks sudėtingas ir ilgai trunkantis procesas, kad jo metu būtų išsunktos visos potencialios genijaus galimybės. Aš nesakau, kad teisinga vaikus spausti mintinai kalti kirčiavimo, sintaksės ir kt. taisykles, jei tai vaikui neįdomu, jis tam neturi polinkio. Ar daugeliui šių taisyklių prisireikia gyvenime?  Bet ar daug pažįstat žmonių, kuriems gyvenime neprisireikė skaitymo ir rašymo?
 na tiek to. tuscias pokalbis.
Dėl namų darbų, tai pas mus galima sakyti visai neužduoda. Na persiskaito kasdien Pupoje tekstą namuose ir viskas. Labai retai kai ko nors nesuspėja, tai pabaigia, bet retai.
vaižgantė
2011 03 02, 14:06
QUOTE(ragnez @ 2011 03 02, 13:54) ar kas nors ivertino, kiek kurybinio potencialo suzlugdoma bandant be atodairos kiekvienam vaikui i galva ikalti "elementarius dalykus"? galiausiai, kalbant apie konkretu vaika, Ilia, kuris budamas devyneriu, nemoka skaityti ir rasyti, nors mielai kuria eilerascius ir filosofuoja. is kur toks isitikinimas, kad budamas, tarkim, vienuolikos ar dvylikos, jis vis dar nemokes rasyti ir skaityti? Na, gal jūs dar apie Iljos sesutę pasižiūrėkit- ji niekur nesimokė tapyti, ji pati išmoko groti pianinu ir kurti muziką- http://www.dharma.lt/lt.php/renginiai/indi...kiane-kramarik/Gal pradžiai užteks šito jos paveiklso, kurį ji nutapė būdama 8 m.-  Prieš porą savaičių mano Centre buvo pristatomas filmas apie eksperimentines Vokietijos mokyklas, skirtas vaikams, kuriems netinka dabartinė švietimo sistema,- "Ateities laboratorijos". Vakar autorius man atvežė filmą apie Lietuvos mokyklas "Atrask sėkmę". Jis buvo sukurtas pažiūrėjus mano anksčiau minėtą filmą. Žiūrint man verkti norėjosi... Džiaugiuosi, kad lankydamasi renginiuose, kuriuose susitinka Akiane ir Iljos mama Fareli su besidominčiais mokyklos kūrimu, susipažįstu su sveikai mąstančiais žmonėmis. Manęs visiškai nestebina priešiškumas šioje temoje. Pripažįstat jūs ar ne, bet visų mūsų mąstymas yra suluošintas, esam tarsi vištos, užaugintos tamsiame vištininke, lemputė užsidega, visos vištos vienu metu padeda kiaušinius ir lemputė vėl užgesinama. Dažnos mūsų vaikai būtų genijai, jei mes pačios jų nesuluošintume ir neleistume mokymo įstaigoms jų luošinti. Mes nemokame didžiuotis savo vaikais, mes neskatiname savo vaikų, mes neklausinėjame jų, ką jie norėtų šiame gyvenime veikti, nes mus augino lygiai taip pat...
Neįsižeiskit, Vaižgante, bet priešiškumas sklinda būtent iš jūsų  Jei nemąstom taip kaip jūs, tai esam vištos, suluošintos ir dar savo vaikus luošinam. Nenorit kaip vaikai būtų mokomi pagal vieną kurpalį, bet jei mes beatodairiškai priimtumėm jūsų idėjas, nemąstydamos, nesvarstydamos, nediskutuotamos, tai ar nebūtume tos pačios vištos? Jūsų puoselėjamos idėjos įdomios ir vertos dėmesio, bet tai kaip jūs jas pateikiat man kažkuo kelia panašumų su sektomis (jei skelbiamų tiesų nepriimi kaip nesvarstytinos ir vienintelės tiesos, esi priešas).
