Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Gyvas maistas / Žaliavalgystė / Raw Food
Supermamų klubas > Grožis ir sveikata > Ekologiškas gyvenimo būdas
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
*Rūta*
QUOTE(Rasma @ 2011 03 28, 11:43)
tam pasirodo ir alergiška arba paprasčiausiai netoleruoju ax.gif
*



ir man nuo jo tiesiogine prasme atmetimo reakcija, kaip tik nebendziau kasnis paziaumoju ir br...lauk

o kai paziuriu filmuose visos grazuoles tuos lapkocius graiuzia taip noretusi nes issitikinimas kad labai sveka doh.gif manaiu, kad viena cia tokia jo nemegeja, bet pasirodo turiu kompanija clap.gif
Britule
QUOTE(viskas_bus_gerai_:) @ 2011 03 26, 01:44)
Ir kaip sia knyga vertina giminaiciai draugai?  smile.gif
As siuo metu baigiu ja skaityt, visi aplinkiniai baisiai purtosi, jei paminiu kokia informacija is ten. Ir siaip bijo tokiu zodziu: vegetaras, veganas, zaliavalgis. smile.gif
*



Dauguma vertina gerai, nes sia tema kalbam jau gana ilgai, tuo labiau, kad vyras zaliavalgis jau 2 metus:) Jau visas 10 knygu ir isdalinom, dabar uzsipirkau dar 10:) Viena drauge kai su ja kalbejom apie vaiku mityba labai priestaravo, o dabar jau ir ji paprase sios knygos.
Is tikruju man nelabai svarbi neigiama reakcija, nes zinau, kad tiesa raso, o zmogus pats renkasi kaip jam gyventi. Kitai susirupinusiai del vyro auksto kraujospudzio draugei siuliau paskaityti knyga, tai ji sako - na jau ne, mitybos nekeisim doh.gif . Tuo tarpu jos vyrui, kuriam dar 40 nera, gydytojai jau siulo isduoti vaistu kompensacijos knygute ir nuolat rasyti kraujospudi mazinancius vaistus, o ji nori suzinoti kokia cia priezastis, kad darytu papildomus tyrimus - tai, kad cia nera ka daryti - aisku kaip ant delno, kad kraujagysles pradeda siaureti nuo ant sieneliu susikaupusiu baltymu, riebalu, ir todel kyla kraujospudis!
As mesos nevalgau gal koki 8 men (nors kvepia ji man vis dar skaniai), is pieno produktu nusiperku tik kartais kietaji suri, bet tikiuosi laikui begant jo visai atsisakyti. Is zuvies kartais sau papataikauju ir nusiperku karalisku kreveciu, tuno, o kitu nevalgau, nes nera labai skanu, o sunkiuju metalu ir visokio kito panasaus gerio visai nesinori prisivalgyti.

Be kita ko, jei domina is kur gauti omega rugsciu - puikus saltinis yra Chia (ispaninis salavijas) seklos (pirkau internetu), palyginau zuvu taukus ir jas, tai zuvu tauku kapsulej yra 150 mg omega 3, o chia seklu dviejuose saukstuose - 3006 mg omega 3, 989 mg omega 6 ir 366 mg omega 9!!!!!!!!

Dar pradejom daiginti liucernos seklytes - jos irgi labai naudingas daiktas, puikiai tinka i salotas ir svelnaus skonio. Idomus (nors ir ne kaip isverstas) straipsnis apie jas: http://www.geragyventi.lt/2011/03/alfalfa-...ziede-liucerna/


Papildyta:
QUOTE(*Rūta* @ 2011 03 28, 13:47)
ir man nuo jo tiesiogine prasme atmetimo reakcija, kaip tik nebendziau kasnis paziaumoju ir br...lauk

o kai paziuriu filmuose visos grazuoles tuos lapkocius graiuzia taip noretusi nes issitikinimas kad labai sveka  doh.gif  manaiu, kad viena cia tokia jo nemegeja, bet pasirodo turiu kompanija  clap.gif
*



As irgi nuo mazens nepakenciu svogunu, poru, cesnaku, salieru, petrazoliu - su jais nieko negaliu valgyti - sunku buti zaliavalge... Is zalesiu man tik spinatai visai nieko, dar siek tiek grazgarstes (rukolos) pakenciamos. Bet radau siokia tokia iseiti salieru stiebu ir petrazoliu atzvilgiu - jas dedu i obuoliu/morku sultis ir tada visai nieko ir dukrele skaniai geria - jai aisku labiausiai patinka, kad nuo sulciu buna ''ūsai'' biggrin.gif O patyre zaliavalgiai sako, kad zalesiai butini, norint buti sveiku zaliavalgiu, tai sau kaip varianta ir matau tik tuos spinatus ir sultis su zalesiais, gal su laiku kaip nors ta skonis siek tiek pasikeis.

Pusiau zaliavalgiaudama jau va 4 kg nuo 59 numeciau - pati to nenoredama ir nesiekdama - ir kazkaip lengviau vaikscioti tapo, mankstintis pradejau - visai linksma biggrin.gif
viskas_bus_gerai_:)
QUOTE(*Rūta* @ 2011 03 28, 11:18)
lietuviskai kad nieko nera zinau  lotuliukas.gif  pati vargstu su vertimais, tad smagu butu jei ka idomaus randate koki mini vertima cia bruksteletumete, nes nevisos puikiai anglu kalba moka ( as pav. vokiete) tai po zodi viska turiu versti  4u.gif

O vokieciai nezaliavalgiauja? smile.gif
*Rūta*
QUOTE(viskas_bus_gerai_:) @ 2011 03 28, 13:53)
O vokieciai nezaliavalgiauja?  smile.gif
*




Raliavalgiauja, laukiu pirmu knygu blush2.gif

bet zink metus laiko po anglakabiskus puslapius palandziojus vokiskai isvis nebesiskaito lotuliukas.gif

viskas_bus_gerai_:)
Gal turit koki patikima, patikrinta, namiskiams gardu, akiai malonu, ankstyvo pavasario sezonui tinkama patiekala? Zodz, reik nuo kazko startuot, nes patiekalai is galvos (kolkas tokie tik tebuvo) tai dazniausiai atbulais dantimis valgomi. biggrin.gif
viskas_bus_gerai_:)
QUOTE(Britule @ 2011 03 28, 12:14)
Be kita ko, jei domina is kur gauti omega rugsciu - puikus saltinis yra Chia (ispaninis salavijas) seklos (pirkau internetu), palyginau zuvu taukus ir jas, tai zuvu tauku kapsulej yra 150 mg omega 3, o chia seklu dviejuose saukstuose - 3006 mg omega 3, 989 mg omega 6 ir 366 mg omega 9!!!!!!!!

