Diskutuojam toliau apie daržo, šiltnamio mulčiavimą..
Sena tema čia
mulčiuojant reikia atsiminti pagrindinius kriterijus:
*mulčiuoti reikia pastoviai. *po mulčiu visada turi būti drėgna ir prieiti oras. *mulčią dedame tam, kad daugėtų gerųjų dirvos gyventojų ir jie turėtų ką "valgyti". *neturi likti tarpų su juoda žeme. *jeigu neturite pakankamai mulčio, mulčiuokite tik dalį savo daržo. Čia netinkamas variantas-visur, bet po truputį. Geriau mažesnė dalis, bet protingai ir sistemingai. *tik ką nupjautą žolę kloti su saiku, kad nekaistų ir nenudegintų augalų. *kai žolė padžiūsta-galima vėl kloti antrą sluoksnį. dėkui rytorasai už naują temą
Gal yra kokia knyga, mulčiavimo ABC?
Noriu tėvams duoti pasiskaitinėti, bet jie netu nelabai naudojasi, tad forumai - jiems netinkama forma informacijai susirinkti QUOTE(Coccinela @ 2011 08 09, 21:54) Gal yra kokia knyga, mulčiavimo ABC? Noriu tėvams duoti pasiskaitinėti, bet jie netu nelabai naudojasi, tad forumai - jiems netinkama forma informacijai susirinkti abc nėra, bet bent Kurdiumovą gali duoti paskaityti... Tik nepakibkit ant tų jo knygose taip reklamuojamų "raugų/arbatėlių" - mulčiuojant jos reikalingos TIK PIRMAM kartui , kada pirmąsyk uždedamas mulčias pavasarį ant dirvos, kad "užkurti" mikroorganizmų veiklą, vėliau jie patys gražiuoju dauginasi, ir maitina augalus skaidydami mulčią. Straipsnių yra. Ir apie Saulių Jasionį, ir mūsų Diasają. Paieškok senose temose - jos tik dvi priplepėtos... Skaitymo nedaug bus Oi... Tu Hansijoj gyveni. Tada artimesnis kaip kaimynas Sepas Holzeris, Austrijoje. Jis permakultūros Austrijoje pradininkas. Pasidomėk, bet atsirinkti irgi reikia kas tinka kalnuotam Sepo sklypui, o kas Lietuvos "atseit" kalvoms
Ačiū už atsakymą
O Kardiumovas - Tinginio sodas/daržas/šilnamis ar dar kažką jis turi parašęs? Tėvai tai Aukštaitijoj gyvena QUOTE(Coccinela @ 2011 08 09, 22:47) Ačiū už atsakymą O Kardiumovas - Tinginio sodas/daržas/šilnamis ar dar kažką jis turi parašęs? ne tik Kurdiumovo knygų galima nusipirkti. nepasakysiu tiksliai pavadinimų, bet aš vis skaitinėju: "Ekologija darže" "Darnus daržas". vien tik apie mulčiavimą knygos nelabai rasite, tai visa sistema. Man nuo mulčiavimo tik viskas prasidėjo, o toliau.............. kuo gilyn į mišką, tuo daugiau medžių QUOTE(Coccinela @ 2011 08 09, 23:19) vertingų knygų kol kas tik kelias turiu ir jas išvardinau. O jūsų parodytos, man nežinomos. Niekada neperku knygų, jų nepavarčius. O šiaip geriausia knygą-tai žmogus, turintis daug praktikos. Man ši labai patinka, skaitau kaip maldaknygę, labai aiškiai, paprastai, trumpai:
Benaršant radau video
aš rusiškai nelabai...
