Ačiū *GREISI* , už gražią ir manau įdomią temą
Greisi, kadangi kitoj temoj parašei, kad mėšlo neįkasi į žemę, tai būtų įdomu išgirst kaip su juo elgtis galima būtų
Aš praktiškai pirmi metai kaip ruošiuosi užsiimti daržininkyste, aišku tai daugiau dėl vaikučių, bet norisi daryt iš kart švariau/natūraliau. Jau seniai skaitinėju tavo postus su dideliu susidomėjimu, bet vat kai reik, tai ir nežinai kaip... Tiesiog ateina pavasaris ir reiks galvot apie daržus ir šiltnamį (nedidukas jis 2 x 4m), o pradėt nuo ko ....mintys kažkaip nesusidėlioja kol kas... Gal patarimų turėsi apart pasiūlymo pasiskaitinėt. Tiesiog iš savo patirties gal turėsi ką pasakyt, juk ne pirmi metai tai darai
*GREISI*, ačiū už temą! Ir puikūs vaizdeliai. Būtų gerai dažniau bei daugiau tokių estetiškų daržininkavimų vaizdų
Šauni tema
Mano irgi bus pirmi metai daržininkavimo.Gal būt taip jau visko ir nedarysim,bet bent pradėsim kitaip daržininkaut nei įprasta. Kaažkaip užsiminiau savo mamai apie bent jau mulčiavimą.Tai likau nesuprasta QUOTE(Lotynė @ 2011 03 04, 11:39) Greisi, kadangi kitoj temoj parašei, kad mėšlo neįkasi į žemę, tai būtų įdomu išgirst kaip su juo elgtis galima būtų Aš praktiškai pirmi metai kaip ruošiuosi užsiimti daržininkyste, aišku tai daugiau dėl vaikučių, bet norisi daryt iš kart švariau/natūraliau. Jau seniai skaitinėju tavo postus su dideliu susidomėjimu, bet vat kai reik, tai ir nežinai kaip... Tiesiog ateina pavasaris ir reiks galvot apie daržus ir šiltnamį (nedidukas jis 2 x 4m), o pradėt nuo ko ....mintys kažkaip nesusidėlioja kol kas... Gal patarimų turėsi apart pasiūlymo pasiskaitinėt. Tiesiog iš savo patirties gal turėsi ką pasakyt, juk ne pirmi metai tai darai Daigus ar medelius apdėti plonu sluoksniu mėšlo,o ant viršaus šieno ar šiaudų. Visokie serbentai ar avietės,tai nebijo padidinto mėšlo kiekio,jiems labai patinka.Jeigu žemė nenupūdyta natūraliu ,tai tiks ir tradiciniu .Pasodinus daigus mulčiuokite,o jeigu mėšlo turite,tai plonu sluoksniu dėkite jį prieš tai. Apie šiltnamį buvo kalbėta.Jeigu nesukasta,tai daryti duobutes daigams,o paskui visą plotą užmulčiuoti.Būtinai pasodinti visokių prieskoninių augalų,gėlių.Kad kuo didesnė įvairovė būtų.Nebijoti eksperimentuoti.Bet pradžiai bandykite nedaug,kad suprastumėte ir nenusiviltumėte. Šiaip Gaudvilė,manau turi žymiai daugiau žinių už mane.Tikiuosi ir ji patars QUOTE(*GREISI* @ 2011 03 04, 13:57) Daigus ar medelius apdėti plonu sluoksniu mėšlo,o ant viršaus šieno ar šiaudų. Visokie serbentai ar avietės,tai nebijo padidinto mėšlo kiekio,jiems labai patinka.Jeigu žemė nenupūdyta natūraliu ,tai tiks ir tradiciniu .Pasodinus daigus mulčiuokite,o jeigu mėšlo turite,tai plonu sluoksniu dėkite jį prieš tai. Apie šiltnamį buvo kalbėta.Jeigu nesukasta,tai daryti duobutes daigams,o paskui visą plotą užmulčiuoti.Būtinai pasodinti visokių prieskoninių augalų,gėlių.Kad kuo didesnė įvairovė būtų.Nebijoti eksperimentuoti.Bet pradžiai bandykite nedaug,kad suprastumėte ir nenusiviltumėte. Šiaip Gaudvilė,manau turi žymiai daugiau žinių už mane.Tikiuosi ir ji patars Labai domiuosi tokiais dalykais, bet turiu klausimą - ar mulčiavimas nėra kažkaip susijęs su parazitais? Tiesiog pernai pabandžiau pamulčiuoti (šiaudais, žole) ir atsitiko taip, kad neturėjau pvz nei vieno kalafioro, ko niekada nėra buvę Bet kas dėl braškių - tai esu labai patenkinta Serenčių buvau irgi prisodinus kad atbaidytų kenkėjus - tai juos dar nespėjusius užaugt suėdė kažkokie vikšrai, liko stiebeliai apkakoti tik
Greisi,o mėšlą dedate perpuvusį ar šviežią?Mes kaip tik su vyru diskutavome,kad geriau yra papūdyti mėšlą kur nors krūvoje porą metų,o paskui tik dėti ant augalų.