Omega-9 zmogaus organizmas pats pasigamina.
*Rūta*
QUOTE(viskas_bus_gerai_:) @ 2011 03 28, 15:55)
Gal turit koki patikima, patikrinta, namiskiams gardu, akiai malonu, ankstyvo pavasario sezonui tinkama patiekala? Zodz, reik nuo kazko startuot, nes patiekalai is galvos (kolkas tokie tik tebuvo) tai dazniausiai atbulais dantimis valgomi. biggrin.gif
*



anakardziu kremas, avokado uztepele g.gif cukinijos spageti einamiausi pas mus
Flegma
Siandie slaiuzioju po i miesta i galvoju, ka niekaip neiseitu ma zaliaedei but. Sugriesyciau kasdien.
A nieka neturet apei super maista? Siaip kiek pastebejau rawfood i superfood vos ne paskutinis klyksmas. A klystu?
linaslinelis
QUOTE(viskas_bus_gerai_:) @ 2011 03 28, 15:55)
Gal turit koki patikima, patikrinta, namiskiams gardu, akiai malonu, ankstyvo pavasario sezonui tinkama patiekala? Zodz, reik nuo kazko startuot, nes patiekalai is galvos (kolkas tokie tik tebuvo) tai dazniausiai atbulais dantimis valgomi. biggrin.gif
*



Pavasaris dar ankstyvas, pagrinde šakniagumbiai dabar vartojami, dar niekas apart daiginamų sėklų nežaliuoja, nebent olandiškos ar ispaniškos daržovės.
Pabandyk moliūgą maišyti su kitom spalvotom daržovėm.
Pvz: tarkuotas burokine tarka skaisčiai geltonas moliūgas ir taip pat tarkuotas violetinis kopūstas - labai efektingas ir gražus spalvų derinys:)
Arba tarkuotas moliūgas ir pvz susmulkinti brokoliai su mirkytom saulėgrąžom.
Avižinius dribsnius valgau su mirkytom aguonom, trupučiu medaus ir uogom iš šaldiklio, nu čia pusiau žaliavalgiškai:)

Dar žinau, kad mamos vaikams žalią kiaušinio trynį duoda. Iš Delfio nusivagiau idėją - kadangi putpelės neserga salmonelioze, tai išplakdavau žalius putpelių kiaušinius ir gerdavau sumaišytus su pomidorų sultim:)) Tokia lengva apgavystė, nes žalių nelabai skanu gerti, o su kokiom plaktom daržovėm nesijaučia kiaušinių skonio.
evuxiene
as tai salierus megstu, gal tik kvapas man ju nelabai, dedu ji i smucius, visai neblogai gaunasi ir jo net nesijaucia apart kvapo.Sunus pamates paklause kas cia toks, tai sakiau kad rabarbaras, zodziu valgo net ausis linksta tongue.gif
Ruta cia biski neitema, ziuriu tau sparciai svoris krinta, izduok paslapti ka darai g.gif ir kaip taip smulkiai supjaustai cukinijas spageciams g.gif
*Rūta*
Labas rytas 4u.gif

QUOTE(sindirela @ 2011 03 28, 21:54)
kaip taip smulkiai supjaustai cukinijas spageciams g.gif
*




sesuo nusipirko Slaiseri (slicer) ta aparaciuka kuris supjausto labai plonom juostelem makaronais, nors man asmeniskai zymiai skaniau su skustuku issilgai braukiant gaunamos platesnes juosteles 4u.gif
*Rūta*
Neblogas straipsniukas apie Enzimus 4u.gif

Enzimų svarba

Kas yra enzimai?


Vis žinome
apie vitaminų ir mineralų svarbą gerai sveikatai, bet yra dar
vienas labai svarbus ir deja vis dar ignoruojamas sveikatos veiksnys
– enzimai. Apie kuriuos šiandiena kaip tik ir pakalbėsiu. Enzimai
yra sudėtiniai baltymai, kuriuos gamina kiekvienas augalas ir gyvas
organizmas.

Yra trijų
kategorijų enzimai:


1.Metaboliniaienzimai – remontuoja ląsteles ir optimalų organizmo
funkcionavimą. Jie daugiausiai gaminami pačiose ląstelėse.

2.Virškinimoenzimai(daugumą gamina kasa) – padedą suvirškinti valgomą
maistą (suskaido maistą į pasisavinamą formą). Virškinimo
enzimai atlieką tris pagrindines funkcijas:1) virškina baltymus –
suskaido į amino rūgštis,2) virškina riebalus – suskaido į
riebalines rūgštis ir gliceridus ir 3) virškina angliavandenius.
-suskaido į gliukozę. Bet tie patys virškinimo enzimai gali būti
panaudojami ir kaip metaboliniai – ląstelių remontui.

3.Maistoenzimai - enzimai randami žaliame-aukštos temperatūros(iki
47C) nepaveiktame maiste.Visas augalinis temperatūroje neapdorotas
maistas turi savų enzimų, kurie maistui patekus į organizmą
padeda jį virškinti ir taip organizmas nenaudoją savų enzimų –
neapkraunama kasą ir ji gali gaminti daugiau metabolinių enzimų
ląstelių remontui. Maistą verdant ar kitaip apdorojant
aukštesnėje nei 47C temperatūroje visi enzimai žūva. Ir deja
dauguma žmonių šiandiena pagrinde vartoja apdorotą, rafinuotą
maistą, kuriame nėra enzimų. Virškinimo ir maiste randami
enzimai atlieka tą pačią funkciją – virškiną ir skaido
maistą, kad ląstelės jį galėtų pasisavinti. Savų enzimų turi
šviežios daržovės, vaisiai, nepasterizuoti ar kitaip
temperatūroje neapdoroti pieno produktai, žali kiaušiniai, ir net
mėsa (cathepepsinas)


Organizmas
funkcionuoja enzimų dėka
Mūsų kūno organai ir audiniai funkcionuoja metabolinių enzimų pagalba. Kaip teigia Dr. Edward Howell, enzimų terapijos pionierius - enzimai palaiko gyvybę žemėje, be enzimų nebūtų gyvybės. Nei vitaminai nei mineralai, nei hormonai negalėtų nieko padaryti be enzimų
pagalbos. Kaip rodo tyrimai su gyvūnai, įdėjus kateterį ir iš
kasos nuleidus enzimus (taip kad jie nepatektų į virškinamąjį
traktą) gyvuliai labai greita išsekdavo ir numirdavo. Enzimų
pagalba dirba visi audiniai ir organai – širdis, kepenys, inkstai,
skrandis, žarnynas ir kt.

Kiekvienas organas turų savo enzimų

Kiekvienas organas ir audinys bei ląstelės gamina savo specifinius metabolinius enzimus, kurie reikalingi užtikrinti šio organo veiklą. Vienas tyrimas nustatė,
kad arterijose veikia net 98 skirtingi enzimai. Kepenis turi labai
daug skirtingų enzimų įvairioms funkcijoms atlikti (kepenys
atlieka apie 1500 skirtingų funkcijų).Šiuo metu yra identifikuotą
apie keletas tūkstančių skirtingų enzimų.

Ar mūsų
organizmas pasigamina pakankamai enzimų?

Anksčiau
buvo manoma , kad organizmas sugeba pasigaminti pakankamai enzimų.
Deja kaip veliau paaiškėjo, žmogaus ‘enzimų bankas’ gali išsekti
ir ši tendencija labai paplitusi šiandiena, nes žmones beveik
nebevalgo žalio maisto ir dar blogiau valgo labai rafinuota maistą,
kuriame yra tik tuščios kalorijos ir beveik nieko daugiau.




Su
amžiumi enzimų gamyba mažėja

Taip pat kaip rodo tyrimai su amžiumi enzimų(ir virškinimo ir metabolinių) gamyba mažėja ir labai galimas daiktas, kad mažėja dėl per gausiai valgomo temperatūroje
apdoroto maisto. Ir yra manoma, kad viena iš senėjimo priežasčių
kaip yra enzimų trūkumas.


