Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Streptokarpai ir kiti gesnerijiniai - 4
Supermamų klubas > Mūsų namai > Flora
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
ausrazs
Bendraukime toliau 4u.gif
user posted image
Medeilė
ausrazs 4u.gif
ingriga
QUOTE(ausrazs @ 2011 09 25, 18:09)
Bendraukime toliau 4u.gif
*

Aciu uz namucius 4u.gif
Praitoje temoje kaskuri klause kurie "Jautrus" strepsiukai. Prisiminiau, kad kaskur skaiciau, kad labiausiai perlaistymu bijo mini veisles blush2.gif
Kaip prisimenu is patirties, teisybe doh.gif Texas Hot Chilly, Цвет Сакуры, Jaco's Gem nei vieno nebeturiu cray.gif
ausrazs
Skarpionuke, man regis, tavo išvardintos veislės priskiriamos tiesiog prie kompaktiškų arba mažų standartų g.gif Mini yra dar mažesni. Vieną tokią veislę turiu, tai išties miniatiūra.
O daugelis apie Texas Hot Chilly atsiliepia kaip apie nelepią veislę g.gif 'Cvet sakury' pas mane irgi skurdo, nebuvo panaši į baigiančią dienas, bet išmečiau, nes vaizdelis buvo nelabai dailus...
rusma
Grįžtant prie užsimezgusios diskusijos - aš siūliau pirmoje žinutėje surašyt visą bendrą trumpą, koncentruotą info apie strepsų auginimą padarant kažką panašaus kaip pas amarilių, velykinių kaktusų ar orchidėjų augintojas.

Tai dabar kol priplepėsim šitą temutę:
galit man į AŽ parašyti, kas nori nuorodų į asmeninius albumus ir kokie jų adresai
kokie geri, verti dėmesio užsienio forumai ar psl apie strepsų, kitų gesnerijinių auginimą
gal dar apie pardavimą intern. parduotuvėse

Apie agrotechniką parašysiu ir įkelsiu pirmiausiai čia, kad galėtumėt papildyti ar paprieštarauti.

Ir tada jau 5-ai temai susilipdysim bendrom jėgom pirmąją svarbiausiąją žinutę, į kurią visada galima nukreipti naujokus.

ingriga
QUOTE(ausrazs @ 2011 09 25, 18:56)
Skarpionuke, man regis, tavo išvardintos veislės priskiriamos tiesiog prie kompaktiškų arba mažų standartų g.gif 
*

Aciu, kad pataisei, as truputi perdejau blush2.gif turejau omenyje kompaktiskus biggrin.gif
ausrazs
QUOTE(rusma @ 2011 09 25, 19:01)
aš siūliau pirmoje žinutėje surašyt visą bendrą trumpą, koncentruotą info

rusma, aš iš jūsų vienos paskutinių žinučių supratau, kad jūs tokią informaciją apsiimsite paruošti, tačiau dar negreit, o bendrauti toliau norisi jau dabar! Tad ir atidariau temą labai paprastai, kaip esame įpratusios.
Ko gero, visos forumietės skaito bent viena užsienio kalba. Gal pakaktų įdėti nuorodas į šaltinius, kur pateikiama pagrindinė info apie auginimą (o įvairių subtilybių ir naujokės, ir ne naujokės vis tiek klaus ir klaus biggrin.gif )
Kuo greičiau prirašysime, tuo greičiau bus 5-ta tema, kurios pradžia, tikimės, tikrai bus vertinga smile.gif
ingriga
QUOTE(ausrazs @ 2011 09 25, 19:09)
rusma, aš iš jūsų vienos paskutinių žinučių supratau, kad jūs tokią informaciją apsiimsite paruošti.
*

Ir as taip supratau biggrin.gif Bet jei reikes padesime drinks_cheers.gif
(o įvairių subtilybių ir naujokės, ir ne naujokės vis tiek klaus ir klaus biggrin.gif )
*

Cia kaip ir visose temose lotuliukas.gif nemazai teko matyti kaip "atejau ir klausiu" nesvarbu, kad 2 zinut. anksciau tai aptarta doh.gif
Ko gero, visos forumietės skaito bent viena užsienio kalba. Gal pakaktų įdėti nuorodas į šaltinius, kur pateikiama pagrindinė info apie auginimą
*