QUOTE(IngridaB @ 2011 03 04, 17:26) Greisi,o mėšlą dedate perpuvusį ar šviežią?Mes kaip tik su vyru diskutavome,kad geriau yra papūdyti mėšlą kur nors krūvoje porą metų,o paskui tik dėti ant augalų. mėšlas GŽ naudojamas kaip starteris bakterijom pasidauginti. tai dedamas šviežias ir užmulčiuojamas. QUOTE(NIDA @ 2011 03 04, 16:30) mėšlas GŽ naudojamas kaip starteris bakterijom pasidauginti. tai dedamas šviežias ir užmulčiuojamas. Na nebent užmulčiuoti. Bet tai tada turi dėtis sluoksnis mulčio,paskui mėšlas,paskui vėl mulčas.Kitaip nusidegins augalas,tiesiogiai liečiantis su mėšlu. Aš pavyzdžiui pernai atradau gerą dalyką-granuliuotą paukščių mėšlą.Išbarstau darže ir nesuku galvos. QUOTE(IngridaB @ 2011 03 04, 17:36) Na nebent užmulčiuoti. Bet tai tada turi dėtis sluoksnis mulčio,paskui mėšlas,paskui vėl mulčas.Kitaip nusidegins augalas,tiesiogiai liečiantis su mėšlu. mėšlo negalima dėti taip,kad liestų augalą. Kiek žinau,ir mulčius nelabai gerai.Aš tai pametau tarp augalų mėšlo,užmulčiuoju,o aplink augala durpėm pamulčiuoju.Daržas tikrai nemažas.Laiko užima tikrai nedaug QUOTE(IngridaB @ 2011 03 04, 16:36) Na nebent užmulčiuoti. Bet tai tada turi dėtis sluoksnis mulčio,paskui mėšlas,paskui vėl mulčas.Kitaip nusidegins augalas,tiesiogiai liečiantis su mėšlu. Aš pavyzdžiui pernai atradau gerą dalyką-granuliuotą paukščių mėšlą.Išbarstau darže ir nesuku galvos. Na pagal GZ pauksciu meslas netinka. Tik atrajojanciu gyvuliu. Jis kratomas ant zemes, nelieciant zaliu augaliu daliu, o paskui storai uzmulciuojamas. Vat ir as nesugalvoju kur db pauksciu mesla reikes det... QUOTE(NIDA @ 2011 03 04, 16:47) mėšlo negalima dėti taip,kad liestų augalą. Kiek žinau,ir mulčius nelabai gerai.Aš tai pametau tarp augalų mėšlo,užmulčiuoju,o aplink augala durpėm pamulčiuoju.Daržas tikrai nemažas.Laiko užima tikrai nedaug Būtent Papildyta: QUOTE(zuikis5 @ 2011 03 04, 13:11) Labai domiuosi tokiais dalykais, bet turiu klausimą - ar mulčiavimas nėra kažkaip susijęs su parazitais? Tiesiog pernai pabandžiau pamulčiuoti (šiaudais, žole) ir atsitiko taip, kad neturėjau pvz nei vieno kalafioro, ko niekada nėra buvę Bet kas dėl braškių - tai esu labai patenkinta Serenčių buvau irgi prisodinus kad atbaidytų kenkėjus - tai juos dar nespėjusius užaugt suėdė kažkokie vikšrai, liko stiebeliai apkakoti tik Sunku pasakyti nemačius.Gal per strorai mulčas,gal kotelius palietė ir nupuvo.Nors pas mane ,kai didesni paauga,tai liečia,bet jokių problemų.O kiek laiko po pasodinimo jie augo? Papildyta: QUOTE(polfast @ 2011 03 04, 16:47) Na pagal GZ pauksciu meslas netinka. Tik atrajojanciu gyvuliu. Jis kratomas ant zemes, nelieciant zaliu augaliu daliu, o paskui storai uzmulciuojamas. Vat ir as nesugalvoju kur db pauksciu mesla reikes det... Nu mes kalbame ,ne tik apie GŽ.Bet yra kas augina vištas,tai kursuose sakė,kad nepakenks visur po truputį. Papildyta: Bet tos granulės jau labai brangios
Kol pas mane "tikro" sociai, tai as i granules net neziuriu.
Bandysiu visus siaudus su tuo "geriu" bulvems sumaitinti.
pradedu skaitinėt ir iškart nesuprantu
2. Jokio žemės dirbimo! Dirva neįdirbama niekaip, nekalbant jau apie perkasimą. Išimtis dirvos gyventojai, kurie pagal savo gyvenimo būdą purena dirvą. Dirvai ir jos paklotei reikalinga ramybė, kad dirvos gyvybė galėtų Ateina pavasaris ir ką su ta žeme daryti? Jei nesukasiu, tai ten ne tik kad seklos, bet niekas neįlįs. ar aš kažkaip ne taip suprantu? QUOTE(MAMICY @ 2011 03 04, 17:14) pradedu skaitinėt ir iškart nesuprantu 2. Jokio žemės dirbimo! Dirva neįdirbama niekaip, nekalbant jau apie perkasimą. Išimtis dirvos gyventojai, kurie pagal savo gyvenimo būdą purena dirvą. Dirvai ir jos paklotei reikalinga ramybė, kad dirvos gyvybė galėtų Ateina pavasaris ir ką su ta žeme daryti? Jei nesukasiu, tai ten ne tik kad seklos, bet niekas neįlįs. ar aš kažkaip ne taip suprantu? Praėjusią vasarą reikėjo pradėti ruošti.Daigus galima į velėną.Arba tiesiog nuplėšti ją,sodinti ką reikia ir apmulčiuoti. Dar apie mėšlą Jeigu naujai kuriamo gamtinio daržo žemė buvo negyva, t.y. jeigu jos mikrobiologinis aktyvumas buvo mažas, pirmaisiais metais būtina padaryti taip, kad mikroorganizmų pasidaugintų, kad būtų kam mulčią valgyti. Pasak S. Jasionio, tam naudojamos tokios paprastos priemonės, kaip šviežias karvių mėšlas. Juk karvės valgo tą patį, ką ir gamtinis daržas galvijų prieskrandyje mikroorganizmai skaido celiuliozę ir gamina baltymus. Taigi pirmaisiais metais, įrengiant daržą, į tarplysvius labai naudinga įberti karvių mėšlo. Jeigu naudojamas mėšlas, ant jo galima dėti ir grubesnį, ne taip greitai yrantį, mulčią. Mėšlas mikroorganizmams duoda pirminį kiekį reikalingo azoto. Kita vertus, jis turi gerą mikrobų užtaisą ir daug fermentų.
