Kodėl, pvz., Benukas man skamba visai gražiai
Na, gal nieko, as pagalvojau, kad skambetu Benediktukas, o tai jau butu nelabai
Na, dar tokiu vardu pavyzdziai - Anastasija, Gintare, Eitvydas.
O kas, jei tavo dukra taps, pvz., aktore? Ir dar netekėjusi pakankamai išgarsės, bus vertinama? Ar išekėjusi ji norės visiems gerai žinomą, tarsi prekiniu ženklu tapusią pavardę su galūne -ytė ar -aitė keisti į niekam negirdėtą -ienę? Kita vertus, jei vyro pavardė jai bus ir brangi, ir graži - kodėl nepasilikus abiejų? Man dvi moters pavardės atrodo labai simboliška ir prasminga... Papildyta @ [mergetime]1091089891[/mergetime] O du vardai - manau, tai dabar madinga, populiaru. Jei tėvai tiki, kad du vardai padės vaikui, jį apsaugos nuo blogų įtakų ir pan. - kodėl gi ne. Maniškis taip pat turi du vardus, tik antrasis vardas gautas per krikštynas - tradiciškai.
Na mano merginos abu vardai mažybinam variante neskamba
Zvirbliuke, jei paaugus dukra nuspres lipt ant scenos (o su jos charakteriu tai labai tiketina
Ai, ka cia burti. Pati sumastys, kai reikes Papildyta @ [mergetime]1091098299[/mergetime] Saulytele, man keista tavo nuostata renkant varda ziureti, kad jis deretu mazam leliukui. Zinai, tie leliukai anksciau ar veliau uzauga... Bent jau mes, rinkdami varda, galvojom, kokiais zmonemis noretume matyti savo vaikus. Todel dukrai daviau varda galvodama, kad uzaugus ji bus grazi, miela, geros sirdies, elegantiska moteris, bendravimas su kuria visiems butu malonus, kad ji moketu dziuginti zmones ir pati dziaugtis gyvenimu. O sunus- savo gyvenimo valdovas, zinantis, ko nori gyvenime, teisingas, ismintingas. O jei buciau galvojus tik apie pirmus ju gyvenimo metus, ko gero,. buciau pavadinus Meilute ir Pukuotuku.
Norge, man renkantis varda kazkaip viskas svarbu - ir jo reiksme, ir kad deretu prie pavardes, ir prie tevu vardu, ir tiktu ir mazam, ir dideliam zmogeliukui. Ir uzsienieciams butu gerai istariamas. Kad gerai skambetu. Beje, mazybinis vardo variantas ir suaugusiam pravercia, ar ne taip?
Gal kai daug reikalavimu vardui ji isrinkt sunkiau, bet juk ir vardu daug - tad yra is ko rinktis
Siulau sudaryti taika bent del vienos nuostatos- gerai, kad zmonems patinka skirtingi vardai. Nes jei visiems patiktu tas pats, butu beda beda
Pritariu
Nors nemanau, kad pykomes, tiesiog skirtingi poziuriai Tai va, draugaukime visos
O čia jau labai slidu. Kokiems užsieniečiams? Gal anglams bus gerai ištariamas, o prancūzai laužys liežuvius. Arba vokiečiams vardas skambės gražiai, o graikai kikens kiekvieną kartą jį išgirdę...Visiems neįtiksi - o ir kam to reikia? Ir kodėl reikia gėdytis savo šaknų, tradicijų, gražaus TIKRO lietuviško vardo skambesio ir prasmės?
Ne, aisku, Zvirbliuke, visiems itikt nebutina ir tai nera pagrindinis tikslas. Bet siaip mano nuomone, tarptautinis vardas vaikui palengvintu truputi situacija, juk gyvename Europos sajungoj. Nezinau kaip del kitu vardu, bet pvz. mano maze _ieva - tikriausiai turi atitikmenis daugumoj kalbu. Angliskai - skamba Iv, vokieskai - Ifa ir t.t.