Aisku galima parasyti pagrindine informacija, koks gruntas, liejimas g.gif
Kuo greičiau prirašysime, tuo greičiau bus 5-ta tema, kurios pradžia, tikimės, tikrai bus vertinga smile.gif
*

drinks_cheers.gif
Nu ir pricitavau doh.gif lotuliukas.gif lotuliukas.gif lotuliukas.gif
dzūkė
Nuotraukos kol kas nėra, bet pirmasis Winter sėjinukas pražydo 100% winteriškas biggrin.gif
ausrazs
QUOTE(dzūkė @ 2011 09 25, 19:29)
Npirmasis Winter sėjinukas pražydo 100% winteriškas biggrin.gif

Turbūt pats save apsidulkino biggrin.gif
dzūkė
Yra sėkladėžė Vesenyje Griozy, šalia Geronimo stovi, mažu buvo ten kas tarp jų rolleyes.gif g.gif
ausrazs
QUOTE(dzūkė @ 2011 09 25, 19:38)
Vesenyje Griozy, šalia Geronimo stovi, mažu buvo ten kas tarp jų

lotuliukas.gif lotuliukas.gif lotuliukas.gif
Mano Vesebyje Griozy turi dvi ankštis, o aplink stovėjo daug veislių, nebūtų aišku, kuris prisimeilino biggrin.gif
dzūkė
Iš kitos pusės Bristol's Leopard Skin. Bet ką jis ten, toks mažas irnesakyk.gif hihihi.gif
ausrazs
Yra toks rusų posakis: malenkyj, no udalenkyj biggrin.gif

Na va, mes jau antrame puslapyje mirksiukas.gif
Medeilė
http://global.ebay.com/search/?Query=strep...us&Region=0

smile.gif aš dar vis apie tą patį doh.gif o kaip suprasti šį puslapį? ar galiu per čia pirkti? kažkaip patogu, suskaičiuota litais g.gif
ausrazs
Žinoma, galite. Tik nesupratau klausimo - kaip suprast šį puslapį? Taigi čia tas pats ebay'us.
Medeilė
bet tai kodėl čia daugiau strepsų negu sakykim ebay.de? jei kvailas klausimas, sorry...noriu perprasti iki galo g.gif
Papildyta:
[doh.gif jau supratau
rusma
rusma, aš iš jūsų vienos paskutinių žinučių supratau, kad jūs tokią informaciją apsiimsite paruošti, tačiau dar negreit, o bendrauti toliau norisi jau dabar!  Tad ir atidariau temą labai paprastai, kaip esame įpratusios.
Ko gero, visos forumietės skaito bent viena užsienio kalba. Gal pakaktų įdėti nuorodas į šaltinius, kur pateikiama pagrindinė info apie auginimą (o įvairių subtilybių ir naujokės, ir ne naujokės vis tiek klaus ir klaus biggrin.gif )
*

Taip, tą ir norėjau pasakyti. Paruošiu turinį, tik visokias nuorodas, kurios manot, kad vertingos, ir galėtų būti pirmoje žinutėje, susiųskit man į AŽ.
ingriga
QUOTE(rusma @ 2011 09 26, 08:49)
tik visokias nuorodas, kurios manot, kad vertingos, ir galėtų būti pirmoje žinutėje, susiųskit man į AŽ.
*

As manau geriau zinomas rasyti cia, jei kita zino dar cia neminetas daraso ir jums taip patogiau bus g.gif
http://dimetris.com.ua/forum/
http://senpolia.eu/forum/
dzūkė
Aš tai nelysiu į tas nuorodas schmoll.gif - nes jos gali išvest iš kelio rolleyes.gif biggrin.gif
ingriga
QUOTE(dzūkė @ 2011 09 26, 11:20)
Aš tai nelysiu į tas nuorodas schmoll.gif  - nes jos gali išvest iš kelio rolleyes.gif  biggrin.gif
*