Enzimai

Dabar
pažiūrėkime į kai keletą enzimų atskirai:

» Lipazės
- virškina riebalus, taip pat padeda palaikyti gerą tulžies
pūslės veiklą. Todėl valgant daug temperatūroje apdorotų
riebalų tulžies pūslei enzimų gali ir nebe užtekti. Ir dėl to
per ilgą laiką jos funcija gali pablogėti.

» Proteazės.
Šios grupės enzimai padeda virškinti baltymus ir suskaido juos į amino
rūgštis. Jei kasa gamina nepakankamai proteazės baltymai yra
nesuvirškinami ir suvirškinami nepilnai. Tokie baltymai ne tik kad
yra toksiški, bet dar pro pralaidžias (dėl suprastėjusios
žarnyno funkcijos)patekę į kraują sukelia įvairias alergijas.

» Laktazė
– skaido piene esantį cukrų – laktozę. Yra manoma, kad apie
70% suaugusiųjų stokoja šio enzimo ir todėl jiems šviežio
pieno vartoti nereikėtų arba jiems reikėtų vartoti enzimų
papildus, kurie jei yra geros kokybės, gali būti labai naudingi.

» Amilazė
(dažnai vadinamas ptailinu (ptyline)– skaido kompleksinius
angliavandenius į paprastus(maltozę). Šis enzimas išsiskiria su
seilėmis ir todėl labai svarbu gerai kramtyti maistas ir ypač
kompleksinius angliavandenius(duona košes ir kt.), nes be amilazės
šie angliavandeniai ilgiau užsilaiko skrandyje ir dažnai net
pradeda fermentuotis. Bet kramtyti reikia visą valgomą maistą,
nes jau patekus maistui į burną kasą gauną signalą kiek ir kokių
enzimų reikia gaminti ir jie maistas yra nekramtomas ar kramtomas
mažais šis signalas gali būti netikslus ir dėl to enzimų
pagaminama nepakankamai ir maistas lieka nepilnai suvirškinamas.

» Maltazė
– skaido kompleksinius ir paprastus angliavandenius. Taip pat
suskaido nepanaudotą glikogeną raumenyse. Glikogenas yra raumenyse
saugomą gliukozė.




» Celiulazė – suskaido skaidulas - celiuliozę (randamą
vaisiuose ir daržovėse) ir taip padidina mitybinę vaisių ir
daržovių vertę. Celiulazė yra negaminama žmogaus organizme ir
gaunama tik valgant šviežius vaisius ir daržovės.


» Papainas(randamas vaisiuje papaja) ir bromelainas ( randamas ananase) - padeda virškinti baltymus. Todėl yra manoma, kad valgant baltyminį
maistą gerai kartu suvalgyti truputi papajos ar ananaso.
Bromelainas taip pat yra natūralus anti-uždegiminis vaistas(mažina
uždegiminius procesus) todėl gerai sergant reumatoidiniu artritų
ir kitomis uždegiminėmis ligomis

Žalias
maistas turi savų enzimų

Žalioje
natūralioje formoje daugelis maisto produktų turi pakankamai
enzimų, kad suvirškintu savyje esančius ingredientus. Puikus
pavyzdys yra bananas. Neprinokęs bananas (tokie dažnai parduodami
parduotuvėse – kai yra žalios spalvos)turi apie 20% krakmolo.
Natūraliai banane esantis enzimas amilazė šį krakmolą paverčia
yra cukrų ir dėl šios priežasties bananas tampa saldus ir žievės
spalvos pasikeičia į geltoną(valgant žalios spalvos bananą jis
dėl jame esančio krakmolo yra nesaldus, todėl nusipirkus žalius
bananus reikia juos palikti kelioms dienoms šiltoje vietoje ir jie
savaime prinoks). Prinokę bananai ir kiti vaisiai yra idealus
energijos šaltinis ir juos valgant organizmas neeikvoja savų
enzimų. Ir dažnai klaidingai bijoma valgyti vaisiu dėl juose
esančio cukraus, bet kaip jau ne kartą esu rašęs vaisiuose
esantis cukrus yra pasisavinamas lėčiau yra ne tas pats kas baltas
cukrus. Nepaisant to diabetikai vaisius turi vartoti saikingai, nes
per didelis jų kiekis gali per daug pakelti gliukozės kiekį
kraujyje.

Yra manoma ,
prinokę vaisiai jau yra beveik suvirškinti pasirengę įsisavinimui.


Žalią
maisto valgo tik nedaugelis

Deja vien
žalią maistą valgo tik labai nedaugelis žmoniu, o ir žmogaus
organizmas nėra sutvertas valgyti žalias kruopas, bulves, žuvį
mėsą, kuri taip pat turi enzimų. Todėl valgant šilumos apdorota
maistą labai gerai kartu valgyti žalias daržoves, kurios gali
palengvinti mėsos ir kito maisto virškinimą. Enzimų papildai taip
pat gali būti naudingi.

Dauguma
žmonių taip pat nevalgo žalių kiaušinių(žali kiaušiniai yra
labai naudingas maistas tik prieš valgant juos reikia gerai nuplauti
su muilu ir geriausia pirkti laisvėje vaikštančių vištų
kiaušinius) ir taip pat valgo pasterizuotus pieno produktus, ir bet
pasterizacija pakeičia pieno struktūrą ir taip padaro beveik
nevirškinamą ir dėl to organizmas jo nepasisavina ir priedo
nesuvirškinti pieno produktai sukelia įvairias alergijas įskaitant
astmą. Kai nepasterizuotame piene yra lipazės pieno riebalams
virškinti ir dėl to sviestas pagamintas iš nepasterizuoto pieno
gali būti labai sveikas produktas.

‘Negyvas’
maistas užsilaiko skrandyje


Kaip teigia
Dr. Edward Howell, negyvas be enzimų maistas patekęs į skrandį
’stovi’ kokią valandą nieko neveikdamas ir net pradeda
fermentuotis(rūgti). Tuo tarpų enzimų turintis maistas patekęs į
skrandį iškarto pradedamas virškinti ir net skrandžio rūgštis
jų nesunaikina.

Stresas
vagia enzimus

Kai žmogus
patiria stresą organizmas neturi pakankamai laiko ir pajėgų
enzimams gaminti todėl maistas yra blogai suvirškinamas ir taip
pat dėl nepakankamos metabolinių enzimų gamybos ląstelės yra
‘nesuremontuojamos’ ir taip per ilgą laiką pasireiškia ligos.




Daugelis
ligų dėl enzimų stokos

Yra net
manoma, kad daugelis ligų kaip tik ir yra dėl organizmo išsekusių
enzimų atsargų. Kadangi šiandiena žmonės labai mažai vartoja
žalio maisto ir pagrinde valgo rafinuotus produktus tai dažnai
enzimų pradeda trūkti vis jaunesniame amžiuje ir dėl to vis
jaunesniems žmonėms yra diagnozuojamos chroniškos ligos.