Juk Adomas ir Ieva visiems zinomi zmones
Ieva - tkrai tarptautinis vardas Beje, kaip tik prisiminiau aktorę Renee Zellweger - jai daugelis (režisieriai, prodiuseriai) siūlė pasikeisti ar bent jau sutrumpinti pavardę, kadangi toji "pernelyg sudėtinga ir sunkiai įsimenama", tačiau ji atšaudavao - "jei jau yra Schwarzenegeris, kodėl negali būti Zellweger?
Zvirbliuke, del lietuviskos pavardes tai as patyrimo turiu...
Tai gerai, kad uzsienieciams mano vardas skambejo egzotiskai, bet labai isimintinai ir romantiskai. Bo pagal pavarde manes NIEKS tuose uzsieniuose neatsimena. Pabandyk pasakyti uzsienieciui kokia lietuviska ilgesne pavarde, o po penkiu minuciu paprasyk ja pakartoti- neatsimins, garantuoju... O del vardo uzsienyje- pritariu Saulutelei. Mes irgi ziurejom, kaip tas vardas skambes angliskai ir prancuziskai. nes vyro vardas tikras lietuviskas, tai eina sau, kokiu versiju vis dar tenka isgrirsti....
O ar tu atsimeni visų eilinių užsieniečių pavardes? Man iškilo klausimas apie tautiškumą...Kodėl nepasididžiavus savo lietuvišku vardu, pavarde? Kodėl reikia trumpinti pavardžių galūnes vien tik tam, kad koks vokietis ją lengviau ištartų? Kodėl jie nesigėdija to, kad ne visi supranta ir gerai ištaria jų inicialus, o mes gėdijamės? Mane kartais stebina tas ultra kosmopolitiškas požiūris ir niveliacijos siekimas...
Na, lyg ir atsimenu visu
Zvirbliuke, tavo zodziuose yra tiesos, kad reikia gerbt savo tautiskuma. Bet ta galima daryti ir kitais budais. Kad turesi leituviska varda, dar nereiskia, kad jausis lietuvis. Zinai, jei varda rinktumeisi besivadovaudamas vieninteliu kriterijumi - kad itiktum uzsinieciams, tai tikrai butu juokinga
Bet man tarptautinis vardas - taip sakant dar vienas pliusiukas. Jei rasciau tikrai grazu lietuviska, bet netarptautini varda - gal but ji duociau savo vaika (t.y. jei kiti vardo privalumai nugaletu). O del pavardes - manoji irgi siaubingai ilga, lietuviai patys nei istaria, nei gerai uzraso. Bet man ji labai patinka ir tikrai nekeisciau, kad kazkam butu lengviau
Del tautiskumo. Nesu tautiskumo fanate. Oi ne bet kuris "lietuviskas produktas" vertas liaupsiu, manau. Ir is vis- ne fasadas svarbu, o turinys. Jei i tema- ne vardas zmogu puosia
Dar del lietuvisku vardu. Buna, kad ir lietuviskas vardas skamba graziai, ir prasme grazi. Sakykim- Saule, Jurate. Isimenami nesunkiai ir uzsienieciams. Ir reiksmes grazios. Bet nekurie lietuviski vardai atrodo specialiai sukurti tam, kad uzsienieciai liezuvius nusilauztu. Argumentas- tegul mokosi, tegul prakaituoja, man "negroja". Nes juk tie uzsienieciai ne priesai kokie, kad juos "strojinti" nuo pirmu pazinties akimirku. Atseit- taikykis prie mano tautiskumo, nezgrabyla-uzsienieti. O jei dar tas nesugeba istarti, nuosirdziai stengdamasis? Tai kaip, Zvirbliuke, tas "tautiskumas " musu turetu pasireiksti- gal reiketu imti gedinti ta uzsienieti, gal isizeisti, o gal remti zmogu prie sienos ir priverstinai mokyti ji tarti tavo varda? Jo, teko viena veikeja, kuris atkakliai kartojo visiems savo varda- Zygimantas. Ir vaiksciodavo paskui kiekviena uzsienieti, kol tas siaip ne taip sugebedavo toki sunku varda pasakyti. Aisku, po keliu minuciu ji pamirsdavo Teko stebeti, kai musiskiai prisitato vardu, ir iskart pasako jo paprastesni varijanta- Gedas, Saras. Manau, tai daugiau pliusu gauna lietuviskas tautiskumas uzsienieciu akyse, nei koks bukas uzsispyrimas. Geranoriskumas, draugiskumas lietuviu tauta puosia.