Zadetas DS-Orlan, kaip visada spalva neteisinga doh.gif
user posted image
Ir toliau ziugina DS-Свет Далеких Планет, tik gaila nesimato geltonu juosteliu gerkleje mirksiukas.gif
user posted image
ausrazs
Skarpionuke, o tu čia su blykste fotkinai? Nors, kaip sakai, spalva neteisinga, matosi, kad šedevriukas thumbup.gif (įdomu ar mano gabaliukas orlančiko vis dėlto išgyvens ar ne unsure.gif ; blogiausiu atveju bus pas ką paprašysi biggrin.gif )
ingriga
Aciu. Taip su blykste, kitaip bordo gainasi doh.gif
Jei neisgyvens kreipkis mirksiukas.gif
ausrazs
QUOTE(skarpionuke @ 2011 09 26, 12:05)
Jei neisgyvens kreipkis  mirksiukas.gif

Gerai, maniškis gabaliukas jau su šaknimis, tačiau paties lapo labai mažai liko. Jeigu toliau pus, liko tik maždaug dviem pakirpimams.

Šiandien ir aš gavo siuntinuką iš Galinos. Strepsai atkeliavo gerai, nėra labai maži, sanpaulijų lapai - irgi OK. Mano aistra šiurpina bendradarbius: nesupranta, kam dar ir vazoniukų siunčiausi, lyg Lietuvoje nebūtų. Bet, pvz, Alytuje nusipirkti 5 cm skersmens - be šansų schmoll.gif
Medeilė
kaip smagu sulaukti siuntinuko bigsmile.gif jo, ne visi aplinkiniai supranta biggrin.gif
rusma
QUOTE(ausrazs @ 2011 09 26, 12:40)
Šiandien ir aš gavo siuntinuką iš Galinos. Strepsai atkeliavo gerai, nėra labai maži, sanpaulijų lapai - irgi OK. Mano aistra šiurpina bendradarbius: nesupranta, kam dar ir vazoniukų  siunčiausi, lyg Lietuvoje nebūtų. Bet, pvz, Alytuje nusipirkti 5 cm skersmens - be šansų schmoll.gif
*

O teko iš kurio nors dar augintojo tokio dydžio strepsų gauti biggrin.gif ?
Dėl vazoniukų tai ir Vln sunku su mažais... Vis tas mąstymas - iš didesnio neiškris kaltas doh.gif . Labai sunku įtikinti žmones, kad per didelis vazonas negerai...
ausrazs
QUOTE(rusma @ 2011 09 26, 13:40)
O teko iš kurio nors dar augintojo tokio dydžio strepsų gauti  biggrin.gif ?

Teko ne tokio dydžio, o gal perpus mažesnių - iš anglo Fran'o, nick'as atrodo lithiumsmummy (jis ten aprašyme ir aiškina, kodėl jo augala maži - ateis apsikrovęs jų daugybe, nėra galimybių paauginti didesnių...) Vienas buvo beviltiškai apipuvęs, o antrojo lapeliai mažyčiai, dar vieną netyčia nulaužiau. Tas nulaužtasis jau du savo vaikus turi, o motininis augalas dar nelabai atsigavęs - va, koki dzyvai rolleyes.gif
Vilniuje 5 cm skersmens vazonėlių visada rasdavau Schetelige Žirmūmuose. Dabar rečiau į sostinę važiuoju arba laiko nėra iki ten nukakti, tai parsisiunčiau...
Ir dar pirkau permatomų: man patinka matyti, kaip vystosi šaknys.
dzūkė
Man ir labai reikia vazoniukų doh.gif , kažkada Kerpena nupirko ir atsiuntė išSchetelig, labai reikėtų 7cm ir 5.5 ar 6cm. Gal kuri vilnietė būsit šioj parduotuvėj? Užpirkit kokį šimtuką lotuliukas.gif notworthy.gif
ausrazs
Poryt važiuoju, bet, gaila, renginys centre ir ilgas, nespėsiu iki to rajono nuvažiuoti. Vazoniukai lengvi, gal tikrai kas nors gali nupirkęs išsiųsti g.gif
dzūkė
Aš gal prieš pora metų pas juos klausiau ar siųstu paštu, pasakė, jog siųstų-išlaidos 15Lt, doh.gif kur pirmenybinė registruota siunta 4,50Lt, na dar prisidėtų dėžutė ar vokas, jeigu perkamas pašte.
ausrazs
Ne, turėjau omenyje, jei kas iš vilniečių nupirktų ir siųstų - gal nebūtų taip brangu, tie maži vazoniukai tikrai nėra sunkūs.
dzūkė
QUOTE(ausrazs @ 2011 09 26, 17:00)
Ne, turėjau omenyje, jei kas iš vilniečių nupirktų ir siųstų - gal nebūtų taip brangu, tie maži vazoniukai tikrai nėra sunkūs.
*

