Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Legali aukle
Supermamų klubas > Vaikų auklėjimas ir ugdymas > Viskas apie aukles
Pages: 1, 2
Limcamca
Mamytės, gal yra kas galėtų pakonsultuoti:
mano auklė registruota darbo biržoje. Pasisakė ten kad prižiūri vaiką, tai liepė jai išsiimti patentą. Sako, kad patentas kainuoja 100 lt metams ir po to kas mėnesį dar 100 lt sodrai mokėti reikia.
Klausimux: ar tikrai tik tiek mokesčių? Ir ar aš įdarbindama auklę su patentu turiu irgi kokius mokesčius mokėti, ar mano pavardė figuruoja jos patente ar ne.
Nieko neišmanau apie šį dalyką, labai prašau kas supranta paaiškinti.
Otaip
QUOTE(Limcamca @ 2005 11 09, 14:27)
Mamytės, gal yra kas galėtų pakonsultuoti:
mano auklė registruota darbo biržoje. Pasisakė ten kad prižiūri vaiką, tai liepė jai išsiimti patentą. Sako, kad patentas kainuoja 100 lt metams ir po to kas mėnesį dar 100 lt sodrai mokėti reikia.
Klausimux: ar tikrai tik tiek mokesčių? Ir ar aš įdarbindama auklę su patentu turiu irgi kokius mokesčius mokėti, ar mano pavardė figuruoja jos patente ar ne.
Nieko neišmanau apie šį dalyką, labai prašau kas supranta paaiškinti.
*

Aš turiu tokį "daiktą" išsiėmus ne per seniausiai ( kelioms veikloms).Tai va - kas mėnesį Sodrai mokama 100 lt. plius VMI- 15% mokestis, ir, jeigu per metus uždirbu daugiau nei 12 minimalių atlyginimų, tai dar nuo to "plius" turiu susimokėt 15% Sodrai. Darbdavio vardas figūruoja sutartyje, jos kartais gali "prireikt" (pareikalaut gali) mokesčiai, bet ir gali būt kad niekam neprireiks tu duomenų.
Limcamca
Tai 100 lt Sodrai ir plius dar VMI?
Otaip
QUOTE(Limcamca @ 2005 11 09, 16:20)
Tai 100 lt Sodrai ir plius dar VMI?
*

Taip, bet kokia tai bus suma ( VMI ) -galit susitart juk, nes mokama 15 procentų nuo sutartyje jūsų sutartos sumos sumos mirksiukas.gif

...nors, geriausia būt pasiskambint į mokesčius ir Sodrą - jie gan išsamiai pakonsultuoja. Beja - mečiau akį - pas man užregistruota tai kaip "individuali veikla" - gal su patentu kitaip? Tada atsiptrašau, jeigu suklaidinau blush2.gif
Limcamca
Tai ji to patento eina išsiimti su darbo biržos siuntimu. Sako taip pigiau jiems. Svarbiausia, kad mes jai mokam 540 lt, kai ji sumoka visus patentinius mokesčius+butas. Nelabai kas moteriškei gyventi lieka blink.gif

O gal kokį informacinį Sodros ir VMĮ numeriuką žinai?
Otaip
QUOTE(Limcamca @ 2005 11 09, 16:56)
Tai ji to patento eina išsiimti su darbo biržos siuntimu. Sako taip pigiau jiems. Svarbiausia, kad mes jai mokam 540 lt, kai ji sumoka visus patentinius mokesčius+butas. Nelabai kas moteriškei gyventi lieka blink.gif

O gal kokį informacinį Sodros ir VMĮ numeriuką žinai?
*

blush2.gif niekad neužsirašau doh.gif ... einu į googlę ieškot ir kaskart nuo pradžių skambinu - dažniausiai tada jie sujungia su reikiamu konsultantu..
Board
Vykdant veiklą pagal verslo liudijimą (patentą) ar individualią veiklą tokie mokesčiai:
1. Sodra 100Lt per mėnesį (mokamas kas ketvirtį)
2. Gyventojų pajamų mokestis - 15 procentų nuo gautų pajamų.
3. Jeigu dar likęs tai privalomojo sveikatos draudimo mokestis - apie 16,50Lt per mėnesį. (dėl šito reiktų pasitikslint mokesčių inspekcijoje)