vaižgantė
2011 03 02, 14:21
QUOTE(Etra @ 2011 03 02, 14:16) Neįsižeiskit, Vaižgante, bet priešiškumas sklinda būtent iš jūsų  Jei nemąstom taip kaip jūs, tai esam vištos, suluošintos ir dar savo vaikus luošinam. Nenorit kaip vaikai būtų mokomi pagal vieną kurpalį, bet jei mes beatodairiškai priimtumėm jūsų idėjas, nemąstydamos, nesvarstydamos, nediskutuotamos, tai ar nebūtume tos pačios vištos? Jūsų puoselėjamos idėjos įdomios ir vertos dėmesio, bet tai kaip jūs jas pateikiat man kažkuo kelia panašumų su sektomis (jei skelbiamų tiesų nepriimi kaip nesvarstytinos ir vienintelės tiesos, esi priešas). Ar aš parašiau kur nors "jūs esate suluošintos"? Aš rašiau "mes esame suluošinti". Mane visuomet domino, kodėl lietuviai taip ilgai neturėjo rašto, ir dabar žinau, kodėl. Jis išties nebuvo reikalingas, o jo atsiradimas prisidėjo prie mūsų tautos degradavimo. Žyniai materiją kūrė naudodami jėgos žodžius. Juos užrašius ant popieriaus, jėgos žodžiai praranda savo galią... http://www.lrt.lt/archyvas/?channel=234939...6598_1298550758 (radijo laida, kurioje kalba Akiane ir Fareli).
Ingėnas
2011 03 02, 14:21
QUOTE(vaižgantė @ 2011 03 02, 14:06) Pripažįstat jūs ar ne, bet visų mūsų mąstymas yra suluošintas, esam tarsi vištos, užaugintos tamsiame vištininke, lemputė užsidega, visos vištos vienu metu padeda kiaušinius ir lemputė vėl užgesinama. Dažnos mūsų vaikai būtų genijai, jei mes pačios jų nesuluošintume ir neleistume mokymo įstaigoms jų luošinti. Mes nemokame didžiuotis savo vaikais, mes neskatiname savo vaikų, mes neklausinėjame jų, ką jie norėtų šiame gyvenime veikti, nes mus augino lygiai taip pat... vaižgante, bent aš laikausi nuomonės, kad savo tiesų, kaip ir tikėjimo, prievarta brukti negalima. Kalbu apie tas altenatyviąsias mokyklas  Kiekvienas žmogus turi teisę rinktis pats. O tas atvedinėjimas į tiesos kelią bent man asmeniškai nėra priimtinas. O tie žodžiai "suluošintas", "luošinamas" ir pan. kuo dažniau jie bus kartojami sau(ar savo vaikui), tuo labiau galima jais įtikėti.
QUOTE(vaižgantė @ 2011 03 02, 15:06) Manęs visiškai nestebina priešiškumas šioje temoje. Pripažįstat jūs ar ne, bet visų mūsų mąstymas yra suluošintas, esam tarsi vištos, užaugintos tamsiame vištininke, lemputė užsidega, visos vištos vienu metu padeda kiaušinius ir lemputė vėl užgesinama. Dažnos mūsų vaikai būtų genijai, jei mes pačios jų nesuluošintume ir neleistume mokymo įstaigoms jų luošinti. Mes nemokame didžiuotis savo vaikais, mes neskatiname savo vaikų, mes neklausinėjame jų, ką jie norėtų šiame gyvenime veikti, nes mus augino lygiai taip pat... Pasikartosiu, bet čia tik tau taip atrodo,kad suluošintas, bet tai nėra realybė. Jeigu TAVO mąstymas suluošintas ir tu tą jauti, tai tikrai nesiginčysiu. Matyt taip ir yra. Aš didžiuojuosi savo vaikais, skatinu eiti, siekti, ieškoti, suklydus vėl pabandyti, klausiu ko jie nori šiame gyvenime, atsižvelgiu į jų norus-mes esam laisvi ir laimingi žmonės. Bet matyt tau sunku tai suprasti, nes pati užstrigai kažkur ir niekaip nesugebi ištrūkti.
