Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Kur perkat daržoves vaikams?
Supermamų klubas > Motinystė ir tėvystė > Vaikų mityba
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Shinshila
Sveikos mamytes,
Stai ir prasidejo ilgai lauktas naujo derliaus sezonas. Buvau Kalvariju turgelyje, prisipirkau spinatu, ridikeliu, salotyciu, agurku. Sake, kad viskas ekologiska ir auginti 'kaip sau'. Taciau, kai stovi ne ukininkas o "zavi turgaus ponia" kartais imu abejoti tu darzoviu ekologiskumu...
Mielos mamytes, pasidalinkim kur galetumem pirkti savo mazyliams ekologiskas darzoves, behormonine mesyte, lietuviskas sodo braskes.
Iki balandzio 14d. buvo "Tatulos" programos ekologiskas turgelis Konarskio g. Galbut jis atsinaujins rudeni.
Kalvariju turgaviete man nepatinka, nes viskas ten masiska, is deziu. Taip noretusi pirkti is paprastu kaimieciu, ar bobuciu is sodu, kurie dar nezino trasu efekto derliui. Hales turgus pilnas balturusiu ir pigiako ieskotoju.
Kartais perku IKI ar RIMI ukininku produktus. Tik nezinia ar jie svarus. Maximoj ekologisku prekiu skyrelyje kol kas mazai lietuvisku.
Taigi kvieciu pasidalinti patirtim, prekyvieciu ar ukininku adresais.
Iva
viska perku tik parduotuveje, ten jeigu parasyta lietuviski - tai bent didesne tikimybe kad taip ir yra, o pomidorus tikrai zinau turguje kad raudoni butu is vakaro slapimu laisto >:( fu. Turgui is maisto tik salotas perku, del viso kito labai graziai ten sneka ir ekologiska ir tik sau auginta, o veza is lenkijos kaip braskes pernai laikrasti rase >:(
Shinshila
Jo, as pernai per nestuma visa vasara labai saziningai tas braskes valgiau, kur buvo parasytos lietuviskos (nors turbut buvo lenkiskos), ir dabar turiu alergiska vaikeli. Siemet abu jokiu braskiu ir dar daug ko negalesim valgyt.  
Bukit budrios mamytes, padauginti uzterstu darzoviu ir uzalergizuoti vaika labai paprasta!
pusk
As tai pirksiu parduotuvese- prekybos centruose...Nepasitikiu tais turgeliais, taigi lietuviai ukininkai viska karves meslu tresia, o tai juk nera sveika :smile.gif taigi nemanau kad turguje pirktos darzoves ekologiskesnes uz parduotuviu, be to siais laikais netikiu kad rasim laaabai sveiko maisto  tongue.gif
erika
Pusk, o gal galėtum paaiškinti, kodėl nėra sveika, kai mėšlu tręšia, nes šiaip tai pirmą kartą tokį dalyką girdžiu. Gal jau atsilikau nuo gyvenimo ???
pusk
Kiek skaiciau- meslas irgi nitratai- VAT  :o
giedrulka
Nesuprantu.  Per amzius meslu tresdavo ir musu proseneliai sveikesni uz mus tai jau tikrai budavo. ???
Drugelis
Kiek skaiciau- meslas irgi nitratai- VAT  ohmy.gif

Mėšlas -nitratai ohmy.gif Kiek aš žinau, mėšlas tai natūrali trąša augalams, o nitratai, tai tokios trąšos, kurios pagamintos pramoniniu būdu augalams sparčiau augti ir greičiau bręsti.
Rasma
Mėšlas yra gana "piktybinė" trąša ir kaip viena mamytė teisngai sakė, pats bjauriausias nitratų šaltinis. Cheminės trąšos su azoto junginiais yra gal net tam tikru požiūriu geresnės, nes jas bent galima "dozuoti". Tokiu būdu ir patręšiama dirva ir ji neapsunkinama nitratais bei nitritais. Mėšlas "neprognuozuojamas" ir jo "cheminės" savybės priklauso nuo to, kokio gyvulio jis yra ir ką tas gyvulys ėdė per savo amželį  ;D Taigi labai neteisūs tie, kurie močiutės daržoves reabilituoja dėl nitratų  ;D

Dėl daržovių..Turguje absoliučiai būsite apmulkintos net ir to geriečio ūkininko. Po kelių metų darbo aš jau neklysdama galiu pasakyti, kad dauguma produkcijos yra nelietuviška.