Organizmui
svarbiausia yra užtikrinti pakankamą energijos, vitaminų ir
mineralų bei kitų nepakeičiamų elementų tiekimą organizmo
veiklai palaikyti, todėl pirmiausia enzimus skiria maisto
virškinimui ir dėl gausiai vartojamo rafinuoti ir temperatūroje
apdoroto maisto organizmo remontui enzimų nebelieka ar lieka
nepakankamai.Teigiama,
kad net iki 80% organizmo energijos yra sunaudojama virškinamajame
procese.

Žmogaus
kasa yra didžiausia

Žmogus yra
bene vienintelis sutvėrimas kuris valgo ne žalią, bet temperatūroje
apdorotą maistą.Lyginant pagal kūno
svorio procentą žmogaus kasa yra pati didžiausia (kasa yra
pagrindinis virškinimo enzimų gamintojas). Tai tikrai ne
atsitiktinumas ir yra dėl gausaus rafinuoto maisto vartojimo, nes
nuolat apkraunamas organas padidėja(tas pat atsitinka su kepenimis(geriant alkoholį ar vartojant per daug riebaus maisto),
širdimi(per daug aktyviai sportuojant) ir kt.). Tai patvirtina ir liginant laukinius ir naminius
gyvūnus(kuriuos žmogus priverčia valgyti temperatūroje apdorotą
maistą), nes naminių gyvūnų kasa yra didesnė nei laikinių.
Todėl enzimų stoka ir nenatūralaus maisto vartojimas yra bene
pagrindinės priežastys dėl kurių vis daugiau ir daugiau naminių
gyvūnų serga chroniškomis ligomis ir jiems reikia vaistų, kai
laukiniams gyvūnams veterinaro nereikia.

Reikia
valgyti daugiau žalio maisto


Idėja
valgyti vien žalią temperatūroje nepadorotą maistą daugeliui
žmonių yra nepriimtiną todėl siūlau vartoti kuo daugiau žalių
vaisių ir daržovių, kurie turi savo enzimų. Galima vartoti geros
kokybės enzimų papildus, bet aš jokiu būdu nepateisinu enzimų
vartojimo, kaip atsvaros persivalgymui (kaip teigiama vieno papildo
reklamoje ir mano nuomone tai mažų mažiausiai neatsakinga ir tokie
dalykai turėtų būti uždrausti) valgymui blogą maistą.

Gerą
sveikata labai priklauso nuo metabolinių ir virškinimo enzimų veiklos ir
pakankamos jų gamybos. Metabolinių ir virškinimo enzimų nepakankamumas per
ilgesnį laiką sukelią įvairias ligas.
Britule
QUOTE(linaslinelis @ 2011 03 28, 20:32)
Dar žinau, kad mamos vaikams žalią kiaušinio trynį duoda. Iš Delfio nusivagiau idėją - kadangi putpelės neserga salmonelioze, tai išplakdavau žalius putpelių kiaušinius ir gerdavau sumaišytus su pomidorų sultim:)) Tokia lengva apgavystė, nes žalių nelabai skanu gerti, o su kokiom plaktom daržovėm nesijaučia kiaušinių skonio.
*



As taip pat buvau skaiciusi, kad putpeles neserga salomonelioze, bet ne taip seniai kazkur perskaiciau, kad vis delto galima nuo ju susirgti salmonelioze, tai jau ir nebezinau kaip ten is tikruju ir neberizikuoju ax.gif Kai vyras prie penketa metu si dziaugsma apturejo nuo anytos varsketuku, tai susirgti jokiu budu nenoreciau blink.gif
viskas_bus_gerai_:)
QUOTE(*Rūta* @ 2011 03 29, 09:49)
Kas yra enzimai?

Isvertus is anglu i lietuviu kalba "enzime" yra fermentas. smile.gif

QUOTE
Kiekvienas organas turų savo enzimų
Kiekvienas organas ir audinys bei ląstelės gamina savo specifinius metabolinius enzimus, kurie reikalingi užtikrinti šio organo veiklą.

QUOTE
» Proteazės.
Šios grupės enzimai padeda virškinti baltymus ir suskaido juos į amino rūgštis. Jei kasa gamina nepakankamai proteazės baltymai yra nesuvirškinami ir suvirškinami nepilnai. Tokie baltymai ne tik kad yra toksiški, bet dar pro pralaidžias (dėl suprastėjusios žarnyno funkcijos)patekę į kraują sukelia įvairias alergijas.

QUOTE
Ar mūsųorganizmas pasigamina pakankamai enzimų?
Anksčiaubuvo manoma , kad organizmas sugeba pasigaminti pakankamai enzimų.
Deja kaip veliau paaiškėjo, žmogaus ‘enzimų bankas’ gali išsekti ir ši tendencija labai paplitusi šiandiena, nes žmones beveik nebevalgo žalio maisto ir dar blogiau valgo labai rafinuota maistą, kuriame yra tik tuščios kalorijos ir beveik nieko daugiau.

Is zalio maisto fermentai-darbininkai, manyciau, niekur toliau virskinamojo trakto nenukeliauja, nes fermentas yra baltymas, kuri turetu virskinti skrandyje esantis vietinis fermentas proteaze. smile.gif
Del tu tusciu koloriju, tai turiu siokiu tokiu abejoniu. Tarkim mesa, baltymu saltinis, visaip sugadinama saldant, sildant, verdant, kepant ir t.t., bet rezultate vietoj graziu baltymuku, turim suplesytus baltymus, o tokius draiskalus turetu but lengviau virskinti, t.y. skaidyti iki aminorugsciu. O is tu paciu aminorugsciu veliau susintetinti reikiamus darbininkus - fermentus.

QUOTE
Žalias maistas turi savų enzimų
Žalioje natūralioje formoje daugelis maisto produktų turi pakankamai
enzimų, kad suvirškintu savyje esančius ingredientus. Puikus pavyzdys yra bananas. Neprinokęs bananas (tokie dažnai parduodami parduotuvėse – kai yra žalios spalvos)turi apie 20% krakmolo. Natūraliai banane esantis enzimas amilazė šį krakmolą paverčia yra cukrų ir dėl šios priežasties bananas tampa saldus ir žievės spalvos pasikeičia į geltoną(valgant žalios spalvos bananą jis
dėl jame esančio krakmolo yra nesaldus, todėl nusipirkus žalius bananus reikia juos palikti kelioms dienoms šiltoje vietoje ir jie savaime prinoks). Prinokę bananai ir kiti vaisiai yra idealus energijos šaltinis ir juos valgant organizmas neeikvoja savų enzimų.

Na va cia perskaiciau zaliavalgystes privaluma. Zalias maistas i pilva patenka jau dalinai suvirskintas, zaliavalgio organizmo fermentai tinginiauja, nes gauna ne seno pastato sienas, kurias reiktu griaut, o plytas.

Man idomu, kai augalai reaguoja i stresa, kai juos pjaustai, kramtai ir t.t. Svogunas tai stipriai ginasi. smile.gif Kiaules mesa gal kazkokiu blogumu streso metu (pjaunant) prikaupia, o kiti augalai kaip?
viskas_bus_gerai_:)
QUOTE(Flegma @ 2011 03 28, 16:59)
Siandie slaiuzioju po i miesta i galvoju, ka niekaip neiseitu ma zaliaedei but. Sugriesyciau kasdien.
A nieka neturet apei super maista? Siaip kiek pastebejau rawfood i superfood vos ne paskutinis klyksmas. A klystu?
*


As tai pradziai noreciau pabandyt bent kelis patiekalus atsirinkt zaliavalgiskus, o po to jau mastyt, ar buciau zaliavalge visiska, ar ne. Kolkas man atrodo, kad lietuviam palankiau but prijauciantiems zaliavalgystei, o ne visai 100proc. joje.