vaižgantė
2011 03 02, 14:28
QUOTE(Ingėnas @ 2011 03 02, 14:21) vaižgante, bent aš laikausi nuomonės, kad savo tiesų, kaip ir tikėjimo, prievarta brukti negalima. Kalbu apie tas altenatyviąsias mokyklas  Kiekvienas žmogus turi teisę rinktis pats. O tas atvedinėjimas į tiesos kelią bent man asmeniškai nėra priimtinas. Jus supažindinu su tuo, kas vyksta Lietuvoje. Kantriai skaitau jūsų šnekas apie vaikų vertinimą, dabar- ištisą diskusiją apie kuprines, tarsi jos yra kažkoks svarbiausias dalykas pirmoko gyvenime, kad juo verta pradėti rūpintis jau kovo mėnesį. Kažkodėl nė viena būsimo pirmoko mamytė neužklydo su kažkokiais kitokiais klausimais- pvz., kokių gebėjimų reikia vaikui pirmoje klasėje, gal žinot kokią pradinę mokyklą, kur skiriamas dėmesys vaiko emocinio intelekto ugdymui ar pan.
Ingėnas
2011 03 02, 14:35
QUOTE(vaižgantė @ 2011 03 02, 14:28) Jus supažindinu su tuo, kas vyksta Lietuvoje. Kantriai skaitau jūsų šnekas apie vaikų vertinimą, dabar- ištisą diskusiją apie kuprines, tarsi jos yra kažkoks svarbiausias dalykas pirmoko gyvenime, kad juo verta pradėti rūpintis jau kovo mėnesį. Kažkodėl nė viena būsimo pirmoko mamytė neužklydo su kažkokiais kitokiais klausimais- pvz., kokių gebėjimų reikia vaikui pirmoje klasėje, gal žinot kokią pradinę mokyklą, kur skiriamas dėmesys vaiko emocinio intelekto ugdymui ar pan. Na dabar pabūsiu bjauri  Tiesą sakant, į tokio pobūdžio postus aš žiūriu kaip į savireklamą. Savo būsimos mokyklos ar kažko pan. Apie reikiamus pirmoko gebėjimus kam įdomu galima susirasti informacijos visagaliame internete. O jei iškyla konkretus klausimas, norisi diskusijų, juk ir diskutuojame. Apie emocinį intelektą turbūt ne viena iš šia rašančių oi kiek girdėję.
QUOTE(vaižgantė @ 2011 03 02, 15:28) Jus supažindinu su tuo, kas vyksta Lietuvoje. Taip išeina jei ne tu, tai mes nieko nežinotume kas vyksta Lietuvoje.
vaižgantė
2011 03 02, 14:49
QUOTE(Aimeja @ 2011 03 02, 14:38) Taip išeina jei ne tu, tai mes nieko nežinotume kas vyksta Lietuvoje.  Ar galėtum papasakoti, ką tu asmeniškai nuveikei savo vaiko mokykloje? Ar žinai, kad šiuo metu susidarius palanki situacija naujų darželių ir mokyklų steigimui? Kad suaktyvėjo Lietuvos tėvų forumo veikla? Kad šį šeštadienį Kaune vyks svarbus jo suvažiavimas? Ingėnai, nekuriu savo mokyklos, užsiimu švietėjiška veikla. Tai nėra savireklama. Va ir šitos bjaurios diskusijos metu šį tą pažiūrėjot, pamatėt, paklausėt, nes anksčiau kiek dėjau nuorodas- efektas nulinis. Svarbiau vertinimai ir abėcėlės mokymasis...