hehe:D mano draugas kai buvom uzsieny noredamas uzsieniecius pagasdint prisistatydavo pirma savo vardu Vidmantas
Oi, kokie kraštutinumai Žygimantas gali prisistatyti Žygiu, tačiau būtų visai kas kita, jei jis imtų kaltinti savo tėvus, jog šie jo nepavadino Tomu ar Jonu. Suprantamai kalbu? Ne vardas žmogų puošia, ne vardas jam ir gyvenimą gadina - jei žmogus nieko vertas kaip asmenybė, nepadės jam ir puikiai ištariamas tarptautinis vardas Beje. Austrams vardas Saulė sukelia toli gražu ne pačias gražiausias asocijacijas...
Nea, nelabai
aš neištarčiau angelskai Artūras, niekaip man neišeina
[B]Kas gi per vardas Švarnas ar jis ką nors reiškia? savo vaiko taip nepavadinčiau
Nu tai cia jau beveik visi butu tokie su intriga ir paslaptim, nes visi beveik visur taip pasirasineja, net ir daugumoj oficialiu dokumentu Musu vaikas irgi turi du vardus. Labiausiai todel, kad gyvenam Kanadoj ir Lietuvoj gal negyvensim. O cia vienas vardas yra daugiau isimtis is taisykles, siaip visi turi po du.
musu maziukai taip pat turi po du (nors cia nepaminejau). kadangi musu tevelis anglas tai ji ismokinom istart tuos vardus o su mokykla buvo truputi blogiau nes keturmeciai neistaria tu ilgu vardu(gabriela ir laurynas)tai uzdejom tuos du kitus ,o dabar man jie visai graziai skamba(anabela ir samuolis)trumpi(ane and sam).
Sorry, bet man du vardai arba dvi pavardes yra tikra nesamone.
Kadangi dirbu su zmonemis, tai esu maciusi ir tokiu, kurie turi tris vardus Juk vis tiek zmogus prisistato vienu vardu ir ji naudoja, o antra prisimena tada, kai reikia kokius dokumentus tvarkyti ar blankus pildyti. Taip kad tikrai nesuprantu kam tas antras vardas?
Mane grupiokai vadina abiem vardais, nes grupej buvo 2 Ievos
Labai pritariu.. Mano irgi toks poziuris. Ypac i dvigubus. Ilgu vardu dar buna neblogu, bet tada turi but trumpa pavarde.
O man nepatinka dvigubi vardai. Niekada neduociau savo vaikui tokio.
As irgi nesuprantu, kam zmonems du vardai ar dvi pavardes. Tik laiko daugiau gaistama, kai pildomi dokumentai, ir daug kitokiu nepatogumu. Niekada neduociau savo vaikui dvieju vardu. Vistiek vadina tik vienu, tai kam tas antras?
Žiū, jūs visos daistuke kad cituojat, kad galvom linksit. O aš tai jokiu būdu vaikui neduočiau Tautvydo vardo
Vienžo, vadinkim savo vaikus, kaip norim patys- to vaiko tėvai, o ne daistukė, norgė ar dar kažkas
Tai čia panašus vaiko vardo rinkimo principas, kaip šuniui "klička" renkama.
o vat ka man daryti,as jau nuo mazens galvoju,kad savo vaikams duosiu iskilmingus vardus.visos egles,ingos vytautai ir simtai kitu manes nevilioja.ka vadinu iskilmingais?kleopatra,nefertite,cezaris.skamba juokingai pats mano noras.vyras apie tai dar negalvoja ir juokiasi:sako tai adolfu galesi sunu pavadinti(tipo hitleriu)bet kodel gi negrazus mano norimi vardai?per ilgi?asocijuojasi su siu vardu savininkais senoveje?tai nera blogai,jie buvo garsus,narsus zmones.itikinkit kad tai beprotyse,nes kai vyras supras kad as cia nejuokauju,tai gali kilti konfliktas.sugalvokit koki minusa tokiu vardu jei netingit
Akademija, o tu pasakyk, kuo tau tokie vardai patrauklus? Ar tos istorines asmenybes zavi, ar ju skambesys patinka ar dar kokia kita priezastis yra?