Kas cia per supermaistas? bigsmile.gif Pagooglinau ir matau, kad skirtingi saltiniai skirtingus super produktus siulo. smile.gif Linu seklos, graikiniai riesutai, granatas, lasisa, tamsios zalios darzoves, obuoliai, virtos pupos, alyvuogiu aliejus, pilno grudu turinti duona, arbata, jogurtas...
linaslinelis
QUOTE(Britule @ 2011 03 29, 10:11)
As taip pat buvau skaiciusi, kad putpeles neserga salomonelioze, bet ne taip seniai kazkur perskaiciau, kad vis delto galima nuo ju susirgti salmonelioze, tai jau ir nebezinau kaip ten is tikruju ir neberizikuoju ax.gif Kai vyras prie penketa metu si dziaugsma apturejo nuo anytos varsketuku, tai susirgti jokiu budu nenoreciau blink.gif
*



Žinoma, sunkiai persirgus, i tą pusę ir žiūrėti nebesinori. Ypač kai rūpi vaikų sveikata.

Manau, kad visi gyvūnai kažkuo serga, tik ne viską žinome:) Prieš naudojimą visų kiaušinių lukštą labai kruopščiai nušveičiu su soda:)) Tik va vištų, nors ir naminių žalių kiaušinių nelabai smegenys priima, putpelės visokeriopos reklamos dėka atrodo patikimiau, tiesa, tai vyko prieš kelis metus, dabar tiesiog nebenoriu:)

Ačiū Rūtai už vis papildomas medicinines žinias:))
rammona
Labas rytas,Rutai noriu padekot uzjos bloga,ir uz visus straipsnius,uz visa triusa.Aciu.Skaitineju jau du men.apie zaliavalgyste,bet vis dar nepradedu,nes siuo metu esu uzsiemusi visai kitoj klasej.Ova kai ten baigsiu,tai manau menesiukui pas jus uzsirasysiu 4u.gif patinka man jusu patiekalai(nors neragavau),o gamint-visos salygos.Taip kad prisiskaicius visokiu straipsniu,dar turiu nusipirkt knyga Fermentu faktorius.Irkaip tik uzbaigiu kursa pas ponaX tai tuoj pas jus.O dabar klausimas;kaip daiginti ridikeliu seklas?Ir po kiek laiko,kai sudygsta galima valgyti.Turejau toki gera puslapi apie seklas ir pameciau.Aciu thumbup.gif
*Rūta*
Ne veltui savo forma jie primena smegenis. Graikiniai riešutai, pasak mokslininkų, naudingiausi iš visų riešutų.

Supratau, kad mano gamtiškoji nuojauta renkantis maisto produktus manęs neapgavo. Šiandien perskaičiau, jog Pensilvanijos (JAV) mokslininkai nustatė, kad graikiniai riešutai yra sveikiausi iš visų riešutų ir yra rekomenduojami kaip kasdienio raciono dalis.
Anot gudriųjų ponų iš Skrantono universiteto, lyginant su žemės, pekano, migdolo ir pistacijų maistine verte, graikiniai riešutai pasižymi dvigubai didesniu antioksidantų kiekiu. Be to, šiuose riešutuose esantys antioksidantai yra aukštesnės kokybės ir stipresnio poveikio.
Antioksidantai žinomi dėl savo prevencinių savybių, apsaugant ląsteles nuo ardančio oksidantų poveikio. Antioksidantai, rasti graikiniuose riešutuose, yra 15 kartų stipresni negu vitaminas E, kuris naudojamas organizmo valymui.
Dar vienas graikinių riešutų privalumas - jie retai kada valgomi paskrudinus, o karštis neigiamai veikia riešutuose esančias vertingąsias medžiagas. Reguliarus riešutų valgymas, pasak dietologų, sumažina širdies susirgimų, vėžio bei II tipo diabeto riziką.

rammona smagu tave cia matyt 4u.gif
viskas_bus_gerai_:)
O riesutus perkat isgliaudytus ar dar su lukstais? smile.gif
*Rūta*
QUOTE(viskas_bus_gerai_:) @ 2011 03 30, 12:36)
O riesutus perkat isgliaudytus ar dar su lukstais? smile.gif
*



graikiskus ir lazdyno gliaudau
Britule
QUOTE(rammona @ 2011 03 30, 10:04)
O dabar klausimas;kaip daiginti ridikeliu seklas?Ir po kiek laiko,kai sudygsta galima valgyti.Turejau toki gera puslapi apie seklas ir pameciau.Aciu thumbup.gif
*



Parasysiu jums ir kitos merginoms, nes regis ir Ruta rase, kad daiginti nesigauna.

As darau viska labai paprastai - pries nakti visas seklas/zirnius ar pan. uzmerkiu iki ryto, ryte perplaunu sietelyje, sudedu i plokscia aukstesniais krasteliais indeli ir idedu i orkaite (nes ten gana tamsu ir ji gana sandari, seklos nedziusta) indelio neuzdengus. As naudoju Tupperware indelius, nes ju kruva visokiu dydziu turiu. Taip ir laikau kokia pora dienu orkaitej, perplaudama 2 kartus per diena, kai rimciau sudygsta, dedu i saldytuva ir tuomet indeli jau uzdengiu, nes kitaip isdzius. Viskas!

Su saulegrazom truputeli daugiau uzsiemimo - ryte po mirkymo sudedu visas i koki didesni dubeni, uzpilu daug vandens ir pora kartu nupilu vandeni su ant virsaus pakilusiom odelem, nes kitaip seklos siek tiek pradeda puti, o paskui perkosiu per sieteli ir toliau viskas taip pat.

Daiginant svarbu, kad seklu sluoksnis nebutu storas - daugiausia 2 cm, nes kitaip jos šyla ir rugsta. Dar svarbu, kad indelyje nebutu papildomai vandens, mirkyti uztenka tik viena nakti.
rammona
[quote=Britule,2011 03 30, 17:18]
Parasysiu jums ir kitos merginoms, nes regis ir Ruta rase, kad daiginti nesigauna Supratau,Britule,tada man sitas variantas netinka.Einu ieskot to straipsnio apie daiginima ir atidziai paskaitysiu,nes nusipirkau kelis pokelius ridikeliu seklu,manau,kad susidaidinsiu,suvalgysiu.Nezinojau,isivaizdavau,kad nors su pirmais lapeliais valgoma.Dabar aisku,kad lapeliu nebus.Tai tada gal gali pasakyt,pries keles dienas uzmerkiau pipirmetes seklutes,ir dabar jos su kazkokiu mazu zalumynu,tai gal jau laikas valgyt?tiesiog nesusiduriau niekada su zaliavalgyste bigsmile.gif
Britule
[quote=rammona,2011 03 30, 22:44]
[quote=Britule,2011 03 30, 17:18]
Parasysiu jums ir kitos merginoms, nes regis ir Ruta rase, kad daiginti nesigauna Supratau,Britule,tada man sitas variantas netinka.Einu ieskot to straipsnio apie daiginima ir atidziai paskaitysiu,nes nusipirkau kelis pokelius ridikeliu seklu,manau,kad susidaidinsiu,suvalgysiu.Nezinojau,isivaizdavau,kad nors su pirmais lapeliais valgoma.Dabar aisku,kad lapeliu nebus.Tai tada gal gali pasakyt,pries keles dienas uzmerkiau pipirmetes seklutes,ir dabar jos su kazkokiu mazu zalumynu,tai gal jau laikas valgyt?tiesiog nesusiduriau niekada su zaliavalgyste bigsmile.gif
*

