Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Kaip atsikratyti egocentrizmo
Supermamų klubas > Konsultacijų centras > Klausimas psichologei
_Vita_
Katik perskaičiau porą straipsnių apie egocentrizma ir atradau save esant tokia blush2.gif . Mane nuolat persekioja nepasitenkinimo savimi jausmas, stengiuosi daug jegu įdeti, kad žmonės galvotu geriau apie mane nei esu. Aišku dažnai nusiviliu, kad niekas manęs nevertina. Kai ką padarau zmonėms gero laukiu, kada jie atsilygins tuo pačiu, o dažnai to nebuna. Praėjusią savaitę buvo didžiausia tragedija kai mano draugas pamiršo ryte mane su gimtadieniu pasveikinti.. Tai lyg susikūrimas standartų pačiai sau ir kiitms i kuriuos sunku įtilpti pačiai ir kitus isprausti taip pat.

Kaip to atsikratyti? Norėčiau būti labiau savimi patenkinta ir pasitikinti, kad visokios smulkmenos neišmuštų iš vėžių? Juk tikrai yra daug dalykų, kuriais galiu didžiuotis ..
alfija
QUOTE(_Vita_ @ 2006 03 25, 00:46)
Katik perskaičiau porą straipsnių apie egocentrizma ir atradau save esant tokia blush2.gif .  Mane nuolat persekioja nepasitenkinimo savimi jausmas, stengiuosi daug jegu įdeti, kad žmonės galvotu geriau apie mane nei esu. Aišku dažnai nusiviliu, kad niekas manęs nevertina. Kai ką padarau zmonėms gero laukiu, kada jie atsilygins tuo pačiu, o dažnai to nebuna. Praėjusią savaitę buvo didžiausia tragedija kai mano draugas pamiršo ryte mane su gimtadieniu pasveikinti.. Tai lyg susikūrimas standartų pačiai sau ir kiitms i kuriuos sunku įtilpti pačiai ir kitus isprausti taip pat.

Kaip to atsikratyti? Norėčiau būti labiau savimi patenkinta ir pasitikinti, kad visokios smulkmenos neišmuštų iš vėžių? Juk tikrai yra daug dalykų, kuriais galiu didžiuotis ..
*

tai kad ką rašai labiau į nepilnavertiškumo kompleksą panašu,nei egocentrizmą.
_Vita_
Bet tai labai susije. Kai save labai sureiksmini, tada daug is saves tikiesi. Tada ir nusvili savimi. http://www.delfi.lt/news/DELFI_for_women/c....php?id=9105641
Aishku straipsnio kokybe nesuper bet ideja visai nieko.
alfija
QUOTE(_Vita_ @ 2006 03 25, 13:22)
Bet tai labai susije. Kai save labai sureiksmini, tada daug is saves tikiesi. Tada ir nusvili savimi. http://www.delfi.lt/news/DELFI_for_women/c....php?id=9105641
Aishku straipsnio kokybe nesuper bet ideja visai nieko.
*

ir tu jautiesi daug perskaičiusi ir išstudijavusi labai rimtą straipsnį labai rimtam portale biggrin.gif biggrin.gif ?Mažiau gilinkis į neesančias problemas.
alinute_m
kodel tai turi but neesancios problemos? kiekvienas zmogus gali, o kartais ir turi save tobulinti. To tikrai nuvertinti nereikia, kas aisku nereiskia, kad Delfi.lt yra aisku informacijos saltiniu paragonas.

o tas per didelis reikalavimas is saves ir, del to, is kitu labai vargina, as isivaizduoju. Manau, kad reikia tiesiog palaipsniui didinti savo tolerancija galimam kitu zmoniu nepasitenkinimui savimi - tai yra mazinti savo standartus kitu zmoniu elgesiui.

Svarbiausia, isisamoninti, kad kiti zmones negali skaityti savo minciu ir kartais jiems reikia pasakyti, kaip tu noretumi, kad jie elgtusi. Pvz. priminti savo draugui apie savo gimtadieni, ir, lyg juokaudama, paklausti: "na, i koki restorana tu mane nusiveshi? tai ka dovanu nupirkai.. ir t.t?"

Tiesa, o draugas is esmes pasveikino su gimtadieniu? Jei ne, turi pilna teise supykt! schmoll.gif

Taip pat daryti maziau del kitu zmoniu. Ta prasme, jei kas papraso, o tu to nenori padaryti, ir atsisakyti. Aisku, tai nereiskia atsisakyti padeti, bet, manau, supranti, ka turiu omenyje. Dabar tu gal darai ko nelabai pati nori, ar jautiesi lyg ir priversta tai daryti, o paskui tikiesi padekos ir ivertinimo, kuri taip ir neateina. Tokiais atvejais, reikia daryti tai ko paciai norisi arba kas yra privaloma, tada nebus tikimasi ir perdeto ivertinimo.