Siulau isivaizduoti save tokiu vardu. Ir aplinkiniu reakcija, klausimus: "Oho, koks idomus vardas, kaip cia taip sugalvojo?" . Kiek ilgai uztektu kantrybes aiskinti ? Suprantu, kai keistus vardus duoda Holivudo teveliai, supermodeliai, norintys issiskirti.. Bet kai tula ponia Rasa ar Daiva savo dukra pavadina Nefertite ar sunu Cezari - man cia kvepia kazkuo.. Kuo? Sivakar negaliu tiksliai atsakyti, reiktu kokia psichoanalizes knyga pasiskaityti..
nu o as tai taip zinokit pasakysiu: ten kur mes gyvenam, t.y. Suomijoj, yra tiesiog super iprasta duodti vaikams po du ar net po tris vardus, ir kai mes savajam davem TIK viena, nes niekaip negalejom sugalvot antro
na o antras dalykas, tai kaip akademija sake apie iskilmingus vardus, tai as jau nuo seno zinojau, kad duosiu savo vaikam tik pagoniskus lietuviskus vardus. Bet va problema buvo tokia, kaip cia surast toki, kad suomiai neiskaripytu ir kad atitiktu siuos mano reikalavimus
Nedurna, tai važiuoji ant valdžios? Na, man gražu, kai žmonės turi vardus, kurie reiškia ne karvelius ar karklus kokius, o turi gražią prasmę, aišku, be to dar derinasi su pavarde ir turi gerą skambesį. Kleopatra- tėvo garbė (garbė tėvams ir tėvų garbei); Nefertitė - karališka (na, super vardo reikšmė moteriai). Vat Cezaris- tai ilgaplaukis. Bet kad istorinė asmenybė buvo išskirtinė, tai vardą reabilituoja. Dėl derinimosi su pavarde, tai vat tai mums ir pakišo koją Dėl skambesio, tai kartais labai išgelbsti padėtį du vardai. Ir šiaip- reikia žiūrėti- derinti balses, priebalsius,. žiūrėti, kad nebūtų nevykusių sąskambių ar lėkštų pasikartojimų. Nedurna- siūlai save įsivaizduoti su tokiu vardu. Na, man sunkiau save įsivaizduoti su kokiu nuvalkiotu vardu (nykuma, net žmonėms prisistatyti nyyyku), negu su ypatingu vardu. Pvz. su savo vardu labai gerą atrakciją turiu užjuriuose, kur visi akis išverčia- čia tai bent vardas, ir tuoj pat gaunu man patį mieliausią komplimentą- kaip man jis tinka. Na, Lietuvoje jis gal ne pats rečiausias, bet jo tiesioginė tarptautinė reikšmė yra labai graži. O viena briuselietė mano vardu savo dukrą pavadino. Ir dar- vienam žmogui toks vardas yra šokiruojantis. Kitam jis skamba tiesiog įdomiai. Vienas aikčioja, kad tokio vardo nei Balbieriškių kaime juk nėr, nėi Pautenoj kokioj, tai kaip taip galima! O kitas galvoja, kokia graži to vardo reikšmė ir kokią gražią ir viseims suprantamą žinią su savim vaikas nešiosis visame pasaulyje. Taip kad- čia ir žmonių reguliarumo (ribotumo) testas Vat, praeitą savaite blūdinom po miestą su krūva užsieničių. Mažylis buvo man ant rankų, kaip visada Vienžo, reikia gal savo akiratį kažikaiptai praplėsti nekuriems... Nors šiaip, tai man nekliūna ir tie vaikai ar suaugę, kurie turi po vieną paprastą-įprastą vardą. Aš svetimiems vaikams niekada gyvenime vardų nerinkau- kažkaip yra įdomesnių užsiėmimų.
