Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Į ką reikia atsižvelgti, renkant vardus?
Supermamų klubas > Naudingi patarimai > Vaikų vardai > Bendros diskusijos apie vardus
Pages: 1, 2
lengvute
Padiskutuokim wink.gif
Daisy
na av nebalsuosiu, nes labai daug kriteriju lemia, o iskirt viena sunku

mes rinkom (isrinko vyras) norejom reto (dabar Vilciu kaip ...), svelnaus, trumpo ( bo pavarde labai ilga ir sunki), lietuvisko (ne kokio is serialu ar negirdeto)

tarp galimu vardu buvo Liepa ir Urte
kamileh
As taip pat nebalsavau, nes labai jau svarbus kriterijai.

1. Pirmasis kriterijus, bene yra svarbiausias, nes ir kaip nederetu vardas prie pavardes, bet jei labai ptinka, manau, kad tai turetu daugiausiai reiksmes.

2.Antrasis kriterijus taip pat svarbus, bet ne pats svarbiausias. Karta girdejau, jog vienoje klaseje buvo 9 Astos blink.gif . Tai cia jau absurdas. Taciau nors jei vardas labai grazus, juk daug kas tada duoda tokius vardus.

3.Varda derinti su pavarde irgi svarbu. Kad nebutu vardas-Algis, o pavarde-Dalgis, arba radijo ziniu praneseja Vida Vidaite unsure.gif . Nu man tai cia ne prie ko.

4.Manau, kad sis kriterijus yra maziausiai svarbus, nes juk yra toookiu graziu ilgu vardu!

5.Vardo reiksme taip pat sverbi, nes kai mokykloje reikia pasakoti apie savo vardo reikme, kai kuiems vaikams kyla sunkumu. Arba pavyzdziui labai grazus vardas Klaudija, o reiksme- sluba huh.gif
Sara
QUOTE (monie @ 2004 06 16, 20:19)
Arba pavyzdziui labai grazus vardas Klaudija, o reiksme- sluba huh.gif

geras blink.gif blink.gif blink.gif blink.gif
zanet
Salia visu kriteriju dar prideciau viena: kad butu sunku sugalvoti kokia paniekinancia pravarde. Pvz., pas mus darzeli buvo Darius, kuri visi vadino mizalium (juk rimuojasi Darius-mizalius). Arba Sonata - tai Sonke-bonke, Ligita - liga-spyga ir pan.
Aisku, vaikai is visokiu vardu gali prigalvoti pravardziu, bet vis tiek yra vardu, kuriems sunkiau ka pritaikyti.

Cia tik mano nuomone ir as taikysiu si pricipa rinkdama varda savo vaikui.
zapuks
QUOTE (zanet @ 2004 06 17, 01:22)
Salia visu kriteriju dar prideciau viena: kad butu sunku sugalvoti kokia paniekinancia pravarde.

O cia jau is fantastikos srities. Manau, nuo pravardziu apsaugoti neimanoma. Neseniai drauge atsisake duoti suneliui Mato varda tik todel, kad ji kazkada kazkas galbut vadins Tomatu...Kazkaip net liudna pasidare sad.gif
Mew
1. Kad patiktu smile.gif
2. Kad normaliai skambetu Lietuvoje ir butu istariamas uzsienieciu smile.gif
3. Kad reiksme butu normali. Ne kokia Fekalija, Urinas ar Galina (vista it.)
4. Kad nebutu serialinis, vertinys ar kitakalbis iprasto vardo variantas: Dzordza, Chuanas, Rozaura

Musu pavarde ilga, vaiku vardai irgi ilgi, ale man nekliuva.
O su daznumu... Martynui gali buti problemeliu...zziuriu, kad uzderejo tu martynu... ale kaip nors.

