Padiskutuokim
na av nebalsuosiu, nes labai daug kriteriju lemia, o iskirt viena sunku
mes rinkom (isrinko vyras) norejom reto (dabar Vilciu kaip ...), svelnaus, trumpo ( bo pavarde labai ilga ir sunki), lietuvisko (ne kokio is serialu ar negirdeto) tarp galimu vardu buvo Liepa ir Urte
As taip pat nebalsavau, nes labai jau svarbus kriterijai.
1. Pirmasis kriterijus, bene yra svarbiausias, nes ir kaip nederetu vardas prie pavardes, bet jei labai ptinka, manau, kad tai turetu daugiausiai reiksmes. 2.Antrasis kriterijus taip pat svarbus, bet ne pats svarbiausias. Karta girdejau, jog vienoje klaseje buvo 9 Astos 3.Varda derinti su pavarde irgi svarbu. Kad nebutu vardas-Algis, o pavarde-Dalgis, arba radijo ziniu praneseja Vida Vidaite 4.Manau, kad sis kriterijus yra maziausiai svarbus, nes juk yra toookiu graziu ilgu vardu! 5.Vardo reiksme taip pat sverbi, nes kai mokykloje reikia pasakoti apie savo vardo reikme, kai kuiems vaikams kyla sunkumu. Arba pavyzdziui labai grazus vardas Klaudija, o reiksme- sluba
geras
Salia visu kriteriju dar prideciau viena: kad butu sunku sugalvoti kokia paniekinancia pravarde. Pvz., pas mus darzeli buvo Darius, kuri visi vadino mizalium (juk rimuojasi Darius-mizalius). Arba Sonata - tai Sonke-bonke, Ligita - liga-spyga ir pan.
Aisku, vaikai is visokiu vardu gali prigalvoti pravardziu, bet vis tiek yra vardu, kuriems sunkiau ka pritaikyti. Cia tik mano nuomone ir as taikysiu si pricipa rinkdama varda savo vaikui.
O cia jau is fantastikos srities. Manau, nuo pravardziu apsaugoti neimanoma. Neseniai drauge atsisake duoti suneliui Mato varda tik todel, kad ji kazkada kazkas galbut vadins Tomatu...Kazkaip net liudna pasidare
1. Kad patiktu
2. Kad normaliai skambetu Lietuvoje ir butu istariamas uzsienieciu 3. Kad reiksme butu normali. Ne kokia Fekalija, Urinas ar Galina (vista it.) 4. Kad nebutu serialinis, vertinys ar kitakalbis iprasto vardo variantas: Dzordza, Chuanas, Rozaura Musu pavarde ilga, vaiku vardai irgi ilgi, ale man nekliuva. O su daznumu... Martynui gali buti problemeliu...zziuriu, kad uzderejo tu martynu... ale kaip nors. Miau
MAN TAI SVARBU BUVO, KAD VAIKAS UŽAUGES GALVOS NENURAUTŲ. PVZ.: PAVADINČIAU JĮ SENELIO VARDU
Svarbu, kad vaikui uzaugus ir pasenus jo vardas neskambetu "karikaturiskai". Isivaizduokit seneliuku su lazdutemis vardus Pvz. Svajone, Meile, Jaunutis....
viena kaimyne savo vaikus pavadino - Aukse, Gintare, Deimante
kuri zinote kur galima pziureti vardu reikshmes? retesnius vardus kaip suzinoti ka reishkia?
ir gal zinote kokia reikshme vardu -Arminas ir Margarita
pritariu daugumai, yra daug kriterijų
Na niekaip neprabalsuoju,man tik nepatinka labai jau įmantrūs nelietuviški vardai,visokių serialų herojai
Vardu reiksmes galima paziureti www.day.lt Arminas-lietuvių: ar- (ar taip pat, irgi) + min- (minėti) irgi minimas" Margarita-graikų: margarites perlas. Vardo variantai: Margo Sekmes
Pastebejau, kad dabar labai madingi biblijiniai vardai: kajus, nojus, dovydas, morta ir t.t.
Na man automatiskai norisi priesingai vaikuti vadinti. labai jau sunku su tuo vardu, nes man tevai parinko toki....labai lietuviska varda, tai po siai dienai kartais pykstu, jau geriau but viena is 9 astu klasej, nei viena vienintele onute mokykloj Rinkdama varda laukiamam vaikeliui noriu, kad neliptu prie jo bjaurios pravardes, tiktu prie pavardes, nekeltu tarimo problemu (labai retus vardus daznas linkes neistart ar iskraipyt)...ir norisi kazko paprasto ir lengvo. bet atsivertus vardu zodyna rankos nusvyra....kazkokie nesamoningi vardai, daznai suabejoju ar isvis kas nors jais yra pavadintas. Papildyta @ [mergetime]1087975222[/mergetime] Beje, man labai grazus mergaitiskas vardas Birute, na bet kaip pagalvoju, kad mano mergaite kieme kas nors sauktu birka....