Šaunuolė *GREISI*
kartais ir čia pašmirinėsiu, paskaitinėsiu, nes ši tema mane irgi domina Va, paskaičiau ir iškart man, profanei, klausimukas iškilo - gal jis pasirodys kiek kvailokas (atsiprašau QUOTE(polfast @ 2011 03 04, 15:47) Na pagal GZ pauksciu meslas netinka. Tik atrajojanciu gyvuliu. QUOTE(*GREISI* @ 2011 03 04, 16:25) Pasak S. Jasionio, tam naudojamos tokios paprastos priemonės, kaip šviežias karvių mėšlas. Juk karvės valgo tą patį, ką ir gamtinis daržas galvijų prieskrandyje mikroorganizmai skaido celiuliozę ir gamina baltymus. Taigi pirmaisiais metais, įrengiant daržą, į tarplysvius labai naudinga įberti karvių mėšlo. o kodėl būtent tik atrajojančių? Ar vištos "valgo"ne tą patį, ką ir gamtinis daržas? Ar dėl kitų priežasčių?
O su tuo užmulčiuotu mėšlu...ar galima taip ir darže tarp daržovių daigų ir šiltnamyje tarp pomidorų
QUOTE(Lotynė @ 2011 03 04, 18:00) O su tuo užmulčiuotu mėšlu...ar galima taip ir darže tarp daržovių daigų ir šiltnamyje tarp pomidorų Nu taip. Papildyta: QUOTE(*TAU* @ 2011 03 04, 17:59) Šaunuolė *GREISI* kartais ir čia pašmirinėsiu, paskaitinėsiu, nes ši tema mane irgi domina Va, paskaičiau ir iškart man, profanei, klausimukas iškilo - gal jis pasirodys kiek kvailokas (atsiprašau o kodėl būtent tik atrajojančių? Ar vištos "valgo"ne tą patį, ką ir gamtinis daržas? Ar dėl kitų priežasčių? 17 žinutėje parašyta. QUOTE(*TAU* @ 2011 03 04, 18:59) Šaunuolė *GREISI* kartais ir čia pašmirinėsiu, paskaitinėsiu, nes ši tema mane irgi domina Va, paskaičiau ir iškart man, profanei, klausimukas iškilo - gal jis pasirodys kiek kvailokas (atsiprašau o kodėl būtent tik atrajojančių? Ar vištos "valgo"ne tą patį, ką ir gamtinis daržas? Ar dėl kitų priežasčių? Na,pagal mane,tai vištos juk biški mesėdės(kirminus visokius valgo juk),tai jų ir mėšlas "stipresnis". Aš tai vištų mėšlo kai turėjau truputį,tai į komposto dėžę su kaliforniečiais dėjau. Nors pagal GŽ kompostuot reikia tiesiai ant daržo.Į mano komposto dėžę keliauja visokios atliekos,netinkančios darže kompostuot(ilgai yrantys lapai,šakos,paukščiu mėšlas ir pan.).O vėliau ta biohumusa panaudoju. QUOTE(NIDA @ 2011 03 04, 18:30) Na,pagal mane,tai vištos juk biški mesėdės(kirminus visokius valgo juk),tai jų ir mėšlas "stipresnis". Aš tai vištų mėšlo kai turėjau truputį,tai į komposto dėžę su kaliforniečiais dėjau. Nors pagal GŽ kompostuot reikia tiesiai ant daržo.Į mano komposto dėžę keliauja visokios atliekos,netinkančios darže kompostuot(ilgai yrantys lapai,šakos,paukščiu mėšlas ir pan.).O vėliau ta biohumusa panaudoju. Ne dėl stiprumo.
Klausykit, o jei darzo neperkasinet- kaip tada su nematodais? juk jie vienintelio ko bijo( jei augint ekologiskai ir be chemijos) - tai dazno perkasimo ir purenimo. Pirmais metais sodinau darza kur pries tai dirvonavo velena- buvo suesta beveik 80 proc. sakninio derliaus. Kitais metais- gal koks 50, pernai jau tik 30 proc. derliaus buvo sugadinta. Visur raso, kad nematodai nemegsta nei purenimo nei perkasimo. taip pat nemegsta dirvos kalkinimo. o kaip ja nukalkint neidirbant? ar tiesiog tokia zemdirbyste netinkama sakniagumbinems kulturoms?
Jei galima, įsiterpsiu.
Vištos būna specialiai į daržą įleidžiamos, kad nurinktų lervas. Ne ką tik pasėjus, o kai jau sodinukai gerokai paauga. Štai jums vienas iš būdų kovoti su kenkėjais nenaudojant chemikalų.
pasakykite man ,jei mano darzas grynas smelis ,tai ar mulcio uzteks ar nereikia berti mineraliniu trasu
QUOTE(Gaudvilė @ 2011 03 04, 18:43) Jei galima, įsiterpsiu. Vištos būna specialiai į daržą įleidžiamos, kad nurinktų lervas. Ne ką tik pasėjus, o kai jau sodinukai gerokai paauga. Štai jums vienas iš būdų kovoti su kenkėjais nenaudojant chemikalų. Labai laukiam Planuoju auginti keletą vištų ,apie tai pagalvojau. Dar viena nuoroda ,kas nematė.Nu čia globaliai http://video.google.com/videoplay?docid=-9...012006939737230 Ir nuotrauka,kad linksmiau būtų...
dar vienas klausimas: ar uzmulciavus svieziu meslu + uzmulciavus zole neprifarsiruosim darzoviu nitratais?