Visus mokesčius moka pats vykdantis veiklą, o ne "darbdavys"

VMI nuolat rengia konsultacinius seminarus (pasiskaityt galima čia: http://nauja.vmi.lt/lt/?itemId=20324 ),
be to galima pasiskambinti telefonu Vilniuje - http://nauja.vmi.lt/lt/?ItemId=100839&groupId=100174

Nebent auklė įsigys tokios rūšies verslo liūdijimą, kurim yra nustatytas fiksuotas gyventoju pajamų mokestis, t.y. susimoka tik už verslo liūdijimą ir dirba sau ramiai, ir moka tik sodrai. (viską pasakys VMI)
Odre
Vykdant veiklą pagal verslo liudijimą (patentą) mokamas fiksuotas pajamų mokestis, kuris sumokamas prieš išduodant verslo liudijimą norimam laikotarpiui, 15 proc. nuo uždirbtų pajamų mokėti nereikia, tik metams pasibaigus, pajamas reikia deklaruoti.
Vilniuje reiktų mokėti 500 litų metams.

http://nauja.vmi.lt/index.aspx?itemId=10033138
Limcamca
Nuėjo šiandien mano auklė į Sodrą, tai jai ten pasakė, kad reikia mokėti tik 100 Lt Sodrai ir viskas. Nebent pajamas deklaruotų, tai tada kiek suprantu reiktų tuos 500 LT mokėti? Ar vėl ką supainiojau?
Odre
QUOTE(Limcamca @ 2005 11 10, 07:23)
Nuėjo šiandien mano auklė į Sodrą, tai jai ten pasakė, kad reikia mokėti tik 100 Lt Sodrai ir viskas. Nebent pajamas deklaruotų, tai tada kiek suprantu reiktų tuos 500 LT mokėti? Ar vėl ką supainiojau?
*

Šiaip jau tuos 500 Lt reikia sumokėti prieš gaunant verslo liudijimą, nes kitaip niekas jo ir neduos. Yra, tiesa dar įvairių lengvatų, gal su darbo biržos siuntimu būtų pigiau. Ir nebūtinai mokėti 500, gali išsiimti, tarkim mėnesiui, o paskui prasitęsti.
O Sodra matomai pasakė, kiek SODRAI reikia mokėti..
Odre
QUOTE(Limcamca @ 2005 11 10, 07:23)
*

Šiaip jau tuos 500 Lt reikia sumokėti prieš gaunant verslo liudijimą, nes kitaip niekas jo ir neduos. Yra, tiesa dar įvairių lengvatų, gal su darbo biržos siuntimu būtų pigiau. Ir nebūtinai mokėti 500, gali išsiimti, tarkim mėnesiui, o paskui prasitęsti.
O Sodra matomai pasakė, kiek SODRAI reikia mokėti..
Jolančikė
Aš dirbu su verslo liudijmu. Kadangi išsiskyrusi ir vaikui nėra 18 metų pristačiau skyrybų liūdijimą ir vaiko gimimo liūdijimą, tai verslo liudijimas tik 6 lt. mėnesiui kainuoja. O prieš SODRĄ visi lygūs - 100 lt. blink.gif ...Ir nieko nepadarysi. sad.gif Beja, per pusmetį tas "džiaugsmas net 14 lt. pabrango. Pavasarį mokėdavau 86lt. unsure.gif Beja, aš namus tvarkau, bet verslo liudijimas tas pats kaip ir auklėms, jei teisingai supratau. Bet tokia veikla užsiimant yra pliusas - galima kelias vietas tvarkyti, kiek jėgos leidžia. Mažiau valandų vienoj vietoj užtrunki, galima daugiau išlošt. Užtai ir atsisakau, kai aukle dirbt siūlo. Nepragyvenčiau.
Jolančikė
Ir kiek suprantu, įsigijus verslo liudijimą, iš biržos automatiškai "paliuosuoja". Išeina žmogus kaip ir oficialiai dirbantis. Tokiu atveju kam jam birža. Oficialiai dirbančių ten nelaiko. Nepriklauso.
Odre
QUOTE(Jolančikė @ 2005 11 10, 10:57)
Aš dirbu su verslo liudijmu. Kadangi išsiskyrusi ir vaikui nėra 18 metų pristačiau skyrybų liūdijimą ir vaiko gimimo liūdijimą, tai verslo liudijimas tik 6 lt. mėnesiui kainuoja. O prieš SODRĄ visi lygūs - 100 lt. blink.gif ...Ir nieko nepadarysi. sad.gif Beja, per pusmetį tas "džiaugsmas net 14 lt. pabrango. Pavasarį mokėdavau 86lt.  unsure.gif Beja, aš namus tvarkau, bet verslo liudijimas tas pats kaip ir auklėms, jei teisingai supratau. Bet tokia veikla užsiimant yra pliusas - galima kelias vietas tvarkyti, kiek jėgos leidžia. Mažiau valandų vienoj vietoj užtrunki, galima daugiau išlošt. Užtai ir atsisakau, kai aukle dirbt siūlo. Nepragyvenčiau.
*