Tiksliai. Kai mokiaus mokykloj metais jaunesnej klasej pas mus buvo 6 berniukai ir visi Mindaugai.
Dar siūlyčiau atsižvelgti ir į vardų reikšmes kitomis kalbomis. Jei lietuviškai gražiai skamba, tai nereiškia kad užsieny gražu bus. Pvz. gal ir nieko vardas Aistė, bet užsieniečiams jis kelia šypseną. Čia gaunasi kaip indėnų vardai "šalta arbata" (ice tea).
na as klasej viena buvau, tai nesusiduriau su tokiom bedom...mano vardas Astra.jauciu kad ir mieste viena buvau...
jei tau vaiko vardas labai patinka, nejau tu ziuri "O kaip skambes turkiskai? Kaip arabiskai ir tt." Juokingai cia sumastei
jei tau vaiko vardas labai patinka, nejau tu ziuri "O kaip skambes turkiskai? Kaip arabiskai ir tt." Juokingai cia sumastei
patikėk, nieko čia juokingo Turiu dvi draugų šeimas, kurie išvažiavę gyventi į Angliją keitė vaikų vardus (gerai, kad tie vaikiukai buvo dar maži). sutinku, kad jei patinka vardas ir neketini važiuoti gyventi į kitą šalį, tai viskas dzin, bet jei ketini gyventi turkijoj ar arabijoj
Kiti shaltiniai sako, kad Arminas yra kiles is sulotyninto germanisko vardo "Irmen, Ermen" ir reiskia "galingas, didelis"... Margarita - tikrai senoves graiku kalba reiskia "perlas", o to vardo variantu yra ir daugiau: Margota, Margreta, Greta, Rita, Margita ir t.t.
Manau, kad visi 5 isvardinti kriterijai yra svarbus. Prie ju dar prideciau, kad vardas butu lengvai istariamas ir, svarbiausia, kad pats vaikas ji galetu nesunkiai istarti. Tikrai buna liudna ir juokinga, kai koks 4-metis niekaip neisskiemenuoja savo "Rainoldijus", "Raihardas", "Dzordanas" ar pan.
mūsų viena giminaitė užsikepė mergytei dėti vardą Zemfyra, nu vos atkalbėjom o šiaip norėjau pritarti, jog nesužiūrėsi tų reikšmių visose kalbose Papildyta @ [mergetime]1093111529[/mergetime] mes vardus rinkomės pagal visus išvardintus kriterijus
tiesa, dar galvoju, kad labai svarbus kriterijus- kad vardas derėtų prie žmogučio išvaizdos, veido bruožų ir pan., , kartais būna pažiūri, ir matai, kad tam vaikui tas vardas tiesiog nelimpa ir tiek (dažnai mamos tik gimusį pabando ir taip pavadinti, ir kitaip, tada intuicija pasako
noriu atgaivinti tema.
Balsuoti nebalsavau, nes nebuvo tinkamo varianto. Siaip tai tevam turi patikti, be abejo. Dar daug kriteriju, bet vakar nauja sumasciau, kad turi tikti ne tik mazam vaikui, bet ir suaugusiam vyrui ar moteriai.
tai pasidalink su visais tuo vardu
man visgi svarbiausias kriterijus, kad tevams patiktu. aisku, reikia tik nepersistengt su tais patikimas, kad vaikuciai netaptu kokiais inocencijais ar atachvalpijom
1) kilme/reiksme (kad nebutu visokiu Fekaliju ir Minetu)
2) daznumas (kad nebutu klasej 4 Lauros ir 5 Tomai) 3) galima aplinkiniu reakcija (visai padorus vardas Torhilda arba Natanielis, bet musu kraste su tokiais gyventi ir nesusilaukti nevykusiu komentaru butu sunkoka) 4) kaip sis vardas skambes kitose salyse (nori-nenori bet globalizacija vyksta, o zmones migruoja laimes ieskoti, todel nera faina, kai vardas kelia keblumu)
Tai, kad man tinka beveik visi kriterijai. Tai negaliu prabalsuot
Norėjom reto, lietuviško vardo su gera, teigiama reikšme, kuris mum patiktų r\ir, jei galima, derintųsi, prie pavardės.