Jei paklaustumėte kur aš perku produktus savo vaikui, tai atsakyčiau - parduotuvėje. Turguje stovintys ūkininkai jau kelis dešimtmečius obuoliukams nokinti ir jiems išlaikyti naudoja tam tikras dujas (ir jos nepalieka jokių vaško ar dar kokių nors pėdsakų, taigi atskirti beveik neįmanoma. Tiesa, lieka kvapas, bet jie moka teisintis..atseit nuo transportavimo medinėse dėžėse, jie prisigeria ten visokio benzino, smalkių ir dar bala žino kokio dvoko ;D
Teisingai Iva rašė, šlapimas tai pagrindinis komponentas sunokinti pomidorams, arbūzams ir pan. Tik vieni mirko jame, o kiti sušvirkščia ohmy.gif

Kaip atskirti lenkišką nuo lietuviško? Pirma, lenkiškos braškės išsiskiria dydžiu, savo vienodumu, išfasavimu ir derliaus ankstumu..Šiaip populiariausia vežt: braškes, svogūnus, bulves, obuolius..
Taigi mano patarimas - ŽINGSNIUOKITE Į PARDUOTUVES arba VAŽIUOKITE Į FIRMINES ŠILTNAMIŲ, SODININKYSTĖS ŪKIŲ PARDUOTUVES.
uzjurga
biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
aciu, Rasma! pagaliau nors mazdaug suzinojau kas prie ko tose darzovese.
o del meslo tai ir as pritrenkta ohmy.gif  tai, galvoju, gal tada kaip tik nitratai musu seneliams padejo buti stipresniems :-/ ;D
o gal kas zino, kur Kaune firmines skerdyklu ir siltnamiu parduotuves yra? ar gal kur rasti tokia informacija ???
SuperMama
girdejau ir as apie ta slapima, tik kazkaip netikejau...  :o

Bet jei jau ir tu Rasma tai sakai, tai tikrai tikiu, bet vistiek atrodo kazkaip keistai.. O kieno slapima naudoja?   :smile.gif
Nors fui kokia baisi tema, nepirksiu nei arbuzu nei pomidoru turguje.

Mamos, jei zinote kokias lietuvisku  mesos, paukstienos, darzoviu firmines parduotuves, rasykite miesta, adresa ir parduotuves pavadinima.  
Etina
Aš pasistengsiu jums išvardinti tas firmines parduotuves pačiuose didžiausiuose miestuose:Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje. Tik man reikia jas visas dabar ant popieriuko pradžioj susirašyti. Aš žinau jas visuose miestuose.

gal galetum ir Mazeikius prirasyti? wink.gif
Naktine
 Bet, Rasmut, kaipgi su ta firmine vištiena? Mano tėvas savo laiku turėjo nemažai kontaktų su Vievio paukštynu, tai sakė, kad nelabai jau natūraliai tas vištas šeria. Kaip ten yra iš tikrųjų?
 Ir dar noriu paklausti dėl tų ekologinių produktų Maximose.Ar tikrai jie tokie? Bandžiau kai ką iš daržovių, tai skonis tikrai kitoks nei turginių.
Shinshila
   Ir dar noriu paklausti dėl tų ekologinių produktų Maximose.Ar tikrai jie tokie? Bandžiau kai ką iš daržovių, tai skonis tikrai kitoks nei turginių.