Vaižgante, bet gi jūs tą diskusiją ir darot bjauria  Taip, yra tėvų kuriems rūpi ir kuprinė, ir abėcėlė, ir vertinimai. Na, kodėl jus tai taip piktina? Tai mums netrukdo skaityt ir to, ką jūs parašot, ir pažiūrėt jūsų dedamų nuorodų. Jūsų gi niekas neverčia diskutuot apie kuprines ir penalus, kodėl jūs taip norit, kad visi čia diskutuotų tik apie jums rūpimus dalykus. Kiekvienas žmogus vaiko auginime turi savus prioritetus . Beje, kas žino, kas yra teisinga, o kas - ne?
QUOTE(vaižgantė @ 2011 03 02, 15:49) Ar galėtum papasakoti, ką tu asmeniškai nuveikei savo vaiko mokykloje? Ar žinai, kad šiuo metu susidarius palanki situacija naujų darželių ir mokyklų steigimui? Kad suaktyvėjo Lietuvos tėvų forumo veikla? Kad šį šeštadienį Kaune vyks svarbus jo suvažiavimas? Va ir šitos bjaurios diskusijos metu šį tą pažiūrėjot, pamatėt, paklausėt, nes anksčiau kiek dėjau nuorodas- efektas nulinis. Svarbiau vertinimai ir abėcėlės mokymasis... Aš asmeniškai nieko nenuveikiau savo vaiko mokykloje, nes tiesiog manau, kad tai nėra ta sritis, kurioje aš turėčiau reikštis. Neesu kompetentinga. Mano indelis tas, kad mano vaikai neskriaudžia kitų, nesityčioja, kad jais nesiskundžia kiti vaikai, kad jie draugiški, ir kad atneša gerą nuotaiką į bendruomenę. Na ir kas? Na tu dar imk ir nurodyk apie ką šioje temoje turim diskutuoti. Na vienam svarbiau abėcelė, kitam vertinimo variantais pasidalinti, kas čia blogo.
Rita003
2011 03 02, 16:06
QUOTE(vaižgantė @ 2011 03 02, 16:49) Ar galėtum papasakoti, ką tu asmeniškai nuveikei savo vaiko mokykloje? Ar žinai, kad šiuo metu susidarius palanki situacija naujų darželių ir mokyklų steigimui? Kad suaktyvėjo Lietuvos tėvų forumo veikla? Kad šį šeštadienį Kaune vyks svarbus jo suvažiavimas? Ingėnai, nekuriu savo mokyklos, užsiimu švietėjiška veikla. Tai nėra savireklama. Va ir šitos bjaurios diskusijos metu šį tą pažiūrėjot, pamatėt, paklausėt, nes anksčiau kiek dėjau nuorodas- efektas nulinis. Svarbiau vertinimai ir abėcėlės mokymasis... O Jums neatrodo, kad Jus su savo TEISINGOM mintim ir TEISINGA nuomone, sukeliate ne susidomejima Jusu TIESOM, bet pati darot sia tema, kaip issireisket "bjauria"?