Aisku, cia reikia su savimi dirbti ir dirbti - ne vieneriu metu projektas, taip sakant. Galima ir su psichologu - jis pades nustatyti, is kur ir kaip formavosi toks elgesys (gal seimos modelis). O paciai siulau nusipirkti knygu, kurios apie tai raso (na, apie asmenybes ribas, kaip pasakyti "ne" ir pan.)
_Vita_
QUOTE(alfija @ 2006 03 25, 17:59)
ir tu jautiesi daug perskaičiusi ir išstudijavusi labai rimtą straipsnį labai rimtam portale  biggrin.gif  biggrin.gif ?Mažiau gilinkis į neesančias problemas.
*

Delfio straipsnis tai tik papildymas, kad geriau suprastu zmones apie ka rashau. Nesakau, kad labai jau apsiskaichiusi esu shia tema, atvirkshchiai, ieshkau kas labiau apsiskaites. Del nebutu problemu nesutinku.
Papildyta:
QUOTE(alinute_m @ 2006 03 25, 19:43)
kodel tai turi but neesancios problemos? kiekvienas zmogus gali, o kartais ir turi save tobulinti. To tikrai nuvertinti nereikia, kas aisku nereiskia, kad Delfi.lt yra aisku informacijos saltiniu paragonas.

o tas per didelis reikalavimas is saves ir, del to, is kitu labai vargina, as isivaizduoju. Manau, kad reikia tiesiog palaipsniui didinti savo tolerancija galimam kitu zmoniu nepasitenkinimui savimi - tai yra mazinti savo standartus kitu zmoniu elgesiui.

Svarbiausia, isisamoninti, kad kiti zmones negali skaityti savo minciu ir kartais jiems reikia pasakyti, kaip tu noretumi, kad jie elgtusi. Pvz. priminti savo draugui apie savo gimtadieni, ir, lyg juokaudama, paklausti: "na, i koki restorana tu mane nusiveshi? tai ka dovanu nupirkai.. ir t.t?"

Tiesa, o draugas is esmes pasveikino su gimtadieniu? Jei ne, turi pilna teise supykt!  schmoll.gif

Taip pat daryti maziau del kitu zmoniu. Ta prasme, jei kas papraso, o tu to nenori padaryti, ir atsisakyti. Aisku, tai nereiskia atsisakyti padeti, bet, manau, supranti, ka turiu omenyje. Dabar tu gal darai ko nelabai pati nori, ar jautiesi lyg ir priversta tai daryti, o paskui tikiesi padekos ir ivertinimo, kuri taip ir neateina. Tokiais atvejais, reikia daryti tai ko paciai norisi arba kas yra privaloma, tada nebus tikimasi ir perdeto ivertinimo.

Aisku, cia reikia su savimi dirbti ir dirbti - ne vieneriu metu projektas, taip sakant. Galima ir su psichologu - jis pades nustatyti, is kur ir kaip formavosi toks elgesys (gal seimos modelis). O paciai siulau nusipirkti knygu, kurios apie tai raso (na, apie asmenybes ribas, kaip pasakyti "ne" ir pan.)
*

Dekui uz palaikyma 4u.gif . Shi problema ziauriai vargina ir neseniai tesupratau priezasti. Del darbo su savimi sutinku. Mano problemos shaknys irgi ish vaikystes, mano mama viska nuspresdavo uz mane: ka valgysiu, ka rengsiuosi, kaip shukuotis. Kai jos netekau man tebuvo 15. NIEKO nezinojau apie savo norus ir kaip reikia noreti, kaip imanoma savimi pasirupinti. Labai daug laiko praejo, kol supratau kokie rubai man patinka, o taip tai mochiute ish turgelio aprengdavo (ilga laika savu pinigu neturejau). Kai prisimenu tuos laikus baisu pasidaro. Dar dabar labai retai pasilepinu grozio salonuose ar kazka pasidovanoju, bet jauchiu, kad teisinga linkme einu.
O draugas gimtadieni prisimine, bet man buvo pikta, kad neryte, kai isheidinejau i darba blink.gif . Ai kartais turbut kiekvienai uzeina panashus dalykai. Bet knygeliu reikes nusipirkti smile.gif
alinute_m
pacios problemos identifikavimas, paziurejimas i save is sono ir supratimas, kad yra problemisku charakterio bruozu jau labai gera pradzia!