[/quote]

Tai viskas gerai su tom ridikelio seklytem - butent taip pamirkykit, perplaukit ir daiginkit, po keleto dienu daigeliai islys, paskui jie vis ilgesni taps, tai ir valgykit kai jums bus pats tas - galit saldytuve laikyt kad ir dvi savaites vis perplaunant. Saldytuve tas dygimas tiesiog siek tiek pristabdomas. Kada valgyt nepasakysiu, uzmirsau, kas ten rekomenduojama ax.gif Man paciai tai nepatinka, kai labai ilgi daigeliai buna, skonis tada vis astresnis ir ''ryskesnis'' tampa. Nezinau ar tinkamai cia jums atsakiau ax.gif
*Rūta*
Britule ačiū už patarimą, ar galima kopy paste į savo bloga? ax.gif
Britule
QUOTE(*Rūta* @ 2011 03 31, 09:11)
Britule ačiū už patarimą, ar galima kopy paste į savo bloga?  ax.gif
*



Tai zinoma, prasau 4u.gif Ir isbandykit, ar as cia tiesa parasiau biggrin.gif
linaslinelis
Sveikos, mamos:)

atsiprašau už offtopiką, benaršydama internete nustebau, kad tik dabar aptikusi visai įdomų puslapį ir jis lietuvių kalba. Iškart įspėju, kad tai NE apie žaliavalgių mitybą, o apie vegetarizmą-veganizmą, tačiau pakankamai koncentruotai surinktos kelios nuomonės. Pačioje analizėje yra keletas neblogų nuorodų.
manau, kad galima pasirankioti tikrai naudingų dalykųsmile.gif
Pačioje pirmoje pastraipoje yra nuoroda (mėlyni skaičiukai) į kitus puslapius.
Taigi - http://gyventisamoningai.lt/2009/07/10/lmsra6/#more-1744

Ir dar - šiokia tokia maistinė lentelė lietuvių kalba:)
https://docs.google.com/View?docid=dcscrjd4_29wxm2xtff
linaslinelis
Cha, Visgi Ustukių ekologiškos avižos dygsta!
Tačiau ...
Kiek bandžiau, vis atrodė, kad greičiau rūgsta viskas, ne dygsta. Dabar susikaupiau ir dažniau nei 2 k vandeniu praplaudavau. Pradygo po 3 parų.
Esmė tame, kad beveik visi grūdai pažeisti yra mechaniškai. Tai iš nedickos saujelės pabandymui užmerktų grūdų suskaičiavauu kokias10 pradygusių. Dygsta tik visiškai nepažeistas grūdas, visa kita rūgsta:))
bent aišku, kad termiškai tikrai neapdorota:)
lapkrituke
Labas 4u.gif Skaitant sia tema pagavo toks impulsas, sokau, nulekiau i virtuve, i smulkintuva sumeciau kopusto, paprikos, svoguno, agurko, pomidoro, slakeli alyvuogiu aliejaus, krapu.... gavosi zavi nesamone, is pradziu labai skani, paskui astri, turbut svoguno padauginau ir ant galo jau baigiau valgyt siaip sau... kazin nepersistengiau? biggrin.gif Vat ka reiski aimpulsas... reikia daugiau pasiskaitineti apie produktu derinima turbut biggrin.gif Tikiuosi viduriu nepaleis biggrin.gif
*Rūta*
QUOTE(lapkrituke @ 2011 04 05, 13:44)
Labas  4u.gif  Skaitant sia tema pagavo toks impulsas, sokau, nulekiau i virtuve, i smulkintuva sumeciau kopusto, paprikos, svoguno, agurko, pomidoro, slakeli alyvuogiu aliejaus, krapu.... gavosi zavi nesamone, is pradziu labai skani, paskui astri, turbut svoguno padauginau ir ant galo jau baigiau valgyt siaip sau... kazin nepersistengiau? biggrin.gif Vat ka reiski aimpulsas... reikia daugiau pasiskaitineti apie produktu derinima turbut biggrin.gif Tikiuosi viduriu nepaleis biggrin.gif
*



lotuliukas.gif na kaip pirmam kartui idomus bandymas lotuliukas.gif ka jus bandete daryt? padaza? siurba? kokteili? bigsmile.gif
per laika atrasite kas jums skanu ir kaip paruosta 4u.gif
o derinti cia nera ka, vienos darzoves bazines kitos prieskonines 4u.gif
svoguna manau dejote baltaji? as paskutiniu metu tik raudonaji naudoju jis svelnesnis ir i jusu patiekaliuka buciau imetusi cesnako vietoje svoguno 4u.gif

o jie vidurius pakeis tik i nauda thumbup.gif issivalys zarnynas mirksiukas.gif
Jurgitele22
Siandien dariau kokteili su pirmais zalesiais is kiemo, ziupsnelis dilgeliu , garsves, pieniu keli lapeliai. 4u.gif
Flegma
As pradejau darytis smoothie- susmulkinu visokiu vaisiu i geriu, niam.
Reiks pabandyt da kokiu uogikiu ibert. O atejus vasarai- uogu sezonui bus galima da labiau paeksperimentuot.
Abi
Parašykit kokį skanų, nesunkų salotų padažo receptą. Nusibodo citrina/alyv.aliejus/druska blush2.gif Beje, ką skaunaus Raw/ pusiau Raw ruošiat vaikams?
*Rūta*
Labukis ar galite padeti su vertimu? blush2.gif

Instructions for the crust:
1. Mix all the ingredients for the crust in a food processor and process to achieve a dough texture.
2. Gently press dough into 7” Springform pan and set aside
Instructions for the Creamy Vanilla Layer:
1. Mix all the ingredients except for the coconut oil in a high speed blender to achieve smooth and creamy consistency.
2. Then add melted coconut oil and blend again to incorporate.
3. Pour the first half of Creamy Vanilla Layer over the crust and save the other half for the topping.
4. Chill in a freezer until firm ( approximately half an hour)
Instructions for the Apricot Layer:
1. Process all the ingredients, except for the water mixed with agar-agar in a food processor, leaving some texture.
2. Add another three pitted apricots and pulse again.
3. Now prepare agar-agar. Mix 1 tsp agar-agar in water and boil for 5 minutes.
4. Add to apricot mixture and pulse to incorporate.
5. Then pour over the chilled Creamy Vanilla Layer an then chill in a freezer for another hour, until firm.
Instructions for the Topping :
1. Pour the second half of the Creamy Vanilla Layer over the chilled apricot layer and chill in a freezer or refrigerator until fully firm. If you will be chilling it in a freezer, your torte will be ready just in a few hours.
2. Garnish with raw cacao powder.
linaslinelis

Parašiau į AŽ, tik nežinau, kas tai yra agar-agar.
*Rūta*
QUOTE(linaslinelis @ 2011 04 06, 13:20)
Parašiau į AŽ, tik nežinau, kas tai yra agar-agar.
*