Tai aš tą ir turiu mintyse biggrin.gif Ieškau geros dūšios žmogaus biggrin.gif . Žinoma, pinigėliai būtų pervesti notworthy.gif
ausrazs
Pinigai tai savaime suprantama, bet jeigu dar kokiu strepsu pamalonintum, tai gal ir atsirastų biggrin.gif
dzūkė
O taiiip!!!! Klausyyykit, aš malooooni, laaabaiiii maloooni!!!! lotuliukas.gif
ausrazs
Arba palauk, grįš Galina, jei atrodo ne per brangu, galima atsisiųsti. Vieno 5 cm skersmens vazonėlio kaina išeina 26 ct. Nežinau, kiek 40 vienetų pako siuntimas.
dzūkė
QUOTE(ausrazs @ 2011 09 26, 17:20)
lotuliukas.gif  lotuliukas.gif  lotuliukas.gif
Arba palauk, grįš Galina, jei atrodo ne per brangu, galima atsisiųsti. Vieno 5 cm skersmens vazonėlio kaina išeina 26 ct. Nežinau, kiek 40 vienetų pako siuntimas.
*

Eeee, tai ir Galiną reikės stresu pamalonint lotuliukas.gif , man reika ir 7cm, net gi labiau rolleyes.gif
Šiaip idealus variantas 6cm ir 7cm, bet vietoj 6cm gali būt ir 5,5cm. Visumoj pasižiūrėjus tai išranki esu g.gif ax.gif
rusma
QUOTE(dzūkė @ 2011 09 26, 17:30)
man reika ir 7cm, net gi labiau rolleyes.gif
Šiaip idealus variantas 6cm ir 7cm, bet vietoj 6cm gali būt ir 5,5cm. Visumoj pasižiūrėjus tai išranki esu g.gif  ax.gif
*

http://www.e-senukai.lt//daigykla-6x6cm-40...je-juoda_1.html
Man patys tinkamiausi smile.gif
tik nežinau, kokia minimali pirkinio suma ir už kiek atveža iš Senukų. Vilniuje atvežė nemokamai, aišku pirkau ne vazonėlius...
dzūkė
QUOTE(rusma @ 2011 09 26, 18:35)
http://www.e-senukai.lt//daigykla-6x6cm-40...je-juoda_1.html
Man patys tinkamiausi smile.gif
tik nežinau, kokia minimali pirkinio suma ir už kiek atveža iš Senukų. Vilniuje atvežė nemokamai, aišku pirkau ne vazonėlius...
*

Aš noriu apvalių sad.gif
ausrazs
Aš vietoj didesnių vazonėlių dažnai naudoju įvairius plastiko indelius nuo maisto produktų, prieš tai labai gerai išplovusi.
Nežinay, kaip dėl 7 cm, bet 9 cm parduotuvėse yra, ne kartą esu pirkusi Alytuje, reikia pažiūrėti prekybos centruose ir Bauhofe
rusma
QUOTE(dzūkė @ 2011 09 26, 18:45)
Aš noriu apvalių sad.gif
*