--------- pernai gavau kritikos nuo kaimynes profesionalios agronomes, kad neuzarem meslo ( nespejau --------- sorry, as cia tik klausimus uzdavinesiu
greis ,esu visai zalia ,atsiprasau nesuprantu ,kas tai - starteris
QUOTE(vobla @ 2011 03 04, 18:50) dar vienas klausimas: ar uzmulciavus svieziu meslu + uzmulciavus zole neprifarsiruosim darzoviu nitratais? --------- pernai gavau kritikos nuo kaimynes profesionalios agronomes, kad neuzarem meslo ( nespejau --------- sorry, as cia tik klausimus uzdavinesiu Jeigu būtų išbarstytas ir neužmulčiuotas ,tai negerai.Perdžiūtų ir iš jo jokios naudos.O ,kai PLONAI apdėtas ir užmulčiuotas,tai kaip starteris mikroorganizmas veistis.Kai įkastas,tai nitratų gali būti nemažai,nes jis ten pūna.
*GREISI*- o toj tavo nuotraukoj ar teisingai iziuriu- tie melyni stulpai- naslaites su ...petrazolem?
Dabar pasakysiu kaip supratau, pasakykit pastabas jei ne taip...
Pvz, susodini daigus (ant tik ką pasėtų negalima nes nesudygs?) į daržą ir šiltnamį, ir uždedi šviežio mėšlo (perpuvusio neturėsiu, šviežio arklių būtų galimybė), uždedi šiaudais (įdomu kur jų gaut Ar vietoj šiaudų galima dėt nupjautą žolytę iš žoliapjovės? Ir man atrodo, kad turėsiu nuo vasaros daryto komposto - kurion vieton jį įtarabanint? QUOTE(*GREISI* @ 2011 03 04, 18:55) Jeigu būtų išbarstytas ir neužmulčiuotas ,tai negerai.Perdžiūtų ir iš jo jokios naudos.O ,kai PLONAI apdėtas ir užmulčiuotas,tai kaip starteris mikroorganizmas veistis.Kai įkastas,tai nitratų gali būti nemažai,nes jis ten pūna. nedziuvo, nes uzsnigo
man pernai siltnamyje labai pasiteisino Kordiukovo arbatelem laistyti.Pas mus dzukijoj meslo neimanoma gaut,bet be jo nieks darze neauga.Skaitau ir neatsistebiu ,kaip zmonem velenoj auga.GREISI ,jau supratau starteri
QUOTE(Lotynė @ 2011 03 04, 18:58) Dabar pasakysiu kaip supratau, pasakykit pastabas jei ne taip... Pvz, susodini daigus (ant tik ką pasėtų negalima nes nesudygs?) į daržą ir šiltnamį, ir uždedi šviežio mėšlo (perpuvusio neturėsiu, šviežio arklių būtų galimybė), uždedi šiaudais (įdomu kur jų gaut Ar vietoj šiaudų galima dėt nupjautą žolytę iš žoliapjovės? Ir man atrodo, kad turėsiu nuo vasaros daryto komposto - kurion vieton jį įtarabanint? Tie klausimai kyla tau todėl,kad nesupranti kuom minta augalai ir kam reikalingas tas mėšlas po šienu ,ar šiaudais.Kompostą galima plonai,kaip mėšlą dėti. GAMTINĖS ŽEMDIRBYSTĖS PRINCIPAI 1. Žemdirbystė gamtoje tai dirvodaros procesas. Kultūriniai augalai tik dalis dirvos gyvybės, jokiu būdu ne pagrindinė. 2. Jokio žemės dirbimo! Dirva neįdirbama niekaip, nekalbant jau apie perkasimą. Išimtis dirvos gyventojai, kurie pagal savo gyvenimo būdą purena dirvą. Dirvai ir jos paklotei reikalinga ramybė, kad dirvos gyvybė galėtų vystytis be trikdymų. 3. Pagrindinė visų gyvų organizmų masės dalis ir pagrindinis augalų mitybos elementas anglis. Gamtinė žemdirbystė ypatingai rūpinasi, kad anglies apykaita vyktų auginamų augalų naudai. Tuo tikslu dirvos paviršius dengiamas paklote mulčiuojamas (ne dėl drėgmės palaikymo ir ne dėl piktžolių susilpninimo tai šalutiniai efektai) negyva augaline organika. Bakterijos ir grybeliai, skaidantys organiką, išskiria į dirvą anglies dvideginį, kuris, būdamas sunkesnis už orą, leidžiasi į dirvą, tirpsta vandenyje ir atitenka augalams. 4. Antras pagal svarbumą mitybos elementas azotas. Azotas dirvoje sulaikomas ne azotą fiksuojančių bakterijų (tai labai daug energijos reikalaujantis procesas), o dirvos organizmų baltymuose. Esant tinkamoms sąlygoms, pastovi dirvos organizmų masė užtikrina azoto apykaitą ir jo tiekimą augalams reikamais kiekiais. 