Produktai su "EkoAgros" zenklu yra l. aukstos kokybes, nes siam zenklui griezti reikalavimai. Mano vyras su jais dirba.
hubba
vaizdelis is Lenkijos

salia magistrales kuria vaziuoja fura po furos darzai, salia kuriu uzrasas EKOLOGISHNY OGOROD
vat ir dilema ar verta moket uz ekologiskas prekes 5 kart brangiau, aisku kokybes prasme blogiau tikrai nebus smile.gif
širšė
Rasma- tu auksas! aciu.
Ingaaa
Rasma o kaip obuoliukai kokie musu vaikiukam geriausi turguj siandien issaiskino kad lietuvisku seniai jau nera pasibaige ar tuos atvestinius galima duot maziuliams  ???
O  kaip pvz brokoliai iki parduotuvej maciau man atrodo ten viena chemija. ???
Skirkiene
Ka geriau (arba kas blogiau?) siuo metu laiku duoti kudikiui obuolius "tipo" sviezius (lenkiskus, olandiskus), nes lietuvisku jau seniai nera.  Ar tyreles yvairiu vaisiu? Kuri varianta pasirinkti, nes kazka duoti juk reikia, jei jau pradejom primaitinima? O gal neskubet? Is vis duot tik koki banana? Mamos, ka darete? Kur ir ka pirkdavote?
traliabum

kad jau apie brokolius paklause, tai ir as prisidesiu, man tie zali brokoliai parduotuvej kazkokie keisti pasirode, ir labai greit namuose pageltonavo... emiau pirkti saldytus brokolius, tik visada galvoje kirbedavo klausimas, ar saldyti geresn i???

skirkiene, manau kad obuolius gali duoti, vistiek zieve tai nulupi, jei jie kuom purksti tai viskas ant zieves turetu likt...
RebekaG
Girdejau per tv vienas zinovas aiskino, kodel obuoliu zieveles blizga ir yra tokios slidzios. Ogi todel, kad juos vaskuoja, kad nedziutu ir sultingesni butu. Tipo nieko baisaus. Bet aisku, geriau nulupti.
Taurė
amerikoje visi obuoliai ir dar daug kitu vaisiu nuvaskuoti  :-/ visada lupu zieves, nes viena karta taip isbere kai nenulupau :'( visas veidas kaip raupsuotas pasidare, o dar nescia ... :'( atsargiai mamkos
Rasma
Aš savo dukrai perku tuos "vaškuotus" olandiškus obuolius, juos plaunu karštu vandeniu ir dar nulupu. Kol kas nebuvo jokių bėrimų ir pan. Beje plaunu prieš nulupant ir bananus, ir visus kitus vaisius. Bet turbūt sveikiausia būtų vaikiukui duoti vaisių tyreles, kol dar nėra lietuviškų sodo ir daržo gėrybių sezono. Tik ne visada mes tuo stiklainiuko turiniu pasitikime. Kiti klaidingai mano, kad jų galiojimo laikas sietinas su konservantų produktuose naudojimu, o aš jums galiu pasakyti, kad tie vaikų maisteliai tiek ilgai galioja dėl vakuuminio apdorojimo būdo. Vis dėl to manau, kad tie amžinai žali brokoliai nėra jau itin natūralūs, taigi pati jų vaikui neperku.
Shinshila
Rasma, ar tu tikrai tiki, kad tos VET tarnybos taip saziningai dirba? Manau patikrinus bet kuria maisto pramones gamykla gali rasti panasiu nusiskundimu. Cia gali but ir finansiniai ir reklamos klausimai.
mamulia
As tai visiskai pasitikiu tavim Rasma ir labai dekoju uz patarimus,nes dabar tikrai daug atidziau viska renkuosi  :D
Vasara
Rasma, o kaip tikrina tuos vaisius? Is siuntos paima bet koki obuoli ir tikrina?
Atsimenu, mano dede tarybiniais metais Kaliningrade augindavo kopustus. Tai jie visus normaliai tresdavo, o tikrinimams atskira lysve - be trasu, be nieko...
Shinshila
Rasma, o ar tikrina parduotuvinius vaisius is viso? Ir kas, ar patys prekybininkai, ar tiekejai, ar treti asmenys, pvz. VET ar SAN tarnybos?
O kaip su skandalu IKI tinkle, kur importuoti saldieji pipirai, buve prekyboje, keturis kartus virsino leistina nitratu norma? Juk juos nusipirko ir suvalge nemazai zmoniu, turbut ir vaiku...
Aciu Rasma, kad mes tave turim ir dekojam, kad pateiki objektyvia ir tikimes, nesaliska informacija.
Rasma
Rasma, o kaip tikrina tuos vaisius? Is siuntos paima bet koki obuoli ir tikrina?
Atsimenu, mano dede tarybiniais metais Kaliningrade augindavo kopustus. Tai jie visus normaliai tresdavo, o tikrinimams atskira lysve - be trasu, be nieko...