Verslo liudijimų kainos priklauso nuo miesto, jeigu Vilniuje auklės (ir namų tvarkytojos bei pan.) patentas kainuoja 500, tai Kaune 240, o, pvz., Birštone jau tik 100. Ir kai kuriais atvejais yra suteikiamos nuolaidos.
O SODRA su savo mokesčiais tai tikrai smaugia, nors kai pagalvoji, jei moki - tai esi apdraustas, maža kas gali atsitikti.. g.gif
BITUTIS
SoDrai moki tai nors kažkokia tikimybė, kad nors nediduke pensiją gausi (jei sulauksi), o mokesčiams kaip i kiaurą maišą- be jokios naudos blink.gif
Otaip
QUOTE(BITUTIS @ 2005 11 10, 16:00)
...  o mokesčiams kaip i kiaurą maišą- be jokios naudos blink.gif
*

user posted image sutinku.

Tiesa, o kaip su poliklinika - normaliai gali eit su verslo liudijimu dirbant? Aš dirbu dar ir uab-e, tai sodrai nemoku v.l. pinigėlių (100 Lt.), bet tai jeigu pereičiau tik prie v.l.?
Lady River
QUOTE(Jolančikė @ 2005 11 10, 14:15)
Ir kiek suprantu, įsigijus verslo liudijimą, iš biržos automatiškai "paliuosuoja". Išeina žmogus kaip ir oficialiai dirbantis. Tokiu atveju kam jam birža. Oficialiai dirbančių ten nelaiko. Nepriklauso.
*

Ne visai taip. Įsigijus verslo liudijimą iš biržos "neliuosuoja", tačiau nebetenki bedarbio išmokų, jei tokios priklauso. Darbo biržoje galima prisiregistruoti ir dirbant bet kokioje firmoje. Žodžiu, asmuo, nenutraukęs darbo santykių, darbo biržoje gali registruotis ieškančiu darbo asmeniu. ax.gif
Osvile
Aš tai nesuprantu, kam ta tavo auklė darbo biržoje "pasigyrė", kad eis aukle dirbti g.gif Juk beveik 100% visos tokį darbą dirba nelegaliai rolleyes.gif
Suprantu ją, nes jai norisi būti "tvarkingai", bet tau tai gi nesvarbu, nebent jūs labai geros draugės biggrin.gif

Beje, o ką Sodra garantuoja už tą 100Lt? g.gif
Jolančikė
QUOTE(Osvile @ 2005 11 10, 18:02)
Aš tai nesuprantu, kam ta tavo auklė darbo biržoje "pasigyrė", kad eis aukle dirbti g.gif Juk beveik 100% visos tokį darbą dirba nelegaliai rolleyes.gif
Suprantu ją, nes jai norisi būti "tvarkingai", bet tau tai gi nesvarbu, nebent jūs labai geros draugės biggrin.gif