5. Dirvos derlingumas - tai ne maistinių medžiagų kiekis joje, o jos biologinis aktyvumas, biodinaminis organikos fermentavimo procesas. Ne paslaptis, kad pati didžiausia augmenijos masė užauga pusiaujyje, pačiuose skurdžiausiuose dirvožemiuose. Ten dirvoje beveik nėra maisto medžiagų, negyva organika dėl idealių sąlygų perdirbama iš karto ir maisto medžiagas iš karto įsisavina gyvi organizmai, tame tarpe ir augalai. Tokiu būdu augalų augimas priklauso ne nuo dirvoje esančių maisto medžiagų kiekio ir sudėties, o nuo dirvos gyvybės aktyvumo ir sąlygų tam. Humusas derlingume vaidina antraeilį vaidmenį tai tik konservai, kas liko nesunaudota ir padėta juodai dienai. 6. Visos sodo daržo gyvybės pagrindas mikroorganizmai. Mikroorganizmai sudaro pagrindinę pasaulinės gyvybės biomasės dalį ir beveik visą biologinę įvairovę. Mūsų pasaulis tai mikrobų karalystė, kur jie diktuoja savo sąlygas visiems kitiems gyviems organizmams. Todėl sode jiems skiriamas ypatingas dėmesys. Sąlygos naudingų mikroorganizmų klestėjimui: optimali drėgmė, deguonis ir maistas. Tokios sąlygos pasiekiamos pakankamu organinio mulčio kiekiu dirvos paviršiuje. Po mulčiu visada optimaliai drėgna, laisvai patenka oras, mulčias maistas mikrorganizmams. Pagrindinė sodininko užduotis didelė mikroorganizmų biomasė ir didelė įvairovė sode. Augalų derlingumas šalutinis efektas, gaunamas teisingai auginant dirvą. 7. Saulės energija turi būti panaudojama maksimaliai. Jos pagalba augalai kuria gliukozę pagrindinį energijos šaltinį visiems gyvybiniams procesams, t.y. visai gyvybei. Idealiam sode- darže visas dirvos paviršius turi būti padengtas žaliais lapais. Tai pasiekiama tankai sodinant augalus, derinant skirtingas rūšis, panaudojant laisvai augančias piktžoles. 8. Piktžolės gamtinės žemdirbystės požiūriu tai gerieji kaimynai, kurie taip pat dalyvauja dirvos gyvenime, kaip ir kultūriniai agalai. Jos atlieka daug funkcijų. Štai kai kurios: giliašaknės žolės papildo viršutinius dirvos sluoksnius mineralais; plačialapės žolės neleidžia susidaryti velėnai sode; visos žolės kaupia saulės energiją ir tampa maistu augalams bei dirvos organizmams; skirtingos žolės kaupia skirtingas medžiagas, ko pasėkoje kultūriniai augalai ir kiti organizmai gauna įvairesnį maistą; aukštos žolės saugo kai kuriuos kultūrinius augalus nuo vėlyvų šalnų; kai kurios žolės saugo kaimyninius augalus nuo kenkėjų, vienos dėl savo išskiriamų medžiagų, kitos būdamos skanesnės; daug žolių valgomos; kurdamos bioįvairovę, žolės stabilizuoja sodo ekosistemą, sodas tampa sveikesnis, jame nebūna kenkėjų antplūdžių; ir t.t. Iš tikrųjų, paskutiniai stebėjimai rodo, kad piktžolės nusipelnė labai didelės pagarbos 9. Biologinė įvairovė- sodo sveikatos pagrindas. Bioįvairovės kūrime dalyvauja kuo daugiau augalų ir gyvūnų rūšių, galinčių gyventi esamomis sąlygomis. Bet mūsų situacijoje ne augalai ir gyvūnai kaip individai yra sistemos pagrindas. Sistemos pagrindas yra jų tarpusavio ryšiai. Kuo daugiau šių ryšių, kuo jie įvairesni tuo atsparesnė, gyvybingesnė sistema. Jeigu mes paprasčiausiai pasodinsim didelį augalų rūšių kiekį negausim norimo rezultato, viskas turi būti tarpusavyje susieta, kiekviena sistemos dalis turi atlikti kuo daugiau funkcijų ir kiekviena funkcija turi veikti kuo daugiau sistemos dalių. 10. Vaisių ir daržovių kokybę kuria ne patys augalai, o visa ekosistema. Augalai nėra savarankiški organizmai, kiekvienas augalas, kaip ir bet kuri kita gyvybės forma tai tik simbiotinės bendruomenės dalis. Įvairūs simbiontai gyvena ne tik dirvoje, prie šaknų ir šaknyse, bet ir visuose paties augalo audiniuose. Beveik visos biologiškai aktyvios medžiagos- mikrobinės ir grybinės kilmės. Kuo geresnės gyvenimo sąlygos simbiontams tuo geresnė vaisių kokybė, tuo daugiau juose sukaupiama reikalingų medžiagų. Simbiontai (mikroorganizmai ir grybai) ne tik kokybės kūrėjai, bet tiesiogine prasme- augalų gyvenimo pagrindas. Be jų augalai negali pilnavertiškai maitintis, derėti, būti sveiki. Todėl sodininkas turi sukurti visas būtinas sąlygas gyvų organizmų bendruomenės klestėjimui. 