Taip, paima atsitiktinai parinktą obuoliukų dėžę (yra nurodytas atitinkamas bandinio kiekis), paima tam tikrą  obuoliukų skaičių , ir tada jau su lydraščiu veža tirti. Nenoriu čia smulkintis, bet taip turėtų būti. kaip yra ir nesąžiningų tikrintojų, taip yra ir nesąžininngų augintojų. Lietuvoje daug kas uždrausta, bet deja būna tų draudimų ir nepaisoma.
Aga
  Drauge mano uzsienyje dirbdama skindavo zalius pomidorus,o tik paskui svirksdavo kiti slapima,kad prinoktu jie.Nebevalgo nuo to laiko pomidoru ji isvis.  
 As pati labai ziauriai buvau apsinuodijus nuo Kauno Urmo bazej pirktu pomidoru.Tada mes apsinuodijom 6 zmones.O as pati likus porai savaiciu iki vestuviu vos koju nepakraciau.Dvi savaites nei valgiau,nei geriau,tik laselines mama per dienas lasindavo.O mano busimasis vyras-per dienas,naktis budedavo salia,ir labai bijojo,kad gali taip ir "neisteketi" laiku.Gerai,kad mama medike,o tai i ligonone nevaziavau,nes iskart butu pagulde i infekcine ir tada jau sudie mano vestuvems butu buve.Kiek suprato mama,tai galejo buti dizinterija.Sirgau ziauriai:vemimai,viduriavimai,labai auksta temperatura.Is lovos vos islipt pajegiau,maniskis vesdavo net iki wc.Baisu,brr...Ir nuo to apsinuodijimo,labai virskinimas sutriko,jau du metai tas pats,matyt kokia bloga bakterija uzsiliko organizme.

Dabar Urmo bazej nebeperkam visa seima jokio maisto.
Shinshila
Girdejau tokiu atveju ne viena ir nuo parduotuvej pirkto maisto. Ypac vasaros metu ir kurortuose, pvz. Nidoje. Tai kaip tada paaiskinti ta prekybininku atsakomybe ir tikrinimus? Isivaizduokit, jei tokio maisto gautu kudikelis! Ar padetu jam laselines?!
Ingaaa
Praeita vasara pati maciau ir Nidoj ir Šventojoj parduotuvese šaldytuvuose net desros sproginejo.
Ir aplamai baisu buvo ir pirkt ka nes nuo tokio karscio saldytuvai bejegiai.
uzjurga
vat as irgi galvoju, ar reikiamoj vietoj yra tikrinama. aisku, reikia patikrinti, kas ivaziuoja. bet, Rasma, gal tu zinai, kaip tikrinamos sandeliavimo salygos jau ivezus, ar tikrinama tai, kas ant prekystalio? jei taip, tai kodel neskelbiama garsiai? dabar tai ispudis toks, kad isaiskeja tik tie atvejai, kai ivezama netikusi produkcija ir kai daug zmoniu apsinuodija. tarsi nebutu sandeliavimo ir prekystaliu kontroles... tai yra ji ar ne ??? ??? ???
tikekimes, kad laikui einant tie tikrinimai tik tobules. bet su kontrole kartu tobuleja ir zulikai >:(
as irgi pasimetusi, ka pirkti vaikui... po Rasmos patarimu perku tik parduotuvej, bet ir ten man tiek daug abejoniu kyla...
o gal mums cia jau ne Rasmos pagalbos, o psichologo pagalbos reiktu... ;D ;D ;D
uzjurga
beje, kur Kaune buna Mazeikiu pienines produktu ??? Gal gi kas zino... niekur nemaciau... o cia tokia reklama sitam puslapy padaryta, kad labai uzsimaniau ;D ;D ;D
saule
beje, kur Kaune buna Mazeikiu pienines produktu ???