Dar vat- važinėjau po miestą ir galvojau apie vaikų vardus
Kodėl maniškiai turi du vardus? Todėl, kad tik su tais dviem vardais atradome pilną, prasmingą vardą savo vaikams. Aišku, galėtume pavadinti ir vienu vardu, bet neradome tokio, kuris būtų mielas mūsų ausiai ir kurio prasmė būtų išbaigta. Na, pvz. Karolis, lyg ir nieko. Bet jo reikšmė- karingas. Na negaliu aš savo vaiko pavadinti karingu, ir taškas (tai nereiškia, kad nieks taip vaikų savo negali vadinti- prašom, juk jūsų vaikai- jūs ir vaikams vardus renkat Manau, ir vienas vardas, kai jis turi gražią, išbaigtą prasmę- yra puiku (arba plačiareikšmį simbolį, kaip, pvz.- Vėjas- galima daug apie tokį vardą fantazuoti Peštynės tik apie tai, kad kažikokstai vardas negražus, kad neįprastas, nepopuliarus, mano galva, yra ribotumo požymis.
Dabar yra tokia mada, vaikui duoti kuo retesni, prasmingesni ir visoki -esni varda. Man tai juokinga kai tuoj visi puola vaikytis madu. Tevai duodami du vardus tikrai vaikui laimes neuzprogramuos jo gyvenime, dvieju vardu davimas apsoliuciai neturi nieko bendra nei su zmogaus ismintim, laime, turtais kilme ir t.t. Tiesiog dabar yra bumas, mada tokia ir tiek.
Ir kaip bus "grazu", kai koks Patricijus Vytautas, bus labiausiai mokykloje uzduhintas, apsisnargliaves, baisiausiai netikes vaikas. O tevai stai koki skambu varda dave...Su tokiais vardais vaikai nesa nuo mazens atsakomybe, kruvi gauna dviguba. Cia ziurek vaikai tyciojasi is vieno vardo, o kur dar du?Ir visada tas jusu vaikas tures visai visuomenei irodinet, kad ji vadintu butent dviem vardais...nezinau. O is tikro tai ne vardas zmogu puosia, o zmogus varda.
Sveikos mamytės...
mano mažasis irgi turi du vardus.Ir nieko blogo tame nematau... Man du vardai - labai gražu. Nors , prieš gimstant vaikeliui, net į galvą nebuvo atėję, kad mano vaikas turės du vardus. o vadinam vaiką vienu vardu, pirmuoju...Nemanau, kad vaikui du vardai trukdo. Auga tikrai labai protingas, gudrus žmogutis, kuris tikrai žino ko nori, kaip nori, ir nėra jokio blaškymosi, kaip buvo minėta vienos iš mamyčių....
Mano dukra jau antrokė, savo dviem vardais laaabai patenkinta, ir jokių problemų dėl vardų mokykloje neturi.
Iš esmės, bendraamžių patyčios būna ne dėl vardo, o dėl to žmogeliuko Oi, vardai... Juk kiekviena mūsų savo vaikams rinkom pačius pačiausius. Ir visus kitus išbrokavom dėl vienų ar kitų priežasčių. Praktiškai, turiu pretenzijų ir visokių ve, ai, hm..., bet kuriam vardui, kuris nesutampa su mano vaikų vardais. Na, man vardų rinkime esmė buvo- vardo prasmė ir skambesys. Kitam- ka žmonės pasakys. Trečiam- kaip įprasta. Ketvirtam- kad seneliams patiktų. Penktam- kad vardas būtų trumpas. Šeštam- kad vardas būtų išskirtinis, atkreipiantis dėmesį. Kiekvienam savo. Tai ir gerai, kad žmonės skirtingi varijantai prie dušios. Kas būtų, jei visiems vienas vardas patiktų.