*

Ir aš iš pradžių nesupratau kam pasigyrė. Bet kitą vertus kažkaip saugiau susimokėjus. Turiu omeny sveikatą. Anąsyk mieste važiuoju, širdis permušinėt pradėjo (tada dar be verslo liudijimo dirbau) ir pagalvojau - va taip atsitiktų kas ir šakės, niekam neįdomus žmogus esi. Rimtai, prieš porą mėnesių pusbroliui su širdim negerai pasidarė, tai ligoninėj paguldė koridoriuj ant vežimėlio, daktarams - dzin. Jis niekam nieko nemoka, mandrą vaizduoja,o tada pinigų prie savęs neturėjo, palaikė pusdienį ir išmetė namo. Tai va. Tokios ir garantijos už 100 litų. Kaip į gyvulį jau nepažiūrės reikalui esant. O sveikata ne juokas, nežinai kada gali sušlubuoti.
Jolančikė
QUOTE(Otaip @ 2005 11 10, 14:06)
user posted image  sutinku.

Tiesa, o kaip su poliklinika - normaliai gali eit su verslo liudijimu dirbant? Aš dirbu dar ir uab-e, tai sodrai nemoku v.l. pinigėlių (100 Lt.), bet tai jeigu pereičiau tik prie v.l.?
*

Jei pereitum prie v. l., kiek žinau pati turėtum SODRAI mokėti. Odabar tik v. l. reiks papildomai nusipirkt, jei nori, SODRĄ už tave uab - e sumoka. O pas medikus eik drąsiai. Linkiu, kad neprireiktų. blink.gif
Limcamca
QUOTE(Osvile @ 2005 11 10, 19:02)

*

Ji nepasigyrė. Ji jau ten keturis metus. Ir negali dirbti bet kokio darbo dėl rankų ligos. Ji turi pažymą iš gydytojų, tačiau invalidumo ne. Prieš tai ta bobikė normaliai su ja bendravo, bet dabar kai prasideda šildymo sezonas, ji iš karto jai pasakė, tipo "mums tokiais kaip jūs, liepta atsikratyti". Bandė nunešti kyšį. Bet moteriškė kad ir viena kabinete buvo, pradėjo šaukti ant jos "kad dovanų priimti mes negalim". O tai, kad ji vaiką prižiūri, ji žino iš anksčiau. Ji jokių pašalpų iš darbo biržos negauna, tik už šildymą moka truputį mažiau.

Jolančike, o tai tu mokesčių inspekcijai moki ką nors?
Sahara
Sveiki, gal kas gali patarti kokiu budu galima idarbinti aukle legaliai, kur kreiptis, kokie mokesciai ir bendrai visa procedura?
Is anksto dekinga.
knielita
Nesu tikra, bet manau tuomet auklė turi dirbti su patentu smile.gif, vargu ar fizinis asmuo gali įdarbinti kitą asmenį g.gif Manau auklė turėtų išsiimti patentą, mokėti mokesčius sodrai, juk ji gauna pajamas.
knielita
Susidomėjau, užsikabinau ir išsiaiškinau biggrin.gif Auklė privalo išsiimti patentą, yra šiam darbui ir mokėti tam tikrą mokestį. Šeimininkams kaip ir nieko nereikia daryti, na mokėti auklei sutartą atlyginimą biggrin.gif
eda.dita
Auklei reikia isigyti verslo liudijima. Apie ji skaitykite CIA

Nueiti i SODRA ir savanoriskai apsidrausti. Skaityti CIA

Gal dar ligoniu kasose del privalomo sveikatos draudimo reiktu pasidometi Siek tiek yra cia ax.gif
Bekasė
QUOTE(eda.dita @ 2006 03 27, 22:39)