Tada sudėtingiau. Viskas Sodininkams šiandien buvau, įdomumo dėlei akį užmečiau. tai maži vazonėliai - tik durpiniai. Schetelig man labai toli ir labai nepakeliui...
Rimmuse
Šiandien buvau Scheteling'e (Klaipėdoje), ieškojau 9cm skersmens vazonėlių. Normalių apvalių nerasta schmoll.gif , tik kažkokie kiauri blink.gif - tiek mažesni, tiek didesni... Mažesnių kaip 9cm apvalių jau seniai aš ten neberandu schmoll.gif Klausiau - sakė senokai nebuvo ir nenusimato. Nusipirkau tik tokių keturkampių, tokių kaip kažkas rodė e-senukuose - 40vnt. - 8 Lt. (6x6cm), buvo ir didesnių keturkampių, bet dar tikiuosi rasti apvalių 9cm
ingriga
Man keturkampiai irgi nepatinka blush2.gif
Mazu dar turejau is seniau nusipirkus Scheteling'e ir mazu vienkartiniu pries metus gal uzejus buvau Bige, tai pora pakuociu prigriebiau biggrin.gif
*finy*
O kur jus randate tu mazu baltu,kaip vienkartiniai kavos puodeliai?Parduotuvese as randu tik permatomus cerkiukus g.gif
ingriga
QUOTE(*finy* @ 2011 09 27, 09:14)
O kur jus randate tu mazu baltu,kaip vienkartiniai kavos puodeliai?
*

Pas mus tai nera doh.gif Bet pries metus uzsipirkau Vilniuje Bigo Maxsimoj biggrin.gif
rusma
Dedu mėginimus:

Streptokarpų, gesnerijinių šeimos augalų, giminingų sanpaulijoms, gamtoje randama apie 130 rūšių. Dažniausiai aptinkami miškinguose pietų Afrikos kalnuose, yra vienmečių ir šalčiui neatsparių daugiamečių, dauguma lengvai kryžminasi tarpusavyje. Tai, ką auginame mes – žmogaus kūriniai, hibridai. Veislių įvairovė – milžiniška. Vienos veislės nuo kitų skiriasi žiedų spalvomis, forma, skrotelės ir žiedų dydžiu, ir gali įtikti pačiam išrankiausiam skoniui.

Agrotechnika šiek tiek panaši į sanpaulijų, tačiau yra keletas esminių skirtumų. Streptokarpams geriausiai tinka pakankamai vėsi patalpa, tinkama normaliam augimui oro temperatūra 15-24 laipsniai (optimali 18-21) augimo periodu, žiemą geriausia 15-17. Oras turėtų būti kiek įmanoma drėgnesnis, galima drėkinti orą statant padėklus su vandeniu, tačiau lapai neapipurškinėjami. Šiltuoju metu galima laikyti įstiklintame balkone, netgi lauke, pavėsyje. Ne tokie jautrūs skersvėjams ir žemoms temperatūroms kaip sanpaulijos. Streptokarpams daug pavojingesnė per aukšta (virš 27), nei žemesnė temperatūra, svarbu, tik, kad ji nebūtų neigiama. Dienos/nakties temperatūrų svyravimai, ypač karštuoju vasaros periodu streptokarpams naudingi.

Tiesioginių saulės spindulių nemėgsta, gali nudegti, tačiau reikalauja daug išsklaidytos šviesos. Tinkamiausiomis laikomos rytinės ir vakarinės palangės, forumiečių praktika rodo, kad puikiai auga ir šiaurinėje pusėje. Žiemos metu tiks ir pietinė palangė. Vasarą pietinėje pusėje arba oranžerijoje auginamus streptokarpus rekomenduojama pridengti nuo vidurdienio saulės. Streptokarpų žydėjimas tęsiasi kol dienos ilgumas 12-14 val. Gali augti dirbtinio apšvietimo sąlygomis, tačiau patyrę augintojai nurodo, kad žydėjimas nebūna toks gausus, kaip esant natūraliam apšvietimui.

Dauguma veislių auga greitai, gali prireikti persodinti daugiau nei vieną kartą per metus. Šaknų sistema sekli. Dėl tinkamiausių vazonų augintojai nesutaria. Vieni rekomenduoja seklius, plačius vazonus (tokius, kaip azalijų, vazono plotis didesnis už aukštį), kiti sako, kad tinka paprasti. Aišku tik viena – vazonai turi būti ne per dideli, kad nesusidarytų galimybė žemei juose užmirkti (reikia atminti, kad gamtoje šie augalai gali augti tarp akmenų, kur dirvožemio yra labai labai nedaug).