11. Skirtingai nuo kitų ekologiškų krypčių, gamtinė žemdirbystė nenaudoja kompostavimo krūvose ar talpose, nes toks organikos naudojimo būdas nepateisinamas energijos švaistymas, išsiskyręs anglies dvideginis išsisklaido ore. O anglies dvideginis pagrindinis augalų maistas. Geras kompostavimas vyksta natūraliu būdu, prie augalų šaknų, tik tokiu biodinaminiu būdu augalai gauna subalansuotą mitybą. 12. Mūsų technologijose naudojami giliašakniai augalai, tiek sumedėję, tiek žoliniai. Jie praturtina dirvą mineralinėmis medžiagomis, kurių trūksta visose anksčiau dirbamose dirvose, o to pasėkoje ir kultivuojamiems augalams. Augalai su gilia šaknų sistema pakelia mineralines medžiagas iš gilesnių dirvos sluoksnių ir su nuokritomis šios medžiagos patenka ant dirvos paviršiaus. 13. Gamtinėje žemdirbystėje nėra kovos su augalų ligomis, nėra ligų profilaktikos, nes nėra ir pačių ligų. Sveikoje sistemoje nusistovi mikroorganizmų pusiausvyra, tampa neįmanomas kokios nors patogeninės rūšies perteklinis išplitimas, o augalai, biodinamiškai maitindamiesi, tampa pilnaverčiais ir tvirtais. BŪTINA PERSKAITYTI KITAIP NIEKAS NEAIŠKU BUS ŠALTINIS http://www.gerazemdirbyste.lt/ Papildyta: QUOTE(sabale @ 2011 03 04, 19:03) man pernai siltnamyje labai pasiteisino Kordiukovo arbatelem laistyti.Pas mus dzukijoj meslo neimanoma gaut,bet be jo nieks darze neauga.Skaitau ir neatsistebiu ,kaip zmonem velenoj auga.GREISI ,jau supratau starteri Velėnoje ,tik daigai pradžiai,o morkos tikrai neauga GŽ,tai ne velėna.Ir ją ,kur daržas bus reikia nupūdyti ,neariant žemės. Papildyta: QUOTE(vobla @ 2011 03 04, 19:00) nedziuvo, nes uzsnigo Nu taip,krūvos lauke blogai.Aš ne taip supratau. QUOTE(zuikis5 @ 2011 03 04, 12:11) su vabzdžių lervomis yra taip - jos peržiemoja po lapais, šiaudais, daržovių liekanomis ar giliau įsikasa ( skirtingų vabzdžių lervos, skirtingai žiemoja). Tačiau bet kokiame sode ir darže reikia nepamiršti, kad turime mes ir draugų, kad ir kaip kaikurie nemaloniai atrodo. Reiktų prisiviliot į kiemą paukščius, lesinti žiemą ( tik nepamiršti to, kad jei jau pradėjai, tai turi tai daryt nuolat, nes negavę maisto, paukščiai žus), padaryti varlėms ir rupūžėms palankias gyvenimo sąlygas. Jei nebuvo pranešta apie pasiutligės atvejus, įrenti slėtuves ežiukams. Neišbaidyti driežų, žalčių. Kadangi toje vietoje jau yra tikimybė, kad bus peržiemojusių lervų, bastutinius sodinti naujoje vietoje. Kad naujoje vietoje vabzdžiai nepridėtų lervų, kopūstai tiesiog uždengiami agroplėvele taip, kad turėtų erdvės daržovės augti. QUOTE(polfast @ 2011 03 04, 15:47) na, vištos tai ne visi paukščiai - jūros paukščių išmatos dar ir kaip yra vertinamos QUOTE(vobla @ 2011 03 04, 17:42) nematodams nepatinka ir garstyčios, serenčiai QUOTE(vobla @ 2011 03 04, 17:56) pačius stulpus galima nusipirkti arba susivirinti pagal brėžinius. O jau susodinti tai tikrai juokų darbas QUOTE(sabale @ 2011 03 04, 18:54) Kai gamtiniame darže prasidės organikos ir mikroorganizmų veiklos procesas, reikia padaryti taip, kad jis nenutrūktų ne tik vasarą, bet ir žiemą, - svarbų gamtinės žemdirbystės reikalavimą aiškina S. Jasionis. Per žiemą šaltis daugumą mikroorganizmų pražudo, o pavasarį jie natūraliai pradeda daugintis pamažu. Tai užtrunka. Todėl gamtinės daržininkystės puoselėtojai stengiasi padaryti taip, kad ir žiemą mikroorganizmų veikla nenutrūktų, kad vyktų, nors ir lėčiau nei vasarą. Vadinasi, daržas žiemą įšalti neturi nuėmus visą derlių, prieš šalčius papildomai uždengiama. Tarplysviai, kur mulčio ir taip yra daugiau, dengiami ploniau, o vietos, kur augo daržovės, - storiau. Galima dengti ne tik augaline medžiaga, bet dar užmesti polietileno plėvele. Toks daržas visuomet bus gyvas ir pasavarį nereikės iš naujo aktyvinti mikroorganizmų. Jeigu naujai kuriamo gamtinio daržo žemė buvo negyva, t. y. jeigu jos mikrobiologinis aktyvumas buvo mažas, pirmaisiais metais būtina padaryti taip, kad mikroorganizmų pasidaugintų, kad būtų kam mulčią