Gal dar ligoniu kasose del privalomo sveikatos draudimo reiktu pasidometi Siek tiek yra cia ax.gif
*

sitas punktas galioja tik tada, jeigu neturi sveikatos draudimo is kitur... pvz pensininkams, dieninio kurso studentams tai negalioja, nes jie ir taip turi sveikatos draudima
+ nereikia pamirsti buchalterijos - yra pirkti tokie specialus blankai, kuriuos turi pildyti, kai seimininkai tau moka atlyginima, vesti specialu pajamu/ islaidu zurnalu ir kasmet pildyti deklaracijas
Alexandra.R.
Gal atsilieptu legali aukle? Labai reikia konsultacijos ax.gif
Asta'J
Dar šeimininkai gali sudaryti su aukle darbo sutartį (patarnavimo sutartį), kad viskas būtų dar legaliau. Šios sutarties nuostatas reglamentuoja Darbo kodeksas ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimas DĖL ATSKIRŲ DARBO SUTARČIŲ YPATUMŲ PATVIRTINIMO

mathilde
negi forume nesilanko legalios aukles, ar lietuvoje isvis tokiu nera. jau kuri laika dirbtu aukle uzsienyje. ten matomai istatymai kitokie, nes aukle idarbina seima ir pati aukle moka mokescius. noreciau ir lietuvoje dirbti toki darba, bet tik legaliai. domejausi aukliu agenturomis, bet jos nesuteikia jokiu socialiniu garantiju. kazkoks istatymu apstatymas, moki agenturai, kad surastu seima, suranda, bet neidarbina, kitaip pasakyciau idarbina nelegaliai. o darbas pagal patenta ar verslo liudijima, nezinau, kaip ten vadinasi nelabai domina. na bet, jei kitaip neimanoma....
tikiuos , kad gal dabar atsiras kas nors, kas tai daro legaliai
Ir Guste
Agentūra ir neprivalo nieko įdarbinti. Tikrieji auklės darbaviai tampa tėvai, o "legalizavimosi" būdai čia paminėti - patentas (dabar vadinamas "verslo liudijimu") arba sutartis su tėvais. Verslo liudijimo atveju yra pigiau, tačiau soc. garantijos - 50 % bazinės pensijos ir sveikatos draudimas, išmokų ligos, nėštumo atveju nėra, nebent būtumėt dar atskirai tam apsidraudusi (galima privačiai, galima turbūt ir Sodroje). Jei sudaroma sutartis su tėvais ir mokami mokesčiai kaip už darbuotoją, visos išmokos iš Sodros priklauso.
Beje, mūsų agentūroje auklei mokėti nieko nereikia.

P.S. nelegalumas paplitęs ne tik Lietuvoje, Londono kai kuriose agentūrose tėvai pasirašo pasižadėjimą, kad įdarbins auklę.
Rucelie
mes esam labai patenkinti savo aukle thumbup.gif jai moteriškei likę metai iki pensijos, ir ji registruota darbo biržoje, na dėl sveikatos draudimo ir turbūt kompensaciją dar už šildymą gauna g.gif vienu žodžiu, ji jau metai ten, ir vis ją nori darban nugrūsti, vis sunkiau ji išsisuka...o prasirasti aš jos nenoriu unsure.gif sumąstėm, kad galėtume tuos vienus metelius iki pensijos pamokėti ką reikia, kad nereikėtų jai toje biržoje tūnot. kiek mane viena miela moteriškė wub.gif apšvietė, jai galima būtų išsiimti verslo liudijimą, kuris paprastam mirtingajam šiaip metams kainuoja 500 lt, bet kadangi ji biržoje registruota, turėtų kainuoti 250 lt g.gif tada sodrai reikėtų mokėti 100 lt mėn ir apie 10 lt mėn sveikatos draudimo g.gif gal kas galėtų truputį smulkiau išaiškinti, kaip visas tas procesas atrodo, ir ar tikrai tik tokio dydžio įmokos?mokėti viską apsiimčiau aš, tiesiog noriu žinoti į ką veliamės, ar nereikės vesti kažkokių buhalterijų ir panašiai, na ar nesudarysim pagyvenusiam žmogui daugiau bėdos, negu naudos unsure.gif dar kažką girdėjau apie tai, kad galima draustis papildomai pensijos daliai (nes šiaip būtų tik bazinei) - kaip tai atrodytų?
kaip turėtų atrodyti visas popierizmas?kur kreiptis, kur eiti ir kiek tai truks ir kainuos rezultate? būčiau labai dėkinga, jei kas išmanantis prakonsultuotų 4u.gif
Asta'J
Daugiau informacijos rasite forume apie aukles, ten yra visa tema.
http://www.supermama.lt/forumas/index.php?...pic=34876&st=36