Jei kas norit galiu i e-maila atsiusti Protingas darzas ir sodo ir darzo patarimai
QUOTE(Coccinela @ 2011 08 10, 02:09) Benaršant radau video aš rusiškai nelabai... radai Lietuvos guru įrašą iš praktinio šio pavasario seminaro. Ne, jos parsisiųsti manau nesigaus, nes tik įdėta internete. Šio seminaro (vyko prieš porą savaičių) vieningu balsavimu gamtinės žemdirbystės forume nefilmavo... o tu pasididink ant viso ekrano ir matysi normaliai. Visgi filmuota mėgėjiška kamera, ir studijinio vaizdo nesitikėk... QUOTE(Coccinela @ 2011 08 10, 01:09) Benaršant radau video aš rusiškai nelabai... Gali ir toks video sueis uz mokomaji Saulius minėjo kad verčia dar vieną knygą apie daržininkyste, tai artimiausiu metu pasirodys. (kiek žinau jis Kordiumova išvertė) QUOTE(Nuotaikinga @ 2011 08 10, 07:04) radai Lietuvos guru įrašą iš praktinio šio pavasario seminaro. Ne, jos parsisiųsti manau nesigaus, nes tik įdėta internete. Šio seminaro (vyko prieš porą savaičių) vieningu balsavimu gamtinės žemdirbystės forume nefilmavo... o tu pasididink ant viso ekrano ir matysi normaliai. Visgi filmuota mėgėjiška kamera, ir studijinio vaizdo nesitikėk... Aš jau jį peržiūrėjau, savo akimis pamačius iš karto viskas žymiai aiškiau, ir netgi praverstų pasėdėt dar kartą ir pasikonspektuot žalia, juk čia tas pats seminaras kur tu įkėlei? bent jau iš ten savo įkeltą ir iškrapščiau.
Tinklalapyje sodyba.org yra Jasonio straipsniai su GŽ pagrindais-atprintuoji ir veži tėvams skaityti.
http://www.sodyba.org/?site=sodas_ir_darzas QUOTE(crocus @ 2011 08 10, 09:28) Tinklalapyje sodyba.org yra Jasonio straipsniai su GŽ pagrindais-atprintuoji ir veži tėvams skaityti. http://www.sodyba.org/?site=sodas_ir_darzas Ačiū už rūpestį, peržiūrėsiu ir šitą, nors jau man atrodė, kad viską Jasonio susirinkau ir atspausdinau,o čia lyg ir dar kažko neskaityto radau To teksto jau kaip ir pakanka, vaizdinės medžiagos daugiau reiktų, pasisklaidysiu dar kartą praeitas temas, ten nuotraukų juk yra. Manau, kad mano tėtis tikrai pabandys
Gaivinu temelę. Rudenėja. Kaip savo lysveles žiemai ruošiat? Bus lapų nemažai
QUOTE(Rūta Mėta @ 2011 08 20, 07:23) Gaivinu temelę. Rudenėja. Kaip savo lysveles žiemai ruošiat? Bus lapų nemažai Aš pernai lapais tik avietes buvau apmulčiavus,labai puri žemė pavasarį buvo -lapai beveik visiškai suirę. Šiemet turbūt viskam žoles užteks..kur buvo bulves,svogunai,žirniai žemė jau apmulčiuota,tik zole visiškai nedžiūna-drėgna
turbut zole vertingiau ,mulciuoti negu lapai?
o zole imate tik nuo pieveles, t.y. kur nera saknu ir seklu piktzoliu? QUOTE(Nulika @ 2011 08 20, 20:01) turbut zole vertingiau ,mulciuoti negu lapai? o zole imate tik nuo pieveles, t.y. kur nera saknu ir seklu piktzoliu? Taip,imu nuo pievelės,bet pastebejau kad siek tiek prisisejo tokių mažų baltų ramunyčių(pas mane jų labai daug..)tai tenka rets nuo reto vis praraut maziukes..