valgyti. Pasak S. Jasionio, tam naudojamos tokios paprastos priemonės, kaip šviežias karvių mėšlas. Juk karvės valgo tą patį, ką ir gamtinis daržas - galvijų prieskrandyje mikroorganizmai skaido celiuliozę ir gamina baltymus. Taigi pirmaisiais metais, įrengiant daržą, į tarplysvius labai naudinga įberti karvių mėšlo. Jeigu naudojamas mėšlas, ant jo galima dėti ir grubesnį, ne taip greitai yrantį, mulčią. Mėšlas mikroorganizmams duoda pirminį kiekį reikalingo azoto. Kita vertus, jis turi gerą mikrobų užtaisą ir daug fermentų. Jeigu gamtinį daržą įsivaizduojame kaip veikiantį variklį, kuris gamina tam tikrą energiją (mums augina augalus), tai jo kuras būtų mulčias, o mėšlą galima pavadinti starteriu, kuris tą variklį užveda. Jeigu kurą papildysime laiku, kad jis niekada nesibaigtų, tai užvesti variklio mums daugiau nereikės. Jeigu pražiopsosime ir mulčias perdžiūs kiaurai variklis nustos veikti. Vėl turėsime naudoti starterį. Rūpestingam daržininkui taip neatsitinka. Tai gali būti tik aplaidumas arba neišmanymas, - pasakoja S. Jasionis. Paskatinti mikroorganizmų veiklą galima ir neturint didesnio kiekio mėšlo. Vienas būdų pievoje paimti karvės blyną ir jį išmaišyti kibire vandens. Šiuos skiediniu pavasarį vieną kartą perliejamas visas mulčias. Negalima pilti ant jaunų daigelių, nes gali nudeginti. Yra ir daugiau tam tikslui tinkamų priemonių. Tai bet kokie raugai. Pavyzdžiui, surūgusios uogienės, rauginti kopūstai, kurie taip pat skiedžiami vandeniu (stiklinė uogienės kibirui vandens), pridedant dar šiek tiek cukraus, kad užsiveistų mielės. Jų hormonai labai skatina kitų mikroorganizmų dauginimąsi. Taip pat tinka rūgpienis, kuris irgi skiedžiamas vandeniu ir palaistomos mulčiuotos lysvės. Šiuo požiūriu naudingas ir priplėkęs šienas, kurį patartina dėti į apatinį mulčio sluoksnį. Dar patarimų pradedantiesiems Gamtinį daržą kurkite tokio dydžio, kad sugebėtumėte jį idealiai prižiūrėti. Ypač to reikės pirmaisiais metais, kai dar nėra patirties. Šis daržas tikrai ne tinginio! Taigi pradžiai užtektų vieno aro, - sako S. Jasionis, pridurdamas, kad tinginio daržų iš viso nebūna, jie gali egzistuoti nebent populistinėse knygose. Visur darže reikia dirbti. Nieko nedarysi, tai nieko ir neturėsi. QUOTE(Gaudvilė @ 2011 03 04, 19:24) nematodams nepatinka ir garstyčios, serenčiai maniskiams nematodams buvo nemotais. pries rengiant darza sejau garstycias, serenciu vienur kitur padrikai tarp paciu darzoviu prisodinu gal nematodai ir nekankina kitokio dirvozemio turetoju, bet pas mane ju begalybe... QUOTE(vobla @ 2011 03 04, 18:37) maniskiams nematodams buvo nemotais. pries rengiant darza sejau garstycias, serenciu vienur kitur padrikai tarp paciu darzoviu prisodinu gal nematodai ir nekankina kitokio dirvozemio turetoju, bet pas mane ju begalybe... tai, kad jie plika akimi sunkiai įžiūrimi, iš kur toks įsitikinimas, kad būtent jie?
aciu GREISI ,
QUOTE(Gaudvilė @ 2011 03 04, 19:42) prie nematodu priskiriu visus i kirminus panasius padarus ( gali but ir kieno nors lervos) kurie niokoja mano darzoves. svogunai, morkos, ridikeliai, burokai- viskas suesta skersai isligai. net jei pomidoras palinko ir vaisius prie zemes prisiliete- sulenda ir i pomidora... balti, gesvi, orandzinai kieti ir minksti kirmeles primentys parazitai. ir kai rasiau vienintelis budas padedantis man nuo ju vaduotis- gilus zemes idirbimas bei kalkinimas. nes pirmais metais, kai isvadavau zemele is velenos- buvo klaiku. pvz: rudeninius ridikus( daikonus) suede visu 100 proc. nei vieno sveiko nebuvo
na, kad būtų lengviau susikalbėt, tai atskiriam nematodus nuo kitų kenkėjų. Senokai burokėlius auginau, tai apie jų apsaugą šiandien nieko neparašysiu, o kas liečia svogūnus, morkas ir ridikėlius, tai čia gali būti visai kitas variantas ( pomidorus puolantys kirminai taip pat sudomino, todėl pažiūrėsiu dar ir specialiai apie juos - vėliau parašysiu).