Pirma reikia išsiimti verslo liudijimą. Tačiau mokestį už jį kiekviena savivaldybė nustato atskirai. Norėčiau atkreipti dėmesį, kad šiuo metu bazinė pensija yra 230 Lt, tai pusė bazinės pensijos 115 Lt, ir jeigu asmuo registruotas darbo biržoje - pažymą iš darbo biržos reikia pateikti.
Rucelie
AČIŪ, baigiam viską išsiaiškinti. tik klausimas, ar teigiamai tai įtakos mūsų auklės senatvės pensiją, nes 115 mokama kas mėnesį sodrai labai nedaug - ar nemuš tai vidurkio...
Asta'J
QUOTE(Rucelie @ 2006 08 31, 16:31)
AČIŪ, baigiam viską išsiaiškinti. tik klausimas, ar teigiamai tai įtakos mūsų auklės senatvės pensiją, nes 115 mokama kas mėnesį sodrai labai nedaug - ar nemuš tai vidurkio...
*

Tiesa pasakius apie pensijas nieko neišmanau blush2.gif blush2.gif (dar man kiek iki jos ankstoka doh.gif ) Bet manau, vidurkio nemuš, nes stažas tai skaičiuojasi, o kuo daugiau stažo turi tuo ir pensija didesnė, bet ir nekels labai.
Pastorius
Sveiki visi,

Norėjau pasiteirauti auklės "įdarbinimo" klausimais. Esmė ta, kad yra auklė pagyvenus moteriškė, oficialiai sėdi biržoje. Vien žodžiu dirba ji pas mumi visą darbo dieną, gauna in rankas 800 Lt ir pradėjo ji zysti kaip gerai būtų kad mes ją oficialiai įdarbintume bla, bla, bla. Ir taip kiekviena dieną tos dėjonės.

Prašau pakonsultuokite šiais "įdarbinimo" klausimėliais, gal kam teko susidurti. Esmė ta, kad moteriškutė nenori eiti kas mėnesį registruotis į ta biržą, bet reikia gauti socialines garantijas. Kaip tokiu atveju išauga mokesčiai susiję su auklės atlygiu, nes kaip suprantu tėveliai tokiu atveju turėtų mokėti pinigėlius sodrai ? Kaip organizuojamas visas šitas mechanizmas ?

Laukiu patarimų.
Išanksto ačiū.
Dinozauras
Prieš keletą metų ir man teko susidurt su viena zyzekle, kuri norėjo oficialiai dirbti. Tai, kiek pamenu, skambinau į Sodrą ir jie viską pakonsultavo. Daug popierizmo. Ir gerokai brangiau kainuos jumi: reikia pridėti prie siūlomo auklei atlyginimo dar 27% pajamų mokesčio, t.y. dar apie 200 Lt.
Fenomenali
QUOTE(Dinozauras @ 2007 06 22, 13:19)
Prieš keletą metų ir man teko susidurt su viena zyzekle, kuri norėjo oficialiai dirbti. Tai, kiek pamenu, skambinau į Sodrą ir jie viską pakonsultavo. Daug popierizmo. Ir gerokai brangiau kainuos jumi: reikia pridėti prie siūlomo auklei atlyginimo dar 27% pajamų mokesčio, t.y. dar apie 200 Lt.
*