Mes Mazeikiu pienines varskes visokias ir piena perkam "Taupyk" (vienintele salia esanti parduotuve  ;) ). Gal sakau i visas tas "Taupyk" Mazeikiai veza  ???
Etina

Mes Mazeikiu pienines varskes visokias ir piena perkam "Taupyk" (vienintele salia esanti parduotuve  wink.gif ). Gal sakau i visas tas "Taupyk" Mazeikiai veza  ???

kazkur turi buti specializuota parduotuve.
Vija
> Rasma
noriu patarimo: sakyk, ar verta tiketi isvardinta sudetimi ant produkto, kai ten visai neminimi jokie konservantai ir jokie kiti E? Pvz Uncle Ben's padazai (atrodo lietuviu Masterfoods gamybos), importiniai tepamieji suriai ("President'), Heinz padazai. Kai kuriu galiojimo laikas palyginus trumpas - 1-2 men. Ar tikrai jie be konservantu?
Ir dar. Kokius ledus pirktum savo mazei?  ;) Kurie naturaliausi? Baisiai jau nepatogu tas etiketes parduotuvese skaityti, ledo neisvysniosi.. Ar Mazekiu pienine ledus gamina?
Iskart dekinga uz patarimus  ;) smile.gif
Rasma
Ir dar noriu papildyti pasisakymą, kad kokybės atžvilgiu yra geresni pomidorų padažai, ketčupai stiklinėje taroje (stiklainėliuose, buteliuose), nes tokiu atveju išsiverčiama su mažiau papildomų sudėtinių dalių, kurios nebūtinai būna labai vertingos wink.gif o "Heinz" aš mėgstu wink.gif ;D ;D
vija
Didelis aciuks Rasmai uz svietimo valandele. Is tikro, vakar pasitikslinau, nes irgi buvau suabejojusi, ar Masterfoods patys gamina. Pasirodo, tik importuoja. Savaitgali nusipirkau viena UB padaza, tai suintrigavo ta etikete, kad be E ir galioja iki 2003/08. Turbut ant galiojimo laiko ribos jau  ;)
Smagu, kad nieko blogo nepasakei apie Heinz, nes mes perkam tik si ketcupa dideliuose stikliniuose buteliuos, kartais ir tais padazais susigundom, ypac prie vistienos.
Niu tai apie ledus kai suzinosi, svilptelk  :)
Labai dekinga biggrin.gif
uzjurga
kaip suprantu, Rasma cia turetu buti pakelta i Konsultantus (kaip minimum)... SuperMama, girdi? ;D
RebekaG
Tai, o kurios E blogiausios  :smile.gif
uzjurga

gal tiksliau - kurios blogosios, o kurios gerosios ???

Rasma, as gi juokauju tongue.gif
Naktine
Rasma, noriu paklaust.Neseniai apsižiūrėjau, kad į visokius riešutus, džiovintus vaisius irgi kažkokią E raidę įdeda. Neįžiūrėjau skaičiaus, labai nutrintos etiketės buvo priklijuotos prie skyrelių. Kas ten per velnias ir kam jis reikalingas? Kad nepelytų?
audrapokaldra

Anglu k.:
http://www.foodag.com/en/400.htm

Puslapio virsuje "ADDITIVES" pasirinkite kuria norit skaiciu grupe.
Ambro

Apie tuos E gali pasiskaityti siame puslapyje (lietuviskai).