4u.gif aciuu dideliausias , radau stebukla isbadysiu parasysiu

Agar-agar tai augalinis zelatinas, gaminamas is juros dumbliu 4u.gif

Agar agaras- atsisakius želatinos (želatina gaminama iš kiaulių, galvijų ir kitų naminių gyvūnų odų, kaulų), nebūtinai reikia atsisakyti ir saldžiųjų želės desertų, Gamindami vaisių desertus, pudingus, daržovių šaltienas, įdarus ar pikantiškus užpilus, išbandykite agar agarą. Bespalvis ir beskonis agaras – tai džiovinami žemoje temperatūroje raudonieji dumbliai. Jis gali būti pardavinėjamas dribsnių, granulių ar supresuotų luitų pavidalu. Agaras turi daug privalumų. Kambario temperatūroje netirpsta, o želė paverčia net rūgščius produktus (taigi jam nereikia šaldytuvo kaip želatinai, o produktų pH gali būti mažesnis nei 4,5). Agaras turi nedaug kalorijų ir yra labai lengvai virškinamas. Be to, jame gausu maistinių medžiagų: sudėtyje yra jodo, kalcio, geležies, fosforo, vitaminų A, C, D, K ir B vitaminų kompleksas. Kadangi agaras mažina ir cholesterolio kiekį kraujyje, gerina žarnyno veiklą, virškinimą ir valo kūną, jį patartina vartoti žmonėms, turintiems aukštą kraujo spaudimą bei problemų su širdimi. Agaro stiprumas priklauso nuo medžiagos, kurią siekiama paversti želė – sultys arba daržovių nuovirai reikalaus mažiau agaro nei sojos, riešutų pienas ar daržovių bei vaisių masės.

*Rūta*
http://www.rawraw.lt/rawraw-pamokos bigsmile.gif na Vilnieciai oras blogas, bet uzsiemimui tokiam bigsmile.gif kaip tik
lapkrituke
QUOTE(*Rūta* @ 2011 04 05, 14:57)
lotuliukas.gif  na kaip pirmam kartui idomus bandymas  lotuliukas.gif  ka jus bandete daryt? padaza? siurba? kokteili?  bigsmile.gif
per laika atrasite kas jums skanu ir kaip paruosta  4u.gif
o derinti cia nera ka, vienos darzoves bazines kitos prieskonines  4u.gif
svoguna manau dejote baltaji? as paskutiniu metu tik raudonaji naudoju jis svelnesnis ir i jusu patiekaliuka buciau imetusi cesnako vietoje svoguno  4u.gif

o jie vidurius pakeis tik  i nauda  thumbup.gif  issivalys zarnynas  mirksiukas.gif
*


Kad as zinociau ka bandziau daryti doh.gif Turbut kokteili g.gif biggrin.gif Taip, naudojau balta svoguna. Siaip viskas buvo gerai po to smile.gif Dar toks klausimas, kiek ziuriu, tai dazniausiai viskas yra malama, smulkinama ir pan. o tai paprastos paprastai pjaustytos salotos nesiskaito? Ar smulkinama del greitesnio, lengvesnio virskinimo?
*Rūta*
Labukas 4u.gif

as visa reikaluose ax.gif verciu receptus iki pazaliavimo ir prireike jsusu pagalbos atradau nauja matavimo vieneta gal kuri zinote kas ten per velnias doh.gif

QUOTE(lapkrituke @ 2011 04 09, 14:01)
Dar toks klausimas, kiek ziuriu, tai dazniausiai viskas yra malama, smulkinama ir pan. o tai paprastos paprastai pjaustytos salotos nesiskaito? Ar smulkinama del greitesnio, lengvesnio virskinimo?
*



idealiausia viska smulkinti dantimis mirksiukas.gif bet nusibosta ir kad palepinti skonio receptorius gaminama kitaip, o su darzovemis ir vaisias neoprigalvosi nieko skoniams sumaisyti kai smulkinima ir ju maisyma 4u.gif



dabar dar pedekite, kadangui verciu vienetus iskilo beda su matavimo vienetais turiu toki parasyma, kaip su tom cukinijom? g.gif

•5 Medium avocados
•4 Tomatoes, diced (discard skin)
•3C finely shredded zucchini
•3 green onions, sliced thin
•1-2 tsp Dulse seaweeed,
•1/2 clove garlic, finely minced
•4 tsp. lemon juice or Dr. Bronner's seasoning
•1 tomatillo, grated
•dash of chili pepper & cayenne pepper
•1 tsp. honey (optional)
viskas_bus_gerai_:)
QUOTE(*Rūta* @ 2011 04 14, 10:53)

dabar dar pedekite, kadangui verciu vienetus iskilo beda su matavimo vienetais turiu toki parasyma, kaip su tom cukinijom?  g.gif
•3C finely shredded zucchini

gal cups- puodeliai?
*Rūta*
QUOTE(viskas_bus_gerai_:) @ 2011 04 14, 10:57)
gal cups- puodeliai?
*




as pasimeciau nes tam paciam puslapyje kitas receptas taip uzrasytas

•4 c. garbanzo beans, soaked and sprouted
•1 clove garlic, diced fine
•1 green onion, diced fine
•2 carrots, grated fine
•2 c. tahini
•2 cups tomatillo juice

•Vegetable broth powder or garlic & cumin to taste
•Tamari, to taste
•Juice of . lemon
•Juice 2 cups tomatillo juice in juicer.

ir visur jau apie 50 receptu isverciau cups ir buvo taip uztrasyta o dabar ta C g.gif
viskas_bus_gerai_:)
QUOTE(*Rūta* @ 2011 04 14, 11:01)
as pasimeciau nes tam paciam puslapyje kitas receptas taip uzrasytas

•4 c. garbanzo beans, soaked and sprouted
•1 clove garlic, diced fine
•1 green onion, diced fine
•2 carrots, grated fine
•2 c. tahini
•2 cups tomatillo juice

•Vegetable broth powder or garlic & cumin to taste
•Tamari, to taste
•Juice of . lemon
•Juice 2 cups tomatillo juice in juicer.

ir visur jau apie 50 receptu isverciau cups ir buvo taip uztrasyta o dabar ta C  g.gif
*


vienur uzrase, kitur patingejo.
Cia c nurodomas kaip galimas trumpinys cup.
*Rūta*
QUOTE(viskas_bus_gerai_:) @ 2011 04 14, 11:05)
vienur uzrase, kitur patingejo.
Cia c nurodomas kaip galimas trumpinys cup.
*




gal ax.gif ačiū 4u.gif

kaip sekasi žaliavalgiauti?
Danni
sveikos žaliavalgės, aš irgi prisijungiu prie jūsų, 5 dienas žaliavalgiauju, bet pas mane iškilo viena problema, per tas kelias dienas pilvas turbūt dvigubai padidėjo, nesuprantu kas daros, pagrinde valgau daržoves ir vaisius, užkandžiauju kartais džiovintom datulėm (nemirkytom cukruje, bent jau taip ant pakuotės rašo) ir riešutais (kokosas, migdolai), dar į dieną suvalgau po 2-3 bananus, kiti vaisiai ir daržovės man nekelia įtarimo, nebent nuo šitų datulių, riešutų ir bananų. Bet anksčiau irgi gana dažnai valgydavau dideliais kiekiais riešutus, džiovintus vaisius, bananus + dar visokie miltiniai ir saldumynai, nu bet šitaip pilvas niekada nebuvo padidėjas g.gif Gal kas žino kodėl man čia taip?
viskas_bus_gerai_:)
QUOTE(*Rūta* @ 2011 04 14, 11:08)
kaip sekasi žaliavalgiauti?