Dėl tinkamiausio auginimui substrato taip pat nėra vieningos nuomonės. Aišku, tik kad substratas turi būti purus, lengvas, nesukrentantis ir pralaidus vandeniui. Vieni augina durpiniuose substratuose, kiti - sanpaulijų žemėje, treti – lapinės žemės ir durpių mišinyje ir pan. Dėl priemonių suteikiančių purumą, kiekvienas augintojas ieško sau tinkamiausio varianto – dedama vermikulito, perlito, kiminų, smulkių medienos gabalėlių ir pan. Po persodinimo jokiu būdu nepalikti augalo saulėje. Jeigu lapai po persodinimo apvysta, geriausias būdas augalui gaivinti kuriam laikui įdėti į šiltnamiuką ar polietileno maišelį. Jeigu lapų apvytimas tęsiasi ilgiau nei pora parų, reikėtų patrumpinti pusiau didžiausius lapus.

Streptokarpai retai užsikrečia ligomis ir kenkėjais. Dvi dažnesnės ligos - botrytis grybelio sukeliami puviniai ir miltligė (kuria užsikrečia tik nuo kitų rūšių augalų, pvz. jeigu šalia yra daug jautresnių šiai ligai sanpaulijų). Ligų ir kenkėjų prevencijai reikėtų vėdinti patalpą, sudaryti oro cirkuliaciją ir būtinai laikytis higienos reikalavimų – žydėjimo metu bent kartą per savaitę surinkti nužydėjusius žiedus, išskinti peržydėjusių žiedynų kotus, pažeistus lapus ir lapus, iš kurių augantys žiedynai jau nužydėjo, pašalinti. Dažniau pasitaikantys kenkėjai – miltuotieji skydamariai (naikinami actara).

Daug daugiau problemų sukelia netinkamų auginimo sąlygų įtakotos neinfekcinės ligos - dėl mitybos sutrikimų, saulės nudeginimų, sauso oro atsiranda dėmės ir margumai ant lapų, nuo perlaistymo supūna šaknys, per stiprios koncentracijos trąšos nudegina šaknis ir pan. Kad augalai būtų sveiki ir gražūs reikia stengtis užtikrinti jiems optimalias auginimo sąlygas – laikytis tinkamo drėgmės, temperatūros režimo ir subalansuoti tręšimą.

Streptokarpai nepakenčia perlaistymo. Visi žinome, kad žemei vazone išdžiūvus dauguma augalų apvysta, suglemba. Streptokarpams net ir neišdžiūvus žemei vazonėlyje apvysta žiedai ir lapai aplinkos oro temperatūrai pakilus iki maždaug 24-27 laipsnių. Šis apgaulingas požymis skatina palieti. Lieti reikėtų labai atsargiai, tik pakilnojus vazonėlį ir įsitikinus, kad augalas tikrai sausas. Jeigu kyla abejonė nuo ko apvyto (žemė atrodo drėgnoka), geriau neskubėti laistyti, o palaukti kol šiek tiek atvės (pvz. per naktį) ir galbūt augalas vėl taps standus ir neliejus. Būtina įsidėmėti, kad perlaistymas – pagrindinė streptokarpų netekties priežastis. Nupūna šaknų sistema, skrotelę vėliau taip pat apima puviniai ir augalo jau beveik nebeįmanoma išgelbėti. Kartais pavyksta įšaknydinti sveikesnį lapą, bet kaip taisyklė mirštančių augalų lapai jau būna apsikrėtę patogeniniais grybais, šaknijasi prastai ir dažniausiai supūna. Todėl, jei pamatėte, kad perliejote, o veislė itin vertinga, atsargumo dėlei verta nieko nelaukus nuskinti lapą dauginimui.

Kuo didesnis oro drėgnumas, tuo lengviau pakelia aukštesnę temperatūrą. Ir dar - gali ji būti ir aukštesnė, jei po karštos būna gerokai vėsesnė naktis. Temperatūros rėžimo nesilaikymas sutrikdo mitybą, gebėjimus įsisavinti maisto medžiagas, o tai pasireiškia geltonumu (azoto trūkumo požymiu) ir sausomis dėmėmis.