Miau
Bobošiukas
MAN TAI SVARBU BUVO, KAD VAIKAS UŽAUGES GALVOS NENURAUTŲ. PVZ.: PAVADINČIAU JĮ SENELIO VARDU doh.gif ALBINAS, NEMANAU, JOG BŪTŲ PATENKINTAS
uola
Svarbu, kad vaikui uzaugus ir pasenus jo vardas neskambetu "karikaturiskai". Isivaizduokit seneliuku su lazdutemis vardus Pvz. Svajone, Meile, Jaunutis....
Jergus
viena kaimyne savo vaikus pavadino - Aukse, Gintare, Deimante laugh.gif brangenybes mat laugh.gif o darzely, atsimenu, buvo tokia Meilute, ale baisi kaip naktis blink.gif kaip supykus ant jos bartis?"Meile, i kampa!" biggrin.gif o vyrui? "nebemyliu, taves, Meilute" laugh.gif
glinglingas
kuri zinote kur galima pziureti vardu reikshmes? retesnius vardus kaip suzinoti ka reishkia?
ir gal zinote kokia reikshme vardu -Arminas ir Margarita blink.gif
VP tetis
pritariu daugumai, yra daug kriterijų wink.gif
alma
Na niekaip neprabalsuoju,man tik nepatinka labai jau įmantrūs nelietuviški vardai,visokių serialų herojai dry.gif
kamileh
QUOTE (glinglingas @ 2004 06 19, 13:20)
kuri zinote kur galima pziureti vardu reikshmes? retesnius vardus kaip suzinoti ka reishkia?
ir gal zinote kokia reikshme vardu -Arminas ir Margarita blink.gif

Vardu reiksmes galima paziureti www.day.lt

Arminas-lietuvių: ar- (ar „taip pat, irgi“) + min- (minėti) – „irgi minimas"

Margarita-graikų: margarites „perlas“. Vardo variantai: Margo

Sekmes wink.gif
Upsiukas
Pastebejau, kad dabar labai madingi biblijiniai vardai: kajus, nojus, dovydas, morta ir t.t.
Na man automatiskai norisi priesingai vaikuti vadinti. labai jau sunku su tuo vardu, nes man tevai parinko toki....labai lietuviska varda, tai po siai dienai kartais pykstu, jau geriau but viena is 9 astu klasej, nei viena vienintele onute mokykloj smile.gif
Rinkdama varda laukiamam vaikeliui noriu, kad neliptu prie jo bjaurios pravardes, tiktu prie pavardes, nekeltu tarimo problemu (labai retus vardus daznas linkes neistart ar iskraipyt)...ir norisi kazko paprasto ir lengvo.
bet atsivertus vardu zodyna rankos nusvyra....kazkokie nesamoningi vardai, daznai suabejoju ar isvis kas nors jais yra pavadintas.
Papildyta @ [mergetime]1087975222[/mergetime]
Beje, man labai grazus mergaitiskas vardas Birute, na bet kaip pagalvoju, kad mano mergaite kieme kas nors sauktu birka.... laugh.gif huh.gif
nouvelle
QUOTE (monie @ 2004 06 16, 20:20)
2.Antrasis kriterijus taip pat svarbus, bet ne pats svarbiausias. Karta girdejau, jog vienoje klaseje buvo 9 Astos blink.gif . Tai cia jau absurdas. Taciau nors jei vardas labai grazus, juk daug kas tada duoda tokius vardus.

Tiksliai. Kai mokiaus mokykloj metais jaunesnej klasej pas mus buvo 6 berniukai ir visi Mindaugai.
Kite
Dar siūlyčiau atsižvelgti ir į vardų reikšmes kitomis kalbomis. Jei lietuviškai gražiai skamba, tai nereiškia kad užsieny gražu bus. Pvz. gal ir nieko vardas Aistė, bet užsieniečiams jis kelia šypseną. Čia gaunasi kaip indėnų vardai "šalta arbata" (ice tea). biggrin.gif biggrin.gif
femina
na as klasej viena buvau, tai nesusiduriau su tokiom bedom...mano vardas Astra.jauciu kad ir mieste viena buvau...
Zemfira
QUOTE (Kite @ 2004 06 23, 09:35)
Dar siūlyčiau atsižvelgti ir į vardų reikšmes kitomis kalbomis. Jei lietuviškai gražiai skamba, tai nereiškia kad užsieny gražu bus. Pvz. gal ir nieko vardas Aistė, bet užsieniečiams jis kelia šypseną. Čia gaunasi kaip indėnų vardai "šalta arbata" (ice tea). biggrin.gif biggrin.gif