Manyčiau, kad reikėtų iš kitos pusės pasverti šį reikalą:jei auklė "zirzia" oficialiai įdarbinama, tokiu atveju reikia prieiti susitarimo, kad ji gaus 200 Lt mažiau, nes už ją bus sumokami mokesčiai. Jei auklytėms šis variantas yra priimtinas - tuomet ir vilkas sotus ir zuikis saugus biggrin.gif
esuauklė
Yra viskas labai gerai aprašyta, kaip ir kokius mokesčius mokėti ir kas turi juos mokėti viskas apie aukles čia.
Tik reikia užsiregistruoti 4u.gif
Ju.Ju
Sveiki 4u.gif
Turim nuostabia aukle wub.gif Su kuria draugaujam jau apie 3 metus ir norim draugauti dar ir dar. Ji jau beveik tapo musu siemos nariu. Gyvenam mazam miestely kur darbo vietu normaliu 50 metu moteriskei nera. Bet dabar ja birza kategoriskai siuncia dirbti kiemo valytoja doh.gif Na nenori ji dirbti tokio darbo, nes dirbti reikia visa diena , 8 val. lauke, bet kokiu oru, o pas ja ir sveikata nelabai leidzia verysad.gif Beto ir as neisivaizduoju kaip as be jos???
Ar galima kaip nors ja idarbinti oficialiai, kad birza atsikabintu unsure.gif ?? Kokia darbo sutarti pasirasyt ar ka....
Noire
Manau individuali veikla. Fizinis asmuo negali įdarbinti pagal sutartį. Jums auklės paslaugos kainuotų daugiau tiek, kiek būtų priskaičiuota mokesčių nuo gaunamų pajamų.
Ju.Ju
QUOTE(Noire @ 2011 04 19, 10:36)
Manau individuali veikla. Fizinis asmuo negali įdarbinti pagal sutartį. Jums auklės paslaugos kainuotų daugiau tiek, kiek būtų priskaičiuota mokesčių nuo gaunamų pajamų.
*

Mokesciai mums nesvarbu.... juk galima idarbinti oficialiai ir valanda i diena mirksiukas.gif Nebus jau ju tiek daug irnesakyk.gif

Na lauksiu , gal dar kas nors ka nors patars ax.gif Nes esu pasimetus dry.gif
Ilka*
Jūsų situacijoje, jei auklė turi problemų su sveikata, patogiausia ir paprasčiausia būtų nueiti į polikliniką ir susitarti su gydytoja, kad išrašytų pažymą, kad žmogus negali dirbti jokio fizinio darbo dėl sveikatos būklės. Taip darbo birža neturės teisės jos kišti į tokį darbą.

Su oficialiu įdarbinimu labai daug žaidimo, ir jos paslaugos jums ganėtinai ženkliai pabrangtų, nes minimaliai reikėtų sumokėti virš 800 lt per metus sveikatos draudimui. Dabar jį jūsų auklei dengia darbo birža, tai pagrindinė priežastis, kodėl darbo realiai neieškantys žmonės joje prisirašo.
astarte12
QUOTE(Ju.Ju @ 2011 04 19, 11:16)
Sveiki  4u.gif
Turim nuostabia aukle  wub.gif Su kuria draugaujam jau apie 3 metus ir norim draugauti dar ir dar. Ji jau beveik tapo  musu siemos nariu. Gyvenam mazam miestely kur darbo vietu normaliu 50 metu moteriskei nera. Bet dabar ja birza kategoriskai siuncia dirbti kiemo valytoja  doh.gif Na nenori ji dirbti tokio darbo, nes dirbti reikia visa diena , 8 val. lauke,  bet kokiu oru, o pas ja ir sveikata nelabai leidzia  verysad.gif Beto ir as neisivaizduoju kaip as be jos???
Ar galima kaip nors ja idarbinti oficialiai, kad birza atsikabintu  unsure.gif ?? Kokia darbo sutarti pasirasyt ar ka....
*