Forumietės nesugebėjo rasti vieningos nuomonės, kokiomis trąšomis geriausia tręšti streptokarpus, populiaresni tręšimo variantai – pomidorų trąšos, bet kokios gėlių trąšos su mikroelementais, kur N:P:K santykis panašus arba kalio šiek tiek daugiau (pvz.: 10:10:10), Schultz sanpaulijų trąšos, katusų trąšos. Tręšimas vakarų pasaulyje paremtas paprastomis ir ganėtinai vienodomis taisyklėmis - trąšos tinkamiausios pomidorų arba sanpaulijų. Jei renkamasi pagal santykį, jis dažniausiai apyvienodis visiems trims makro elementams. Tik visur pabrėžiama, kad streptokarpai ypatingai jautrūs šaknų nudegimams, todėl tirpalas rekomenduojamas du-keturis kartus silpnesnis, negu gamintojo rekomendacija ant pakuotės, bet tręšiama kaskart laistant nuo kovo iki spalio. Rusų, ukrainiečių augintojai siūlo tręšti ne sanpaulijų trąšomis (mano, kad tokio kiekio fosforo kaip sanpaulijoms, streptokarpams nereikia).

Reikėtų žinoti, kad skirtingai nei daug kitų gėlių, streptokarpai puikiai kurį laiką žydi ir visai netręšiami. Tik "suvalgo" patys save. Visą energiją išeikvoja žydėjimui lapų, šaknų augimo sąskaita. Pakinta paties augalo spalva ir jis pamažu nunyksta.
Apskritai - streptokarpas nėra ilgaamžė gėlė, dažnai žiemą, o ir šiaip dėl neaiškių priežasčių būna praradimų. Todėl pačių vertingiausių, mylimiausių veislių augalų reikėtų pasidauginti atsargai.

Dauginimas: lapo dalimis, skrotelės padalinimu, sėklomis. Sėklos labai smulkios, dygsta šviesoje (pasėjus nereikia užpilti žemėmis). Tėvinių augalų savybių gali neatkartoti. Veislei išlaikyti dauginami vegetatyviniais būdais, populiariausias - lapo fragmentais (padalinta skrotelė prigyja gan sunkiai).

Diskutuokit, ar viskas gerai smile.gif, pildykit ir t.t.
ausrazs
Ačiū už gana išsamią informaciją. Man klausimų kelia kelios teksto vietos:
- kad lapai nepurškiami: esu radusi ne viename šaltinyje, kad strepsų lapai labai mėgsta smulkią vandens miglą; aišku, jeigu bus purškiame saulėkaitoje ar po lempomis, gali atsirasti nudegimų, tačiau tinkamoje vietoje augalo purškimas yra gerai (tik ne žiemą) - kas bandėte?
- man truputį skamba kaip prieštaravimas, kad Vakarų augintojai rekomenduoja trąšas pomidorams ir kad rekomenduoja su apylygiu makroelementų santykiu. Kiek teko matyti pomidorų trąšų - visose kalio kiekis žymiai didesnis nei azoto ir fosforo. Nežinau, ar verta apie tai rašyti, bet rusai ir ukrainiečiai kaip gerą trąšą į substratą strepsams įmaišo išdžiovinto ir susmulkinto karvių mėšlo, konkrečiau santykio nežinau, bet tokias organines trąšas strepsams labai giria biggrin.gif
- dėl to, kad strepsus retai puola ligos taip pat esu radusi nevienareikšmių nuomonių; kai kurų ilgamečių augintojų duomenimis, strepsai, nesilaikant tinkamos agrotechnikos, ypač neatsparūs grybelinėms ligomis; (o internetinis teiginys, kad strepsai daug lengviau auginami nei sanpaulijos vargu ar pasitvirtino kuriai nors Lietuvos augintojai);
- dėl kenkėjų: man neteko susidurti, bet kiek žinau, pas strepsus neretai gali apsilankyti tripsai; dar patikslino, kad miltuotieji skydamariai gali būti šakniniai (užkrėtimo pradžioje jie pastebimi tik apžiūrint šaknis) ir reziduojantys antžeminėje augalo dalyje - jie pastebimi dėl savo "guolių", panašų į vatos gumulėlius.