Gal kas galite trumpai parasyti, kokius darbus atlikti is rudens, kad paruosti zeme kitiems metams, tik pirmi metai kaip bandysiu auginti pagal GŽ principus.
atsiprasau, radau, kad senoje temoje apie sejima diskutavot
Merginos,
QUOTE(japoniuke1 @ 2011 08 22, 17:30) Merginos, Tai kad nei morkos, nei burokai nėra lapiniai
Laba diena,
Laikas nuo laiko paskaitinėju šią temelę ir ką, susigundžiau išmėginti mulčiavimą. Bandomuoju triušiu tapo braškės mulčiuotos braškės Kadangi nesu labai pedantiška, tai matosi per mulčą išsikišusios žolės QUOTE(bumsik @ 2011 08 23, 13:59) Laba diena, Laikas nuo laiko paskaitinėju šią temelę ir ką, susigundžiau išmėginti mulčiavimą. Bandomuoju triušiu tapo braškės mulčiuotos braškės Kadangi nesu labai pedantiška, tai matosi per mulčą išsikišusios žolės pagal mane tai tu pedantiška
O tai viską paliekate ant mulčaus, ar iš pradžių sudedate viską kas lieka nuo derliaus o ant viršaus mulčo?
QUOTE(Rūta Mėta @ 2011 08 22, 21:17) Tai kad nei morkos, nei burokai nėra lapiniai QUOTE(argus @ 2011 08 23, 22:41) O tai viską paliekate ant mulčaus, ar iš pradžių sudedate viską kas lieka nuo derliaus o ant viršaus mulčo? jokio skirtumo-ar ant mulčiaus, ar pirmiau lapai-šapai, o po to mulčias. Ką turi, tą ir dedi
Siais metais pirma karta pradejau mulciuoti.Svogunai daugiagalviai o ir kiti neuzaugo dideli.Ar jiems zeme netinka, ar vasara ne svogunams o gal mulciavimas jiems nepatinka ?
QUOTE(diasaja @ 2011 08 25, 08:20) sunku ką ir atsakyti.O kitas daržoves mulčiavote? Kaip jos užaugo? Aš nepastebėjau, kad svogūnams nepatiktų mulčiavimas. Pas mane sutapo, kad pirmi metai mulčiuoju, o svogūnai vargani visiškai. Galvojau, kad dėl mulčiavimo, bet panašu, kad per giliai susodinau. Nes nei laiškų nebuvo, nei galvos neauga, bet beje, ir nepūsta. Va prieš kokias tris savaites aš juos visus atkapsčiau, tai per tris savaites dabar jau sparčiai ūgtelėjo.. QUOTE(giedre.vilnius @ 2011 08 25, 08:55) Pas mane sutapo, kad pirmi metai mulčiuoju, o svogūnai vargani visiškai. Galvojau, kad dėl mulčiavimo, bet panašu, kad per giliai susodinau. Nes nei laiškų nebuvo, nei galvos neauga, bet beje, ir nepūsta. Va prieš kokias tris savaites aš juos visus atkapsčiau, tai per tris savaites dabar jau sparčiai ūgtelėjo.. Svogūnams per giliai negalima, tiesa. Kai sodinu, tai tik įspraudžiu pirštais į žemę, kad viršūnėlė liktų matyt QUOTE(giedre.vilnius @ 2011 08 25, 08:55) Pas mane sutapo, kad pirmi metai mulčiuoju, o svogūnai vargani visiškai. Galvojau, kad dėl mulčiavimo, bet panašu, kad per giliai susodinau. Nes nei laiškų nebuvo, nei galvos neauga, bet beje, ir nepūsta. Va prieš kokias tris savaites aš juos visus atkapsčiau, tai per tris savaites dabar jau sparčiai ūgtelėjo.. sodindama svogūnus į negilų ravelį pripilu smulkaus smėlio, subedu galvutes ir aplink užmulčiuoju. Kai šį pavasarį ir vasaros pradžioj buvo labai karšta, o laistyt nebuvo galimybių, tai mulčiavimas net gi labai padėjo. QUOTE(Gaudvilė @ 2011 08 25, 13:58) sodindama