Šiaip Jūsų auklė turėjo įsigyti verslo liudijimą prieš įsidarbinant pas Jus, kad jos pajamos būtų legalios 4u.gif
Bet kuriuo atveju, ji tai gali padaryti ir dabar ir dar pasinaudoti lengvata verslo liudijimui įsigyti (beveik kiekviena savivaldybė yra nustačiusi lengvatas darbo neturintiems asmenims, kurie įsiregitravę darbo biržoje), tad 1 mėnesio mokesčiai (jei nepasikeitė kažkas per metus): PSD (Privalomasis sveikatos draudimas) - 72 Lt, mokestis SODRAi - 180 Lt (pernai pavasarį toks buvo, tad gal nepasikeitė, turintiems verslo liudijimą) ir verslo liudijimo mokestis (kaip minėjau, savivaldybė gali būti nustačiusi lengvatą ir net gali nieko nekainuoti tam tikrą laikotarpį).
Taip pat kiekvienų metų pavasarį turėtų deklaruoti pajamas VMI.

Ką ji prarastų: visas anksčiau gautas lengvatas (gal šildymą kompensavo, gal gavo maisto davinį ir pan.), taip pat būtų išbraukta iš Darbo biržos.

Arba pasinaudoti Ilka* patarimu, bet...
Papildyta:
Čia skaičiuoklė, kiek kainuotų verslo liudijimas: http://www.vmi.lt/lt/index.aspx?itemId=1081622

Dar galima užsiimti individualia veikla pagal pažymą. Gal šitas jai labiau apsimokėtų g.gif Nepamenu Sodros mokesčių... O kitaip įdarbinti abejoju, ar pavyks...Nebent turite įmonę...arba pati dirbate paval individualios veiklos pažymą.
Ju.Ju
QUOTE(Ilka* @ 2011 04 19, 12:05)
... kad žmogus negali dirbti jokio fizinio darbo dėl sveikatos būklės.
*

Na matot, situacija tokia, kad matyt ir daktarai jau gauna pylos, kad vis atmazina nenorincius dirbti, todel visi choru visiem sako, kad darbinga. Na bet cia aisku sumos klausimas... blush2.gif
QUOTE(astarte12 @ 2011 04 19, 13:29)
Bet kuriuo atveju, ji tai gali padaryti ir dabar ir dar pasinaudoti lengvata verslo liudijimui įsigyti ...
*

O aciu uz ideja.... ax.gif reikes paaiskint jai. Tikekimes kad viskas issispres 4u.gif Iseitu ji is tos birzos, moketu tuos privalomus 72 ar kiek ten litu... Bet bijo tokio amziaus be soc.draudimo likti unsure.gif Na tai spaudimas pakyla, tai tas, tai anas....
knopke*
tai eji mokes 72-draudimas galioja, stovint birzoj-nereikia nieko moketi smile.gif
Ju.Ju
QUOTE(MEET @ 2011 04 20, 07:34)
tai eji mokes 72-draudimas galioja, stovint birzoj-nereikia nieko moketi smile.gif
*

Tai tame ir esme, kad jai pasake, arba eini dirbti (gatves valyt, nes kito darbo birza pasiulyt negali) nes birzoj jau stovi virs 2 metu, arba ishbraukiam is birzos verysad.gif
knopke*
aaaaa ax.gif o jus savo versliuko neturte?tuomet valytoja galetumet idarbinti, arba tegul mokasi tuos 72 lt-galit jus juos sumoket
Ju.Ju
QUOTE(MEET @ 2011 04 20, 08:16)
aaaaa ax.gif o jus savo versliuko neturte?tuomet valytoja galetumet idarbinti, arba tegul mokasi tuos 72 lt-galit jus juos sumoket
*

Deja ne, nieko neturim savo schmoll.gif
knopke*
tuomet mokekite uz ja tuos pinigelius ax.gif
Ju.Ju
QUOTE(MEET @ 2011 04 20, 08:23)
tuomet  mokekite uz ja tuos pinigelius ax.gif
*

Gi sakau, ne tose 72 esme. Ji nenori likti be soc.draudimo... na kad medicina taps mokama. O ji "draugauja" su daktarais daznai verysad.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.