QUOTE(vaižgantė @ 2011 03 02, 14:21) Žyniai materiją kūrė naudodami jėgos žodžius. Juos užrašius ant popieriaus, jėgos žodžiai praranda savo galią... o jei perleistų per tą velnio mašiną-kompiuterį QUOTE(vaižgantė @ 2011 03 02, 14:28) Jus supažindinu su tuo, kas vyksta Lietuvoje. Kantriai skaitau jūsų šnekas apie vaikų vertinimą, dabar- ištisą diskusiją apie kuprines, tarsi jos yra kažkoks svarbiausias dalykas pirmoko gyvenime, kad juo verta pradėti rūpintis jau kovo mėnesį. Kažkodėl nė viena būsimo pirmoko mamytė neužklydo su kažkokiais kitokiais klausimais- pvz., kokių gebėjimų reikia vaikui pirmoje klasėje, gal žinot kokią pradinę mokyklą, kur skiriamas dėmesys vaiko emocinio intelekto ugdymui ar pan. kuprinė pirmokui yra svarbus dalykas - saugo tiesų stuburą. apie mokyklas galima klausinėti savo miesto-rajono ribose. o ne per visą Lietuvą, ir siųsti tą vaiką kažkur. o kuprines vaikai nešioja visur - miestuose-kaimuose QUOTE(vaižgantė @ 2011 03 02, 14:49) Ar galėtum papasakoti, ką tu asmeniškai nuveikei savo vaiko mokykloje? Ar žinai, kad šiuo metu susidarius palanki situacija naujų darželių ir mokyklų steigimui? Kad suaktyvėjo Lietuvos tėvų forumo veikla? Kad šį šeštadienį Kaune vyks svarbus jo suvažiavimas? taip ir ką? pristeigs mokyklų, kurių baigimo pažymėjimų netvirtins ne tik mūsų įstaigos, bet ir užsieny. ir ką vaikai veiks, išmesti į gyvenimą? seks pasakas patikliems? o dėl ankstyvųjų dailės ir muzikos talentų - tai priklauso nuo tėvų vadybininkų talento. praktiškai kiekvieną vaikų piešinį galiu išliaupsinti, įžvelgti nerealių potėpių ir panašiai. nes jie piešia be jokių standartų, nes niekas jiems nerodė, kaip piešti saulę, medį ar pan. reikia tik rinkti, rėminti ir daryti parodas. o jau pakalbėti ir pristatyti, tai mano vaikai gabūs, tik duok jiems pasireikšti  ir bus genijai. čia tas pats ir su ankstyvaja vaikų fotografine kūryba - kiekvieną kadrą galima atinkamai pristatyti ir publikuoti. ir jei autorius vaikas, bus liaupsinamas už talentą. jei autorius būtų vyresnis, visi smerktų už taisyklių nežinojimą ir pan.
QUOTE(Etra @ 2011 03 02, 13:28) Bekase, pasiūlymo nuskanuot 500 puslapių aš gal net nekuomentuosiu  Bet man neatrodo visiškai teisinga, kad kai kurių vaikų tėvai turi pirkt papildomus knygų komplektus (arba skanuot visus vadovėlius  ) už kelis šimtus litų, arba jų vaikams teks nešt kur kas sunkesnę kuprinę. Kai tuo tarpu kitiems pirmokėliams yra normali tvarka. Žinoma, kad jums tai "problema lygioj vietoj", todėl kad tai ne jūsų šimtinės ir ne jūsų pirmokas. internete pilna knygu skanuotu ( nors nei vieno pirmoko vadovelio nemaciau 500 lapu apimties). Reikejo taip ir rasyti - noriu padejuoti, jokiu pasiulymai kaip situacija keisti nera nei laukiami, nei reikalingi. Ir tuo labiau nereikia cia perdeti - nuo triju plonu vadoveliu ta kuprine nepasidaro zymiai sunkesne. Gal verciau reiketu patikrinti ar kitu dalyku nera tempemasi i mokykla ( sunus tai pvz ir hari poteri isimeta, kad turetu ka per pertraukas veikti) QUOTE(janna @ 2011 03 02, 14:19) noje temoje kazkas is merginu rase del ivertinimu (praktiskai vertina kasdien). O pas mus nea. Vertinimas tomis raidelemis buvo tik vieninteli karta praejus pusmeciui ir pasiekimu knygeleje. Paprastai mokytoja kazka paraso sakinuku. na pas mus irgi dazni vertinimai buna. Raidemis vertinimas tai taip buvo tik praejus pusmeciui. bet ivairios sypseneles, kitokie zenklai ar komentarai buna tikrai gan daznai. p.s. praeitoe temoje suklydau - kurpines pirkau ne Mylidoje, o Staipoje. Kai ir ten ir ten tenka lankytis, tai susimaisiau. O siandien beje bags and more parduotuveje maciau nukainuotu kupriniu ( pvz delsey firmos)
QUOTE(Aimeja @ 2011 03 02, 14:55) Dėl namų darbų, tai pas mus galima sakyti visai neužduoda. Na persiskaito kasdien Pupoje tekstą namuose ir viskas. Labai retai kai ko nors nesuspėja, tai pabaigia, bet retai. pas mus taip pat. Kazkaip noretusi kad uzduotu. Atrodo reikia.