Man tai atrodo, kad vardas turi lipti prie zmogaus, na pvz. savo dukros neisivaizduoju dabar kitu vardu-jai jis prilipo dar pries gimima..Paskui dar ilgai kapstem ir galvojom, bet niekas kitas nebetiko ir viskas..Musu atveju apie du vardus nebuvo nei kalbos, nes ir taip labai ilga pavarde, o dar tokia su asociacijom
As gyvenu Lenkijoj. Cai beveik visi turi po du vardus. Pradzioj tai buvo labai keista. Veliau man paaiskino, kad du duodami butent del vaiko - jei veliau pirmas vardas nepatiks, gales vadintis antruoju. Manau, jog tai geras sumanymas. O ir nebus nesusipratimu, jei gyvenimo keliai susikirs dviems zmonems, turintiems tokius pat vardus ir pavardes. Mano mama butu turejus nemalonumu, jei nebutu turejus antro vardo. Tiesiog su dokumentais buvo nesusipratimas ivykes, o antras vardas parode, jog tai ne tas zmogus. Na, o jei nebutu turejus antro vardo, tikriausiai kokia para ar dvi arestinej butu praleidus...
Mano tevai man uzdejo 2 vardus, viena lietuviska, kita tarptautini. Jeigu netureciau to tarptautinio, tai iki siol cia zmones lauzytu liezuvi kol ta lietuviskaji istartu. O Lietuvoj mane dauguma tuo lietuviskuoju vadina.
Sakoma, ypatingas vardas - ypatingas gyvenimas
Mano sunaus ir pavarde ilga ir vardai du (tiesa antraji naudojam itin retai - kai norisi ji sutramdyti: tuomet kreipiuosi abiem vardais ir pavarde; oficialia tpsknt Dar idomiau, kad pirmasis sunaus vardas - daugeliui lietuviu keistas, o stai uzsienieciai - laisvai istaria ir net nesistebi O del Cezaris.. Man tai nelimpa tas vardas.. Ale va LT tikriausiai nedaug tu Cezariu, o vienas ju Grauzinis - rezisierius.. Vat kazkaip man giliai mintis slepiasi, kad tikrai kazkada koda vardas duoda - su tokiu vardu ir vaikui didesnis demesys, o is jo irgi issirutuliuoja ivairus dalykai (labai cia sumakalavau viska Mano vardas anais laikais buvo vienas restesniu (dabar mamos savo dukras, o ypac pries 5 metus - labai mielai vadino).. ir delto to as labai patenkinta Двойное имя плохо иметь
O kodel dviguba varda blogai tureti? Itariu nemaza pasaulio dalis (kur iprasta du, tris ir net daugiau vardu) nesuprastu, kodel tai turetu buti blogai..
sveikos
Na man tai pasakiskai skamba du vardai
Kiekvienas zmogus yra unikalus, o vardai ir pavardes tai juk vis kartojasi (daugiau ar maziau). Taigi, du ar trys vardai yra duodami tam kad pabreztum ta unikaluma. Uztenka pasiziureti i telefonu knygas, surasi desimtimis zmoniu kuriu ir vardas ir pavarde tokie pat. Uztai uzsieny ir duoda kelis vardus, nes tikimybe, kad atsiras dar vienas zmogus su lygiai tokiais pat keliais vardais ir pavarde, yra maza. O saukti tai visuomet saukia tik vienu. Man keli vardai grazu, jie visi turi savo istorija, savaip pagerbia brangius tau zmones (jei vienas vardu pvz seneles ar senelio).
Mano pirmasis turi du vardus, antrasis tris. Lietuvoj su keliais vardais gal ir sunkiau, nes zmones dar nepriprate, o uzsieny tai savaime suprantamas dalykas.
nu tikriausiai uzsitrausiu jusu nemalone turiu tris vardus
Bet uztat kaip prisistatau lietuvoj tai o Koko labai teisingai pasake
uzsienyje labai normalus dalykas tureti du ar net tris vardus. mes gyvename Ispanijoje ir cia beveik visi turi du vardus ir dvi pavardes. dazniausiai vienas is ju buna tevu, seneliu ar siaip kokio artimo zmogaus vardas. mes dukrytei uzdejome tik viena, nes ir taip dvi pavardes turi, vyro ir mano.
JAV dauguma turi du vardus, bet antrasis neatlieka didelio vaidmens. Jis net vadinamas "viduriniu" vardu. O kaip Ispanijoje? Ar prisistatant minimi abu ir abi pavardes?
Savo vaikui tikrai neduočiau dvigubo vardo, bet, manau, jog tai yra įprastas dalykas tiek užsienyje, tiek čia Lietuvoje
|