prabalsavau už "kad tiktų prie pavardės" nes mano manymu jei pavardė ilga, tai vardas turėtų būti trumputis. o va pirmas variantas "kad patiktų tėvams"
kvaila diskusija
QUOTE(krika @ 2006 01 21, 21:03) prabalsavau už "kad tiktų prie pavardės" nes mano manymu jei pavardė ilga, tai vardas turėtų būti trumputis. o va pirmas variantas "kad patiktų tėvams" aha. o dar gana klaikiai skamba kai grynai lietuviskas vardas priklijuotas prie rusiskos pavardes. kazkada girdejau -- Vakaris Jegorovas. nu nei sis nei tas.
1. kad tiktų prie pavardės, tai gal tik berniukui, nes mergaitė tikėtina vis tiek pakeis pavardę.
2. kvaila, kad turim atsižvelgti į tai, ar galės vardą ištarti užsieniečiai, ką jis reikš jų kalba. man atrodo, jie prie mūsų nesiderina. pabandykit ištarti kokių Lietuvoj gyvenančių arabų vardus 3. tėvai renka vardą ir išrinks tokį, koks jiems patiks. aišku, neturi būti koks nors sunkiai ištariamas arba visiškai nesąmoningas. o atsižvelgti galima į daug kriterijų. sutinku su nuomone kažkurios rašiusios, kad pamačius vaikelį vardas pats prilimpa
As manau reiktu, kad tiktu prie pavardes, kad tevams patiktu ir kad reiksme butu teigiama
Balsavau aišku už tai, kad TEVAM PATIKTŲ
Papildyta: QUOTE(Jergus @ 2004 06 19, 12:31) viena kaimyne savo vaikus pavadino - Aukse, Gintare, Deimante O man tai kaip tik super sugalvojo
Nam man atrodo, kad reikšmė yra labai svarbi. Trumpas, gražus, tinkantis - gana subjektyvūs dalykai.
QUOTE(Pavasarinuko leliuko mama- 2006 @ 2006 01 19, 20:16) .... Dar daug kriteriju, bet vakar nauja sumasciau, kad turi tikti ne tik mazam vaikui, bet ir suaugusiam vyrui ar moteriai. na, as taipogi taip manyciau. kriteriju zinoma daug. bet mes rinkom varda, kad jis: 1. deretu prie pavardes (bet kuriuo atveju su ta pavarde jis augaus bent jau 18 metu, jei tai mergaite), be to tikrai keistokai mano galva skamba tarkim "sintija jonaityte" (labai atsiprasai jeigu ka nors izeidziau) 2. savaja reiksme butu prasmingas (turiu omenyje ta varianta kai tevai sumasto is savuju vardu raidziu kazkoki kita, tada jau jis skamba kaip raidziu kratinys), 3. pats vaikas lengvai ji tartu, 4. galetu su tuo vardu keliauti bent jau po europos salis, 5. skambetu solidziai (tiktu ir vaikui, ir suaugusiam, ir seneliui). tai cia gal ir buvo mums vienas is pagrindiniu kriteriju. o isskirtinumas, retumas, ir pan. buvo ne tiek svarbu. kadangi tai kas reta siandiena, ryt gali buti visiskai kitaip.
Vardas turi būti toks, kad tiktų visose žmogaus gyvenimo stadiojose.
Šiaip man asmeniškai nepatinka, kai tėvai duoda vaikams savo vardą, pvz. tėvas Liudas, dukrai-Liuda; Mama Vaida, sūnui - Vaidas.
Nebalsavau, nes visi varinatai tinka
Čia toks senas bajeris-gražūs vardeliai Triedena ir Žertvūnas .
kad tiktų prie pavardės
Manau turėtų tikti prie pavardės, bet reikšmė irgi ne paskutinėj vietoj.
Balsavau už 5 varianta, bet ir 4 - man svarbus
Na jau kol nubalsavau
Šiaip mano manymu svarbiausia, kad tėvams patiktų, kad būtų retas, kad derėtų prie pavardės. Kad tėvams patiktų ir kad derėtų prie pavardės - tai yra 2 visiškai tokio pat svarbumo prioritetai
Balsavau uz tai, jog tiktu prie pavardes, bet manau, kad taip pat svarbu, jog tevams patiktu, o del kitu punktu... manau, kad jie taip pat pravercia renkantis is keliu patinkanciu ta pati geriausia
|