sena niekšė
2011 03 02, 19:03
gal paklydau nuo temos. tas ILIA -- jei jis moketų rašto, gal dar ne taip pavarytų? jeigu vaikas toks genijus, tai jam išmokt abėcėlę juk nieko nereiškia.
Ingėnas
2011 03 02, 19:11
QUOTE(sena niekšė @ 2011 03 02, 19:03) gal paklydau nuo temos. tas ILIA -- jei jis moketų rašto, gal dar ne taip pavarytų? jeigu vaikas toks genijus, tai jam išmokt abėcėlę juk nieko nereiškia. O man truputį keistoka, kad jis pats nesusidomėjo raidėmis, skaitymu  Galvoju, ateina toks amžius, kai visiems vaikams tai parūpsta. Na nebent jo aplinkoje, namuose ir pan. specialiai vengiama knygų.
vaižgantė
2011 03 02, 19:14
QUOTE(sena niekšė @ 2011 03 02, 19:03) gal paklydau nuo temos. tas ILIA -- jei jis moketų rašto, gal dar ne taip pavarytų? jeigu vaikas toks genijus, tai jam išmokt abėcėlę juk nieko nereiškia. Norės ir išmoks. Jei sesuo pati išmoko skambinti pianinu, tai argi sunku išmokti raides? Yra sakoma, kad baltas popieriaus lapas yra žudikas...Be jo kūryba einasi lengviau...
QUOTE(vaižgantė @ 2011 03 02, 19:14) Yra sakoma, kad baltas popieriaus lapas yra žudikas... kam laisvam žmogui laikytis kažkokių "sakoma" "manoma" ?
vaižgantė
2011 03 02, 19:51
QUOTE(Degutė @ 2011 03 02, 19:41) kam laisvam žmogui laikytis kažkokių "sakoma" "manoma" ? Laisvas žmogus ir renkasi diktuoti savo kūrybą mamai, o ne rašyti pats  Nelaisvas žmogus pasideda priešais save baltą popieriaus lapą arba įsijungia kompiuterį ir užsiima kūryba...
Ingėnas
2011 03 02, 20:01
QUOTE(vaižgantė @ 2011 03 02, 19:51) Laisvas žmogus ir renkasi diktuoti savo kūrybą mamai, o ne rašyti pats  Nelaisvas žmogus pasideda priešais save baltą popieriaus lapą arba įsijungia kompiuterį ir užsiima kūryba...  Mano supratimu laisvas žmogus būtent ir nusprendžia PATS, t.y renkasi, ar diktuos mamai, ar fiksuos savo kūrybą savo jėgomis (popieriuje arba kompiuteryje). Jeigu nemoka rašyti/dirbti kompiuteriu, to pasirinkimo kaip ir nebelieka.
QUOTE(vaižgantė @ 2011 03 02, 19:51) Laisvas žmogus ir renkasi diktuoti savo kūrybą mamai, o ne rašyti pats  Nelaisvas žmogus pasideda priešais save baltą popieriaus lapą arba įsijungia kompiuterį ir užsiima kūryba...  o dar kitas žmogus kažką sugalvoja pietaudamas, snausdamas ar panašia,i ir autopilotu užsirašo. blogai?
vaižgantė
2011 03 02, 20:13
QUOTE(Degutė @ 2011 03 02, 20:03) o dar kitas žmogus kažką sugalvoja pietaudamas, snausdamas ar panašia,i ir autopilotu užsirašo. blogai? Na taip, man genialiausios mintys kilo tysant vonioje, verdant sriubą arba skutant bulves... Tačiau mūsų mokyklose vaikai neturi jokio pasirinkimo. Net pats suolų statymas, kad vaikas matytų kito vaiko pakaušį, yra ydingas...Džiaugiuosi, kad dukros klasėje suolai sustatyti pusračiu. Tiesa, mano vidurinėliui pasisekė, nes mano paprašyta lituanistė jam leidžia rašinėlius parašyti kompiuteriu. Jam taip geriau...