As irgi su panasiom problemom kovojau, kazkiek iveikiau, bet tas saves tobulinimas ir trunka jau nemazai metu. Manau, reikia apsishviesti ta tema - ir internete neblogu resursu yra. Ir knygu tikrai neblogu, pvz. "conquer your critical inner voice" - lietuviskai isvertus butu "kaip nugaleti pernelyg savikritishka vidini balsa". Taip pat siulau pasidometi neurolingvistiniu programavimu (NLP - apie tai raso ir olegas lapinas). tai, is esmes, yra psichologine taktika kaip pakeisti savo elgesio modelius pakeiciant mastysena, iskaitant ir kalbejima apie tai).

Man padeda disciplina savo elgesio atzvilgiu. 1) Visada klausiu, ka as PATI manau apie situacija, ko as noriu (tai reikalauja geru ziniu apie save kaip apie individualia asmenybe); 2) ar kiti zmones zino apie tai ko as noreciau (nes, kaip as ankstesniam post'e apsirashiau blush2.gif - kiti tavo minciu skaityt negali). Kiti zmones, zinodami, ko is ju tikiesi ar noretum, turi teise elgtis arba nesielgti taip kaip tu noretum. Bet jeigu jie nezino, ko tu pati nori ir nesielgia taip kaip nori, ant ju pykti negalima. mirksiukas.gif

Sekmes!
_Vita_
QUOTE(alinute_m @ 2006 03 26, 00:35)
pacios problemos identifikavimas, paziurejimas i save is sono ir supratimas, kad yra problemisku charakterio bruozu jau labai gera pradzia!

As irgi su panasiom problemom kovojau, kazkiek iveikiau, bet tas saves tobulinimas ir trunka jau nemazai metu. Manau, reikia apsishviesti ta tema - ir internete neblogu resursu yra. Ir knygu tikrai neblogu, pvz. "conquer your critical inner voice" - lietuviskai isvertus butu "kaip nugaleti pernelyg savikritishka vidini balsa". Taip pat siulau pasidometi neurolingvistiniu programavimu (NLP - apie tai raso ir olegas lapinas). tai, is esmes, yra psichologine taktika kaip pakeisti savo elgesio modelius pakeiciant mastysena, iskaitant ir kalbejima apie tai).

Man padeda disciplina savo elgesio atzvilgiu. 1) Visada klausiu, ka as PATI manau apie situacija, ko as noriu (tai reikalauja geru ziniu apie save kaip apie individualia asmenybe); 2) ar kiti zmones zino apie tai ko as noreciau (nes, kaip as ankstesniam post'e apsirashiau  blush2.gif - kiti tavo minciu skaityt negali). Kiti zmones, zinodami, ko is ju tikiesi ar noretum, turi teise elgtis arba nesielgti taip kaip tu noretum.  Bet jeigu jie nezino, ko tu pati nori ir nesielgia taip kaip nori, ant ju pykti negalima.  mirksiukas.gif

Sekmes!
*

Gal daugiau literaturos galetum patarti? Joyce Catlett knyga kuria minejai nusiziurejau ebay bet tik ish amerikos siunchia. Ash dabar UK, prie progos uzsuksiu i knygyna. Didelis tau aciu! Pabandysiu shi ta pakeisti savo dyvenimelyje smile.gif
alinute_m
Self-help klasika: I'm Ok, You're OK by M.D., Thomas A Harris

Your Erroneous Zones : Step-by-Step Advice for Escaping the Trap of Negative Thinking and Taking Control of Your Life by Wayne W. Dyer

Pulling Your Own Strings: Dynamic Techniques for Dealing with Other People and Living Your Life as You Choose by Wayne W. Dyer

Emotional Blackmail: When the People in Your Life Use Fear, Obligation, and Guilt to Manipulate You by Susan Forward, Donna Frazier (manipuliuotiems ir manipuliuojantiems mirksiukas.gif )

Mind Over Mood: Change How You Feel by Changing the Way You Think by Dennis Greenberger, Christine Padesky

Awareness by Anthony De Mello (liuksusine knyga pamastymams apie gyvenima be susikurtos itampos del savo ar visuomenes standartu. nors autorius - kunigas, knyga TIKRAI NERA religine propaganda - jei taip butu, tai as, baisiai negera katalike, tikrai buciau metus ta knyga per tvora. lotuliukas.gif Labai sveikai, su jumoru, realistiskai parasyti ese apie bereikalingus dirbtinius asmeninius/visuomeninius standartus ir kaip su jais susigyvent).

Siaip as knygas siunciu is amazon.com, tai ne nezinau ar bus knygynuose....

P.S. pasidomek Robert Greene knygomis - jis filosofas ir yra parases pora knygu (labai gerai raso, idomus istoriniai pavyzdziai, lengvai skaitosi) apie tai, kaip taisyklingai itikinti zmones padaryti, taip, kaip tu nori.... ax.gif
_Vita_
Liux! Matau, kad psichologija tavo arkliukas. ACIU!
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.