jei tau vaiko vardas labai patinka, nejau tu ziuri "O kaip skambes turkiskai? Kaip arabiskai ir tt."
Juokingai cia sumastei laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif
Zemfira
QUOTE (Kite @ 2004 06 23, 09:35)

jei tau vaiko vardas labai patinka, nejau tu ziuri "O kaip skambes turkiskai? Kaip arabiskai ir tt."
Juokingai cia sumastei laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif
Kite
QUOTE (Zemfira @ 2004 08 17, 08:45)

patikėk, nieko čia juokingo wink.gif
Turiu dvi draugų šeimas, kurie išvažiavę gyventi į Angliją keitė vaikų vardus (gerai, kad tie vaikiukai buvo dar maži).
sutinku, kad jei patinka vardas ir neketini važiuoti gyventi į kitą šalį, tai viskas dzin, bet jei ketini gyventi turkijoj ar arabijoj smile.gif , tai tikrai neprošal pasidomėti, ką vardas reiškia jų kalba. Nemanau, kad vaikui bus malonu, jei jo vardas reikš kokias fekalijas laugh.gif
catina
QUOTE (monie @ 2004 06 23, 06:02)
QUOTE (glinglingas @ 2004 06 19, 13:20)
kuri zinote kur galima pziureti vardu reikshmes?  retesnius vardus kaip suzinoti ka reishkia?
ir gal zinote kokia reikshme vardu -Arminas ir Margarita  blink.gif

Vardu reiksmes galima paziureti www.day.lt

Arminas-lietuvių: ar- (ar „taip pat, irgi“) + min- (minėti) – „irgi minimas"

Sekmes wink.gif

Kiti shaltiniai sako, kad Arminas yra kiles is sulotyninto germanisko vardo "Irmen,
Ermen" ir reiskia "galingas, didelis"...

Margarita - tikrai senoves graiku kalba reiskia "perlas", o to vardo variantu yra ir daugiau: Margota, Margreta, Greta, Rita, Margita ir t.t.
Ele
Manau, kad visi 5 isvardinti kriterijai yra svarbus. Prie ju dar prideciau, kad vardas butu lengvai istariamas ir, svarbiausia, kad pats vaikas ji galetu nesunkiai istarti. Tikrai buna liudna ir juokinga, kai koks 4-metis niekaip neisskiemenuoja savo "Rainoldijus", "Raihardas", "Dzordanas" ar pan. laugh.gif
nuobodi
QUOTE (Zemfira @ 2004 08 17, 08:45)

mūsų viena giminaitė užsikepė mergytei dėti vardą Zemfyra, nu vos atkalbėjom unsure.gif
o šiaip norėjau pritarti, jog nesužiūrėsi tų reikšmių visose kalbose huh.gif
Papildyta @ [mergetime]1093111529[/mergetime]
mes vardus rinkomės pagal visus išvardintus kriterijus smile.gif
lengvute
tiesa, dar galvoju, kad labai svarbus kriterijus- kad vardas derėtų prie žmogučio išvaizdos, veido bruožų ir pan., , kartais būna pažiūri, ir matai, kad tam vaikui tas vardas tiesiog nelimpa ir tiek (dažnai mamos tik gimusį pabando ir taip pavadinti, ir kitaip, tada intuicija pasako wink.gif , gal tiesiog intuicija-kriterijus wink.gif )...
Pavasarinuko leliuko mama- 2006
noriu atgaivinti tema.
Balsuoti nebalsavau, nes nebuvo tinkamo varianto.
Siaip tai tevam turi patikti, be abejo.
Dar daug kriteriju, bet vakar nauja sumasciau, kad turi tikti ne tik mazam vaikui, bet ir suaugusiam vyrui ar moteriai.
Rasytee
tai pasidalink su visais tuo vardu smile.gif
QUOTE(monie @ 2004 06 23, 08:01)
Sekmes wink.gif
*