Ingėnas
2011 03 02, 20:20
QUOTE(vaižgantė @ 2011 03 02, 20:13) Tiesa, mano vidurinėliui pasisekė, nes mano paprašyta lituanistė jam leidžia rašinėlius parašyti kompiuteriu. Jam taip geriau... Bet čia irgi gudravimas, ypač bendraklasių atžvilgiu. Rašant ranka reikia apgalvoti nuosekliai visą minčių dėstymą, galvoti apie rašybą, rašyti tvarkingai. Kompiuteryje galima viską koreguoti, kiloti, perkiloti. Be abejo, man irgi patogiau savo mintis surinkinėti kompiuteryje nei rašyti ranka. Juk interpretacijas dvyliktokai rašo ranka. Nebijai, kad paskui gali būti bėdos, prie tokių patogumų ir palengvinimų įpratus?
QUOTE(vaižgantė @ 2011 03 02, 20:13) Tačiau mūsų mokyklose vaikai neturi jokio pasirinkimo. Net pats suolų statymas, kad vaikas matytų kito vaiko pakaušį, yra ydingas...Džiaugiuosi, kad dukros klasėje suolai sustatyti pusračiu. jei tai būtų ištisai, tai visai nesidžiaugčiau. dėl pastovaus pasisukimo į vieną pusę, kenčia ir stuburas, ir rega. mano vaikų klasėj (ta pati pradinukų mokytoja), suolai yra pastoviai stumdomi. tai jie tradiciškai sustatyti, tai sugrupuoti po 4, tai sustatyti pusračiu. pastoviai yra judesys, vaikai nesėdi vienodose pozicijose.
sena niekšė
2011 03 02, 20:36
QUOTE(Ingėnas @ 2011 03 02, 21:20) Juk interpretacijas dvyliktokai rašo ranka. Nebijai, kad paskui gali būti bėdos, prie tokių patogumų ir palengvinimų įpratus? grybas. aš savo laiku rašinius rašiau kompiuteriu. nebent kurios tai mokytojos išsidirbinėja. arba tiesiog tai, kad ne visi turi namie kompus, vienas turi rašyti ranka, o kitas ne  QUOTE Norės ir išmoks. Jei sesuo pati išmoko skambinti pianinu, tai argi sunku išmokti raides? Yra sakoma, kad baltas popieriaus lapas yra žudikas...Be jo kūryba einasi lengviau... tik jau. kodėl pasaulyje būna kitokie vunderkindai, kuriuos į universitetus priima dvylikos metų ir panašiai? tiesą sakant, apie tą šeimynėlę manau, kad tai turtingų žmonių išsidirbinėjimas. kitaip būtų, jei jie neturėtų bapkių už ką tas poezijas leisti, arba jei būtų svarbu, kad tas vaikas užaugęs turėtų kokią tai profesiją iš ko gyvent.
Ingėnas
2011 03 02, 20:50
QUOTE(sena niekšė @ 2011 03 02, 20:36) grybas. aš savo laiku rašinius rašiau kompiuteriu. nebent kurios tai mokytojos išsidirbinėja. arba tiesiog tai, kad ne visi turi namie kompus, vienas turi rašyti ranka, o kitas ne  O valstybinį egzaminą (interpretaciją) irgi rašėt kompiuteriu?
sena niekšė
2011 03 02, 21:00
QUOTE(Ingėnas @ 2011 03 02, 21:50) O valstybinį egzaminą (interpretaciją) irgi rašėt kompiuteriu?  rašiau ne valstybinį, o mokyklinį. rašiau ranka. kiek kartų gyvenime tenka rašyti egzaminą? tokį niekalą kaip namų darbas jei parašys kompiuteriu -- kas nutiks? svarbiausia, kad išmoktų APIE KĄ ta interpretacija, o tada parašys ir kompu, ir ranka.