NA, BET ŠIAIP AR TAIP TEMOS INFORMACINS BLOKAS TURBŪT NEPRETENDUOJA BŪTI VIENINTELIU ABSOLIUČIAI TEISINGU. Dėl to ir mezgasi diskusijos, dalijamasi patirtimi, pastebėjimais. IR TAI YRA LABAI GERAI thumbup.gif
rusma
QUOTE(ausrazs @ 2011 09 27, 10:25)
Ačiū už gana išsamią informaciją. Man klausimų kelia kelios teksto vietos:
- kad lapai nepurškiami: esu radusi ne viename šaltinyje, kad strepsų lapai labai mėgsta smulkią vandens miglą; aišku, jeigu bus purškiame saulėkaitoje ar po lempomis, gali atsirasti nudegimų, tačiau tinkamoje vietoje augalo purškimas yra gerai (tik ne žiemą) - kas bandėte?

kaip ir sanpaulijoms, galimi nudegimai saulėje - čia viena iš priežasčių
antra - apsineša dulkėmis, kurios beveik nenusiplauna, negražūs tampa.
Plovimas nekenkia, bet rekomendacijų purkšti neradau niekur. Radau rekomendacijų nepurkšti smile.gif Todėl ir nemėginau (kartkartėm drąsiai kišu po dušu, bet laikau vonioje kol išdžiūsta)

- man truputį skamba kaip prieštaravimas, kad Vakarų augintojai rekomenduoja trąšas pomidorams ir kad rekomenduoja su apylygiu makroelementų santykiu. Kiek teko matyti pomidorų trąšų - visose kalio kiekis žymiai didesnis nei azoto ir fosforo.

bet jie taip rekomenduoja - gal verta tada rašyti arba

Nežinau, ar verta apie tai rašyti, bet rusai ir ukrainiečiai kaip gerą trąšą į substratą strepsams įmaišo išdžiovinto ir susmulkinto karvių mėšlo, konkrečiau santykio nežinau, bet tokias organines trąšas strepsams labai giria biggrin.gif

verta, aš dedu pūdyto mėšlo pagrindu padaryto komposto. Patvirtinu tą jų teiginį.

- dėl to, kad strepsus retai puola ligos taip pat esu radusi nevienareikšmių nuomonių; kai kurų ilgamečių augintojų duomenimis, strepsai, nesilaikant tinkamos agrotechnikos, ypač neatsparūs grybelinėms ligomis; (o internetinis teiginys, kad strepsai daug lengviau auginami nei sanpaulijos vargu ar pasitvirtino kuriai nors Lietuvos augintojai);

ligų rūšių palyginus tikrai mažai (lyginu pvz. su sanpaulijom smile.gif)
šiai dienai į klausimą kas auginama lengviau strepsai ar sanpaulijos, aš atsakyčiau, kad strepsai smile.gif. Ne subjektyvus atsakymas būtų - priklauso nuo sąlygų. Mano namuose langai, balkonai atviri dieną naktį - jeigu taip su sanpaulijom, būtų seniai jom aleliuja, o strepsai klesti ir vargo nemato smile.gif. Juos galiu laikyti bet kur, o į sanpaulijų apgyvendintas teritorijas nuolat turiu reikalauti iš namiškių uždarinėti duris, nepraverti langų ir t.t.

- dėl kenkėjų: man neteko susidurti, bet kiek žinau, pas strepsus neretai gali apsilankyti tripsai; dar patikslino, kad miltuotieji skydamariai gali būti šakniniai (užkrėtimo pradžioje jie pastebimi tik apžiūrint šaknis) ir reziduojantys antžeminėje augalo dalyje - jie pastebimi dėl savo "guolių", panašų į vatos gumulėlius.

Šitą įrašysim

NA, BET ŠIAIP AR TAIP TEMOS INFORMACINS BLOKAS TURBŪT NEPRETENDUOJA BŪTI VIENINTELIU ABSOLIUČIAI TEISINGU. Dėl to ir mezgasi diskusijos, dalijamasi patirtimi, pastebėjimais. IR TAI YRA LABAI GERAI thumbup.gif
*

drinks_cheers.gif
ausrazs
QUOTE(rusma @ 2011 09 27, 10:46)
rekomendacijų purkšti neradau niekur. Radau rekomendacijų nepurkšti smile.gif

Kirilicą klaviatūroje turiu tik namie, bandysiu paieškoti, lyg prisimenu, kad rusai rekomendavo smile.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.