Skaitineju zaliavalgiautoju blogus, forumus lietuviu kalba ir bandau susidaryt bendra vaizda. Karts nuo karto pabandau kazka zaliavalgisko ar bent jau artimo tam. Nepuolu stacia galva, zodz. smile.gif
Papildyta:
QUOTE(Danni @ 2011 04 14, 14:58)
sveikos žaliavalgės, aš irgi prisijungiu prie jūsų, 5 dienas žaliavalgiauju, bet pas mane iškilo viena problema, per tas kelias dienas pilvas turbūt dvigubai padidėjo, nesuprantu kas daros, pagrinde valgau daržoves ir vaisius, užkandžiauju kartais džiovintom datulėm (nemirkytom cukruje, bent jau taip ant pakuotės rašo) ir riešutais (kokosas, migdolai), dar į dieną suvalgau po 2-3 bananus, kiti vaisiai ir daržovės man nekelia įtarimo, nebent nuo šitų datulių, riešutų ir bananų. Bet anksčiau irgi gana dažnai valgydavau dideliais kiekiais riešutus, džiovintus vaisius, bananus + dar visokie miltiniai ir saldumynai, nu bet šitaip pilvas niekada nebuvo padidėjas  g.gif Gal kas žino kodėl man čia taip?
*


Paskutines dvi zinutes puslapio gale Gal kazkiek i tema bus... smile.gif
Flegma
QUOTE(Danni @ 2011 04 14, 15:58)
sveikos žaliavalgės, aš irgi prisijungiu prie jūsų, 5 dienas žaliavalgiauju, bet pas mane iškilo viena problema, per tas kelias dienas pilvas turbūt dvigubai padidėjo,
Gal kas žino kodėl man čia taip?
*


Cia gal pilva isputi? Nuo skaidulu gal? g.gif
Danni
QUOTE(viskas_bus_gerai_:) @ 2011 04 14, 18:54)
Paskutines dvi zinutes puslapio gale Gal kazkiek i tema bus... smile.gif
*




QUOTE(Flegma @ 2011 04 14, 23:51)
Cia gal pilva isputi? Nuo skaidulu gal?  g.gif
*




O tai įdomu dabar man visada taip bus, ar kažkada galiu tikėtis, kad pilvas susitrauks? Pasirinkau šią dietą norėdama sulieknėti ir pagerinti sveikatą, dabar pradedu abejoti ar ji man tinka g.gif
indrusep
QUOTE(Danni @ 2011 04 15, 11:56)
O tai įdomu dabar man visada taip bus, ar kažkada galiu tikėtis, kad pilvas susitrauks? Pasirinkau šią dietą norėdama sulieknėti ir pagerinti sveikatą, dabar pradedu abejoti ar ji man tinka  g.gif
*



Visų pirma žaliavalgystė tai nėra viena iš milijonų dietų, visų antra RAw valgymo būdas skirtas ne sulieknėti ir visų pirma organizmui kardinaliai pakeistas maitinimosi racionas abejoju ar į naudą g.gif
Raw gyvenimo būdas turi kilti iš tavo pačios vidaus, o ne iš "ale fasonas dbr kazka crazy daryt"
Reiktu ishsitirti galbut organizma, ko truksta jame, pasidaryt kraujo, slapimo tyrimus plus gydytojo konsultacijos, jei Jus kankina antsvoris mirksiukas.gif
*Rūta*
QUOTE(Danni @ 2011 04 15, 10:56)
O tai įdomu dabar man visada taip bus, ar kažkada galiu tikėtis, kad pilvas susitrauks? Pasirinkau šią dietą norėdama sulieknėti ir pagerinti sveikatą, dabar pradedu abejoti ar ji man tinka  g.gif
*



čia ne dieta visų pirma 4u.gif putimas praeina tik kiekvienam individualiai, ir pradzioje svoris gali net pasokti i virsu

as metai laikao kaip mokausi žaliavalgiauti ir pasiekiau tik 70-80 proc. žalio svaites raciono, staigiai, o ne palaipsniui pakeitus mityba galite sau labai pakenkti, tad geriau mazais žingsniukais 4u.gif


QUOTE(indrusep @ 2011 04 15, 11:28)
Visų pirma žaliavalgystė tai nėra viena iš milijonų dietų, visų antra RAw valgymo būdas skirtas ne sulieknėti ir visų pirma organizmui kardinaliai pakeistas maitinimosi racionas abejoju ar į naudą  g.gif
Raw gyvenimo būdas turi kilti iš tavo pačios vidaus, o ne iš "ale fasonas dbr kazka crazy daryt"
Reiktu ishsitirti galbut organizma, ko truksta jame, pasidaryt kraujo, slapimo tyrimus plus gydytojo konsultacijos, jei Jus kankina antsvoris  mirksiukas.gif
*



drinks_cheers.gif su kiekvienu zodziu
Danni
QUOTE(indrusep @ 2011 04 15, 12:28)
Visų pirma žaliavalgystė tai nėra viena iš milijonų dietų, visų antra RAw valgymo būdas skirtas ne sulieknėti ir visų pirma organizmui kardinaliai pakeistas maitinimosi racionas abejoju ar į naudą  g.gif
Raw gyvenimo būdas turi kilti iš tavo pačios vidaus, o ne iš "ale fasonas dbr kazka crazy daryt"
Reiktu ishsitirti galbut organizma, ko truksta jame, pasidaryt kraujo, slapimo tyrimus plus gydytojo konsultacijos, jei Jus kankina antsvoris  mirksiukas.gif
*


na, antsvorio labai daug neturiu, gal kokius +5kg. mano racioną visada sudarydavo nemažai daržovių ir vaisių, beveik kievieną dieną išgerdavau šviežiai spaustų sulčių, o mėsos didelė mėgėja niekada nebuvau, tik kad vat labai dar daug valgydavau saldumynų ir miltinių, ir man dabar valgyti vien daržoves, vaisius, sėklas ir riešutus nėra labai sunku. skaičiau, kad tapti žaliavalgiu galima nebūtinai pamažu pereinant prie šio gyvenimo būdo, galima ir iš karto, čia kaip nuo ko priklauso. ir, pavyzdžiui, Viktorija Butenko, gerai žinoma žaliavalgių, būtent ir rekomenduoja pereiti iš karto prie 100% žaliavalgystės. manau palauksiu dar kelias dienas ir pažiūrėsiu kaip tas mano pilvas jausis.
Rasma
Pasirodė nauja knyga, su susidomėjimu varčiau knygyne (gale knygos yra gan nemažai receptukų, bet šiaip knygos esmė - ne jie), tik man brangoka pasirodė ir nenusipirkau blush2.gif Gal kas bus nusipirkęs ir rasiu kur pasiskolinti ar pasirodys bibliotekoje g.gif

user posted image

Daugiau apie knygą:
http://www.blk.lt/lt/knygos/zalia-mityba/
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.