Taigi, Svogūnai - juos puola svogūninės muselės, padeda kiaušinėlius ir išsiritusios lervos graužia. Kovos būdas - sėjomaina, dirvos kalkinimas ( dolomitmilčiai arba medžio pelenai), tabako dulkių birzgaliukas, kuriuo reiktų nupurkšti. Dar vienas iš kelių - sodinti šalia tokias daržoves, kurios suklaidina svogūnines museles. Morkos - morkinės muselės, čia lygiai tas pats. Vienas iš būdų, sodinti šalia tokias daržoves, kurios suklaidintų museles, o kitas ( kai nėra laiko galvoti) - tiesiog jų augimo 'laukelį' visu perimetru aptverti 80cm aukščio tvorele. Tam gali būti panaudota agroplėvelė arba labai smulkus tinkliukas. Antplūdžiai būna tik du: pavasarį ir vasaros pradžioj. Tai nuo vasaros vidurio drąsiai galima tą tvorelę nuimti. Beje, muselės labai aukštai neskraido, tai nurodytas aukštis yra tinkamas barjeras joms priskirsti prie morkų; Ridikėlius puola kopūstinės muselės, čia ir vėl tas pats, taikyti sėjomainą arba sodinti šalia tai, kas suklaidintų. Tik tiek, jei jau užpuolė, tai tokius ridikėlius jokiais būdais nemesti į kompostinę ir nenumesti darže. QUOTE(*GREISI* @ 2011 03 04, 17:24) skaičiau, bet nelabai supratau, tai noriu pasitikslint Ar būtent dėl to, kad "galvijų prieskrandyje mikroorganizmai skaido celiuliozę ir gamina baltymus"? QUOTE(*GREISI* @ 2011 03 04, 18:16) QUOTE(vobla @ 2011 03 04, 18:47) Čia kogero apie sprakšių lervas kalbi... dirvoje jos vystosi 35 metus.Žalingiausios būna suaugusios lervos paskutiniais vystymosi metais. Kaip su jomis kovoti nežinau...skaičiau,kad veisiasi nedirbamoje žemėje,bet mama vos ne nosim į tą žemę bado,pastoviai joje kapstosi,bet niekaip neišsinaikina...ypač šiltnamyje QUOTE(vobla @ 2011 03 04, 19:47) prie nematodu priskiriu visus i kirminus panasius padarus ( gali but ir kieno nors lervos) kurie niokoja mano darzoves. svogunai, morkos, ridikeliai, burokai- viskas suesta skersai isligai. net jei pomidoras palinko ir vaisius prie zemes prisiliete- sulenda ir i pomidora... balti, gesvi, orandzinai kieti ir minksti kirmeles primentys parazitai. ir kai rasiau vienintelis budas padedantis man nuo ju vaduotis- gilus zemes idirbimas bei kalkinimas. nes pirmais metais, kai isvadavau zemele is velenos- buvo klaiku. pvz: rudeninius ridikus( daikonus) suede visu 100 proc. nei vieno sveiko nebuvo Pas mus situacija buvo ta pati.Todėl daržininkaujant įprastiniu būdu supratau,kad man galas.Pradėjau taikyti GŽ principus ir metams einant situacija vis gerėja.
*GREISI* ačiū už temą
Jei gerai suprantu, tai Kurdiumovo principai kažkiek kertasi su GŽ? Planuoju pavasarį išbandyti pakeltas lysves, ir dabar pradėjau mėtytis kuo man jas užpildyti Ir dar, kaip GŽ siūlo susigyventi kad ir su vynuoginėmis sraigėmis? Pas mane jos tikra rykštė. Už tvoros yra visiškai laukinės pievos sklypas, kuriame tiesiog knibžda gyvastis, deja ne visa labai teigiama (kalbu apie erkes ir sraiges). Kad maždaug įsivaizdoti mastus - pernai vasarą, ryte praėjus palei sklypo tvorą, kiekvieną kart pririnkdavau artipilnį 20l kibirą sraigių QUOTE(Gaudvilė @ 2011 03 04, 20:10) Morkos - morkinės muselės, čia lygiai tas pats. Beje, muselės labai aukštai neskraido, tai nurodytas aukštis yra tinkamas barjeras joms priskirsti prie morkų; O, idėja
Sraigės petražolių nemėgsta. Užtektų petražolėm apsėti aplink lysves
QUOTE(bitule @ 2011 03 04, 21:00) *GREISI* ačiū už temą Jei gerai suprantu, tai Kurdiumovo principai kažkiek kertasi su GŽ? Planuoju pavasarį išbandyti pakeltas lysves, ir dabar pradėjau mėtytis kuo man jas užpildyti Ir dar, kaip GŽ siūlo susigyventi kad ir su vynuoginėmis sraigėmis? Pas mane jos tikra rykštė. Už tvoros yra visiškai laukinės pievos sklypas, kuriame tiesiog knibžda gyvastis, deja ne visa labai teigiama (kalbu apie erkes ir sraiges). Kad maždaug įsivaizdoti mastus - pernai vasarą, ryte praėjus palei sklypo tvorą, kiekvieną kart pririnkdavau artipilnį 20l kibirą sraigių O, idėja Sraiges valgyk,arba priduok http://www.panele.lt/lt/naujienos/top_temo...tes_video_foto/ Sodini,kaip įprasta ir apmulčiuoji.Jeigu komposto turi,tai po mulču visur plonai.Juk jo daug ir neturėsi.Bet ant mulčo jokiu būdu žemės nepilti.
Nesant gurmanu sutraiskytom sraigemis galima lesint vistas
QUOTE(Lotynė @ 2011 03 04, 21:18) Sraigės petražolių nemėgsta. Užtektų petražolėm apsėti aplink lysves Ačiū QUOTE(*GREISI* @ 2011 03 04, 21:52) Sraiges valgyk,arba priduok Sodini,kaip įprasta ir apmulčiuoji.Jeigu komposto turi,tai po mulču visur plonai.Juk jo daug ir neturėsi.Bet ant mulčo jokiu būdu žemės nepilti. Na, nebent kotletus daryt iš tokio kiekio O pačias dėžes kuo užpildyti? Žeme? Planuoju bent vieną pasidaryti kokių 50-60 cm aukščio, kitą žemesnę, bet vistiek vien mulčiavimo galvoju, kad nepakaks QUOTE(vobla @ 2011 03 04, 22:07) Nesant gurmanu sutraiskytom sraigemis galima lesint vistas Joo, vištukės mano svajonė... bet kol kas dar antros pusės nepavyksta į tą įtraukti (vyksta paruošiamasis procesas Bet esu girdėjusi, kad moliuskų pašarui naudoti negalima, nes jie būna kažkokių parazitų tarpiniai šeimininkai, ir po to mėsytė gali užaugti ekologišką, bet su nepageidautinom razinkom |