Nora
Cia taip baisiai apie turgu prirasyta, bet man noretusi tiketi kad turguje galima rasti ir kai ka gero... Pvz. darzoves parduoda ne tiktai turgaus ponios, bet ir ukininkai, tiesa, tolimiausiame kamputyje, bet ju panages tikrai yra juodos, na ir bulviu yra veisliu pvz. Nida, kur Lenkijoje kazin ar auga. Aisku, jie neturi tu pamidoru-papriku, kur reikia laistyti slapimu, bet pvz. pavasari turejo neblogai islaikytu morku. Ir tu paciu firminiu kiosku galima rasti turguje, Vievio paukstyno arba kazkurios tai kepyklos. Ir arbuzu is ar tai turkmenijos budavo, nepalyginsi su tais parduotuviniais celiulioziniais, ir granatu is kazkur rytu... O dar galima gauti kalakutienos file po 15 Lt vietoj 25, isaugintos lietuviskame ukyje, arba medaus. Nezinau, as visuomet stengiuosi ziureti i akis pardavejam, ir kazkaip kai kuriais patikiu, po to perku pas juos ir kita karta.
Shinshila
Nora, sutinku, kad siuo metu, kai lenda sviezios darzovytes ir uogeles turgus labai gera vieta apsipirkti! Juk jokioj parduotuvej negausi pries kelias val. skintu braskiu ar misku kvepianciu pirmuju zemuogiu...
O kuriam turguj visas gerybes randi. Kelinta val. ir kokiamis dienomis eini?
uzjurga
aha, ir dar Kaune padoresniu turgu pasakykit.
Zemuosiuose Sanciuose ukininku turgus tik sestadieniais tedirba. nzn, ar dabar ten ukininku yra, bet pavasariop nustojau ten vaziuoti, nes ukininku neliko - budavo vos du zmogeliai, kurie dingo ispardave savo pernykstes bulves ir morkas... tik is deziu chroniavos babces pardavinejo bananus... tai pradejau tik parduotuvej pirkti.
bet jau ateina darzu metas!!!!! kur Kauno apylinkiu ukininkai bazuojasi ??? ??? ???
Nora
As tai einu i Kalvariju turgu, nes salia gyvenu, tai galiu bet kuria diena pasivaiksciodama su vezimeliu nukeliauti. Ir dabar ka tiktai grizau. Pirkau svieziu bulviu is ukininku, didesnes po 3 Lt, mazytes po 1,5 Lt. Dar yra brokoliu, svieziu morkyciu, kopustu, bet cia jau reikia ziureti kad butu tikrai vietines. Braskes-pirkau po 5 Lt, bet yra ir po 7 Lt. Ten kur pirkau buvo parasyta ukininko pavarde, jo kaimo pav., parasyta kad 2 klase (tikiuosi kas nors patikrino kokybe). Dar yra tresniu po 6-7 Lt, na ir standartinis meniu - agurkai, pomidorai, bananai, apelsinai... Cia is tu turgaus moteriskiu, tai matyt nieko gero.
Vasara
Rasma, bet juk ir parduotuvese desras plauna, i farsa deda konservantu... As is turgaus mazai ka perku, bet ir parduotuveje manau nieko gero...
vija
Labuks Rasma
noreciau pateirauti apie musu parduotuvinius aliejus, gal ka zinai? Kazkaip niekaip neissirenku. Salotoms be isimciu perkam alyvuogiu atveztini (kazko nepasitikiu Lietuvoj pilstomais, o gal be reikalo?), bet kasdieniam kepimui brangoka. Anksciau Obeliai skalambijo, kad jie vieninteliai Lietuvoj spaudzia saltuoju budu is savo rapsu, bet paskutiniu metu girdejau, kad nelabai jiems uztenka tu vietiniu rapsu ir pilsto velniazin ka is cisternu. Dabar perkam kazkoki Natura is Maximos, atseit salto spaudimo, nors kazin kaip ten yra...
Tiesa, maciau Rimi kazkokius 'Clearspring' serijos naturalius aliejus, actus, sojos padazus uzsiveze. Nusipirkom baltojo vyno acto, atseit, "naturprodukt", bet jo galiojimo laikas neribotas  :smile.gif .....
Nu nukreipk teisinga linkme smile.gif Dekui.
traliabum

as irgi anksciau obeliu pirkdavau... bet kazkada per zinias rode, kad jie nebeatlaiko konkurencijos su ivezamais ir pilstomais aliejais, todel uzdare gamykla atleido zmones ir nebespaudzia, tik pilsto irgi atveztini...
rasma patark, ir mums rupi biggrin.gif

This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.