O Grytė - vok. Perlas ax.gif
QUOTE(Rasytee @ 2006 01 19, 19:18)
tai pasidalink su visais tuo vardu smile.gif
*

cia man parasei?
jei taip, tai as nesu dar sugalvojusi vardo, vakar tik kriteriju sugalvojau smile.gif
Aiva.
man visgi svarbiausias kriterijus, kad tevams patiktu. aisku, reikia tik nepersistengt su tais patikimas, kad vaikuciai netaptu kokiais inocencijais ar atachvalpijom biggrin.gif
Pangasija
1) kilme/reiksme (kad nebutu visokiu Fekaliju ir Minetu)
2) daznumas (kad nebutu klasej 4 Lauros ir 5 Tomai)
3) galima aplinkiniu reakcija (visai padorus vardas Torhilda arba Natanielis, bet musu kraste su tokiais gyventi ir nesusilaukti nevykusiu komentaru butu sunkoka)
4) kaip sis vardas skambes kitose salyse (nori-nenori bet globalizacija vyksta, o zmones migruoja laimes ieskoti, todel nera faina, kai vardas kelia keblumu)
Isila
Tai, kad man tinka beveik visi kriterijai. Tai negaliu prabalsuot tongue.gif
Norėjom reto, lietuviško vardo su gera, teigiama reikšme, kuris mum patiktų r\ir, jei galima, derintųsi, prie pavardės.
krika
prabalsavau už "kad tiktų prie pavardės" nes mano manymu jei pavardė ilga, tai vardas turėtų būti trumputis. o va pirmas variantas "kad patiktų tėvams" schmoll.gif visiška nesąmonė. juk ir taip aišku kad tėvai rinks vardą kuris wub.gif prie širdies
Paranormali
blush2.gif Man svarbu kad varda tiktu prie pavardes, butu su grazia prasme ir nesunkus. Nors maniskiu vardai sunkiai tariami angliskai. Bet jie man grazus ir malonus. Manau jog vaikams jie patiks uzaugus blush2.gif
NirN
kvaila diskusija biggrin.gif
Pangasija
QUOTE(krika @ 2006 01 21, 21:03)
prabalsavau už "kad tiktų prie pavardės" nes mano manymu jei pavardė ilga, tai vardas turėtų būti trumputis. o va pirmas variantas "kad patiktų tėvams"  schmoll.gif visiška nesąmonė. juk ir taip aišku kad tėvai rinks vardą kuris  wub.gif prie širdies
*

aha. o dar gana klaikiai skamba kai grynai lietuviskas vardas priklijuotas prie rusiskos pavardes. kazkada girdejau -- Vakaris Jegorovas. nu nei sis nei tas. blink.gif
Meka Pinavija
QUOTE(Dios @ 2006 06 09, 14:40)
aha. o dar gana klaikiai skamba kai grynai lietuviskas vardas priklijuotas prie rusiskos pavardes. kazkada girdejau -- Vakaris Jegorovas. nu nei sis nei tas. blink.gif
*