QUOTE(Bekasė @ 2011 03 02, 17:58) internete pilna knygu skanuotu ( nors nei vieno pirmoko vadovelio nemaciau 500 lapu apimties). Reikejo taip ir rasyti - noriu padejuoti, jokiu pasiulymai kaip situacija keisti nera nei laukiami, nei reikalingi. Ir tuo labiau nereikia cia perdeti - nuo triju plonu vadoveliu ta kuprine nepasidaro zymiai sunkesne. Gal verciau reiketu patikrinti ar kitu dalyku nera tempemasi i mokykla ( sunus tai pvz ir hari poteri isimeta, kad turetu ka per pertraukas veikti) na pas mus irgi dazni vertinimai buna. Raidemis vertinimas tai taip buvo tik praejus pusmeciui. bet ivairios sypseneles, kitokie zenklai ar komentarai buna tikrai gan daznai. As viso labo pasakiau, kad pavydziu vaikams, kuriems nereikia kasdien nesiotis knygu ir kokia situacija mano vaiko klaseje. Ar tai jau toks didelis dejavimas?  Viena knyga nera 500 puslapiu, bet jei skanuot visas - taip, susidarytu apie 500 puslapiu. patarimu as neprasiau, cia jus juos dalinat neprasoma  Man tie jusu patarimai - na , kaip cia svelniau issireikst  . Taip ir matau pirmoka beieskanti siandieniniu namu darbu tarp begales dokumentu, o paskui ismeigusi akis i kompo ekrana, sprendziant uzuotis ar besimokant atpasakot teksta. o jei dar kompo stalas nepritaikytas susidet vaikui rasymo priemones ir sasiuvinius. Vadoveliai nera tokie jau ploni (kaip ir sakiau, nesasi maziausiai 4)+ vaikas ima knygeliu is bibliotekos, dar sasiuviniai, pratybos , kiti butini daiktai ir susidaro tas svoris. Baigiam ta tema, ji beprasme. Pas mus vertinimai raidelemis buvo nuo pirmu mokslo metu dienu.
vaižgantė
2011 03 02, 21:16
QUOTE(sena niekšė @ 2011 03 02, 20:36) tiesą sakant, apie tą šeimynėlę manau, kad tai turtingų žmonių išsidirbinėjimas. kitaip būtų, jei jie neturėtų bapkių už ką tas poezijas leisti, arba jei būtų svarbu, kad tas vaikas užaugęs turėtų kokią tai profesiją iš ko gyvent. Ar nepagalvojat, kad tai, ką rašot- tarsi kokie mūsų tėvų įkišti failai mums? *tu privalai gerai mokytis *tu privalai įstoti į prestižinę specialybę aukštojoje mokykloje *tu privalai gauti gerai apmokamą darbą Ir man iškart iškyla akyse neseniai matytas maždaug tokio turinio skelbimas: reikalingas chemikas, pageidautina su moksliniu laipsniu, alga 800 Lt...
QUOTE(vaižgantė @ 2011 03 02, 20:51) Laisvas žmogus ir renkasi diktuoti savo kūrybą mamai, o ne rašyti pats  Nelaisvas žmogus pasideda priešais save baltą popieriaus lapą arba įsijungia kompiuterį ir užsiima kūryba...  O kiek siuo atveju lieka laisvas kitas zmogus - mama? Ar ji iki gyvenimo galo ir uzrasines genijaus vaiko samprotavimus (na, jei jis taip ir nesusidomes skaitymu ir rasymu)?
|
|