svogūnus į negilų ravelį pripilu smulkaus smėlio, subedu galvutes ir aplink užmulčiuoju. Kai šį pavasarį ir vasaros pradžioj buvo labai karšta, o laistyt nebuvo galimybių, tai mulčiavimas net gi labai padėjo. Kiek? Ar kyso kiek nors galvutes, ar tik dugnelis smelyje, o visa kita - po mulcu? Ar ant pacio svoguno mulco nera? Sias metais pirma karta sodinau ir man cia forume patare ikisti i zeme per svoguno auksti. Tai labai prastai puse vasaros buvo - maniau supus galutinai, nes laiskai nugelto, o ir buvo tik po pora trejeta laisku. Bet kai nuroviau tai dar pusetinas rezultatas gavosi. Palyginus. Zinoma, su tais kur is seklu net lyginti negaliu, bet vis tiek kokius 4-5 kartus didesni nuroviau nei pasodinau. QUOTE(polfast @ 2011 08 25, 14:24) Kiek? Ar kyso kiek nors galvutes, ar tik dugnelis smelyje, o visa kita - po mulcu? Ar ant pacio svoguno mulco nera? Sias metais pirma karta sodinau ir man cia forume patare ikisti i zeme per svoguno auksti. Tai labai prastai puse vasaros buvo - maniau supus galutinai, nes laiskai nugelto, o ir buvo tik po pora trejeta laisku. Bet kai nuroviau tai dar pusetinas rezultatas gavosi. Palyginus. Zinoma, su tais kur is seklu net lyginti negaliu, bet vis tiek kokius 4-5 kartus didesni nuroviau nei pasodinau. per pusę ar 2/3 galvutės, o mulčą kiek toliau nuo pačių galvučių. Na, kad uždengtų ir taip greit nenugaruotų vanduo iš dirvos, bet ir ne prie pat svogūnų. Čia jei žole mulčiuojam Šiemet kažkokius pamaišytus Supernetto parduotuvėj pirkau, ne labai ko ir tikėjausi ( čia prisiminus situaciją su sodinukais šiemet), bet galvos užaugo kaip geras kumštis. QUOTE(Gaudvilė @ 2011 08 25, 14:30) per pusę ar 2/3 galvutės, o mulčą kiek toliau nuo pačių galvučių. Na, kad uždengtų ir taip greit nenugaruotų vanduo iš dirvos, bet ir ne prie pat svogūnų. Čia jei žole mulčiuojam Šiemet kažkokius pamaišytus Supernetto parduotuvėj pirkau, ne labai ko ir tikėjausi ( čia prisiminus situaciją su sodinukais šiemet), bet galvos užaugo kaip geras kumštis. Aciu. vadinas as palaidojau juos tiesiog - gerai kad apskritai nesupuvo. QUOTE(polfast @ 2011 08 25, 14:41) Aš svogūnus irgi buvau palaidojus, bet jie paskui patys išlipo į paviršių, laiškai buvo labai gražūs. Patys svogūnai ne itin dideli, bet man tokie, kokių ir noriu
Kaip manote, jei dabar tuščią užmulčiuotą lysvę (ruošiu pavasariui) dar juoda plėvele užkločiau kad greičiau procesas vyktų
QUOTE(Rūta Mėta @ 2011 08 26, 12:11) Kaip manote, jei dabar tuščią užmulčiuotą lysvę (ruošiu pavasariui) dar juoda plėvele užkločiau kad greičiau procesas vyktų Jaučiu, pasinaudosiu savo pačios patarimu: nepabandęs- nesužinosi
Mano braškės pakeltose lysvėse...
Vel iškilo kausimukų
QUOTE(zebrina @ 2011 08 28, 09:14) Vel iškilo kausimukų Yra daug variantų (pavyzdinė ekspozija draugės
AčiūFonda
O jei rimtai ,tai tai del vietos stokos man reikia tą krūvą sunaikint ,nes jau tuoj dangų rems Tai teks nešt ant daržo ir i šiltnamį..jokio biznio
Fonda ačiū už pasiūlytą biznio planą
|