lotuliukas.gif thumbup.gif
vaiciuke
1. kad tiktų prie pavardės, tai gal tik berniukui, nes mergaitė tikėtina vis tiek pakeis pavardę.
2. kvaila, kad turim atsižvelgti į tai, ar galės vardą ištarti užsieniečiai, ką jis reikš jų kalba. man atrodo, jie prie mūsų nesiderina. pabandykit ištarti kokių Lietuvoj gyvenančių arabų vardus doh.gif
3. tėvai renka vardą ir išrinks tokį, koks jiems patiks. aišku, neturi būti koks nors sunkiai ištariamas arba visiškai nesąmoningas.
o atsižvelgti galima į daug kriterijų. sutinku su nuomone kažkurios rašiusios, kad pamačius vaikelį vardas pats prilimpa
Emerencija
As manau reiktu, kad tiktu prie pavardes, kad tevams patiktu ir kad reiksme butu teigiama rolleyes.gif
Samy
Balsavau aišku už tai, kad TEVAM PATIKTŲ mirksiukas.gif Tačiau dar reiktų pažiūrėt, kad reikštų kažką adekvataus... (na kaip čia išsireiškus... hmmm) Ta prasme neturiu omeny, kad jei jau Klaudija reiškia šlubą, tai jau ir neduot dėl to šio vardo... Aš į tai nelabai kreipčiau dėmesį... ax.gif Turiu omeny, kad būna tokių, kuriem visai gražiai skamba koks Ichtiandras ar Fekalija... Tai va į tokias "reikšmes" reik atsižvelgt, kad paskui vaikas nebūtų nuskriaustas taip žiauriai... smile.gif
Papildyta:
QUOTE(Jergus @ 2004 06 19, 12:31)
viena kaimyne savo vaikus pavadino - Aukse, Gintare, Deimante laugh.gif brangenybes mat laugh.gif o darzely, atsimenu, buvo tokia Meilute, ale baisi kaip naktis blink.gif kaip supykus ant jos bartis?"Meile, i kampa!" biggrin.gif  o vyrui? "nebemyliu, taves, Meilute" laugh.gif
*

O man tai kaip tik super sugalvojo smile.gif Čia jau skonio reikalas...
litavkasam
Nam man atrodo, kad reikšmė yra labai svarbi. Trumpas, gražus, tinkantis - gana subjektyvūs dalykai.
janna
QUOTE(Pavasarinuko leliuko mama- 2006 @ 2006 01 19, 20:16)
....
Dar daug kriteriju, bet vakar nauja sumasciau, kad turi tikti ne tik mazam vaikui, bet ir suaugusiam vyrui ar moteriai.
*

na, as taipogi taip manyciau.

kriteriju zinoma daug.
bet mes rinkom varda, kad jis:
1. deretu prie pavardes (bet kuriuo atveju su ta pavarde jis augaus bent jau 18 metu, jei tai mergaite), be to tikrai keistokai mano galva skamba tarkim "sintija jonaityte" (labai atsiprasai jeigu ka nors izeidziau)
2. savaja reiksme butu prasmingas (turiu omenyje ta varianta kai tevai sumasto is savuju vardu raidziu kazkoki kita, tada jau jis skamba kaip raidziu kratinys),
3. pats vaikas lengvai ji tartu,
4. galetu su tuo vardu keliauti bent jau po europos salis,
5. skambetu solidziai (tiktu ir vaikui, ir suaugusiam, ir seneliui). tai cia gal ir buvo mums vienas is pagrindiniu kriteriju.

o isskirtinumas, retumas, ir pan. buvo ne tiek svarbu. kadangi tai kas reta siandiena, ryt gali buti visiskai kitaip.
Filia
Vardas turi būti toks, kad tiktų visose žmogaus gyvenimo stadiojose.

Šiaip man asmeniškai nepatinka, kai tėvai duoda vaikams savo vardą, pvz. tėvas Liudas, dukrai-Liuda; Mama Vaida, sūnui - Vaidas.
jukka
Nebalsavau, nes visi varinatai tinka mirksiukas.gif
***Žaltvykslė
Čia toks senas bajeris-gražūs vardeliai Triedena ir Žertvūnas .
Vladislava
kad tiktų prie pavardės
Gabred
Manau turėtų tikti prie pavardės, bet reikšmė irgi ne paskutinėj vietoj.
Hebe
Balsavau už 5 varianta, bet ir 4 - man svarbus ax.gif
_Foxy_
Na jau kol nubalsavau biggrin.gif
Šiaip mano manymu svarbiausia, kad tėvams patiktų, kad būtų retas, kad derėtų prie pavardės. Kad tėvams patiktų ir kad derėtų prie pavardės - tai yra 2 visiškai tokio pat svarbumo prioritetai smile.gif
Kabuki
Balsavau uz tai, jog tiktu prie pavardes, bet manau, kad taip pat svarbu, jog tevams patiktu, o del kitu punktu... manau, kad jie taip pat pravercia renkantis is keliu patinkanciu ta pati geriausia smile.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.